Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stem strategisch: stem niet

  •  
04-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
checkmate

© cc foto: Eigenberg Fotografie

De grootste strategische fout die je kunt maken is om in de val van je tegenstander te lopen.
Het zijn goede tijden voor mensen die slechte dingen voor hebben met de democratie en Europa, voor demagogen en populisten. We hebben allemaal kunnen lezen dat de Oekraïne ze niets kan schelen , dat kritische geluiden hierover gecensureerd worden en dat ze het verdrag niet gelezen hebben.
Eerlijk is eerlijk, ik ben geen fan van referenda, maar meer een parlementaire democratie kind of guy. Ik heb desalniettemin lang gedacht toch gewoon JA te gaan stemmen. Immers, ik ben pro-Europa en pro mensenrechten en het is mijn democratisch recht dan wel plicht gebruik te maken van de mogelijkheid (in minder dan 140 tekens). Nu het uur U bijna is aangebroken heb ik echter besloten niet te gaan stemmen, omdat dit veel strategischer is.
Ga maar na. Er zijn qua uitslag maar enkele mogelijkheden op 6 april: het Ja-kamp kan winnen met een opkomst groter dan 30%, het Ja-kamp kan winnen met een opkomst kleiner dan 30% en beide scenario’s gelden ook voor het Nee-kamp. Als het Ja-kamp wint met meer dan 30% is het hele gedoe gelijk afgelopen. In de commentaarsecties wordt nog wat honend teruggekeken, maar het is voor het overige gewoon de huidige praktijk. Als het Ja-kamp wint, maar de drempel niet gehaald wordt, is de uitslag ongeldig en blijft alles bij hoe het was.
De kans dat Nee meer stemmen haalt is echter erg groot. Als Nee wint en de drempel wordt gehaald zijn er meerdere mogelijkheden: het kabinet moet het verdrag in ieder geval heroverwegen, kan met Oekraïne nieuwe onderhandelingen gevoerd worden en een nieuw verdrag gesloten worden etc. Hoe het ook zij, als het kabinet de uitslag om welke reden dan ook niet over neemt, of niet naar genoegen van de initiatiefnemers (en die kans is erg groot) zal dit hen een podium geven om er weken of maanden over te kunnen schrijven, klagen, actie voeren en – wederom heel slim – het nieuws mede te bepalen. Als Nee wint maar de drempel niet gehaald wordt is het referendum ongeldig. Ongetwijfeld zal het Nee-kamp daarin reden genoeg zien om nog op te roepen om het over te nemen, en zo niet daar moord en brand over te schreeuwen, maar dat terzijde.
Voor een deel denk ik, hulde aan de initiatiefnemers. Hulde, omdat ze het debat weten te kapen, hiermee de media weten te beheersen en daarmee aantonen dat het veinzen van engagement hand in hand kan gaan met het beheersen van het politieke spel. Hulde ook, omdat zij een patstelling creëren voor mensen die Ja willen stemmen en onder het label democratie een prisoner´s dilemma geschapen hebben. Voor mij is het daarom een kwestie van ‘ Don’t hate the player, hate the game’. En die game ga ik niet meespelen, omdat de grootste strategische fout die je kunt maken is om in de val van je tegenstander te lopen.
Het is uiterst nobel en oprecht om Ja te gaan stemmen en je beste beentje voor te zetten, maar ik maak toch liever de strategische overweging om niet te gaan stemmen, omdat dit waarschijnlijk meer effect heeft dan Ja te stemmen. Als mijn absentie die druppel op de gloeiende plaat mag zijn om de drempel uiteindelijk niet te halen, maak ik graag gebruik van mijn vrijheid om niet te gaan stemmen. En mocht u het daar niet mee eens zijn, don’t hate the player, hate the game.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (129)

srgt Hartman
srgt Hartman10 apr. 2016 - 8:36

Je advies heeft goed geholpen hè Vincent?

Bram Emanuel
Bram Emanuel8 apr. 2016 - 13:09

"Stem strategisch: stem niet" U zult wel trots zijn op uzelf.

srgt Hartman
srgt Hartman5 apr. 2016 - 18:34

Antidemocratische handelingen om een democratisch middel omver te werpen. Typisch linkse dictatoriale trekjes!

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar5 apr. 2016 - 15:58

I'll hate whatever I please, werp ik dan maar tegen. 'Strategisch' stemmen om een referendum ongeldig te maken is nog ondemocratischer dan Putin's regime: Van binnen de boel uithollen. Ik vind dit verhaal nogal laf; als je vóór wilt stemmen doe dat dan ook.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2016 - 18:09

Waarom? Je vind wel iets maar je motiveert niets. Ik ga niet stemmen. Mijn motivatie. Voorstanders hebben helemaal niet gevraagd om dit referendum. Laat het kabinet die afweging maar maken. Ik geloof er helemaal niet in een referendum en zeker niet over dit onderwerp. Als het dan toch moet het over eenduidige onderwerpen. En het onderwerp is gekaapt door geen stijl, een medium dat bij mij slechts walging oproept en waar ik niets mee te maken wil hebben.

johannn2
johannn25 apr. 2016 - 18:42

Thomas, Het is een aanfluiting van een referendum, waarvan de initiatiefnemers niet eens wisten waarover het gaat, en waar ze bovendien iets anders mee beogen: een stem tegen de EU. Een onsmakelijke happening. Het stelt ons voor een prisoner's dilemma. Het liefst heb je dat het de drempel niet haalt en afgaat, dus dat betekent niet stemmen. Maar áls het die drempel onverhoopt toch haalt, dan heb je het liefst dat het een 'ja' wordt. Dus wél stemmen. What tot do ? Gezien dit dilemma lijkt het de veiligste weg om 'ja' te gaan stemmen. Maar de moedigen onder ons, dus juist niet de laffen, gaan niet stemmen. Blijft natuurlijk, dat het een raadgevend referendum is. Dus de regering legt het, gezien haar politieke standpunt en al genomen stappen, naast zich neer. .

DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2016 - 20:02

@ ThomasWagenaar En zeker na het verkiezingsdebat van vanavond is wegblijven veruit de meest verstandige daad. Niet gaan is een dikke middelvinger richting Wilders. Want hij maakte nog even duidelijk dat een NEE betekent een motie van wantrouwen richting kabinet. Dat is volgens Wilders de inzet van het referendum. Op het kabinet is best kritiek te leveren, maar veel nuttiger en meer terecht is een motie van wantrouwen aan Wilders. Niet gaan laat zien dat je het gedrag deze walgelijke populist afkeurt. Alle reden om thuis te blijven dus.

Arie Roos
Arie Roos6 apr. 2016 - 6:06

En een referendum over Ukraine misbruiken om de EU dwars te zitten, dat is wel democratisch ?

voxpopuli2
voxpopuli25 apr. 2016 - 14:51

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/trb-2014-160.html Lees het hele verdrag rustig door , neem de tijd, overigens dateert het al van 2014 en vooral de passages over de EU , militaire samenwerking en artikelen vanaf 221 zijn interessant inzake octrooien op levende weefsels en GGO genetisch gemodificeerde organismen. Zoals bekend is het gebruik van planten niet verboden , maar als de harmonisatie doorzet is het zelfstandig vermeerderen van plantmateriaal wel degelijk aan banden gelegd. Voor een land wat bestaat van agrische bezigheden is dat funest. Het is dus beter om nee te stemmen maar dat is mijn mening :-)

Hell You
Hell You5 apr. 2016 - 14:09

Je zet de val vakkundig uit maar ik heb een betere strategie. You made my day.

Bram Emanuel
Bram Emanuel5 apr. 2016 - 13:26

"Stem strategisch: stem niet" "Not voting for democracy is like fucking for virginity" - George Carlin

2 Reacties
johannn2
johannn25 apr. 2016 - 18:57

Bram, Er wordt blijkbaar heel wat afgefuckt voor virginity. De oudste wip voor virginity is 'fighting for pease'. Het lijkt me in dit geval niet te gaan om voting for democracy. Het gaat hier om het opfokken tot een aanfluiting van referendum. Een referendum waarvan de initiatiefnemers zelf oorspronkelijk niet eens wisten waarover het gaat, en dat bedoeld is voor iets anders dan het ogenschijnlijke doel, maar eigenlijk tegen de EU. Juist wel stemmen in dit referendum is dus 'not voting for democracy', maar 'fucking for virginity'. .

Bram Emanuel
Bram Emanuel8 apr. 2016 - 13:08

Het is maar een grapje van een komiek. Maar ik zou toch stemmen als ik u was want de drempel kon wel eens gehaald worden. Ik schat zo'n 33%.

