De voedselcrisis die het gevolg is van de pandemie en de oorlog in Oekraïne, wordt verergerd door speculanten die de prijzen van voedselprijzen verder opdrijven. Beleggers steken veel meer geld in financiële producten die gekoppeld zijn aan de prijzen van producten als tarwe en maïs, meldt Deutsche Welle.
Wetenschappers van de universiteit van Bonn constateren dat beleggers die hun geld voorheen in tech-aandelen of cryptomunten staken, zich nu op de voedselmarkt storten. Ze doen dat bijvoorbeeld door termijncontracten op te kopen. Als gevolg daarvan stijgen de prijzen van landbouwproducten verder.
Volgens de VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) lagen de voedselprijzen in april van dit jaar al 36 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, een van de grootste graanschuren van de wereld, maken deskundigen zich al zorgen over een voedselcrisis. António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarschuwde vorige maand nog voor een “massale hongersnood”.
De vrees is dat de hoge prijzen grote groepen mensen tot de bedelstaf zullen veroordelen. Een stijging van de voedselprijzen met 1 procent betekent al dat er 10 miljoen mensen extra in extreme armoede moeten leven, blijkt uit berekeningen van de Wereldbank.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Dus er zijn beleggers die voedsel opkopen en vervolgens met mooie winst doorverkopen? Welke bedrijven zijn dat? Graag naam en toenaam. Ik gok dat de Nederlandse pensioenfondsen en grootbankiers ook een graantje meepikken.
Is er een voedsel tekoort? En wie zit achter deze voedsel tekort? Zover overduidelijk is, is er geen russische boycot op handel op graan en andere landbouw producten uit rusland of uit bezette gebieden van oekraine. het westen is niet geboykot. Er is wel een boykot van het westen op de export van rusland die ook delen van export van oekraine controleert. Kort gezegd; het westen heeft de behoeftes van eigen burgers geboycot die uit rusland komen. Dus de burgers (moeten) netjes de prijs voor het beleid van eigen politieke leiders gaan betalen. Geen witwas theorien proberen crieeren. Niet zuren maar betalen!
Abdu, hier kan ik geen chocola van maken, kan je iets duidelijker zijn?
Abdu, het is niet deze tekort, maar dit tekort, en wanneer leren jullie (in casu je ouder's land) nou eindelijk eens je eigen broek op te houden, en niet te leunen op goedkope importen uit Europese en Russische landen...
“en wanneer leren jullie (in casu je ouder's land) nou eindelijk eens je eigen broek op te houden, en niet te leunen op goedkope importen uit Europese en Russische landen...” Wie bedoel je met jullie den Boer en waarom zou je niet voor goedkope importen mogen gaan, en waarom moet hij jouw nare beweringen weerleggen, het lijkt wel vreemdelingen haat.
Niks met de boycot te maken OF het zgnde 'Westen'. Oekraine kan haar graan niet exporteren via de Zwarte zee havens door de Russische oorlog en bezet. De Russische marine blokeert en steelt. Vandaar dreigt tekort, plaatselijk. Egypte bijvoorbeeld.
Abdu is geen vreemdeling zeker die verdwaald is zeker, Raymond, maar heeft (denk ik) NLs paspoort, heeft wel verleden/achtergrond in getroffen land ivm Oekraine (houd ik het voor, vandaar zijn ergernissen). Wij Wageningers (een meer dan de ander) ergeren ons al decenieen aan het beleid in die landen en die goedkope invoer van elementair voedsel als tarwe en mais, dat betekent nl dat je de ontwikkelingskansen van de kleine boer daar afsnijdt (die krijgt bijna niets meer voor zijn extra zakken mais die hij verbouwt, en hem vergaat de lust dus om uit te breiden of betere technieken te gebruiken), er wordt ook heel weinig in landbouw geinvesteerd, in onderwijs, voorlichting, infrastructuur)in grote tegenstelling bijv. met NL waar die kleine boer er wel bovenop kwam (en te lang door bleef opschalen, zie hier beneden). Interessant discussiepunt, en zou daar best iets meer over willen horen van Abdu (die ik in vorige post mijn beste groeten overbracht).
@Dirk: Natuurlijk heb je gelijk, maar als we hier alle taalfouten gaan corrigeren dan zijn we wel een beetje raar bezig. Dan kan je bij ieder item zo ongeveer de helft van de reacties van commentaar voorzien. Wat betreft het voedseltekort: Dankzij de door velen hier bewierookte globalisering hebben we nu een probleem. Een van de grootste graanexporteurs ter wereld wordt door het blokkeren van de havens gehinderd is haar export. De schepen die er soms wel doorkomen worden overgenomen door de Russen die het graan naar bevriende landen vervoeren. Ja er is een best acuut voedselprobleem. Gelukkig zien wij (niet allemaal) onze eigen boeren als milieuvervuilende extreem-rechtse paria’s die zo snel mogelijk uitgekocht moeten worden vanwege een door Rutte3 bedachte stikstofproblematiek.
