Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Socialistische premier Spanje wil aasgieren van buiten de EU weren van woningmarkt

  •  
14-01-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1631 keer bekeken
  •  
ANP-514104364

Als het aan de Spaanse premier Pedro Sánchez ligt worden buitenlandse speculanten geweerd van de woningmarkt om zo het nijpende woningtekort terug te dringen. Maandag presenteerde de socialistische premier een plan om niet-EU-burgers en -bedrijven te belasten met een belastingheffing van 100 procent wanneer zij onroerend goed kopen.

De afgelopen tien jaar steeg de gemiddelde prijs voor een woning in Spanje met 48 procent. Volgens Sánchez heeft dat ertoe geleid dat landen als Spanje vervallen in een gemeenschap verdeeld in twee klassen: rijke huisbazen en arme huurders. Hij wees erop dat alleen al in 2023 27.000 huizen en appartementen in Spanje werden verkocht aan personen en bedrijven van buiten de EU, bijvoorbeeld uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten: “En dat deden ze niet om erin te wonen, ze deden het niet zodat hun families een plek hadden om te wonen, ze deden het om te speculeren, om er geld mee te verdienen, wat wij – in de context van het tekort waarin we ons bevinden – uiteraard niet kunnen toestaan.”

Behalve kapitaalkrachtige burgers die woningen kopen om die vervolgens tegen torenhoge prijzen te verhuren, zijn er ook tal van bedrijven die zich als aasgieren op de woningmarkten storten. Een voorbeeld daarvan is het Amerikaanse investeringsfonds Blackstone dat in heel Europa voor zo’n 100 miljard euro aan vastgoed bezit. Het bedrijf heeft naar schatting ook zo’n 1.700 panden in Nederland, waarvan het merendeel in Amsterdam. Het wordt er al jaren van beschuldigd een deel van de woningvoorraad expres leeg te laten staan om zo de vraag te stuwen en daarmee ook de huurprijzen.

Behalve het weren of maximaal belasten van niet-EU-burgers op de woningmarkt, wil de Spaanse premier ook de voorraad sociale woningbouw opkrikken. Nu is slechts 2,5 procent van de woningen in Spanje specifiek bestemd voor de laagste inkomensgroepen. De plannen van Sánchez moeten wel eerst nog naar het parlement worden gestuurd voor er daadwerkelijk maatregelen kunnen worden genomen.

Barcelona ging de Spaanse premier al voor als het gaat om het weren van aasgieren van de huizenmarkt. Vorig jaar liet de sociaaldemocratische burgemeester Jaume Collboni weten dat verhuurders als AirBnB zullen worden geweerd uit de stad om er zo voor te zorgen dat woningen gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn: wonen. Dat verbod moet per 2028 ingaan.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

daniel.c.plainview
daniel.c.plainview
15 jan. 2025 - 12:00

Ik heb heel wat tegen organisaties als blackrock die woningen opkopen en dan bewust de woning leeglaten om de prijzen omhoog te duwen.

Noordermeer2
Noordermeer2
15 jan. 2025 - 10:59

In Nederland wonen gemiddeld 507 mensen per km2, in Spanje 86. Lijkt me dat daar nog best wat huisjes bijgebouwd kunnen worden, maar het bekt waarschijnlijk wel lekker om (rijke) buitenlanders als vijand te bestempelen.

5 Reacties
Volrin
Volrin15 jan. 2025 - 11:47

Uw hele reactie behelst een valse tegenstelling.

Die woningen moeten dan eerst gebouwd worden. Terwijl er nu al een tekort aan woningen is. Dat tekort neemt alleen maar toe als buitenlandse kopers ongelimiteerd huizen mogen kopen.

daniel.c.plainview
daniel.c.plainview15 jan. 2025 - 11:59

Het is niet alsof woningen overal zomaar gebouwd kunnen worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 13:36

De trek naar de stad heeft ook alles te maken met werkgelegenheid en andere faciliteiten die buiten de stad niet zijn te vinden.

