Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Scheer de PVV-stemmers niet over één kam

  •  
24-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7650 keer bekeken
  •  
wildersstem

Wat zijn we allemaal geschrokken hè? De PVV als verreweg de grootste partij. Als die schrik is ingedaald, haal dan even diep adem en denk goed na over wat we als links moeten doen. Ja, we moeten om onze mensen gaan staan. Schouder aan schouder. En ja, we moeten waken voor onze democratie. Maar wat er nu ook gebeurt in het links-progressieve kamp is wat mij betreft precies wat er niet gebeuren moet, namelijk het wegzetten van PVV-stemmers als dom, racistisch of andere negatieve kwalificaties.

Dat de PVV racistische standpunten heeft klopt natuurlijk. Dat Geert Wilders voor groepsbelediging is veroordeeld en zich meermaals uitermate lelijk en vies heeft uitgelaten over Nederlanders met een islamitische achtergrond ook. Ik vind dat ook verachtelijk. En natuurlijk zitten er ook mensen met een racistische inborst tussen, maar we kunnen niet doen alsof iedere PVV-stemmer een racist is. Dat is absoluut onzinnig en dan heb je niet begrepen dat achter die groep ook heel veel mensen schuil gaan die zorgen hebben. Oprechte zorgen! Dan hoef je hun keuze voor de PVV wellicht niet te herkennen of te steunen, maar dan moet je vooral de vinger bij jezelf op de zere plek leggen en aangeven waar het bij links fout gaat waarom we die zorgen niet herkennen of omarmen.

Het is duidelijk terug te zien in de uitslagen dat mensen die op GL-PvdA, Volt, D66 gestemd hebben veel hoger opgeleid zijn dan op andere partijen. Hieruit zou je kunnen afleiden dat deze stemmers conceptueel gezien wellicht beter kunnen zien wat de grote uitdagingen zijn die op ons afkomen: klimaatverandering, natuurbehoud, geopolitieke ontwikkelingen. Maar wat deze en andere linkse partijen niet hebben gezien is dat de echte problemen anders gepercipieerd worden. Dan kun je nog zo'n conceptueel denker zijn, maar soms moet je ook aanvoelen wat er echt belangrijk gevonden wordt. Wonen en migratie waren de thema's die er voor het leeuwendeel van de Nederlanders er echt toe doen. En terecht. Want na ga er maar aan staan als je in een sociale huurwoning leeft met achterstallig onderhoud, geen hypotheek kunt krijgen, je kinderen ziet verhuizen naar andere gemeenten, omdat ze te korte inschrijftijd hebben om in jouw gemeente in aanmerking te komen. Ga er maar aan staan als de gasprijzen de pan uit rijzen om rond te komen en dat je in je bestaanszekerheid raakt, of dat je zorgen hebt dat je niet op vakantie kunt of nog erger, geen cadeaus voor je kinderen kunt betalen.

Links heeft inhoudelijk misschien wel gelijk over wat de belangrijkste thema's zijn, maar geen gelijk gekregen. De beleving van links-progressieven is een heel andere dan een aanzienlijk deel van het volk. We hebben het over thema's die niet leven en waardoor een grote groep wéér het idee krijgt dat links er niet voor hen is en dat hun problemen niet begrepen worden. De ironie (of eerder het cynisme) is juist dat we natuurlijk ook die woonproblemen willen aanpakken. Wonen is een klassiek links thema! Natuurlijk willen we mensen helpen rond te komen, waren we immers niet altijd van de bestaanszekerheid? Bestaanszekerheid, nota bene een nóg klassieker links thema dat zelfs gekaapt is door een conservatief die abortus wil afschaffen. En als onze focus op de 'verkeerde' thema's blijft, dus inhoudelijk goed, maar niet als dusdanig belangrijk beleefd, gaan we als links nooit meer boven de 60 zetels uitkomen. Daarom, neem de zorgen serieus, heb het over de juiste thema's, voer daar campagne op, want alleen als je wint, kun je ook die andere thema's aanpakken die er toe doen zoals klimaatverandering.

Nu is het tijd om de wonden te likken en de brok in de keel weg te slikken. Om schouder aan schouder te staan. En het is tijd voor ons om de angsten van mensen die Wilders marginaliseert te omarmen. Maar zoals Wilders niet alle moslims over één kam moet scheren, moet links niet alle PVV-stemmers over één kam scheren. Dus het is ook tijd om uit die bubbel te komen, de zorgen van mensen serieus te nemen en te zorgen dat links weer de grootste wordt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (248)

Mag
Mag25 nov. 2023 - 16:21

"Scheer PVV stemmers niet over één kam" Waarom niet ? Een bepaald soort mensen stemt op links, een andere op rechts waaronder je geen linkse mensen kan vinden; En kiezers van PVV zijn nog meer een homogene groep.

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo25 nov. 2023 - 21:24

@ Mag, 25 nov. 2023 - 17:21, ""Scheer PVV stemmers niet over één kam" Waarom niet ?" Om (micro) fascisme te vermijden. Mensen verkeerd / onterecht over 1 kam scheren kan een vorm van ongenuanceerdheid, grofheid, polarisering of tweedeling zijn, en is een verkeerde analyse. Een verkeerde analyse kan leiden tot verkeerde oordelen of verkeerde veroordelingen. Een verkeerde nadelige veroordeling is een vorm van (micro) fascisme. Woeki Hypo.

Paul_Spijkers
Paul_Spijkers26 nov. 2023 - 2:00

Dat is niet zo. Ze, arbeiders zowel als klein burgers, kwamen van links midden en rechts voor sociale conservatieve en protest redenen. Van BBB gingen ze naar NSC en uiteindelijk dachten ze PVV. Volgende keer strijken ze weer neer rond een andere beweging. Net doen alsof er een statische rationele directe verhouding is tussen je eigen oordeel over een partij en het gredrag van stemmers, is anti democratisch, of op zijn minst een intellectuele fout ongeveer gelijk aan het geloof dat nee vrije markt bestaat uit gelijke rationele agenten die zullen doen wat het beste is voor allemaal. Een trickle-up theorie.

EUpiet
EUpiet25 nov. 2023 - 13:07

Het noorden, Groningen, Friesland , Drenthe. Vanouds linkse bolwerken nu geheel gevallen voor de PVV. Maar in bijna heel Nederland, op de grote steden na is nu de PVV de grootste partij. Dat is erg gezien de standpunten ten opzichte van mensenrechten. Maar de PVV heeft ook klassiek linkse standpunten in haar verkiezingsprogramma en ik denk dat ook een groot deel van kiezers daarom op die partij gestemd heeft. Wonen, zorg, energie, boodschappen. Die banale dagelijkse dingen die voor de meeste hoogopgeleide mensen uit het centrum (goed ik noem de PvdA centrumlinks) eigenlijk al een jaar of 30 niet meer zo relevant zijn. Het zijn ook standpunten die de enige klassiek linkse partij, de SP, al jaren heeft. Maar die is ten onder gegaan omdat ze niet willen vernieuwen, geen aansprekende lijsttrekker hebben en omdat ze op migratie zweven. (ja migratie is een enorm issue voor veel mensen) Dus op een paar zeteltjes na bestaat er geen klassiek links meer in Nederland. Dat is zorgelijk. Maar nog meer zorgelijk is dat rechts alleen maar groter wordt. Ik denk dat 60 zetels voor progressief midden al veel te optimistisch is en voor klassiek links is er geen toekomst meer of er moet een wonder gebeuren. Wat we ook niet mogen vergeten is dat er best wel veel Turkse en Marokkaanse mensen op de PVV gestemd hebben. En mensen van kleur. Ook die zien hun sociale status bedreigd worden. Dus krijg oog voor die banale dagelijkse zorgen want anders heeft ook centrum progressief geen toekomst meer.

2 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde25 nov. 2023 - 17:52

Piet, denk je niet dat ze die linkse standpunten hebben om groter te worden om zodoende nog extremer te kunnen worden? Wilders weet waar mensen gevoelig voor zijn, zeker de lager opgeleiden.

Paul_Spijkers
Paul_Spijkers26 nov. 2023 - 2:06

Martin, de PvdA zegt steeds links te willen maar doet steeds liberaal in regeringen, sinds ze de derde weg hebben omarmt. Dus wat is het verschil en waarom zou men niet op een andere partij stemmen die klassiek linkse dingen belooft? Plus, je veronderstelt een complot, en doet net alsof laag opgeleiden dom zijn. Het is wel zo dat op veel vlakken de PVV VVD stemt. Maar niet op een stel oude sociale verzorgingstaat themas, precies waar de PvdA inbindde. Dat is het nu net.

MG1968-2
MG1968-225 nov. 2023 - 12:20

Ook al heb ik een moord gepleegd, noem me geen moordenaar. Ook al geloof ik heilig in de markt, noem me geen kapitalist. Ook al haal ik rookwaren per kubieke meters uit het buitenland noem me geen smokkelaar. Ook al stem ik op een racistische partij… noem me geen racist. Wat een onzin. Een ieder die pvv stemde is een racist. Dat er verschillende gradaties racisten doet daar niets aan af.

18 Reacties
Jozias2
Jozias225 nov. 2023 - 14:51

“Ook al stem ik op een racistische partij… noem me geen racist.” Dus als ik stem op een oudere partij dan ben ik 50plus? Als ik stem op PvdD dan ben ik veganist? Er zullen best racisten stemmen op de pvv. Er zullen best standpunten in het partijprogramma van de pvv staan die je als racistisch kunt beschouwen. Maar dat maakt niet elke pvv stemmer racistisch. Sommigen hebben met vanuit nationalistische gedachten op de pvv gestemd. Stemmen op de pvv staat niet gelijk aan het racistisch bejegenen van een ander.

Mag
Mag25 nov. 2023 - 16:33

MG1968-2 "Een ieder die pvv stemde is een racist" Inderdaad! en nog ongelukkig ! Woensdag heb ik een bevriende dakloze tegengekomen (die ik af en toe steun) en hij vertelde mij dat hij op PVV heeft gestemd omdat hij vertrouwen in andere partijen verloren had. Tja, als je op straat leeft dan zie je in elke demagoog een verlosser.

LaBou
LaBou 25 nov. 2023 - 17:38

"Sommigen hebben met vanuit nationalistische gedachten op de pvv gestemd. Stemmen op de pvv staat niet gelijk aan het racistisch bejegenen van een ander. " Stemmen op de pvv staat gelijk gelijk met het goedkeuren van de standpunten van die "partij". En dan ben je een racist of je steunt racisme. Dat jozias dat anders ziet zegt genoeg.

Martin van der Linde
Martin van der Linde25 nov. 2023 - 17:56

Jozias, maar waarom stemmen ze dan op hem? Omdat hij zo aardig doet tegen iedereen? Waarom stemmen ze geen SP? Zelfde programma maar zonder als die ondemocratische en racistische praat. Als je je handen schoon wilt houden stem je SP. Maar dat doen ze niet. Dus nogmaals, waarom stemmen ze op hem? Er is maar een antwoord mogelijk.

MG1968-2
MG1968-225 nov. 2023 - 20:05

@Jozias "Dus als ik stem op een oudere partij dan ben ik 50plus? Als ik stem op PvdD dan ben ik veganist? " Nee hoor. Dat is namelijk niet de overeenkomstige factor wat de stemmers op die partij bind. Maar een NSB'er is een Nazi. "Sommigen hebben met vanuit nationalistische gedachten op de pvv gestemd. " Iedereen die de oplossingsrichting van de probleemdefinities van de PVV kent -en dat is iedereen- stemt bij stemmen op die partij in met die oplossingsrichting en is dientengevolge een racist. Dat de schrijver geschrokken is en dat hij met zijn stem alleen maar wilde zieken doet er niets aan af dat hij de basisgedachte niet afwijst. Want dan had hij er niet op gestemd.

MG1968-2
MG1968-225 nov. 2023 - 20:51

@Mag "Tja, als je op straat leeft dan zie je in elke demagoog een verlosser. " Nogmaals: Iemand die op de PVV stemt kent de oplossingsrichting. De analyse hebben meerdere partijen. De stem op de PVV is als gevolg van het onderscheidende. En dat is het racisme.

Paul_Spijkers
Paul_Spijkers26 nov. 2023 - 2:09

Ze stemmen niet SP omdat de SP geen optater kan geven want het is momenteel een verliezers partij. Een stem op de SP kan niet vertaalt worden in een deelname van een actie.

Jozias2
Jozias226 nov. 2023 - 9:14

@martin De sp is totaal niet relevant omdat ze de boodschap brengen op een manier die de potentiële kiezer totaal niet aanspreekt. Als je het maar blijft hebben over neoliberalisme en ook gl/pvda aanvalt dan is de boodschap van de pvv een stuk helderder. Als je op de markt loopt dan klaagt niemand over het begrip neoliberalisme.

Jozias2
Jozias226 nov. 2023 - 9:18

@labou Op een partij stemmen om een andere reden, bijvoorbeeld vanwege strategische overwegingen, is niet hetzelfde als 100% eens zijn met alle standpunten. Veel mensen hebben op de pvv gestemd om de vvd te dwingen tot beleid wat de immigratie beperkt. Niet omdat bijvoorbeeld alle moslims het land uit zouden moeten of moskeeën gesloten. Dat is wel een deel van zijn kiezers maar lang niet alle.

MG1968-2
MG1968-226 nov. 2023 - 10:28

@Jozias "De sp is totaal niet relevant omdat ze de boodschap brengen op een manier die de potentiële kiezer totaal niet aanspreekt." En hier raak je de kern. Racisten moet je paaien met racistische oplossingen. Mensen stemmen op de PVV voor de voorgestelde oplossingsrichting.

Jozias2
Jozias226 nov. 2023 - 12:05

@mg Zolang jij dat denkt zal links onvoldoende perspectief bieden voor deze kiezer en zullen ze bij gebrek daaraan op de pvv stemmen. Er is ook een hele grote groep die best asielzoekers die vluchten voor oorlogsgeweld willen opvangen maar tegelijkertijd ook enorm balen van de overlast veroorzaakt door veilige landers en vinden dat het absorptie vermogen van Nederland qua immigratie een limiet kent, bijvoorbeeld vanwege de schaarste op de woningmarkt. Of mensen die echt de klimaatverandering niet ontkennen en vinden dat er wat aan moet gebeuren maar wel vinden dat dat in een bepaalde balans moet gebeuren en niet door tientallen miljarden te investeren zonder dat dit tot een noemenswaardig effect zal leiden. Zolang deze mensen bij de linkse en middenpartijen incl vvd er niet op vertrouwen dat deze partijen dit gaan oppakken kiezen ze strategisch op de pvv zodat de middenpartijen wel meer deze richting op moeten.

MG1968-2
MG1968-226 nov. 2023 - 13:41

@jozias Juist ja. Omdat de oplossingsrichting aan staat. Mensen die nimmer wensen te discrimineren zullen nooit een stem geven aan een partij die dat doet. Het vertrouwen in die partij is omdat de stemmer er op vertrouwd dat het discrimineren de oplossing is. De stemmer op de pvv is een racist. Niet racisten stemmen niet op die partij. Jij kunt alleen tot jou conclusie komen als je de oplossingsrichting van de pvv niet racistisch vind. Nu wist ik dat al maar geef dat dan ook gewoon toe.

Jozias2
Jozias226 nov. 2023 - 15:00

@mg Ik vind de oplossingsrichtingen van de pvv wel discriminerend. Maar het ging er toch niet om wat ik van de pvv vind? Het ging om de motivatie waarom mensen op de pvv hebben gestemd. En naast het feit dat er ook veel immigranten op de pvv hebben gestemd zijn er ook veel mensen die niet vanwege die specifieke standpunten op de pvv hebben gestemd. Dan kun je stellen dat die standpunten kennelijk geen bezwaar zijn om op de pvv te stemmen en dat dat moreel verwerpelijk is ( en daar ben ik het mee eens). Maar stellen dat ze daarmee allemaal zelf ook racistisch zijn is te kort door de bocht.

