Joop

Teamchef politie die racisme aankaartte op non-actief gesteld

  •  
25-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Volkswagen Politie

© Volkswagen Politie

De korpsleiding van de Nationale Politie heeft een teamchef van de politie in Leiden, Fatima Aboulouafa, naar huis gestuurd. Zij trad begin juni naar buiten met een aanklacht tegen discriminatie binnen de politie. Aboulouafa kreeg aanvankelijk steun van korpschef Erik Akerboom die het in een blogpost ‘pijnlijk en onacceptabel’ noemde dat foute agenten niet worden aangepakt. NRC Handelsblad schrijft:
"Aboulouafa, van Marokkaanse komaf, werkt al 23 jaar bij de politie en was sinds een jaar de baas in Leiden over een eenheid van 130 politieagenten. Ze heeft van een lid van de korpsleiding van de Nationale Politie dinsdag telefonisch te horen gekregen dat haar aanwezigheid „onrust veroorzaakt bij eenheidsleiding, sectorleiding en teamchefs”."
Eerder deze maand werd bekend dat agenten van politiebureau Hoefkade in de Haagse Schilderswijk zichzelf ‘ Marokkanenverdelgers ’ noemen. Volgens een intern onderzoek is er bij het bureau sprake van ‘een opeenstapeling van onwenselijke gedragingen’ en ‘een ongezonde cultuur’.
Cc-foto: Michel Curi
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

DaanOuwens
DaanOuwens27 sep. 2019 - 7:01

Al langere tijd komen er signalen over het grote aandeel van extreem rechtsstemmers bij de politie. De extreem rechtse opvattingen binnen het korps leiden tot discriminatie en agressie en een onbetrouwbare politie. het gevolg is immers dat een groot deel van de bevolking weet dat de politie door hen niet vertrouwd kan worden. Het gevolg daarvan is dat deze extreem rechtse agenten onvoorstelbare schade toebrengen aan de rechtstaat. Er kunnen talloze motieven aangedragen worden door medewerkers van de politie om extreem rechts te stemmen. Criminelen Marokkanen, fundamentalistische moslims, coke-handelende antilianen. Een PVV politicus produceert zo een vrijwel eindeloze lijst van foute niet autochtonen. Wat echter de conclusie moet zijn is dat dit nooit een argumentatie kan leveren die beschadiging van de rechtstaat legitimeert. Dat wat deze agenten doen is veel en veel schadelijker dan wat de criminelen doen. Er moet een bezem door de politie. Ik heb mij altijd afgevraagd hoe het mogelijk was dat Hero Brinkman ex PVV weer terug aan het werk ging bij de politie. De man had als politicus al zoveel uitspraken gedaan die hem ongeschikt voor de politie maakten dat hij er per ommegaande de politie ook weer uitgeschopt had moeten worden. Dat hij destijds weer aan het werk kon maakte mij al duidelijk dat het bij de politie goed mis was. En nog steeds dus. De leiding van de politie laat in Tv-optredens zien dat zij goede intenties hebben met het korps, ze zeggen de juiste dingen in ieder geval. Zij zouden nu ook de juiste dingen moet gaan doen en de rotzooi moeten opruimen. Anders moeten ze vervangen worden door lui die wel hun taak aankunnen.

1 Reactie
Libertain
Libertain30 sep. 2019 - 15:44

("Ik heb mij altijd afgevraagd hoe het mogelijk was dat Hero Brinkman ex PVV weer terug aan het werk ging bij de politie. De man had als politicus al zoveel uitspraken gedaan die hem ongeschikt voor de politie maakten...") @Daan, dit waren juist zijn sollicitatie uitspraken, daarom werd hij weer aangenomen. Blijkens alles is geïnstitutionaliseerd racisme een verschijnsel die bij delen van de politie binnen leeft en de leiding ervan vindt het maar goed omdat geen actie ertegen.

