Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte draait: kabinet lijkt verzet tegen prijsplafond energie op te geven

  •  
09-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5097 keer bekeken
  •  
rutteleyen

Als een van de laatste landen in de Europese Unie geeft Nederland het verzet tegen een prijsplafond voor energie op. Tijdens een bijeenkomst met Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei Mark Rutte donderdag dat hij positief staat tegenover een voorstel van de Commissie om de energieprijzen aan banden te leggen. Dat meldt het FD.

Eerder had het kabinet zich altijd verzet tegen een prijsplafond, omdat daarmee wordt ingegrepen op de vrije markt. Ook Duitsland verzette zich lange tijd tegen maatregelen, maar kondigde zondag aan flink in te grijpen op de energiemarkt.

De prijs voor elektriciteit wordt nu bepaald door te kijken naar de duurste opwekmethode: met behulp van gascentrales. Stroom uit andere, goedkopere bronnen – zonnepanelen, windmolens en kolencentrales – krijgt daardoor dezelfde, hoge prijs als de elektriciteit die wordt opgewekt met behulp van gas. In de Europese en Duitse plannen worden de enorme winsten die producenten boeken met bijvoorbeeld kolen- of windstroom afgeroomd om zo de energierekening voor gebruikers omlaag te brengen.

Vrijdag is er een overleg van de Europese ministers van Energie. Namens Nederland zit Hans Vijlbrief, Staatssecretaris van Mijnbouw, bij de bijeenkomst. Er wordt onder meer gepraat over een prijsplafond voor Russisch gas. “We hebben nog steeds vragen en zorgen, maar we hebben nu een positievere houding”, aldus Rutte.

Een van de tegenstanders van een prijsplafond van Russisch gas is Hongarije. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto waarschuwde vrijdag dat het instellen van zo’n plafond ertoe zal leiden dat Rusland de gasleveranties volledig zal stopzetten. Hongarije is nog altijd voor het grootste deel van zijn energiebehoefte afhankelijk van Rusland.

Ondertussen wordt steeds duidelijker wat de gevolgen van de gestegen energieprijzen zijn voor huishoudens. In Rotterdam ging een basisschoolleerling maandag bijna van zijn stokje van de honger, meldt NRC. “Ons geld was vrijdag op. We hebben het hele weekend niks gegeten”, aldus de moeder van het kind.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (61)

Hugo van Leusen
Hugo van Leusen13 sep. 2022 - 11:40

Deze reactie is verwijderd

Proletarier
Proletarier12 sep. 2022 - 11:53

Hadden ze nu maar naar klimaatdrammers geluisterd en meer zonnepanelen en windmolens geplaatst Maar we waren klimaatdrammers, zo jammer al die tranen nu

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 sep. 2022 - 21:12

Willens en wetens heeft de politiek ons afhankelijk gemaakt van Russich gas. Ook Willens en wetens idiote sancties afkondigen die het tegenovergestelde bereiken. Hebben we voor de rest nog met een giga inflatie te maken die veroorzaakt wordt door een verstoring in de aanbodzijde, niet door de vraag. Met zoveel gepruts ga je vanzelf geloven in complottheorieën. Totaal idioot is het huidige beleid. Mensen verliezen binnen een paar maanden hun totale vrije bestedingsruimte of meer en dan denken dat we een recessie wellicht kunnen voorkomen in een zelf gecreëerd moeras. Met de invoering vd Euro waren we plotsklaps 10% van onze welvaart kwijt door een te lage conversie en de natte droom vd politiek. Nu raken we wellicht nog veel meer welvaart kwijt.

Meta  Foor
Meta Foor10 sep. 2022 - 18:53

Waaro krijg ik bij het kijken naar de frontfoto een visioen van de film Pulp Fiction ?? Het klopt van alle kanten ...

2 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 sep. 2022 - 18:25

@ Meta Foor - ha. Het lijkt van alle kanten te kloppen... maar dat is slechts schijn. Ik zie een heel andere film, namelijk een nieuwe blockbuster over Batman. We kijken bij deze foto naar The Joker, die in het midden staat. Zijn maniake grijns is onmiskenbaar: die gast wil weer een maximum aan menselijke ellende gaan veroorzaken, zeker weten. The Joker wordt geflankeerd door twee verpleegkundigen uit de psychiatrie. Zij spelen eventjes het spel van de patiënt mee, om hem rustig te houden. Hij kan nu eenmaal niet anders. Eenmaal terug in de kliniek wil Jokermans ook daar weer een inhumane puinzooi teweeg brengen. Wees gerust: inmiddels is er daar weer een andere cliënt aangenomen. Die kwam incognito binnen onder de burgerlijke naam Bruce Wayne. Nou, dan weet je het wel: alles sal reg kom.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert12 sep. 2022 - 6:17

(correctie: 'maniake grijns' = 'maniakale grijns')

Kikkerts5
Kikkerts510 sep. 2022 - 15:09

''Een van de tegenstanders van een prijsplafond van Russisch gas is Hongarije.'' En gelijk hebben de Hongaren natuurlijk. Waarom zouden EU arbeiders de oorlog van Biden tegen Putin willen/moeten financieren? Biden c.s. vraagt een veel te hoge prijs voor zijn milieu/klimaatverziekende schaliegas, kolen en biomassa. Terwijl de oplossing toch voorhanden is. Open de Nordstream2 gasleiding die de Russen hebben aangelegd om de EU arbeider van goedkoop gas te voorzien. Ook al is dat tegen het zere been van Biden die EU elite heeft overgehaald om dat nu juist niet te doen. En met dat soort acties waaronder ook het uitbreiden van zijn NAVO kernwapenmacht en steeds meer wapens aan de Russische grens de oorlog met Rusland heeft uitgelokt volgens de Paus.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje311 sep. 2022 - 9:47

@Kikker: We zijn binnen de EU heel veel te veel afhankelijk geworden van Russische energie. Trump waarschuwde daar ook al voor en om nu de vinger naar Biden te wijzen is wat erg kort door de bocht. Wat betreft kolen, biomassa en schaliegas moeten we onszelf even afvragen wat we op de korte termijn het belangrijkste vinden. Willen we de komende jaren nog wat geld over houden om van te kunnen eten of vinden we dat het milieu dusdanig belangrijk dat we onze ouderen en minder bedeelden daarvoor maar moeten laten verrotten? Zeg het maar?

LaBou
LaBou 11 sep. 2022 - 10:23

"Wat betreft kolen, biomassa en schaliegas moeten we onszelf even afvragen wat we op de korte termijn het belangrijkste vinden. Willen we de komende jaren nog wat geld over houden om van te kunnen eten of vinden we dat het milieu dusdanig belangrijk dat we onze ouderen en minder bedeelden daarvoor maar moeten laten verrotten?" Dus russisch gas is fout, dus daar moeten we vanaf maar kolen en/of schaliegas is ondanks alle daarmee verbonden milieuschade wél acceptabel? Er zal wel weer commentaar komen van de gebruikelijke schreeuwers maar ik zeg het toch: dit soort verhalen is gewoon flauwe kul. De "nationaliteit" van dat gas maakt geen drol uit voor die schade.

Elaya
Elaya10 sep. 2022 - 10:22

Wioe gaan er nou ofer energy hier in holland: rutte, kaag, jetten of de EU ? Of hore we dat op de prinzendag in septembre?

2 Reacties
TeeJee2
TeeJee210 sep. 2022 - 13:22

Schijnbaar de EU.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 sep. 2022 - 15:09

@ elaya - is dit geschreven in een nieuw Esperanto, of gebruikte je een vertaalmachine? Het is nog nét begrijpelijk.

Inzicht
Inzicht10 sep. 2022 - 9:26

Prima idee, een EU energieprijsplafond. De mate van succes zal afhangen welk plafond op welk moment gekozen wordt, maar de EU is in haar totaliteit een grote speler dus kan zich iets veroorloven. Minder goed is dat er gesproken wordt over het 'afromen' van duurzame energieleveranciers en een 'solidariteitsbijdrage' voor de fossiele industrie. Dit zou toch precies andersom moeten zijn?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 sep. 2022 - 7:42

Ons geld was op? Je prioriteiten niet op orde bedoelen ze, ik heb als eerste geld nodig voor eten en onderdak, daarna kijk ik wel of ik andere nog kan betalen, zo niet dan niet. Maar eten gaat altijd voor op de rest.

4 Reacties
Zandb
Zandb10 sep. 2022 - 9:33

Doomsdayshaman Omdat je aan je verplichtingen moet voldoen, kan het wel eens voorkomen, dat alle geld op is. Dan kun je natuurlijk prioriteiten stellen tot je een ons weegt, wat dan ook de werkelijkheid wordt.

Gimli1955
Gimli195510 sep. 2022 - 9:59

@Doomsdayshaman Ontwijken betalingsverplichtingen : Ziektekosten verzekering verplicht : premie + boete 30% Huur achterstand : dakloos Energie rekening : afsluiting + nieuwe aansluiting €400 Achterstand verzekeringen : niet verzekerd. OZB betaling : beslaglegging. Zeker nog geen ervaring met schulden? Het hebben van schulden is een verdienmodel van de schuldeisers en er is maar heel weinig nodig om in de schulden terecht te komen. Dat blijkt nu wel uit de verhalen, die door sommigen slechte oplossingen bieden.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 sep. 2022 - 16:19

Zo te zien aan de reacties van Zandb en Gimli1955 gaan zij de voorkeur geven aan honger lijden, OK. Maar als het je zo slecht gaat kun je naar de voedselbank of de methode Muskens toepassen.

Zandb
Zandb11 sep. 2022 - 6:21

Doomsdayshaman Ach, ik neem alleen maat stelling tegen het impliciete "eigenschuld, dikke bult karakter" van uw reactie. Is dat werkelijk tevergeefs?

develhunt
develhunt10 sep. 2022 - 6:59

In de peilingen staat de coalitie op enorme zware verliezen, bij de eerst volgende verkiezingen worden alle regeringspartijen weggevaagd, zelfs de VVD, dat is de enige en enkele reden dat de koers verlegd gaat worden, als de peilingen gunstig waren geweest had men nergens op ingegrepen, nu moet men wel uit lijfsbehoud niet uit sociale overwegingen, het woord sociaal komt niet in hun woordenboek voor, maar pas op, er kunnen nog heel wat addertjes onder het gras zitten, de steun aan het gewone volk kan via allerlei belastingen via de achterdeur weer terug worden gevorderd.

Gio Servas
Gio Servas10 sep. 2022 - 3:47

De lach van Rutte op de foto is natuurlijk nadat hij te horen heeft gekregen dat de scholier bijna van zijn stokje is gegaan omdat zijn ouders geen geld meer hadden voor eten. Verder ligt het probleem niet alleen bij de gasprijzen, maar ook bij de NUTS bedrijven. Als het alleen aan de gasprijzen zou liggen, dan zouden de NUTS bedrijven geen ongekende winsten hebben. Zij maken misbruik van de situatie om hun prijzen direct enorm te verhogen ook al hebben zij dit gas nog goedkoop in kunnen kopen. Diegene die daar over gaan zouden opgepakt moeten worden en aangeklaagd voor terrorisme aangezien zij hiermee eigenlijk wel moetwillig het land weten te destabiliseren.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195510 sep. 2022 - 8:31

Het zijn geen NUTS bedrijven meer sinds de invoering van de marktwerking. Het zijn nu beursgenoteerde bedrijven, die verplicht een hoog rendement aan hun aandeelhouders moeten uitkeren, anders groeit de economie onvoldoende. Onuitputtelijk groei is verplicht als 1 dimensionaal narratief om te beoordelen hoe het met de economie gaat, volkomen losgezongen van de werkelijke maatschappij. Het gaat uitstekend met de economie en toch is het aantal daklozen verdubbeld in de laatste 10 jaar onder Rutte. Stijging van winsten zijn leidend, de maatschappij kan ineenstorten, zo lang de economie maar groeit.

Proletarier
Proletarier12 sep. 2022 - 11:56

NUTS bedrijven zijn aan niemand iets verschuldigd behalve aan hun aandelhouders. Dat was vroeger de NL staat maar die hebben dat verkocht want VVD

Abdu
Abdu9 sep. 2022 - 22:34

“een prijsplafond voor Russisch gas” Wat een egoïstische onzin! Stel maar dat landen die Amerikaanse wapens nodig hebben, een “prijsplafond” voor deze wapens stellen die hen gunstigers lijkt. Hoe zal de VS reageren? Geen wapenverkoop! Als Europa zo’n voorstel zou doen betekent het dat ze geen gas Russische willen kopen. Rusland zal deze gaz elders aanbieden! In feite zijn grote gas-exportlanden die de prijs bepalen; zoals Rusland, Iran, Qatar etc. Maar waarom komen de EU en het westen met zo’n voorstel? Ik vermoed dat sommige machtige landen beginnen af te hakken. Om openlijke verdeeldheid en het breken van (zelf-sancties en) opgelegde eenheid voor te komen, komen er voorwaarden voor gas impoort uit Rusland. Nou, dat is misschien ook goed. Laat Europa de belangen van eigen burger en bedrijfsleven voorop stellen. Misschien komt er ook een Europese politieke oplossing voor Oekraïne.

