Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte reageert niet op rapport Groningen, waarschijnlijk pas na verkiezingen

  •  
24-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3125 keer bekeken
  •  
ANP-463531609

Premier Mark Rutte was vrijdag niet van plan om te reageren op de snoeiharde conclusies van de parlementaire enquêtecommissie over het Groninger gasdrama. In het rapport wordt Rutte genoemd als degene die de situatie in het gaswinningsgebied compleet liet ontsporen. Wanneer de premier wel met een inhoudelijke reactie komt is onbekend, vermoedelijk pas na de Provinciale Statenverkiezingen.

Na de wekelijkse ministerraad wilde Rutte alleen zeggen dat de conclusies van de commissie “hard binnengekomen” zijn, “ook bij mij persoonlijk”. Dat laatste mag ook wel, gezien het rapport zich voor een aanzienlijk deel op Rutte persoonlijk richt. Hem wordt verweten de ernst van de situatie al vanaf het begin van zijn premierschap te hebben onderschat en nauwelijks iets gedaan te hebben om de ontluikende ramp bij te sturen.

Volgens Rutte is het te vroeg om op de inhoud van het rapport te reageren, omdat het tweeduizend pagina’s telt en het niet eerlijk zou zijn tegenover de Groningers om daar nu al iets over te zeggen. Wel durfde hij het aan te zeggen dat hij hoopt “iets van vertrouwen” terug te winnen bij de inwoners van Groningen.

Sinds Mark Rutte in 2010 premier werd, is onder aanvoering van zijn VVD het een na het andere schandaal of crisis ontstaan. Te denken valt aan de zorgcrisis en wooncrisis en aan het toeslagenschandaal. Voor geen van deze situaties lijkt een werkelijke oplossing in zicht.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

JanVG2
JanVG225 feb. 2023 - 19:39

Het lijkt me toch wat kort door de bocht om alle schuld bij rutte te leggen. zijn kabinetten hadden veel meer en veel eerder wat moeten doen, maar de discussie over de schadevergoedingen en schadeprocedures begonnen - volgens het rapport - al in 1972. Opvallend genoeg kwam het herhaaldelijk aan bod tijdens de kabinetsperiode van Den Uil - die stond aan het begin van de aardgaswinning op grote schaal en moest DUS de procedures vastleggen (vooral via minister Lubbers). Bij herhaling heeft dat kabinet vervolgens speciale regelingen en procedures afgewezen - volgens het kabinet - want dat was al wel geregeld in de normale wetgeving ... Ergo, vanaf het begin hebben alle kabinetten, alle regeringspartijen de aan hen berichte gevaren en schade genegeerd en geweigerd daar extra aandacht aan te besteden (of geld opzij te zetten uit de winst ... wat al voorgesteld werd aan het kabinet Den Uil ... maar die zeiden nee). Dus ja, Rutte draagt schuld, maar heel veel partijen hebben tonnen boter op hun hoofd

1 Reactie
BrotherV
BrotherV27 feb. 2023 - 21:33

Dat Rutte de hoofdverantwoordelijke is voor deze misdadigheden lijkt me buiten kijf staan. Waarom jij er van alles bij sleept om zijn schuld te verlichten is me onduidelijk.

Johannes5
Johannes525 feb. 2023 - 14:05

Dit typisch Mark, als het moeilijk en negatief voor hem is, durft hij nooit meteen commentaar te geven (de bangerd). En even later weet hij het niet exact meer (zijn Nokia kan dat niet opslaan). Dan begint hij er ook in om te liegen. Verdraaid zijn woorden en antwoorden. MP Rutte weg ermee, we hebben al te lang deze man in het torentje gehad.

1 Reactie
BrotherV
BrotherV27 feb. 2023 - 21:34

En alleen in Nederland kom je weg met dit soort gedrag.

Farmer3.0
Farmer3.025 feb. 2023 - 13:58

Segers en Kaag hadden Rutte twee jaar geleden kunnen lozen. Maar ja, beide niet het lef en de intellectuele capaciteiten om dit te doen. CDA hield zich als vanouds weer heerlijk op de vlakte. Strategisch wel slimmer. Als de basis niet goed is ( in dit geval de coalitie ) wordt het nooit wat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2023 - 12:30

Het zal wel weer zoiets worden van; "Ik herken mij daar niet in" als hijzelf daarvoor (mede) verantwoordelijk wordt gesteld. De eerste die ik dat hoorde zeggen en veelvuldig hoorde zeggen was Balkenende. Daar zal Rutte wel met roodgloeiende oortjes naar geluisterd hebben.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal25 feb. 2023 - 10:51

Alle pijlen zijn nu wel gericht op Rutte en Kaag , maar vergeet aub niet de rol van de 2e Kamer in deze. Nul komma nul hebben ze bereikt. Het buitenland was voor hen veel interessanter om daar hun mening (en af en toe een vraag) over te geven.

