© ESA/NASA
Hopelijk is het nog niet te laat.
Vorige week schetste ik hoe ik mij als premier van Nederland (2024 – 2035, ik heb er nog steeds helemaal geen zin in) zal opstellen tegenover buitenlandse leiders. In deze column doe ik uit de doeken hoe het binnenlands reilt en zeilt gedurende mijn tijd in het Torentje.
Om focus te creëren maak ik op de allereerste dag van mijn regering een denkbeeldige drone-foto, waarvoor alle toeristen even het land uit moeten. Wat overblijft, zijn zeventien miljoen mensen en een hoop roerende en onroerende goederen op tweeënveertigduizend vierkante kilometer grond.
Dieren reken ik overigens tot de goederen, je kunt ze eten als je honger hebt, of aaien wanneer je je gestresst voelt. Deze persoonlijke opvatting neemt niet weg dat ik ook uw minister-president ben, beste Partij voor de Dieren-stemmer, u kunt altijd bij mij terecht.
De denkbeeldige drone-foto is het vertrekpunt. Vanaf dit moment ben ik verantwoordelijk voor een goed verloop van de dagen tot mijn opvolger zich aandient. Qua nachten zit het snor, er staan genoeg huizen op ons grondgebied om iedereen een slaapplek te geven, dit regelen we zo snel mogelijk.
Overdag wordt er gewerkt, uiteraard niet meer dan noodzakelijk. ‘Meer werken’ is op macroniveau een bot instrument om economische problemen aan te pakken, je wilt geen onzinbanen creëren. Daarom voeren we eerst een uitgebreid debat over wat we als land denken nodig te hebben.
Onze reputatie als gidsland in de wereld veroveren we in één klap terug door het basisinkomen in te voeren. Zelfs wanneer dit mislukt – niemand kan de economische dynamiek die ontstaat voorspellen -, belonen andere landen ons voor het feit dat we het experiment deden dat niemand aandurfde. Een gratis risico.
‘Ruim denken in een klein land’, wordt het motto van het kabinet. Zo waarlijk helpe ons God almachtig, hopelijk is het nog niet te laat.
[Wat overblijft, zijn zeventien miljoen mensen.....] Dan heeft de schrijver niet helemaal goed geteld. Het zijn inmiddels (bijna) achttien miljoen. Ik denk overigens niet dat de PvdD zich door hem als premier zal laten paaien. Dieren als zaken zijn voor die partij totaal onverteerbaar. Overigens wel een plusje voor hem wegens het voorgenomen experiment met het basisinkomen.
Aanvulling: [Ik denk overigens niet dat de PvdD zich door hem als premier zal laten paaien.] Dat geldt ook voor de stemmers op die partij, naar ik gevoeglijk aanneem.
Ruim denken in een klein land Deel 1 van 2. Ik heb ook nog een reactie geplaatst onder de opinie van de schrijver, waaraan hij hier refereert over “een straatkat als … ”. Huidige en vorige opinie. Ik pas hier het idee van ruim denken toe op het onderwerp van de vorige opinie van de schrijver: De (mogelijke) jacht op gevluchte dienstplichtigen uit de Ukraine. Vrijheid en democratie? (O.a.) een zeer groot militair machtig land in het Westen wil andere landen (binnen en buiten het Westen) zijn (geo)politieke wil opleggen, ondanks onze zogenaamde vrijheid en democratie. Gezagscrisis. Zijn wij tegenwoordig wel van de wetenschap en het humanisme (seculier of religieus)? Mijn antwoord: Nee. Er is duidelijk iets, wat je ook een (globale en Europese) gezagscrisis kunt noemen. Beperkt denken. De (hoogopgeleide en elitaire) vrienden van deze (Atlantische) geopolitiek willen daarbij tevens het denken van de mensen beperken, begrenzen en “framen”. Via propaganda en negatieve retoriek. Censuur en repressie. O.a. in verband hiermee is er tegenwoordig censuur en repressie in het Westen: beperking van uiten en daarmee denken. Ruim denken. Van het door de schrijver gewenste ruime denken, via een voldoende grote ((geo)politieke) context om (grote) problemen op te kunnen lossen, zal daarom (vermoedelijk) voorlopig weinig of niets terecht komen. Einde deel 1 van 2.
Deel 2 van 2. Bijvoorbeeld Ukraine. (Grote) problemen, waaronder een volledig overbodige oorlog in Ukraine met volledig overbodige slachtoffers, n x 100.000 doden, invaliden of gewonden. Hoe was/is dit in hemelsnaam mogelijk in een humane / humanistische kennis maatschappij, met EU waarden, waaronder vrede als een licht dat dan (onder de EU) niet zou uitgaan? Soevereiniteit als moed. Eerst zal Europa of zullen de Europese landen hun soevereiniteit moeten terugwinnen via o.a. Europese hoogopgeleide politici, die de moed *) hebben om zich tegen de hegemoon en zijn vrienden te verzetten en voor vrede te kiezen. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Laf: gevluchte dienstplichtigen of Europese politici. Volgens mij zijn hier niet (per definitie) de (gewone) dienstplichtigen laf, die niet willen vechten in een kansloze zinloze overbodige oorlog (van oligarchen), maar de Europese (hoogopgeleide) politici, die deze oorlog niet hebben voorkomen door hun lafheid (niet vechten: zich (als vazal) niet durven verzetten tegen de geopolitiek van de hegemoon): De huidige bovenklasse of hun vrienden schuiven hier hun eigen lafheid af op een onderklasse. !) Waarom is John F. Kennedy vermoord? Heeft dit misschien (ook) iets te maken met zijn pleidooi voor vrede?
Centraal in deze landsfoto prijkt dan ook Urk: De vis noch vlees geworden ruimdenkendendheid. Symbool van calvinistische bekrompenheid.
Ga je dan ook investeren in goed onderwijs om de dom rechtsen te verheffen uit het moeras van onwetendheid?
@Proletarier, lol, iemand die denkt dat mensen verheft dienen te worden omdat ze andere ideeën hebben dan meneer zelf. Eng hoor.
En in sociaal-emotioneel onderwijs om de stug linksen te verheffen uit het moeras van onverdraagzaamheid?
Hoe denk je als regering nog veel te kunnen regelen en toebedelen (slaapplekken, loon naar luiheid)_ als je alle ondernemingszin, passie, zorg (ook in de kleine uurtjes) en overwerk eerst doodslaat? Mooi voorbeeld voor het buitenland weer, en nog steeds geen gidsland