Joop

Schotse regering zet referendum over onafhankelijkheid door, tegen wens Londen in

  •    •  
14-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1184 keer bekeken
  •  

De regering van Schotland is vast van plan volgend jaar een referendum te houden over de vraag of het land onafhankelijk moet worden van het Verenigd Koninkrijk. Officieel mag zo'n volksraadpleging alleen gehouden worden met toestemming van de regering in Londen. De Schotse premier Nicola Sturgeon, tevens leider van de onafhankelijkheidspartij SNP, zet dat er een manier is om aan die noodzakelijke toestemming te ontkomen. Binnenkort maakt ze bekend hoe ze dat voor elkaar gaat krijgen.

In 2014 werd al een referendum gehouden. Toen wonnen de tegenstanders van onafhankelijkheid met 55 procent. Volgens Sturgeon liggen de kaarten nu anders omdat inmiddels de Brexit heeft plaatsgevonden. Een ruime meerderheid van de Schotten heeft tegen de Brexit gestemd. Toch moest het land als onderdeel van het VK uit de Unie treden. Na het eventueel uitroepen van de onafhankelijkheid zou Schotland weer lid worden, stelt Sturgeon.

Boris Johnson zegt van geen tweede referendum te willen weten.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Kipzonderkop1
Kipzonderkop114 jun. 2022 - 21:24

De Schotse elite denkt meer te kunnen profiteren los van het VK. Dat ziet er slecht uit voor arbeiders. Schotland is het land van ''menstruatiearmoede''. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5036031/schotland-gaat-gratis-menstruatieproducten-voor-vrouwen-aanbieden Arbeiders hebben geen poen om menstruatieproducten aan te schaffen en elite vinden de stank niet te harden. Dus ''gratis'' verstrekken, niet alleen voor de armen maar ook voor de rijken. Schande natuurlijk. Waarom hebben Schotse arbeiders geen loon waarvan ze eerste levensbehoeftes kunnen betalen terwijl profiterende types als Sturgeon nog nooit 1 seconde zonder hebben gezeten. Dat EU agressors de Schotse elite steunen in tweespalt zaaiende onafhankelijkheid/afscheiding van het VK maakt de zaak alleen maar meer explosief. EU agressors hebben al een probleem gecreëerd in Oekraïne met hun expansiedrift, spanningen in Noord-Ierland zijn ook al druk in voorbereiding en straks dus ook in Schotland.

4 Reacties
Volrin
Volrin15 jun. 2022 - 7:28

Je quote een artikel dat aangeeft dat Schotland een oplossing heeft voor een probleem als bewijs dat ze hun problemen niet kunnen oplossen. Daarnaast stel je, zonder enige feitelijke onderbouwing dat dit probleem wordt veroorzaakt door de Schotse regering ipv de overkoepelende VK regering. Volgens mij heb je dit argument niet goed doordacht. Dat je vervolgens propaganda spint voor Poetin bevestigd dat.

Paul250371
Paul25037115 jun. 2022 - 9:15

"Schande natuurlijk. Waarom hebben Schotse arbeiders geen loon waarvan ze eerste levensbehoeftes kunnen betalen terwijl profiterende types als Sturgeon nog nooit 1 seconde zonder hebben gezeten. " Hoe kan het nou dat ik absoluut niet denk dat jij je 1 seconde om het lot van de schotse arbeider bekommert? Er moet zeker weer meer Putin.

DaanOuwens
DaanOuwens15 jun. 2022 - 12:07

@ Kees, Je teksten krijgen steeds meer het karakter van regelrechte fascistische propaganda. Zowel de wens van de Oekraïense, de Schotse als de Ierse bevolking is ondergeschikt aan jouw totalitaire opvattingen. Zowel de Schotse als Oekraïense werknemers willen blijkbaar de vrijheid om zelf keuzes te maken, arbeiders zijn al meer dan 30 jaar geleden verdwenen. En zij zien de EU als een orgaan dat die vrijheid steunt. Jij staat met Poetin tegenover deze mensen als aanhanger van een totalitaire dictatuur.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop115 jun. 2022 - 16:36

De Schotse politieke elite had natuurlijk moeten zorgen dat paupers voldoende inkomen (minimumloon e.d.) hebben om in eerste levensbehoeftes te voorzien. In plaats van dit soort gênante problemen te creëren en dan met een dure ''oplossing'' die er op neerkomt dat paupers de hand moeten blijven ophouden en alle rijken gratis menstruatiespul krijgen. Alsof de rijken dat zelf niet kunnen betalen. Heel domme geldsmijterij van de elite naar de eigen rijke soort dat beter besteed had kunnen worden. De rijken hebben weer een extraatje en ze hoeven niet meer in de stank van paupers te zitten, daar gaat het om bij Sturgeon c.s.

Greendutch
Greendutch14 jun. 2022 - 21:03

Sturgeon maakt handig gebruik van Bojo’s positie, denk ik.

