Joop

‘Russisch invasieleger plaatst explosieven op dak Zaporizhzhia-kerncentrale’

  •  
05-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5141 keer bekeken
  •  
zapori

Het Russische invasieleger heeft op de daken van twee kernreactors van de Zaporizhzhia-atoomcentrale objecten geplaatst die lijken op explosieven. De Oekraïense president Volodimir Zelenski vreest dat de Russen een aanval op de centrale zullen simuleren door de explosieven op te blazen. De Russen zouden zo’n ontploffing kunnen gebruiken voor propagandadoeleinden.

Een ander scenario is dat de Russen de grootste Europese kerncentrale onklaar willen maken en achterlaten. Medewerkers van het Russische Rosatom zouden al zijn geëvacueerd, en ook Oekraïense medewerkers zouden het advies hebben gekregen om te vertrekken, bij voorkeur naar de door de Russen bezette Krim.

Russische troepen hebben de centrale sinds het begin van de invasie in februari 2022 in handen. De Russen en Oekraïners beschuldigen elkaar er regelmatig van de veiligheid van de kerncentrale in gevaar te brengen.

Het Internationaal Atoomagentschap waarschuwde vorig jaar voor een mogelijke atoomramp bij Zaporizhzhia als gevolg van de oorlog. De vrees is dat bij een aanval veel radioactiviteit kan vrijkomen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Bogdan
Bogdan7 jul. 2023 - 21:37

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Dooie Mus
Dooie Mus6 jul. 2023 - 4:55

Joi. Wat explosieven op het dak van reactor 3 en 4 gaan echt geen radioactieve ramp veroorzaken, die dingen zijn gebouwd om een kernbom te weerstaan. Echter, in de getroebleerde hoofden van de Kremlinisten draait alles om de perceptie en de beeldvorming; "Kijk toch eens wat die vermaledijde "Khokhols" nu weer aanrichten; ze bombarderen hun eigen kerncentrale alléén maar om ons, vreedzame en mensenrechten respecterende Russen de schuld te kunnen geven!" Het is niet alsof we deze goedkope "Maskirovka" truc niet eerder hebben gezien...

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 jul. 2023 - 21:57

Na het opblazen van de Nova Kachovka dam heeft het westen helemaal niets gedaan. Dat was een teken van zwakte. Poetin heeft hieruit de conclusie getrokken dat hij nog een stapje verder kan gaan. Poetin is maar voor één ding gevoelig: een keiharde reactie. Die is uitgebleven na het opblazen van de dam. Dus nu dreigt hij een nucelaire ramp te gaan veroorzaken. Komt er geen reactie: dan gaat de kerncentrale de lucht in. Óf hij nog verder escaleert wanneer er nog steeds geen reactie van het westen komt als half Oekraïne radioactief besmet is, is geen vraag. De vraag is hoé Poetin verder zal gaan escaleren. Wat is nog ingrijpender dan het onder water zetten van een gigantisch gebied, en nog gruwelijker dan het opblazen van een kerncentrale?

8 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel6 jul. 2023 - 7:04

Je wilt een kernbom op Moskou of zoiets?

Frits Jansen
Frits Jansen6 jul. 2023 - 7:48

BNNVARA moet doen waar ze goed in zijn: een (klandestiene) zender beginnen in Moskou om de bevolking met de neus op de feiten te drukken. met de huidige technologie kan dat ook onbemand. Driekwart van de Russen denkt nog steeds dat hun held Poetin een eerzame strijd voert tegen verschrikkelijke "nazi's" die tot vernietiging van het Oekraïense volk moet leiden. Het idee is niet nieuw, al in de jaren '30 probeerde Stalin Oekraïne uit te hongeren. Tegelijk beweert Poetin dat Russen en Oekraïners eigenlijk één volk zijn. Is hij uit op broedermoord? feitelijk zijn er in elk geval nauwe banden tussen beide volkeren, maar daar had Poetin als kampioen tweedracht zaaien wat op gevonden.

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 jul. 2023 - 9:13

@Uilenspiegel - Het lijkt me dat er nog genoeg andere opties zijn. De gedachte dat Poetin tot rede komt als je hem op een redelijke manier tegemoet treed is levensgevaarlijk.

Uilenspiegel
Uilenspiegel7 jul. 2023 - 8:15

@ Molly Poetin op een onredelijke manier tegemoet treden, hoe zie je dat? En bovenal hoe denk je dat hij zal reageren?

Bogdan
Bogdan7 jul. 2023 - 21:30

Er is geen bewijs dat Rusland of Oekraïne heeft dan opgeblazen. En bovendien bij opblazen van gaspijp was ook direct gezegd,dat Rusland heeft dat zelf gedaan.

Bogdan
Bogdan7 jul. 2023 - 21:32

Is er bewijs van? Wie heeft dat gedaan?

