Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdamse studenten staken opleiding door grote woningnood

  •  
30-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
ANP-435539592

© ROTTERDAM - Een lege collegezaal in de Erasmus Universiteit. Het kabinet streeft ernaar dat universiteiten en hogescholen aan het begin van het volgende collegejaar open kunnen zonder dat er

De woningnood is voor studenten in Rotterdam zo hoog, dat velen van hen geen stek kunnen vinden. Reden voor een deel van hen om zelfs helemaal met hun studie te stoppen. Vooral uitwisselingsstudenten hebben een probleem. De Hogeschool Rotterdam heeft docenten en medewerkers opgeroepen een student in huis te nemen, dat meldt het AD.
Hoewel de wooncrisis urgenter is voor uitwisselingsstudenten, is het tekort aan betaalbare kamers voelbaar over de hele linie. Zo maakt jongerenhuisvester Stadswonen duidelijk dat er ongeveer 6.000 studenten reageren op zo’n 2.000 beschikbare kamers. Oftewel, zeker 4.000 mensen vangen bot. Gevreesd wordt dat dit aantal alleen nog maar op zal lopen.
"Bij het internationale loket van de Hogeschool Rotterdam komen meerdere meldingen binnen van zogeheten short-stay [insternationale, red.] studenten die moeite hebben met het vinden van betaalbare woningen. Als ‘tijdelijke oplossing’ ziet de instelling geen andere oplossing dan docenten en medewerkers op te roepen om onderdak te bieden aan studenten die in woningnood zijn. En eigenlijk wil de hogeschool die oproep doen aan álle Rotterdammers."
De Hogeschool laat weten dat in elk geval zo’n 400 internationale studenten dakloos is, waardoor een deel de studie dreigt te staken. Hoe groot het probleem onder niet-internationale studenten is, is bij de Hogeschool niet duidelijk. Volgens een woordvoerder omdat het doorgaans om eerstejaars studenten gaat, die hun woningnood nog niet aankaarten bij de opleiding.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

FredD2
FredD230 sep. 2021 - 9:25

Voor Nederlandse studenten is het vaak een luxe. Zo ken ik een studente in Zwolle ook perse een studentenkamer moest hebben terwijl zij nog geen 3 kwartier met de trein hoeft te rijden. En zo zijn er velen. Als we dat dan uitfilteren, dan kunnen we verder praten over studentenkamers te kort.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2021 - 13:26

Ik ken Zwolle niet goed, en weet niet waar ze heen moest, maar terwijl Groningen/Leeuwarden prima te bereiken zijn is de Uni van Utrecht dat niet (1,5 uur).

mayhem
mayhem30 sep. 2021 - 17:47

Die studente is dus zeker twee uur per dag kwijt aan reizen. Bovendien kan je aan veel dingen van het studentenleven niet meedoen omdat je de laatste trein moet halen. Of de eerste trein niet vroeg genoeg gaat voor je training van je roeiploeg bijvoorbeeld. Als je een bijbaan in je woonplaats hebt moet je helemaal veel heen-en-weren, en als je een bijbaantje hebt in de stad waar je studeert ben je altijd als halve dakloze onderweg. Onderschat niet wat een impact reistijd heeft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2021 - 10:32

De laatste bus is vaak een nog groter probleem. De meeste studenten zijn gewoon aangewezen op onderdak in de stad waar ze studeren.

Paul250371
Paul25037130 sep. 2021 - 9:16

Lang leve onze kenniseconomie. Wellicht dat ze de universiteiten moeten verplaatsen naar de campings.

JJP2
JJP230 sep. 2021 - 8:41

Wat zegt zo'n Hogeschool dan tijdens de werving? Komt u maar allen? Of wordt er gewaarschuwd dat huisvesting een probleem is als je niet thuiswonend bent en niet over voldoende financiële middelen beschikt. Beter van te voren waarschuwen dan krokodillen tranen huilen achteraf (maar dan hebben ze de inschrijvingen wel al binnen)

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2021 - 13:28

Jawel, maar daar houd je studenten niet mee tegen.

adriek
adriek30 sep. 2021 - 8:31

En Den Haag onderhandelt rustig verder. Naar verwachting in maart 2022 nieuwe verkiezingen (tegelijk met de gemeenteraad), volgend jaar september een nieuwe regering (het zal weer niet makkelijk worden en het zomerreces zit er weer tussen), in september 2023 nieuw beleid op het gebied van de woningmarkt (zo'n nieuwe minister moet zich toch kunnen inwerken en beleid moet in de nieuwe begroting), dus als het erg meezit zullen de studenten die in 2024 gaan beginnen de eerste effecten van nieuw beleid kunnen merken, maar vóór september 2025 zijn deze problemen niet opgelost.