Joop

'OM moet onderzoek doen naar Russisch geld voor FvD'

  •    •  
10-03-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3970 keer bekeken
  •  
Kort geding tegen Thierry Baudet over Holocaustvergelijking

© AMSTERDAM - Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FvD) in de rechtbank Amsterdam waar hij zich tijdens een kort geding moet verantwoorden voor zijn uitspraken waarin hij de coronamaatregelen van he

Onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar mogelijke Russische financiering van Nederlandse politici en politieke partijen zal weinig opleveren. Dat stellen deskundigen in Zembla. De Rekenkamer heeft namelijk geen opsporingsbevoegdheden. Daarom zou de Kamer het Openbaar Ministerie de opdracht moeten geven voor het onderzoek, zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Bert van den Braak.
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde na het Oekraïnedebat de motie van partijleider Klaver van GroenLinks om de Rekenkamer onderzoek te laten doen naar de financiering van politieke partijen. Aanleiding voor de motie zijn de pro-Russische uitlatingen van FVD-leider Thierry Baudet. Tot nu toe zijn er geen harde bewijzen gevonden dat Forum voor Democratie geld uit Rusland krijgt.
Hoogleraar Van den Braak verwacht weinig van het Rekenkameronderzoek: “Daar ben ik niet heel optimistisch over. Of een ambtseed is geschonden, dat is uiteindelijk iets wat de rechter zou moeten beoordelen. Daar zou het OM vervolging tegen moeten instellen. Die zijn daar beter voor toegerust dan de Rekenkamer.” Het Openbaar Ministerie heeft opsporingsbevoegdheden en kan daarmee zelf informatie verzamelen. De Rekenkamer is afhankelijk van informatie die vrijwillig wordt aangeleverd door de politieke partijen.
Bewijs moeilijk te vinden Volgens Ben de Jong, deskundige op het gebied van spionage en inlichtingendiensten, zal het heel moeilijk zijn bewijs te vinden voor mogelijke Russische betalingen aan Forum voor Democratie. In Zembla zegt hij: “Als het gaat om heimelijke politieke beïnvloeding (…), in combinatie met het verstrekken van geld, dan is het sowieso heel erg moeilijk om daar echt de vinger op te leggen.”
Rusland-deskundige Hubert Smeets heeft ook geen vertrouwen in de slagklacht van de Rekenkamer. ”Ik denk dat de boekhouding van FVD niet deugt, maar of er een bonnetje gevonden gaat worden waaruit blijkt dat de partij van Thierry Baudet ook mede gefinancierd is door Kremlin verwante organisaties, waag ik te betwijfelen. Want het zal nooit rechtstreeks van de Sber-bankrekening van Poetin komen. Dat zal via een andere weg gaan.”
Onderzoek door het OM Parlementair historicus Van den Braak wijst op het feit dat de Kamer op basis van de Wet ministeriële verantwoordelijkheid het OM een opdracht tot onderzoek kan geven. Minstens vijf Kamerleden zijn nodig om het voorstel hiertoe aan de Kamer voor te leggen. Als een Kamermeerderheid het voorstel steunt, krijgt het OM de onderzoeksopdracht.
We vragen een groot aantal Kamerfracties of ze onderzoek door het OM steunen. Maar ze willen eerst het onderzoek van de Rekenkamer afwachten. In reactie op de vraag waarom GroenLinks koos voor de Rekenkamer, laat een woordvoerder weten dat “voor uitvoering door de Algemene Rekenkamer een meerderheid was. Maar als de route via het OM een kansrijke route is, dan is GroenLinks bereid daarnaar te kijken.”
Vertrouwelijke WhatsApp-berichten In april 2020 onthulde Zembla vertrouwelijke WhatsApp-berichten van Forum-leider Thierry Baudet waarin hij verwijst naar betalingen van een Rus genaamd Vladimir Kornilov, die hij in de appjes omschrijft als ‘een Rus die werkt voor Poetin.’ Baudet zegt in een reactie dat de berichten grappig waren bedoeld. Hij heeft altijd ontkend betaald te zijn door de Russen.
Dat de Tweede Kamer nu vraagt om een onderzoek naar Russische financiering van politieke partijen is opmerkelijk. Na de Zembla-uitzending van 2020 bleef het stil in Den Haag. Er werden geen Kamervragen gesteld.
Rusland-deskundige Hubert Smeets zegt hierover in Zembla: “Ik kan me voorstellen dat een meerderheid in de Tweede Kamer bang was om die poetinisten te provoceren. Bovendien ligt financiering van politieke partijen gevoelig in het parlement, stelt Smeets. “Ik denk dat de Tweede Kamer ontzettend bang is om zich te mengen in de financieringsbronnen van politieke partijen die democratisch gekozen fracties hebben in het parlement.”
Hoogleraar Van den Braak: “Het verbaasde mij dat er dat er dus verder helemaal geen actie op werd ondernomen. (..) Een Kamerlid dat zich op die manier inlaat met het buitenland (…) dat is in strijd met zijn ambtseed.”
Khadija Arib Daarom stuurde Van den Braak direct na de uitzending in 2020 een e-mail aan Kamervoorzitter Khadija Arib. Daarin vraagt hij haar, gezien de “mogelijke banden met Rusland”, een onderzoek in te stellen naar de eventuele schending van de ambtseed door Baudet, “en daarmee van het begaan van een ambtsmisdrijf.”
Van den Braak heeft nooit een reactie gekregen.
Volgens het presidium van de Tweede Kamer is de brief van Van den Braak nooit besproken. Khadija Arib, destijds Kamervoorzitter, laat weten dat niet zij, maar de Kamerleden zélf de kwestie hadden moeten aanpakken. Arib wijst erop dat de Kamervoorzitter niet gaat over de financiering van politieke partijen.
Maar volgens Van den Braak had Arib als Kamerlid zijn e-mail op zijn minst met collega-Kamerleden kunnen bespreken. Bovendien stelt Van den Braak: “Het presidium was sinds 2019 bezig met het opstellen van de gedragscode en met integriteit. De gedragscode gaat over onafhankelijkheid en het niet door giften of gunsten beïnvloeden van Kamerleden. In die zin lijkt mij dat de mail door mij wel degelijk goed geadresseerd was.
Zembla, “Kremlin in de Kamer”, is te zien donderdag 10 maart om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO2.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