EenMening3
EenMening314 jun. 2022 - 15:07

Een interessante ontwikkeling. Schotland was tot 1707 een onafhankelijk koninkrijk met dezelfde koning als Engeland (personele unie). Lang niet alle Schotten waren en zijn gelukkig met de incorporatie van Schotland in het Verenigd Koninkrijk. De vraag is wel of Schotland economisch op de been blijft als het onafhankelijk wordt. In economisch opzicht is het land erg afhankelijk van Grote Broer. Ze hebben in ieder geval wel olie en whisky. Als Schotland het referendum tegen de wil van Londen toch doorzet, lijkt de situatie op die van Catalonië, dat enkele jaren geleden een soortgelijk referendum hield. Maar dat werd toen niet geaccepteerd door Madrid, dat op nogal hardhandige wijze een eind maakte aan deze wensdroom.

Zandb
Zandb14 jun. 2022 - 14:05

Daar moet de regering in Londen toch alle begrip voor hebben, zoals ze ook begrip hadden voor de wens van vele Britten om uit de Europese Unie te willen.

1 Reactie
Karingin
Karingin14 jun. 2022 - 15:43

😂...dat is sarcasme mag ik hopen... De regering die er nu zit heeft compleet schijt aan de Britse bevolking, als de Schotten dit doen, denk ik dat ze op een hele berg shit kunnen rekenen. Aan de andere kant, die zullen wel druk zijn met Noord-Ierland, dus misschien hebben ze mazzel

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen14 jun. 2022 - 13:55

"Na het eventueel uitroepen van de onafhankelijkheid zou Schotland weer lid worden, stelt Sturgeon." Daar is wel de toestemming van de lidstaten voor nodig. Een mogelijk Spaans veto was altijd een schrikbeeld dat door de unionisten in Schotland werd opgeroepen. Ik geloof dat het standpunt van de Spaanse regering hierover in de loop van de tijd wel is veranderd, het meest recente dat ik zo snel kan vinden is dit artikel van april 2017: https://www.holyrood.com/news/view,spain-pledges-not-to-veto-independent-scotland-joining-eu_13350.htm "But when asked this week by the Observer whether Spain would veto a Scottish application to re-join the EU, Spanish foreign minister Alfonso Dastis said: “No, we wouldn’t.” He added: “We don’t want it [Scottish independence] to happen. But if it happens legally and constitutionally, we would not block it." Dus ze zijn bereid om een onafhankelijk Schotland toe te laten, maar vinden het wel belangrijk dat die onafhankelijkheid op een legale manier tot stand is gekomen. Ze hebben dat al eens eerder onderstreept: https://www.politico.eu/article/spain-could-veto-independent-scotland-says-minister/ Ik weet niet hoe de vlag er op dit moment bij hangt in Madrid, maar in dit opzicht is het wel van belang hoe Sturgeons "manier [...] om aan die noodzakelijke toestemming te ontkomen" er precies uit gaat zien. Toestemming van Londen zou in ieder geval veiliger zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens14 jun. 2022 - 13:51

Het was slechts wachten op deze stap. De vraag is of er een voldoende grote meerderheid voor onafhankelijkheid is en waar die meerderheid woont, werkt en leeft. Een paar procenten verschil tussen voor en tegen kan niet goed dienen als fundament voor een goed besluit. Dan moet nagedacht worden over de vraag of het land wel als geheel onafhankelijk moet worden. In Catalonië liepen de opvattingen parallel aan de scheiding stad v.s. platteland. Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat Schotland een zelfde tegenstelling zal kennen. Wellicht kunnen sommige regio's een aansluiting met Engeland behouden en andere verzelfstandigen. Dit soort besluiten moeten niet met een kleine meerderheid doorgedrukt worden.

3 Reacties
Karingin
Karingin14 jun. 2022 - 15:46

Het hing er tot voor kort in elk geval om, maar er is sindsdien natuurlijk wel het een en ander gebeurd met en door BoJo en co. Met als recent dieptepunt natuurlijk het onderuit schoppen van de Brexit-deal, de onbetrouwbare hond

Wie o Wie
Wie o Wie14 jun. 2022 - 19:09

Daan, jij schrijft “ Dit soort besluiten moeten niet met een kleine meerderheid doorgedrukt worden. “ Jij vindt volgens mij dat voor meningen anders dan die van jou überhaupt geen plek is.

DaanOuwens
DaanOuwens15 jun. 2022 - 6:15

@ Karingin Ik denk ook wel dat het aantal voorstanders is toegenomen. Maar een meerderheid van 70 % voor afscheiding vind ik al krap. Dan zou je toch de tegenstanders een serieuze optie moeten bieden. Of nog een soort federatie met Engeland creëren of gebieden met veel tegenstanders de optie tot aansluiting bij Engeland bieden. Ik denk dat er een meerderheid van 85% of meer moet zijn voordat het redelijk is geen specifieke maatregelen te nemen ten behoeve van de minderheid.

Olav Meijer
Olav Meijer14 jun. 2022 - 13:44

[Een ruime meerderheid van de Schotten heeft tegen de Brexit gestemd.] Een begrijpelijke reden om zo'n onafhankelijkheidsreferendum na te streven. Dit gebeuren zal waarschijnlijk ook zijn weerslag gaan krijgen op Catalonië. Wellicht is een autonome status een oplossing, zonder daarbij uit het staatsverband te hoeven treden.

1 Reactie
Karingin
Karingin14 jun. 2022 - 15:48

De situatie is toch behoorlijk anders met Brexit en de totaalidioot die het land bestuurt, lijkt me dat Spanje dat ook wel inziet