Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schotse premier wil nieuw referendum onafhankelijkheid in oktober 2023

  •  
28-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
747 keer bekeken
  •  
nicolasturgeon

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft een nieuw onafhankelijkheidsreferendum gepland voor 19 oktober 2023. “De tijd voor onafhankelijkheid is gekomen”, meent de politica van de Schotse Nationale Partij (SNP).

Sturgeon heeft aangekondigd dat ze Boris Johnson in een brief op de hoogte zal brengen van haar referendumplannen. Johnson, die zelf tijdens het Brexit-referendum vol op het orgel ging, heeft altijd gezegd dat hij tegen een referendum voor de Schotten is. Ook nu laat een woordvoerder van de Britse premier weten dat het nu niet de tijd is om over een volksraadpleging te praten.

In 2014 vond er ook al een onafhankelijkheidsreferendum plaats in Schotland. Destijds wilde 55 procent van de Schotten bij het Verenigd Koninkrijk blijven. Als gevolg van Brexit zou het dubbeltje deze keer wel eens de andere kant kunnen oprollen. Een ruime meerderheid van de Schotten was tegen Brexit.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 jun. 2022 - 21:05

Laten we hopen (voorlopig) van niet. Laat de VK en de EU eerst maar eens de problemen rond de grens van Noord-Ierland oplossen. De economie van Schotland hangt helemaal op aan de rest van het VK, vragen om problemen. Als de handel met Engeland vast loopt ligt de economie van Schotland op z'n gat en hebben we nog een land in de EU dat we overeind kunnen houden.

1 Reactie
HaloOfFlies
HaloOfFlies29 jun. 2022 - 6:30

Hoezo? Waarom zou Schotland bij de EU komen? - da's vrij onwaarschijnlijk. Of de Russen moeten ze aanvallen.

Juppé🎗
Juppé🎗28 jun. 2022 - 20:34

Het moet net als bij Catalunya een keer gebeuren. Vanuit die nieuwe situatie zoek je samenwerking en dat is veel beter dan ertoe gedwongen te zijn. De EU biedt daar ook een prima kader voor.

pahan
pahan28 jun. 2022 - 19:53

In het nieuws aankondigen dat je het in een brief aan gaat kondigen? Netjes hoor.

Phantom3
Phantom328 jun. 2022 - 17:50

Er zouden vaker referenda gehouden moeten worden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen28 jun. 2022 - 16:59

Er staat in het artikel in der Spiegel helaas niet welk geitenpaadje Sturgeon precies gevonden heeft. Er staat alleen: "Eigentlich ist für eine solche Abstimmung die Zustimmung der britischen Regierung notwendig, was diese bislang ablehnt. Sturgeon will jedoch notfalls die Frage der Abstimmung so gestalten, dass sie auch ohne diese Zustimmung auf rechtmäßige Weise abgehalten werden kann. Experten rechnen mit Klagen und rechtlichen Hürden. Dus ze wil als ik het goed begrijp iets met de vraagstelling. Als je de onafhankelijkheidsvraag op een bepaalde manier formuleert, dan is het toch legaal ook al was er geen toestemming uit Londen. Wat zou die formulering kunnen zijn? En ze mag het ook wel even kortsluiten met de Spaanse regering, als die vinden dat dit niet legaal is dan stemmen ze straks nog tegen een eventueel lidmaatschap van Schotland van de EU. Overigens zou dit allemaal niet nodig moeten zijn, Bojo zou natuurlijk gewoon toestemming moeten geven voor een referendum.

haarklover
haarklover28 jun. 2022 - 16:16

Van de ene kant vind ik dat dit referendum erg kort na het vorige referendum komt. (hoe vaker een referendum, hoe meer kans op afscheiding). Van de andere kant IS de situatie nu anders: niet alleen doordat het VK uit de EU gestapt is, maar vooral doordat blijkt dat het VK de afspraken aan z'n laars lapt. (met name over Noord-Ierland). Het belangrijkste lijkt mij dat een besluit pas genomen wordt met een duidelijke meerderheid. Bij de Brexit scheelde het maar 2%.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr329 jun. 2022 - 6:37

Ruim 9 jaar na de vorige keer... vind je dat echt kort? De groep die de vorige keer nog te jong was om te stemmen en nu wel vormt de basis van de nieuwe generatie in Schotland. Lijkt me niets mis mee om te peilen of ze nog steeds bij Engeland willen horen of voor onafhankelijkheid gaan!