“Abdu is geen vreemdeling zeker die verdwaald is zeker, Raymond, maar heeft (denk ik) NLs paspoort, heeft wel verleden/achtergrond in getroffen land ivm Oekraine (houd ik het voor, vandaar zijn ergernissen).” Aan dat soort speculaties ga ik me niet wagen, misschien studeert hij hier en vind dat voor de discussie weinig relevant. “Wij Wageningers (een meer dan de ander) ergeren ons al decenieen aan het beleid in die landen en die goedkope invoer van elementair voedsel als tarwe en mais,” Je wilt hem onderuit halen op taalfouten, welnu het meervoud van decennium is decennia zeg ik als buitenlander tegen jou maar dat terzijde, je gaat er voetstoots van uit dat in het land van zijn ouders men achterover leunt i.v.m. goedkope importen, weet je zoveel van hem, misschien leven zijn ouders hier, je weet denk ik te weinig van zijn/haar achtergrond om zulke boude uitspraken aan de persoon te richten, daar komt bij dat ik sowieso achterdochtig word als mensen zich gaan vereenzelvigen met status en zich beroepen op opleiding en dergelijke, het kan best dat je gelijk hebt dat kleine boeren het loodje leggen door goedkope importen, de manier waarop je dat doet vind ik ronduit denigrerend zonder ook maar iets van iemands achtergrond te weten en dat de persoon als het ware te verwijten, dat is mijn bezwaar.
Ik denk niet dat hij hier alleen maar is om te studeren, Raymond, daarvoor is zijn nederlands (op kleine foutjes na) veel te goed.
Ik was niet van plan voorlopig te reageren om mijn tijd niet te verdoen met vergeefse reacties maar wil je desondanks te woord staan voor zover mijn reactie doorkomt. “Ik denk niet dat hij hier alleen maar is om te studeren, Raymond, daarvoor is zijn nederlands (op kleine foutjes na) veel te goed.” Ik zeg niet dat het zo is maar het zou een mogelijkheid kunnen zijn, ik weet daar simpelweg te weinig voor, anderzijds zou ik van iemand die naar zeggen in Wageningen heeft gestudeerd verwachten dat het decennia is en geen decenieën waarmee ik niet zeg dat je onwaarheid spreekt maar met speculeren schiet niemand wat op als je voelt wat ik bedoel, ik ga het hierbij laten.
@dirk den boer “wanneer leren jullie (in casu je ouder's land) nou eindelijk eens je eigen broek op te houden, en niet te leunen op goedkope importen uit Europese en Russische landen...” Je vraag vraagt om goedkope antwoorden! - om arme Europeanen een handje te helpen hun “broek op te houden”. - “wij” hebben veel geld en nemen jullie (in casu je ouder's land) dienst om voor ond goedkope dingetjes te produceren. - …
@Raymond Natuurlijk stelen de russen daar van alles en nog wat. In oorlogen is dat normaal. Maar het afsnijden van rusland van swap (middel van boycot) en niet bereid zijn om in roebel te betalen aan rusland brengt gewoon veel land aan dit soort tekorten. Landen die dat wel doen ondervinden geen probleem.
@dirk den boer Probeer af te komen van aannames in discussies. Ook voordat je op persoon reageert vind maar uit waar je opponent vandaan komt en wat deze in NL doet. Daarna kan je vooroordelen los barsten.
door Henk Nijboer 👍 wordt het voorstel gedaan om bedrijven etc die door Poetins oorlog onverwacht [onterecht] onbedoeld [a-sociaal] veel winst maken voor 25% te belasten op die winst. in geval van voedselspeculatie is 200% nog niet genoeg, bovendien moeten die boeven meteen de gevangenis in.
Door de stijging van de gas- en olieprijzen maakt onze eigen overheid door de accijnzen en BTW die meestijgen ook extra winsten. Oppakken maar?
Je kunt beter niet speculeren over de rol van speculanten in voedsel. Voor meer en betere informatie over de achtergronden van prijsstijgingen van voedsel verwijs ik graag naar de website van Wageningen Economic Research, het vroegere Landbouw Economisch Instituut: " https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/Economic-Research/Oorlog-in-Oekraine-voedselvoorziening-en-voedselzekerheid.htm Het LEI deed ook in 2011, op verzoek van Oxfam/Novib, onderzoek naar de rol van speculatie op voedselprijzen. (https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/Economic-Research/Oorlog-in-Oekraine-voedselvoorziening-en-voedselzekerheid.htm).
Wat zijn dit voor grappen? Het hele woord speculatie komt niet voor in het onderzoeksrapport van de universiteit van Wageningen. FTM c.s. (zie mijn reactie 0:06) en de speciale rapporteur van de VN kletsen zeker maar wat?? Food Commodities Speculation and Food Price Crises - Regulation to reduce the risks of price volatility https://www2.ohchr.org/english/issues/food/docs/Briefing_Note_02_September_2010_EN.pdf
Ik heb 8 jr in Wageningen gestudeerd, Arjan, maar ga dat rapport niet eens lezen, weet zo ook wel wat er speelt, en niet speelt. Louise gaat weg, wie komt er nu??