Arie Roos
Arie Roos5 apr. 2016 - 12:27

[Niet stemmen of ja stemmen komt dan op hetzelfde neer….sowieso ] Ehm ... het maakt voor dat verdrag echt helemaal niets uit wie er president is in Ukraine ...

[verwijderd]
[verwijderd]5 apr. 2016 - 11:49

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
edgarmat
edgarmat5 apr. 2016 - 12:13

Want denkt u dat in artikel 10 staat? Dat Nederlandse soldaten gaan vechten voor Oekraïne in Donbas?

Arie Roos
Arie Roos5 apr. 2016 - 13:27

Nou, dat is een beetje guilty-by-association. Als je dat artikel inderdaad zou hebben gelezen, dan zou je weten dat het niet zoveel voorstelt. Er staat weinig concreets in; de facto komt het erop neer dat een paar hoge generaals af en toe met elkaar gaan praten, met af en toe misschien een minister erbij. Meer is het niet. Echter, er is een soort frame ontstaan, waarin het artikel wordt gezien als een soort lidmaatschap van de NAVO, dat ons zou verplichten om een oorlog te beginnen of zo. Dat is overduidelijk onzin, maar onzin is altijd goed te verkopen aan mensen die wat rechts in het politieke spectrum staan.

Common Sense
Common Sense5 apr. 2016 - 15:31

Als Arie zegt dat iets niet veel voorstelt, gaan bij mij alle alarmbellen af.

Arie Roos
Arie Roos5 apr. 2016 - 19:47

[Je hebt pech, want ik ben duidelijk erg links, dus ik slik die onzin van jou niet.] Ik zeg toch guilty-by-association ? Je wordt rechts gevonden, omdat je een rechts propagandapraatje nablaat. [En je kunt dat soort teksten maar beter serieus nemen, want Bush had aan heel wat minder genoeg om Irak aan te vallen.] Och, ben je nog steeds een beetje zuur omdat je je toen hebt laten misleiden ? Dat verbaast me niks. Ik had het trouwens wel door, toen.

DaanOuwens
DaanOuwens5 apr. 2016 - 21:49

@ Andy Cap Als je in Artikel 10 leest dat er sprake is van militaire ondersteuning in een conflict moet je toch echt opnieuw leren lezen.

Ulltrafox
Ulltrafox5 apr. 2016 - 11:36

Tja dat heb ik altijd al geweten. Het Ja kamp heeft het voordeel van de kiesdrempel dat het Nee kamp niet heeft. Maar een oproep om niet te gaan stemmen druist wel tegen de normale geluiden die elke politicus altijd roept als er verkiezingen zijn. Het is een ondemocratisch geluid, bedoeld om de democratie te ondermijnen. Daarom ben ik voorstander van de invoering van de opkomstplicht om dit soort fratsen te voorkomen, bedacht door ondemocratische lieden. Je kan nog altijd blanco stemmen als je het maar onzin vind. Verder bergrijp ik nooit wat de motieven nu werkelijk zijn van mensen zoals u en waarom ze zich nooit echt willen verdiepen in de gruwelijke misdaden van het regime in Kiev tegen hun eigen volk alsook de omvang van de corruptie, waarbij dit Verdrag eerder in hun voordeel werkt dan in hun nadeel. Onlangs nog de Panama Papers, wat moet er verder nog onthult worden over dit tuig uit Kiev voordat men de valse propaganda laat varen?

2 Reacties
Arie Roos
Arie Roos5 apr. 2016 - 12:05

[Verder bergrijp ik nooit wat de motieven nu werkelijk zijn van mensen zoals u ...] Waarom luister je dan niet gewoon naar wat die mensen te zeggen hebben ? [ ... en waarom ze zich nooit echt willen verdiepen in de gruwelijke misdaden van het regime in Kiev tegen hun eigen volk ] Aha. En hoe kan jij uberhaupt weten dat ze dat niet gedaan hebben ? Misschien hebben ze dat juist wel gedaan, en zijn erachter gekomen dat dit grotendeels Kremlin propaganda is ? [alsook de omvang van de corruptie, waarbij dit Verdrag eerder in hun voordeel werkt dan in hun nadeel.] Kijk, dat bedoel ik nu met luisteren. Het Ja-kamp heeft juist altijd gezegd dat Ukraine tot op het bot corrupt is. Dit verdrag moet helpen om dat op te lossen. De Panama Papers bevestigen dat het Ja-kamp gelijk heeft.

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 apr. 2016 - 14:33

'Het is een ondemocratisch geluid, bedoeld om de democratie te ondermijnen.' Dat 400.000 types die wel zin hebben in een politiek relletje hun handtekening hebben gezet bij Geenstijl verplicht de rest van de kiezers absoluut niet om naar de stembus te gaan. Sterker, er is alle reden om je democratische twijfels te hebben bij het feit dat minder dan 5% van de bevolking maar zijn handtekening hoeft te zetten om de overige 95% te dwingen (zoals jij wil) beslissingen te nemen waarvoor ze nou juist politici hebben gekozen.

Mitosis
Mitosis5 apr. 2016 - 11:14

Is er al een woord voor mensen die liever even geen democratie hebben op het moment dat het hun niet uitkomt? Voor het gemak doe ik een aanname. Ik gok dat als het standpunt van de regering nee was geweest meneer van der Vlies om het hardst liep te schreeuwen om toch vooral wel te gaan stemmen.

Noort2
Noort25 apr. 2016 - 9:59

Het referendum doet me denken aan die ene scene in Deerhunter waarin de drie vrienden gevangen worden genomen. De bewakers van het krijgsgevangenkamp hebben een spelletje bedacht om de tijd te verdrijven. Het is Russische roulette, gespeeld door de gevangenen, waarbij de bewakers wedden of de speler zich al dan niet door zijn hoofd schiet. En ze moeten meedoen. Jan Roos en zijn vrienden zijn de sadisten die Nederland gegijzeld hebben met hun spel. Er is maar een manier om aan dit spel een einde te maken en dat is weigeren te schieten.

7 Reacties
Dale S
Dale S5 apr. 2016 - 10:34

"Jan Roos en zijn vrienden zijn de sadisten die Nederland gegijzeld " Jan Roos en zijn 450.000 vrienden bedoelt u. verder vergeet u het vervolg van de scene in The Deerhunter te vermelden: bij weigeren te schieten werd de deelnemer zelf afgeschoten. Dus dan blijft er weinig te kiezen over. Dus de vergelijking gaat volledig mank: er is namelijk keuze zat. Kom wel of kom niet, stem voor of stem tegen. Maar dat is nog niet genoeg voor u? U bent gewoon zuur omdat het door GS/GP/Jan Roos is georganiseerd...o ja en ondertekend door hun 450.000 vrienden. Het eerste echte burgerinitiatief dat democratisch hout snijdt. Maar u bent tegen... Triest.

Noort2
Noort25 apr. 2016 - 15:01

DaleS: Wees blij dat het anders gaat dan in de film. De bottomline is dat ik geen zin in dat speeltje heb, ik heb er niet om gevraagd dus ik voel me allesbehalve verplicht er aan mee te doen. Ik ben tegen omdat het niet om Oekraïne gaat, dat is inmiddels aan alle kanten duidelijk geworden. We worden dus met valse voorwendselen naar de stembus gestuurd. Het is het botvieren van dubieuze onmachtgevoelens ten koste van een volk dat strijd voor zijn vrijheid. Dat is walgelijk. Stel je nu toch eens voor dat de Amerikanen destijds voor dezelfde keuze hadden gestaan en ons geen hulp had gegeven, militair of economisch. Dan had u nu geen 100 kanalen op uw tv gehad of uw wijsheid via een pc de wereld in gestuurd. Dan waren uw ouders wellicht ergens in een greppel gevonden, van de honger of door een kogel. Absurde gedachte niet? Toch niet zo absurd, want uw Nee kan ook zo'n gevolg hebben. Ik hou het motto van Hans Teeuwen aan: wie goed doet, goed ontmoet.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar5 apr. 2016 - 16:00

@Bas Noort: Als u tegen bent, waarom laat u dat dan niet direct weten in plaats van middels een kiesdrempel de status quo te behouden? Een hekel hebben aan Jan Roos en/of Geenstijl is wat mij betreft de titel 'argument' niet waardig.

