Joop

Theo Hiddema stapt uit FvD om Zelensky-boycot Thierry Baudet

  •    •  
30-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2425 keer bekeken
  •  
ANP-433400471

Senatoren Theo Hiddema en Paul Frentrop hebben hun lidmaatschap van Forum voor Democratie opgezegd en maken niet langer deel uit van de Eerste Kamerfractie van de partij. Dat laat Forum weten in een verklaring. De reden is de weigering van partijleider Thierry Baudet om aanwezig te zijn bij de toespraak van de Oekraïense president Zelensky in de Tweede Kamer. 

In de verklaring staat:

‘Beide senatoren vinden dat de Tweede Kamerfractie wél aanwezig behoort te zijn bij de toespraak van de Oekraïense president. Zij hebben tevoren ook aangegeven hier zo over te denken, maar de Tweede Kamerfractie heeft anders besloten. Dat zij zich hierop echter besloten af te splitsen kwam voor de Tweede Kamerfractie als verrassing – en teleurstellinig.’

Baudet die zich in de Kamer heeft ontpopt als fel verdediger van de Russische dictator Vladimir Poetin en diens aanval op Oekraïne als “zeer mild” omschreef, liet deze week weten Zelensky niet te willen ontmoeten. Volgens Baudet is het ongepast dat een buitenlands staatshoofd het parlement toespreekt. Hiddema keerde zich vaker in woorden af van de standpunten van Baudet, of dat nou ging om het openlijke antisemitisme of de meest bizarre complottheorieën over het coronavirus. Dat was echter eerder geen reden voor de senator om de partij de rug toe te keren. Wel stapte hij eerder kortstondig de politiek na een periode als Tweede Kamerlid, om vervolgens als senator voor FvD terug te keren.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

AntiZionist
AntiZionist1 apr. 2022 - 21:59

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Kuifje3
Kuifje331 mrt. 2022 - 12:13

Ook als je het niet eens bent met deze man dan heb je simpelweg het fatsoen op te brengen om aanwezig te zijn op zo’n historisch moment. Baudet laat zich van een hele kwalijke kant zien. Ik ben vaak bereid om mensen te verdedigen hier bij Joop ook al ben ik het inhoudelijk dan niet met ze eens, maar hier zie ik nergens een reden of mogelijkheid op te komen voor deze domme en foute daad van onfatsoen.

Poezenmens
Poezenmens31 mrt. 2022 - 10:55

Van 12 FvD-senatoren in de Eerste Kamer naar nog maar 1. En de uil van Minerva zag dat het goed was.

Poezenmens
Poezenmens31 mrt. 2022 - 10:53

Van 12 FvD-senatoren in de Eerste Kamer naar nog maar 1. En de uil van Minerva zag dat het goed was.

JohannesV2
JohannesV231 mrt. 2022 - 7:43

Toch bizar dat dit nu voor Hiddema weer zo'n heet hangijzer is.

3 Reacties
Zandb
Zandb31 mrt. 2022 - 12:05

Johannes U had hem anders ingeschat? Maar, aan wie ligt dat dan?

Kuifje3
Kuifje331 mrt. 2022 - 12:14

Het zal de bekende druppel zijn.

vdbemt
vdbemt2 apr. 2022 - 10:04

Het is eerder bizar dat deze man, ondanks alles, zo lang lid is gebleven.

pahan
pahan31 mrt. 2022 - 5:23

Maar ze blijven wel gewoon zitten. Het is toch wel een soap ook, tegenwoordig.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mrt. 2022 - 12:09

pahan Laat ik het dan zo formuleren, dat de censuur ook rustig kan slapen: Kent u veel voorbeelden uit de historie dan, dat volksvertegenwoordigers hun functie opgaven? Volksvertegenwoordigers doen namelijk en in de regel precies wat hun in feite door de wet opgedragen is: Vertegenwoordigen naar eigen eer en geweten.

Déjà vu
Déjà vu31 mrt. 2022 - 1:20

Hiddema: Een jurist -uit een NSB gezin - die er nog steeds extreem rechtse denkbeelden op nahoudt, komt hier over als een verlichte ziel. De praktijk is echter dat het een zwartgallige parvenue is.

1 Reactie
Satya
Satya31 mrt. 2022 - 7:53

Dat zijn vader en broer nsb ers waren is hem niet aan te rekenen. Het lijkt er wel op dat hij het zelf ook zou zijn geweest gezien zijn racistische insteek.

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 mrt. 2022 - 1:10

Hiddema gaat wel weer terug als de bui geklaart is.