OOF
OOF26 sep. 2019 - 17:13

Ach ja, Leiden, ik weet genoeg

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 sep. 2019 - 16:43

Ik denk dat de politieopleiding teveel op geweld gericht is en te weinig op het voorkomen van geweld .

Thuiszitter
Thuiszitter26 sep. 2019 - 14:02

Ligt er maar net aan wat de “onrust” is wat zij heeft veroorzaakt. Dat zal onderzoek uitwijzen. Iemand zo maar even naar huis sturen binnen de politie gaat niet zo eenvoudig. Wellicht was redelijk overleg niet meer mogelijk .

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 sep. 2019 - 16:45

Ik denk dat die persoon gewoon gezien wordt als een vieze klikspaan. 'Marokkanenverdelgers' - zoiets verzinnen volwassen mensen toch niet?

Paul250371
Paul25037126 sep. 2019 - 11:53

Het PVV politie apparaat is een verdorven instituut. Uiteraard uitzonderingen daargelaten.

2 Reacties
Gerrit338
Gerrit33827 sep. 2019 - 2:27

Het zou natuurlijk ook andersom kunnen zijn: Het politie apparaat functioneert goed. Uiteraard uitzonderingen daargelaten. Het is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt. Maar ik neem aan dat als u in nood zit en 112 belt u wel geholpen wil worden door deze PVV jongens.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 sep. 2019 - 14:36

Maar ik neem aan dat als u in nood zit en 112 belt u wel geholpen wil worden door deze PVV jongens. Moet U zich eens afvragen hoe een marokkaan deze vraag kan beantwoorden.

Joop den Uil
Joop den Uil26 sep. 2019 - 7:55

non-aktief betekent onderzoek. benieuwd wat er nu weer naar boven zal komen en wat in de doofpot wordt gestopt.

Trix2
Trix226 sep. 2019 - 6:36

Oei dan zal het verhaal wel iets anders in elkaar steken dan tot nu toe naar buiten is gekomen. Zeker onder een vergrootglas stuur je een klokkenluider niet naar huis lijkt me.

3 Reacties
Mostafa
Mostafa26 sep. 2019 - 8:24

Julian Assange wel hoor en nog erger, als hij in de Amerikaanse handen valt dan wordt hij voor jaren lang in de cel gestopt en dat heet democratie en beschaving.....hihihih.. Een ding is zeker : mond houden is een grote kunst !

DaanOuwens
DaanOuwens27 sep. 2019 - 6:50

@ Trix Jij schrijft: Zeker onder een vergrootglas stuur je een klokkenluider niet naar huis lijkt me. Dat blijkt dus wel zo te zijn. Ga je nu je excuses maken voor deze opmerking? Want je beschuldigt met deze tekst de klokkenluider. Je hebt intussen kunnen horen dat de schorsing niet haar functioneren betreft maar de reacties in de organisatie op haar functioneren.

Jipsterdehipster
Jipsterdehipster27 sep. 2019 - 16:55

Daan. Als je in t vervolg ook de bron leest dan zag je t volgende staan: " Ze zou zich te confronterend opstellen ten opzichte van andere leidinggevenden. Liesbeth Huyzer van de korpsleiding laat weten dat er een „onwerkbare situatie” was ontstaan. „De inzet van de eenheidsleiding en korpsleiding is om tot een duurzame oplossing te komen. Er is daarom een pauze voorgesteld om juist rust te brengen in deze situatie” Je mag je excuses aan trix doen hoor!