MG1968-2
MG1968-226 nov. 2023 - 17:19

@Jozias "Maar stellen dat ze daarmee allemaal zelf ook racistisch zijn is te kort door de bocht. " Nee hoor. Zoals ik al schreef. Pleeg je een moord dan ben je een moordenaar. Smokkel je dan ben je een smokkelaar. Stem je op een racistische partij dan ben je een racist. Je bent niet een beetje moordenaar, smokkelaar of racist. Dat ben je of ben je niet. Zoals ik al eerder schreef, dat er verschillende gradaties racisten zijn doet daar niets aan af. Wat jij doet is vertellen is dat op Hitler stemmen vanwege de reden dat hij zo'n mooie snelwegen maakt je geen nazi maakt. En eerlijk is eerlijk. Misschien was dat toen ook wel. Want het 'nicht gewusst' was toen inderdaad reele mogelijkheid. Nu weet iedereen wel beter. Mensen stemmen niet op de PVV vanwege de probleemanalyse maar vanwege de voorgestelde oplossingen. En die zijn racistisch en er is ook een punt te maken dat ze fascistisch zijn. In elk geval zijn ze extreem rechts. Er zijn domweg nogal veel extreem rechtse mensen in Nederland. Denk niet dat de hoeveelheid mensen extreem rechtste standpunten inneemt ineens geen extreem rechts meer maakt. Want dat is natuurlijk niet zo. Mensen stemmen de PVV vanwege het door Wilders geschetste perspectief.

MG1968-2
MG1968-226 nov. 2023 - 17:21

@Jozias Het racist zijn @Jozias, dat is niet iets wat je aan en uit kunt zetten afhankelijk van de context. Als je je achter de ideeen van Wilders schaart hoe de problemen binnen nederland op te lossen toon je je de racist. Ook al heb je 'gekleurde vrienden'. Dus alle mensen die op de PVV gestemd hebben zijn racisten. Er zijn er domweg velen van hier in Nederland.

Jozias2
Jozias227 nov. 2023 - 7:13

@mg Jij VIND ze racisten. Stemmen op een partij zegt mogelijk wat over iemands overtuiging maar is geen uitvoering geven aan de daad zelf. Om in jouw voorbeeld te blijven: Stemmen op een partij die moord uit het wetboek van strafrecht wil halen of waarbij de partijleider iemand heeft vermoord maakt iemand die stemt geen moordenaar.

Jozias2
Jozias227 nov. 2023 - 7:17

@mg Jij deelt de wereld categorisch in goede en slechte mensen en je persoonlijke overtuiging gebruik je daarbij als de maatstaf voor iedereen. Geen enkele ruimte voor inzichten vanuit een ander perspectief, andere vertrekpunten, nuance of reflectie. Heel zwart/ wit. You are with us or against us. Dat doet me heel erg denken aan de denkwijze van Wilders ten aanzien van moslims.

MG1968-2
MG1968-227 nov. 2023 - 11:52

@Jozias "Jij deelt de wereld categorisch in goede en slechte mensen en je persoonlijke overtuiging gebruik je daarbij als de maatstaf voor iedereen." Nee hoor. Maar jij vind racisme acceptabel. Jij vind misbruik acceptabel. Jij vind burgemeesters die bevoegdheden misbruiken acceptabel. Jij vind... etc. Daarmee zeg ik niet dat het automatisch goede of slechte mensen zijn. Maar het gedrag in kwestie verdiend de kwalificatie die het verdiend. En daar zit het verschil tussen jou en mij. Jij bagatelliseert gedrag door de categorisatie van dat gedrag te ontkennen. Ik benadruk de categorisatie (een moordenaar is een moordenaar, een racist is een racist een verkrachter is een verkrachter). Jij doet dat omdat JIJ met een categorisatie voor jou automatisch indeelt in goede en slecht. Voor jou is iedere moordenaar slecht. En dat is voor mij domweg niet automatisch het geval. Maar het is wel een moordenaar. Ik hoef niet te argumenteren, na ja in dit geval noem ik het maar geen moord of racisme. Zo zit jij in de wedstrijd. Racisme is racisme. Een uiting van racisme (b.v. stemmen op een racistische partij) maakt racist. "Geen enkele ruimte voor inzichten vanuit een ander perspectief, andere vertrekpunten, nuance of reflectie. Heel zwart/ wit. You are with us or against us. " Krankzinnig uitgangspunt. De wereld is allesbehalve zwart wit. Maar wel gebaat met duidelijkheid. En niet automatisch een afkeur of omarmen van een individu. Je snapt er gewoon weer niet veel van.

jamiehaughey
jamiehaughey25 nov. 2023 - 12:08

Het is een partij met een racistisch oogmerk. Als je hier op stemt zit je fout, 'Sie haben es sicher gewusst pvv-stemmer' en de Moeder Theresa act, daar trapt niemand in, in ieder geval niet in het buitenland, we leven hier in een foute bubbel en normaliseren extreem rechts, ook met dit artikel.

PamVlam
PamVlam25 nov. 2023 - 9:27

Duimpje omhoog.

2 Reacties
LaBou
LaBou 25 nov. 2023 - 17:38

Waarom?

Pedas
Pedas26 nov. 2023 - 6:51

Omdat iedereen heel graag verkiezingen wilde en het een feest voor de vrije verkiezingen is.

Willem D2
Willem D225 nov. 2023 - 8:34

De PVV de grootste in Oude Pekela, VL de grootste in Rozendael. Wie had dat ooit gedacht. Links heeft een nieuwe doelgroep en die is te klein en dan word je klein.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood25 nov. 2023 - 15:43

Jouw morele kompas dient hoognodig herijkt te worden.

Willem D2
Willem D225 nov. 2023 - 17:22

@Vuurrood Volgens mij doe ik een behoorlijk feitelijke constatering. Wat dat met moreel kompas te maken heeft is mij een raadsel.

Martin van der Linde
Martin van der Linde25 nov. 2023 - 17:57

Alle kompassen denk ik.

parkeren
parkeren24 nov. 2023 - 22:06

Met alle respect maar ik lees geen uitleg waarom de PVV stemmer niet dom is. Ik ken er een aantal en echt veel zinnigs komt er niet uit. Als je je laat wijsmaken door een demagoog dat al je zorgen en problemen komt door de ander. En dat je dan gelooft in simpele oplossingen als grenzen dicht en Nexit enzo. Kan ik dat toch echt niet slim noemen. Ik denk dat types als Wilders en Trump precies door hebben hoe dom hun achterban is en daar handig gebruik van maken. Ik denk dus dat de oplossing eerder ligt in het erkennen dat we te maken hebben met dom volk en foute leiders en dat we dat wat luider duidelijk moeten maken.

Dr. McLovin
Dr. McLovin24 nov. 2023 - 21:21

Ik weet het niet hoor; Dat van 'het is een proteststem". Zat andere partijen om op te stemmen als je dat wil, links, rechts, midden. ik denk dat wat je hie rleest een geode afspiegeling is van de PVV stemmer. Ja ik weet het het is maar een stukje in de krant en die gaat ook gewoon op zoek naar sappige uitspraken. Zijn ze allemaal exact het zelf? nee, maar ze delen allemaal het xenofobische, Nederland is vol, ze pakken onze banen en huizen af mantra af. https://www.tubantia.nl/almelo/om-deze-vijf-redenen-stemden-deze-tukkers-voor-de-pvv-het-is-aanpassen-of-vertrekken~aeb5a759/

Visionair C
Visionair C24 nov. 2023 - 20:53

Prima natuurlijk dat de PvdA consultant in de voetsporen treedt van de PVV stemmer. Dus vooral niet die anderen allemaal over een (1) kam scheren. Dus bijvoorbeeld niet alle D66ers of GL/PvdAers over een (1) kam scheren. De PVVstemmer stelt feitelijk vast dat sommige anderen heel ondemocratisch rancuneus zijn over de verkiezingsuitslag en zich verliezen zich in termen als ''wij gaan nu de democratie verdedigen'' etc. Waar anderen gaan kijken hoe het kan zijn dat ze het contact met hun traditionele achterban hebben verloren en daarmee ook de verkiezingen.

2 Reacties
LaBou
LaBou 25 nov. 2023 - 7:38

Mensen die pvv gestemd hebben deden dat wille s en wetens. Ze wisten dat die partij racistisch en islamofoob is. En dat steunen ze met hun stem. Daarmee geven ze aan hoe ze zelf denken. Het is logisch dat mensen met ook maar iets meer empathie zich daar tegen afzetten. Dat heeft niets met rancune te maken.

Volrin
Volrin25 nov. 2023 - 9:21

"De PVVstemmer stelt feitelijk vast dat sommige anderen heel ondemocratisch rancuneus zijn over de verkiezingsuitslag en zich verliezen zich in termen als ''wij gaan nu de democratie verdedigen'' etc." Dus de democratie verdedigen is ondemocratisch? Hoe krijgt u het uit uw toetsenbord? Daarnaast zijn die PVV stemmers dus compleet blind voor het feit dat de PVV een niet-democratische partij is met Wilders als absolute dictator. "Waar anderen gaan kijken hoe het kan zijn dat ze het contact met hun traditionele achterban hebben verloren en daarmee ook de verkiezingen." De meeste stemmen voor de PVV komen van andere rechtse of midden partijen, niet van links.

Viso
Viso24 nov. 2023 - 19:53

"Links heeft inhoudelijk misschien wel gelijk over wat de belangrijkste thema's zijn, maar geen gelijk gekregen." Een aantal thema's spelen al heel lang. In de westerse wereld zijn er na WW2 met de beste bedoelingen idealistische wetten, verdragen en afspraken opgesteld zonder de toekomstige consequenties voldoende af te wegen en in ogenschouw te nemen. UIteraard was en is het uitgangspunt nog altijd een nobel streven. Maar als je er vanuit gaat dat gelijk afgedwongen kan worden door elk kritisch geluid en elke andere mening af te doen met de welbekende frames, inclusief dood zwijgen, dan zegt dat niets over het gelijk maar alles over kortzichtigheid. Die kortzichtigheid heeft geresulteerd dat elk westers land wat gebaseerd was op datzelfde idealisme nu dezelfde problemen kent. Dat is geen toeval maar toont aan dat het idealisme van een maakbare samenleving van toen is ingehaald door de realiteit van vandaag de dag. Helaas zal die realiteit geen enkele politieke partij ooit nog kunnen veranderen. De huidige electorale keuzes tussen links en rechts in westerse landen zijn hooguit indicatie van onvrede met als enige uitkomst de boost voor nog meer polarisatie.

MB19-1
MB19-124 nov. 2023 - 19:39

Deze reactie is verwijderd

Joop Rood
Joop Rood24 nov. 2023 - 19:12

Een voorbeeld: KOZP heeft strikt genomen gelijk dat in het beeld rascistische elementen gezien kunnen worden. Het werd echter op een drammige manier gebracht. Zo zijn er meer voorbeelden die als chagrijnig beleefd kunnen worden. In Vlaanderen is b.v. geen enkele weerstand tegen Zwarte Piet. Omdat daar het puur Amerikaanse Blackface niet aan de orde is? Wanneer is er weer discussie mogelijk op links? En wordt niet alles doodgeslagen met het Grote Gelijk?

4 Reacties
Satya
Satya24 nov. 2023 - 19:53

Zou graag zo'n gesprek met je aangaan daarover. Ben het met je eens over blackface maar het is raar dat volwassenen een karikatuur dat tot veel racistische treiteren zorgt bij kinderen zo belangrijk vinden. Ik vind zelf niet dat iedere zp liefhebber direct racist is. Dit zijn toch gewoon pvv-ers die over iedere grens gaan en volgens mij zeer zeker wel racisten. https://youtu.be/TWODB-6nC8I?feature=shared

Mirzas
Mirzas25 nov. 2023 - 9:14

Vind het zo grappig dat je dan KOZP (die een zeer terecht standpunt hebben, hoe je het ook bekijkt) als drammerig ziet. En al die militante volwassenen die ertegenover staan en hun eigen kinderen volstrekt uit het oog verliezen omdat ze hun eigen jeugd willen herbeleven? Jouw witte kleinkind interesseert het geen ene mallemoer. Het is juist de gemiddelde owm die zich als volstrekte dramaqueen / dolle stier door de kinderarena beweegt. Hij verliest terrein hoor, onze owm. Maar mijn God zeg, wat een exemplaar. Een stampvoetende kleuter die zichzelf koste wat kost als norm wil handhaven. En nu hij terrein verliest het nog aandurft om te klagen over de manier waarop KOZP zich heeft geprofileerd. Om met Reddit te spreken. SMH.

de passie preker
de passie preker26 nov. 2023 - 12:09

@mirzas : wel goed lezen. Het is niet de (volgens u) terechte KOZP-mening die “drammerig” wordt genoemd, maar de Manier Waarop Die Door De Strot wordt geduwd.

Mirzas
Mirzas27 nov. 2023 - 5:49

En hoe zou dat volgens u mijn reactie precies moeten veranderen, passie preker,?

Kees Flipsen
Kees Flipsen24 nov. 2023 - 18:44

Alle PVV stemmers wegzetten als racisten, daar ben ik het niet mee eens. Het kan ook zijn dat men het niet erg vind om op een racistische partij te stemmen of men vind Wilders en zijn Partij niet racistisch. Daarvoor hoef je geen echte racist te zijn. Echte racist betekend voor mij bijvoorbeeld dat je iemand haat om zijn afkomst of religie. Niet dat je alleen maar banger bent van iemand met een kleurtje dan van een blanke. Aan de andere kant denk ik dat bijna iedereen wel minstens een beetje racist is. In de zin van banger van iemand met een kleurtje in een donker straatje dan van een blanke. Ik maak in ieder geval wel onderscheid doordat ik af en toe etnische profileer. Het in mindere mate vertrouwen van een onbekende met een kleurtje. Ik ben radicaal links en heb S.P. gestemd.

8 Reacties
Satya
Satya24 nov. 2023 - 20:14

Ik heb ook sp gestemd en heb daar nu spijt van. Ik wil eigenlijk geen solidair verbinding met mensen als jou, je schrijft hier duidelijk zwarte mensen minderwaardig te vinden.

the end is nigh
the end is nigh24 nov. 2023 - 22:16

Deze reactie is verwijderd

Adriaan65
Adriaan6525 nov. 2023 - 4:19

Begrijp je punt. Ben het met je eens. Vind het ook dapper dat je er zo open over bent, hoe je dit ervaart. De reactie was te verwachten. Mensen zijn complexe wezens. Jouw reactie op mensen met een ander uiterlijk is geen racisme. Het is gewoon een natuurlijke reactie, waar je zelf geen invloed op hebt.

LaBou
LaBou 25 nov. 2023 - 7:40

Flipsen mag dan volgens hemzelf sp gestemd hebben, hij is niet links gezien deze reactie.

Gentleman
Gentleman25 nov. 2023 - 11:42

Ik verdenk u ervan PVV gestemd te hebben.

Martin van der Linde
Martin van der Linde25 nov. 2023 - 14:25

'.....denk ik dat bijna iedereen wel minstens een beetje racist is.' Dat is het excuus dat iedere racist heeft.

Satya
Satya25 nov. 2023 - 16:01

"Het is gewoon een natuurlijke reactie, waar je zelf geen invloed op hebt. " Onderbouwing? Tribalisme is te lang geleden. Dit is een gewone racist.

Satya
Satya25 nov. 2023 - 16:14

"Omdat de mening van één stemmer van de SP je niet aanstaat krijg jij opeens spijt SP te hebben gekozen." Waar schreef ik dat. Ik was van plan libertaire partij te stemmen omdat ik al jaren voel dat racisme toeneemt en veel mensen dit soort racistische ideeën hebben. Ik wil niet langer onderdeel zijn van het verplichte collectief, ik krijg er niets voor terug. Een emotionele stem is zinloos blijkt. Godver een kerel die bang is als hij een zwarte vrouw op straat tegenkomt.

Hardmaarfair
Hardmaarfair24 nov. 2023 - 17:55

Goed stuk. Dank hiervoor.

hgroen2
hgroen224 nov. 2023 - 17:49

[de zorgen van mensen serieus te nemen en te zorgen dat links weer de grootste wordt. ] ik word hier elke keer zo flauw van. Elke keer de suggestie dat linkse partijen de zorgen van kiezers [links en rechts ] niet serieus zou nemen. Gewoon onzin. Praat eens met enkele linkse kamerleden? Nam Renske Leijtens [helaas te vroeg weg] de kiezer niet serieus? of een Lisa westerveld van GL. Die blijft onvermoeibaar strijden tegen de problemen bij jeugdzorg en GGZ. Linkse kamerleden nemen de zorgen absoluut serieus en hebben ook prima ideeen en oplossingen. Maar Nederland is een rechts land [altijd al geweest], dat al jaren door media en rechtse politiek steeds verder verrechtst. En als je dan 13jr inhoudsloos Rutte achter de rug heb, dan verrechtst de kiezer nog verder. Stop met elk keer dat linkse navelstaren. Het probleem ligt niet op Links.

9 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde24 nov. 2023 - 18:21

Groen, eens. De framing van rechts gebruiken om links ermee om de oren te slaan. En dan beweren dat je het beste met links voor hebt. Hoe ongeloofwaardig kun je zijn.

