Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Rusland en Servië proberen Kosovo te destabiliseren’

  •  
28-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3525 keer bekeken
  •  
kosovo

Rusland en Servië poken de spanningen tussen Serviërs en Albanezen in Kosovo op. Die beschuldiging uit de Kosovaarse minister van Binnenlandse Zaken Xhelal Svecla, meldt Al-Jazeera. Volgens Svecla zetten de Servische autoriteiten etnische Serviërs ertoe aan om blokkades op te werpen in Kosovo. Servië ontkent de inmenging en zegt alleen de Servische minderheid in Kosovo te willen beschermen.

Serviërs in de plaats Mitrovica in het noorden van Kosovo hebben dinsdag nieuwe blokkades opgeworpen. Dat gebeurde nadat Servië zijn strijdkrachten aan de grens maandag in de hoogste staat van paraatheid had gebracht.

De spanningen tussen Servië en Kosovo, dat zich in 2008 onafhankelijk verklaarde, lopen al weken op. De bron voor de huidige onenigheid vormt een conflict over kentekenplaten. Kosovo wilde boetes uitdelen aan Serviërs die met Servische nummerborden rondrijden, maar besloot daar eind vorige maand na bemiddeling van de Europese Unie van af te zien.

Meer over:

servië, kosovo, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

Kuifje3
Kuifje31 jan. 2023 - 13:31

Servië laat zich hier duidelijk kennen als een vijand van het westen. Op zich niet eens zo vreemd als je weet dat de Serviërs al sinds jaar en dag dikke vrienden zijn van de Russen. Dat mag natuurlijk aangezien het een ieder vrij staat zijn eigen vrienden te kiezen. Nou ja, bijna iedereen zeg ik kijkend naar Ukraine en nog wat landen. Wat ik dan weer WEL vreemd vind is dat Servië een Schengenland is en een land als Bulgarije wat juist heel graag bij het westen wil horen door (vooral) ons land buiten dat Schengengebied wordt gehouden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin29 dec. 2022 - 23:22

Natuurlijk zinnen de serven op wraak, dat Kosovo onafhankelijk door hun eigen toedoen is geworden, met hun mythische servische gronden is ze een doorn in het oog, dit sluimerde altijd al, dat de NAVO een einde maakte aan een dreigende genocide kon op veel instemming rekenen, zelfs van GL bij monde van Rosenmöller, de sp verzette zich tegen ingrijpen en liet anti-NAVO sentimenten prevaleren boven het redden van mensen in doodsnood, om die reden alleen al heb ik een bloedhekel aan die psychopathische volksverlakker Jan Marijnissen, de manier waarop hij zijn standpunt verdedigt getuigt van doortrapte manipulatie, wat me nog het meest verbaasde is dat men z'n bull crap voor zoete koek slikte, de parlementaire pers incluis, kijk maar welk verhaal hij in elkaar draaide om te verhullen dat mensenlevens minder belangrijk zijn dan z'n ziekelijke dogma's. https://www.trouw.nl/nieuws/navo-bereikt-wat-ze-wil-voorkomen~b05bdc7c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 dec. 2022 - 11:51

Moet het niet zijn Kosovaarse Serviërs die het Servische nummerbord voerden i.p.v. dat van Kosovo. Is een essentieel verschil lijkt me.

randomjooperd
randomjooperd29 dec. 2022 - 10:44

dat is een manier om er naar te kijken. Je kan het namelijk ook omdraaien. Perspectief.

a.doorgeest
a.doorgeest29 dec. 2022 - 5:56

@ Emile Proudhon - Uw conclusie is onjuist. Begrijp je ergernis over teksten die niet op de juiste plek terechtkomen, maar da's mijn onhandigheid op software gebied. Heeft niets met heimelijk of besmuikt gedrag te maken !

7 Reacties
LaBou
LaBou 29 dec. 2022 - 9:30

"Begrijp je ergernis over teksten die niet op de juiste plek terechtkomen, maar da's mijn onhandigheid op software gebied." Éénmaal kan inderdaad onhandigheid zijn. Meerdere malen, zoals hier, is dat niet. Dat is iets willens en wetens doen.

a.doorgeest
a.doorgeest29 dec. 2022 - 13:55

@la Bou - Wat een wantrouwen. Zoals de waard is, vertrouwt hij kennelijk zijn gasten. Mistroostig internetgedrag van uw kant !