Milo Minderbinder uit Catch 22 komt bij me op. 'Where is my parachute" https://youtu.be/E9wcK6qvCqI
''Speculanten drijven voedselprijzen op: armen lijden honger'' En niet alleen de voedselprijzen. Kijk eens wat de Duitse rijken doen met hun benzinepomp ondernemingen. De brandstofprijzen zijn nog niet verlaagd in Duitsland of in de grensstreek met Nederland staan ze weer op maximaal voor de dikke winst. Onze nationale kop van jut Van Lienden verbleekt compleet bij de almachtige rijke profiteurs die middels hun ondernemingen miljarden graaien bij de energiecrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Gelijk ze hebben geprofiteerd van de coronacrisis en gelijk ze zullen profiteren van elke crisis die nog komen gaat.
2/2 FTM i.s.m anderen onderzochten voorgaande en ik geef hier een vertaling van een korte versie van hun verslag: Niet alleen (dreigende) grondstoftekorten drijven de prijzen op. Uit data-onderzoek van Follow the Money in samenwerking met onderzoekjournalisten collectief Lighthouse Reports, de weekbladen Der Spiegel (Duitsland) en The Continent (Zuid-Afrika) en het Indiase nieuwsplatform The Wire blijkt dat speculanten slim inspelen op door oorlog gevoede sentimenten. Experts zeggen dat speculatie de voedselprijsstijgingen verergert. Politieke leiders beloofden in maart om speculatie te bestrijden om de voedselzekerheid niet in gevaar te brengen. De geschiedenis leert echter dat beleidsmakers, wanneer het erop aan komt, vaak sterk worden beïnvloed door het lobbyen van financiële giganten zoals investeringsfondsen en investeringsmaatschappijen. Europa krijgt binnenkort een nieuwe kans om zijn regelgeving aan te passen. De grote vraag is of de politiek dit keer in actie komt. Politics rolled out the red carpet for speculation on energy and food prices https://www.ftm.eu/articles/politics-enabled-speculation-energy-food-prices
1/2 In de gezamenlijke verklaring van de hoofden van IMF, WFP (United Nations World Food Program) en WTO staan een reeks van aanbevelingen, maar geen enkel woord over de funeste invloed van speculatie. https://www.worldbank.org/en/news/statement/2022/04/13/joint-statement-the-heads-of-the-world-bank-group-imf-wfp-and-wto-call-for-urgent-coordinated-action-on-food-security Bij de voorgaande grote voedselcrisis (2008) die de stabiliteit in de Arabische wereld deed wankelen namen politici in Washington en Brussel zich voor om om speculatieve krachten en het niet-aflatende streven naar maximale winst te beperken teneinde om volgende soortgelijke crises te voorkomen. De discussie daarover ging vervolgens over ‘’caps’’ – positielimieten aan belangen die beleggers mogen opbouwen. In 2010 nam het CFDC (Commodity Futures Trading Commission) daarover een beslissing: https://www.cftc.gov/sites/default/files/idc/groups/public/@newsroom/documents/file/pl_qa_final.pdf Zeer tot ongenoegen van de financiële lobby en giganten als Goldman Sachs, JP Morgan en Barclays slaagden erin om via een rechtszaak de invoering van limieten weer van tafel te halen, waarbij men zich liet representeren door het ISDA (International Swaps and Derivatives Association), een pseudo onafhankelijk bankenverband die ook een grote rol speelde in de eurocrisis (de Griekse tragedie). Alles i.o.m. het edict van Milton Friedman dat men winstmaximalisatie gescheiden moet houden van maatschappelijke ontwikkelingen.
Ontzettend treurig allemaal. De markt kent helaas geen " moraal" en wanneer het om eerste levensbehoeften gaat gebeuren er vroeg of laat ongelukken, met als gevolg zeer ernstig menselijk leed. Zeer treurig trouwens als je op deze manier je geld moet verdienen.
Treurig? Nou dat is wel het understatement van de dag. Hongersnood aanjagen om geld te verdienen...dan ben je gewoon een psychopaat met massamoordneigingen
Karingin De wereld is vergeven van psychopaten, bewust kwaadwillenden, onverschilligen (behalve als het om hun 'bezittingen gaat en het uitbreiden daarvan).
Hoe meer tussenhandelaren je tussen boer en consument zet, hoe duurder het wordt. Zonder dat de tussenhandelaar waarde toevoegt aan de supply chain wil hij er namelijk wel iets aan overhouden. En als dit niet uit de maakkosten wordt betaald dan wordt het door de consument betaalt. Volgens mij is n\het niet moeilijker?