Joop Rood
Joop Rood24 nov. 2023 - 19:14

Klopt maar op links worden echt wel blunders gemaakt. De overmoed t.g.v. Het Grote Gelijk is zo'n valkuil.

Dr. McLovin
Dr. McLovin24 nov. 2023 - 19:23

Dank je hgroen2 , ik had niet beter kunnen verwoorden.

Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 20:43

@Joop Rood U bedoelt dat mensen blindelings in het polemisch frame vallen dat door de PVV en andere partijen over links worden verspreid. Iets wat ook voor een groot deel projectie vanuit rechts is.

Ch0k3r
Ch0k3r25 nov. 2023 - 8:33

Jawel, het probleem van PvdA/gl is dat ze het enorm veel hadden over klimaat. Als je een alleenstaande ouder bent die in de horeca werkt maar je inkomen van toeslagen aan elkaar hangt, dan boeit dat klimaat je niet zoveel. Dan heb je swinters de kachel ook uit, maar dan om geld te besparen. Kan je wel intellectuele verhalen gaan houden als politieke partij, maar dan snap je dus echt niet hoe die groep tegen het leven aankijkt. PvdA/GL heeft deze keer wel mn stem gekregen, maar dr zitten daar een hoop salonsocialisten tussen.

GroenLand2
GroenLand225 nov. 2023 - 9:44

'Maar Nederland is een rechts land [altijd al geweest], dat al jaren door media en rechtse politiek steeds verder verrechtst.' Ach... het ligt aan de boodschapper en andere partijen... Wat was het excuus de vorige keer: Corona of de premierbonus van Rutte? De boodschap van de progressieve partijen slaat op dit moment niet aan. Deze verkiezingen gingen niet over de toeslagenaffaire, het klimaat, de zorg of stikstof, maar over de zorgen van de kiezer over migratie, en dan niet (alleen) over arbeidsmigratie. Zolang links dat niet ziet zal de kiezer blijven hangen bij onbetrouwbare populistische rechtse partijen. En als het bij de ene rechtse messias niet lukt, dan zoekt de kiezer gewoon naar een andere.

Martin van der Linde
Martin van der Linde25 nov. 2023 - 14:31

Groenland, waar gingen de verkiezingen dan wel over? Asielmigratie? Omdat vluchtelingen onze huizen inpikken? Iets dat volkomen uit de lucht gegrepen is. Waarom gingen mensen zo makkelijk mee in die rechtse frame? Niet omdat het waar is. Dus blijft er maar een reden over, we motte ze niet. En dat zou geen racisme zijn?

GroenLand2
GroenLand225 nov. 2023 - 16:04

@Martin 15.31u Dat een kiezer van mening is (of 'gelooft') dat de asielinstroom moet worden teruggebracht terwijl uit cijfers zou blijken dat de het land de asielmigranten zou kunnen huisvesten, maakt die kiezer toch niet vanzelf een racist? Overigens: een meerderheid (bijna 70 procent) van de Nederlanders wil het aantal asielmigranten omlaagbrengen, bleek vorig jaar uit onderzoek van Ipsos. (18-11-2023 NOS) Ander voorbeeld: Stel dat een kiezer van mening is dat het met de inkomenongelijkheid in dit land volkomen de verkeerde kant op gaat en daarom pleit voor maatregelen om die ongelijkheid terug te dringen. Uit statistieken (de Gini-coefficient) blijkt dat Nederland een van de meest egalitaire landen van Europa is en de inkomensgelijkheid helemaal niet sterk is gestegen en zelfs op het laagste punt sinds 2015 staat. Is zo'n kiezer dan een Stalinist?

Martin van der Linde
Martin van der Linde25 nov. 2023 - 18:18

Groenland, In beide gevallen gaat het om het gevoel, de perceptie van mensen. Maar je kunt na het zien van de cijfers overtuigd blijven dat de inkomensverschillen nog kleiner moeten. Dat is een politieke overtuiging. Daar kwets je niemand mee. In het geval van asielmigratie laten de cijfers zien dat het nauwelijks invloed heeft op ons woningbestand. Van de 2.3 miljoen sociale huurwoningen zijn er 2.14 miljoen over voor niet statushouders. Als je dat te weinig vindt, dan heb je andere motieven. En als je dan stemt op iemand die zegt dat Nederland er weer voor de Nederlanders moet zijn, dan weet je welke motieven dat zijn.

Mirzas
Mirzas24 nov. 2023 - 17:31

Het klopt wat je zegt, lijkt me. Maar toch. Wat je de PVV-stemmers minimaal kwalijk kunt nemen is onverschilligheid ten opzichte van uitsluiting van mensen. Verder is het overigens allemaal de schuld van de zwevende kiezer... https://www.nporadio2.nl/fragmenten/spijkers-met-koppen/a781ab28-e38c-42ff-8be4-e1129c41d0c1/2023-11-18-column-van-lebbis

3 Reacties
Gimli1955
Gimli195524 nov. 2023 - 23:04

Alsof links geen mensen uitsluit, ze hebben de afgelopen 40 jaar niet anders gedaan met hun onterechte superioriteitsgevoel en hun defecte ethische en morele kompas. De ellende van Ter Apel duurt al heel wat jaren en de overlast van de veilige landers ook. De blinde vlek van alle asielzoekers zijn heiligen heeft veel mensen buitengesloten, zeker als links niet verder komt dan het beschuldigen van de critici van racisme, fascisme, xenofobie en nu zelfs ultra rechts. Het moet elke keer over de top, om nog indruk te maken. Het ligt aan de VVD, de zwevende kiezer, de PVV, extreem rechts en iedereen ertussen. Wat ik mis bij links, is enige zelfreflectie, een inzicht dat links niet geloofwaardig, integer en betrouwbaar meer is. Te vaak de verdeel en heers truc uit de hoge hoed getoverd. Toen de SP te groot werd, moest die een kopje kleiner, en dat is met de MSM goed gelukt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 nov. 2023 - 12:22

'Alsof links geen mensen uitsluit, ze hebben de afgelopen 40 jaar niet anders gedaan met hun onterechte superioriteitsgevoel en hun defecte ethische en morele kompas.' Geen voorbeeld van uitsluiting te vinden. Problemen met AZCs zijn allemaal door rechts veroorzaakt, geen enkele linkse partij heeft enige invloed gehad. Wat verwacht je nou van de constatering dat niet alle veilige landers engeltjes zijn? Wat moet de reactie zijn daarop?

Martin van der Linde
Martin van der Linde25 nov. 2023 - 14:33

Gimli, je bent werkelijk de Rubicon overgestoken. En bevalt het daar aan de overkant. Een warm bad vol begrip?

west012
west01224 nov. 2023 - 17:08

Ik scheer ze wel over een kam. Als je tegen racisme bent steun je geen racistische partij. De zorgen begrijp ik maar er zijn nog partijen die zich sterk maken voor woningbouw, migratieproblemen, bestaanszekerheid, enz. Een rechts kabinet zal deze problemen niet oplossen, integendeel. Maar laat hij het maar proberen niemand kan van een falen links dan nog de schuld geven.

Druzhni
Druzhni24 nov. 2023 - 16:25

Jeetjemina, Wat een hysterie en woede in de comment. Links heeft de gewone Nederlander, zwart, bruin, wit, jaren in de steek gelaten. Nooit verder gekomen dan gedoe om gender en belastingen verhogen om het klimaat. Oja en iedereen voor racist uit maken. En nu doen alsof VL is verraden door de stemmer. Nee beste mensen. Nu niet de rollen gaan omdraaien. Jaren is Links gewaarschuwd. Niks, maar dan ook niks gehoord over integratie en immigratie want het ging zo goed! Dit beste mensen, is de afrekening. Doe beter en kom over een paar jaar of maanden terug.

5 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde24 nov. 2023 - 18:26

Druz, is het nooit in je opgekomen dat de pvv stemmer zo vast zit in zijn vooroordelen dat hij de waarheid nooit zal accepteren. Het is toch een en al zelfbeklag. Iedereen heeft het gedaan etc. Maar wel 4 x per jaar op vakantie.

Joop Rood
Joop Rood24 nov. 2023 - 19:16

Klopt niks ban: de SP b.v. knokt al jaren tegen arbeidsmigratie

Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 19:19

Ook u blaat blindelings de rechtse polemiek na.

Gimli1955
Gimli195524 nov. 2023 - 23:10

@Martin Dat geldt net zo goed voor de linkse aanhanger hier op Joop. Geen enkele zelfreflectie, alles ligt altijd aan anderen. De jijbakken vliegen in het rond en nog steeds niet in staat om naar het eigen falen te kijken. Dat de PVV de grootste is, is het gevolg van het neoliberalisme, waar links onderdeel van heeft uitgemaakt. Dat is in het verleden al eerder gebeurt, denk aan de LPF, FVD, BBB en NSC. De kiezer wil verandering in daden, niet meer in woorden. Dat blijkt van zowel de VVD, het CDA, D'66 en de PvdA/GL geen zak waard te zijn, het is niet alleen links wat om de oren heeft gehad. Het is over de gehele linie, de oude politiek.

Adriaan65
Adriaan6525 nov. 2023 - 4:23

Grotendeels eens, behalve je punt over klimaat.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 16:14

"Ga er maar aan staan als de gasprijzen de pan uit rijzen om rond te komen en dat je in je bestaanszekerheid raakt, of dat je zorgen hebt dat je niet op vakantie kunt of nog erger, geen cadeaus voor je kinderen kunt betalen." Zeg dat maar tegen een Congolees die net van zijn grond verdreven is in opdracht van het Nederlands Fleurette group. Geen plek meer om heen te gaan, de mensen in nederland die misschien wat moeite hebben om hun huis te verwarmen met allerlei luxe artikelen te zien die niet werken zonder de grondstoffen die in de grond onder zijn land te vinden zijn horen klagen over zwarte mensen. Wat een slap excuses bedenk jij joh.

9 Reacties
Sententia
Sententia24 nov. 2023 - 16:42

De Fleurette group, die door een bepaalde constructie belastingplichtig is in Nederland, wat financieel gunstig is, heeft Congo voor miljarden uitgebuit, en dat reken je maar meteen de hele Nederlandse bevolking aan? Je zoekt voortdurend een stok om de Nederlandse bevolking mee te slaan. Als je persé schuldigen zoekt, moet je bij die meedogenloze miljardairs en corrupte politici en ambtenaren zijn.

Joop  den Uil
Joop den Uil24 nov. 2023 - 16:44

vroeger had je ''welzijn'' vervolgens ''welvaart'' en nu dus ''bestaanszekerheid'' ... straks ''recht-op-lucht''.

BartP2
BartP224 nov. 2023 - 17:30

Tjonge wat een non-argument. Zo kun je altíj́d wel mensen bedenken, die het nog beroerder hebben. Congo zeg je? Valt me nog mee dat je niet over Gaza begint. Bovendien... dit gaat om verkiezingen in Nederland. Niet die in Congo.

E w T
E w T24 nov. 2023 - 18:23

Satya . Inderdaad . Janken omdat je niet 2 á 3 maal per jaar lmet een vliegtuig op vakantie mag , niet harder dan 100 op de snelweg mag, dure sigaretje en alcohol ,het gezeik jaar in jaar uit over de medewerker van een katholieke bisschop. Eea gaat Urk /Staphorst/Dokkum geen ene moer aan,het zijn protestanten daar. Hier loopt de PVV over te zeiken. En al z,n stemvee zuipt ervan als ware het miswijn. Alle echte problemen;zoals de Toeslagen affaire , Duo dat discrimineert op namen, geen werk kunnen krijgen omdat je Ali heet? ,Werkgevers die weg mogen komen met uitbuiten en onderbetalen van migranten arbeiders, sociale woningbouw de nek omdraaien en ga zo maar door. En al 25 jaar tekent Wilders bij het kruisje om dit soort verslechteringen doorgang te geven om er vervolgens links de schuld van in de schoenen te schuiven.En maar dom lullen over demoniseren en bedreigingen. En weer zijn ze achter deze rattenvanger aan gebobbeld. Ik gun ze hun regering van ganser harte , ze verdienen niet beter.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 19:32

"en dat reken je maar meteen de hele Nederlandse bevolking aan?" Nee hoor. Pvv-ers die parasiteren op de kapitaalvlucht die Nederland helpt creëren en Congo arm houdt en ipv dat systeem te bevechten de vluchtelingen bestrijden. De PVVer die volop gebruik maakt van die voordelen die hun ten koste van Afrikanen zo in hun schoot geworpen krijgen en dan de Afrikanen bestrijden. De pvv-ers met hun consumptie zorgen ervoor dat steeds meer Afrikanen geen plek meer hebben, van HUN grond gejaagd zodat de pvv-ers een luizen leven hebben in vergelijking tot het overgrote deel van de wereld. Dat volk dat jankt over wat een gevolg van hun gedrag is. Fleurette group is een Nederlandse onderneming. Maar natuurlijk is dat voor pvv-ers de normaalste zaak van de wereld. Harteloos egoïstische mensen.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 19:39

Bart Nederland is netto ontvanger van Afrikaanse kapitaalvlucht. Voor iedere dollar die naar Afrika is gegaan komen er 25 terug, met behulp van chantage en ernstige mensenrechtenschendingen, jij als PVVer zult wel vinden dat jij daar recht op hebt.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 19:42

Joop dat mag je jezelf aanrekenen. Wie enkel welzijn voor één groep nastreeft zal zichzelf in de vingers snijden. Al 50 jaar geleden werd gewaarschuwd dat deze migratie stromen zouden ontstaan als gevolg van westers parasiteren.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 19:49

E w T Ik begin een bepaalde progressieve stroming net zo te verafschuwen. Net een imam die zegt van je te houden terwijl hij je in een boerka dwingt. Natuurlijk zijn er ook progressieven die je ondanks je hoofddoek gewoon als vrije vrouw kunnen zien, bij die groep voel ik mij thuis maar die neuzelaars over diversiteit en een gelijkwaardige samenleving, geef mij een teiltje. Ice T heeft daar een goed nummer over. "Hate is jealousy but some’s deeper than that The hater wants you gone Dead on your back Love ain’t always fake but I don’t trust it Hate will have you killed and won’t discuss it When somebody tells you they love That could be just a figure of speech They might like you they might be cool with you But when somebody hates you that shit is real They fuckin hate you" https://youtu.be/hWdBulaD8b0?feature=shared

Cuki Nyuszi
Cuki Nyuszi24 nov. 2023 - 21:16

Ik dacht dat Nederland geen koloniën meer had, maar klaarblijkelijk hebben we er toch nog één! Congo met door de Nederlandse overheid gedelegeerd bestuurder de Fleurette Group. Oh. Nu lees ik toch, dat Congo een democratische republiek is. 1965. Luitenant-generaal Mobutu doet een staatsgreep en installeert een éénpartijstaat. Het regime werd regelmatig beschuldigd van mensenrechtenschendingen, onderdrukking en ongebreidelde corruptie. Het persoonlijk bezit van Mobutu werd in 1984 geschat op 4 miljard dollar, ongeveer even groot als de nationale schuld van Congo. 1994. Etnische onlusten en burgeroorlog. 1997-2001. Een periode van burgeroorlog. 2006. Eindelijk verkiezingen en dat is voor sommige mensen gewoon lastig te aanvaarden. Vernielde stembureaus en verbrande stembrieven. 2007. Congo wordt geteisterd door rebellengroepen, die opstanden ontketenen, mensen ontvoeren, vrouwen verkrachten en zelfs hele dorpen in brand steken. Tijdens de vele conflicten verwierf vooral Oost-Congo de trieste eer het verkrachtingscentrum van de wereld te worden. 2001-2021. Congo Hold-up. Een journalistiek onderzoek naar grootschalige corruptie met overheidsgelden, met internationale vertakkingen. 2023. Het is klip en klaar, dat al het bovenstaande en dus de armzalige staat, waarin Congo thans verkeert, volledig is toe te schrijven aan PVV-ers in Nederland.

WillemdeGroot
WillemdeGroot24 nov. 2023 - 16:08

Dit is een complex vraagstuk dat niet zomaar geduid kan worden. Wel dient, natuurlijk, de vraag gesteld te worden hoe het mogelijk is dat rond de 1 op 4 stemmers hun stem kunnen geven aan een partij (met slechts 1 lid, dus hoe democratisch wil je het hebben) die aantoonbaar de eigen grondwet overtreedt en ook nog discrimineert. Ja, som maar op: ontevreden (waarmee?), gefrustreerd (door wat dan ook), bang (voor wat dan ook), gemanipuleerd (door media. etc.) of er oprecht van overtuigd dat we terug moeten naar... (?) En wat ik nooit zal begrijpen, is dat 'links' als scheldwoord voor alles dat in hun eigen slecht is, gebruikt wordt. Snapt men dan niet dat we in Nederland nog nooit een linkse regering hebben gehad, hooguit een centrum-linkse? En dat veel van wat ze ervaren als slecht wel eens veroorzaakt kan zijn door rechts beleid? Denk b.v. eens aan het hier gangbare, sinds de vroege jaren '90, neoliberale beleid op tal van terreinen. En, nu, na al die jaren van rechts beleid ook nog eens extreemrechts aanbidden? Het moet niet gekker worden. Citaat van de Nederlandse Orban, Trump, Meloni en ga zo maar door. En, ja, die PVV-stemmer mogen we dat kwalijk nemen, op degenen na die die het echt niet rationeel kunnen bevatten, maar dat hoor je niet te zeggen.