PVDB2
PVDB210 mrt. 2022 - 17:53

Niet alleen FVD. Kijk ook eens naar onze blonde vriend uit Limburg zonder leden, zonder inkomsten, zonder ledenvergaderingen, zonder lijsttrekkersverkiezingen. Geen inkomsten maar wel alle rechtszaken kunnen betalen die je verloren hebt. Mighty strange. De grap is al eerder gemaakt: Bij verkiezingen kan hij en Baudet gerust bij een uitzending van Politieke partijen de vermelding aan het einde geven dat deze boodschap mede mogelijk is gemaakt door Vladimir Poetin. En dat als welkomst cadeau bij een nieuw lidmaatschap op de clubjes van Eerdmans en Baudet je een Nederland Russisch woordenboek krijgt. Clubjes als FN, Lega Nord werden gefinancierd, FPO had banden met de partij van Poetin (Verenigd Rusland) dat en wilde een mooi deal sluiten. Op zijn minst een poging tot corruptie. Mocht er bewijs zijn dat Baudet schuldig is aan hulp aan de Russen door misinformatie, tweespalt en onrust te stoken dan mag hij voor een rechtbank verschijnen. Of hoe noemt zijn clubje dat ook alweer? Nu kunnen we er nog grappen over maken. Maar als de Russen echt brute acties aan gaan richten als de vooruitgang niet opschiet kan dat snel overgaan. En West-Europa of NAVO voor een dilemma komt te staan. Hoe ver laat je hem gaan. Hoeveel doden? Dan wordt het ook iets anders. Vroeger had je de NSB'ers. Niet bepaald grappig. En zal je moeten bepalen wat voor straf er opgelegd wordt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 mrt. 2022 - 15:20

Arib vond ik helemaal geen goede voorzitter, net als haar voorganger eerder een stoorzender tijdens het debat, daarbij hadden sujetten als Wilders vrij spel tijdens haar voorzitterschap, trouwens de huidige vind ik een vederlicht gewicht, Baudet vind ik een landverrader, precies het soort dat Poetin graag heeft, ontregelen, destabiliseren en ondermijnen https://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel97#:~:text=Handelingen%20gepleegd%20ter%20voorbereiding%20van,geldboete%20van%20de%20vijfde%20categorie. Er moet wat mij betreft alles in het werk gesteld worden om hem alszodanig te grijpen.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje310 mrt. 2022 - 18:45