Dale S
Dale S5 apr. 2016 - 16:26

Sorry maar u onderstreept precies wat ik al vermoedde, u doet niet mee omdat GS erachter zit. Verder is het 'wat had er gebeurd als' een non argument, wie kan er met een glazen bol in het verleden kijken wanneer beslissingen niet op dat moment waren genomen. Hetzelfde geldt dus voor dit referendum. Wij staan als burger voor een kruispunt in een eventuele toekomst, wij hebben derhalve de plicht om onze stem te laten gelden, een stem waar onze voorouders voor hebben gestreden en gestorven, dat is een groot goed mijn beste en geen 'speeltje'. Dus, wilt u Jan Roos en GS en anti EU geluiden verstommen gebruik uw democratisch recht en by all means stem Voor. Maar niet gaan stemmen zodat de kiesdrempel niet wordt gehaald is een hele trieste manier om tot een pyrrusoverwinning te komen. Dus verman uzelf, doe niet zo kinderachtig en ga gewoon stemmen.

Noort2
Noort25 apr. 2016 - 18:27

Ik heb helemaal geen hekel aan Roos of GeenPeil. U leest wat u graag wilt lezen. Ik heb het over misleiding, het referendum is alleen bedoeld om de EU dwars te zetten. Zoals in het begin al werd gezegd door de tegenstanders van het referendum. Alle anti Oekraine argumenten zijn er met de haren bijgesleept. Het beste bewijs daarvan is dat ze stuk voor stuk weerlegd zijn. .

Dale S
Dale S5 apr. 2016 - 21:54

Bas Noort Alsjeblieft, weerleg maar. https://www.partijvoordedieren.nl/associatieverdag-oekraine-10-redenen-om-nee-te-stemmen#

Noort2
Noort26 apr. 2016 - 10:44

@Dale S, Nou, bedankt voor de uitdaging. Ik kan echt niet op alle punten ingaan maar doe een gooi. Hou je vast dit kan wel eens lang worden. Er komt geen export als de producten niet voldoen aan de regels voor import in de EU. Het is absolute onzin om te veronderstellen dat de regels in de EU veranderen onder invloed van een land dat zijn zaakjes niet op orde heeft. Dat is een nogal demagogisch standpunt. Dat ook nergens ondersteund wordt door de realiteit. Het verdrag gaat uitgebreid in op dierenwelzijn en mensenrechten. Het land wordt onderworpen aan dezelfde regels die hier gelden. Dus dat kun je nooit als bezwaar zien. Natuurlijk kan het hier beter, maar regel dat dan ook hier, dan wordt het automatisch ook geregeld in andere landen die onder een soortgelijk verdrag vallen. Over multinationals, die hebben we ook in Nederland, waarom dan geen Nee tegen een handelsverdrag met onszelf? Dit noemen ik selectieve argumentatie. Natuurlijk sluit een land geen verdrag met zichzelf, ik geef alleen aan hoe krom de redenering is, dat je wel eisen aan een ander stelt die niet voor jezelf gelden. Dat multinationals profiteren van dit verdrag is duidelijk. En ik ben heus niet zo naïef om te denken dat het neoliberale effect ervan geen invloed op het land zal hebben. Vergelijk Oekraïne met landen als Tsjechië en Slowakije. Ook daar was, zeker in het begin, de inlijving in de EU niet alleen maar een succes. Zij hebben nog steeds het laagste BBP van alle EU landen maar het is al veel hoger dan het was. En zij horen nu bij de snelst groeiende landen in de EU. zie: http://www.cbs.nl/.../3F3E0BCD-29DA-4FDD.../0/2227g2.gif Hoewel Oekraïne geen EU lid wordt worden de banden, vooral economisch aangehaald, en zal de groei uiteindelijk, net als in de overige oost Europese landen, voor de gehele bevolking meer welvaart brengen. Ook wij betalen ons sociale stelsel voornamelijk door de economische groei, door de aanwezigheid van onder andere die multinationals. Zij zorgen ook voor werkgelegenheid, loon en belastingopbrengsten. En daarmee voor de enorme rijkdom die we hier hebben. En met die rijkdom de ruimte om na te denken over ethische zaken als dierenwelzijn, gelijke berechtiging. Dit verdrag is de enige controleerbare manier om aan de democratische waarden in het land te werken. Het is net of de PvDD niet weet dat er al tien jaar, ook door Nederlanders en op alle niveaus, hard gewerkt wordt om zaken te verbeteren. Het verdrag is de manier om die samenwerking te bundelen en te coördineren zodat de regels worden nageleefd. Zodat er echte druk komt wanneer dat nodig is en echte financiële beloning als doelstellingen worden gehaald. De redenering van de PvDD komt er op neer dat je je kinderen niet hoeft te leren lopen omdat je denkt dat het geen zin heeft. Dat kan een persoonlijke opvatting zijn maar niet een waar je als serieuze politieke partij mee aan kunt komen. De PvDD weet allerminst te overtuigen in deze kwestie, de argumenten zijn irrelevant, onder de gordel en vooral afgestemd op een onwetend publiek dat ze hiermee een rad voor ogen draait. Slechte beurt. Als de PvDD enig respect voor kiezers zouden hebben dan zou deze discussie niet op dit niveau gevoerd worden. Ik begrijp dat zij zich als oppositiepartij wilt profileren en dat het Nee vooral daaruit voortkomt. Maar ga dan voor de inhoud in plaats van het aantal zetels. Er is geen betere profilering dan een serieus en inhoudelijk antwoord op een serieuze kwestie. Over het belonen. Oekraïne krijgt dat geld niet zomaar, pas als duidelijke stappen worden genomen om doelstellingen te halen. Zo wacht het land al maanden op geld van het IMF omdat bepaalde wetsvoorstellen nog niet werden geaccordeerd. Daardoor werd het land gedwongen een nieuwe regeringscoalitie samen te stellen. Blijkbaar werkt het dus wel.

Savanne Rotsmoel
Savanne Rotsmoel5 apr. 2016 - 8:14

[en dat ze het verdrag niet gelezen hebben.] Het verdrag gelezen hebben, en dan nog steeds voor stemmen, dat is een stuk opmerkelijker.

jellevwal
jellevwal5 apr. 2016 - 7:03

Een verhaal waarin niets staat, behalve de bewering dat het referendum is opgezet door mensen die slechte dingen voor hebben met Europa en democratie. De schrijver zal met Europa de EU bedoelen. Inderdaad, de nee stemmers hebben hun buik vol van die EU. Dat is tegenwoordig niets bijzonders meer, in Frankrijk kreeg FN 40 % van de stemmen. Wat betreft democratie, in de landen waar in 2005 referenda werden gehouden werd de Europese grondwet verworpen. Via de achterdeur werd die toch ingevoerd. Sindsdien trok de EU steeds meer macht naar zich toe. Den Haag is verworden tot een uitvoeringsclub voor Brusselse opdrachten.

watsgebeurt
watsgebeurt5 apr. 2016 - 7:00

Gewoon JA stemmen. Hoe meer goedkope arbeiders des te beter. Kan de Nederlandse laag opgeleide werknemer eindelijk ook zijn mond gaan houden en nog verder weg geconcurreerd gaan worden. Ook op de ZZP / inlener markt. Hoe meer goedkoper arbeiders uit Oekraïne, Syrië, of wat dan ook, des te beter. Dus volmondig JA! Ondernemen = winst maximalisatie = goedkope arbeiders.

angsthaas2
angsthaas25 apr. 2016 - 6:20

als je niet gaat stemmen moet je ook niet klagen, wordt mij altijd vertel, neem aan dat dat ook hier geldt.

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus5 apr. 2016 - 7:24

"neem aan dat dat ook hier geldt" Verkeerde aanname. Dit zijn geen verkiezingen. En niemand is verplicht om deel te nemen aan een partijetje pollfucken door geenstijl.

Common Sense
Common Sense5 apr. 2016 - 9:26

Even uithuilen en zakdoekje pakken Piet. Je komt er wel weer overheen.

Kees Apollo
Kees Apollo5 apr. 2016 - 12:03

Alleen D66ers gaan vast en zeker niet stemmen. Ze hebben op voorhand het referendum D66 kroonjuweel in de prullenbak gekieperd omdat het ze niet meer zo goed uitkomt. - De non-democraten, nonD66.

Piet de Geus
Piet de Geus5 apr. 2016 - 17:42

"Alleen D66ers gaan vast en zeker niet stemmen." Je bent weer eens slecht op de hoogte. D66 voert juist campagne om ja te stemmen. Maar wie maalt er om de feiten als de onderbuik opborrelt.