LaBou
LaBou 30 dec. 2022 - 7:20

Vindt je? Ik denk dat iets meerdere malen doen wijst op opzet. Maar trek vooral de geworpen schoen aan.

Lekkerbezig
Lekkerbezig30 dec. 2022 - 14:48

Labou: ik denk…. Daar gaat je geloofwaardigheid al.

a.doorgeest
a.doorgeest30 dec. 2022 - 16:41

@ LaBou - Een hardnekkige, consistente fout wijst op onkunde en niet op opzet. In die zin is er geen groot detective aan U verloren gegaan. Vind je ? schrijven we zonder dt, maar da's een detail en de handschoen wordt geworpen terwijl er in de Arabische wereld met schoenen wordt gegooid op momenten van grote ergernis of als teken van verwensing. Niet alles verhusselen dus. Verder hebben de opmerkingen van U en Proudhon mij wel aan het denken gezet. Het lijkt erop dat ik mijn berichten na enige oefening nu wel juist kan adresseren, en da's winst. Ook voor mij trouwens, want ik schrijf om gelezen te worden en ook voor mij is het fijn als berichten direct bij de juiste persoon terechtkomen en niet ergens anders in een thread - dat maakt de boel onoverzichtelijk en rommelig. Maar enige terughoudendheid met verbaal vuurwerk en het uiten van valse beschuldigingen kan geen kwaad. Een wellevend Nieuwjaar dus alvast dan maar toegewenst !

LaBou
LaBou 30 dec. 2022 - 16:46

Beste wie, je kunt het nog steeds niet laten hè. Vertel eens, wat is het verband van deze hersenscheet met het onderwerp.

LaBou
LaBou 30 dec. 2022 - 21:24

Als doorgeest zo begint heeft discussiëren geen enkele zin. Het is wel raadzaam voorzichtiger met de tenen te zijn anders gaan er meer mensen op staan de komende tijd.

Déjà vu
Déjà vu29 dec. 2022 - 1:51

Kosovo, dat zich los heeft gemaakt van Servië werd wel erkend door het westen. Baskenland dat zich wilde afscheiden van Spanje, kon niet op steun rekenen. Evenmin kon Catalonië een beroep doen op het westen. Ook trad het westen niet op tegen de Fransen, toen die de Bretonse cultuur wilden vernietigen (assimileren). Altijd maar weer die hypocrisie en leugenachtigheid van de dames en heren politici. Gefaciliteerd trouwens door de media. In Slowakije leven, aan de grens met Hongarije, Hongaren (de grenzen werden na de eerste wereldoorlog nogal ruw bepaald) die nogsteeds Hongaars spreken en gediscrimineerd worden door de Slowaken. Datzelfde beeld zie je in de oostelijke provincies van Oekraïne terug, hier worden de Russen gediscrimineerd. Voor een juist beeld en meningsvorming zouden media ons dus moeten informeren over het wel en wee van de plaatselijke bevolking. Dat is niet gebeurd. Het fact free geleuter en de uitingen van onderbuik gevoelens zijn nu schering en inslag geworden. N.b. Wilt u meer weten over de historische banden tussen Servie en Rusland, kijk dan op Netflix.

4 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans329 dec. 2022 - 8:47

Over het gewelddadige conflict tussen de Kosovonaren en de Serviërs stonden de kranten destijds (98/99) behoorlijk vol.

Volrin
Volrin29 dec. 2022 - 9:59

Wat is nu precies je punt? Moet het Westen van niemand de soevereiniteit erkennen dan?

Noordermeer2
Noordermeer229 dec. 2022 - 12:15

@ Volrin Het punt lijkt me duidelijk. Als er in een land een regime zit, wat keurig aan de leiband loopt bij de VS/EU dan kunnen gebieden/volken, die zelfstandigheid nastreven de rambam krijgen. Als er een regime zit, wat wat minder enthousiast is over de VS/EU-doctrine dan worden deze afscheidingsbewegingen op alle mogelijke manieren gesteund en gefaciliteerd. En op zich is dat nog niet zo dramatisch. Het is van alle tijden, dat machthebbers hun grondgebied/invloedssfeer proberen te vergroten, maar wees daar dan open en eerlijk over en kom niet met die onzinverhalen, dat ze dat doen omdat ze zogenaamd heel nobel zijn en zich het lot van die mensen heel erg aantrekken.