7 Reacties
JanVG2
JanVG224 nov. 2023 - 16:45

"wat ik nooit zal begrijpen, is dat 'links' als scheldwoord voor alles dat in hun eigen slecht is, gebruikt wordt."... wellicht nogmaals het bovenstaande artikel lezen. Wellicht hebben veel mensen andere prioriteiten in hun leven. Wil je die mensen overtuigen om jou te vertrouwen met hun toekomst, zul je tenminste je best moeten doen om te bevatten wat hen motiveert, waarom zij bepaalde dingen belangrijker achten dan andere. Op dit moment stemt nog maar 1 op de 3 van de kiezers op een linkse/linksige partij (inclusief Denk, CU etc). Dan kun je wel blijven herhalen dat je gelijk hebt, maar blijkbaar ben je niet erg overtuigend voor mensen die in andere omstandigheden leven als het overgrote deel van de actieve leden van die linkse partijen. Als Links weer wil winnen zullen ze weer ECHT de wijken en de dorpen in moeten ... niet om te prediken, maar om met mensen te praten over wat HEN bezighoudt en dan met die kennis je beleid overtuigend neerzetten. Links komt gesegregeert over, niet een volksbeweging, een in-crowd van hoger-opgeleiden. Joop den Uyl zou zich rot schrikken ...

DeGewoneBurger
DeGewoneBurger24 nov. 2023 - 17:44

Deze reactie is verwijderd

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 nov. 2023 - 18:33

Willem, eens. Het antwoord op je vraag hoe dat kan is pure onwetendheid en hemeltergende oppervlakkigheid. Ik geloof niet eens dat het slechtheid is, hoewel ik denk dat ze daar zelf ook het antwoord niet op weten. Of überhaupt de moeite willen nemen om daar achter te komen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot24 nov. 2023 - 18:48

Je moet meer naar het volk luisteren, wordt zo vaak gezegd. Maar is dat het wezen van de politiek? Of zou het zo horen te zijn dat een politieke partij een programma opstelt en probeert te realiseren, dat de maatschappelijke invulling van waar de partij voor staat, bepaalt? "Wie dat ook vindt, volgt mij". Het principe, dus. En niet de politieke waan van de dag volgt: wat in peilingen op dat moment het volk het meest aanspreekt, doen we ook... Dat is geen politiek bedrijven, maar de waan van de dag volgen. Dagkoersen, hoe fout. Met alle gevolgen van dien. Om maar niet te spreken van dat idiote poppetjesgedoe: wie is de beste acteur? Want die krijgt mijn stem..

DaanOuwens
DaanOuwens25 nov. 2023 - 7:06

@ JanVG2 Jij schrijft: zullen ze weer ECHT de wijken en de dorpen in moeten ... niet om te prediken, Als links dat doet spreekt het mensen mensen die het over het algemeen wel goed hebben. Tevreden zijn over hun huisvesting, werk, zorg en opleiding. Alleen ontevreden zijn over alles wat zij zien als bedreiging voor hun geluk. Asielzoekers, milieubeleid, stijgende kosten voor energie. De mensen die het echt moeilijk hebben stemmen geen PVV en vaak helemaal niet. Ik denk dat het beter is als mensen zoals jij eens gaan praten met mensen die het echt moeilijk hebben. Echt moeten leven op he bestaansminimum, te maken hebben met een overheid die hun bestaan nog moeilijker maakt. Met die mensen hoeft links niet te gaan praten. Die weten al hoe groot hun problemen zijn.

JanVG2
JanVG226 nov. 2023 - 12:36

@DaanOuwens "k denk dat het beter is als mensen zoals jij eens gaan praten met mensen die het echt moeilijk hebben. Echt moeten leven op he bestaansminimum, te maken hebben met een overheid die hun bestaan nog moeilijker maakt. Met die mensen hoeft links niet te gaan praten. Die weten al hoe groot hun problemen zijn. " en op wie hebben die mensen gestemd? ... juist, grotendeels niet op links ...

JanVG2
JanVG226 nov. 2023 - 12:43

@Willemde Groot "Of zou het zo horen te zijn dat een politieke partij een programma opstelt en probeert te realiseren, dat de maatschappelijke invulling van waar de partij voor staat, bepaalt? "Wie dat ook vindt, volgt mij". Het principe, dus. " prima .. maar dan moet je niet klagen, als wie dat niet vindt, jou niet volgt ... Dan is het feit dat 2/3 van de kiezers waar jij voor staat afwijst, gewoon iets wat je moet accepteren. Of wellicht moet je waar jij voor staat beter uitleggen en laten zien hoe dat van invloed is op de reële problemen van mensen, door met ze te praten en die reële problemen in kaart te brengen. Niet in een spreadsheet, maar door een gesprek met echte mensen. Die spreadsheet heeft ons de toeslagenaffaire opgeleverd, waartegen - met uitzondering van de SP - links pas HEEL laat gereageerd heeft. Omtzigt en de SP lazen de brieven van echte mensen en brachten hun idealen in de praktijk. De andere partijen - vooral de linkse gezien hun idealen! - vielen op door hun theoretische verhandelingen en goed ogende powerpoints ... maar niet door het helpen van mensen in de echte problemen, zoals hun idealen hun theoretisch zouden hebben opgedragen.

Palipka
Palipka24 nov. 2023 - 15:56

Ja laten we als links weer reflectief zijn sociaal, laten we de zachte krachten weer spreken en met een traan in de ogen elkaar vasthouden en het samen doen. Not. Misschien eens tijd om de armen uit de mouwen te steken de vuisten te ballen en een goed kwaad te worden. Ik ben de leugens van rechts over links zat. Ik ben het destructieve neo liberale beleid van afgelopen 13 jaar zat. Ik wil opstaan en strijden voor bestaans zekerheid voor iedereen, voor inclusiviteit, voor de aarde. Ik wil het systeem omver het kapitalistische onmenselijke en gewelddadige systeem wat alleen levensvatbaar is dankzij moderne vormen van kolonisatie en racisme. Ik wil voor mijn kinderen strijden voor een goed bestaan.

2 Reacties
MichielV2
MichielV224 nov. 2023 - 16:35

1000% mee eens!

Gentleman
Gentleman24 nov. 2023 - 17:29

Dat wordt dus SP stemmen.

Hann63
Hann6324 nov. 2023 - 15:43

Raak stuk. een van mijn dochters en schoonzoon hebben gestemd op de PVV. Juist met bovenstaande argumenten. Ik geef ze geen ongelijk. VL heeft niet geluisterd , net als de oude regering coalitie.

5 Reacties
Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 16:02

Hoe precies heeft VL niet geluisterd? Maak dat eens concreet.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen24 nov. 2023 - 16:08

Sinds wanneer zit VL in een positie dat u kunt merken of ze geluisterd hebben? En trouwens: luisteren is iets anders als gehoorzamen. Fijn dat u begrip hebt voor uw PVV-stemmende familie. Zullen ze nodig hebben als de Nexit van hun grote blonde voorbeeld een feit is en ze zelf achter de vuilniswagen aan kunnen sjouwen omdat alles wat niet arisch is, is weggepest. Of wacht...die vuilnisauto's die rijden dan waarschijnlijk niet meer omdat Nederland dan bijna of helemaal kapot is. Sterkte!

Norsemen
Norsemen24 nov. 2023 - 16:08

Heel eng zo'n reactie van Hann63

Palipka
Palipka24 nov. 2023 - 16:23

Tja iedereen is verantwoordelijk voor de eigen daden je verschuilen achter ‘ ze luisteren niet naar mij’ is jezelf in een slachtofferpositie brengen teneinde geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor het stemmen op een partij met een lid die ondemocratisch is de rechtsstaat niet accepteert etc etc Ik vind dat heel zwak en gebrek aan opvoeding. Zeg dan gewoon ik stem een fascist en dat doe ik bewust en bij mijn volle verstand.

MichielV2
MichielV224 nov. 2023 - 16:42

"Ik geef ze geen ongelijk." zegt genoeg. Wees toch eerlijk, stiekem had u ook op Wilders willen stemmen als u dat niet stiekem al gedaan heeft. Als mijn kinderen op racisten zouden stemmen dan geef ik ze wel ongelijk en ga ik bij mijzelf ten rade waar het fout is gegaan in de opvoeding. Gelukkig is mijn stemgerechtigde kind nog linkser dan ik. Die heeft niet strategisch gestemd zoals zijn laffe pa

johnnydoe
johnnydoe24 nov. 2023 - 15:42

Als de PVV racistisch is waarom is deze dan niet verboden? Lijkt me toch dat een racistische partij niet mag in Nederland.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen24 nov. 2023 - 16:09

Racisme is niet alleen de wettelijke definitie van dat woord.

DanielSchie
DanielSchie24 nov. 2023 - 16:15

@Johnny volgens mij heb je het artikel niet goed begrepen. Dat is nu ook de reflex van verliezend links. Iedereen de schuld geven (VVD, media, etc) maar een beetje zelfreflectie blijft beperkt. Met dedain neerkijken op een burgerwacht in Budel was nog wel het toppunt van het los staan van de werkelijkheid. Piet, Farid, Magriet en Fatima die dagelijks worden geconfronteerd met overlastgevende veilige landers, die elke maand de eindje aan elkaar moeten knopen om rond te komen....volgens mij thema's die links aangaan maar kennelijk is men drukker bezig met meer diveriseit binnen het stadshuis en de kunstsector, hebben we het over vliegschaamte etc....Piet en Farid zitten helemaal niet op dit soort praat te wachten. Vliegen doen ze al helemaal niet omdat ze de camping niet eens kunnen betalen. Al die vergezichten en hobby's van links zijn leuk maar spreekt de gewone NL niet aan.

Palipka
Palipka24 nov. 2023 - 16:26

Tja dat vraag ik me ook af. Ik vind het heel gek dat een partij maar een lid heeft. Dat zegt toch meer dan genoeg. In veel andere echt democratische landen is dat niet mogelijk.

MichielV2
MichielV224 nov. 2023 - 16:47

Dat het enige lid van die partij een veroordeelde racist is zegt niks natuurlijk.

Wieberta
Wieberta24 nov. 2023 - 15:17

Ja, natuurlijk mag je de mensen die PVV stemmen niet over één kam scheren, dacht ik een half uur geleden ook naar aanleiding van deze column. Je zult maar geen cent hebben, geen huis kunnen krijgen etc. Maar hebben deze stemmers de laatste 20 jaar onder een steen geleefd? Keuze zat, waarom op deze racistische partij? Het is me een raadsel.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 15:05

Denk jij dat dit om links of rechts gaat? Moet een deel van de bevolking dan met intimidatie en racisme hun zin krijgen? Vergeet niet hoe Harm Beertema samen met vizier op links leraren met de verkeerde mening treiterde op Twitter. Je praat hier nogal wat goed.

Pindaklaas
Pindaklaas24 nov. 2023 - 14:54

Volgens NOS stemde de mensen op Wilders vanwege het migratie punt. Ik weet niet hoe de hersenen van die mensen werken, maar het moet vreselijk slecht zijn. Alsof het land opeens mooi zou zijn als dictator Wilders alle moslims heeft aangepakt en een groot hek rondom Nederland heeft gezet. PVV stemmers zijn egoïstische lui die alleen om zichzelf geven. Als hun veilige zielige leventje maar door kan gaan op de manier zoals ze gewend zijn. Bah, vies volk, die PVV stemmers.

4 Reacties
Hann63
Hann6324 nov. 2023 - 15:50

Fijn dat jij deze mensen weg zet. Een typisch geval van je oren en ogen dicht houden en niets willen zien van de problemen in NL. Lees de tekst nog eens goed door......

Palipka
Palipka24 nov. 2023 - 16:30

Ja hann echt fijn om je als slachtoffer neer te zetten terwijl ik pvv stemmers eerder als dader zie. Er zit in genoeg niet neo liberale partijen die deze mensen echt helpen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zetten van je stem. Niet het weer de kleur van de auto die net langs reed of het jezelf aangeprate slachtofferschap. Maar ik weet het slachtofferschap is een deugd geworden in Nederland evenals het vereren van kapitalisten als elon musk beide zorgen ervoor dat een maatschappij gebaseerd op geweten uitgehold wordt.

Pindaklaas
Pindaklaas24 nov. 2023 - 16:47

@Hann, Ik kan mijn gedachten ventileren zoveel ik wil!

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 nov. 2023 - 6:53

Ze kozen ook om andere punten. Zorg, lonen, en vooral protest. Vandaar dat ze mee bewogen, van de BBB, naar de NSC, naar de PVV/ Wilders is geen dictator en je illustratie van migratie beleid klopt niet.

ErnstD
ErnstD24 nov. 2023 - 14:49

"Het is duidelijk terug te zien in de uitslagen dat mensen die op GL-PvdA, Volt, D66 gestemd hebben veel hoger opgeleid zijn dan op andere partijen. " Kun je mij dat nader uitleggen?

ErnstD
ErnstD24 nov. 2023 - 14:47

"Het is duidelijk terug te zien in de uitslagen dat mensen die op GL-PvdA, Volt, D66 gestemd hebben veel hoger opgeleid zijn dan op andere partijen. " Kun je mij dat nader uitleggen?

2 Reacties
Hann63
Hann6324 nov. 2023 - 15:48

Gistermorgen liet de NOS een staatje zien naar opleidingsniveau, wie wie had gestemd. Hoger opgeleiden hadden met 65% op VL gestemd....

Left is not right
Left is not right24 nov. 2023 - 17:25

Hann, oprechte vraag: had 65pct van hoog opgeleid VL gestemd of was van alle VL stemmers 65pct hoog opgeleid? Dat is namelijk nogal iets anders. Kan het eerste eigenlijk niet voorstellen; ik heb alleen maar hoogopgeleiden om mij heen en ik denk dat zo’n 10pct VL heeft gestemd. Denk dus het tweede?

ErnstD
ErnstD24 nov. 2023 - 14:45

"Het is duidelijk terug te zien in de uitslagen dat mensen die op GL-PvdA, Volt, D66 gestemd hebben veel hoger opgeleid zijn dan op andere partijen. " Kun je mij dat nader uitleggen?

1 Reactie
itsme3
itsme324 nov. 2023 - 16:38

Tweederde van de kiezers van glpvda is hbo+. En bij de andere genoemde partijen zal dat eerder hoger dan lager zijn

ErnstD
ErnstD24 nov. 2023 - 14:45

"Het is duidelijk terug te zien in de uitslagen dat mensen die op GL-PvdA, Volt, D66 gestemd hebben veel hoger opgeleid zijn dan op andere partijen. " Kun je mij dat nader uitleggen?

Left is not right
Left is not right24 nov. 2023 - 14:30

Natuurlijk bespreek je met je vrienden wat de uitslag zou kunnen betekenen voor je toekomst en ga je even bomen over de dingen in dat program van Geert die (in jouw ogen) niet door de beugel kunnen, zowel moreel als rechtsstatelijk. Helemaal prima en hartstikke logisch. Maar samen op de Dam blèren voor de rechtsstaat voelt toch echt iets te veel als een motie van wantrouwen richting de democratie. Met de tekst 'Voor een Nederland van iedereen' wordt de polarisatie alleen maar weer versterkt, want het is een Nederland voor iedereen, maar niet voor die 2,5 miljoen PVV'ers - zij zijn immers allemaal racist. Hate the game, not the player. GLPVDA zou eens introspectief moeten zijn. Hoe kán het eigenlijk dat Geert Wilders de grootste is? Welke processen en stromen spelen daar op de achtergrond? Wat is óns verhaal eigenlijk? Kunnen doodgewone mensen in doodgewone middelgrote dorpen en steden (dus niet alleen de havermelkdrinkers in ons eigen Umfeld) zich eigenlijk nog wel identificeren met Frans die de halve wereld overvliegt, een huis van een miljoen koopt en dan trots verkondigt dat hij een nieuwe elektrische auto heeft aangeschaft voor het klimaat? Jarenlang werd een enorme groep mensen in Nederland niet gehoord, niet gezien en genegeerd door GLPVDA. Mensen uit rode nesten, arbeiders, midden- en onderklasse, personen die zich in de steek gelaten voelen door de PvdA. Ze werden weggelachen als racisten, xenofoben, fascisten, zeurpieten, klimaatontkenners, tokkies En toen kwam 22-11

6 Reacties
Henri du Bois
Henri du Bois24 nov. 2023 - 15:58

Bent u een redacteur of een overschrijver van het Amsterdamse blog Geen Stijl?