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem10 sep. 2022 - 8:25

De EU heeft geen middel om druk te zetten op Rusland, de EU is een tandeloze tijger. Men kan een prijsplafond instellen, maar om die kosten op te vangen moet heel veel geld worden gecreëerd (lenen) wat de Euro NOG waardelozer gaat maken als dat hij nu al is.

Abdu
Abdu10 sep. 2022 - 13:43

@GeenProbleem Deze conflict zal de keerpunt zijn voor de EU. Of het zal uit elkaar vallen of de EU zal de norm worden voor een multipolaire wereld. Met huidig beleid van EU inzake Oekraine vrees ik dat het eerste het geval zal zijn. Het behoud van huidige positie leidt tot veel ellende voor de burgers en investeringen in Europa.

EUpiet
EUpiet9 sep. 2022 - 22:00

Aan de andere kant gaat het er sterk op lijken dat ze per 1-1-2023 de btw op energie weer naar de 21% gaan verhogen. Maar ach, waar zou ik me zelf nog druk om maken? Zelf zit ik in de veilige hoek met zonnepanelen, warmtepomp en infrarood en inductie koken. Ben al wat ouder en heb jaren gewaarschuwd van pas op, ze trekken je het vel over de oren als ze de kans krijgen. Dat zagen we met de toeslagenaffaire en met de gaswinning in Groningen. Dat zien we nu met crisis op bijna ieder gebied. Maar wat stemde Nederland godbetert weer in 2021. Dezelfde ellende als de jaren ervoor. Dus veel plezier er maar mee. 80% van Nederland wil dit. Ben er wel klaar mee. Dus aankomende winter als het koud is dan zet ik het lekker op 21 graden. (kan niet tegen warm overigens) neem een warm bad en laat de wereld maar de wereld. Mij gaat het niet meer raken.

Wie o Wie
Wie o Wie9 sep. 2022 - 18:26

Nederland heeft bereikt dat we het land zijn dat het meest verduurzaamd. Coolblue nam mijn aanvraag voor zonnepanelen niet eens in behandeling. Een ander bedrijf zei “meneer, we hebben dagelijks 15 aanvragen” Kijk dan naar andere landen. Daar doen consumenten niets aan verduurzaming en blijven zo afhankelijk van gas. Kassa voor putin.

9 Reacties
LaBou
LaBou 10 sep. 2022 - 5:44

Typisch wie-geblaat: "mij gaat het goed en de rest is niet belangrijk".

GeenProbleem
GeenProbleem10 sep. 2022 - 8:25

@LaBou Grappig.

Wie o Wie
Wie o Wie10 sep. 2022 - 12:40

Hoezo gaat het mij goed? Ik ben haastig opzoek naar zonnepanelen vanwege mijn torenhoge energie rekening. Maat ik zeg dat die nergens ge krijgen zijn. Waarom zeg je dan dat het goed gaat?

TeeJee2
TeeJee210 sep. 2022 - 13:23

@LaBou Interessant dat u iets leest wat er niet staat.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 sep. 2022 - 15:55

Wie o wie doet niet veel anders bij Joop.nl dan desinformatie verspreiden en discussies ontregelen met drogredeneringen. In een vorige reactie stelde deze dat hij of zij zonnepanelen in België had besteld (veel snellere levering) en nu weer haastig op zoek. Wie nu panelen in België besteld, moet tot mei volgend jaar wachten. De vraag is explosief gestegen. Verder bungelt Nederland in de EU onderaan wat duurzaamheid betreft: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Renewable_energy_statistics# Dat gebeurt zo stelselmatig met ook andere onderwerpen dat er geen sprake is van ''meningen,'' maar van obstructie.

LaBou
LaBou 10 sep. 2022 - 16:44

Totien meest milieuvriendelijke (en dus ook verduurzaamd) landen: https://www.thehike.nl/milieuvriendelijk-reizen-duurzame-landen/. En daar staat Nederland niet bij. Waarom willen bepaalde figuren dat er dingen geschreven worden die niet waar zijn. Overigens laat wie geen kans voorbij gaan om de wereld te verkondigen dat hij het prima voor elkaar heeft. Maar dat heeft hij blijkbaar zelf niet in de gaten.