Martin van der Linde
Martin van der Linde29 dec. 2022 - 12:56

Of juist van iedereen? En wat dacht je van Friesland of Fryslân zoals het officieel heet? Kosovo werd bedreigd. Als het geen onafhankelijkheid had uitgeroepen had het niet meer bestaan. Dan was de genocide gewoon doorgegaan.

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 dec. 2022 - 23:37

Poetin vindt in zijn Mini Me Vucic een loyaal bondgenoot. Om de aandacht af te leiden van de oorlog in Oekraïne is blijkbaar een tweede Europese brandhaard nodig. Belgrado gebruikt dezelfde retoriek als Poetin deed toen hij Oekraïne binnen viel. Vucic zegt dat het westen de spanningen bewust opstookt en heeft daarom zijn leger in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Het is de bekende tactiek, de ander beschuldigen van de dingen die je zelf doet. Servië blijft een gevaar voor Europa. Het nationalisme dat een wereldoorlog veroorzaakte wordt opnieuw gebruikt om onrust en tweespalt te zaaien in het instabiele hart van Europa.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque28 dec. 2022 - 20:22

Man...Heb ik daar zeker weer voor niks de vrede lopen bewaren in '94.

1 Reactie
Radio-Head
Radio-Head29 dec. 2022 - 7:11

@Haddoque "Fighting for Peace, is like Fucking for Virginity" zoals je (nu) kan weten.

onyxcumulus
onyxcumulus28 dec. 2022 - 17:13

Waar is Tito als je m nodig hebt

1 Reactie
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque28 dec. 2022 - 20:20

Daar waar ie thuis hoort.

a.doorgeest
a.doorgeest28 dec. 2022 - 15:20

@ Hannes Achterhout - Uw opmerking hier getuigt van weinig inzicht in militaire en geopolitieke zaken. Na het drama in Kosovo waarbij indertijd ruim één miljoen Kosovaren door de Serven naar buurlanden werd verjaagd, heeft de NAVO daar een nieuwe status quo afgedwongen, o.a. middels bombardementen op Servië, die indertijd niet kinderachtig zijn geweest. (Ruim 700 doden, als ik het wel heb). Na een wekenlange bombardementscampagne heeft de NAVO - lees dus ook de VS - het land willen stabiliseren onder andere via een tamelijk robuuste militaire presentie: 7000 manschappen op een kennelijk goed geoutilleerde basis. Daar is weinig geheimzinnigs of dubieus aan; de Serven zullen het zo wel uit hun hoofd laten Kosovo opnieuw binnen te vallen. Dat is hier de context en het kader. Wat u over één en ander oppert, is welbeschouwd en helaas dus tamelijk onzinnig.

1 Reactie
Prisunic
Prisunic28 dec. 2022 - 16:40

Doorgeest, gelieve te reageren op het topic van degene die een opinie lanceerde en niet heel besmuikt in een aparte kolom, er is al genoeg doelbewust domrechts geplande chaos hier op Joop.