Palipka
Palipka24 nov. 2023 - 16:31

Ja heel zielig onvolwassen en zeker geen verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 16:35

Werden die mensen niet gehoord of is dat ze wijs gemaakt door populisten? Enig idee wanneer je geen recht meer hebt op toeslagen? Weet je wie die toeslagen betalen? Weet je wie de hoogste bijdrage leveren aan het zorgstelsel via inkomen afhankelijk premie? Weet je wie de hoogste bijdrage aan de berg collectieve geld leveren? Niet gehoord? Dat ze zich afhankelijk hebben laten maken valt hen te verwijten.

Mohawk2
Mohawk224 nov. 2023 - 17:44

Touché Henri!

Left is not right
Left is not right24 nov. 2023 - 19:03

@Satya “Weet je wie de hoogste bijdrage leveren aan het zorgstelsel via inkomen afhankelijk premie?” Ja, mensen met een hoog inkomen uit arbeid die navenant hoge belastingen in box 1 betalen. @Henri, voor jou een vraag, voor mij een weet. U is fan begrijp ik?

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen24 nov. 2023 - 22:46

Weet u wat zo geinig is? Wilders breekt zijn verkiezingsbelofte nu al. In het zicht van het pluche profileert hij zich ineens als "premier van alle Nederlanders" voor wie "alle Nederlanders gelijk zijn". Heel fijn, maar dát was niet wat er in zijn verkiezings- en partijprogramma staat en dát is niet wat zijn kiezers willen en waarom ze op hem gestemd hebben. Wat rest, left is not right is de conclusie dat Wilders een enorme groep mensen in Nederland niet hoort, ze niet ziet en ze negeert. Ik vermoed dat hij binnenkort, op weg naar Schiphol gespot wordt in een nieuwe elektrische auto. Welterusten en nog een fijne avond. Groetjes aan Bart Nijman ook.

Adriaan65
Adriaan6524 nov. 2023 - 14:23

Mensen stemmen o.h.a. niet uit racistische motieven op de PVV, maar uit angst en boosheid. Men voelt zich achtergesteld op vluchtelingen en asielzoekers. Of dat terecht is, en of de PVV oplossingen biedt is natuurlijk zeer de vraag. Islam is een religie. Geen ras. Landen die gedomineerd zijn door de islam, staan nou niet bepaald bekend om hun tolerantie voor andere levensbeschouwingen, maar wel om de onderdrukking van vrouwen. Of dit ook geldt voor moslims in het algemeen, weet ik niet, maar ik vermoed van wel, ook al kun je alle moslims niet over één kam scheren , net zo min als alle PVV kiezers of alle linkse kiezers.

5 Reacties
Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 16:03

Wanneer je islam constant in verband brengt met uiterlijk en afkomst (arabisch), is het wel zeker racistisch.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 16:36

Wilders bij ongehoord Nederland gehoord?

Mohawk2
Mohawk224 nov. 2023 - 17:49

Rassen bestaan niet, Adriaan. Racisme wel. Google de juridische definitie van racisme maar eens. Dan zul je lezen dat mensen uitsluiten of ongelijk behandelen vanwege hun godsdienst gewoon keurig netjes onder racisme valt en strafbaar is in Nederland. Het is allemaal niet zo moeilijk, Adriaan. Je hoeft je er alleen maar in te verdiepen... en niet eens zo heel lang.

Adriaan65
Adriaan6524 nov. 2023 - 19:57

25% van de Nederlanders wegzetten als racist gaat hen niet anders doen stemmen de volgende keer. En dat is het enige wat, letterlijk en figuurlijk, telt. Als Wilders en zijn partij zo overduidelijk racistisch zijn, waarom is die partij dan niet allang verboden? Het is blijkbaar juridisch toch wat ingewikkelder dan je denkt Mohawk ?

Mohawk2
Mohawk224 nov. 2023 - 21:39

Heb je al naar de juridische definitie van racisme gegoogled, Adriaan? De vrijheid van meningsuiting is voor Tweede Kamerleden, mits ze ze zich uiten in het Parlement, sowieso wat ruimer dan voor jou en mij. Maar op het moment dat Wilders in een Haagse kroeg "Willen jullie meer of minder Marokkanen" begon te schreeuwen, na weer eens een avondje verkiezingen, had hij meteen een proces met daarop een veroordeling aan zijn broek hangen. En Wilders mag zijn ideeën wel opschrijven in zijn PVV-programma, want vvmu, maar zodra hij het in de praktijk uitvoert loopt hij tegen de wet aan en is hij strafbaar. Want voor wat hij wil moeten eerst (grond)wetten worden veranderd en (internationale) verdragen worden opgezegd. Het is dus niet zo ingewikkeld als het lijkt

NLRealist
NLRealist24 nov. 2023 - 14:22

Geschrokken kunnen we niet zijn, want bestaanszekerheid is toch wel voor velen het allerbelangrijkste. Noem het common sense. Het grootste gedeelte van de wereld is arm en de wereldbevolking blijft maar groeien. Die maken zich niet druk over milieu, over diversiteit of gender-problematiek. Die willen overleven elke dag weer. De mensen die PVV stemden moet je niet allemaal op hoog-of laag opleidingsniveau indelen. De meesten zijn realist. Ik heb wat steden in Europa bezocht de laatste 5 jaar. Dus bezoek eens Göteborg of Malmö (meest criminele stad in Noord-Europa). Of bezoek eens de winkelstraten in Brussel en Antwerpen. Kijk eens rond in Keulen, Gelsenkirchen of Düsseldorf. In Belfast valt het nog mee. Maar Parijs en London kun je elke wijk bezoeken (maar kijk wel goed uit). Dat is de werkelijk voor veel mensen. Dat is wat nu is gebeurd. Ben je hoog opgeleid, doe dan onderzoek naar het hoe en waarom. Succes!

5 Reacties
Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 15:48

"De mensen die PVV stemden moet je niet allemaal op hoog-of laag opleidingsniveau indelen. De meesten zijn realist." Als men op de PVV stemde omdat men dacht dat hij de migratie crisis zou oplossen of de woningcrisis is men geen realist. "Of bezoek eens de winkelstraten in Brussel en Antwerpen. Kijk eens rond in Keulen, Gelsenkirchen of Düsseldorf." Vaak genoeg geweest, niks meegemaakt in vergelijking met Amsterdam, Utrecht, of Leeuwarden wat dat betreft.

Biertje2
Biertje224 nov. 2023 - 16:03

U vergeet voor het gemak. dat Geert wilders op zijn verkiezingsprogrammas van de afgelopen verkiezingen maar een paar vaste punten heeft en de rest is enkel maar bedoelt als stemmentrekkers. Woningbouw is zo'n stemmentrekker.Zorg en armoedebestrijding ook. De vaste punten zijn : stop ontwikkelingshulp. islam verbieden, buitenlanders het land uit, ( Terwijl wilders zelf ook onder die categorie valt van xte generatie stammend uit indonesie!) klimaatkosten stoppen. etc. Mensen geloven, dat de stemmentrekkers de echte punten zijn van de PVV en en de vaste punten niet echt gelden , lijken me wat gestoord.

MichielV2
MichielV224 nov. 2023 - 16:33

@Biertje, precies dat is wat populisten doen. Zie het gemak waarmee hij in 2010 draaide op zijn "breekpunt" omtrent de pensioenleeftijd. Zo makkelijk geeft hij straks ook zijn "linkse economische agenda" weg tijdens de coalitieonderhandelingen. Het is allemaal gebakken lucht.

MichielV2
MichielV224 nov. 2023 - 16:33

@Biertje, precies dat is wat populisten doen. Zie het gemak waarmee hij in 2010 draaide op zijn "breekpunt" omtrent de pensioenleeftijd. Zo makkelijk geeft hij straks ook zijn "linkse economische agenda" weg tijdens de coalitieonderhandelingen. Het is allemaal gebakken lucht.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 16:37

Racisme van het zuiversts soort.

Vuurrood
Vuurrood24 nov. 2023 - 14:08

Stemmers op de PVV de afgelopen verkiezingen zijn niet allemaal dom. Zij weten heel goed wat in het PVV partijprogramma staat. Zij weten heel goed wat er in het PVV verkiezingsprogramma staat. Daarom zijn het gewoon racisten en/of fascisten! Daar waar de domme stemmer zich nog kunnen verschuilen achter hun domheid is dat voor het overgrote deel van de PVV stemmers niet mogelijk. Zij hebben willens en wetens op een racistische fascistische partij gestemd.

1 Reactie
Palipka
Palipka24 nov. 2023 - 16:32

Hear hear

E w T
E w T24 nov. 2023 - 13:55

Zolang Wilders geen afstand neemt van z'n viesrechtse gedachtengoed maar het in de koelkast heeft gezet blijft ie de extremistische clown die hij altijd al was. En iedereen die op hem stemde is accountable hiervoor. Zonder uitzondering. Dat volk is zo triest dat het wel op Wilders stemt,maar nauwelijks iemand durft in de media of op tv en de pers uit te leggen over het waarom van hun keuze.

6 Reacties
BartP2
BartP224 nov. 2023 - 14:23

"Dat volk is zo triest dat het wel op Wilders stemt,maar nauwelijks iemand durft in de media of op tv en de pers uit te leggen over het waarom van hun keuze." Ik heb nog niemand deze vraag horen stellen. De aanhang van GroenLinks/PvdA vult het zélf in. Hier ook, op de Joop. En jij hebt je oordeel ook al klaar. Ja ik kijk echt mijn ogen uit, hoe links omgaat met deze situatie. Maar goed. Is mijn probleem niet. Ik stem op een partij die de problemen van 2,5 miljoen nederlanders wél erkent.

Gimli1955
Gimli195524 nov. 2023 - 14:38

Blijf vooral in je ivoren torentje (nu pun intended) zitten, overtuigt van je eigen gelijk en buiten gaat de echte wereld door. Links heeft 20 jaar de tijd gehad om iets aan de terechte grieven, die al onder Fortuyn heersten, te doen. Dat is zowel door sociaal democraten, liberalen, en christen democraten nagelaten. Ze zijn in hun eigen gelijk blijven hangen, met het ethische en morele superioriteitsgevoel dat geclaimd is. Alsof zij de enigen zijn geweest, die goed waren in WW2. Alle anderen worden buitengesloten, afwijkende meningen en standpunten zijn hartstikke fout. De tunnelvisie pur sang, en als de neoliberalen dan nog fundamentele problemen hadden opgelost, dan was dat mogelijk terecht. De maatschappij staat al jaren stil door politiek geneuzel, politici die vooral met elkaar en zichzelf bezig zijn. Het wantrouwen regeert. Blijf vooral in je ivoren torentje zitten, overtuigd van je eigen gelijk. Dan gaat de wereld gewoon door.

Kees Toel
Kees Toel24 nov. 2023 - 15:25

Daarbij blijf je dus exact het probleem ontkennen, waar in dit opiniestuk over wordt gesproken. Het ontkennen of bagetaliseren van problemen met migratie, betekent alleen maar meer stemmen voor Wilders. Progressief links denkt macro-demografisch over het opvangen van groepen vluchtelingen. Rechts ziet de dagelijkse problemen op microniveau. Je extra belediging dat Wilders stemmen zo triest zijn dat ze zelfs niet op tv durven komen, is een belediging aan de eigen linkse zuil. Iemand die er voor uitkomt PVV te stemmen, wordt beledigd, gepest op werk en thuis gevandaliseerd. Dat is te triest voor woorden. Je kunt, zoals dit stuk ook zegt, niet alle PVV-stemmers over één kam scheren. Want daarmee bagetaliseer je de problemen waarvoor ze eigenlijk een oplossing zoeken. En die progressief links ze op dit moment niet kan geven.

Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 15:50

@Kees Nergens in de reactie waar u op reageert wordt het migratie probleem gebagatelliseerd of ontkent. Uw reactie is dus niets meer dan een stropop aanval.

Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 15:50

@BartP2 " Ik stem op een partij die de problemen van 2,5 miljoen nederlanders wél erkent." Dat doen de meeste linkse partijen ook. Maar dan zonder racisme en anti democratisch gedachtegoed uit te dragen.

E w T
E w T24 nov. 2023 - 20:16

BartP2. Welke vraag had je nog niet gehoord?. Het was Vanochtend gewoon op radio1. Misschien ff terug luisteren? Op1 kon gisteravond slechts 1 PVV stemmer zover krijgen om uit te leggen wat z'n, motivatie was om op de PVV te stemmen . Prima dat jij op een partij gestemd hebt die de problemen van 2.5 miljoen Nederlanders wél erkend en vervolgens al 25 jaar jouw en 2.499999 andere Nederlanders de moord laat stikken. En vervolgens de schuld bij links leggen . Een partij die al 25 jaar bij het kruisje tekent om alle verslechteringen die dit land in de shit hielpen doorgang te laten vinden. Wilders gaat niemand uitzetten, geen religie en zijn boek verbieden, niet zorgen dat jij of je kind een huis kunt huren of kopen. Hij gaat jou geen Nexit geven of grenzen sluiten. Hij gaat geen migranten hinderen om hierheen te komen. Kortom hij gaat geen ene ruk voor je doen Maar ik ben blij voor je dat jij en je 2.499999 medestanders; de leider krijgen waar jij en iedereen die denkt dat Wilders het verschil gaat maken krijgen wat jullie verdienen. Niet over een tijdje roepen dat je het niet wist hè. En nog ff over je ongefundeerde aanname alsof ik in de door jouw zo verfoeide linkse bubbel zou zitten. Da's dus niet zo . Ik ben een normale arbeider niet de "linkse elite" waar jij zo op afgeeft. Die aanname is nou precies het domrechtse geblaat waar jij van denkt dat het waarheid is. En ja. Jij bent mede verantwoordelijk

JaapBo
JaapBo24 nov. 2023 - 13:51

Geheel mee eens! Goed artikel. Dit is al een aantal jaren duidelijk, maar links is erg hardleers. Weg met het grachtengordel-socialisme. Tijd voor de belangen van gewone mensen

7 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.224 nov. 2023 - 13:54

"Weg met het grachtengordel-socialisme." Precies dat. Helaas is dat ook wat links vaak is, mooie principes om uit te dragen op de vrijmibo.

Middenman
Middenman24 nov. 2023 - 14:41

@JaapBo - ik ben het oneens met het artikel, maar behoor in de verste verten niet tot het grachtengordel-socialisme. Wat nu? Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend. Zo simpel is het. Links heeft oog voor de belangen van de gewone mensen, het is het frame van rechts dat dit niet zo is.

Zandb
Zandb24 nov. 2023 - 14:42

Jaap Als u het verstandig vindt dat 'gewone mensen' zich conformeren aan een streven naar een samenleving waarin niet iedereen meer gelijke rechten heeft, dan hebt of had u er wijs aan gedaan PVV te stemmen. Ik denk juist niet dat het in het belang van 'gewone mensen', als er al een definitie van te geven is, wie daar dan toe zou mogen behoren, is, om van Nederland een soort Iran te maken. Buiten de randstad wonen veel meer mensen dan er in. Ik bedoel maar........ Maar we zitten natuurlijk zeker niet te wachten op het een of het ander, als u begrijpt wat ik bedoel. Zoals zo vaak met belangen, zijn die namelijk nogal eens tegenstrijdig.

Zandb
Zandb24 nov. 2023 - 14:46

Marcus Blijkbaar wonen volgens u alle socialisten aan de grachtengordel? Zoek eens op wat onder 'populistisch denken' verstaan kan worden. En als het om de PVV gaat, ook nog even wat het betekent om zondebokken aan te wijzen.

Norsemen
Norsemen24 nov. 2023 - 14:52

Probleem is dat begrip 'gewone mensen'. Daar wordt bij de PVV blank Nederland mee bedoelt.

Marcus A.2
Marcus A.224 nov. 2023 - 15:15

@zandb Je bent het toch hopelijk wel met me eens dat het hedendaagse socialisme wat mag veranderen? En wat de pvv doet met migratie doet bijvoorbeeld d66 met klimaat. Het zijn beiden echte problemen. Linkse partijen zouden er goed aan doen om een eerlijke welvaartsverdeling weer centraal te stellen. Andere ideologische stokpaardjes mogen in de ijskast voor later.