Het Vrije Woord
Het Vrije Woord5 apr. 2016 - 6:14

Wel apart, u wilt om dezelfde reden Ja stemmen als dat ik Nee ga stemmen. Ik ben voor Europa en voor mensenrechten. Ik ben echter tegen de EU in de huidige vorm en tegen een nazistisch getinte regime zoals dat van de Ukraine. Toenadering naar dit regime voordat er veranderingen plaats vinden is als belonen voordat de tegenprestatie is gepleegd. Ik weet niet of de EU enig besef heeft wat dat betekend, maar dat betekent dat de tegenprestatie gewoon weg niet gepleegd gaat worden. De beloning is er al en om gezichtsverlies te beperken zal de EU echt niets terug trekken. Hardere acties mogen ook niet omdat het om een souvereine staat gaat. De EU werkt zich gewoon weer lekker in de nesten hiermee.

2 Reacties
Yolo2
Yolo25 apr. 2016 - 8:24

Helemaal mee eens, het is gewoon laf om het democratisch proces zo te saboteren.

Arie Roos
Arie Roos5 apr. 2016 - 12:08

[ ... tegen een nazistisch getinte regime zoals dat van de Ukraine.] Zucht. Waarom blijft deze leugen toch elke keer weer terugkomen ?

Haastig
Haastig5 apr. 2016 - 5:23

En voor wie twijfelt: http://www.verdragwijzer.nl

1 Reactie
Yolo2
Yolo25 apr. 2016 - 8:24

94% Tegen wauw :)

peterh2
peterh25 apr. 2016 - 4:49

De argumenten van de voorstanders zijn blijkbaar op, men heeft alleen nog een 'prisoners dilemma' over: . Als echt zo'n groot deel van de bevolking voor is dan moet het toch niet moeilijk zijn om al die mensen 'JA' te laten stemmen waardoor er met een hoge opkomst duidelijk gesproken is? . Waarom is het 'JA' kamp niet meer bezig met het daadwerkelijk winnen van dit referendum? Dat is pas echt democratisch: dan lach je Roos en Baudet echt recht in het gezicht uit. Waarom niet dat scenario als de 'zwijgende meerderheid' voor dit bedrag zou zijn?

1 Reactie
Arie Roos
Arie Roos5 apr. 2016 - 13:31

[Waarom is het ‘JA’ kamp niet meer bezig met het daadwerkelijk winnen van dit referendum?] Omdat een deel van het JA kamp het referendum uberhaupt niet serieus neemt.

Woeki Hypo
Woeki Hypo5 apr. 2016 - 1:26

Stem strategisch: stem niet. “De grootste strategische fout die je kunt maken is om in de val van je tegenstander te lopen.” 1 Merkwaardig polariserend stuk van de schrijver. De schrijver wil gebruik maken van de speltheorie om strategisch te stemmen via het saboteren van de verkiezing (optie “niet stemmen”) en zegt vervolgens als een ander (een andere kiezer) het daar niet mee eens is: ‘Don’t hate the player, hate the game’. Terwijl de schrijver zelf voor dit spel (met uitgebreide mogelijkheden, strategiën) en de bijbehorende dilemma’s kiest. Maar zo hoeft de speltheorie natuurlijk niet te werken. Als de schrijver het spel of de verkiezing saboteert, dan hebben de andere spelers of kiezers het volste recht om de schrijver juist wel op dit gedrag aan te spreken en hem dan a.h.w. “te haten” i.p.v. het spel, want hij kiest zelf de “strategische” opties. Bijvoorbeeld een andere keer, als de schrijver of zijn geestverwanten eens wat van de andere kiezers wil. Als hij of zijn geestverwanten bijvoorbeeld zelf de vragende partij is. Dit geheugen (bij herhaling van het spel (een referendum) of een verwant spel, maar geen referendum, misschien de komende verkiezingen) behoort namelijk ook tot het spel of de speltheorie. Zo heb ik bijvoorbeeld onthouden dat de schrijver lid van de PvdA, hogeropgeleid, voor (“neoliberaal”) Europa en geen fan van referenda is (in een al neoliberaal uitgeholde en door hogeropgeleiden (maximaal) gepolariseerde (rest) democratie). Dit is een stipje of stip op het beeld dat ik als oud PvdA kiezer van de huidige PvdA krijg. Een partij zonder (de goede (humanistische)) veren. 2 Wie de speltheorie verkeerd toepast, kan in een maximaal polariserende spiraal terecht komen. Het neoliberalisme is zo’n maximaal polariserend spel. Ik zou maar oppassen met die mogelijk maatschappij of samenleving ontwrichtende speltheorie. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

1 Reactie
Biff Everwood
Biff Everwood5 apr. 2016 - 7:02

@Woeki Hypo Je tweede punt deed me denken aan de 'centipede' game, waarbij de 'optimale' strategie het laagste nut voor beide partijen als resultaat heeft. Voor uitleg: https://en.wikipedia.org/wiki/Centipede_game

panterarosso65
panterarosso654 apr. 2016 - 21:51

laf als je niet met argumenten kan winnen dan maar een stok tussen de wielen steken. is dat democratie?

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus4 apr. 2016 - 23:37

"als je niet met argumenten kan winnen dan maar een stok tussen de wielen steken." Je keert de zaken om: dat hele pollfucken (want dat hele referendum is niet anders dan de zoveelste variant daarop door geenstijl) is bedoeld om een stok tussen de wielen te steken. De initiatiefnemers geven dat ruiterlijk toe. "is dat democratie?" Nee, dat referendum is niets anders dan een poging om de democratie en het vertrouwen erin te beschadigen, in de hoop nog meer rancuneuzen te kunnen winnen voor het populisme.

Leviurk
Leviurk5 apr. 2016 - 6:59

Piet, sinds wanneer is een oproep tot democratie fout? Er is geen manier op dit moment om een referendum tegen de EU te krijgen. Of wil je soms zeggen dat een referendum geen democratie is? Ik weet wel zeker dat de regering een geldige reden heeft bedacht om de referendumwet aan te nemen en dat een of andere toetsenbordkrijger met een neppe naam, die dagelijks iedereen de les wil lezen en alles beter weet, het juiste weet.

ratio2
ratio25 apr. 2016 - 7:20

"Nee, dat referendum is niets anders dan een poging om de democratie en het vertrouwen erin te beschadigen, in de hoop nog meer rancuneuzen te kunnen winnen voor het populisme." En dat gaat sowieso lukken, of de opkomstdrempel nu gehaald wordt of niet. En dit soort artikelen draagt daaraan bij, want het geeft mensen het gevoel dat ze opzettelijk gesaboteerd worden bij het uitoefenen van een wettelijk recht. Dus linksom of rechtsom, de rancuneuzen winnen altijd, tenzij er bij een grote opkomst de uitslag ja is. Maar door niet te stemmen gooi je die kleine kans op het niet laten winnen van de rancuneuzen weg. Gefeliciteerd met deze briljante strategie.

Piet de Geus
Piet de Geus5 apr. 2016 - 9:30

"sinds wanneer is een oproep tot democratie fout?" Wat is het nu: een oproep tot democratie (deze uitleg is echt nieuw), een referendum over een associatieverdrag, een referendum om je ongenoegen over de EU te laten horen of een referendum om gewoon nog een keer nee te roepen omdat het kan? Je kunt veel van het nee-kamp zeggen maar dat de democratie de populisten ter harte gaat is wel heel erg vergezocht.

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2016 - 21:25

Zorgelijk is het belang dat rusland heeft bij deze stemming. Daar waar vraagtekens gezet kunnen worden bij de machthebbers in de oekraïne zijn dezelfde en veel grotere vraagtekens bij de russische expansiedrift op zijn plek. Merkwaardig genoeg lijkt de aanpak van Putin op die van Hitler. Iedere regio waar een grote minderheid etnische russen woont komt in aanmerking voor annexatie. Ik hou niet zo van teruggrijpen op de 2de wereldoorlog maar dit beeld dringt zich toch op. Tegelijktijdig zal een meerderheid tegen het verdrag stemmen. Duidelijk is dat meer democratische groeperingen in de oekraïne dat zien als hen in de kou laten staan. Ik denk ook dat als er een meerderheid nee stemt en de opkomst is meer dan 30% dat nederland het verdrag niet zou moeten tekenen. Ik denk dat er wel getekend zou moeten worden. Het is een beetje spelen met het leven van mensen. Een gevolg van het NEE zal een meer agressieve benadering van rusland zijn. Meer corruptie en wellicht ook meer doden en gewonden. Met het leven van die mensen in de oekraïne is dan een politiek spel gespeeld door nederlandse burgers. Ik ben benieuwd of de mensen die nu NEE stemmen over een paar jaar hun motivatie voor hun stem nog durven opschrijven. Ik stem dus niet, want ik wil op geen enkele manier de verantwoordelijkheid dragen voor het nederlandse NEE.