PVDB2
PVDB228 dec. 2022 - 13:58

Die nationalisten toch weer hé. Dat Servië grote vriendschappelijk banden heeft met Rusland is geen geheim. Waar Milosovic eerder duizenden inwoners met Albanese achtergrond ruim 20 jaar geleden met etnische zuiveringen uitmoordde of verjoeg blijft bij de Kosvoraen wel hangen. In die tijd was Vusic minister van Propaganda. Dat zegt al genoeg. Eerder deed Milo al opdracht geven om 8000 moslims hetzelfde lot te laten ondergaan. De Servische minderheid (5%) voelt zich beknecht, de haat en wantouwen aangewakkerd door de huidige president Vucic van Servië. Met hulp van Rusland. Rusland wil graag destabilisatie. In Oekraine maar ook in Servie. Servie erkent de onafhankleijk staat Kosovo niet. Ziet net als China het als een afvalige provincie. Het is niet te hopen, en de kans word kleiner door de retoriek en handelen van Vucic, dat men op korte termijn lid zal worden van de EU. Vucic is één van de grote puppets die door Rusland bespeeld word. Binnen de EU is dat Orban. Laten we hopen dat de EU niet dezelfde fout maakt zoals de afhanklijkheid van energie van Rusland, het te lang nalaten van sancties voor landen als Hongarije en Polen en dus eventuele de mogeljkheid voor toetreding tot de EU. Laten we ook hopen dat er de VN vredesmacht aanwezig blijft een vergroot word. Waardoor een aanval van Servie kleiner word maar niet uitgesloten. Het zou het conflict groter maken zoals in Oekraine.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 dec. 2022 - 13:56

Wat minder bekend is dat in Kosovo het kamp Bondsteel is gelegerd, de grootste US basis in Europa. Met een consessie voo 99 jaar, als beloning voor de US inmenging in de oorlog met Servië. Of liever, voor die paar bommen die ze op Serajewo hebben gesmeten. Wikipedia zegt: 'Het kamp bestaat uit ongeveer 250 houten, semi-permanente barakken en heeft talrijke faciliteiten. Het terrein beslaat een oppervlakte van 386 hectare. Voor dit terrein werden twee heuvels afgegraven. De valleien ertussen werden opgevuld met het afgegraven materiaal. Het kamp is omgeven door een aarden wal van 2,5 meter hoog. Er zijn tot 7000 troepen gelegerd en er zijn zo'n 55 AH-64 Apache en andere helikopters gestationeerd.' Het kampement, plus nog een paar omliggende, is zó geheim dat de Nato er maar ten dele toegang tot heeft. Zo'n Pentagonanomalie hier in óns Europa is al schokkend genoeg, oorlogshitsend rechts moet niet schrikken als zulks het anti-amerikanisme in ons Europa voedt. Per slot van rekening hebben wij ook geen gigantische kampementen van meer dan vijf vierkante kilometer in Amerika.

6 Reacties
erikbos
erikbos28 dec. 2022 - 15:26

Laat het aan Hannes over om bij een artikel wat gaat over de agressie van Rusland/Servië om er een anti-Amerika draai aan te geven. Nul woorden over het gedrag van Rusland/Servië maar een hele riedel gekopieerd van Wikipedia, waarbij ook nog vergeten wordt te vermelden dat het kamp Bondsteel tevens de hoofdbasis is van KFOR. Daarbij kloppen de opsomming niet, kamp Bondsteel is de grootste Amerikaanse basis op de Balkan niet in Europa(dat is Ramstein). Er kunnen tot 7.000 miltairen gelegerd worden, dat betekent niet dat er ook 7.000 zijn gelegerd. Hoogste waarschijnlijk is een zeer ruime meerderheid van de Kosovaren momenteel erg blij dat Kamp Bondsteel er is zodat de Serviërs niet in de verleiding komen om in Russische stijl de bevolking te verdrijven en te vermoorden.

KritischKijken
KritischKijken28 dec. 2022 - 15:39

@erik Je snapt t niet. T moet toch anti Amerikaans of anti Westers zijn? De duim van de usual suspects hier is langer dan de neus van Pinokkio...

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 dec. 2022 - 17:43

@Hannes Onder "oorlogshitsend rechts" versta ik momenteel het nazi-regime in het Kremlin.

Olav Meijer
Olav Meijer28 dec. 2022 - 20:17

De Amerikanen hebben niet Serajewo, maar Beograd - de hoofdstad van Servië- gebombardeerd.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 dec. 2022 - 21:24

Dank je Olav.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 dec. 2022 - 21:31

Lijkt me een goede zaak dat die basis daar is. Dat helpt escalatie van dit conflict te voorkomen. Op meer kun je niet rekenen. Vulsic heeft de Serven in K. ook al opgeroepen om zich in te houden.