Wie o Wie
Wie o Wie10 sep. 2022 - 19:33

Ik zeg helemaal niet dat Nederland nu al het meest duurzaam Is. Ik zeg dat Nederland aan het verduurzamen is als een tierelier. En dat is maar goed ook. Er zijn hier nergens zonnepanelen te krijgen. Probeer maar eens. In België zijn ze wel leverbaar, maar vanwege de afstand moet ik ze halen (ze komen tot limburg)

LaBou
LaBou 11 sep. 2022 - 6:09

"Wie o Wie 9 sep. 2022 - 20:26 Nederland heeft bereikt dat we het land zijn dat het meest verduurzaamd." Het staat er wel maar wie heeft het niet gezegd. Blijkbaar is wie een dementerende trol.

Wie o Wie
Wie o Wie11 sep. 2022 - 11:41

Labou, met verduurzaamd bedoelt iemand dat het een bestaand proces is. We zijn nog niet het meest duurzaam, maar op dit moment zijn we een grote slag aan het maken. We zijn aan het verduurzamen. Nederland verduurzaamd, en dag moeten we volhouden totdat we duurzaam zijn. Als we er zijn, ben jij de eerste die het hoort.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert9 sep. 2022 - 15:40

Ik merk op dat voor Rutte-IV de vrije markten heilig zijn - deze figuren zouden daar mensenoffers voor over hebben (als zulks al niet indirect het geval is geweest, bijvoorbeeld in gevallen van uitzichtloze armoede, of onder de slachtoffers van het toeslagenschandaal). Er zijn veel harteloze botteriken in ons land, zowel in de politiek als onder het kiezersvolk. Ze zijn nog erger dan die van 'eigen volk eerst', want de lieden die ik hier op de korrel neem hebben gewoon de schurft aan alles wat sociaal is. (Nieuw is dit niet, natuurlijk. Het antisociale ligt diep verankerd in het neoliberalisme. Twee ideologen, Ludwig von Mises en Friedrich von Hayek, die werden altijd spinnijdig als een ander in een debat zelfs maar over sociale vraagstukken durfde te beginnen. De goede Otto Neurath, econoom, filosoof, en socioloog, die was in de Wiener Kreis regelmatig de gebeten hond. Want hij hield van mensen. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_Neurath We weten het al lang: neoliberalen zijn niet in staat om van mensen te houden. Kijk uit voor ze. (De markt als afgod: lees het prachtboek van Harvey Cox: "The Market As God", Harvard University Press, 2016 - leerzaam, erudiet, en toch leest het als een trein.)

3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken9 sep. 2022 - 20:29

@ Drs Aldus onze antropoloog: Hij weet, door direct alles maar te veralgemeniseren: Neoliberalen houden niet van mensen. Dat suggereerdt bijna dat het uitverkoren politieke volk, de socialisten, dat dus wel zouden zijn. En dat kan Drs vast staven met concrete feiten: Houden van mensen betekent dan toch maximaal alleen houden van mensen die het socialisme omhelzen, zgn 'ons soort mensen'. Zoals het ultiem socialistisch Bij1 pretendeert inclusiviteit te omarmen, en vervolgens iedereen de tent uit te vechten omdat ze niet eens in staat zijn van hun collega's te houden. Uiteindelijk blijken diegenen die pretenderen sociaal te zijn, dat te vaak te kunnen doen ten koste van anderen. De mens blijft de mens.

Gerygrr
Gerygrr10 sep. 2022 - 10:27

Kritisch kijken, Sociaal zijn is anderen helpen en dat met respect doen. De ander niet als bedelaar te kijk zetten en jezelf niet op de borst slaan omdat je helpt. De burenhulp kwam langs uit de mond van een liberaal. Hij durfde te stellen, dat er ge3n buren meer met een pannetje soep klaar staan… Het punt is nu, dat de sociale samenhang is wegbezuinigd, ook goed doen is door de staat omarmd. Echter de staat was liberaal wantrouwend en heeft het toeslagenschandaal gecreëerd…. Daarbij vraagt dezelfde regering overal waar je oplossingen leest een herhaling van de mantra: mensen doe het zelf! Wij hielpen en zwegen erover! Het warme douches geven. Kleren uitdelen en brood met beleg. Sttt niet verder vertellen!