5 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick5 apr. 2016 - 5:15

@DaanOuwens: mag ik jou er op wijzen dat de EU begonnen is door in het buitenland (de Oekraïne) een opstand te steunen tegen een corrupt maar legitiem gekozen regering. De EU expansiedrift is anders van aard maar niet minder groot. Men is ook over de soevereiniteit van Nederland en een democratisch referendum heen gewalst. Poetin mag een schurk zijn maar dat wil niet zeggen dat de andere kant brandschoon is, laat staan vrij baan moet krijgen.

voxpopuli2
voxpopuli25 apr. 2016 - 6:07

Uw redenatie snijdt hout , maar diezelfde tactiek is en was niet voorbehouden aan Hitler, erdogan werkt ook zo om Koerdistan turks te houden . Het is een gebruikelijk middel om een land toe te eigenen. Diaspora heet dat. Maar in dit geval is een ja minder gunstig dan een nee. Uiteraard zal een klein rijk deel profiteren maar het overgrote deel van de Oekraïners gaat er op achteruit. En niet te onderschatten je kan het vergelijken met het verdrag met Polen in de jaren negentig. Eerst ging allerlei geautomatiseerde productie van goederen die kant op , na de diensten richtlijn kwamen de Polen hier werken voor een fractie van een uurloon voor hetzelfde werk.

Amstelbier2
Amstelbier25 apr. 2016 - 6:41

Het angst aanjagen is geen goede strategie, mijn beste. We hebben al eens eerder gehoord dat het "licht zou uitgaan als we gingen tegenstemmen" weet u nog? En, toen we massaal tegen stemden, ging het licht toen uit? Kijk, ik bedoel maar. De wereld is niet voor bange mensen. De wereld is voor mensen die hun eigen beslissingen nemen. Angsthazen zijn er al genoeg in NL. NL heeft gebrek aan mensen met lef en visie, niet aan meehuilers in het bos, waarvan u er eentje bent. Ga maar je moeder bang maken, mij zal het je niet lukken. Fijne dag verder.

jellevwal
jellevwal5 apr. 2016 - 7:05

Mij lijkt dat Putin alleen de Russische soevereiniteit verdedigt. Waarvoor moet Brussel militaire samenwerking met de Ukraine ?

Common Sense
Common Sense5 apr. 2016 - 9:29

Raar. Als je 'ja' denkt maar niet stemt draag je volgens mij juist verantwoordelijkheid voor een Nederlands 'nee'. Vreemde kronkels in het 'ja' kamp.

Amstelbier2
Amstelbier24 apr. 2016 - 21:24

Ik stem wel, -strategisch of niet, I don't care, maar natuurlijk TEGEN, zoals elk weldenkend mens zal doen. U weet inmiddels waarom ik tegen stem, ik ga het hier niet wederom herhalen. De krant , de media geven me elke dag nota bene MEER munitie om TEGEN te stemmen.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus4 apr. 2016 - 23:33

"TEGEN, zoals elk weldenkend mens zal doen" Wanneer heb jij voor het laatst een weldenkend mens gesproken? En was hij werkelijk bereid je te woord te staan?

hugo bergveen
hugo bergveen5 apr. 2016 - 8:17

Dat valt nou tegen! Ik dacht altijd dat ik een redelijk weldenkend mens was, maar dat blijkt dus niet zo te zijn, althans volgens Amstel.

Hell You
Hell You5 apr. 2016 - 14:02

Nou Piet, je doet erg je best al zou ik zeggen.. :)

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2016 - 20:56

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Haastig
Haastig5 apr. 2016 - 5:40

@Mom, De app leverde niet 400.000 handtekeningen op, de mensen die graag een referendum wilde over verregaande politieke en economische integratie met Oekraïne leverde 400.000 stemmen op. Gecontroleerd en goedgekeurd door de kiescommissie. Niet stemmen omdat de boodschappers je niet aanstaan, of omdat je de aanzwengelaars te kwader trouw vindt, is vrij onverstandig. Je laat dan hooguit zien niet voor jezelf te willen denken, dat je niet zelf wil beslissen op basis van de inhoud. Ook dat mag natuurlijk, maar wat mij betreft de allerslechtste reden om niet - of voor te stemmen.

Frans Akkermans
Frans Akkermans4 apr. 2016 - 20:27

Ik beschouw een referendum niet als een recht zoals mijn stemrecht waar ik een plicht tegenover wil zetten. Het is een gril van politici die met de handen in het haar zitten omdat ze niet weten hoe ze de verwende en calculerende burgers kunnen bereiken.

1 Reactie
johannn2
johannn24 apr. 2016 - 21:28

Frans, En het is nu in handen van een journalistiek medium dat niets uit te staan heeft met goede journalistiek, en aan voldoende steun geholpen door de Telegraaf, dat zich eveneens journalistiek nóemt en het tot die benoeming beperkt. Een verheven schouwspel al met al. Niet iets om trots op te zijn, behalve misschien op het feit dat zelfs dit in dit land mogelijk is. .

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 apr. 2016 - 20:24

Als wegblijven - bij kennelijk gebrek aan overtuigende argumenten - echt het beste is wat het ja-kamp nu nog kan verzinnen, dan getuigt dat van een onthutsende geestelijke armoede.

6 Reacties
johannn2
johannn24 apr. 2016 - 21:09

Nick, Omdat er een nee-kamp is is er nog geen ja-kamp. Het referendum, dat alleen maar tegen het associatieverdrag is omdat er geen directere aanleiding voor handen was om een referendum rechtstreeks tegen de EU te starten, is zelf het summum van geestelijke armoede. Elke afwijzing van dat referendum is een daad van geestelijke hygiëne. In een eerder interview bleek al, dat de geestelijke vader van dit misbaksel zelf niet eens wist, wat dat associatieverdrag inhoudt. .

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 apr. 2016 - 22:43

johannn 4 april 2016 at 23:09 [Omdat er een nee-kamp is is er nog geen ja-kamp.] Dat ja-kamp is er wel degelijk (300 man sterk op Maidam) maar nog treuriger is natuurlijk dat er tegenover het nee-kamp nu een anti-nee-kamp is ontstaan. Niet op basis van argumenten, maar omdat men de boodschapper niet lust.

Rootman2
Rootman25 apr. 2016 - 4:41

@ Johann: oh, ja! er is een JA kamp! Zelfs hier worden feiten verdraaid (We vstemmen helemaal niet over het handelsgedeelte, dat doet de EU, en oneigenlijke ad hominem (Roos) gebruikt en er kwamen weer godwins over Putin langs, die vorige week nog luchtsteun regelde om Palmyra van IS te bevrijden. Waar veel minder een JA kamp is is bij de kiezer, omdat de JA campagne slechts weinig eigenlijke argumenten heeft, die bovendien vrij ver van de JA kiezer staan. Dat veel NEE-stemmers strategisch tegen de EU stemmen maakt hun motieven nog niet irrelevant! Daarom verwacht ik een flinke opkomst en een mooie NEE! meerderheid.

Haastig
Haastig5 apr. 2016 - 5:58

johannn 4 april 2016 at 23:09 "In een eerder interview bleek al, dat de geestelijke vader van dit misbaksel zelf niet eens wist, wat dat associatieverdrag inhoudt" Dat zal best zijn. Neemt niet weg dat redelijk veel mensen nu wel weten wat dat verdrag in lijkt te houden en op basis daarvan een eigen mening hebben gevormd. En hun handtekening hebben gezet onder het verzoek om een referendum. Als Pietje een hekel heeft aan Jantje en daarom lukraak de politie op Jantje afstuurt om hem te sarren met de mededeling dat Jantje kindjes misbruikt, dan hoop ik toch dat de politie tòch ingrijpt als ze bij Jantje kiddy-porn op de PC vinden en een 7-jarige vastgeketend in een hok, zonder dat af te doen met "we doen nu niets, want Pietje zei het enkel om Jantje een hak te zetten" --> de oorspronkelijke reden om een inval te doen bij Jantje kan verkeerd zijn, maar dat doet niets af aan de feiten die in vervolgonderzoek naar boven komen. Wees voor of tegen het verdrag op basis van inhoudelijke argumenten. Je getuigt anders van dezelfde geestelijke armoede als de geestelijk vader van dit verdrag.

