Joop

Tientallen Piet-extremisten vallen bijeenkomst racismebestrijders KOZP aan

  •  
09-11-2019
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Een-foto-van-de-auto-van-Mitchell-Esajas-KOZP-die-hij-zelf-op-Facebook-plaatste-Foto-Mitchell-Esajas-Facebook
“Ik heb echt geen woorden voor wat er vanavond is gebeurd. Rond de 60 man met gezichtsbedekkende kleding probeerden ons congres binnen te stormen met knuppels, zwaar vuurwerk en andere wapens en toen dat niet lukte hebben ze alle ramen en auto’s die in de omgeving waren vernield.” Dat vertelt Jerry Afriyie, voorman van Kick Out Zwarte Piet op Facebook. Vrijdagavond viel een tientallen Piet-extremisten in Den Haag de landelijke bijeenkomst aan van de actiegroep die vreedzaam protesteert tegen de racistische aspecten van de ouderwetse Zwarte Piet-figuur.
Advocaat Jelle Klaas die aanwezig was om namens het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en Public Interest Litigation Project (PILP) een uiteenzetting te geven over grondrechten op het gebeid van protest twitterde: ‘Ruimte werd net aangevallen. Vuurwerk en ruiten ingegooid. Kennelijk is er een groep in Den Haag nogal tegen de vrijheid van meningsuiting en vergadering…’
De gewelddadige actie wijst op verdere radicalisering onder aanhangers van Zwarte Piet. Vorige maand nopg werden tientallen zogenaamde blokkeerfriezen veroordeeld tot taakstraffen omdat ze tegenstanders van de racistische traditie hun recht om te demonstreren ontnamen. Nu is ook het grondrecht van vrije vergadering geschonden.
"De extreemrechtse beweging Pegida had aanhangers opgeroepen om – verkleed als Zwarte Piet – een tegendemonstratie te houden bij het congres. De Haagse ondernemer John van Zweden, die de intocht van Sinterklaas in Den Haag volgende week sponsort, deed vrijdag in de loop van de dag een zelfde oproep. Of de vrijdagavond aangehouden personen leden van Pegida zijn, kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen. De verdachten, afkomstig uit Den Haag en Den Andel, zitten vast voor verhoor."
Er zijn vijf Piet-extremisten opgepakt, mannen tussen de 13 tot 37 jaar afkomstig uit Den Haag en Den Andel. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting. De extremisten vernielden onder andere de auto van KOZP Mitchell Esajas (foto).
“Allemaal omdat een traditie die voor alle kinderen een feest hoort te zijn niet voor alle kinderen een feest mag zijn. Voor jouw kinderen is het prima zo, dus mijn kinderen en vele anderen mogen zich 2 maanden per jaar lekker onveilig voelen. Dit gaat niet meer om een kinderfeest, maar toont precies het racisme dat wij aankaarten,” aldus Jerry Afriyie. “Dit is de omgekeerde wereld. Wij accepteren racisme niet. Niet vandaag, niet morgen en never nooit. Niet zo lang wij leven en in goede gezondheid verkeren zullen wij institutioneel racisme, discriminatie en uitsluiten toestaan. De daders van deze laffe actie brengen ons alleen maar dichter bij ons doel: Een doel dat gegarandeerd bij zal dragen aan een Nederland waar we rekening houden met elkaar, ongeacht geslacht, ras of etnische afkomst, religie, handicap. Een Nederland dat massaal opstaat tegen mensenrechtenschending. Want dat is wat ons vanavond is overkomen, ons recht op vergadering is geschaad. De politiek is aan zet! Doe fakking iets met je we zijn neutraal. “If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor.”
Afriyie maakt duidelijk dat het extremistische geweld van de Piet-aanhangers hem niet zal weerhouden de strijd tegen het racisme te staken: “Ik ben supertrots op alle mensen en strijders die vanavond aanwezig waren en alle mensen die volgende week samen met ons, zij aan zij, de straat op zullen gaan om ons land wakker te schudden uit haar koloniale slaap. Want met geweld krijg je ons niet stil. Dit is het allerstomste wat je kan doen. Je motiveert ons juist! De komende weken gaan wij tijdens meer dan 12 intochten met racistische karikaturen van zwarte mensen onze stem krachtiger dan ooit laten horen, voor #2020zwartepietvrij!”
Update 13:55
NIDA en de Haagse Stadspartij willen dat er een spoeddebat komt in de Haagse gemeenteraad. “Dit was in feite gewoon een aanslag en poging tot doodslag’, aldus Cemil Yilmaz van NIDA. Ook de PVV wil een spoeddebat. “‘Wij staan honderd procent achter Zwarte Piet, maar er mag niet worden opgeroepen tot geweld. Iedereen moet in veiligheid kunnen vergaderen,” stelt fractievoorzitter Kruis.
Update 19:25
Kick Out Zwarte Piet bracht het volgende persbericht uit:
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ziet de aanval op het Landelijke KOZP-Congres vrijdagavond, gezien de motieven van de daders als een daad van terreur. De actiegroep roept autoriteiten zoals de premier, het ministerie van Veiligheid en Justitie, het NCTV en burgemeesters op om maatregelen te treffen om fundamentele rechten van demonstranten tegen zwarte piet bij de aankomende Sinterklaasintochten te beschermen.
