Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stop de bouw van kantoren, stallen en zorg voor woningen

  •  
28-10-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1582 keer bekeken
  •  
ANP-482342157

Het woningtekort is deze verkiezingen een van de belangrijkste thema’s. Dat is niet heel gek, want in Nederland hebben we behoefte aan maar liefst vierhonderdduizend betaalbare woningen. Niet alleen mensen krijgen het steeds moeilijker om een geschikte woonplek te vinden, ook niet-menselijke dieren hebben minder ruimte door de grote hoeveelheden stikstof en het gebruik van landbouwgif. Daar komt nog eens bovenop dat de veehouderij meer dan de helft van ons land in beslag neemt. Volgens PINK! zorgt een krimp van de veestapel niet alleen voor veel meer ruimte voor mens, dier en natuur, maar ook voor een gezondere leefomgeving voor iedereen.

Eigenlijk is het heel gek dat we tijdens een woning- en stikstofcrisis zo veel ruimte beschikbaar stellen voor onnodige en vervuilende doeleinden. De veehouderij houdt niet alleen kostbare ruimte in Nederland bezet, de stikstofuitstoot zorgt er ook nog eens voor dat we niet verder mógen bouwen. Dan zou je verwachten dat de landbouwsector extreem belangrijk is voor onze economie en voedselzekerheid. Immers, no farmers no food? Niks is minder waar. Maar liefst driekwart van ons voedsel komt uit het buitenland en de landbouwsector draagt maar 1,4 procent bij aan ons bbp, terwijl de cultuursector goed is voor maar liefst 3,7 procent met de helft van de subsidie. De veehouderij, een deel van die sector, is dus nergens goed voor. Zeker niet voor de meer dan honderd miljoen dieren die er elke dag moeten leven onder erbarmelijke omstandigheden.

Niet alleen de veehouderij neemt veel plek in, ook leegstand zorgt voor een onnodig gebrek aan woonruimte. De crisis is namelijk ook het gevolg van een scheve ruimteverdeling. Vaak wonen ouderen ongewenst in een te groot huis omdat het hen onmogelijk wordt gemaakt om door te stromen of komen mensen met een handicap niet in aanmerking voor een aangepaste woonruimte. Daarnaast staan duizenden potentiële woningen te verfstoffen: in Nederland staat 3,3 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte en 2,6 miljoen aan winkelruimte leeg. PINK! is daarom van mening dat we zo snel mogelijk moeten stoppen met het bouwen van nieuwe kantoorpanden en leegstaande panden moeten transformeren naar bijvoorbeeld studentenwoningen. Kraken moet niet langer strafbaar zijn en meergeneratiewoningen willen we stimuleren. Op deze manier maken we optimaal gebruik van de ruimte die we al hebben en dat is wel zo duurzaam.

Vandaag de dag zijn huizen meer handelswaren dan een plek om in te wonen. Door jarenlange bezuinigingen op de sociale huursector en het lokken van buitenlandse investeerders is de volkshuisvesting geworden tot een woningmarkt waar alles draait om het grote geld. Projectontwikkelaars houden bouwgrond bewust leeg in de hoop dat het later meer opbrengt en corporaties slopen goede sociale woningen en vervangen het door een kleiner aantal dure koopwoningen. PINK! vindt dat een huis bedoeld moet zijn om in te wonen, niet om geld mee te verdienen, en pleit voor een woonplicht en een dubbele belasting voor een tweede huis. De overheid investeert fors in de volkshuisvesting zodat ze haar oude plicht weer kan vervullen: niet alleen het huisvesten van de laagste inkomens, maar van iedereen.

Uiteindelijk zullen deze maatregelen niet genoeg zijn; we zullen ook moeten bouwen op voormalige industrieterreinen en, als laatste optie, aan de rand van bestaande woonkernen op voormalig landbouwgrond. Helaas gaat het bouwen van woningen gepaard met veel CO2-uitstoot en schadelijke gevolgen voor het milieu. Circulaire woningbouw kan hier de oplossing voor bieden. Denk aan het gebruik van hout, vlas en bamboe in plaats van beton en staal en het recyclen van oude bouwmaterialen. Ook willen we dat alle nieuwe woningen ten minste energieneutraal zijn en dat oude gebouwen worden geïsoleerd door middel van zonnepanelen of groen op het dak, zodat ook insecten er goed kunnen toeven.