NooT2
NooT25 apr. 2016 - 9:13

@ johannn 4 april om 23:09: "Het referendum, dat alleen maar tegen het associatieverdrag is omdat er geen directere aanleiding voor handen was om een referendum rechtstreeks tegen de EU te starten, is zelf het summum van geestelijke armoede." Ik ben tegen het associatieverdrag maar in veel opzichten vóór de EU. Ik stem 'Nee' ('tegen'), want het gaat niet over de EU. Als jij (of de pers) daarvan maakt, dat ik tegen de EU stem, is dat geheel en al jouw (jullie) invulling. Los van wat de initiatiefnemers ertoe gebracht heeft.

Arie Roos
Arie Roos5 apr. 2016 - 12:28

Dat er nog steeds mensen zijn die niet weten wat de argumenten van het Ja kamp zijn ...

Stroompie
Stroompie4 apr. 2016 - 20:24

Als voorstemmers thuisblijven, dan zal de meerderheid van de tegenstemmers alleen maar toenemen. Dus het is niet strategisch om thuis te blijven. Als de uitslag straks toont dat 80% tegen heeft gestemd, dan valt dat niet te negeren. Zelfs niet als slechts 20% heeft gestemd. Naast dat het een beetje dubieus is om te winnen door verkiezingen te frustreren denk ik dat thuisblijvers zichzelf in hun voet schieten.

msj_meijerink
msj_meijerink4 apr. 2016 - 20:08

Ik twijfel zelf ook enorm of ik ga. Ook ik heb moeite met referenda, want ze zijn alle zo afhankelijk van hóe de vraag is geformuleerd en wát de ware bedoelingen zijn van de aanvragers. En het zou toch van de zotte zijn, dat als van alle stemgerechtigden 30% gaat stemmen 15,01% de stemgerechtigden bepaalt wat ik (niet) wil! Er zit me een veel te hoog 'gratis bier' gehalte in! Dus: afschaffen dit monster, voor het ons land kapotmaakt!

3 Reacties
Jantje68
Jantje684 apr. 2016 - 21:01

Op de Europese bevolking zelfs minder dan 0,03%

johannn2
johannn24 apr. 2016 - 21:20

de heer Meijerink, 'Nederland' heeft al eerder aangetoond, dat het niet rijp is voor een referendum. Er werd - straks wordt - gestemd om allemogelijke redenen, behalve de redenen waar het eigenlijk om zou moeten gaan. Nederland heeft geen traditie waar een referendum bij aansluit. 'Wij' kunnen er niet mee overweg. .

msj_meijerink
msj_meijerink5 apr. 2016 - 6:37

@johannn : helemaal mee eens!

Armond
Armond4 apr. 2016 - 20:07

Ik stem wel, en NEE. Ga geen tokkie land steunen, die oorlog voert, die etnische groepen discrimineert, vermoord en verjaagt. Die geen MH17 vluchtgegevens geven, die corrupt zijn, die onze schilderijen stelen en niet terug geven. Die failliet zijn, waar Monsanto kan zaaien en oogsten, waar de Shell zit met schaliegas, die enorme plofkip fabrieken heeft die naar ons toe komen, ik wil geen honderdduizenden Oekraïners in Nederland. Die een coup plegen en een democratisch gekozen president afzetten met te weinig stemmen. Waar duizenden nazi's fakkel optochten houden, waar extreem rechtse ultra nationalisten de baas zijn. Daarom stem ik tegen.

3 Reacties
johannn2
johannn24 apr. 2016 - 21:13

Armond, Dus jij gaat nee stemmen in dit tokkie-referendum. Right ? .

Rootman2
Rootman25 apr. 2016 - 4:47

[tokkie-referendum.] Dat blijft toch de ondertoon van het JA-kamp: feiten verdraaien en op de man spelen lukt af en toe aardig, maar verbergen van de minachting voor de kiezer, dat blijkt elke keer toch te lastig. Wanneer men weer in de hoek gedreven is..... Want u heeft niets inhoudelijks terug te zeggen op de argumenten van Armond.. toch?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 apr. 2016 - 5:56

[Ga geen tokkie land steunen,...] Emigreren dus om elders belasing te betalen.

rbakels
rbakels4 apr. 2016 - 20:02

Kunt u mij beloven dat de opkomst onder de 30% blijft? Dan blijf ik thuis. Maar ik weet het niet zeker, en dan kun je maar beter vóór stemmen. Want je trapt toch niet in een publiciteitsstunt van GeenPeil, samen met de vreselijke Baudet? Ze worden waarschijnlijk in het geheim gesponsord door Poetin.

2 Reacties
johannn2
johannn24 apr. 2016 - 21:17

Frits, Ik zit met hetzelfde dilemma. Maar ik ben wel van plan om te gaan stemmen, omdat GroenLinks dat adviseert. Ik ga ervan uit, dat zij dit goed doordacht hebben. (Het adviseert uiteraard 'ja'.) .

Rootman2
Rootman24 apr. 2016 - 21:49

Argumenten zijn op zeker, dat u terugvalt op irrelevante ad hominems...

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2016 - 19:42

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
johannn2
johannn24 apr. 2016 - 21:33

Andy, Mijn idee is, om een referendum te starten over de afschaffing van het referendum. Als dat een meerderheid - en de drempel - haalt, zijn we in het vervolg misschien van dit soort misselijk makende kluchten verlost, als de regering het tenminste overneemt. .

ratio2
ratio25 apr. 2016 - 7:23

@johann Goed idee. Vooral doen. Laten we dan alleen ook hopen dat de mensen die het niet met je eens zijn de boel niet saboteren door niet te gaan stemmen, waardoor de opkomstdrempel niet gehaald wordt.

Common Sense
Common Sense5 apr. 2016 - 12:27

Johann, doen! We gaan nog van jou horen :-)

Biff Everwood
Biff Everwood4 apr. 2016 - 19:23

De redenering klopt. En ik vind het ook wel een goed instrument, al ben ik zelf een tegen-stemmer. Als de status quo bij lager dan de drempel 'voor' is het aan een eventuele meerderheid van tegen-stemmers om hun stem te laten horen. Zo kan niet stemmen dus worden opgevat als een stilzwijgend 'voor' vind ik.

2 Reacties
Haastig
Haastig5 apr. 2016 - 6:24

"Zo kan niet stemmen dus worden opgevat als een stilzwijgend ‘voor’ vind ik." Of neutraal, of "ik weet het niet", of "het interesseert me niet", of "het regent", of "komt niet uit".

Biff Everwood
Biff Everwood5 apr. 2016 - 6:51

@Haastig maar het heeft dus het effect van een voorstem, wellicht nog krachtiger dan een daadwerkelijke voorstem.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods4 apr. 2016 - 19:20

++Don’t hate the player, hate the game++ PP: Dat is nou precies wat ik deed. Totdat ik las dat die lulhannessen van GeenPeil/GeenStijl het er in werkelijkheid om te doen was de EU op te blazen, dat Oekraïne of de relatie met Rusland ze eigenlijk geen ruk interesseerde. En totdat ik las dat hun actie om voldoende handtekeningen te verzamelen om een referendum af te dwingen helemaal geen groot succes was. Dat er de slimmigheid van een programmeur voor nodig was om de drempel zo superlaag laag te maken dat men wel voldoende stemmen kreeg. Daarna kreeg ik wel een hekel aan de spelers. En dus wordt het een Ja (want helaas wijzen alle peilingen uit dat de opkomst ruim boven de 30% zal zijn).

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2016 - 19:13

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
johannn2
johannn24 apr. 2016 - 21:38

Mom, Ik ben het met je eens. We zouden boven deze klucht moeten staan Maar een andere kant van het gebeuren is, dat je er evengoed uit principe aan mee zou kunnen doen, omdat je het middel van referendum hoog wenst te achten. .