Jos Scholte
Jos Scholte15 jan. 2025 - 17:52

Spanje is een land met bergen en delen waar het te heet en te droog is om te wonen. Je moet geen appels en peren vergelijken. En deze premier doet tenminste iets om gewone burgers met minder geld te helpen. Dat zie ik onze regeringen en die van de laatste 20 jaar niet doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2025 - 11:12

Nederland heft de pech plat te zijn. Daardoor staan er werkelijk overal huizen zelfs pal tegenaan of in onze schaarse natuur.

android1984
android1984
15 jan. 2025 - 9:40

De kern van deze spaanse politicus is erg goed gekozen. "als een huis dient als hotelverblijf dan betaal je belastingen zoals een hotelbedrijf". Dat is een prima uitgangspunt. Ook nooduitgangen en brandveiligheid e.d. zou bij air-BnB gehandhaafd moeten worden.

Noordermeer2
Noordermeer2
15 jan. 2025 - 7:10

Die zgn. ‘aasgieren’ van buiten de EU zijn voor het overgrote deel pensionado’s uit het VK, die in een wat vriendelijker klimaat willen overwinteren. Wat een bizarre stemmingmakerij.

2 Reacties
Volrin
Volrin15 jan. 2025 - 8:23

Dat verandert niks aan het feit dat ze de huizenprijzen opdrijven en woningnood creëren terwijl ze geen burgers zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 11:15

Ook de digitale nomaden, westerlingen die met hun laptop, jagen de huurprijzen in gastlanden omhoog.

Dr. Znayder
Dr. Znayder
15 jan. 2025 - 4:31

Dus zelfs in Spanje, waar jarenlang teveel huizen waren, is er een tekort opeens. Vooral sinds de pandemie loopt het overal totaal uit de hand met de woningmarkt. Nederland, Canada, Engeland, Ierland, de VS en Australië.

Misschien zouden journalisten eens wat beter moeten onderzoeken wat er nou precies aan de hand is.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 11:21

De lege huizen staan op het platteland dankzij de trek naar de steden.

EricDonkaew
EricDonkaew
15 jan. 2025 - 3:30

@(...) aasgieren van buiten de EU (...)

--------------------------

Maar binnen de EU heb je ook aasgieren. Waarschijnlijk nog meer dan erbuiten.

Ik zie het principiële verschil niet zo.

Dit kan worden opgevoerd als voordeel van de EU. Als bewoner van de EU mag je aasgier zijn, leve de EU!

Edacruz
Edacruz
14 jan. 2025 - 23:38

In de tweede helft van de vorige eeuw was ongelijkheid iets tussen rijke en arme landen en binnen arme landen

Dankzij het neoliberalisme keren we met al onze welvaart langzaam maar zeker terug naar de negentiende eeuw. De VVD stemmer ziet het niet of hoopt bij de happy few te gaan horen en de PVV stemmer denkt dat het door de asielzoeker komt en kijkt niet verder

Hulde aan de Spanjaarden die het kennelijk wel zien

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...15 jan. 2025 - 9:42

Precies!

Larsheim
Larsheim
14 jan. 2025 - 22:29

wat mij betreft zeer terechte ingreep die in Nederland ook zou moeten. De Airbnb’s en de vastgoedbaronnen maken de huizenmarkt helemaal kapot. Huizen zijn om in te wonen. Hotels, vakantieparken en campings zijn voor de vakantie/ voor de toeristen.

2 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...15 jan. 2025 - 9:41

Ja, maar je kan niet van rechts verlangen dat ze hun eigen rotbeleid - en de gevolgen daarvan - zelf gaan aanpakken. Dat beloven ze steeds wel, vandaar dat nu na veertig jaar eindelijk de verzorgingsstaat hebben kapotgemaakt en dat we te maken hebben met een maatschappij zoals de Engelse en de Amerikaanse. Dat noemden ze heel sofistisch modern. Maar het is natuurlijk een situatie als voor negentien honderd...

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2025 - 11:22

Nederland kent ook een wildgroei aan vakantieparken.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers
14 jan. 2025 - 21:36

Aasgieren van binnen de EU weren mag niet.

1 Reactie
Volrin
Volrin15 jan. 2025 - 8:24

Ook daar kan de regering nog steeds eisen voor instellen.

Dat bijvoorbeeld X% van woningen alleen verkocht mag worden als zelfbewoning en niet als investeringsobject/verhuur optie.

E w T
E w T
14 jan. 2025 - 21:15

En waarom weert ie dan niet meteen de speculanten van binnen de EU?. Meer bepaald dat slag volk wat geen migranten in zijn eigen land wil toelaten maar wel recht meent te kunnen claimen op huizen in een ander land.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor