Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rusland stopt pas met vernietiging Marioepol als Oekraïens leger zich overgeeft

  •  
30-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1034 keer bekeken
  •  
ANP-445964467

Rusland stopt pas met de vernietiging van Marioepol wanneer het Oekraïense leger de stad opgeeft en zich overgeeft. Dat heeft de Russische dictator Vladimir Poetin gezegd in een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron. Daarover heeft het Kremlin zelf een bericht naar buiten gebracht. 

De zuidelijke havenstad Marioepol wordt al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zwaar onder vuur genomen. De stad is hermetisch afgesloten en wordt dagelijks gebombardeerd. Geschat wordt dat daarbij zeker 5.000 inwoners zijn gedood, waaronder ruim 200 kinderen. Desondanks is het de Russen niet gelukt de stad in te nemen. Al geruime tijd worden pogingen ondernomen burgers veilig de stad te laten ontvluchten. Veel van deze pogingen mislukken, omdat Rusland de vluchtelingen onder vuur neemt. 

De vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne lijken ondertussen op niets te zijn uitgelopen. Hoewel de Oekraïense vertegenwoordigers na afloop hoopvol waren dat er een oplossing gevonden kan worden, liet de Russische delegatie weten dat beide partijen niet nader tot elkaar waren gekomen. Dinsdag zei Rusland wel zijn troepen terug te trekken uit de omgeving van hoofdstad Kyiv. Dat zou er volgens experts op kunnen wjizen dat Poetin op zoek is naar ‘een elegante aftocht’ waarbij hij zich op de separatistische Donbas regio richt. Hoewel Amerikaanse inlichtingendiensten weliswaar een kleine terugtrekking van Russische troepen heeft waargenomen, is van werkelijke terugtrekking nog niets te zien.

Mocht het binnenkort alsnog tot een vredesakkoord komen, dan betekent dat volgens Mark Rutte niet dat de sancties tegen Rusland weer worden opgeheven. De premier zei vanuit Madrid: ‘En laat me een ding heel duidelijk maken: een vredesakkoord onder bedreiging, gepaard gaande met het verlies van Oekraïens territorium en soevereiniteit, is niet de manier om terug naar normaal te gaan. Noch zal het automatisch leiden tot het verzachten van de sancties.’

De Britse premier Boris Johnson zei woensdag woorden van soortgelijke strekking. Volgens hem is het zelfs nodig de sancties nog verder op te voeren totdat Rusland zich volledig heeft teruggetrokken uit Oekraïne, met inbegrip van het acht jaar geleden geannexeerde schiereiland De Krim. Johnson zag zich ook genoodzaakt te reageren op de woorden van de Amerikaanse president Biden, die afgelopen weekend zei dat Poetin niet mag aanblijven als president van Rusland. Johnson benadrukte vandaag dat een gedwongen machtswissel niet aan de orde is voor Groot-Brittannië. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.