Gisteravond, vrijdag 8 november 2019, bestormde een groep geradicaliseerde voorstanders van zwarte piet met geweld een vreedzame vergadering. Op social media hadden de Haagse ondernemer John van Zweden en Pegida Nederland mensen opgeroepen om de vergadering van KOZP te verstoren. Diverse auto’s, waaronder de auto van een van de initiatiefnemers van KOZP, Mitchell Esajas zijn vernield. Daarnaast is er een poging tot brandstichting gedaan en hevige schade aangericht aan het voormalige schoolgebouw waar de bijeenkomst plaatsvond. De bezoekers van gisteravond zijn ongedeerd gebleven maar een aantal van hen is wel getraumatiseerd door de aanval.
“We mogen van geluk spreken dat ze niet binnen zijn gekomen, anders was het een bloedbad geweest en roepen politici en politie op om ook de fundamentele vrijheden van KOZP demonstranten ook te beschermen.” zegt Esajas.
Schending van grondrechten in ‘de stad van Vrede en Recht’ De daad van terreur is geen incident maar past in een patroon van de radicalisering van voorstanders van zwarte piet. Rechts-extremistische groeperingen en voetbalhooligans voelen steeds meer de vrijheid om geweld te gebruiken om de rechten van KOZP-demonstranten te schenden.
In 2018 werden demonstranten in diverse plekken zoals Eindhoven en Den Haag, ‘de stad van Vrede en Recht’ aangevallen door voorstanders van zwarte piet. Gisteren is er met de daad van terreur op de vreedzame vergadering een nieuw dieptepunt bereikt. “De grondrechten van KOZP-demonstranten zijn weer met geweld geschonden. En het is te verwachten dat dit geweld zal toenemen als politici, beleidsmakers geen maatregelen treffen en als het ‘stille midden’ stil blijft.” – Jessy, mede-oprichter KOZP
KOZP laat zich niet intimideren door geweld Juist door de vele pogingen om demonstranten van KOZP met geweld te intimideren wordt de actiegroep extra gemotiveerd om de beweging voort te zetten, en de beweging groeit. KOZP heeft altijd vastgehouden aan de principes van vreedzaam protest, dit is bevestigd door de NCTV. Het werd met deze daad van terreur nog duidelijker dat het daadwerkelijke geweld van de kant van geradicaliseerde voorstanders van zwarte piet komt. KOZP voelt nu meer dan ooit de behoefte om onszelf te beschermen als de bescherming vanuit de autoriteiten uitblijft.
Mede-initiatiefnemer van KOZP Jerry Afriyie zei: “Met geweld krijg je ons niet stil. Dit is het allerstomste wat je kan doen. Je motiveert ons juist! De komende weken gaan wij onze stem krachtiger dan ooit laten horen tijdens meer dan 12 intochten met racistische karikaturen van zwarte mensen, voor #2020zwartepietvrij!”
Zwarte piet is een racistische karikatuur De Kinderombudsman, het College voor de Rechten van de Mens en het Comité tegen Rassendiscriminatie van de Verenigde Naties hebben opgedragen zwarte pieten in heel Nederland aan te passen. De Kinderombudsman stelt dat ‘Zwarte Piet zodanig moet worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaasfeest’ door ‘Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken’. Het Sinterklaasjournaal, diverse gemeenten, scholen en andere organisaties hebben inmiddels zwarte piet al in de ban gedaan, maar de traditionele zwarte piet komt op veel plekken nog voor.
Op 16 november zal KOZP op meerdere plekken in het land van zich laten horen, ook in Den Haag. De groep roept burgemeesters, lokale en landelijke politici op om ervoor te zorgen dat het fundamentele demonstratierecht in 2019 wordt beschermd. De weigering van burgemeesters, Kamerleden, ministers en de minister-president om het geweld en de schending van grondrechten ondubbelzinnig te veroordelen is een vrijbrief voor extremisten om steeds gewelddadiger op te treden. Mensen die willen mee demonstreren kunnen zich aanmelden via dit formulier.
(einde persbericht)
Het AD schrijft over de geschokte reacties op het ernstige geweld tegen KOZP en de poging van Piet-extremisten om de vrijheid van debat te om zeep te helpen:
"Vanuit diverse hoeken wordt met grote verontwaardiging op de gewelddadigheden gereageerd. ,,We hebben in Nederland een vrije debatcultuur en vrijheid van meningsuiting. Dat ga je niet proberen te beïnvloeden met geweld of gewelddadige acties”, meldt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een reactie. De gemeente Den Haag schaart zich achter die woorden. ,,Wij keuren geweld altijd af,’’ aldus een woordvoerder."
Correctie: Dat een van de verdachten uit het Groningse Den Andel zou komen, blijkt niet te kloppen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