Waar schaarste is gaan de prijzen omhoog. De gene die er aan verdient boeit het vaak niet of een ander het niet meer kan betalen. In kleinere mate doe ik et helaas zelf ook aan mee. Ook ik heb mijn vorige huis aan de hoogste bieder verkocht een aantal jaar terug. Bij een veel lager bedrag had ik ook al winst gehad en had een starter het mischien kunnen kopen.
Beste Ranonkel2, Waar schaarste gecreëerd wordt in een vrije markt daar zie je ongewenste prijsopdrijvingen, en dat die huidige ontwikkeling in onze maatschappij tot negatieve effecten voor de allerarmste gaat leiden, tot die conclusie waren we al gekomen toen we de grote crisis van honderd jaren geleden grondig gingen onderzoeken. U had met marktregulering bij vraag en aanbod als het om woonruimteverdeling gaat, kunnen leven als ik het goed begrijp?
Heel eerlijk, Ranonkel, en goed om hier toe te geven dat je er zelf, dus wij brave burgers allemaal, aan hetzelfde spelletje meespelen indien in ons voordeel. Het is wel zo dat wij in het Westen nog een vangnet hebben, toeslagen, woonsubsidies, en dat er miljoenen in Afrika en Midden Oosten aan de bedelstaf overgeleverd worden (ineens, zonder enige schuld of invloed, zoals sprinkhanenplaag). Ook hier heb je dan toch weer die FAO en het WFP die de ergste nood kunnen lenigen.
Zie hier de glijdende schaal in beweging. Niet dat ik jou daarop aankijk, ik zou waarschijnlijk hetzelfde doen want zo is het systeem. Er gaat in jouw geval niemand dood aan, dus je zet je over je ongemak heen. Maar die makkelijke winst is verleidelijk, het zou niet gek zijn als je dan denkt; nou, daar kan ik meer van maken. En dan zit je erin, en binnen de kortste keren ga je nare gevolgen als een soort natuurwet zien, kan jij nix aan doen. Zo werkt dat, ik denk niet dat die speculanten ooit bewust bedacht hebben om over lijken te gaan voor de winst. Maakt ze overigens niet minder verantwoordelijk, ik neem aan dat er een speciale hel is voor dat soort mensen
Mooie foto, die demonstranten en dan precies tussen die twee protestborden dat bord met 'Ruto for president' erop. No food no election staat er op dat rechterbord. Zouden ze in Kenia de verkiezingen gaan boycotten in augustus? En is William Ruto te vertrouwen? Ik weet eigenlijk bedroevend weinig van dat land.
Het is een mooi land, heb er 10 jr gewoond en gewerkt, maar het verschil tussen de slums in de steden (waar het naartoe gaar, overal, waarom eigenlijk? platteland waar houtskool geen probleem is en ook andere dingen (eieren, kip, sukuma wiki, ask Satya) overal gewoon te krijgen zijn) en dat achterland wordt almaar groter, wat geburt daar in Gods Naam? Nou dit weer, want de politiek is overal gericht op goedkope import uit de Westerse en Chinese wereld. Ik zi nu hier, maar gaat geen dag voorbij dat ik in gedachte niet daar met mijn blote voeten in de rode aarde zit, met eenden en kippen om me heen scharrelend......
dirk den boer, Ja die rode aarde, die heb je ook in Australië en delen van Noord-Amerika. Iets met ijzer geloof ik.
Nog iets over Kenia: tarwe is niet belangrijkste graan daar, dat is mais waarop de meeste Kenianen leven zoals wij op aardappels en brood (als soort griesmeel met wat groente en soms vlees), maar is wel de nummer 2, ingevoerd door de kolonisator rond 1900, groeide redelijk goed in de hogere delen, nu nog, maar voorziet maar voor 20% in de dagelijkse behoefte, import behalve uit Rusland en Ukraine, ook uit Argentinie en Canada. Hun eigen graansoorten als giersten en sorghum zijn min of meer verlaten, plaats ingenomen door die tarwe, waarom? Gemak en goedkoopte waarschijnlijk.
Als je het verschil tussen de spotmarkt en de termijnmarkt niet weet is het onverstandig een ongenuanceerd artikel als dit te schrijven. De termijnmarkt is er dan ook niet de oorzaak van dat honderden miljoenen mensen op de rand van de hongerdood staan, daar is momenteel slechts 1 persoon verantwoordelijk voor, die zorgt dat het broodnodige graan, het zaaigoed en de kunstmest niet op de plaats van bestemming komen.
Klopt niet oma, en Oeversloos, termijnmarten reageren op vermeende tekorten, en die zijn er helemaal niet, Oekraine zorgt nauwelijks voor 2 of 3% vd wereldmarkt, maar de paniek is wel degelijk voelbaar, en reeel misschien, wie zuigt de silo's leeg daar? en met welk doel? wie zal het zeggen? De speculanten niet in ieder geval.
