Joop

Rutte schuift dringende adviezen brandweer terzijde en weigert te verhuizen

  •    •  
16-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2536 keer bekeken
  •  
ANP-409019506

De regels zijn er voor anderen, zo lijkt het. De brandweer en lokale Haagse politiek maken zich ernstig zorgen over de achteloze houding van premier Rutte ten opzichte van de brandveiligheid in een van de belangrijkste gebouwen van het land. Burgemeester Jan van Zanen ziet zich gedwongen een uitzindering te maken voor de premier die de adviezen van de brandweer gewoon ter zijde schuift. Ondanks de gevaren weigert hij het Binnenhof-complex te verlaten voor een alternatieve ruimte.

Officieel is er na 7,5 jaar zoeken nog steeds geen geschikte alternatieve ruimte gevonden voor het kantoor van de premier, zijn entourage en het bijbehorende archief. Het Binnenhof-complex wordt aan een dringende renovatie onderwerpen, waardoor bijvoorbeeld de Tweede Kamer moest verhuizen naar een gebouwencomplex naast het Centraal Station. 

Het AD schrijft:

Ralf Sluijs, raadslid voor Hart voor Den Haag, noemt het ‘bizar’ dat het ministerie van Algemene Zaken langer op het eeuwenoude Binnenhofcomplex blijft werken, terwijl de brandweer glashelder is: als er brand uitbreekt, zal die bijzonder moeilijk te blussen zijn. (….) Het Rijk neemt de risico’s voor haar rekening en vrijwaart de gemeente daar dus van. ,,Inderdaad, de brandweer is not amused’, zegt Van Zanen. ,,Die geeft niet voor niets een negatief advies.” Volgens hem is er voor de omgeving rond het Binnenhof geen gevaar.

Het ministerie van Rutte, Algemene Zaken, heeft nu uitstel gekregen tot juli 2024. Hart voor Den Haag wil dat de verlenging linea recta wordt teruggedraaid.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

a.doorgeest
a.doorgeest19 feb. 2023 - 13:37

In algemene zin is het natuurlijk goed als onze premier zijn eigen veiligheid zo goed als maar mogelijk in de gaten zou houden en alle risico's optimaal zou (laten) afdekken. De man is een vooraanstaand politicus, die met belangrijke dingen bezig is - ook op het internationale vlak - en dat maakt dat je je eigen veiligheid in al zijn facetten goed moet borgen. Het geschetste dralen over andere huisvesting van zijn kantoor is zo ongelooflijk Hollandsch - het kan werkelijk niet erger. Praten totdat je fors minder dan een ons weegt en een welhaast eeuwig pappen en nat houden. Met gezwinde spoed aanpakken en rechttrekken dus. Verder gaan er bij renovatie/restauratiewerkzaamheden met enige regelmaat dingen mis. Een paar jaar geleden is in de Parijs de Notre Dame nog in vlammen opgegaan omdat een werkman tijdens renovatiewerkzaamheden iets te slordig met zijn apparatuur/gereedschap omging. Rutte mag tot op heden een zondagskind in de Nederlandse politiek zijn (geweest), maar dat maakt hem niet onkwetsbaar. Het is aan Burgervader Van Zanen - partijgenoot van Rutte - onze premier vriendelijk doch vermanend toe te spreken en hem met kop en kont het Torentje uit te bonjouren. En zo'n belangrijk archief in het Torentje, ook dat mag niet verloren gaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 feb. 2023 - 15:03

Typisch Rutte!

Greendutch
Greendutch17 feb. 2023 - 11:43

art 1 grondwet??

1 Reactie
Jozias2
Jozias217 feb. 2023 - 17:12

@greendutch Artikel 1 gaat over gelijke gevallen toch?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 feb. 2023 - 19:47

Tsja je hebt een voorbeeld functie of niet?

Rechtse   Bal
Rechtse Bal16 feb. 2023 - 16:16

Een kapitein hoort standvastig op zijn schip, vooral tijdens zeer woelige baren. En om in de metafoor te blijven, vooral als het schip omringd is door haaien die uitzijn op persoonlijk gewin.

3 Reacties
LaBou
LaBou 16 feb. 2023 - 17:39

Het gaat hier over rutte, niet over een imaginaire kapitein.

hgroen2
hgroen216 feb. 2023 - 18:04

nou laat het schip dan maar zinken ;)

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 feb. 2023 - 19:49

'Een kapitein hoort standvastig op zijn schip, vooral tijdens zeer woelige baren.' Als je met 'kapitein' de brandweercommandant bedoelt: eens. Maar het is toch vreemd dat onze MP voor de woelige baren zorgt?

