Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rusland belooft aanval op Kyiv terug te schroeven, experts voorzien 'elegante aftocht'

  •  
29-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1362 keer bekeken
  •  

De Russische onderminister van Defensie Alexander Fomin heeft dinsdag verklaard dat zijn regering de aanvallen op de Oekraïense steden Kyiv en Chernihiv gaat terugschroeven. Hij zei dat na afloop van onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland in Istanbul. Fomin stelt dat de mindering dient om vertrouwen te scheppen. 

De Volkskrant schrijft‘Het besluit is genomen om de militaire activiteiten in de richting van Kyiv en Chernihiv radicaal, en met een ruim verschil, te beperken’, aldus Fomin. Volgens de onderminister zal de Russische militaire top meer details bekendmaken over de maatregel zodra de onderhandelingsdelegatie is teruggekeerd in Moskou.

Eerder verklaarde een hoge Russische militair dat het leger zich meer zou richten op de verovering van Donbas, het deel van Oekraïne dat pro-Russische milities al jaren grotendeels controleren.

De Russische argumentatie dat het het wederzijdse vertrouwen wil verhogen, lijkt vooral een elegante manier om zich terug te trekken, omdat het niet anders meer kan, volgens VRT NWS-journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw.  Als de hoofdstad Kyiv geen doel meer van de invasie is dan is dat vreemd, zegt hij. Het doel van de invasie was immers regimewisseling. "Ik zou er ook niet zoveel geloof aan hechten mocht Rusland niet zo onder druk staan. Ik denk daarom dat het geen belofte is om troepen terug te trekken, maar eerder een noodzaak om dat te doen om niet ingesloten te raken."

Op het noordelijke front boekt het Russische leger al weken geen enkele vooruitgang. Sterker nog Oekraïense troepen hebben de stad Irpin nabij Kiev terugveroverd. Oekraïne zou trachten de Russische troepenmacht in het noorden te omsingelen. Als dat lukt kunnen ze zich niet meer terugtrekken. Ondertussen bevestigen de Oekraïense autoriteiten gedeeltelijke terugtrekking van de Russen bij Kyiv en Tsjernihiv.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.