Wieberta
Wieberta24 nov. 2023 - 15:19

Hoezo grachtengordel? Bestaat de SP niet meer?

Middenman
Middenman24 nov. 2023 - 13:50

Als Labou, Volrin, MartinvanderLinde, vdbemt, DaanOuwens, Norsemen, Han van der Horst, Dehnus, Middenman en nog veel meer reageerders het hier met elkaar eens zijn, dan is er echt wel iets aan de hand!

2 Reacties
BartP2
BartP224 nov. 2023 - 15:16

Iets aan de hand? Met elkaar eens zijn is in dit geval 'eens zijn met mensen binnen je bubble'. En dit illustere groepje is het eens over PVV-stemmers zoals ik! Nou gefeliciteerd zou ik zeggen, en succes ermee.

Middenman
Middenman24 nov. 2023 - 15:37

@BartP2 - genoemde mensen zitten allesbehalve in dezelfde bubbel.

MG1968-2
MG1968-224 nov. 2023 - 13:34

Voor het scheren is het inderdaad te vroeg en van een andere tijd. Alhoewel het gedachtegoed overeenkomsten vertoond. Dat dan weer wel.

omaoeverloos
omaoeverloos24 nov. 2023 - 13:31

Niet iedere Nederlander was tijdens de bezetting een jodenjager, de meesten vonden in de beginjaren de duitsers wel ok, eindelijk rust na de crisis. Pas toen het derde rijk op zijn einde liep en men zelf te maken kreeg met arbeitseinsatz en hongerwinter realiseerde menigeen zich wat zich had afgespeeld, zogenaamd buiten hun blikveld. Na de bezetting bleek ineens dat bijna geheel Nederland in het verzet had gezeten, naar eigen zeggen tenminste, maar het handjevol joden wat terugkeerde werd ronduit honds behandeld, sommige families moesten jaren procederen om nog iets van hun geroofde bezittingen terug te krijgen. Volgens mij is die volksaard nog niet veranderd, als ik de verkiezingsuitslag bekijk. Natuurlijk krijgen we nog geen minister van deportatie, zo dom is Wilders niet, maar het zaadje is al jaren geleden geplant en het plantje groeit ook nu keer weer door. Het groeit onder ieders ogen, maar de meesten vinden het wel best of doen alsof ze het niet zien.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood24 nov. 2023 - 14:10

omaoeverloos: Exact!

Mohawk2
Mohawk224 nov. 2023 - 18:09

Ik sluit me aan bij Vuurrood, mevrouw Oeverloos! En ik zou aan uw relaas willen toevoegen dat de meeste die het gevaar van de PVV niet (willen) zien denken dat ze zelf wel buiten schot zullen blijven. Een erg naïeve gedachte, want je weet maar nooit met autocratische types als Wilders, Orban, Putin (etc.), als ze eenmaal stevig in het zadel zitten. Als de rechtsstaat op de helling is gegaan en willekeur troef is geworden, is niemand meer veilig.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 nov. 2023 - 7:01

Natuurlijk bedreef Wilders racistische politiek. Maar de vergelijking is republikeinen v liberalen. Want de situatie is anders. Een thin end of the wedge argument dat al aanneemt dat het land is overgenomen door een totalitair regiem komt niet overeen met de trend in een situatie waar we een provincie in de EU zijn waar er een democratische rechtstaat met tweede kamer eerste kamer en rechtbank bestaat waarbinnen men zo een geweld nooit zou kunnen veroorzaken.

MichielV2
MichielV224 nov. 2023 - 13:28

Ik doe het lekker toch. Alle PVV stemmers zijn vieze vuile rotracisten. Sie haben es gewusst

11 Reacties
Peterrr3
Peterrr324 nov. 2023 - 14:03

Hoe zit het dan met de allochtonen die op de PVV gestemd hebben? Zijn dat ook vieze vuile rotracisten? Zo ja, hoe dan?

Zandb
Zandb24 nov. 2023 - 14:59

Michiel Ik ben bang dat een groot aantal mensen echt niet weten op wat voor partij ze hebben gestemd. Als je die benoemt als "vuile rotracisten" betekent dat dan dat die niet meer mee mogen doen, net als de PVV vindt dat mensen die er een islamitische godsdienst op na houden niet meer mee mogen doen? Bent u dan zelfs maar een of twee haren beter?

Marcus A.2
Marcus A.224 nov. 2023 - 15:18

Juist met deze toon drukt u mensen verder in de hoek. Doe een handreiking, dat werkt beter.

MichielV2
MichielV224 nov. 2023 - 16:03

@Peter. Er waren in de late jaren dertig joden die heulden met de nazis. En heeft u wel eens van "uncle toms" gehoord? @ZandB Ik geloof er niks van. PVV stemmers wetem precies waar ze op stemmen. Wilders is een veroordeeld racist en heeft zijn racisme nooit onder stoelen of banken geschoven. "Hij zegt wat hij denkt" zeggen die roteacisten dan. @Marcus. Dank je de koekoek met die handreiking. Kan ik gelijk weer mijn handen wassen. Tuig is het.

MichielV2
MichielV224 nov. 2023 - 16:07

Alleen racisten hebben geen problemen met racisten.

Norsemen
Norsemen24 nov. 2023 - 16:13

"Juist met deze toon drukt u mensen verder in de hoek" Weet je wat nog erger is dan de toon? Een partij die mensen verder in hoek drukt. Dus houdt aub op met janken over hoe er over de PVV wordt gesproken.

DanielSchie
DanielSchie24 nov. 2023 - 16:22

@michiel je doet nu precies hetzelfde wat je de ander verwijt...best triest! is enkel polariserend en je plak jezelf een label van onvermogen op.

Marcus A.2
Marcus A.224 nov. 2023 - 16:40

@norsemen Ik jank er niet over. Maar schelden op 2.5 miljoen mensen kan nooit veel zin hebben.

MichielV2
MichielV224 nov. 2023 - 19:22

Het is onwil, Daniel. Ik wil niks met racisten te maken hebben. Als iemand zo weinig problemen heeft met het racistische gedachtengoed van Wilders dat ie er op stemt, is het in mijn ogen een racist. Als u dat triest vind, soit.

Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 19:25

@Marcus "@norsemen Ik jank er niet over. Maar schelden op 2.5 miljoen mensen kan nooit veel zin hebben. " In tegenstelling tot schelden om veel meer miljoenen mensen? Zoals mensen uit 'zandbaklanden'?

Norsemen
Norsemen25 nov. 2023 - 9:57

Een PVV’er racist noemen is geen schelden.

TheunT
TheunT24 nov. 2023 - 13:25

Ik vraag me af hoeveel van de stemmers daadwerkelijk het partijprogramma van hun keuze gaan lezen voor het stemmen, Ipv geloven in 1ate, 2de 3de hands parafrases.

2 Reacties
Zandb
Zandb24 nov. 2023 - 15:00

Theun En dan hebben we het er nog maar niet over, of ze zich wel realiseren wat dat dan allemaal betekent en wat voor beleid dat dan oplevert.

Sententia
Sententia24 nov. 2023 - 15:34

Vanmorgen las ik, dat een Tilburgse moslima op Esmah Lahlah (de nr. van GroenLinks) gestemd had omdat ze hoofddoek droeg (en ongetwijfeld ook omdat ze haar kende uit Tilburg). Veel verder reikt de motivatie vaak ook niet.

Prix
Prix24 nov. 2023 - 13:10

Het rechts fulminerend falderappes van het smaadzuchtige smaldeel eist het recht op voor Hollandse gezelligheid, geheel zonder volksvreemde elementen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 nov. 2023 - 13:10

Denk je dat de mensen die op Hitler stemden allemaal overtuigde Nazi's waren? Toch maakte hun stem het onmogelijke mogelijk. En achteraf is geen enkel excuus afdoende. Nu zie ik Wilders niet als Hitler maar zoveel wijken zijn standpunten niet af van het nationaal socialisme dat uiteindelijk leidde tot veel ellende. Dus waarom zou je een straat inrijden als de eerste aanblik ervan je ergste vermoedens bevestigt. Bovendien werden woningnood in combinatie met asielmigratie pas een punt toen de VVD ze gebruikte om het kabinet te laten vallen. Voor die tijd was woningnood nog vrij van racistische sporen. Door die twee zaken te linken werd het ineens legitiem om je onderbuik te laten spreken. En kijk eens hoe gretig de kiezers daar op af kwamen. Laten we eerlijk zijn over deze lieden in plaats van hun gretigheid met de mantel der liefde te bedekken. Zij zijn niet zielig, ze zijn gewoon dom.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus24 nov. 2023 - 13:36

Daar zijn hele beoken over geschreven en JA! Ze hadden allemaal hele egoistische gedachtengangen van "Dan hoor ik er eindelijk bij! Want bij de socialisten word op me neer gekeken omdat ik een opleiding heb!" tot "Dan had ik eindelijk een winkel! Want die Joodse meneer was er uit gezet", etc, etc. Een goed boek om daarover te lezen is: They thought they were free, van Milton Mayer. Ik kan zo gauw geen Nederlandse vertaling vinden, maar volgens mij kan je hem ook gratis online in het Engels lezen. https://www.bol.com/nl/nl/p/they-thought-they-were-free-the-germans-1933-45/9200000076333470/?bltgh=oQa91MGOVfMVk9LYCuxOkw.2_6.7.ProductTitle Even wat meer informatie, als je interesse hebt. In het kort: Het interesseerde ze gewoon niet want zij kregen twee vakanties per jaar, en ze noemden het "de mooiste tijd van mijn leven". https://nl.brownstone.org/artikelen/ze-dachten-dat-ze-vrij-waren/ Ze lieten zich gewoon voorliegen en accepteerden het, en bleven lid van de partij.

Dr. Znayder
Dr. Znayder24 nov. 2023 - 14:00

@Dehnus Weinig verrassend. Dit is natuurlijk de Natuurtoestand van Hobbes (en Rousseau). Daarom moeten we goede instituties behouden én moet de rijkdom goed verdeeld worden. Of in elk geval moeten mensen in hun basisbehoeften worden voorzien. Dan krijg je een veel vriendelijker volk. En omgekeerd, staat dit onder druk dan neigen mensen naar nare impulsen. Zonder hyperinflatie zie ik niet dat Hitler aan de macht was gekomen.

Dehnus
Dehnus25 nov. 2023 - 4:40

Hoi, na even wat dieper in gegaan te zijn over, wat ik dacht dat een boek recensie was, kwam ik erachter dat het een covid-19 ontkennings lobby is. Ik wou gewoon even mijn excuses hier voor aanbieden, omdat het niet mijn bedoeling was om die te linken, maar het toch heb gedaan. Dus nogmaals mijn excuses.

vdbemt
vdbemt24 nov. 2023 - 13:07

"Dat de PVV racistische standpunten heeft klopt natuurlijk. Dat Geert Wilders voor groepsbelediging is veroordeeld en zich meermaals uitermate lelijk en vies heeft uitgelaten over Nederlanders met een islamitische achtergrond ook. Ik vind dat ook verachtelijk. En natuurlijk zitten er ook mensen met een racistische inborst tussen, maar we kunnen niet doen alsof iedere PVV-stemmer een racist is. Dat is absoluut onzinnig en dan heb je niet begrepen dat achter die groep ook heel veel mensen schuil gaan die zorgen hebben. Oprechte zorgen! " Zeker. Oprechte zorgen. " .... vooral de vinger bij jezelf op de zere plek leggen en aangeven waar het bij links fout gaat waarom we die zorgen niet herkennen of omarmen." Maar dit klopt niet. Links erkent die zorgen net zo zeer. Het zijn de zelfde linkse standpunten als bij Wilders: de armoede, de zorg, het wonen. Het waren de kabinetten RUTTE, die die zorgen niet erkenden en omarmden. Als dan links weldegelijk ook die zorgen ziet, waarom dan als nietracist tóch kiezen voor een racist terwijl je echt ook elders terecht kunt? Is dat het klimaat? En dan vooral om wat je ervoor moet gaan laten? Uit egoïsme maar wegkijken van het racisme van de partij waarop je stemt? Is dat die zogenaamde tsunami van immigranten die ECHT niet de oorzaak zijn van het huisvestingsprobleem? Zie je? Je mag dan zeggen dat je het met die racistische standpunten niet eens bent. Deze kiezers hebben er WEL op gestemd. Willens en wetens. Dat is niet racistisch?

Gentleman
Gentleman24 nov. 2023 - 13:04

Scheer de PVV kiezers niet over één kam, maar u doet dit wel bij de linkse kiezer.

MicroWolf
MicroWolf24 nov. 2023 - 12:57

Iedere PVV stemmer weet donders goed waar ze op gestemd hebben. Een pure fascist die geen ene klap geeft om de noden van het volk, maar datzelfde volk de leugen heeft aangepraat dat de buitenlanders, en dan vooral de moslims, ons land in de problemen hebben gebracht. Dus ja. Ik neem het iedere PVV stemmer zeer kwalijk. Voor mijn gevoel staan ze allemaal "minder minder" te brullen in Brabantse Bierkellers, met gestrekte rechterarm.

4 Reacties
E w T
E w T24 nov. 2023 - 13:44

Micro. Doe es ff normaal joh!.Ook in Die bier kellern te Scheveningen, Amsterdam, en de overige randstad word het Horst Wessel lied aangeheven. En ja ze zijn met z'n allen 100% verantwoordelijk voor deze shit uitslag. Waarom vind jij het nodig jezelf te verlagen tot hun niveau. Ik gooi de quote van Michelle Obama er maarres tegenaan ".WHEN THEY GO LOW WE GO HIGH." Het rechtse gezwel is in heel Nederland aanwezig Niet alleen in Brabant.

Left is not right
Left is not right24 nov. 2023 - 14:16

“ Voor mijn gevoel staan ze allemaal "minder minder" te brullen in Brabantse Bierkellers, met gestrekte rechterarm.” Goeie samenvatting van het probleem van links. Jouw associatie bij pvv stemmers is dat dit is wat ze doen. Niet dat het mensen zijn met bescheiden inkomens, moeite om een huis te betalen of te vinden, moeite om gezondheidszorg te betalen, moeite met het betalen van klimaatmaatregelen en ja, ook moeite met een achteruit hollende wijk waar jij misschien niet in woont maar zij wel. Als je als links op al die topics geen goed beeld kan schetsen, een beeld op allemaal “thuiswedstrijden van links” zodanig dat mensen het overwegen op een racist te stemmen, dan kan je twee dingen doen: of zorgen dat de pvda weer de oude pvda agenda gaat voeren, of je roept dat de rest dom is. Links kiest voor het laatste, uitslag van de wedstrijd: 25-37

Norsemen
Norsemen24 nov. 2023 - 16:15

"Niet dat het mensen zijn met bescheiden inkomens, moeite om een huis te betalen of te vinden, moeite om gezondheidszorg te betalen, moeite met het betalen van klimaatmaatregelen en ja, ook moeite met een achteruit hollende wijk waar jij misschien niet in woont maar zij wel." Je noemt geen enkele reden om PVV te stemmen.

Left is not right
Left is not right24 nov. 2023 - 18:59

@Norsemen - nee, redenen om (blijkbaar) geen GLPvdA te stemmen

Middenman
Middenman24 nov. 2023 - 12:51

Natuurlijk moet je de PVV stemmers wel over één kam scheren. Ze hebben allemaal bewust een stem uitgebracht op een racistische partij met een onbeschofte, polariserende lijsttrekker. En als ze niet goed naar het partijprogramma van de PVV gekeken hebben, of naar de standpunten die Wilders altijd heeft ingenomen, dan zijn ze daarnaast nog eens dom ook.

4 Reacties
Dr. Znayder
Dr. Znayder24 nov. 2023 - 13:51

Vervang in uw betoog PVV stemmer voor "moslims" en partijprogramma voor "Koran" en ik zie aardig wat overeenkomsten met de stereotype PVV attitude. Geldt voor veel reacties hier. Wat een zwart-wit denken, wat een dogmatisme, wat een emotionele betogen. U kunt zich wel weigeren in te leven, maar wat gaat dat bereiken? Zoals Noam Chomsky zei: als men de dialoog opgeeft en gewoon voor confrontatie gaat dan wint de meest brute kant. En dat is over het algemeen niet links. Sociaaleconomische omstandigheden zijn een voedingsbron van extremisme. Dat blijkt uit tig van onderzoeken.