Jozias2
Jozias216 feb. 2023 - 15:26

“Officieel is er na 7,5 jaar zoeken nog steeds geen geschikte alternatieve ruimte gevonden voor het kantoor van de premier, zijn entourage en het bijbehorende archief.” Onzin, die ruimte is er allang gevonden: het ministerie van EZK aan de Bezuidenhoutseweg. Het moet alleen geschikt gemaakt worden oa vanwege het risicoprofiel van AZ en dat duurt even. Ook gegeven de aanbestedingsregels.

Gerygrr
Gerygrr16 feb. 2023 - 13:05

Geen visie en ook geen “ad”visie voor Rutte. En brand? Daar hebben we toch die verplichte rookmelders voor moeten installeren? Zijn die opgehangen in het Binnenhof? Wie profiteerden van die extra verkoop?

Olav Meijer
Olav Meijer16 feb. 2023 - 11:02

Mogelijk is Rutte bevangen geraakt door godsdienstwaanzin. Dat kan je krijgen als je te lang boven in een torentje bivakkeert. Hij acht zich niet meer gebonden aan regels die voor andere andere stervelingen gelden. Het Evangelie van Ayn Rand, voor geschiedenisdocenten door Ronald Sørensen verklaard, ligt stukgelezen in de premierskamer.

1 Reactie
tinekea2
tinekea216 feb. 2023 - 11:44

Het is geen regel, het is een advies ( en stemmingsmakerij hier, de verkiezingen komen er zeker aan?)

Kuifje3
Kuifje316 feb. 2023 - 10:35

Waarom is dit nieuws? Deze man luistert nooit naar goede adviezen toch?

Joop  den Uil
Joop den Uil16 feb. 2023 - 9:35

Rutte denkt ook; if you can't stand the heat stay out of the tower momenteel zijn we opgescheept met een bunker coalitie en een versnipperde (21?) 2e Kamer.

Armoedegrens
Armoedegrens16 feb. 2023 - 9:32

Wat hebben wij toch een groots voorbeeld, nou nou.

Gio Servas
Gio Servas16 feb. 2023 - 9:21

Ik geloof niet dat ik Rutte er ooit op heb kunnen betrappen dat hij luisterde naar adviezen van zijn specialisten eerlijk gezegd.

Eric Minnens
Eric Minnens16 feb. 2023 - 8:41

Terwijl er in Den Haag 10 kerken leegstaan. Daar zit vast wel een torentje voor Rutte tussen. (Weet hij eindelijk waar de klepel hangt, als hij de klok hoort luiden.)

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2023 - 8:59

Zijn dat protestante kerken?

Eric Minnens
Eric Minnens16 feb. 2023 - 10:03

@DD, Ach via 'kerken leegstand den haag' kun je natuurlijk van alles en nog wat te weten komen, ook wel iets over richtingen. Maar Rutte zou er ongetwijfeld zijn eigen neoliberale dienst gaan houden. Zoals hij ook in zijn huidige torentje torentje - zonder (nood)klok helaas - pleegt te doen.

Jozias2
Jozias216 feb. 2023 - 8:32

De gemeenteraad heeft boter op het hoofd. De verhuizing naar een andere locatie is vertraagd doordat de gemeenteraad niet wilde dat AZ naar het Catshuis zou verhuizen.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 feb. 2023 - 14:31

Jozias, nou geen waarheden brengen. Dat vinden de criticasters van Rutte niet leuk.

Rene712
Rene71216 feb. 2023 - 16:42

"Jozias, nou geen waarheden brengen. Dat vinden de criticasters van Rutte niet leuk." Jozias, wil je ajb beter luisteren naar het advies van IHAG dan Rutte naar de brandweer? Je op waarheid beruste reactie past hier idd niet. Barbertje moet hangen, linksom of rechtsom of door het midden...

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 feb. 2023 - 19:57

Wat heeft een beslissing van de gemeenteraad met het advies van de brandweer te maken? Had die negatieve beslissing een soort 'dan hoeft het voor mij ook allemaal niet meer met die #@%!! regels'-effect op de MP ? Probeer het nu eens juridisch te duiden zou ik zeggen.

Jozias2
Jozias216 feb. 2023 - 22:37

@stockickhuysen Heel simpel: het ministerie van AZ zou naar een geschikte locatie bij het Catshuis verhuizen. Jaren geleden al. Doordat de gemeenteraad dit plotseling heeft tegengehouden, tegen alle adviezen in, vanwege wat bezwaren van omwonenden moest er gezocht worden naar een alternatieve locatie. Vervolgens moest deze locatie geschikt gemaakt worden wat bij een organisatie als az sowieso een paar jaar duurt. Dus de verontwaardiging van de gemeenteraad is dus een beetje raar omdat de huidige situatie in belangrijke mate door de gemeenteraad zelf ontstaan is. Bij het eerdere besluit wist men dat dit de consequenties waren dus daar nu poeha over maken is wel wat opportunistisch.

Thuiszitter
Thuiszitter16 feb. 2023 - 8:23

Totdat er wat gebeurd!!