'"[Speculative traders] basically try to jump on a bandwagon of increasing prices," said Kornher. "And then they start trading with each other instead of meeting the hedging demand of commercial producers or traders." The price of the commodity can then become disconnected from its physical supply and demand.' Dit is wat het artikel aangeeft als de reden voor prijsverhogingen als gevolg van speculatie.
@ Oma Oeverloos - ik ken dat verschil, maar desondanks begrijp ik in het geheel niet hoe iemand tot jouw gevolgtrekkingen kan komen. Wil je me eens gedetailleerd uitleggen hoe je gedachtegang in dezen verloopt? Dit gezegd zijnde: het dictaat van de vrije markten is een gruwelijke doctrine van de dood. Deze bij geboorte al failliete ideologie biedt vrijheid aan een kleine groep van gewetenlozen, en onvrijheid voor talloze gewone mensen. Ik zou wensen dat iedere geïnteresseerde het boek "The Illusion of Free Markets (Punishment and the Myth of Natural Order" van Bernard E. Harcourt wil lezen (het is verschenen bij Harvard University Press in 2011, en telt 328 pagina's). In de achttiende eeuw werd er in Frankrijk een voorloper van ons neoliberalisme (niet het mijne) uitgeprobeerd, met slechte resultaten. De propagandisten noemden zich 'les physiocrats', François Quesnay was een belangrijk ideoloog. Harcourts boek is rijk aan detail, leerzaam, en strekt tot in onze eigen tijd. De dominante economische wetenschap van tegenwoordig is: - geen wetenschap; empirisch niet te testen; ze bestaat uit gevaarlijke mystieke obsessies; maar ik kan diegenen die willen drinken uit de gifbeker van die occulte hocus-pocus niet hinderen; - de Nobelprijs voor Economie is een valse Nobelprijs; zie: https://leftfootforward.org/2019/09/the-fake-nobel-prize-that-helped-neoliberalism-conquer-the-world/ Van die dingen, dus, Oma.
Wat die Kornher te melden heeft, Stock, is misschien wel het meest relevante in deze hele discussie hier, de spijker met de dikste kop...
Dit was nu net wat eerste directeur vd FAO voorzag en wilde voorzijn: de wereldvoedsel veiligheid overlaten aan de vrije markt, dus speculanten, termijnmark\ten en meer van dat prijs opdrijvend gedoe. Ging een tijdje goed, maar nu zitten we met gebakken peren. Dr Orr was voor strategische opslag, georganiseerde distributie en minder vlees, meer akkers, minder weides en veevoer. Helaas, hij mocht zijn ideeen niet uitwerken, in praktijk brngen, de vrije markt moest koning blijven kraaien.
Dit is echt grote flauwekul! Een termijncontract zorgt helemaal niet voor hogere prijzen; volgens mij heeft Joop dat er zelf bij bedacht. Er zal best gespeculeerd worden met termijncontracten, maar die 'volgen' de prijsontwikkeling; ze veroorzaken ze niet. Als een handelaar een termijncontract koopt om, zeg, over een jaar 100 ton graan te mogen kopen voor 20.000 euro, zal hierdoor de prijs van het graan niet beïnvloed worden. Het staat los van elkaar. De verkoper van het contract verwacht dat de prijs van graan minder dan 20.000 zal zijn, de koper ervan verwacht dat de prijs meer dan 20.000 zal zijn. Wat de een wint, verliest de ander. Speculeerders onder elkaar - de echte voedselmarkt heeft hiervan geen last. Wat Joop hier beweert kan alleen als er (illegale) prijsmanipulatie plaatsvindt, maar dat lijkt me wel heel erg sterk. De voedselmarkt is veel te groot om door beleggers beïnvloed te kunnen worden. Vraag en aanbod van voedsel bepaalt de prijs, niet speculanten. Als ik ernaast zit hoor ik het graag, maar het lijkt mij een 'bollocks' verhaal.
Maar waarom denk je dan dat die tarwe prijs met 40 en binnenkort met 60 of 80% (???) gaat stijgen, Halo? Graan genoeg overal in de wereld, makkelijk te telen, zo gedaan waar ruimte en kapitaal is. Graan is basisbehoefte, in de ME ging die prijs in Eurpa ook met 300 of 400% omhoog bij tijden (alhoewel vaker door droogte), daar kan Kenia niet mee leven, dat betekent de doodssteek voor velen daar, dat hebben we geweten als gloaal geheel, als VN, daar ging het al die tijd al naartoe, gemakzucht?