Jaco38
Jaco3830 mrt. 2022 - 23:23

Baudet is totaal ongeloofwaardig in zijn bizarre steun voor Poetin. Hoewel de timing misschien wat ongepast is en de vraagsteller ongeloofwaardig, is de vraag of het gepast is of Zelensky het parlement toespreekt dat direct daarna tot besluitvorming moet komen, niet onzinnig. Grote bewondering voor Zelensky, maar ook wat naïef te denken dat door hem in het geheel geen propaganda zou worden bedreven. Niet vergeten dat het niet voor niets is dat Oekraïne geen EU / NAVO lid is. Wat meer afstand en rust tussen het gesprek met Zelensky en politieke besluitvorming is niet onverstandig lijkt mij. Laat onverlet dat Poetin in deze vieze oorlog de agressor is.

3 Reacties
Sonic2
Sonic231 mrt. 2022 - 9:14

Baudet is totaal geloofwaardig, want dit is Baudet. Baudet is altijd al een zeer vreemd en dubieus figuur geweest. Een onmogelijk karakter en een narcist. En altijd neemt hij radicale en rabiate stellingen en standpunten in. Niet geremd door enig zelfinzicht. Mensen vallen altijd heel erg over uitspraken en standpunten van Baudet en Wilders. Ook hier "rechtse" kiezers en reageerders. Er valt niets om verbaast over te zijn. Al die gedogers, stille sympathisanten en kiezers en andere rode loper uitrollers voor rechts radicale fantasten zijn extreem de fout in gegaan. Al vanaf Fortuyn kleunt 1,5 miljoen mensen+ wat meelopers elke keer mis. En dan ook niet een klein beetje. Maar echt gigantisch. Nooit hebben ze het fatsoen hun extreme ongelijk te erkennen. En nooit hebben ze het fatsoen om hun grote excuses aan "linkse" media, reageerders en politieke partijen aan te bieden. Dat doen zou echt het minste zijn. Het is niet ongeloofwaardig. Het is niet raar. Het is niet dat Baudet ontspoord is. Het heeft nooit gedeugd. En het is niet dat links een gat open laat voor populisten die klaarblijkelijk dan door Baudet en Wilders gevuld wordt. Het werkt niet. Wanneer dringt het eens tot de botte koppen van mensen door dat Wilders en Baudet niets echt benoemen? Dat ze niets voor de boze burger voor elkaar krijgen? Dat het verwerpelijk en verraderlijk is om er op te stemmen. En dat niet links de boeman is maar dat "rechts" er nooit van bakt? Wat moet er nog daarvoor gebeuren?

vdbemt
vdbemt31 mrt. 2022 - 9:53

Als jouw land, dat zelf geen enkele intentie heeft tot dreiging naar wie dan ook, dat op weg is zichzelf te ontwikkelen naar Europese waarden, om daar aansluiting te vinden, zonder reden wordt aangevallen en in oorlogsellende komt, is het zoeken naar hulp dan 'propoganda'??? Moet je propoganda voeren om vrede te krijgen? Is het willen leven danwel herstellen van vrede niet een basisprincipe? Te bizar voor woorden om de wens naar vrede 'propoganda' te noemen.

vdbemt
vdbemt2 apr. 2022 - 10:05

'propoganda' moet natuurlijk 'propaganda' zijn.

Maatje2
Maatje230 mrt. 2022 - 21:09

Helemaal terecht natuurlijk dat voormalig FvDlid Hiddema kritiek heeft op de boycot van FvD Baudet. Nooit weglopen bij verschil van mening in het parlement. De democratie behoort zijn beloop te hebben. De meerderheid van de 2e kamer heeft besloten dat Zelensky mag uitleggen waarom hij Oekraïne heeft laten volstoppen met gratis oorlogstuig en bij gevolg nu al een maand de bevolking laat lijden onder de bombardementen van de misdadige Poetin. Zonder dat VVD Rutte daar bij zit. In plaats van overgave na een paar dagen gelijk Nederland heeft gedaan in 1940 toen de Duitsers kwamen buurten. Het is wel te hopen dat FvD Baudet deelneemt aan het debat na de toespraak/beïnvloeding van een buitenlandse mogendheid in de 2e kamer anders wordt deze nare zaak uitsluitend van 1 kant belicht. Zo ondemocratisch.