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 dec. 2022 - 13:35

'Het gaat niet om nationalisme, maar om financiële belangen.' Een journalistencollectief deed onderzoek naar witwaspraktijken in het noorden van Kosovo, door criminele zakenmannen uit de kring van president Vucic. Net als in Oekraïne gebruikt Rusland het nationalisme om zijn grip op zwarte geldstromen te houden.

1 Reactie
randomjooperd
randomjooperd29 dec. 2022 - 10:56

source: trust me, bro.

Brutus de tweede
Brutus de tweede28 dec. 2022 - 12:11

Deze reactie is verwijderd

12 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde28 dec. 2022 - 13:43

Brutus, dat was nodig om het land te beschermen tegen Servische agressie. In 1998 probeerde het Servische leger van president Slobodan Milosevic om Kosovo etnisch te zuiveren door de Albanese bevolking te vermoorden en verdrijven. Er vielen ruim 8.600 Albanese burgerdoden, net als honderden burgers van andere bevolkingsgroepen. De Serviërs in Kosovo zijn vrij om te vetrekken, niemand zal ze tegen houden. In plaats daarvan schieten ze tegenstanders neer en terroriseren ze de bevolking.

KritischKijken
KritischKijken28 dec. 2022 - 14:06

Ja het is niet verbazend. Het is hier altijd t Westen of de NAVO.

Crunchy Frog
Crunchy Frog28 dec. 2022 - 14:51

[Zelfde gebeurde in de Donbass] Het Westen heeft de onafhankelijkheid van de Donbass erkend en vervolgens Oekraïne aangevallen?

Brutus de tweede
Brutus de tweede28 dec. 2022 - 15:38

Deze reactie is verwijderd

erikbos
erikbos28 dec. 2022 - 16:37

@Brutus de tweede De Russen zijn gestopt met smoesjes te bedenken en komen er tegenwoordig gewoon vooruit dat het om het herstel van het Groot Russische rijk gaat, imperialisme pur sang met een hele flinke scheut fascisme erbij.

Volrin
Volrin28 dec. 2022 - 17:26

"Kosovo verklaarde zich onafhankelijk, het Westen erkende deze onafhankelikheid en vielen vervolgens het land waarvan zij zich van los maakten millitair aan ." Waar haal jij dit revisionistische fabeltje vandaan?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 dec. 2022 - 18:42

Topjurist Reinhard Merkel schreef in 2014 in FAZ naar aanleiding van de afscheiding van de Krim het volgende: Zes jaar geleden, op 17 februari 2008, verklaarde het voorlopige burgerbestuur in Kosovo zich onafhankelijk van de centrale Servische staat. Hoewel het Internationaal Gerechtshof dit twee jaar later ontkende, was hiermee in strijd met relevant bijzonder internationaal recht, namelijk Resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad van juni 1999, die Kosovo na de NAVO-interventie onder de soevereiniteit van de Verenigde Naties plaatste en tegelijkertijd de onschendbaarheid van de Servische grenzen heeft gegarandeerd. Een dag na deze afscheiding erkenden Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten, drie dagen later erkende Duitsland Kosovo als een onafhankelijke staat. Ook dit waren overhaaste daden van erkenning en dus schendingen van het internationale recht in Servië's aanspraak op respect voor zijn territoriale integriteit. Toen had Rusland scherpe kritiek op het Westen, vandaag speelt het hetzelfde spel. Het feit dat de rollen zijn omgedraaid, kan worden gezien als koele ironie in een wereldgeschiedenis die nog steeds veel meer de maximes van politieke macht volgt dan de normen van internationaal recht. Kühle Ironie der Geschichte https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/die-krim-und-das-voelkerrecht-kuehle-ironie-der-geschichte-12884464.html

Brutus de tweede
Brutus de tweede28 dec. 2022 - 20:01

Deze reactie is verwijderd

Pater
Pater29 dec. 2022 - 3:35

@Brutus, @Fernhout Een vergelijking tussen de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de NAVO-bombardementen op Servië om de oorlog van Servië tegen Kosovo te stoppen is flauwekul. Wie schrijft over de "afscheiding" van de Krim is of een onbenul of een Rusland-wappie.