"Maar waarom denk je dan dat die tarwe prijs met 40 en binnenkort met 60 of 80% (???) gaat stijgen, Halo?" Er is geen graan genoeg, zeker niet voor Afrika. Als het er al is, is het op de verkeerde plekken. Rusland en Oekraïne zijn de grootste exporteurs, zeker voor Afrika; die hebben niet alleen het graan, maar ook nog de mogelijkheid het in Afrika te krijgen. Inkopers (regeringen) verwachten dat de prijs nog verder stijgt, dus probeert iedereen nu alvast voldoende graan in te kopen. Dus stijgt de prijs nog extra. Komt nog bij dat er sowieso al tekorten werden verwacht door de klimaatverandering (te grote droogte/te veel regen). Het is de 'gewone' vraag en aanbod; het heeft niets met speculatie te maken. Afrika zou zelfvoorzienend moeten zijn; ze hebben op zich wel voldoende landbouwgrond, maar helaas; er is kunstmest voor nodig. En dat komt nu net weer uit Rusland. Zonder kunstmest is de opbrengst veel te laag; dus dat heeft ook weer een prijsopdrijvend effect. Al met al wordt er op Joop weer lekker gescholden op 'speculanten' - waardoor de echte problemen op de achtergrond raken. Goedkoop scoren over de rug van de allerarmsten dus.
Ik heb begrepen dat het tekort in Afrika ook nog eens te maken heeft met het tekort aan zaden, dat veelal door Oekraïne geëxporteerd wordt naar Afrika. Bovendien zou ook Rusland nog eens zelf de prijzen moedwillig kunnen opdrijven. Niets is Poetin vreemd en met 'menselijkheid' hebben ze weinig van doen. Bovendien zou het hen extra geld in de oorlogskas brengen.
Rusland en Oekraine gaan over 30% vd esport granen, dus strategische positie (Rusland alleen nu even vanwege oorlog), kunnen mensen afknijpen en eisen stellen in Afrika en Midden Oosten. Maar er is graan genoeg in de wereld, China produceert meer dan 130 miljoen ton, 6x Ukraine, maar gebruikt het zelf. Frankrijk idem dito, het punt is dat sommige landen gerekend hadden op goedkope importen (al decennieen lang de gewone gang van zaken) en daar door die oorlog ineens stokje voor gestoken. Door dhogere prijzen (speculanten, hoarders etc etc) zullen boeren extra gaan inplanten dit jr en in de herfst (wintertarwe), zodat er dan weer teveel is, maar dat komt te laat voor de hongerigen nu, die weer afhankelijk zullen worden van het World Food Program. het is en blijft een mallemolen , een grote kermis.
Oh ja zaden, ook al in de uitverkoop gedaan. Het zou echt verboden moeten zijn om daar patent op te zetten. Ik zit niet zo in de materie, maar volgens mij had Nederland met de zaadbanken een prima systeem. Maar ja, daarmee kunnen de aasgieren de wereldmarkt niet domineren. Ik heb nog een stuk op mijn leeslijst staan over de 4 monopolisten die wereldwijd de voedselketen beheersen. Ik zou het haast niet willen weten, het is te krankzinnig om te bevatten. Ik voel de machteloze woede al opkomen
Was vavond op TV, wereldvoedsel specialist aan tafel bij Mariel legde uit hoe dat zat met die 4 monopolisten. Die zien hun omzet (loopt in de miljarden) van de ene op de andere maand, zonder iets te doen of te investeren, met 50% stijgen (en wellicht nog meer als ze even wachtn, en niet direct verkopen). Het is me het wereldje wel.....
De oplossing is heel simpel. Tobintaks. Het gaat hier om investeringen van enorme bedragen, om maar een piepkleine winst te maken. Echter, als je maar vaak genoeg die enorme bedragen heen en weer stuurt, kun je daar heel fijn van even. De Tobintaks stelt dat het heffen van een belasting van 0,25 % op het volledig geìnvesteerde bedrag voldoende is om de winst terug te brengen tot NUL. Je zou dus de Tobintaks kunnen instellen alleen op voedsel. Maar het gebeurt niet, want het zijn nou juist de politici die wij in het pluche kiezen, die van die investeringen profiteren.
Eerst een artikel over dat er teveel boeren zijn in NL en vervolgens een artikel dat er wereldwijd hongersnoden dreigen in verband met voedseltekorten... Laten we als wereld vooral afhankelijk worden van mannen als Putin voor onze voedselbehoefte....
Helaas, pindakaas... https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5293581/rusland-kunstmest-export-belarus-landbouw
De hoge voedselprijzen zijn het gevolg van de Russische invasie van Oekraine en de Russische blokkade van de uitvoer van Oekraiens graan. Poetin is dus 100% verantwoordelijk voor deze dreigende hongersnood, punt. Het is uitermate misleidend om de verantwoordelijkheid bij speculanten te leggen. Nogmaals, Poetin is verantwoordelijk voor de vernietiging van Oekraine, de dreigende hongersnood en waarschijnlijk een zware, wereldwijde economische recessie; hij alleen.
Het artikel beschrijft hoe speculatie mede verantwoordelijk is voor excessieve prijsverhogingen voor voedsel. Het enkele feit dat jij roept dat dat niet waar is is volstrekt niet overtuigend.
poetin is voor 50% (minimaal) schuldig, maar de producenten kiezen ervoor de prijzen te verhogen. Hun keuze, dus hun schuld.