Bogdan
Bogdan7 jul. 2023 - 21:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 jul. 2023 - 23:43

@Uilenspiegel - 'Poetin op een onredelijke manier tegemoet treden, hoe zie je dat?' Daar heb je een punt. Atacams leveren of de zwarte zeevloot vernietigen was uiteraard een proportionele en redelijke reactie geweest na het opblazen van de Nova Karchovka-dam. Dat had Poetin best begrepen. Wat echter een zeer onredelijke manier is om Poetin tegemoet te treden na het opblazen van de dam, is helemaal niets doen. Poetin's reactie: een kernreactor ondermijnen en een nucleaire ramp veroorzaken.

Mostafa
Mostafa5 jul. 2023 - 17:15

Een teken dat praatjes van Putin geen gaatjes kunnen vullen. De oorlog van Putin laat zien dat de Russen behalve groot mond hebben ook niets kunnen. Zij moeten minder Wodka gaan drinken. Het Westen is sterk en heeft het ook letterlijk laat zien. Het Wasten lacht de Russen inclusief Putin helemaal uit. Bravo Ameriak en het Westen van Europa : democratie, mensenrechten en de ECHTE spierballen.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jul. 2023 - 2:31

Hoe helpt dat lachen om de annexatie terug te draaien?

Frits Jansen
Frits Jansen6 jul. 2023 - 7:51

Dat het Poetin en zijn Russen geen zier kan schelen hoe er over hem wordt gedacht in het Westen lijkt mij het understatement van het jaar.

Uilenspiegel
Uilenspiegel5 jul. 2023 - 17:03

Ik vraag mij steeds vaker af, wie er belang heeft bij al het bloedvergieten. Zinloos is het. En ja Poetin zit fout, en ja we hebben met z'n allen boter op het hoofd. Al die mensen die lijk worden. Vietnam is vergeten. De wapenindustrie floreert.

10 Reacties
alweertelaat
alweertelaat5 jul. 2023 - 19:04

Er is er maar 1 op de wereld die je dat antwoord kan geven. Dat is degene die alle ellende is begonnen.

JasDon
JasDon5 jul. 2023 - 21:38

Uilenspiegel: "Ik vraag mij steeds vaker af, wie er belang heeft bij al het bloedvergieten. " Dit trucje gebruik je continu in je reacties. En je suggereert dat beide partijen fout bezig zijn. M.a.w. je probeert een gelijk deel van de schuld naar het Westen en Oekraine te schuiven, in een oorlog waar Putin duidelijk de agressor is en waar Putin van het resultaat afhankelijk is voor zijn overleving. Je probeert gewoon te verhullen dat je een tankie bent die problemen heeft met de VS/NATO.

Ed Verbeek
Ed Verbeek6 jul. 2023 - 5:13

Ha Uilenspiegel, ik deel jouw vragen en volg tegenwoordig militairen en ex-CIA agenten als Scott Ritter, Douglas MacGreggot, Larry Johnson en Ray McGovern. Erg boeiend om ook eens de andere kant van het verhaal te horen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel6 jul. 2023 - 7:11

@alweertelaat Ach jij weet wie de vijand is en die moet vernietigd worden? @Jasdon Mijn oprechte vraag een trucje noemen en jezelf tot redelijk mens benoemen is geen trucje? Mij verwijten dat ik verhul moeite te hebben met de Nato/VS, terwijl ik moeite heb met de kadavers aan beide zijden, is geen trucje? Wat jij steeds doet is mensen die anders denken tot collaborateur benoemen, het zou maar een van jouw kinderen zijn die sneuvelt.

JasDon
JasDon6 jul. 2023 - 9:25

Uilenspiegel, Je vraag is of niet oprecht of je bent niet in staat publieke informatie op te zoeken die de belanghebbenden duidelijk aangeeft. Het eerste lijkt mij hier van toepassing, je bent niet anders bezig dan een Tucker Carlson met zijn "I'm just asking questions" methode. Het is zo doorzichtig als het maar kan en is gewoon een vorm van demagogie. Als je twijfelt aan de correctheid of compleetheid van publiek beschikbare informatie: geef dan aan waar precies het plaatje niet compleet of correct is.

Prisunic
Prisunic6 jul. 2023 - 11:01

Daar heb je Jasdon weer, met zijn tankies,die voortdurend bepaalt hoe er hier moet worden gedacht: `Je probeert gewoon te verhullen dat je een tankie bent die problemen heeft met de VS/NATO.' Nou en wat dan nog? Eerst andersdenkende mensen framen en vervolgens daar zelf een probleem van maken. Gelukkig is er altijd nog VMU hier.

JasDon
JasDon6 jul. 2023 - 12:44

Gijs-Jan, Ik duidt alleen maar de uitspraken van Uilenspiegel, ook VVMU. Het probleem is dat jij inhoudelijke kritiek en argumentatie als gelijkwaardig ziet aan feitenvrije posts of overduidelijke insinuaties. Helaas is kritisch denken niet voor iedereen weggelegd. Ed Verbeek, Scott Ritter... was hij niet veroordeeld na in een honeytrap te zijn gestapt met een agent die zich voordeed als een 16 jarige? En gaf hij Oekraïne niet de schuld van Bucha? Terwijl er letterlijk videobeelden zijn van executies door Russen. Jij kiest je gelijkgestemden wel uit hè?