5 Reacties
Zandb
Zandb25 feb. 2023 - 11:26

Bal Nou en? U wilt geen onderscheid maken tussen wie een beetje en wie veel schuld treft? Als een directeur, gesteund door wie hem controleren, zich misdraagt, dan is die directeur nog steeds de eerstverantwoordelijke voor zijn misdragingen.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 18:49

1 - de Kamer regeert niet. Die kan hooguit tegenstemmen. 2 - de meerderheid van de Kamer wordt gevormd door de regeringspartijen. Er moet dus heel wat gebeuren wil de Kamer iets anders voor elkaar krijgen. 3 - de Kamer is bewust door het kabinet informatie onthouden. Die wist dus niet alles. Nog steeds de schuld van de Kamer? En niet van de man die nu al 13 jaar aan het roer zit?

BrotherV
BrotherV27 feb. 2023 - 21:39

"Alle pijlen zijn nu wel gericht op Rutte en Kaag , maar vergeet aub niet de rol van de 2e Kamer in deze. Nul komma nul hebben ze bereikt. Het buitenland was voor hen veel interessanter om daar hun mening (en af en toe een vraag) over te geven." Ik stel voor dat jij even verteld waarom het "buitenland" "interessanter is". Je breng het zelf op, dus de vraag lijkt me legitiem.

BrotherV
BrotherV27 feb. 2023 - 21:41

overigens wel leif van je dat je het opneemt voor "Kaag" Die vrouw wordt werkelijk op nazistische wijze verontmenselijkt door bepaalde rechtse figuren.

BrotherV
BrotherV27 feb. 2023 - 21:42

"1 - de Kamer regeert niet. Die kan hooguit tegenstemmen. 2 - de meerderheid van de Kamer wordt gevormd door de regeringspartijen. Er moet dus heel wat gebeuren wil de Kamer iets anders voor elkaar krijgen. 3 - de Kamer is bewust door het kabinet informatie onthouden. Die wist dus niet alles. Nog steeds de schuld van de Kamer? En niet van de man die nu al 13 jaar aan het roer zit?" Het zou je sieren als je hierop inging.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2023 - 9:42

Rutte was typisch Rutte en deed weer wat hij altijd doet. Overigens had hij er ook te weinig herinneringen aan.

Joop  den Uil
Joop den Uil25 feb. 2023 - 8:49

Het rapport gelezen ... schokkerend, ... en dan zie ik Rutte en Kaag lachend 2,5 miljard doneren aan Ukraine, 12 miljard aan administratie EU/EP, 4 miljard aan COA en wat slordige miljoenen aan excuses, en dan zie ik het Koninklijke Huis lachend hossen op Aruba, in Lech en in Griekenland , ... en dan lees ik de conclusies van het rapport. Timing van dit rapport uiteraard veel te laat maar net op tijd om een start te maken met een wederopbouw in eigen land, nota bene 2 uur rijden vanuit het (verlaten) politieke centre in Den Haag. Yep; aftreden van kabinet, maar dan gelijk de hele d66/vvd ploeg in een -onbetaalde- projectgroep om in de klei te staan en op te bouwen.

Daangenaamd
Daangenaamd25 feb. 2023 - 7:02

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
LaBou
LaBou 25 feb. 2023 - 22:06

Ja.

EenMening3
EenMening324 feb. 2023 - 20:40

Groningen als wingewest. De aardgasbaten die niet, net als in Noorwegen, goed belegd zijn, maar waarmee o.a. een veel te dure en onhoudbare verzorgingsstaat opgetuigd is. Over wanbeleid en potverteren gesproken. https://www.welingelichtekringen.nl/economie/3893880/de-noorse-staat-is-grootste-geldschieter-ter-wereld-hoe-de-noren-ontsnapten-aan-de-dutch-disease.html Mark R. was uiteraard niet verantwoordelijk voor de periode 1963-2010, maar wel voor het afbouwen van de gasproductie en het afhandelen van de schade.