Oranje2
Oranje226 sep. 2019 - 2:09

Zo kun je het probleem ook oplossen: glashard ontkennen dat het bestaat. Nederland kent veel foute dienders, vaak machtswellustelingen die burgers beledigen en benadelen. Burgers zijn kansloos tegen foute dienders. Aangifte doen is onmogelijk, dat kan alleen middels het VIK. Dat is de afdeling van de politie die gaat over veiligheid, integriteit en klachten. Het VIK bepaalt of de burger uitgenodigd wordt en in de gelegenheid gesteld wordt om aangifte te doen. Ineens geldt niet meer dat de politie verplicht is een aangifte op te nemen. Is het gelukt om aangifte te doen dan is de burger er nog niet, dan moet het OM de zaak nog oppakken. OM en politie werken samen, de kans dat het OM de zaak oppakt is klein. Dat hangt ook weer af van het onderzoek dat de VIK instelt. Zo is de cirkel rond. Foute dienders hebben niets te vrezen. Ze kunnen hun criminele activiteiten ongehinderd voortzetten, jarenlang.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037126 sep. 2019 - 11:53

Inderdaad.

Karingin
Karingin25 sep. 2019 - 20:55

Het gaat de komende jaren niet goed komen met deze organisatie, zoveel is wel duidelijk. Wat een trieste vertoning.

3 Reacties
Oranje2
Oranje226 sep. 2019 - 2:23

De problemen worden ontkend. Politiemensen die moedig genoeg zijn om de problemen ter discussie te stellen worden weggepromoveerd of op non actief gesteld. Het zelfreinigende vermogen van de politie is nul. Dit kwaad woekert ongehinderd voort.

Libertain
Libertain26 sep. 2019 - 5:37

Alles komt meteen goed met het leveren van 12000 tazers, probleem gelijk opgelost.

Oranje2
Oranje226 sep. 2019 - 23:25

Akerboom vraagt om 17.000 tasers.

DaanOuwens
DaanOuwens25 sep. 2019 - 20:28

Wat een onvoorstelbare blunder is dit. Ongeacht wat zij verkeerd gedaan zou kunnen hebben. Ik denk overigens niets, maar stel dat ……. dan is dit de volstrekt verkeerde reactie. Wat een incompetente mafketels zitten er bij de politieleiding.

2 Reacties
Oranje2
Oranje226 sep. 2019 - 23:33

De top van de Nederlandse politie wil het probleem niet zien laat staan dat ze het wil aanpakken. Daar is moed voor nodig omdat een flink aantal dienders de politieorganisatie zal moeten verlaten. Mevrouw Aboulouafa is op non actief gesteld. Mevrouw Mos een andere leidinggevende die met deze kwestie bezig was heeft een andere functie gekregen. Weggepromoveerd? Nee hoor, Mos was toe aan een nieuwe uitdaging. Gewoon onder druk gezet. De hypotheek moet toch betaald worden.

Gerrit338
Gerrit33827 sep. 2019 - 2:29

Ondanks dat u van niets weet, zoals u zelf aangeeft, denkt u toch te kunnen constateren dat er mafketels bij de politieleiding zitten. Toch een ferme mening voor iemand die van niet weet.

Bert de Vries
Bert de Vries25 sep. 2019 - 20:11

Wie met pek omgaat, wordt er mee besmet. Niet alleen op de straat maakt de straat de dienst uit, maar ook binnen de politiekringen. Vulgariteit kent, ook binnen onze maatschappelijke elite, zo langzamerhand geen maat meer.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 sep. 2019 - 8:01

Bert de Vries Zij zijn onderdeel van, komen voort uit diezelfde maatschappij. Je ziet het overal en op alle vlakken, in alle geledingen. Waarom denk jij dat er zoveel mensen met een zwijgcontract naar huis worden gestuurd. Overal hetzelfde liedje. Macht corrumpeert evenals lafheid dat doet.

Dehnus
Dehnus26 sep. 2019 - 8:16

Toch blijven we maar VVD stemmen met zijn allen, het is eigenlijk een grote farce. Nederland is bijna een Zuidelijke staat in de VS qua corruptie, racisme en poor blaming. In geen enkel buurland heeft de politie zo veel mensen afgeknald (ook vaak met een ander kleurtje dan hun eigen roze) .