Middenman
Middenman24 nov. 2023 - 14:31

@Dr. Znayder - dat is een drogredenering. De Koran en de Bijbel zijn hele oude boeken en in oude talen geschreven. Deze boeken worden door de gelovigen op allerlei verschillende manieren geïnterpreteerd. Allemaal factoren die niet kunnen gelden voor Wilders en zijn programma. Van de Koran weet ik niet zoveel, maar misschien mag ik u verwijzen naar Dietrich Bonhoeffer, de Duitse theoloog. Hij protesteerde tijdens zijn studie in New York in 1930 tegen het racisme in Amerika. Al in 1933 waarschuwde hij in een toespraak op de Duitse radio tegen Hitler. Uiteindelijk werd hij in april 1945 vermoord in concentratiekamp Flossenbürg. Bonhoeffer zou gewaarschuwd hebben tegen Wilders. En daarom doe ik het ook.

Norsemen
Norsemen24 nov. 2023 - 14:56

Totaal misplaatst om Chomsky aan te halen. Hij zou zich doodschamen dat hij gebruikt wordt in een reactie om de PVV stemmer te verdedigen.

Dr. Znayder
Dr. Znayder24 nov. 2023 - 16:26

@Middenman U mist het punt. Het gaat niet om de details van Koran of het partijprogramma, het gaat er zelfs niet om dat men niet voor Wilders en zijn programma mag waarschuwen. Dat mag nadrukkelijk wel. Het gaat om de attitude van gemakzuchtige, ongenuanceerde uitsluiting, alles op één hoop gooien, wij-zij denken etc. Precies datgene waarvoor wordt gewaarschuwd. De wereld werkt niet zo simpel als u het voorstelt. @Norsemen Ik gebruik Chomsky zijn uitspraak helemaal niet om PVV-stemmers te verdedigen, maar ik deel zijn analyse dat links niet moet aansturen op een full-on confrontatie. Al is het alleen maar omdat radicaal rechts dat spelletje veel beter beheerst. Daarnaast heeft hij voor Trump kiezers juist ook begrip getoond en opgeroepen tot dialoog en solidariteit, grofweg om de redenen die in dit stuk worden genoemd.

WillemDrees
WillemDrees24 nov. 2023 - 12:49

Sorrie Vincent laten we eerlijk zijn als deze stemmers boos waren op hun sociaal economische maatschappelijke positie hadden ze ook SP kunnen stemmen. Ze hadden ruime keuzes. Maar ze kozen voor juist die partij met de racistische clausule. Dat zegt mij alles. Op 33n gegeven moment moet je de dingen zien voor wat ze zijn. Deze mensen heb ik afgeschreven want die willen alleen maar boos zijn op iedereen in plaats van constructief mee denken. Grow up.

3 Reacties
Jozias2
Jozias224 nov. 2023 - 14:04

@willem Dat moet de sp zich inderdaad afvragen. Waarom verliest de sp de zoveelste verkiezing op rij en weet de pvv wel ontevreden burgers aan te spreken? Misschien omdat de sp dogmatisch blijft hangen in thema’s als neoliberalisme?

WillemDrees
WillemDrees24 nov. 2023 - 16:51

@Jozias2 Dit gaat hard klinken maar ik kan het niet anders verklaren. Meest kiezer van Wilders zijn laag opgeleide mensen die echt geen zin hebben om hele partij programmas te lezen. Wilders spreekt hun aan op hun onderbuikgevoel. Als 1 van de jongens in de kleedkamer met de vieze foute grappen. Wilders spreekt hun niet alleen aan op hun niveau maar ook vanuit hun belevingswereld vulgaire in de mond als het moet. Dit komt normaal over voor hun, want dit is wat ze kennen. Grote woorden zoals kapitalisme en neoliberalisme ( hun daadwerkelijke vijanden) zijn grote woorden waar ze gewoon te dom voor zijn en geen zin hebben om zich daarin te verdiepen. En zo zullen ze nooit hun daadwerkelijke vijanden zien. SP begon goed en spraak hun aan maar kreeg niks voor mekaar een protest stem moet ook tot iets resulteren en voor hun was een stem op SP een verloren stem geworden. Maar goed dit is wat ik zie en denk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 nov. 2023 - 7:05

Zo theoretisch werkt democratie niet. Men kiest niet op een familie bedrijf dat steeds verliest zoals de SP. Men volgt en kiest op de beweging die een schop onder de kont van de liberale regerende partijen kan geven. Vandaat dat ze van BBB, naar NSC, naar PVV gingen. De keuze is om de trend te volgen. Mischien als er iemand anders de SP in een beweging verandert kan dat volgende keer de SP zijn. Maar niemand wil een stem verkwisten op een verliezer.

itsme3
itsme324 nov. 2023 - 12:45

Wat zo stuitend is dan links in het algemeen en Timmermans in het bijzonder geen flauw idee heeft waarom het verloren heeft. De meesten die deze keer op PVV hebben gestemd zijn geen racisten, maar verenigen zich in hun afkeer van het huidige beleid en de linkse wensen. Links trekt daardoor alleen naar nog maar hoogopgeleiden. De lager opgeleiden zijn inmiddels met een haakse bocht rechtsaf geslagen. Dat ze daar bij de PVV terecht zijn gekomen heeft meer te maken met het getwijfel van Omtzigt and dat BBB teveel een onervaren one issue partij is, dan dat het echte Wilders aanhangers zijn.

6 Reacties
Gentleman
Gentleman24 nov. 2023 - 13:10

De meesten die deze keer op de PVV gestemd hebben zijn geen racisten, maar verenigen zich in hun afkeer van het huidige beleid en de linkse wensen? Hoe kunnen ze een afkeer van het huidige beleid hebben waar de PVV een hele grote steunpilaar van was en is?

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen24 nov. 2023 - 14:02

Welke linkse wensen? Links zit al jaren niet aan de knoppen, alles wat er hier mis is, is misgegaan onder en dankzij VVD beleid. Sterkte trouwens met de rechtse wensen van de PVV. Moge alles wat u anderen toewenst u zelf in tienvoud ten deel vallen.

Pindaklaas
Pindaklaas24 nov. 2023 - 14:59

De afgelopen kabinetten waren niet links. Als je dat vindt ben je zelf radicaal- of extreemrechts. Geef dat gewoon toe in plaats van hier met onzin excuses te komen waarom je op de PVV hebt gestemd. De PVV gaat niets aan brandend Nederland verbeteren. Hij kan beter met een schip vertrekken en alle rasisten en fasisten mee nemen.

Pindaklaas
Pindaklaas24 nov. 2023 - 15:01

De afgelopen kabinetten waren niet links. Als je dat vind ben je zelf radicaal- of extreemrechts. Geef dat gewoon toe in plaats van hier met onzin excuses tee komen waarom je op de PVV hebt gestemd.

Zandb
Zandb24 nov. 2023 - 15:15

itsme Het is heel simpel: Als het zo zou zijn, dat als ik u een klap geef, ik er mee weg kom omdat u er voor gezorgd hebt dat ik u die klap gaf. Als dat dus betekent dat ik ongestraft blijf, dan snapt u zelfs dat er iets niet helemaal klopt in deze redenering. Trouwens: De PVV is een partij die zegt de situatie beter te maken voor wie aan haar voorwaarden voldoet, en als ze daar al in slaagt, dan doet zij dat door heel bewust andere mensen slachtoffer te laten zijn van het beleid.

itsme3
itsme324 nov. 2023 - 19:33

@pindaklaas, et. al. Waar zeg ik dat het vorige kabinet links was? Wel werd het naar links getrokken door het economisch rechtse maar progressieve D66, en moest het regelmatig naar links buigen om voldoende steun te krijgen in de Senaat. Maar de reacties hier bewijzen duidelijk wat ik bedoel te zeggen. Links is als de verkoper die wanneer je zegt dat je eur 100 voor iets te duur vind, vraagt of je dan akkoord gaat om er 200 euro voor te betalen. De kiezer zegt dat de stikstofmaatregelen te ver gaan, links wil nog meer maatregelen. De kiezer zegt dat de klimaatmaatregelen te ver gaan, links wil meer klimaatmaatregelen. De kiezer zegt dat er te veel immigratie is, links redeneert: Hoe meer zielen hoe meer vreugd. En dan nog is links verbaast dat ze gemarginaliseerd worden.

Dr. Znayder
Dr. Znayder24 nov. 2023 - 12:36

Eens met de stelling uit dit betoog, maar even wat reality checks. De schrijver heeft het over mensen die in een slechte sociale huurwoning wonen en dat men "niet op vakantie [kan] of nog erger, geen cadeaus voor je kinderen [kan] betalen". Nou dan heb je nog geluk. We hebben volgens het CBS een miljoen "economisch daklozen". Mensen met een fulltime baan die op banken slapen bij families of in caravans leven. Soms hele gezinnen. Nieuwsuur had er een schokkend item over. Veel mensen die hier niet zelf onder lijden kennen wel iemand uit de directe omgeving. Hoofdschuldige? VVD. Links heeft betere oplossingen. Maar reken maar dat het kwaad bloed zet als bijvoorbeeld statushouders dan voorrang krijgen bij sociale huur. Vooral als (veelal) linkse mensen, die er zelf zeer warmpjes bijzitten, lopen te verkondigen dat dit een onterechte tegenstelling is, milieuregels ook belangrijk zijn etc. Zelfs al is dat ethisch uit te leggen, moet u zich eens eerlijk bedenken hoe u zou stemmen als u in dezelfde situatie zit. Dan de linkse kiezer. Ja, daar zitten mensen tussen die conceptueel de grote uitdagen kunnen zien, empathische types soms. Even wat cynischer: óók bij de linkse kiezer is er gewoon kudde gedrag. Men wil bij die weldenkende kosmopolitische hogere middenklasse horen. Nog iets cynischer: in de samenleving voor en door hogeropgeleiden zorgt men voor de 'hogere doelen', maar uiteindelijk ook goed voor elkaar. Althans dat is de beeldvorming.

Gentleman
Gentleman24 nov. 2023 - 12:24

We hebben de afgelopen decennia neoliberaal, rechts conservatief beleid gehad waar de PVV stemmers genoeg van hadden. Maar de PVV stemmers zijn voor het gemak maar vergeten dat de PVV een grote steunpilaar voor het gevoerde beleid was.

DaanOuwens
DaanOuwens24 nov. 2023 - 12:18

Dit kan inderdaad niet meer. Of je moet aansluitend een pleidooi houden het algemeen kiesrecht af te schaffen. Volgens de schrijver mag de PVV-stemmer wel stemmen maar niet op zijn stem aangesproken worden. En bovendien brengt de PVV-stemmer een stem uit tegen zijn eigen belangen in. Volgens de schrijver. Ik denk dat het verstandig is te beseffen dat PVV-stemmers net zo achter hun stem staan als PvdA of VVD-stemmers. En dan kan je ze prima over 1 kam scheren.

Phantom3
Phantom324 nov. 2023 - 12:12

Hear hear. Exact wat ik ook vind. We moeten het goede voorbeeld geven en niet hetzelfde gaan doen, wat we de PVV(kiezers) verwijten.

1 Reactie
MichielV2
MichielV224 nov. 2023 - 14:25

PVV sluit mensen uit om culturele achtergrond, een culturele achtergrond is geen keuze. PVV stemmen is wel een keuze. Groot verschil. Ik sluit heel graag fascisten en hun stemvee uit.

Kees Flipsen
Kees Flipsen24 nov. 2023 - 12:12

Grotendeels eens met Vincent. Ik vind de mensen die gisteren gedemonstreerd hebben tegen Wilders niet slim bezig. De PVDA en Groen Links zijn er te weinig voor de laagst opgeleide mensen die vaak in de wat moeilijke wijken wonen. Dat is er niet beter op geworden met Groen Links er bij. Voor de S.P. zijn er om bovengenoemde redenen mogelijkheden om een mooie redelijk grote volkspartij te worden. Enkele tips. Verander de naam, omdat socialistisch voor veel mensen negatieve gevoelens kan oproepen. Wat dacht je van Sociaal Democraten Nederland? Word strenger op asiel, dit omdat een overgroot deel van de Nederlanders wil dat er minder asielzoekers komen. Bij de S.P. achterban vind dat meer dan 70 procent volgens het A.D. Het aantal mensen dat naar West Europa wil komen gaat eerder stijgen dan dalen. We kunnen die instroom maar in beperkte mate aan.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt24 nov. 2023 - 13:14

"De PVDA en Groen Links zijn er te weinig voor de laagst opgeleide mensen die vaak in de wat moeilijke wijken wonen. Dat is er niet beter op geworden met Groen Links er bij. " Dit moet betrekking hebben op de stad waarin je woont. Want GRL is er NOOIT, in een kabinet, bij geweest. Dan heb je het over "GRL erBIJ". Wie waren op dat moment de coalitiegenoten? En hoe was de zetelverhouding? Het lijkt me dat je daar de oorzaak vindt dat het met GRL erbij ook niet beter werd. .

Kees Flipsen
Kees Flipsen24 nov. 2023 - 14:32

Ik bedoel niet in het verleden maar naar de toekomst toe als ze echt samen opgaan de pvda en groen links. Dan mogelijk nog minder voor de traditionele achterban van de pvda van vóór Wim Kok, die ideologische veren afschudde.

Norsemen
Norsemen24 nov. 2023 - 12:05

En omdat 25% van het land op extreem rechts stemt, nemen andere partijen de zorgen van mensen niet serieus? Deze uitleg van V/d Vlies is dezelfde als van de PVV zelf.

Jonathan2
Jonathan224 nov. 2023 - 12:02

Ook al voor de woningcrises stemden grote hordes op hetzelfde gedachtegoed. Je kunt dit altijd lezen na een overwinning van extreemrechts. Het (deels) wegnemen van de verantwoordelijkheid voor het stemmen op een racist. Wat juist bijdraagt tot zijn groei. Hij heeft overigens veel en veel ergere gezegd dan die paar voorbeelden welke je aandraagt. Ja, iedere stemmer op de PVV is een racist omdat je dan aan alle voorwaarden voldoet, namelijk. - negatieve generalisatie op basis van ras, etniciteit en religie(PVV) - mensen collectief verantwoordelijk maken op basis van etniciteit, ras, en in geval van de PVV, ook religie voor daden welke ze niet verricht hebben - dat in beleid willen omzetten om hun rechten weg te nemen of te verminderen Dus het steunen van ernstige misdaden tegen mensen op basis van ras, etniciteit of religie en het legitimeren van dat gedachtegoed. Als je uit andere overwegingen op de PVV hebt gestemd, of mogelijk niet op de hoogte van hun echte standpunten bent, wat mij bijna onmogelijk lijkt omdat Wilders al brullend, beledigend en schuimend dit al 20 jaar ten gehore brengt, ontdoet je dat niet van de verantwoordelijkheid voor je stem. Je vergelijking met moslims een PVV'ers gaat mank omdat er onder moslims veel verschillende opvattingen van Islam rondgaan en dat van Wilders te lezen is in zijn programma waar je vrijwillig voor kiest omdat te steunen. Als moslim de extremistische opvatting steunt is hij ook daarvoor verantwoordelijk.

Norsemen
Norsemen24 nov. 2023 - 12:02

Niet iedere PVV is een racist, dat zal kloppen. Geen probleem met racisme hebben door er desondanks toch op te stemmen is net zo erg. En dom zijn alle PVV stemmers, dat is inherent aan op een extreem rechtse partij stemmen. Ze kunnen wellicht tot tien tellen, maar ze snappen blijkbaar niet dat extreem rechts de wereld nog nooit iets goeds heeft gebracht.

snokiedeath
snokiedeath24 nov. 2023 - 11:52

Onzin. Niet ‘bestaanszekerheid’ maar ‘bestaansvanzelfsprekendheid voor de blanke Nederlander’ heeft de verkiezingscampagne gewonnen.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 11:52

Ik wil geen verbinding met racisten die op pvv hebben gestemd. Veel liever een beëindigen van de verplichte collectieven. Inmiddels Veel spijt van mijn stem op sp. Ik had gewoon libertaire partij moeten stemmen.

Sententia
Sententia24 nov. 2023 - 11:48

"Het is duidelijk terug te zien in de uitslagen dat mensen die op GL-PvdA, Volt, D66 gestemd hebben veel hoger opgeleid zijn dan op andere partijen." Dit is niet eens een kloppende zin, maar wat u probeert te zeggen, klopt ook niet helemaal. Bij vorige onderzoeken bleek b.v. ook het merendeel van de VVD-stemmers hoogopgeleid te zijn. "Hieruit zou je kunnen afleiden dat deze stemmers conceptueel gezien wellicht beter kunnen zien wat de grote uitdagingen zijn die op ons afkomen" Weer dezelfde arrogantie en hetzelfde dedain, en dat zeg ik als hoogopgeleide persoon. Deze hoogopgeleide stemmers leven ook in hun eigen bubbel, zijn vaak gevrijwaard van de problemen die lager opgeleiden ervaren en zijn vaak volkomen blind voor wat bij andere mensen leeft. Het is elitair gedrag: "U stemt niet in uw eigenbelang, maar wij weten wel wat goed voor U is". Zolang links geobsedeerd is door gelijk willen hebben en niet zélf bereid is te veranderen, wordt het nooit iets.