Libertain
Libertain10 nov. 2019 - 15:27

(“Een pand bestormen met vuurwerk, mensen intimideren, is niet het verdedigen van een Nederlandse traditie. Het is een regelrechte aanval op wie wij als land zijn. Stop de haat. Stop het racisme.”) Zegt het gewoon zoals het is - het was een terreuraanslag tegen minderheden. In Nederland. Wanneer zal het Nederlandse politiek het lef krijgen om openlijk vast te stellen dat er een escalerend klimaat van onverdraagzaamheid door extreem-rechts tegenover minderheden wordt gecreëerd?

Jorah
Jorah10 nov. 2019 - 11:10

Zo gaan we niet met elkaar om in Nederland. Hoop dat de politie alle aanvallers kan achterhalen zodat ze berecht kunnen worden.

Andy JPL
Andy JPL10 nov. 2019 - 6:23

Vreselijk en ik hoop van harte dat de mensen van KOZP niet gewond zijn geraakt en dat ze snel over de schrik heen geraken. Alleen een aantal stukjes in dit schrijven vind ik wel wat overdreven. In Nederland hebben we een vrije debatcultuur en een vrijheid van meningsuiting. Echter KOZP heeft niets met debat te maken. Zij debateren niet, zij hebben een rotsvaste stelling en iedereen die het er niet mee eens is, is een racist. Daarmee is het debat al doodgeslagen. Verder vraag Jerry Afriyie zich af waarom het een feest voor iedereen moet zijn terwijl zijn kinderen 2 maanden in de problemen zitten. Dat laatste is natuurlijk vreselijk, maar waarom is het dan ook voor bijna ieder kind een feest, behalve voor zijn kinderen? In een eerder interview heeft hij al te kennen gegeven dat hij door zijn extremisme veel mensen om zich heen is kwijt geraakt en dat ook zijn gezin er veel moeite mee heeft en onder druk staat. Dat zou best wel eens een goede reden kunnen zijn waarom zijn kinderen 2 maanden lang geen leven hebben en daar is dan Zwarte Piet de schuld van? Natuurlijk zullen er donkere kinderen zijn die voor Zwarte Piet worden uitgescholden, kinderen hebben de neiging elkaar uit te schelden voor alles wat maar los en vast zit, dus is het niet voor Zwarte Piet, dan is het wel voor wat anders. Vechten als Don Quichotte tegen de windmolens zal dat dan ook zeker niet een oplossing gaan aanbieden, waarschijnlijk worden de donkere kinderen nu alleen nog maar meer gepest door de acties van KOZP. Dus als je het daadwerkelijk om de kinderen zou doen, zou je moeten stoppen met KOZP. Natuurlijk is ZP een karikatuur. De wereld zit vol met karikaturen en zij zijn bedoeld om mensen te vermaken. Van Lambik en Jerom tot aan de Simpsons en Southpark, maar ook beelden de kunst. De meeste karikaturen over afrikanen komen uit Afrika en is kunst. Zoek maar eens in Google op "Kunst uit Afrika" en je ziet wat ik bedoel. Het probleem voor mij is dan ook niet het verbod op ZP, maar het verbod op het maken van karikaturen. Waar gaat het ophouden? Gaan we op elke slak zout leggen? -Beelden uit Afrika verbieden? -De gele kleur van de Simpsons verbieden? -De dommigheid van de Belgische Lambik verbieden? Is dat nu echt de maatschappij die KOZP voor ogen heeft? Een kennis van mij had een pracht van een jurk gekregen van een Afrikaanse vriendin en toen zij deze een keer op een feest of festival droeg werd zij erop aan gesproken dat zij geen recht had om die jurk te dragen want dat was Afrikaans. Dat is waar we naar toe gaan in de zogenaamde inclusieve maatschappij die KOZP voor ogen heeft.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot10 nov. 2019 - 11:13

'Vreselijk en ik hoop van harte dat de mensen van KOZP niet gewond zijn geraakt en dat ze snel over de schrik heen geraken.' Dat zinnetje heeft ongeveer net zoveel kracht als een een zin beginnen met de woorden 'met alle respect, maar....'

Folkert2
Folkert29 nov. 2019 - 21:03

Terrorisme: Het onwettig plegen van geweld met een politiek doel. Daar lijkt mij hier gewoon sprake van, kunnen we lang over discussiëren maar dit is gewoon terrorisme.

manic
manic9 nov. 2019 - 18:45

blijf het nog maar eens herhalen een hoop idioten hier in nederland hoop dat deze lui opgepakt worden en behoorlijk gestraft

ton14024
ton140249 nov. 2019 - 18:04

13 tot 37 jaar. Ik vraag me af wie een 13-jarige meeneemt. Of zou het de aanvoerder zijn?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2019 - 18:54

Overvallers worden ook steeds jonger (en impulsiever en gewelddadiger ). Ik verbaas me eerder over die oude man van 37.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 nov. 2019 - 17:14

Ik denk dat KOZP niet effectiever geholpen kan worden dan op deze manier. Het begint wel aardig te worden, die witte demos. Boeren laten even de wet de wet, propieters zijn op TV en hun levensgevaarlijke burgerlijke ongehoorzaamheid wordt in het zonnetje gezet, boeren vernielen de deur bij een poging binnen te komen. Denk je eens in dat dit door een boze minderheid gedaan zou worden: de wereld en de tafel van Pauw zou te klein zijn.

Lucas2000
Lucas20009 nov. 2019 - 16:23

Straffen, net als die blokkade luitjes.

wegmetons
wegmetons9 nov. 2019 - 15:41

Wat een totale gestoorden dit, is dit nu hoe je je doel dient te bereiken. Demonstreer voor mijn part, ga de discussie met elkaar aan maar blijf met je tengels van de ander en van zijn bezittingen af!

OlavM
OlavM9 nov. 2019 - 15:38

Er is maar één extremistische partij, die geweld gebruikt: rechts-extremistische voorstanders van handhaving van Zwarte Piet. Van de kant van de vreedzame actievoerders tegen Zwarte Piet is nooit geweld gebruikt. Door het “enerzijds-anderzijds” gelul proberen sommigen dat te verhullen. Er is maar één normale, democratische reactie: veroordeling van dit geweld en bestraffing van de daders. En hierbij past wat mij betreft een veel serieuzere straf dan die voor de "blokkeerfriezen".

1 Reactie
Starter2
Starter29 nov. 2019 - 21:20

Een zelfde straf als heer Afriyie heeft gehad zou wel het minimum zijn.

harmmeijer
harmmeijer9 nov. 2019 - 15:38

Levenslang een strafbladkruisje achter je naam en een fikse gevangenisstraf is hier op z’n plaats.

6 Reacties
harmmeijer
harmmeijer9 nov. 2019 - 15:42

zijn hier op hun plaats.

4Vier!
4Vier!10 nov. 2019 - 7:55

Ook voor de jongen van 13 en andere minderjarigen uit die groep? En geldt dat alleen als een overleg van KOZP wordt aangevallen en hun spullen gevandaliseerd? Of vindt je dat het moet gelden voor alle vormen van geweld, dus ook als iemand een roofoverval met geweld of dreiging van een (vuur)wapen pleegt?