Ik vond Arib zeker niet de beste die we ooit gehad hebben, maar ze was wel onpartijdig vond ik. Dat is Bergkamp absoluut niet en verder is het ook niet iemand met de benodigde leidinggevende capaciteiten. Een landverrader is iemand die zijn eigen land verraad. Nou kan je veel van Baudet zeggen, maar hij komt vanuit zijn abjecte visie zeker wel op voor zijn land. Dat kan je bijvoorbeeld van een paar andere partijen absoluut niet zeggen. Ontregelen? Ik zie dat niet zo. Wel is het een figuur dat zichzelf ver verheven voelt boven zijn politieke opponenten. Je ziet het Wilders denken: “knettergek”. Hij zal het tegen Baudet niet zeggen aangezien hij dan helemaal geen vrienden meer in de kamer heeft.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 mrt. 2022 - 20:29

“Nou kan je veel van Baudet zeggen, maar hij komt vanuit zijn abjecte visie zeker wel op voor zijn land.” Absoluut niet, als je MH17 slachtoffers misbruikt om Poetin de hand boven het hoofd te houden ben je voor mij een landverrader, als je dmv covid het land wil ontregelen, op volksgezondheidsgebied en economisch ben je voor mij een landverrader, het Oekraïne referendum saillant genoeg en ook nog eens zand in de machine gooit om de EU ten gunste van Poetin uiteen te drijven ben je voor mij een landverrader, betekent zoveel als loyaliteit met Poetin ten koste van je eigen land, dat doet hij over duidelijk, kijk maar op 21.45 in het beruchte debat met Rutte, z’n land interesseert hem geen reet, hij is alleen in zichzelf geïnteresseerd, hoe hij daar gewicht aan geeft is voor hem van minder belang. https://www.youtube.com/watch?v=x7k2H9Pk_LI

Jozias2
Jozias210 mrt. 2022 - 12:47

Leuk hoor dat roepen om een onderzoek door het om. Maar het om is alleen bevoegd tav strafbare feiten. Om een onderzoek te starten is er minimaal een verdenking nodig. Alleen de standpunten van baudet of dat mensen een verdenking roepen is onvoldoende. Daarnaast moet het ook een verdenking van iets strafbaars zijn. Als fvd handelt tegen het huisreglement van de kamer qua melden van giften is dat onvoldoende.

2 Reacties
Jonathan2
Jonathan210 mrt. 2022 - 16:24

Sinds wanneer is een bevestiging door de hoofdverdachte niet genoeg? Dat Poetin dezelfde clubjes, alias extreemrechtse, en in mindere mate extreemlinks partijen, financieel steunt, is bewezen, de motivatie kennen we ook: het destabaliseren van (Westerse) democratiën. Lijkt mij voldoende reden om een onderzoekje te starten als de staatsveiligheid op het spel staat.

Jozias2
Jozias210 mrt. 2022 - 20:39

@jonathan Ten eerste is vwb de staatsveiligheid de aivd eerst aan zet en niet zozeer het OM. Ten tweede is het feit dat andere partijen in het buitenland gefinancierd worden of het feit dat iemand iets grappend zegt niet voldoende om te spreken over een verdenking. En van welk feit precies?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 mrt. 2022 - 11:04

Klavers roep om een onderzoek is vooral een politieke daad. Hij wil fvd een loer draaien. Als er al betalingen zijn dan zijn die zo goed weggestopt dat niemand ze vindt. Maar dat betekent niet dat er geen beïnvloeding is. Er is een directe link tussen fvd en Poetin en dat is de bedoeling ideologie die zij delen. Misschien dat er sporadisch contact is maar zeg nou zelf, wie zou zo'n stoethaspel als Baudet in dienst willen nemen? Een Russische spion die in een interview trots vertelt dat hij voor de Russen werkt? Zo'n uilskuiken wil toch niemand.

3 Reacties
Eid
Eid10 mrt. 2022 - 12:13

Ik zou als ik Klaver was toch iets voorzichtiger zijn, immers, wie weet komt iemand ook op het idee om bij de voorlopers van GL nog eens in de boekhouding te kijken, toen die zich graag afficieerden met het Oostblok....

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mrt. 2022 - 13:34

@Eid Wanneer is GL onstaan? Oh, sorry: ....

Zandb
Zandb10 mrt. 2022 - 15:02

Eid Lekkere framerd van me...... Ik ben voor: Laten we vooral zoeken naar bewijzen voor een Groen Links als "zich (vanzelfsprekend in negatieve zin!) afficherend met Oostbloklanden".

