Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Speculanten drijven voedselprijzen op: armen lijden honger

  •  
03-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6571 keer bekeken
  •  
hongerkenia

De voedselcrisis die het gevolg is van de pandemie en de oorlog in Oekraïne, wordt verergerd door speculanten die de prijzen van voedselprijzen verder opdrijven. Beleggers steken veel meer geld in financiële producten die gekoppeld zijn aan de prijzen van producten als tarwe en maïs, meldt Deutsche Welle.

Wetenschappers van de universiteit van Bonn constateren dat beleggers die hun geld voorheen in tech-aandelen of cryptomunten staken, zich nu op de voedselmarkt storten. Ze doen dat bijvoorbeeld door termijncontracten op te kopen. Als gevolg daarvan stijgen de prijzen van landbouwproducten verder.

Volgens de VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) lagen de voedselprijzen in april van dit jaar al 36 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, een van de grootste graanschuren van de wereld, maken deskundigen zich al zorgen over een voedselcrisis. António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarschuwde vorige maand nog voor een “massale hongersnood”.

De vrees is dat de hoge prijzen grote groepen mensen tot de bedelstaf zullen veroordelen. Een stijging van de voedselprijzen met 1 procent betekent al dat er 10 miljoen mensen extra in extreme armoede moeten leven, blijkt uit berekeningen van de Wereldbank.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.