4Vier!
4Vier!10 nov. 2019 - 19:43

Ikzelf 10 november 2019 at 13:22 “Het ‘levenslange kruisje achter de naam’ is overigens niet levenslang, maar verjaart afhankelijk van het misdrijf of de overtreding” Merel geeft aan daar verandering in te willen brengen, nietwaar. Ik vraag enkel in welke mate zij veranderingen wil. Het lijkt mij weinig vreemd om daar vragen over te stellen, als iemand lijkt aan te geven (al dan niet selectief) bv het jeugdrecht af te willen schaffen. Lees vooral nog eens wat zij schreef.

doron
doron10 nov. 2019 - 22:32

Minoes, Heb je zelf niet in de gaten dat je met deze post niet al te progressief over komt. Hoeveel kruizen ga jij en ''ikzelf'' uitdelen aan IS-gangers?

4Vier!
4Vier!11 nov. 2019 - 9:42

Ikzelf 11 november 2019 at 01:13 "Mijn reactie was op u, niet Merel." Je laat wederom blijken dat je niet begrijpt dat mijn reactie niet ging om hoe de wet nu is, maar hoe Merel deze graag zou zien. In dat geval: mooi dat je duidelijk maakt bezwaar te hebben tegen mensen die kritische vragen stellen aan mensen die voor een levenslang strafblad zijn voor minderjarigen, voor vergrijpen waarbij geen gewonden zijn gevallen. Vind je dat Merel gelijk moet krijgen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2019 - 10:07

Het staat u vrij het recht te willen aanpassen maar vooralsnog geldt voor minderjarigen jeugdrecht. Gevangenisstraf is mogelijk maar voor een jongere die nog geen 16 jaar is, bedraagt de maximale jeugddetentie 12 maanden.

Vox Populi
Vox Populi9 nov. 2019 - 14:38

Dit moet keihard bestraft worden, dit heeft niks te maken met een discussie.

Joop den Uil
Joop den Uil9 nov. 2019 - 12:18

een nieuw woord dus uitgevonden dat snel algemeen zal worden: Piet-extremist , klaar voor de Van Dale. (overigens: voornaam Piet staat nog op 646 van top-1000, maar wordt steeds minder gegeven)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 nov. 2019 - 12:15

Ik vloek zelden, eigenlijk alleen als het er uit is voor ik het in de gaten heb. Maar nu zou een vloek gepast zijn. Wat een idioten. De mannen, waarschijnlijk, willen opnieuw olie op het vuur gooien. Mensen tegen elkaar opzetten. Anderen het spreken onmogelijk maken. Lijkt veel op wat de blokkeerfriezen deden. Alleen een stuk erger. Ik hoop op een gepaste straf.

Le Chat Botté
Le Chat Botté9 nov. 2019 - 12:14

Een Zwarte Piet aanhanger. Laat dat even tot je doordringen. Een aanhanger van een karakiturale figuur uit een kindersprookje. Waarom? Omdat je vindt dat kinderen die getreiterd worden uit naam van die karikatuur hun zwarte bek moeten houden. Omdat je bang bent dat je niets betekent in het leven. Bang bent voor de toekomst in een wereld die je niet begrijpt. Omdat je houvast zoekt bij iedereen, iedere tuindebiel met een grote bek en een kletsverhaal, die jou het gevoel geeft dat je ertoe doet en erbij hoort en jou, ja jou! verdedigt. En omdat je bereid bent om de meest achterlijke onzin te slikken en je eigen te maken, te omarmen als zou het de enige echte waarheid zijn, zolang het maar klinkt alsof je ertoe doet en erbij hoort en een toekomst hebt. Omdat je die waarheid met de geloftekoortsige vastberadenheid van een strijder voor het geloof, een kruisvaarder, een salafist (er is geen wezenlijk verschil) verdedigt. Niet omdat je edelmoedig bent. Niet omdat je een man van eer bent. Niet omdat je zwakkeren beschermt. Je verdedigt geen grootse, superieure cultuur, je hebt immers geen flauw idee wat je eigen wortels zijn, wat je eigen cultuur te bieden heeft buiten voetbal, bier, auto's en willige wijven. Nee. Je bent een lafaard die zijn eigen bange, onzekere hachje wil redden. En zwarte kinderen moeten hun stomme bek houden. Een Zwarte Piet aanhanger, een Don Quichote, een bevechter van windmolens, maar dan met een eerloze, liefdeloze, desperate inborst. Want zwarte kinderen moeten hun stomme bek houden. Een Zwarte Piet aanhanger. Zelfs als je het een Black Pete Warrior noemt, blijft het pathetisch. En hoe vaak je ook de mensen die zich werkelijk inzetten voor een betere wereld, mensen die ècht onrecht bestrijden, op grond van èchte democratische principes en èchte wetenschappelijke kennis, honend en joelend uitjouwt en uitscheldt voor Social Justice Warriors (een Geuzennaam), het verandert niets aan het feit dat je een angsthaas bent. Bang voor verandering. Bang voor de toekomst. Bang voor je betekenisloosheid. En zwarte kinderen moeten hun stomme bek houden. Zo bang ben je, dat je geweld gebruikt. Het instrument van de primitieve holbewoner. Maar je vertaalt het in je hoofd als zou je superieur zijn. Als zou je deelgenoot van een superieure cultuur zijn. Niet zo' n achterlijke zwarte die de hele dag bedelt om zieligheidssubsidie en met zwarte kinderen die hun stomme bek moeten houden. Je hebt nog nooit gehoord van cognitieve dissonantie. Begrijpt niet wat het betekent. Nooit heb je in de spiegel gekeken en jezelf afgevraagd: rijmt het wel allemaal in die superieure kop van me? En dicht het ook een beetje? Want je wist het zeker: die zwarte kinderen moeten hun stomme bek houden. Een Zwarte Piet aanhanger. Hoe een mens zichzelf gigantisch voor lul kan zetten.... Maar vergeet éen ding never nooit: Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Keren, ook dat heb je in je. Maar dan moet je nu afscheid nemen van die bange, schreeuwende, vechtende holbewoner. Je moet uit je grot komen. Je kunt het! Want ieder mens kan veranderen, leren, groeien, tot inzicht komen. Dus ook jij. Velen (een meerderheid!) zullen je daarbuiten, buiten die duistere grot, ontvangen met open armen. Je uitnodigen (wat een gastvrij woord!) om samen onszelf en de wereld beter te maken. Elke dag weer! Voor een betere toekomst. Voor jou. Omdat je ertoe doet. Omdat je geen holbewoner bent, maar omdat je niets deed om de stem van je angsten en instincten tot zwijgen te brengen. En omdat zwarte kinderen ertoe doen. En geen stomme bek hebben.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 nov. 2019 - 11:00

