Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte laat in Zomergasten precies de VVD-politicus zien die je verwacht

  •  
04-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
Bij de laatste Zomergasten-uitzending schuift premier Mark Rutte aan. Het is voor het eerst dat een zittende premier in de televisieuitzending te gast is. Velen dachten: eindelijk de kans om inzicht te krijgen in de afstandelijke VVD-leider die met een guitig lachje valse beloftes doet en zich nergens om zorgen maakt. Niets bleek minder waar. Het werd een compilatie van elitaire, politieke praatjes die we toch al gewend zijn van Rutte.
De toon werd al gezet met de eerste paar fragmenten die gingen over de muziek van Bach, de politieke serie House of Cards en gesprekken over politiek en macht. Thomas Erdbrink was ook niet op zijn best en stelde standaardvragen als: wat is macht en waarom vindt u dit mooi? Het leek uiteindelijk op een college politicologie of kunstgeschiedenis van een doorgewinterde politicus.
Zelfs het overlijden van Rutte’s oudere broer aan aids in een tijd dat het virus nog een groter taboe was, wordt terloops genoemd. Zo ook de dood van zijn vader. Als het even over de ouders van de premier gaat die in jappenkampen hebben gezeten, wordt het persoonlijk. De VVD-leider vertelt dat er nooit over gesproken wordt en zijn moeder liever op de toekomst gericht is. Erdbrink brengt nog een wet ter sprake die ervoor zorgt dat de misdaden van die tijd niet meer te berechten zijn. Helaas, Rutte gaat er niet op in, het moment is snel voorbij en gaat het weer over politiek. Waaronder Wilders die de ‘nemesis’ van de premier schijnt te zijn en hij noemt het partijvoorstel  A4’tje van de partij een bedreiging voor de rechtsstaat.
De premier laat zich ook laatdunkend uit over de multiculturele samenleving en maakt – ondanks zijn afkeer voor Wilders – populistische en polariserende opmerkingen over ‘wij’ en ‘zij’ en scheert daarbij hele groepen over een kam. Wanneer Erdbrink het over het slavernijverleden van Nederland heeft, zegt Rutte dat die ‘binnen de context’ gezien moet worden, zoals hij eerder voorbij ging aan de misdaden in Indonesië.
Update 10.00
In totaal stemden zo’n 925.000 mensen hun televisie af op Zomergasten. De laatste aflevering van dit seizoen is daarmee dan ook de best bekeken aflevering.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.