1 Reactie
thedevelmoene
thedevelmoene24 nov. 2023 - 14:16

Toch zit hier wel een probleem in democratie. De meeste mensen, inclusief ikzelf, hebben te weinig kennis om een goed-onderbouwde keuze te maken over wat economisch of sociaal goed is voor Nederland. Hoe zou ik kunnen weten of de plannen van een partij hout snijden? Ik heb niet veel verstand van geschiedenis, energietechnologie, economie of sociologie en ik hou maar gedeeltelijk het nieuws bij. Toch wordt ik geacht een keuze te maken in het stemhokje. Ik vraag me af of veel PVV-stemmers weten wat artikel-1 inhoudt, zich enigszins verdiept hebben in de problemen van nexit, het klimaat, of rekening houden met het feit dat de uitgaves van de PVV op geen enkele manier zijn gecontroleerd op haalbaarheid. Op het moment dat men wel PVV stemt, maar zich niet bewust is van het bovenstaande, zou je kunnen zeggen dat de keuze slecht, dom en ongeinformeerd is. Ik zou dat bij een stem op de meeste andere partijen minder snel zeggen, al vind ik nog steeds dat een serieuze partij zijn plannen door laat rekenen door het CPB.

Jozias2
Jozias224 nov. 2023 - 11:46

Beste artikel in tijden.

FelixFlex
FelixFlex24 nov. 2023 - 11:42

Precies. Maar: "Het is duidelijk terug te zien in de uitslagen dat mensen die op GL-PvdA, Volt, D66 gestemd hebben veel hoger opgeleid zijn dan op andere partijen. Hieruit zou je kunnen afleiden dat deze stemmers conceptueel gezien wellicht beter kunnen zien wat de grote uitdagingen zijn die op ons afkomen: klimaatverandering, natuurbehoud, geopolitieke ontwikkelingen." Je probeert het vervolgens zelf : "Links heeft inhoudelijk misschien wel gelijk over wat de belangrijkste thema's zijn, maar geen gelijk gekregen." Nee, nee, nee: links heeft geen idee wat werkelijk de echte problemen zijn.... want daar hebben ze zelf helemaal geen last van! Dan kun je je inderdaad druk maken over het uitgeven van +30Miljard om de aarde 0,0003 graden C minder te laten opwarmen.

1 Reactie
Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 19:29

1. D66 en Volt zijn niet links. Progressief =/= links. 2. U kraamt een hoop generaliserende onzin uit over linkse partijen.

Sam V
Sam V24 nov. 2023 - 11:26

Ook dit lijkt op het eerste gezicht een prima verhaal. Luisteren naar elkaar, lijkt mij altijd verstandig. Toch zit hier een ondertoon in door de passages over het conceptueel denken, die mij zorgen baart. Het betoog van dhr. Van der Vlies geeft de indruk dat de drie genoemde progressieve partijen de rest moeten helpen de zaken goed te leren begrijpen. Het moet alleen beter uitgelegd worden. Vergeet ook niet dat er meer hoogopgeleiden niet (ca 60%) op deze drie partijen hebben gestemd, dan wel (ca 40%).

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen24 nov. 2023 - 11:26

Gisteren las ik een onderzoek waaruit bleek dat de uitslag van de verkiezingen hetzelfde zou zijn geweest als jongeren hadden mogen stemmen. Die jongeren dus die nog nooit een links kabinet hebben meegemaakt. De laatste keer dat "links" regeringsverantwoordelijkheid droeg was in het kabinet Rutte-Samson, en dát kabinet kun je met de beste wil van de wereld niet links noemen. Links had dus de zorgen van de PVV-aanhang niet naast zich neer kunnen leggen, zelfs niet als links dat gewild had. Als de PVV-aanhang meent dat er onvoldoende naar ze geluisterd is, moeten ze dat adresseren waar dat hoort, te weten bij de partijen die in staat waren om iets met hun ongenoegen te doen. Als die PVV-aanhang te stom is om te snappen dat het de rechtse, aan vroegtijdige dementie lijdende VVD is dat de woningcrisis niet oploste (ook ik, ook mijn ouders hadden daar al mee te maken. "In gelul kun je niet wonen" werd al in de 70er jaren uitgesproken) , ga ik ze daarbij niet helpen. Het merendeel van de migranten wordt, evenals de gastarbeiders ooit, hierheen gehaald door werkgevers en dat zijn over het algemeen niet de meest linkse mensen. De situatie in Ter Apel is veroorzaakt door rechts. Rechts heeft bezuinigd op handhaving, op opvang, heeft een kabinetscrisis veroorzaakt omdat ze de aangedragen oplossing niet wilden. Want zonder immigranten om op te kankeren heeft rechts haar bestaansrecht verloren.

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk224 nov. 2023 - 18:44

Raak, Adrienne!

Andy Pl
Andy Pl24 nov. 2023 - 11:21

Misschien moeten we stoppen selectief de grondwet erbij halen, maar deze gewoon aanhouden. Dat houdt in dat we eigenlijk alle geloven wel moeten verbieden in Nederland. Zijn we daar ook vanaf.

Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 11:20

Het is het niet wegzetten of over een kam scheren om er op te wijzen dat die 37 zetels aan stemmen, gestemd hebben op een anti democratische racistische partij.

3 Reacties
Jozias2
Jozias224 nov. 2023 - 11:47

@volrin Klopt, maar wel het wegzetten van die miljoenen mensen als racist en voorbij gaan aan de andere redenen waarom deze mensen niet op een andere partij hebben gestemd.

Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 13:12

Nee, erop wijzen dat deze mensen stemmen op een openlijke rasistische en antidemocratische partij.

Satya
Satya25 nov. 2023 - 8:40

"Klopt, maar wel het wegzetten van die miljoenen mensen als racist en voorbij gaan aan de andere redenen waarom deze mensen niet op een andere partij hebben gestemd. " Wegzetten als? Zo rolt dit racistisch kut land dus.

voorburg2
voorburg224 nov. 2023 - 11:18

Het was allemaal niet zo moeilijk. De Nederlanders maakten zich zorgen: - over het woningtekort. - over de migratiecrisis. - over de Nederlander op de tweede plaats (probeer maar eens een studentenkamer te krijgen - die is eerst voor een buitenlandse student). - over de oplopende ziektekostenpremie. - over de toenemende kosten van/belastingen op energie. - over de oneerlijke subsidiering van de rijken (HRA, warmtepomp-subsidies, elektrische auto's, noem maar op) - over het gebrek aan leerkrachten Dat is wat men dagelijks ondervindt. Tegelijkertijd maakt vrijwel niemand zich druk om: - stikstof - CO2 uitstoot Men is zich enigzins bewust van warmere zomers, en minder elfstedentochten. Maar waar heeft een burger in doorsneewijk nu te maken met stikstof? Behalve dan dat hij maar 100 op de snelweg kan. Het verhaal van traditioneel links was gewoon niet sterk genoeg. De plannen spraken niet aan. De problemen werden ontkend. Zelfs met een uitstekende lijsttrekker als Timmermans lukt het dan niet.

1 Reactie
Kees Flipsen
Kees Flipsen24 nov. 2023 - 15:54

Mensen maken zich wel zorgen over het klimaat, ook veel van de mensen die op de PVV gestemd hebben en bovendien geloven dat de mens die klimaatverandering veroorzaakt. Het is een wereld probleem en zelfs als iedereen op G L zou stemmen is er geen invloed. Mensen wegen daarom andere problemen waar men wel invloed op denkt te hebben. Men denkt bijvoorbeeld dat Wilders de instroom van buitenlanders kan tegenhouden. Daarom PVV gestemd en geen S.P. bijvoorbeeld.

Hanvander Horst
Hanvander Horst24 nov. 2023 - 11:17

Als deze redenering klopte, had de SP nu een megaoverwinning behaald. Ik ben het met je eens dat PVV-stemmers niet dom zijn maar racisten zijn het wel. Ze wisten precies op wie ze stemden.

12 Reacties
Dehnus
Dehnus24 nov. 2023 - 12:06

Dank je wel! Dat is precies wat ik wou zeggen. Ze zijn niet dom, en constant mensen zo neer te zetten is ook beledigend voor mensen in dezelfde situatie/opleiding/vermogen die niet zo stemmen. Ze wisten dondersgoed wat ze wouden en dat was waar ze op stemden. Ook zijn er meer in de "hogere klassen" die op deze "beweging" stemmen dan mensen denken. Het heeft namelijk niks met intelligentie te maken.

Robert Oeij
Robert Oeij24 nov. 2023 - 12:27

Omdat steeds meer Nederlanders tegen een doorgaan van de huidige mate van migratie zijn, zelfs een meerderheid van de aanhang van D66 vind dat volgens onderzoek, net als al gevestigde migrantengroepen dat vinden zoals niet alleen Turkse Nederlanders, en daarnaast een religiekritiek delen die niet anders is dan die we van links progressief kennen uit vroeger tijden, zijn het racisten? Wat een domheid dat te geloven.

Satya
Satya24 nov. 2023 - 12:50

Robert Natuurlijk zijn het fascisten.

Geo1
Geo124 nov. 2023 - 12:52

In mijn omgeving (surinaams/antiliaans) zijn er ook verrasend veel mensen die op de PVV gestemd hebben (vooral binnen de hindoestaanse gemeenschap, maar ook een aantal die moslim zijn). Zijn dat dan ook allemaal racisten? Of zijn die dan gewoon dom? Want dat schijnen de enige twee verklaringen te zijn...

Middenman
Middenman24 nov. 2023 - 12:54

@Robert - dan hadden ze ook op een andere partij kunnen stemmen die niet racistisch is. De SP bijvoorbeeld. VVD, of NSC. Of SGP als het christenen zijn. Maar ze stemden bewust PVV en daarmee zijn het gewoon racisten.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen24 nov. 2023 - 12:55

@Robert Oeij, Moge de PVV stemmer datgeen overkomen wat ze anderen toewensen. Met hun zorgen over de huidige mate van migratie heeft hun keuze niets te maken. Dan hadden ze, zoals u zelf al zegt, namelijk ook op D66 kunnen stemmen. En ja, het zijn racisten. Racisten die op een racistische partij hebben gestemd. Een racistische partij bovendien waarvan de leider Poetins reet likt.

Volrin
Volrin24 nov. 2023 - 13:13

@Geo Er zijn ook LHBTI-ers, Afro-Americanen en vrouwen die op de Republikeinen stemmen. En armen die op de VVD stemmen. Genoeg mensen stemmen tegen hun eigen belangen in.

GroenLand2
GroenLand224 nov. 2023 - 13:14

Stel: Een inwoner van Budel of Ter Apel is van mening dat Nederland de asielintroom moet beperken. Voor die inwoner is dat het belangrijkste thema tijdens de verkiezingen. Ze zoekt een partij waarvan ze vermoed dat asielmigratie een belangrijk punt is; belangrijker dan veel andere punten in het verkiezingsprogramma. Ze vermoed dat zelfs de partij van haar keuze niet alle beloofde punten op het gebied van asiel kan waarmaken, maar ze besluit toch op de PVV te stemmen. Waarom is deze inwoner van Budel of Ter Apel een racist? En zou dat anders zijn als het zou gaan om een inwoner van bijvoorbeeld Renswoude, een plaats die relatief veel Oekraïners opvangt?

Dehnus
Dehnus24 nov. 2023 - 13:41

@Groenland: Die man in Ter Apel is meer boos dat jullie westerlingen het weer op de GRONINGER afschuiven en de andere locatie dicht gooiden en niet weer open willen doen. Dus zei moeten alles opvangen. Je WILT graag dat hij de vluchteling de schuld geeft, en "INSTROOM WILT BEPERKEN!"(met het vertrouwde NEEderlandse vingertje), maar hij wil gewoon die drama niet meer, en dat de rest van NL ook eens een keer wat doet, in plaats van naar Ter Apel komen om daar te "protesteren tegen vluchtelingen!". Ja, naar TER APEL KOMEN! Dat deden ze met maar nee paar mensen uit het dorp. De rest kwam allemaal van de NAZI partijtjes zoals voorpost weg en van die BBB figuren met een trekker die niet eens in de regio woonden.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen24 nov. 2023 - 15:20

GroenLand2, De inwoners van Ter Apel en Budel zijn niet schijtziek van de vluchtelingen en asielzoekers maar van de politici die willens en wetens de zaak hebben laten escaleren. In Budel en Ter Apel heeft men namelijk geen last van de vluchtelingen en de asielzoekers, sterker nog: de komst van het asielzoekerscentrum werd daar ooit van harte toegejuicht. Waar men last van heeft zijn de veilige landers die daar geholpen door de VVD de zaak onveilig maken. Want het is de zittende politiek die daar de veilige landers heenstuurt en tegelijkertijd de politie heeft weggehaald. Want die politie moet natuurlijk wel geconcentreerd worden in het westen. Dáár moeten de agenten ingezet worden tegen de Z side van de verschillende voetbalclubs terwijl in Budel en Ter Apel de winkel van de middenstander wordt leeggeroofd en daar, in Budel en Ter Apel voor de zoveelste keer het fietsje van je dochtertje wordt gejat. De inwoners van Budel en Ter Apel hebben last van de mentaliteit die het mogelijk maakt dat in Blèricum de zwembaden, bibliotheken, het OV etc. niet wegbezuinigd zijn terwijl op ieder vermaak in die regio's bezuinigd is. En ja! De inwoners van Budel en Ter Apel hebben ook last van derlui die met een bezwerend vingertje staan te wapperen als ze zich dan ten lange leste zelf maar zien te redden en een burgerwacht op richten. De VVD &co hebben de crisis in Ter Apel willens en wetens laten escaleren omdat ze electoraal voordeel hadden bij een ruk naar rechts.

Satya
Satya25 nov. 2023 - 8:35

Hindoestanen zijn zeer zeker racisten naar Afrikanen en moslims. De reden dat ze naar Oost Afrika werden gehaald. Hebben daar nog steeds rassen wetten in hun gemeenschappen die zeer racistisch zijn en seksistisch. Daarnaast waarom zouden niet blanke mensen geen harteloze egoisten kunnen zijn.

Paul_Spijkers
Paul_Spijkers25 nov. 2023 - 10:39

"had de SP nu een megaoverwinning behaald" Nee. Zo theoretisch werkt een democratie helemaal niet. Stemmers volgen een beweging die groot zou kunnen worden, eerst BBB, dan NSC, toen PVV. Niet een oud familie bedrijf dat stinkt naar verlies zoals de SP.

Robert Oeij
Robert Oeij24 nov. 2023 - 11:13

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb24 nov. 2023 - 11:12

Allemaal over een kam scheren? Ik maak bv onderscheid tussen mensen die helaas niet begrijpen en mensen die niet willen begrijpen. Daarnaast, je kunt bv ook niet alle dieven over een kam scheren maar dat ze iets deden wat de moeite waard is om 'onderzocht' te worden omdat het op het eerste gezicht niet helemaal koosjer is, dat lijkt me duidelijk. Ik ben het met u eens, dat 'op de PVV stemmen' niet betekent dat je er niet meer bijhoort, want dan had je net zo goed PVV kunnen stemmen, als u begrijpt wat ik bedoel. Maar dat we maar moeten doen alsof er niets aan de hand is en dat we 'samen' de schouders er onder gaan zetten, daarvoor is de zaak te ernstig. Dat doe je zeker ook niet door de mensen die Wilders marginaliseert te omarmen. Dat doe je wel door iedereen te beoordelen op wat die doet. En dus niet op wat hij is. En dan maakt het dus niet uit, is iemand PVV-er of iemand die volgens die PVV maar genoegen moet nemen met de tweede rang in de samenleving.

LaBou
LaBou 24 nov. 2023 - 11:08

En zo hebben we de uitslag die we kregen: links had veel meer naar extreemrechts moeten luisteren. Als ik dit hoor hoor ik weer de zg. linkse Plasterk die vond dat extreemrechts óók een stem moest hebben in het publieke bestel. En dat terwijl rechts inmiddels het bestel beheerst.

kdekooter
kdekooter24 nov. 2023 - 11:06

Graag wat bronnen waarin "links alle PVV-stemmers over één kam scheert".

1 Reactie
Mardya
Mardya24 nov. 2023 - 14:21

Deze reactie is verwijderd