Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

"Taliban akkoord met wapenstilstand VS"

  •  
30-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4550926814_437eb67cfb_b
De hoogste raad van de Taliban zou akkoord zijn gegaan met een staakt-het-vuren in Afghanistan. Het doel is om uiteindelijk een vredesverdrag met de Verenigde Staten te sluiten. Berichten dat de Taliban zou hebben ingestemd met een tijdelijk staakt-het-vuren worden inmiddels door de organisatie zelf tegengesproken.
De wapenstilstand was een van de eisen van de Amerikanen voor een vredesverdrag. De al maanden durende vredesonderhandelingen leken in september te stranden na een aanslag in Kabul, die werd opgeëist door de Taliban. Begin december besloten de partijen toch weer met elkaar in gesprek te gaan.
De VS eist van de Taliban dat het geweld in Afghanistan vermindert en dat zij terreurorganisaties zoals Al-Qaida verbieden Afghanistan te gebruiken als uitvalsbasis. Daarbij verlangt de VS dat de Taliban in gesprek gaat met Afghaanse regering over de toekomst van het land.
De Taliban eisen dat de missie in Afghanistan na achttien jaar stopt en dat de 12.000 Amerikaanse soldaten vertrekken. Met deze wapenstilstand zou er eindelijk een einde kunnen komen aan de langstdurende oorlog in de geschiedenis van de VS.
Vandaag laat de taliban in een verklaring weten dat er van een staakt-het-vuren geen sprake is. “De afgelopen dagen hebben sommige media valselijk gemeld dat er een wapenstilstand zou zijn. Het feit is dat het Islamitische Emiraat van Afghanistan geen plannen van die aard heeft.’’
Wie zijn de Taliban? NOS legt het uit in deze video:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.