Dit is ludiek, toch?

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper9 nov. 2019 - 20:09

Beste @ikzelf, ik verwachtte dat de lezer - en jij dus ook - het sarcasme hier toch echt wel uit zou kunnen pikken. Keer op keer kwamen verdedigers van de blokkeerfriezen hier vertellen dat het stopzetten van het verkeer op een snelweg 'ludiek' zou zijn. Dat was het natuurlijk in de verste verte niet. Het was crimineel gedrag dat terecht - zij het mijns inziens wel wat licht - bestraft is. Ik zie een direct verband tussen het 'ludieke' de mond snoeren op de A7 en deze nog net wat 'ludiekere' actie tegen de anti-zwarte-piet-beweging. /s off

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2019 - 14:55

bij ludiek denk ik ook eerder aan historische bewegingen zoals provo al schijnt Huizinga er mee begonnen te zijn.

Ryan2
Ryan29 nov. 2019 - 11:00

Sorry, maar het hele gedoe voor en tegen Zwarte Piet, is niks anders dan een toonbeeld van de hedendaagse onverdraagzaamheid. Zoals vroeger iedere aanleiding goed was voor een feestje, is dit nu voor een partijtje rotzooi schoppen. En het komt van beide kanten. Ze weten donders goed waar ze mee bezig zijn. Ik zie het ook in Eindhoven, waar ongevraagd groepen van diverse pluimage willen demonstreren. Nou ja, uit op het verstoren van de openbare orde, zo heette dat vroeger. Met vrijheid van meningsuiting heeft dit niets meer te maken. De meeste Eindhovenaren zitten er ook niet op te wachten, op zo'n geteisem in hun stad.

2 Reacties
Katootje2
Katootje29 nov. 2019 - 14:58

Uit jouw woorden kunnen we slechts opmaken dat de meeste Eindhovenaren gewoon racistisch geteisem zijn.

vdbemt
vdbemt10 nov. 2019 - 10:53

"Ik zie het ook in Eindhoven, waar ongevraagd groepen van diverse pluimage willen demonstreren.". Tja. Het kenmerk van demonstreren is, dat de demonstranten het nodig vinden met een duidelijke, niet zelden, andere of ondergesneeuwde mening te komen. Dat MAG. Het is niet in de wet vastgelegd dat ze dat jou vragen. Wél aan de burgemeester. En die keurt vredelievende demonstraties goed. En of je ze nou leuk vindt of niet, van KOZP zijn ze NIET gewelddadig. " En het komt van beide kanten." Als je daarmee dat geweld bedoelt, is dat NIET WAAR. Dat komt van racistische ZP-aanhangers. (Waarmee ik niet zeg dat alle ZP-aanhangers persee racistisch zijn).

prgrssf
prgrssf9 nov. 2019 - 10:50

Dit is georganiseerd hooliganisme met een terroristisch oogmerk. Uit Den Haag pleegden hooligans ook al antisemitische daden in Amsterdam eerder dit jaar. De harde kernen van voetbalclubs zijn net als motorclubs; die kunnen alles maken vanwege de bange slappe houding van de overheid.

5 Reacties
Rearden7
Rearden79 nov. 2019 - 14:58

Hoe weet u dit? Wellicht zijn beide groepen simpelweg betaald om een toneelstukje op te voeren. KOZP wordt in ieder geval door de Open Society Foundation van George Soros gefinancierd (1), niet de eerste miljardair die tegen liberale Nederlandse tradities strijdt. Wellicht zijn de "hooligans" door dezelfde stichting betaald. Het gevolg is dan helaas wel dat KOZP wellicht zijn zin krijgt, want "geweld" wordt om een of andere reden door het Nederlandse volk zonder dieper te kijken veroordeeld, en zie hier een reden om ZP dan maar helemaal af te schaffen, om maar van het zgn. "geweld" af te zijn. 1. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/15/de-strijd-van-george-soros-tegen-illiberale-neigingen-in-nederland-a3654287

OlavM
OlavM9 nov. 2019 - 15:30

@ Rearden: Wat een verschrikkelijk origineel complottheorietje weer. Misschien tijd om je van je dikke duim af re laten helpen? [.....miljardair die tegen liberale Nederlandse tradities strijdt.] Ach gossie! De strijd van Soros gaat juist expliciet tegen ILliberale (niet liberale dus) neigingen in Nederland! Maar dit "subtiele verschil" ontgaat jou kennelijk. :)

Rearden7
Rearden79 nov. 2019 - 16:44

@OlavM Nee hoor Olav, liberaal was een zeer bewuste woordkeuze, omdat het Sinterklaasfeest met al zijn zgn. racistische nuances onderdeel is van het liberale Nederlandse stelsel, e.g. een stelsel dat (nog) niet wordt ondermijnd door bekrompen politieke correctheid. "Illiberaal" was de kop van het NRC artikel, en blijkbaar de mening van KOZP en Soros et al. (tussen aanhalingstekens), voor het artikel blijkbaar een subjectieve interpretatie van Zwarte Piet. Feit dat KOZP zoveel discussie oproept op JOOP en elders geeft wel aan dat een deel van Soros' miljarden goed zijn besteed :) .