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk231 mrt. 2022 - 8:25

"Zo ondemocratisch" In je reactie pal staan voor onze eigen democratie en tegelijkertijd een staatshoofd van een andere soevereine democratische staat verwijten dat hij niet meteen op zijn rug gaat liggen voor een buitenlandse potentaat die zijn dictatuur met geweld wil komen opleggen - hoe schizofreen! Voor Maatje behoort de wereld toe aan de agressors. Die mogen niets in de weg gelegd worden. En schuldig aan het geweld en het daaruit voortkomende leed zijn eerst en vooral zij die zich verdedigen... krankzinnig!

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2022 - 17:30

Hoi Kees, ik dacht het al ;)

Sonic2
Sonic230 mrt. 2022 - 19:47

Het is dat deze partij nog teveel stemmen heeft anders is dit puur cabaret. Laat dit a.u.b nog 5 of 10 jaar duren. Laat de implosie a.u.b een trage zijn. Zend het uit op alle media. Wrijf het al die mensen die gigantisch aan de verkeerd kant stonden. Hiddema is tegen de 80. Heeft hij serieus zo weinig mensenkennis dat hij niet kon inzien dat hij zich met een ongeleid projectiel inliet? Is dat een kerneigenschap of iets dergelijks. Dat je alleen daar aan de slag kan als je een enorm gebrek aan mensenkennis hebt. Forum is een handboek voor hoe rechts radicale partijn niet werken. Nooit werken en zullen werken.

PVDB2
PVDB230 mrt. 2022 - 19:12

Voor Baudet is het geen geheim dat zijn partij er aardige antisemietische denkbeelden wereldbeeld op na houd. Ook bij JA21, waar zijn voormalige partijgenoot Nanniga 1 van de grote roergangers is, is dat wel duidelijk. Zelensky is voor extreem rechtse personen een marionet van de familie Rothschild, George Soros, de Clintons / Democraten en de "échte" machthebbers. Dat Geert Wilders aanwezig is, is dan een meevaller. Ik ben benieuwd of hij dan een vraag of opmerking van Zelensky krijgt waarom hij na de inval van de Krim en de aanslag op MH17 naar het Kremlin ging. Als Geert dan maar niet zijn vriendschap speldje met Rusland draagt...

1 Reactie
Sonic2
Sonic230 mrt. 2022 - 21:35

Werkelijk onvoorstelbaar dat Wilders overal mee wegkomt. Het tekent de angst van de media en andere politieke partijen om Wilders aan te pakken. Bang als ze zijn voor "demoniseren". https://www.trouw.nl/opinie/wilders-troebele-reis-naar-rusland~b6d1d520/ Wilders was krap vier jaar geleden nog in het Kremlin. En omdat Baudet nu het (complot) monster is, komt verrader Wilders overal mee weg. Als Klaver of Marijnissen hetzelfde als Wilders had gedaan, was het ze het hier door "laf rechts" meerdere decennia nagedragen. Wilders kan na tien verkiezingsnederlagen blijven zitten. Kijk naar opiniestuk van van Jole. Wilders kan eerst voor om een lockdown schreeuwen en daarna 100% het tegenovergestelde schreeuwen. En Wilders doet iets waar de CPN jaloers op zou zijn. 4 jaar geleden nog in het parlement staan van het kwaad. En er nu overal mee weg komen. En los van u en ik hoor je er niemand over. De term op naar de 0 zetels is beladen, maar de PVV verdient echt geen enkele zetel. En Forum nog minder. Waarom normaliseren we elke keer die ultra rechtse krankzinnigheid? Raadselachtig.

Olav Meijer
Olav Meijer30 mrt. 2022 - 19:00

Het zou er toch een keer van moeten komen, dat het zelfs Theo Hiddema te gortig wordt.

Le Chat Botté
Le Chat Botté30 mrt. 2022 - 18:52

Wijsheid komt met de jaren?

Frans Akkermans
Frans Akkermans30 mrt. 2022 - 18:34

Het gaat de goede kant op met FvD maar die opzeggingen van Hiddema, wat zijn ze waard?

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje331 mrt. 2022 - 12:07

Ik schat dat Hiddema een kwart van de zetels binnenharkt.

Thuiszitter
Thuiszitter30 mrt. 2022 - 17:44

Wel wegblijven dan deze keer en natuurlijk hebben Hiddema en de andere senator groot gelijk om deze partij achter zich te laten,

Nina4
Nina430 mrt. 2022 - 17:44

Misschien waren ze zelf ook bang de oren te worden gewassen door Zelensky?

Hernandez
Hernandez30 mrt. 2022 - 17:24

Voor de 3e keer?