TeeJee2
TeeJee210 sep. 2022 - 13:27

De vrije markten zijn alleen heilig wanneer het (politiek) loont om hier lippendienst aan te bewijzen. Voor de rest zijn de kabinetten van Rutte vooral bezig geweest met het laten groeien van de overheid, meer regels en wetten er uit te pompen, en alles dusdanig te semi-privatiseren dat het nooit als vrije markt kan werken omdat de overheid een te grote vinger in de pap houdt.

Kikkerts5
Kikkerts59 sep. 2022 - 15:19

''Rutte draait: kabinet lijkt verzet tegen prijsplafond energie op te geven'' Dat is natuurlijk heel goed nieuws voor de rijke doelgroep van de VVD en gedogers. Van een prijsplafond kunnen de rijken dik profiteren. Heel dik, want de rijken verbruiken in hun luxe grote eigen villa's heel wat meer gas dan paupers in een kleine arbeiderswoning. Zelfs al die pauperarbeiderswoning slecht geïsoleerd is. Slim gespeeld weer van VVD Rutte en gedogers. Eerst voor de buhne dwars gaan liggen in dan onder druk van EU elite e.d. toch maar met extra poen gaan smijten naar de rijken terwijl paupers nog steeds in de kou staan ondanks de tegemoetkoming in energiekosten die ze krijgen.

2 Reacties
Zandb
Zandb10 sep. 2022 - 6:25

Kikkert Ik begrijp wat u bedoelt maar u wilt toch niet beweren dat geen prijsplafond dan voor die armen een beter alternatief is? Realiseert u zich bijvoorbeeld, dat een van de grootste problemen van dit land de almaar toenemende bureaucratie is, die een verfijning zoals u die zich wenst, telkenmale oplevert. Ik bedoel: Tegemoetkomingen in de kosten, maar dan alleen voor wie het nodig heeft. Maar hoe doe je dat! Uitkeringen prima maar dan alleen voor wie dat nodig heeft. Maar hoe doe je dat! Vluchtelingen, welkom maar dan alleen de echte. Maar hoe doe je dat! Subsidies, graag. Maar dan ........

Kikkerts5
Kikkerts510 sep. 2022 - 9:23

''Tegemoetkomingen in de kosten, maar dan alleen voor wie het nodig heeft. Maar hoe doe je dat!'' We hoeven daarvoor echt niet opnieuw het wiel uit te vinden Zand. Nederland kent een schandalig a-sociaal systeem om paupers nauwkeurig op het bestaansminimum te houden. TOESLAGEN! Is het inkomen van een gezin zo laag dat ze door het bestaansminimum zakken dan kunnen ze een toeslag vragen voor zorg- en huurkosten. Om te zorgen dat de rijke huisjesmelker zijn huur kan opstrijken. Stijgt het inkomen van het paupergezin dan dalen de toeslagen. Wat let om daar nog een energietoeslag alleen voor paupers aan toe te voegen?

Pindaklaas
Pindaklaas9 sep. 2022 - 13:45

Ik kan er niets aan doen maar vind die lachende Rutte op de foto compleet misplaatst.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman9 sep. 2022 - 16:22

Als hij naar me lacht tel ik mijn knikkers en zegeningen als hij weggaat, als een dief in de nacht, gluiperd?

TeeJee2
TeeJee210 sep. 2022 - 13:23

Rutte is per definitie misplaatst.

Gerygrr
Gerygrr9 sep. 2022 - 13:05

Eindelijk! Vandaag ook bleek weer eens, dat er best snel kan worden omgeschakeld naar meer wind en zon, de daarvoor benodigde uitbreidingen van de netwerken zijn door Tennet gerealiseerd! Heel goed, zo moet het! Stop de onzin en laat eerst groene stroom op de netwerken. Op tijden met veel zon en/of wind kun je extra stroom laten afnemen bijvoorbeeld door extra batterijen te laten opladen. Grote afnemers kunnen worden aangemoedigd te investeren in zon en wind. Kijk ook naar de mediterrane landen voorbesparingen. Daar liggen al decennia waterleidingen op daken, die rechtstreeks door de zon gratis het water voor douche en was verhitten!

6 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas9 sep. 2022 - 13:46

Daarnaast zou de prijs van groene stroom een heel stuk goedkoper moeten zijn dan grijze stroom.