Volrin
Volrin29 dec. 2022 - 10:01

@Brutus "Volrin Waar haal jij dit revisionistische fabeltje vandaan? Is Servie niet aangevallen door de NATO !!? Even nazoeken graag" Je levert nog steeds geen enkele onderbouwing voor je fabeltje. Het simpelweg herhalen maakt het niet op magische wijze waar.

randomjooperd
randomjooperd29 dec. 2022 - 10:58

[De Serviërs in Kosovo zijn vrij om te vetrekken, niemand zal ze tegen houden.] Tja, dat kan je van alle partijen zeggen uiteraard. Ook daar over de Kosovaren. Vrij matig argumentatie.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout29 dec. 2022 - 13:24

@Pater Je slaat door. He is a member of the German Ethics Council for the term 2012–2016. He argues that the Russian military intervention in Crimea was an illegal support of a Secession and not an Annexation. https://en.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Merkel Op dezelfde manier was de steun voor de afscheiding van Kosovo illegaal. Meer wordt er niet geclaimd. Goed, als je dat wilt: Jamie Shea :Yes, I'm afraid electricity also drives command and control systems. If President Milosevic really wants all of his population to have water and electricity all he has to do is accept NATO's five conditions and we will stop this campaign. But as long as he doesn't do so we will continue to attack those targets which provide the electricity for his armed forces. If that has civilian consequences, it's for him to deal with but that water, that electricity is turned back on for the people of Serbia. https://www.nato.int/kosovo/press/p990525b.htm Iets dergelijks zal oorlogsmisdadiger Poetin wel van Oekraïne gaan eisen.

Gerygrr
Gerygrr28 dec. 2022 - 11:40

De EU en de NAVO zijn druk met Oekraïne, toch?

Gio Servas
Gio Servas28 dec. 2022 - 11:19

We hebben hier nogal een grote mond over soevereiniteit van een land, dus is Kosovo nog steed Servisch, vooral omdat een minderheid van alle landen in de wereld Kosovo hebben erkent. Nu dat duidelijk is, is het ook duidelijk hoe de berichtgeving hier is over Kosovo en die is zo gekleurd dat elk weldenkend mens er ziek van zou worden. Zoals al voor de oorlog werden de Serviers die in de provincie Kosovo wonen continue getreiterd en geterroriseerd door de Kosovaarse politie waardoor deze het zat zijn, dit geldt ook voor de Serviers die voor de politie werken en als zij het uiten dat ze het zat zijn, dan komt het hier in het nieuws. Dit overigens onder toezicht van de Navo troepen die geen ene moer doen om de Servische minderheid te beschermen. Als Servie hier iets tegen doet, dan is het een binnenlandse aangelegenheid en de Navo schendt dan weer de soevereiniteit van een zelfstandig land.

5 Reacties
Lalanke
Lalanke28 dec. 2022 - 13:32

Meerderheid geen minderheid. Veel landen die niet hebben erkend willen geen precedent scheppen i.v.m soortgelijke problemen. Voor de rest eenzijdig geklets.

KritischKijken
KritischKijken28 dec. 2022 - 14:18

@Gio 101 van 193 is een minderheid van landen? En soms is het ook wel eerlijk om de hele geschiedenis die vooraf ging aan de soevereiniteit, te vermelden ipv te starten met het 'pesten' : Dat pesten is voor het merendeel terug te voeren op het door de Servische kleine minderheid (10%....) niet erkennen van Kosovaarse nummerplaten, en stug blijven doorrrijden met door Servie uitgegeven Servische platen...? Toch?

Volrin
Volrin28 dec. 2022 - 17:28

"We hebben hier nogal een grote mond over soevereiniteit van een land, dus is Kosovo nog steed Servisch" 1. De meeste landen erkennen de soevereiniteit van Kosovo. 2. Kosovo is net zo min Servisch als dat Oekraïne Russisch is.

Gio Servas
Gio Servas29 dec. 2022 - 8:07

@KritischKijken. Er zijn alleen 235 landen en niet 193. Er zijn 40 landen die niet door de VN erkent worden. Dat is het grote verschil.

Volrin
Volrin29 dec. 2022 - 10:03

@Gio Er zijn echter maar 193 landen lid van de VN, dus de meerderheid van de VN erkent de onafhankelijkheid van Kosovo.