Uilenspiegel
Uilenspiegel6 jul. 2023 - 14:34

@Jasdon Ik zou feitenvrij wat meningen rondstrooien, niet oprecht zijn. Feiten zijn de doden, de kadavers, de winst van de wapenindustrie en er zijn maar heel weinig stervelingen die daar beter van worden.

JasDon
JasDon6 jul. 2023 - 17:27

"Feiten zijn de doden, de kadavers" Je bent aan het cherrypicken in de feiten, blijkbaar doet de wil en de toekomst van Oekraïeners er opeens niet meer toe. "de winst van de wapenindustrie en er zijn maar heel weinig stervelingen die daar beter van worden." Ahh, eindelijk een keer een kijkje in de partijen die volgens jou belangen hebben. Kost wat reacties, maar dan vraag ik jou: heeft 'de wapenindustrie' dit conflict gestart of Putin?

Uilenspiegel
Uilenspiegel7 jul. 2023 - 8:24

@Jasdon De wapenindustrie heeft er alle belang bij, net als hun aandeelhouders. Dat valt niet te ontkennen. Daarnaast is de verwevenheid met overheden al keer op keer aangetoond. En zoals eerder geschreven, Poetin is de agressor. Mijn punt is en blijft dat een oorlog, een hel is, niets oplost en dat je hoe dan ook moet en gaat onderhandelen. Hoe eerder hoe liever in het belang van al het kanonnenvoer, van alle burgers waar dan ook. En ik kan jou verzekeren dat dit al lang gebeurt, hopelijk gaat de publieke opinie daar snel in mee.

Martin van der Linde
Martin van der Linde5 jul. 2023 - 16:49

Dreigen de boel op te blazen als drukmiddel. Dat hebben ze vaker gedaan. Devijand afschrikken. Wie niet sterk is, en we weten inmiddels dat ze bluffen als het om aanvalskracht gaat, moet zijn vijand verwarren. En verder om tijd te winnen als ze zich terugtrekken. Ook dat deden ze eerder bij het opblazen van de dam. Het gaf het Russische leger de tijd om aan de andere kant van het water te hergroeperen en zich in te graven. En om verwarring te zaaien. Het is nooit 'of' maar altijd 'en' in tactische zaken. Je moet je vijand voor keuzes stellen, het maakt dat die zijn aandacht op meerdere zaken moet richten. Bovendien als het ene niet lukt kun je altijd terugvallen op het andere.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman5 jul. 2023 - 16:27

We gaan het meemaken, vooralsnog staan in het artikel aannames, geen feiten.

Herr Vorragend
Herr Vorragend5 jul. 2023 - 15:18

De Oekraïners hebben 0% belang om de kerncentrale op te blazen. Van het Russische regime kan je helaas van alles verwachten. De Amerikanen en Britten hebben de Russen al te verstaan gegeven dat een moedwillig opblazen van de centrale voor de NATO een artikel 5 geval is. Ik hoop dat de waanzinnigen in het Kremlin deze waarschuwing op hun reële merites beoordelen.

5 Reacties
Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen5 jul. 2023 - 16:36

Ik moet nog zien dat de NAVO een aanval op die kerncentrale behandelt als een artikel 5 geval.

Reset
Reset5 jul. 2023 - 17:06

Inderdaad, Oekraine heeft geen enkel belang bij een artikel 5 situatie.

PVDB2
PVDB25 jul. 2023 - 17:10

Ik zou er niet te veel op rekenen. And then we could really have a problem. Poetin, een nationalist en "sterke" man, die slecht tegen zijn verlies kan, kan er ook een scorched earth theory op na houden. Waar dus deze kerncentrale onderdeel van uitmaken. De grootste van Europa. Met verstrekkende gevolgen. Alhoewel nieuwer dan die in Chernobyl en met blijkbaar alle 6 reactoren uitgeschakeld, blijft het een gevaar voor de omgeving. Niet alleen het ontbreken van (voldoende) koelwater maar ook explosieven of een raketinslag kan de nodige gevolgen hebben. Het is vaker gezegd: het is een strategisch doel. Je kan het niet zomaar even uitschakelen. De economische kosten zullen groot zijn, maar lang zo groot natuurlijk dan de maatschappelijke kosten. Maar laten we hopen van niet.

Mohawk2
Mohawk25 jul. 2023 - 19:33

"Ik moet nog zien dat de NAVO een aanval op die kerncentrale behandelt als een artikel 5 geval" Dat hangt er misschien vanaf waar de radioactieve fall out zou gaan neerkomen. Op dit moment en de komende dagen waait daar de wind richting Polen en Duitsland. Een nucleaire wolk neerdalend op die landen zou als een art. 5 casus opgevat kunnen worden... Laten we hopen dat de vermeende 3d schaaktechnieken die Putin volgens velen van zijn verstehers tot in de puntjes beheerst hem nu niet in de steek steek laten en dat hij het uit zijn domme dictatorhoofd laat!

MichielV2
MichielV26 jul. 2023 - 5:35

Sterker nog, Oekraïne heeft de mogelijkheid niet om, op dit moment en op deze wijze, de reactoren de saboteren. De centrale staat immers onder controle van schurkenstaat Rusland.