Kortom, een gebrek aan ruimte is niet het probleem. Als we in Nederland duurzaam en comfortabel willen wonen, dan is een krimp van de veestapel, het tegengaan van leegstand, het investeren in de volkshuisvesting en het bouwen van circulaire woningen onvermijdelijk. Niet alleen voor mensen, maar voor iedereen. Om dit duidelijk te maken neemt PINK! 28 oktober deel aan het woonprotest.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Smitke
Smitke30 okt. 2023 - 9:42

Kortom, een gebrek aan ruimte is niet het probleem. Als we in Nederland duurzaam en comfortabel willen wonen, dan is een krimp van de veestapel, het tegengaan van leegstand, het investeren in de volkshuisvesting en het bouwen van circulaire woningen onvermijdelijk. Niet alleen voor mensen, maar voor iedereen. Om dit duidelijk te maken neemt PINK! 28 oktober deel aan het woonprotest. Wat bedoelt PINK daar nou eigenlijk mee ? Zijn er nog andere soorten die wachten op woningen ? Mars mannetjes of iets dergelijks ?

weereenmening
weereenmening29 okt. 2023 - 11:38

De nieuwbouw kostprijs van huizen ligt inmiddels hoger dan die van bestaande bouw. Laten we het onder ogen zien, inflatie is het grootste probleem.

3 Reacties
Karingin
Karingin29 okt. 2023 - 14:49

Gelul! Nieuwbouw gemiddeld nu 474.000 volgens CBS, bouwkosten 150-200.000 euro. "Tussen 2015 en afgelopen zomer stegen de bouwkosten met 34 procent en de verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen met maar liefst 97 procent - feest voor de grondeigenaren" https://www.blendle.com/nl/article/df3ac7/de-groene-amsterdammer/2023-10-26/grip-op-de-grond?utm_source=Newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nl_upsellonly_daily_digest_newsletter&utm_content=btn-0

Cruise
Cruise29 okt. 2023 - 15:09

@Karingin: het zijn vooral inhalige gemeenten , met Amsterdam voorop, die ervoor zorgen dat de bouwen van nieuwe woningen onbetaalbaar is geworden. Nieuwbouw van sociale huurwoningen wordt daarentegen door Amsterdam optimaal gefaciliteerd in aantallen ( tot 40% per project) en vooral met een fancy fair grondprijs van maar €15.000,- per sociale huurwoning ( ongeacht locatie of grootte) die op gemeentegrond wordt gebouwd. Hierbij is de erfpacht voor 50 jaar afgekocht. Omdat deze grondprijs ver onder de kostprijs is voor het bouwrijp maken van de grond mogen de vrije sector huurders en kopers binnen hetzelfde project het tienvoudige of meer betalen voor de grond om dit te compenseren.Dit is bij hun wel afhankelijk van locatie ( Zuidas is voor kopers stuk duurder dan Zuidoost) De enige nieuwbouw die nu in Amsterdam nog wel redelijk loopt is dus die van sociale huurwoningen maar dat zal snel minder worden want Amsterdam kan nu de duurdere woningen niet meer gebouwd worden niet de bouwrijpe grond voor de sociale woningbouw blijven subsidiëren met de tot voorkort mega opbrengsten uit uitgifte grond voor vrije sector.

weereenmening
weereenmening29 okt. 2023 - 18:10

@Karingin U vergeet de grondprijs in uw berekening en bijbehorende stijging daarvan.

Geer1
Geer128 okt. 2023 - 20:50

Wat betreft de leegstaande kantoorpanden. Er zijn er een aantal van wie de eigenaars pogingen doen om er precies appartementen en kamers van te maken.... maar het mag niet. Dus leegstand niet meer vanwege speculatie of winstbejag maar in steeds grotere mate vanwege overheid. Als de eigenaar meewerkt is geen juridische strijd nodig, maar wel beleidsverandering. Dat is m.i. het laaghangend fruit waar resultaat mee geboekt kan worden om op korte (!) termijn woningen te realiseren. Wel een mond vol over wonen maar niets DOEN waar iets gedaan kan worden, typisch onze minister die gelukkig binnenkort exminister zal zijn. Eigenlijk helemaal hetzelfde gedonder als met die units / tiny houses die morgen geleverd kunnen worden voor duizenden bewoners, maar waar geen enkele gemeente plaats voor heeft.

1 Reactie
pahan
pahan30 okt. 2023 - 7:21

Elke gemeente heeft er plaats voor, maar de mensen met de grondposities hebben er geen belang bij. Los daarvan, ook voor tiny houses is grondwerk nodig. Best handig dat er een weg heen loopt en dat er wat voorzieningen zijn. Dat neemt verder niet weg dat de spaarrekeningen overstromen en als er ergens kavels vrijkomen worden die moeiteloos volgebouwd. En, als ik zo in mijn omgeving rondkijk, die huizen zijn nou niet bepaald tiny. En dan nog wat, Hugo de Jonge heeft nog een berg kant en klaar spul staan wat zo neergezet kan worden, maar die door de gemeentes geweigerd zijn.

Robbin_T
Robbin_T28 okt. 2023 - 20:33

"en pleit voor een woonplicht en een dubbele belasting voor een tweede huis" En wat denkt PINK! dat dit gaat doen met het aanbod en de prijzen van huurwoningen voor mensen die niet in de sociale sector kunnen huren?

Farmer3.0
Farmer3.028 okt. 2023 - 20:08

Komende maand kan een ieder stemmen. Ook mbt het beleid van bovenstaande verhaal voor de komende jaren.