1 Reactie
JoostdeF
JoostdeF25 feb. 2023 - 8:36

Lees je eens in op het dossier. De VVD zat jarenlang aan de kraan van de aardgasbaten. Die zijn dan ook vooral naar infrastructuur en onderzoek voor het bedrijfsleven gegaan. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/174836/hier-ging-het-geld-van-de-gaswinning-naartoe De HSL en de betuwelijn staan bijvoorbeeld op het lijstje. Het in stand houden van een verzorgingsstaat is vooral een kwestie van beschaving en bereidheid om elkaar te steunen bij tegenslagen.

chwiedijk
chwiedijk24 feb. 2023 - 19:50

Mijn provincie is Noord-Holland. Ik vind echter dat de Groningers al lang geen recht is gedaan. Maak nu eindelijk haast.

Peace ....
Peace ....24 feb. 2023 - 19:46

vernietigend en vol schaamte .... hoop dat het parlement de smaak te pakken krijgt en ook een enquete eist over achtereenvolgens: - de toeslagenaffaire met schuld - de migratiedebacles en details over (alle) financien - de onbeholpen militaire hulp aan Ukraine - de chaos in energie leveranties, aanleg en onderhoud - de gigastroom geld naar EU zonder toezicht - het negeren van Caribische eilanden economie - de bijbaantjes en misbruik wachtgeld - het enorme verlies van bedrijfsvoering kantine 2e Kamer ben ik wat vergeten ? oja ... sywert en zijn intieme relatie met hugootje

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas24 feb. 2023 - 21:10

Ik denk dat de participatiewet ook heel wat slachtoffers heeft gemaakt.

Effie2
Effie224 feb. 2023 - 19:23

De belangen van de multinationals en hun aandeelhouders wogen bij de neoliberale VVD altijd al zwaarder dan het algemeen belang, getuige hun politieke keuzes, die tijdens de kabinetten Rutte helaas steeds op een kamermeerderheid konden rekenen. De oppositie werd, ook híer weer, niet, te laat, onvoldoende, of onjuist geïnformeerd. En ze hadden vervolgens het nakijken. De gevolgen van kil zakelijk neoliberaal beleid zijn de profiteurs ervan, en de slachtoffers ervan, dan ook niet overkomen. De NAM op 1, en de Groninger- slachtoffers op 2, is het logische gevolg van een asociale ideologie, waar we, mijns inziens, in het stemhokje afstand van zouden moeten nemen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 feb. 2023 - 19:09

En de VVD blijft de grootste, ik vind dat ongelofeloos.

Phantom3
Phantom324 feb. 2023 - 18:16

Jullie vergeten nog asielcrisis. Maar de VVD zal wel gewoon weer de grootste worden in maart.

RoepToeter
RoepToeter24 feb. 2023 - 17:54

Het is natuurlijk een drama als je eigen villa waar je zeg 40 jaar lang gratis subsidie voor hebt opgestreken en daarmee netjes de hypotheek hebt afgelost uiteindelijk schade oploopt. Terwijl de rest van de villa eigenaren in Nederland ook diezelfde villasubsidie hebben opgestreken (ter grootte van de totale aardgasopbrengst voor rijksschatkist) en geen schade heeft. Dat is niet eerlijk. Hoelang moet het nog duren voordat alle villabewoners in Nederland de koppen bij elkaar steken en de aardbevingsschade in Groningen onderling verrekenen. De sociale huurders kunnen niet bijdragen want die zijn tot in de eeuwigheid al gedwongen om sinds 2013 de door de PvdA/VVD Rutte2 regering ingevoerde villahypotheekcrisis-verhuurderheffing van elk jaar 2 miljard op te hoesten. https://nl.wikipedia.org/wiki/Huurwoning

2 Reacties
Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 9:39

"Het is natuurlijk een drama als je eigen villa waar je zeg 40 jaar lang gratis subsidie voor hebt opgestreken en daarmee netjes de hypotheek hebt afgelost uiteindelijk schade oploopt." Probeert u hier nu serieus te suggereren dat de enige mensen die schade aan de gasboringen hebben ondervonden, villa eigenaars met subsidie zijn? Laat staan dat ook die mensen gewoon het recht hebben om beschermt te worden tegen uitbuiting en gebrek aan actie door de overheid.

LaBou
LaBou 25 feb. 2023 - 22:07

@Volrin: vergeef kees wat hij zegt want hij weet niet beter.

LaBou
LaBou 24 feb. 2023 - 17:09

Over drie weken weet hij niet meer wat er in dat rapport gezegd is.

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr324 feb. 2023 - 19:23

Ik vrees dat je helaas nog gelijk gaat krijgen ook...

Wimtel
Wimtel24 feb. 2023 - 20:19

Politiek correct zeg je dat toch als dat hij er over drie weken geen actieve herinnering meer aan heeft?.....

Volrin
Volrin25 feb. 2023 - 9:39

Dat vind ik nog een royale inschatting.