Rearden7
Rearden79 nov. 2019 - 19:33

Ikzelf 9 november 2019 at 19:16 Wacht even Ikzelf, zowat iedere mainstream krant (Volkskrant, NRC, AD, Telegraaf, zelfs DVNH, als het vermaledije Geenstijl) heeft aandacht aan deze zaak besteed, dus doe het a.u.b. niet af als een niche artikel op JOOP.

Paulus3
Paulus310 nov. 2019 - 3:04

@Rearden: "Wellicht..." Ja hoor, en de maanlanding was ook in scene gezet en je doet net alsof de Protocollen van Zion de waarheid verklaren. Als er racisme in Nederland gebeurt, en dat gebeurt wel, en dan is het ook wel nieuws, betekent dat niet dat deel uitmaakt van de liberale Nederlandse tradities, maar juist van de illiberale. Hooligans bestaan en ze zijn net als anderen zelf verantwoordelijk voor hun vernielende daden. Mensen die verenigen om vreedzaam racisme regen te gaan ook. Het verschil is dat de ene crimineel uitschot is en de andere geweeon doen wat hun recht is.

Zakenpief
Zakenpief9 nov. 2019 - 10:46

Wat een eikels! Snel identificeren en bestraffen. En op korte termijn een gebiedsverbod bij Sinterklaasintochten.

3 Reacties
Pensionada2
Pensionada29 nov. 2019 - 11:10

Voor wie?

Zakenpief
Zakenpief9 nov. 2019 - 13:29

@Pjotter, Voor deze groep agressieve pro-pieters. Ik heb geen bezwaar tegen KOZP's aanwezigheid bij intochten. Zolang ze zich houden aan de vooraf afgemaakte afspraken met de gemeente en politie. Het staat iedereen vrij om ze vervolgens te negeren. Dat probeer ik ook. Deze jaarlijks terugkerende farce doet geen recht aan de discussie die we als maatschappij zouden moeten hebben over discriminatie. Sterker nog, ze staat momenteel een discussie in de weg. KOZP maakt op het moment meer kapot dan haar lief is. Onverstandig, vind ik.

LaBou
LaBou 10 nov. 2019 - 6:22

"KOZP maakt op het moment meer kapot dan haar lief is" Je wilt dus zeggen dat KOZP eigenlijk verantwoordelijk is voor wat er nu gebeurd is. Want ze hadden natuurlijk gewoon hun mond moeten houden en ze moeten al helemaal niet (geweldloos, laten we dat niet vergeten) gaan demonstreren want dat "frusteert het debat over discriminatie" en dat terwijl "wij" helemaal niet aan discriminatie en racisme doen.

4Vier!
4Vier!9 nov. 2019 - 10:43

Een grote, grote schande. Ik hoop dat de politie wordt ingeschakeld de mensen van KOPZ te beschermen tijdens dit soort bijeenkomsten, maar ook tijdens hun demonstraties.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout9 nov. 2019 - 10:35

Nationaal-populisten op zoek naar volksgenoten van de nihilistische animositeit. Nêerlands politiek bestel is ter rechterzijde al vergeven van het uitmeten van vermeend slachtofferschap: de tragiek van de gemankeerde volksgeest dunkt me.

1 Reactie
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout9 nov. 2019 - 12:51

Toeval 9 november Kristallnacht?

Dr. Drees
Dr. Drees9 nov. 2019 - 10:26

Benieuwd hoe Martin Bosman ( Beavis / Butthead ) dit weer goed gaat praten.

3 Reacties
Sam V
Sam V9 nov. 2019 - 12:00

Het verbaast mij dat u denkt dat hij dat zal doen. U hebt nog niet zoveel begrepen van de wijze waarop hij opereert. Ik wist ook niet dat hij hierbij betrokken was, dat u meteen met zijn naam op de proppen komt.

Dr. Drees
Dr. Drees9 nov. 2019 - 14:34

@SamV : Bosma is,het zal u wellicht ontgaan zijn, zeer aktief in pro- ZP kringen. Hij wordt bijv. regelmatig geïnterviewd door Geen Stijl waarbij hij helemaal los mag gaan op iedereen die vraagtekens zet bij ZP. Natuurlijk roept hij niet op tot geweld : hij is niet dom.

johnvangulik
johnvangulik9 nov. 2019 - 18:06

Dr. Drees: Wat doet Bosma nog meer in de Pro-Pieten beweging? U stelt namelijk dat hij zeer actief is. In het artikel staat vermeld dat de PVV de aanvraag voor een spoeddebat van Nida ondersteunt / dat de PVV ook een spoeddebat wil. Ze keuren het geweld expliciet af.Het lijkt me stug dat Bosma hierin een ander standpunt heeft. Als u vindt dat Bosma aan deze actie kunt linken, enkel omdat hij Pro-Piet is en dit op geenstijl uit, dan kan ik enkel vaststellen dat u reacties nogal magertjes zijn.