Mening, ik snap je begeestering voor Poetin als het Kwaad, maar speculatie gebeurt toch echt op de effectenbeurzen, Wall Street op kop. Het schandalige speculeren om voedsel geschiedt ook met olie, gas en met woonruimte in Europa die steeds meer in handen valt van Amerikaanse investeringssmaatschappijen. Ook het zuurverdiende geld van de hardwerkende Nederlander gaat gaat straks naar hyperrijke beleggers in Amerika die in deze onzekere tijden spekkopers blijken, oorlogsprofiteurs dus.
Rusland en Oekraine produceren samen 12 % (!) van alle calorieën die wereldwijd geconsumeerd worden. Een veertigtal vaak armere landen is afhankelijk van graanimport uit Oekraine (en Rusland). Als Oekraine niet kan exporteren, hebben die landen een groot probleem en dreigt er hongersnood. Als het Oekraiense graan weer beschikbaar komt, zullen de prijzen vanzelf weer dalen. Dit soort artikelen is vooral bedoeld om de aandacht af te leiden van de rampzalige anti-VS, anti-NAVO en anti-defensie opstelling van (extreem)links. Men zit nog steeds in de ontkenningsfase en kan nog niet toegeven dat men zich vreselijk vergist heeft. De Russische invasie wordt veroordeeld omdat dit niet anders kan. Maar het besef lijkt nog steeds niet ingedaald te zijn dat Poetin, een Russisch Hitlertje, bereid is om Oekraine volledig te verwoesten om zijn doldwaze destructieve doelen te bereiken. En het daar waarschijnlijk niet bij zal laten.
Zelfs voormalig NAVO-baas Willy Claes zegt: Van een langdurig conflict, laat staan van een escalatie ervan, heeft het Duits kapitaal dus niets te winnen, integendeel. Het is omgekeerd vooral de VS die daar belang bij heeft. Zo bekijkt Willy Claes, ex-baas van de NAVO, het in elk geval. Volgens hem gaat dit conflict in wezen om een “confrontatie tussen Rusland en Amerika” waarin “Europa niet meespeelt”. Hij stelt vast dat het voor de VS “gerust nog een tijdje mag duren" Willy Claes in De Afspraak van 24 mei: “Als ik het een beetje brutaal mag zeggen, het gaat over een confrontatie nu tussen Rusland en Amerika. Met alle respect en sympathie voor de Oekraïners, en tussen haakjes, Europa dat niet mee speelt hé. … Met als conclusie, het mag gerust nog een tijdje duren, voor de Amerikanen. … Het is gouden tijd voor de oorlogsindustrie, die per definitie Amerikaans is.” https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/06/03/habermas-over-de-oorlog-in-oekraine-de-bekering-van-voormalige-pacifisten-leidt-tot-fouten-en-misverstanden/#_edn1
Ene Mening: `Dit soort artikelen is vooral bedoeld om de aandacht af te leiden van de rampzalige anti-VS, anti-NAVO en anti-defensie opstelling van (extreem)links.' Nou, nou, je moet maar durven dit te beweren. Waaruit blijkt dat dan? Je praat nu volgens hetzelfde narratief als Poetin en zijn vrienden Orban & Erdogan. Want eigenlijk zouden zulke artikelen die `de aandacht afleiden' (sic, zeg maar ziek)) moeten worden verboden nietwaar?
De meeste Oost Europeaanse landen zijn het daar niet mee eens. De meeste west Europeaanse landen ook niet trouwens. Ze doen allemaal wel mee, alleen niet tot oorlog aan toe, en sommige meer dan anderen, zoals je artiekel ook zegt. Dat weten we al lang. De woorden van Claes zijn dus fout. Het is mogenlijk dat Claes minder om Oost Europa geeft. Claes die na een jaar al de NAVO weer uitgekiepert werd wegens corruptie. Claes die de Belgische steun in Rwanda stopte wat mede oorzaak van de genocide was.
Rusland en Oekraine, Een mening, produceren samen 110 miljoen ton tarwe, van de 750, maakt om en nabij de 14% (schommelt per jr), maar tarwe is lang niet enige calorieenbron, er is ook nog mais (belangrijk in Latino wereld), rijst (China, ZO Azie) en aardappelen (NL). Plus dat peulvruchten, vlees,groentes, fruit en bier (gerst) ook nog flink meedoen aan dat geheel. Die 12% is dus wat te hoog ingeschat. belangrijker is dat ze 30% van de verhandelde export granen in handen hebben, eigenlijk produceert Oekraine maar 3% vd totale tarwe oogst wereldwijd, maar omdat ze zoveel exporteren (meeste landen eten alles of bjna alles zelf op), zijn ze voor afhankelijke landen (Afrika, MddOosten) zo belangrijk
"Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, een van de grootste graanschuren van de wereld" Typisch toch, wereldwijde voedselcrisis maar wij vinden dat we teveel boeren hebben. En Oekraine heeft dus blijkbaar ook een enorm stikstofprobleem.