DaanOuwens
DaanOuwens4 apr. 2016 - 19:02

Helder stukje. Exact dezelfde overweging die ik al heb gemaakt. De stemkaart ligt al in de Kliko en die is vrijdag al geleegd. Weg met die rommel. Als er iets weinig met een functionerende democratie te maken heeft was het dit wangedrocht. Dit was bedoeld om te treiteren te provoceren en uiteraard bedoeld om geld mee te verdienen. Van mij mag het allemaal, maar ik doe niet mee.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 apr. 2016 - 19:01

[don’t hate the player, hate the game.] Inderdaad, En this game sucks. Eenieder die denkt dat een ja of een nee iets uitmaakt heeft het mis. Het verdrag is reeds geldig, het valt onder regelingen die niet met unanieme ratificatie geldig worden, maar gewoon per meerderheid. Een meerderheid van de landen heeft geratificeerd, case closed. Eenieder die denkt dat het halen of het niet halen van 30% iets uitmaakt heeft het mis. Het is een raadgevend referendum, een nee kan genegeerd worden, en de ja is er al, zie hierboven. En als de 30% niet wordt gehaald is er niets dat de regering verbied naar de raad te luisteren. Maar wat is die raad? Betekent een nee dat het volk vindt dat op pagina 126 in de derde alinea een foute zin staat of wat? Betekent een ja dat het volk het verdrag bij lange na niet voldoende vindt maar het als beter dan niets beschouwt? Niemand die uit de uitslag raad kan destileren, ja of nee, 30% of niet. Dit referendum is tijdverspilling. En dient slechts 1 doel het veiligstellen van de lange termijn aanhang van partijen die welvaren op onvrede, SPVV door het verwachtte nee en de onmogelijkheid daarnaar te handelen.

1 Reactie
johannn2
johannn24 apr. 2016 - 21:45

Wat de initiatiefnemers met dit referendum bereiken is niet, dat het verdrag met Oekraïne niet doorgaat, en ook niet dat de EU aan de schandpaal komt te staan, maar dat het referendum-middel tot een aanfluiting wordt gemaakt. .

Cees Groninger
Cees Groninger4 apr. 2016 - 18:47

De tegenstanders van het referendum munten uit in gemeenplaatsen, drogredenen, doemdenken, manipulatie, jij-bakken, het-nee-nu-even-geen-zin-in-democratie-als men-niet-hetzelfde-denkt-als wij. Als ik dan nog even kijk naar wie het huidige corrupte politieke systeem heeft ondersteund, de publicatie van de Poroshenko Panama Papers en de reactie van dit volledig gecorrumpeerd heerschap, mogen we enorm opgelucht zijn als het verdrag wordt afgewezen.

Nailles
Nailles4 apr. 2016 - 18:29

Als je dan verkiest bij dit referendum, een van de zeldzame herwonnen democratische middelen, hier bij haar doop gebruikt bij de zich, toenemend bij haar vorming, invloed, invloedsfeer, en dus aangaan van associaties, aan democratie onttrekkende EU en door haar daarbij geleide processen, met je voeten te gaan stemmen om zo een meerderheid van nee-stemmers een winst te ontzeggen, dan moet je achteraf niet klagen als er tòch een opkomst boven de dertig procent is en je verliest. Bovendien moet je nooit meer zeuren over je onwelgevallige EU-politieke invloed en macht die jou als burger van het je democratisch vertegenwoordigende Nederland passeert.

3 Reacties
rbakels
rbakels4 apr. 2016 - 20:09

Bent u niet op de hoogte of bent u niet eerlijk? De EU gaat eerder onder aan een overmaat aan democratie. In de praktijk is in de EU de Raad van Regeringsleiders de baas (Rutte, Merkel enz.), en die worden allemaal door hun nationale parlementen gecontroleerd. Dat er in ons parlement misschien weinig over EU beleid wordt gediscussieerd is de schuld van het Parlement. Dat verdoet z'n tijd met het zagen aan de stoelpoten van Minister van der Steur. En Rutte kan dat gebruiken om impopulaire maatregelen te verpakken als EU maatregelen. De Eurofoben zijn trouwens niet consequent, want als er iets mis is jammeren ze dat de EU niet slagvaardig is. Tja, dat komt doordat het niet zo opschiet met 28 kapiteins op het EU-schip. Di opkomstdrempel is trouwens een wassen neus. Het is een raadgevend referendum, dus mogen onze politici straks gelukkig zelf besluiten hoe belangrijk ze de uitslag vinden. Komt 31% op, dan kunnen ze met recht toch van een magere opkomst spreken, ook al is het referendum dan formeel geldig.

Sillynder
Sillynder4 apr. 2016 - 20:33

I see what you did there: "De Eurofoben..." U verheft een afkeer van machtscentralisatie en one-size-fits-none beleid tot een ziekelijke afwijking. Probeer het nog eens. U kunt vast beter.

Nailles
Nailles4 apr. 2016 - 22:56

@Frits Als de vorig jaar overleden erudiete éminence grise van de Nederlandse politiek commentatoren J.L. Heldring het passeren van democratie èn recht bij het vormgeven en verdere totstandkoming van de EU en haar instituties meerdere keren aankaartte en daarbij aan niet de minsten refereerde die er net zo over dachten maak ik mij weinig zorgen of ik er met dezelfde kritiek wel genoeg van op de hoogte ben. http://www.nrc.nl/handelsblad/2011/07/28/democratie-als-gevaar-12027740 http://www.nrc.nl/handelsblad/2009/07/09/er-zijn-nog-rechters-in-karlsruhe-11752656

hugo bergveen
hugo bergveen4 apr. 2016 - 18:29

Denk je serieus dat het debat wordt gediend met een uitspraak van het volk die vervolgens kan worden genegeerd omdat er te weinig mensen kwamen opdagen? Stel dat er een meerderheid is voor de neestemmers onder minder dan 30% opgekomen kiesgerechtigden: dan zal altijd de geur van sabotage blijven hangen en zal de verdeeldheid alleen maar groter worden (als dat nog kan). Dit referendum is fout om zowat alle denkbare redenen, maar de deur is er indertijd voor opengezet en de persoon die binnenkwam was misschien ongenood, maar niettemin een gast die netjes moet worden ontvangen.. Ik denk dat de Kamer de uitslag moet nemen voor wat het is: een illustratie van ons onwerkbare politieke landschap, met waardering kennis moet nemen van de uitslag en zich vervolgens houden aan het eerder genomen besluit van de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging om het verdrag te aanvaarden. Boosheid daarover kan in maart volgend jaar worden getoond. Maar ik ben met je eens dat dit soort referenda onwenselijk zijn in een systeem dat daar nog niet mee heeft leren werken. Wie wil leren fietsen monteert eerst zijwieltjes en stapt niet meteen op een ATB.

2 Reacties
ton14024
ton140244 apr. 2016 - 19:33

Zijwieltjes, sinds 2005, mogen er nu wel af. Het Nederlandse volk stemde toen tegen, net als het Franse volk. Dit referendum ontstijgt Nederland. Ik denk dat je rustig kunt stellen dat de Nederlandse stem een veel groter deel van de EU vertegenwoordigd. Zo zal het ook in Brussel beoordeeld worden.

hugo bergveen
hugo bergveen5 apr. 2016 - 5:19

@Ton Begrijp ik goed dat je het aantal Nederlandse neestemmers maar vast aanvult met buitenlanders die er vast wel hetzelfde over zullen denken? Het is niet verstandig om na één ritje zonder ernstige valpartij in 2005 al te denken dat je kunt fietsen.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick4 apr. 2016 - 18:27

Vorige verkiezing stemde mensen strategische PvdA of VVD in de hoop dat de andere niet in het zadel te helpen. Wilders (maar ja, die is extreem recht dus moet je daar niet naar luisteren) waarschuwde dat paars al in de steigers stond. Toen kregen we dit kabinet en strategische huilers. Die huilers waren verbaasd dat als je ergens op stemde waar je niet helemaal achter stond, je ook politiek kreeg waar je niet achter stond. Nog wat: woensdag kan je aangeven of je voor of tegen het verdrag bent. Als je jouw stem niet wil geven of je weet het niet, dan kies je blanco. Als je echter thuis blijft, dan schaar je jezelf in de categorie die zijn mening niet belangrijk vindt. Dus alle strategische stemmers: als ondanks jullie de drempel wel gehaald wordt en dankzij jullie het nee-kamp een monsterzege haalt, dan wil ik niets horen over een zwijgende ja-achterban. Je kan je alleen beroepen op zwijgen als men niet luistert. Als je de vraag direct gesteld wordt kan je jezelf daar niet op beroepen. Je verkiest bewust te zwijgen en wie zwijgt, stemt toe. Die keuze maak je dan ook bewust.

voxpopuli2
voxpopuli24 apr. 2016 - 18:26

Ik ben al druk om machtigingen te verzamelen. Gewoon omdat men van zijn of haar stemrecht gebruik moet maken. Dit soort stemrondes hebben nut, ook als de uitkomst ongewenst is. Op naar de 30% ! Omdat het kan !