Ryan2
Ryan29 nov. 2019 - 10:10

Ach, altijd weer gelazer. Wanneer laten mensen elkaar eens met rust. Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, maar doe dat dan in je eigen regio. En wat hebben Amsterdammers dan in Den Haag te zoeken? Begint nogal op voetbal hooliganisme te lijken.

5 Reacties
Peterrr2
Peterrr29 nov. 2019 - 10:59

Met voetbal vechten ze tenminste nog tegen elkaar. Dan hebben anderen er niet zo veel last van. Nu wel. De politie had dit moeten voorkomen, door die dwazen op afstand te houden.

Luneau
Luneau9 nov. 2019 - 11:10

Seriously? Van jou mag KOZP niet een zaaltje in Den Haag afhuren voor een landelijke besloten bijeenkomst? En wie noem je nou hooligans?

Pensionada2
Pensionada29 nov. 2019 - 12:34

Waar staat dat de mensen uit Amsterdam kwamen. De arrestanten kwamen uit Den Haag en uit Den Andel. Wanneer je vindt dat vrijheid van meningsuiting alleen in je eigen regio moet kunnen dan begrijp ik niet wat KOZP vorig jaar in Friesland te zoeken had.

Paul250371
Paul2503719 nov. 2019 - 12:56

Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, maar doe dat dan in je eigen regio. Hahaha, Iemand uit Noord Holland mag niet vergaderen in Zuid Holland? Nederland op zijn smalst.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 nov. 2019 - 17:33

@Pjotter Uhm Ryan zit in jouw kamp?

EmC2
EmC29 nov. 2019 - 10:05

Luther King? Beetje teveel eer voor Afriyie. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/jerry-afriyie-alsnog-veroordeeld Zwart Piet is symbool voor wat er in NL aan de hand is. Jerry komt als asielzoeker naar Nederland. Krijgt Nederlanderschap! Hij veroordeelt vervolgens de Nederlanders van racisme? Hij eist dat Nederlanders hun traditie aanpassen.

11 Reacties
Peterrr2
Peterrr29 nov. 2019 - 11:02

Hoe irritant het gedrag van die man ook is. Dat rechtvaardigt niet dat je de boel gaat slopen. Als zij willen vergaderen, dan laat je ze lekker vergaderen. Ongelofelijk dat er maar vijf mensen opgepakt zijn.

Luneau
Luneau9 nov. 2019 - 11:30

Martin Luther King is meerdere malen gearresteerd en veroordeeld, dus dat als negatieve vergelijking gebruiken, getuigt niet echt van een goede argumentatie strategie. En wat wil je met je laatste alinea zeggen? Iets in de richting van: "All animals are equal, but some animals are more equal than others"? Nederlandse staatsburgers mogen van jou niet dezelfde grondwettelijke rechten hebben als ze oorspronkelijk immigrant waren?

Katootje2
Katootje29 nov. 2019 - 12:21

EmCO2: "Zwart Piet is symbool voor wat er in NL aan de hand is." Dat kun je wel stellen ja. Het fascisme is dieper geworteld dan verwacht.

EmC2
EmC29 nov. 2019 - 13:37

@luneau Geweldloze mars: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_King 2e punt, als je cultuur niet bevalt waarom vraag je dan hier asiel aan?

EmC2
EmC29 nov. 2019 - 14:15

@katootje Polarisatie was de strekking. Omdat hetzelfde aan de hand is tussen bijvoorbeeld boeren en dieren activisten.

OlavM
OlavM9 nov. 2019 - 15:17

@ EmC2: Lastig hè, dat mensen die de Nederlandse nationaliteit hebben (verkregen) gewoon vrijheid van meningsuiting hebben en kritisch naar de vigerende Nederlandse cultuur mogen kijken, inclusief waargenomen racistische verschijnselen en karikaturen. Samen met veel anderen wil ook Afriyie hierin verandering brengen: in zijn eigen, Nederlandse samenleving. Voor jou kennelijk moeilijk te bevatten.

EmC2
EmC29 nov. 2019 - 17:34

@olavm en ikzelf Het gaat niet alleen om "wat" iemand zegt maar ook "Wie & Hoe" iemand iets zegt. Veranderingen eisen in een Nederlandse traditie, op een on-Nederlandse manier, in een buitenlandse taal, door een woordvoerder die hier asiel heeft gekregen. Lijkt mij logisch dat acceptatie van standpunt daardoor weerstand op roept. Polarisatie veroorzaakt. Dat heeft niets met iemands rechten te maken of de culturele veranderingen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 nov. 2019 - 17:38

komt als asielzoeker naar Nederland. Krijgt Nederlanderschap! Hij veroordeelt vervolgens de Nederlanders van racisme? Hij eist dat Nederlanders hun traditie aanpassen. Uhm Kunt u mij uw regels voor Nieuwkomers sturen, dan ga ik zoeken naar de verschillen met die regels die gelden voor de Hangenblijvers Uw bericht geeft een verontrustend onbegrip van democratische waarden aan. Weer zo'n teken dat er meer geld naar onderwijs moet.

EmC2
EmC29 nov. 2019 - 20:07

@stockkickhuysen Juridisch is er inderdaad geen verschil. "stank voor dank" gevoel is er wel. Waarde van democratie en rechtstaat zijn twee dingen. Één democratische waarde; het accepteren van verschillende zienswijzen!