Dat hoeft helemaal niet, het is een groot land en stikstof slaat relatief dichtbij neer. Daarom is het hier ook zo'n probleem hè, al zou het al een stuk schelen als boerenland aan de ene kant en natuurgebieden aan de andere kant van het land lagen. Maar ja, dat hadden we een paar eeuwen geleden moeten bedenken
Ik weet nog dat Vermeend zei dat het lucratief was in voedsel te beleggen en in de vruchtbare gronden van Oekraïne. Hij was de eerste die ik daar zo opgetogen over zag, Het gebeurde destijds nog niet zoveel in essentiële landbouw.
"Ik weet nog dat Vermeend zei dat het lucratief was in voedsel te beleggen en in de vruchtbare gronden van Oekraïne." Zover hoef je niet te gaan, volgens mij volstaat een moestuin.
Raymond Bhagwandin Goed gezien. Ter herinnering aan een PvdA-ster, die ik niet wenste te vergeten door hetgeen ze voor de 'onderbedeelde' heeft 'betekend'. Ik walg er nog van.
“Goed gezien.” Bedankt voor het compliment, had ik nooit van je verwacht. “Ik walg er nog van.” Echt waar, misschien dat je boodschap ertoe zal bijdragen dat je je doel bereikt en dat het niet vervalt in ordinair kwaadspreken, wat je over Vermeent beweert heb ik nergens kunnen terugvinden trouwens.
Tja. Het mondiale late kapitalisme beleeft hoogtijdagen. Het snelt vooruit als een perfecte trein, er is acceleratie. Het verslindt tal van mensen, de effectiviteit en de dynamiek van dit proces kunnen door niemand ontkend worden. Tragedie: tallozen aanbidden deze destructieve machine, een monstrum dat afkomstig is uit de hel zelf. Ook op Joop zijn er supporters.
drs. H.C. Queyncken Tollaert God weet wat er allemaal in Davos wordt besproken!
Nou het schijnt dat zelfs daar een bezorgd sociaal briesje waait. Maar daar moet je niet teveel waarde aan hechten
@ Minoes & Karingin - goede bijdragen in weinig woorden! Het is waar, Karingin: als 'The Davos Class' zijig gaat orakelen over 'samen', 'duurzaamheid', 'diversiteit', 'gelijkheid', en 'social responsibility', dan wordt het voor verstandige mensen Code Rood: de vos preekt de passie, zogezegd. Vermoedelijk gaan die lieden van Davos elk € 9,99 overmaken naar het Leger des Heils, met de vraag er een koperen plaatje met hun naam erin gegraveerd naast de toegangsdeuren van dat Leger op de buitenmuur kan komen. Mijn motto: Ken Uw Pappenheimers.
drs. H.C. Queyncken Tollaert "Vermoedelijk gaan die lieden van Davos elk € 9,99 overmaken naar het Leger des Heils, met de vraag er een koperen plaatje met hun naam erin gegraveerd naast de toegangsdeuren van dat Leger op de buitenmuur kan komen." Prachtig gezegd, al is het in- en intriest. Zo werkt dat.
Habitude van barbaarse, nietsontziende roofkapitalisten die moord met voorbedachte rade op hun geweten hebben op de armen heeft geen gevolgen. Als je betrapt wordt bij het stelen van een brood in de supermarkt omdat je honger hebt, daar wordt de politie bij gehaald.
@ Poezenmens - goed gesproken, daar is geen woord Spaans bij. Zo liggen de zaken. En je vergelijking is treffend. (Het wachten is op de reactionaire apologeten van het neoliberalisme. Die hebben het zelf goed en willen niet dat er iets ten goede van de armsten zal veranderen. Ze trachten altijd zichzelf uit hun eigen benarde positie te lullen met drogredeneringen, omgekeerde argumentaties met bijbehorende schuldtoewijzingen aan het adres van hun critici, en soms zelfs met zelf verzonnen statistieken zonder bronvermelding.) Het late kapitalisme is een ernstige geestelijke ziekte. Een gevaarlijke waan. Ik geloof dat zelfs Max Weber de globale ellende van tegenwoordig niet kon voorzien, toen hij zijn fameuze verklaringen over de 'Wahlverwandtschaften' ('elective affinities') tussen kapitalisme en reformatie (calvinisme) opstelde. Gezien de invloed van de Amerikaanse reactionair-religieuze politiek op de dominantie van het totale kapitalisme kan deze gedachtensprong er best bij.
Diefstal van een brood door een hongerige jongen zal in een beschaafd land door de vingers vd betrokkenen gezien worden, zelfs door oom agent (die dan de beurs trekt om dat zelf bij te leggen). Te idealistisch? humanistisch? gezien door mij?
@Hallahan Goed dat je de diefstal wil benadrukken, niet dat iemand steelt omdat hij honger heeft.