Joop

Rob Jetten werpt zich op als leider D66

  •  
14-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2104 keer bekeken
  •  
ANP-472054609

Rob Jetten stelt zich kandidaat als lijsttrekker van D66. Bij gebrek aan serieuze concurrentie zal hij dat ook worden. In een interview met het AD maakt hij zijn beslissing bekend die hij naar eigen zeggen maandag genomen heeft nadat Sigrid Kaag zondag verklaarde dat ze afzag van de positie, onder meer als gevolg van de bedreigingen aan haar adres en dat van haar gezin. Jetten heeft geen gezin maar wel ervaring met onder meer de homohaat die op hem wordt afgevuurd. Hij deinst daar niet voor terug.

Ik denk dat het sowieso voor vrouwen in de politiek nu veel zwaarder is dan voor mannen. En dat mogen we nooit accepteren. Het is vooral aan mannen om daar tegen op te staan. Ik vind werk heel leuk en ik vind het niet erg om heel veel uren te maken. Dat is natuurlijk makkelijker als je geen gezin hebt.

Jetten maakt duidelijk dat zijn politieke overeenkomsten heeft met die van Kaag maar dat hij zelf  "iets lomper en platter" in zijn bewoordingen is dan de oud-diplomaat. Vier jaar geleden hield hij een lezing waarin hij zich duidelijk afkeerde van het neoliberalisme.

De 36-jarige demissionair minister van Klimaat die een zwaar stempel drukte op Rutte IV, was als fractievoorzitter al eerder eens (interim) leider van D66. Hij ziet dat er deze verkiezingen een hele nieuwe generatie politici naar voren treedt:

,,Het is inderdaad een heel ander speelveld dan bij de laatste verkiezingen. Er is de afgelopen jaren zoveel vooruitgeschoven. Er is peilingenpolitiek gevoerd, zo van: oh, we doen weer een onderzoek, kijken wat daaruit komt en dan hoeven we wéér geen keuze te maken. Het is nodig dat een nieuwe politieke generatie aan het roer komt, die wat minder dat verleden met zich meesleept en open en onbevangen probeert de zaken op te lossen. Met dit nieuwe speelveld doe ik mee om te winnen. Het Torentje is vacant met het vertrek van Rutte, het veld ligt open voor D66.’’

Hij wil doorbraken bereiken op de dossiers die de landelijke politiek verlammen: de stikstofdiscussie, de woningbouw en de asielproblematiek. Individuele vrijheid zal daarnaast voor de progressief liberaal een thema zijn, zo valt op te maken uit een campagnefilmpje dat hij op social media verspreidt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 jul. 2023 - 12:12

Ik vind hem geloofwaardiger dan die Kaag in ieder geval

Mathijsco
Mathijsco14 jul. 2023 - 18:00

@MG, "Antifascisme" Lol, is antifa nu ook al gelinkt aan D66, ja? Ik dacht altijd dat de typische bourgeoisten van D66 daar toch een beetje hun neus voor ophaalden hoor. Althans, zo ken ik ze dan weer. D66 is in mijn ogen: vanuit je royale jaren 50 2-onder -een kapper op zaterdag in je Volvo stappen op weg naar een vernissage van Ans Marcus. Of anders de -tot feest verheven- 'opening' van 'weer' -zucht- een weg geef bibliotheek kast achtig ding in iemands voortuin. Daarbij op een tikkeltje chique wijze de snelheidslimiet even uit het oog verliezend en even 'ja dahaaaaag!' roepen naar die proletarische voetganger die eigenlijk voorrang heeft, maar waar jij met je Zweedse slee toch even op voorsorteert. Straatfeesten worden gevierd met Sade -smooth operator- Sting en dan afgesloten met 'het laatste rondje' van Andre Hazes: waarbij 'Christiaan' en 'Annebeth' met de handen in de lucht net even iets te prominent meezingen: want die subtiele -maar wel altijd aanwezige- verhevenheid, dat is nou eenmaal je middle-name. Dat heeft toch niks met Antifa te maken joh?

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-214 jul. 2023 - 20:44

@mathijsco Kortom. Alweer geen afstand nemen van fascisten door die Mathijs maar wel afstand nemen van partijen die stelling nemen tegen antifascisten. Het interesseert mij niet wat voor term je er niet op wenst te plakken. Wel het feit dat jij alles in het midden of links uitsluit behalve de sp en de pvdd waardoor alleen coalitievorming over extreem rechts overblijft. Wat je desgevraagd dan ook niet ontkent dat je daar naar streeft. Shon wieder. Ps. Het bovenin plaatsen van je Posts om ze van de context te ontdoen toont de manier waarop jij opereert en geeft daarmee een inkijkje wat betreft karakter. Wel knap overigens hoe jij zo met zo veel dedain mensen dedain kunt verwijten. Maar het verbergt je bedoelingen niet.