EmC2
EmC29 nov. 2019 - 20:33

@stokkickhuysen Voor onderwijs wat geld besparen; https://adks.nl/inleiding-2/

EmC2
EmC210 nov. 2019 - 8:36

@ikzelf U bekijkt het enkel juridisch. De buurman moet juridische de coniferen bij mij snoeien. Als hij dat niet wil doen! 1). Kan ik het gewoon zelf doen en verstand houding leuk en gezellig houden. 2). (juridisch) eisen dat hij coniferen snoeit, en verstand verstoren.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee939 nov. 2019 - 9:39

Bizar en werkelijk te debiel voor woorden. Overigens omdat het voor de ene groep een strijd is tegen wat zij racisme vinden betekent het niet dat het voor de andere groep een strijd is voor het behoud van racisme. Maar goed dat terzijde van elkaar en van spullen blijf je gewoon af. Als dit je enige manier is om je geluid te laten horen dan ben je toch echt wel diep gezonken en kun je het beter opgeven.

3 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes29 nov. 2019 - 10:08

"Overigens omdat het voor de ene groep een strijd is tegen wat zij racisme vinden betekent het niet dat het voor de andere groep een strijd is voor het behoud van racisme.' Leg uit, wat is het dan.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof9 nov. 2019 - 11:47

@ Keuimeltjes, Het is voor de andere groep een strijd voor het behoud van een traditie. Een traditie waar zij (m.i. redelijk terecht) niets racistisch in zien. Natuurlijk kun je de sprookjesfiguur ZP inzetten als racistisch wapen (en sommigen doen dt helaas) maar je kunt hem ook zien al de vriend van alle kinderen die alle verschillen wegpoetst. Laat onverlet dat dit soort terroristen opgepakt en streng beoordeeld/veroordeeld moeten worden. Extremistisch tuig heeft geen plaats in een open samenleving.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee939 nov. 2019 - 12:50

Zijn vaak mensen uit de onderlaag van de maatschappij die zich aan alle kanten bedreigt voelen. Voor hen is het een gevecht voor behoud van traditie, niet een gevecht vóór racisme.

Grietje Genot
Grietje Genot9 nov. 2019 - 9:37

Een treurig maar tegelijkertijd hoopvol teken. Terreur is meestal de laatste strohalm van kleine groepjes wanhopigen. De daden van deze Terreurpieten duiden d'r dus op dat de racistische karikatuur inmiddels tot aan zijn middel in het welverdiende graf staat.

5 Reacties
prgrssf
prgrssf9 nov. 2019 - 10:52

Die kleine groepjes wanhopigen, dat zijn gewoon fascisten.

korheiden2
korheiden29 nov. 2019 - 10:58

De actie tegen KOZP is afschuwelijk en af te keuren. Tegelijkertijd houden nog zeer veel gemeenten vast aan Zwarte Piet. Vandaag stond in het AD een overzicht van de gemeenten rond Rotterdam. Behalve in Rotterdam zelf zijn de Pieten overal op de eilanden zwart en dat zal in de rest van ons land weinig anders zijn. ZP zal wel verdwijnen uit sommige grote steden, maar daarbuiten is de zwarte knecht van de Sint nog lang niet weg.

Grietje Genot
Grietje Genot9 nov. 2019 - 13:18

Je hebt gelijk Kor, 't is maar een beetje foute propaganda voor de goede zaak...

Katootje2
Katootje29 nov. 2019 - 14:54

korheiden straalt gewoon van geluk dat op het platteland de racistische tradities voorlopig nog in stand worden gehouden.

korheiden2
korheiden29 nov. 2019 - 15:53

@Grietje en @Katootje : ik spreek geen mening uit over ZP, maar bestrijdt het idee dat deze al volgend jaar verdwenen zal zijn. Voor jullie informatie kan ik verder nog zeggen dat ik alleen cadeautjes voor de kleinkinderen heb gekocht en verder doe ik niets aan Sinterklaas. Hier in Puttershoek heeft het plaatselijke comité nog niet laten weten wat voor pieten er zullen zijn. ' Je doet het toch nooit goed' aldus de voorzitster.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub9 nov. 2019 - 9:35

Deze mensen die dit gedaan hebben moeten net zo hard gestraft worden als de Turken die in Utrecht met geweld Pegida demonstranten en de Utrechtse politie te lijf gingen!

3 Reacties
Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser9 nov. 2019 - 9:53

Nul komma nul dus!

De Vries3
De Vries39 nov. 2019 - 10:39

Hadden zij ook vuurwerk bij zich en brand gesticht?

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen10 nov. 2019 - 3:50

@ De Vries Nee, die gooiden met oa bakstenen en stoeptegels. Maar Pegida, dus dan mag dat zeker?

[verwijderd]
[verwijderd]9 nov. 2019 - 9:33

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Sam V
Sam V9 nov. 2019 - 12:05

Waar twee extremistische partijen tegenover elkaar staan, kan je dat inderdaad verwachten. Bij gebrek aan overtuigende argumenten en geen enkele toenadering, komt de wanhoop met als gevolg geweld. Heilloze weg dit, die alleen maar averechts werkt.

OlavM
OlavM9 nov. 2019 - 15:06

@ Sam V: Er is maar één extremistische partij, die geweld gebruikt: rechts-extremistische voorstanders van handhaving van Zwarte Piet. Van de kant van de vreedzame actievoerders tegen Zwarte Piet is nooit geweld gebruikt. Door je zogenaamde "enerzijds-anderzijds" probeer je dat te verhullen. Je veroordeelt het gebruikte geweld niet eens. (Weten we ook dat weer).

Katootje2
Katootje29 nov. 2019 - 9:26

Piet-extremisten zijn rechts-extremisten, dat hoeft geen betoog.

3 Reacties
Klatzook
Klatzook9 nov. 2019 - 11:48

@Katootje Is KZOP nu ook al rechts? :).

Sam V
Sam V9 nov. 2019 - 12:02

Mooi, hebben we die ook weer in een hokje geplaatst. Is het nu opgelost?

OlavM
OlavM9 nov. 2019 - 15:08

@ Katootje: Krek.