Joop

Oorlogsdreiging Kosovo vanwege conflict over nummerborden

  •  
27-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
servie

© Serbian Army soldiers guard a road near the village of Rudnica, Serbia, by the border with Kosovo, Monday, Sept. 27, 2021. Serbia has put its army troops in regions near Kosovo on higher aler

De toch al gespannen relatie tussen Servië en Kosovo is verder onder druk komen te staan door een conflict over nummerborden. De Servische regering liet dit weekend straaljagers boven de grensregio vliegen. Op enkele kilometers van de grens staan inmiddels bewapende voertuigen. Volgens de Servische minister van Defensie is het leger in opperste staat van paraatheid.
De Servische minderheid in Kosovo protesteert al enige tijd tegen een nieuwe regel die automobilisten met Servische nummerborden verplicht om die te vervangen als ze Kosovo binnenrijden. De door etnische Albanezen geleide regering van Kosovo stelt dat de Serviërs op die manier met gelijke munt worden terugbetaald: Servië doet hetzelfde met Kosovaarse nummerborden.
Omdat de Serviërs in Kosovo wegen blokkeren, stuurde de Kosovaarse regering de politie af op de demonstranten. Een provocatie, meent de Servische regering die altijd bezorgd is over het lot van de Servische inwoners van Kosovo. De Servische president Aleksandar Vučić heeft de NAVO laten weten dat zijn land zal ingrijpen als de Serviërs in Kosovo gevaar lopen.
In de tweede helft van de jaren negentig was Kosovo het toneel van een bloedige strijd tussen het Servische leger, Servische paramilitairen en het Kosovaarse Bevrijdingsleger (UÇK) dat zich wilde afscheiden van Servië. Na NAVO-bombardementen in 1999 trok Servië zich terug uit Kosovo. In 2008 werd Kosovo officieel onafhankelijk.
De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en EU-buitenlandchef Josep Borrell roepen Kosovo en Servië op tot de-escalatie. De Albanese premier Edi Rama gooit daarentegen olie op het vuur. Na een ontmoeting met de Kosovaarse premier Albin Kurti verweet hij Servië “ theatrale manoeuvres ”.

Meer over:

servië, kosovo, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout27 sep. 2021 - 16:58

`Oorlogsdreiging', een beetje over de top dunkt me. Want Kosovo heeft de grootste US basis op het Europese vasteland. Als tegenprestatie voor US-interventie Balkanconflict onder Clinton en z'n Democraten. Plus nog drie kleinere militaire bases ter ondersteuning. Bedoeld om de Oost-West oliepijpleidingen op ons continent in de nabije toekomst van operatieve hoog-spectrale militaire ondersteuning te voorzien, geheel buiten de NAVO om. https://nl.wikipedia.org/wiki/Camp_Bondsteel

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer27 sep. 2021 - 20:03

U hebt de burgeroorlog 'meegemaakt'?