LaBou
LaBou 9 sep. 2022 - 16:13

Toch nog maar eens proberen: de prijs is nooit niet goedkoop, de prijs is laag!

Wie o Wie
Wie o Wie9 sep. 2022 - 19:06

Hoi Labou, goed dat je het probeert maar je zegt het verkeerd. Je schrijft “de prijs is nooit NIET goedkoop”. Daarmee zeg je dat er prijs als altijd wel goedkoop is (want nooit niet, is altijd wel). Echter, een prijs kan nooit goedkoop zijn.

GeenProbleem
GeenProbleem10 sep. 2022 - 9:53

@Pindaklaas 'Daarnaast zou de prijs van groene stroom een heel stuk goedkoper moeten zijn dan grijze stroom. ' Dit moet satire zijn toch?

LaBou
LaBou 10 sep. 2022 - 10:27

Wie moet zich maar eens verdiepen in spreektaal, misschien leert hij dan nog wat.

Wie o Wie
Wie o Wie10 sep. 2022 - 19:35

Spreektaal ken ik. Ik hou mij er nooit niet mee bezig.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal9 sep. 2022 - 12:57

De sancties tegen Rusland zijn dus als een boomerang gebleken. Leve de EU en wijsheid (not)

2 Reacties
hgroen2
hgroen29 sep. 2022 - 15:18

De sancties werken uitstekend. De russische economie ligt op zijn gat en totaal faillissement is aanstaande. Rusland kan de oorlog niet meer volhouden omdat ze geen middelen meer hebben. Daardoor verovert Oekraine nu gebied terug. Dat we nu wat pijn lijden, is peanuts in vergelijking wat Oekraine doormaakt. Dus nu volhouden en Poetin zal niet anders kunnen dan inbinden. En mobilisatie in rusland zal niet helpen. Hun wapens zijn outdated, amper munitie meer. Nog voor het einde van het jaar, zal Poetin door het stof moeten. En dat houden wij echt wel vol, als we maar de opbrengsten van energieleveranciers herverdelen naar de laagste inkomens.

Zandb
Zandb10 sep. 2022 - 6:31

Rechtse Bal Dat is inderdaad het geval; dat als je zuiver op de graat wil zijn, dat dat niet altijd leuke gevolgen heeft. Als ik uw redenering volg, dan slijm je toch bij je baas, als je anders ontslagen wordt! Dan 'is een bevel toch een bevel', als er negatieve gevolgen aan vast zitten! Dan kies je toch voor de misdaad, als je onder druk gezet wordt!

Gimli1955
Gimli19559 sep. 2022 - 12:13

Heb ik het nu goed begrepen dat we tot voor kort hetzelfde standpunt hadden als Hongarije? Het Hongarije van Orban en de daarbij horende repressie en corruptie?

6 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten9 sep. 2022 - 13:14

We? We? Niks geen we. Dit kabinet, dat is heel wat anders.

Jozias2
Jozias29 sep. 2022 - 14:50

@gimli Nee, maar dat past minder goed in het beoogde frame.

LaBou
LaBou 9 sep. 2022 - 16:18

Nederland tegen een prijsplafond vanwege de heilige markt, Hongarije tegen wegens afhankelijkheid. Kortom: beiden tegen. Maar vlgs. Jozias zijn twee totaal verschillende standpunten en wordt het alleen maar voorgesteld of ze beiden tegen zijn.

Gimli1955
Gimli19559 sep. 2022 - 21:09

@Labou Het resultaat is hetzelfde, ook al zijn de standpunten verschillend. @Spijker Maarten Je hebt helemaal gelijk, we bestaat niet, mijn vergissing en welgemeende excuses.

Zandb
Zandb10 sep. 2022 - 6:27

Gimli Ja. Dat hebt u vast goed begrepen. Verder nog wat te zeuren?

Gimli1955
Gimli195510 sep. 2022 - 8:34

@Zandb Verder dan persoonlijke aanvallen komt het ook niet meer, wat een inhoud.

Grooteman2
Grooteman29 sep. 2022 - 11:55

Wat een "briljant" idee. Tegen Rusland zeggen dat we een bepaald bedrag betalen en meer niet. What could possibly go wrong?

1 Reactie
TheunT
TheunT9 sep. 2022 - 13:26

Niet dat die kraan open gaat maar goed.