Gerry Jöris
Gerry Jöris10 mrt. 2022 - 10:32

T.B. doet zijn "gewaagde" uitspraken later - als het zich tegen hem keert - af als een "grapje". Blijkbaar denkt hij er op die manier vanaf te komen. Maar wie trapt daar nog in?

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mrt. 2022 - 12:06

'Maar wie trapt daar nog in?' Zijn niet bijster intelligente achterban.

Kuifje3
Kuifje310 mrt. 2022 - 18:47

@Gerry: ik zou zeggen: kijk naar de peilingen en verbaas je.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker10 mrt. 2022 - 10:28

Om het niet nog ingewikkelder te maken. Meerdere 'actiegroepen' zowel voor als tegen het verdrag, werden voorafgaand aan dat referendum door buitenlandse financiers gesteund. Maar belangrijker. In de periode van het Oekraïne-referendum was FvD nog geen politieke partij. Dat werd het pas na dat referendum. Russische betalingen aan het FvD voor die referendumcampagne zien als 'buitenlandse financiering van een partij' lijkt me lastig. Dat laat onverlet dat transparantie over de financiering van partijen, en niet alleen de FvD, van het grootste belang is. Dat een partij contacten heeft met buitenlanders, ook in invloedrijke posities, lijkt mij niet bij voorbaat een misdrijf of fout, dat hebben alle partijen. Dat het ene contact daarbij wat minder fraai is dan het andere, is wat anders en is ook en vooral een kwestie van smaak en politieke voorkeur.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mrt. 2022 - 9:05

Dom idee van Klaver. Volgens mij ontstaan dit soort missers vanuit het idee dat de kamer iets moet Doen in plaats van verantwoordelijk zijn voor wetgeving en toezicht. De kamer heeft de kennis en niet de vaardigheden om dingen te doen. Daarvoor is het kabinet. Als de kamer een probleem ziet in de financiering van politieke partijen moet de regering besluiten hoe dat het beste aangepakt kan worden. Dat kan het OM zijn, maar een opdracht verstrekken aan een commerciële partij kan ook. Ik ben ook niet enthousiast over de suggestie voor het OM. Moeten die dan alle partijen onderzoeken? Of is alleen het FvD verdacht? En op grond waarvan dan? Of zijn dan alle partijen verdacht? En op grond van wat dan? Het roept allerlei ongewenste vragen op. De kamer kan bepalen wat er gedaan moet worden, maar moet afblijven van de vraag hoe het gedaan moet worden. Dat komt de kwaliteit van het bestuur ten goede.

8 Reacties
Gerry Jöris
Gerry Jöris10 mrt. 2022 - 10:33

Nee, de financierin van de pvv zou in dit verband ook interessante informatie kunnen opleveren.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mrt. 2022 - 11:28

Moeten die dan alle partijen onderzoeken? Ja. En alle bewegingen ook. En alle buitenlandse financiering is fout, ook conservatieve Amerikaanse dollars achter abortus en voor Israel / tegen de islam Ik vind het eerder vreemd dat dat al niet gebeurt.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mrt. 2022 - 12:12

@ Gerry Jöris Jij schrijft: Nee, de financierin van de pvv zou in dit verband ook interessante informatie kunnen opleveren. Dat kan maar als je het OM wil inschakelen moet er een serieuze verdenking zijn. En een aangifte bijvoorbeeld. @ stokkickhuysen Jij schrijft: Ik vind het eerder vreemd dat dat al niet gebeurt. Het gaat erom hoe je een probleem wil aanpakken. Als je iedere partiij en beweging op voorhand wil onderwerpen aan een strafrechtelijk onderzoek doe je iets wat niet gebruikelijk is. Men is verdacht totdat het tegendeel bewezen is. Vandaar ook mijn suggestie om een deskundige eerst een uit te laten zoeken of er reden is voor enige verdenking. De meeste partijen leveren gewoon een jaarrekening op en hebben een onderliggende administratie. Dat kan prima vastgesteld worden door een accountant. En daar waar dat niet kan valt te overwegen het OM in te schakelen. Maar dit aan de rekenkamer opdragen is een slecht idee. En dat was de kern van mijn betoog. De kamer moet zich niet bemoeien met de vraag hoe het probleem op te lossen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mrt. 2022 - 13:36

Daan, het gaat me niet zozeer om het strafrechtelijke aspect, meer om iets vergelijkbaars als een auditor's statement. Je moet als democratie toch willen weten wie je politieke partijen financieel beinvloedt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2022 - 15:11

Niet mijn expertise, maar heeft een politiek partij een (soort) accountantsverklaring nodig?