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen4 apr. 2016 - 18:43

Doe maar rustig aan: je mag er toch maar twee meenemen.

Sillynder
Sillynder4 apr. 2016 - 18:23

"Hulde, omdat ze het debat weten te kapen, hiermee de media weten te beheersen en daarmee aantonen dat het veinzen van engagement hand in hand kan gaan met het beheersen van het politieke spel. Hulde ook, omdat zij een patstelling creëren voor mensen die Ja willen stemmen en onder het label democratie een prisoner´s dilemma geschapen hebben." Welk debat is er geweest over het associatieverdrag? Welke overtuigende argumenten hebben de voorstanders over proberen te brengen? Het ging vrijwel alleen maar over non-argumenten: handel die slechts 0,18% bedraagt, corruptiebestrijding die alleen op papier bestaat terwijl notabene Poroshenko gisteren negatief in het nieuws kwam door zijn leugenachtige gedrag, het idee dat we hier voor of tegen Putin stemmen. Nee, beste heer Van der Vlies, het nee-kamp stond al met vrijwel lege handen en na sinds gisteren helemaal. Dan kun je nauurlijk verwijten maken over "het debat kapen", maar dat is nogal onzinnig als je bedenkt dat politieke partijen véél meer middelen hebben om de ja-keuze uit te leggen dan GeenPeil. Ze waren te laat, te laks, en te ongeïnteresseerd. "Oekraïne, best belangrijk." Prima, maar daar win je het niet meer mee.

2 Reacties
rbakels
rbakels4 apr. 2016 - 20:16

Ik ben een paar keer in Oekraïne geweest en dan merk je dat ze daar met man en macht bezig zijn hun land te moderniseren. Gisteren nog legde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken dat nog precies uit in Buitenhof, in Engels dat bijna nog beter was dan dat van de lieftallige presentatrice Marcia Luyten. het referendum tegen de Europese Grondwet was gekaapt door populisten, en die referendum is opnieuw gekaapt door populisten die hun eigen destructieve agenda hebben en ons knollen voor citroenen verkopen. Voor de velen die het niet weten: bij de "Europese Grondwet" ging het in essentie om de vraag of het Verdrag van Nice aan vernieuwing toe was na de toetreding van diverse nieuwe lidstaten in 2004. Uh, Verdrag van Nice? Ooit van gehoord? Nee, dat bedoel ik. zonder een modernisering - die later toch nog op z'n pootjes terecht kwam met het verdrag van Lissabon, was de EU volkomen vastgelopen, want met 28 landen is er altijd wel één die zijn veto-recht gebruikt.

Sillynder
Sillynder4 apr. 2016 - 20:30

@ Frits Jansen: Mooi verhaal, maar modernisering en bestrijding van corruptie bestrijdt je niet met een associatieverdrag. Dit is iets wat de Oekraïense bevolking zelf zal moeten realiseren. Ja, ik weet wat het Verdrag van Nice inhoudt en nee, ik geloof er niets van dat centralisatie beter bestuur oplevert. Mensen die macht ambiëren en in casu de EU een politiek machtsblok willen opbouwen zijn niet te vertrouwen en derhalve geloof ik helemaal niet in een Verenigde Staten van Europa.

Paddy3
Paddy34 apr. 2016 - 18:22

Wint het nee kamp niet juist, als de ja stemmers niet gaan stemmen. Dat hele strategische stemmen pakt meestal slecht uit. Geeft eerder de onvolwassenheid van de Nederlandse stemmers aan. Blijkbaar kunnen de mensen niet gewoon stemmen volgens hun eigen mening. Voor het referendum is het vrij simpel: - ben je voor, stem dan voor - ben je tegen, stem dan tegen - interesseert het je niks, ga dan niet stemmen - ben je voor het verdrag, maar tegen referendera, stem dan voor

1 Reactie
mordicant
mordicant4 apr. 2016 - 19:28

ik mis nog: -Als je je niet voor het karretje van politieke belletjestrekkers wilt laten stemmen stem dan niet.

PieterPan3
PieterPan34 apr. 2016 - 18:18

Ik stem ook strategisch.......5 minuten voor sluitingstijd, zodat de ja-stemmers geen tijd meer hebben om te gaan stemmen als het duidelijk wordt als de 30% drempel gehaald wordt.

Dantes040
Dantes0404 apr. 2016 - 18:08

Tragisch dat je zgn. 'voor democratie' bent, terwijl er de laatste tijd heel veel dingen zijn gebeurd (in o.a. Nederland) die héél veel mensen helemaal niet leuk vinden.

2 Reacties
rbakels
rbakels4 apr. 2016 - 20:18

Precies. Daarom hebben we een "vertegenwoordigende democratie", en maar bij uitzondering referenda. Een vertegenwoordigende democratie stelt politici in staat noodzakelijke maar impopulaire maatregelen te nemen, omdat ze dan eens in de vier jaar worden afgerekend, en niet wekelijks, zoals Maurice de Hond wil.

Dantes040
Dantes0404 apr. 2016 - 21:05

Ja maar die 'vertegenwoordigende democratie' vertegenwoordigd nog maar nauwelijks. En 'impopulair' vind ik in deze nou niet echt treffend. Maar maak je geen zorgen over die nee-stem. Ik ga ervan uit dat - net als met de Europese grondwet - er met wat komma's geschoven gaat worden en er dan alsnog door gedrukt wordt. Het Europese Reich is allang een feit.

Aldus Mei
Aldus Mei4 apr. 2016 - 18:06

Duidelijk toch? Het Neekamp wint per definitie of je nu gaat stemmen of niet. Het neekamp heeft geen dillema en daarom is het een waardeloos referendum. Maar als je niet stemt en de bal de Nederland uit de eu doet rollen in beweging zet en ons land in het onbetekenend zompig gat veranderen dat geregeerd wordt door rancuneuze lolbroeken dan heb je het wel aan je zelf, omdat je geen gebruik maakt van je democratische recht en daarmee de trollen vrij spel geeft. Ga dus stemmen en stem volmondig JA

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh5 apr. 2016 - 5:39

Huh, ga je nu op basis van argumenten die niets met dit verdrag te maken hebben voor stemmen? Raar, dat was toch de argumentatie van de tegenstanders?

Aldus Mei
Aldus Mei5 apr. 2016 - 11:48

Jij denkt dat ik me alleen mijn antipathie voor de referendumaanvragers laat leiden. Dat is niet zo, er zijn hele goede redenen om vriendschappelijke betrekkingen met onze buurstaten aan te gaan.

Flipje Tiel
Flipje Tiel4 apr. 2016 - 18:02

Als je niet over jezelf wil beslissen dan moet je niet raar opkijken als iemand anders over je beslist.

Mark Gh
Mark Gh4 apr. 2016 - 17:55

Ik hoop zo dat de waanzin van die opkomstdrempel zo snel mogelijk uit de wet gaat. Door dit soort regeltjes en mensen als Vincent weet je zeker dat de uitslag geen representatieve afspiegeling van de bevolking geeft.

ratio2
ratio24 apr. 2016 - 17:40

Tja, en dan afwachten totdat iemand oproept om niet meer bij de Europese verkiezingen te gaan stemmen, om dat instituut zoveel mogelijk legitimiteit te ontnemen. Dit is een heilloze weg. Als je voor bent, stem je voor, als je tegen bent, stem je tegen. Maar als je expres niet gaat stemmen om de legitimiteit van een instrument in twijfel te kunnen trekken, besef dan dat dat ook kan gebeuren met instituties die je wel graag overeind wil houden. Hoe groot is de legitimiteit nog van het Europees parlement in Nederland als nog maar 25% gaat stemmen?

HarryD2
HarryD24 apr. 2016 - 17:39

Het zou niet verkeerd zijn om bij een volgend referendum de mogelijk tot een blanco stem te kunnen geven. Daarmee geef je als kiezer aan dat je het aan de overheid over laat om dit soort beslissingen te nemen. Ik neem aan dat u daar dan wel gebruik van had gemaakt. Verder redelijke column, alleen weer jammer van die eerste paragraaf...'populist' is het nieuwe buzz-woord hier op Joop om iedereen te duiden die een andere zienswijze heeft dan de schrijver.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh4 apr. 2016 - 18:53

Die mogelijkheid is er. Gewoon zonder iets te kleuren je stembiljet in de bus plaatsen... Net zoals bij iedere verkiezing.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick4 apr. 2016 - 20:14

@HarryD: pak biljet, loop hokje in, vul niet is, vouw het biljet en werp het in de ton: één blanco stem.