Wieowie
Wieowie10 mrt. 2022 - 20:24

Daan, jij schrijft “ Volgens mij ontstaan dit soort missers vanuit het idee dat de kamer iets moet Doen in plaats van verantwoordelijk zijn voor wetgeving en toezicht. ” Juist vanuit een verantwoordelijk voor wetgeving en toezicht is het besluit genomen. Wetgeving kan niet goed tot stand komen met politieke partijen die beïnvloed worden door Rusland. Jammer dat ik dat moet uitleggen

DaanOuwens
DaanOuwens11 mrt. 2022 - 7:55

@ stokkickhuysen Jij schrijft: Je moet als democratie toch willen weten wie je politieke partijen financieel beinvloedt? Absoluut maar het gaat om de vraag hoe je dat moet tegen gaan. Ik zou zelf kiezen voor een absoluut verbod op buitenlandse financiering ook voor zogenaamde vrienden stichtingen. Twee legitieme inkomsten bronnen. Leden en subsidies. Daarmee zou ik ook de SP-regeling om zeep helpen. Maar dat is niet waar het hier over gaat. @ DanielleDefoe Ik weet dat in kleine rechtspersonen een kascommissie gebruikelijk is maar als de jaarrekening over enkele tonnen gaat is een accountant inschakelen volgens mij een kwestie van goed bestuur. En er is voor de meeste rechtspersonen een publicatieplicht bij de KvK. https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/deponeren/jaarrekening-deponeren/wel-of-niet-deponeren/

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mrt. 2022 - 8:46

Een absoluut verbod op buitenlandse financiering lijkt mij een goed begin. Rechtse partijen als PVV, VVD, CDA, SGP en CU stemden in 2016 nog massaal tegen.

JoepJos
JoepJos10 mrt. 2022 - 8:58

Het is nog erger als hij geen geld ontvangt voor zijn pro Russische geleuter.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037110 mrt. 2022 - 10:09

Hahahah. Inderdaad.

Uw Psychiator
Uw Psychiator10 mrt. 2022 - 14:19

@ JoepJos (09:58u) - ha, zeg dat wel. Misschien heeft Putin wel 'ns een nieuwe Steinway bij Thierry B. laten bezorgen. En regelmatig ook een selectie van peperdure orchideeën. De fijnste kaviaar. Serviesgoed en glaswerk, het duurste wat er op aarde te krijgen is. Maatpakken van de meest exclusieve Moskovische huizen. Lederen jacks van het soort waar een leraar een jaar voor zou moeten werken. Eau de toilette met daarin feromonen van vrijwel uitgestorven diersoorten. Bij elke levering was er ook een koffertje met roebels, vele daarvan. Om eens in Rusland zelf de bloemetjes flink buiten te kunnen zetten, incognito. _____ Thierry's reclamecampagne was natuurlijk niet om niet. (Deze overwegingen werden U aangeboden door Uw Psychiator, sedert vandaag ook Stylistoloog - een functie waarvan ik nog nooit eerder hoorde. De titel is niet beschermd, dus iedereen die er een potje op los wil lullen, die mag zich zo noemen.)

Zandb
Zandb10 mrt. 2022 - 8:33

We weten, als het om banden met bedenkelijke islamitische organisaties gaat, hoe snel je beschuldigt en hoe moeilijk je bewijst. Ik ben niet van de koekjes van eigen deeg, maar stel wel vast dat waneer mensen dom genoeg zijn om zo vol op het orgel gaan als wanneer het om islamtische steun gaat, in ieder geval het FvD niets te mekkeren heeft.

2 Reacties
watcher3
watcher310 mrt. 2022 - 9:11

"in ieder geval het FvD niets te mekkeren heeft." U maakt de fout te denken dat lieden die deze partij aanhangen nuchtere en rationeel denkende wezens zijn. Dat zijn ze ze niet, het is rancuneuze hypocrisie en racisme wat de klok slaat bij de fascisten die op deze club stemmen.

Zandb
Zandb10 mrt. 2022 - 15:04

watcher Ik weet of ik een fout maak door er van uit te gaan dat andere mensen net zo behandeld willen worden als ik behandeld wil worden.