MG1968-2
MG1968-214 jul. 2023 - 20:47

*stellingen nemen tegen fascisten

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 jul. 2023 - 20:17

hahaha prachtig beschreven, Matthijs Je moet schrijver worden Als ik aan antifa denk, denk ik meer aan de in het zwart geklede tanige figuren, met de rood/zwarte vlaggen, die tegen FVD demonstreren, of met de politie vechten en die veganistisch zijn (nog strenger dan vegetarisch)

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2023 - 17:19

Dat Paternotte er geen zin in had was mij al duidelijk uit de interviews. De man heeft jonge kinderen. Dat probleem heeft Jetten niet en daarnaast heeft hij al veel ervaring met haat-mail.

Ejoth
Ejoth14 jul. 2023 - 17:16

Een prima beslissing als je gedecimeerd wil worden. Links gaat zich volledig buitenspel zetten helaas. Net als GL en PvdA. Ben benieuwd wanneer ze elkaar uit de tent gaan vechten.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 jul. 2023 - 15:49

Ik zeg doen, hij is een stemmenkanon als geen ander. Ik ben voor, OK uit eigenbelang.

Sonic2
Sonic214 jul. 2023 - 14:00

Een foute keuze van D66. Ik denk dat een volledig nieuw gezicht zoals Uslu of Paternotte als lijsttrekker beter was geweest. Jetten zal geen verschil gaan maken. En zal ook weinig in de melk te brokkelen hebben tegen de nieuwe PvdA/Groenlinks combinatie. D66 zal door de gebruikelijke "rechtse" en onfatsoenlijke krachten wel gedemoniseerd worden en dat maakt die partij voor mij dan weer aantrekkelijker. Ultra rechts ook op deze site drijft mij weer in de armen van partijen zoals D66 en Bij1 . Maar voor de rest is het een onaantrekkelijke keuze

4 Reacties
pahan
pahan14 jul. 2023 - 14:45

Paternotte heeft net even te vaak niet gehinderd door enige kennis van zaken een dader benoemd van een misdaad die nog niet gepleegd is. Naar figuur die de partij beschadigd heeft. Jetten, goede keus. Heeft veel indruk gemaakt in het begin van de pandemie, en is vooral: Geen Kaag. In zijn huidige functie heeft hij verrassende resultaten behaald, zeker gezien de coalitie en het onwerkbare akkoord. Iemand om in overweging te nemen in November.

pinkandfluffy
pinkandfluffy14 jul. 2023 - 16:44

Er wordt denk ik flink zetelverlies verwacht. Mensen met veel ambitie leggen hun hoofd dan liever niet op het hakblok. Jetten is fractievoorzitter en het is zijn rol to take one for the team. Jetten is ook sympathieker dan de alternatieven.

Sonic2
Sonic214 jul. 2023 - 20:50

@ Pahan Dat was ook de reden waarom al die ultra rechtse kleuters Pechtold haten en hem een slechte leider vonden. Omdat zij het gevoel hadden dat hij hun "leiders" slecht behandelden. Pechtold was los van zijn prive dingen een van de beste leiders van D66 ooit. Hij trok die partij helemaal vanuit het moeras weer naar boven van 3 naar 19 zetels. Het kan mij niet schelen wat Paternotte over dat soort clubjes heeft gezegd. Het laat me koud het doet er niet toe. Als je vanuit mij medelijden verwacht voor dat soort carnavalsverenigingen ben je aan het verkeerde adres

Volrin
Volrin15 jul. 2023 - 10:53

Hoe is Paternotte een nieuw gezicht?

Mardya
Mardya14 jul. 2023 - 12:49

Leuk! Ik ben heel benieuwd hoe hij het gaat doen. Het bovenstaande doet vermoeden dat hij er realistisch maar ook positief in staat. Ik wens hem veel succes.

geitenbreier
geitenbreier14 jul. 2023 - 11:21

Typisch een witte mannen partij dat D66

5 Reacties
MG1968-2
MG1968-214 jul. 2023 - 12:40

@Geitenbreier Wat impliceer je nu? Dat antifascisme iets is voor witte mannen? Of dat vrouwelijke antifascisten door aanhangers van vrouwelijke politici met een kleurtje worden weg-bedreigd en door diezelfde op de borst geklopt wordt dat dat gelukt is? Met je leedvermaak maak je je in retrospectief medeschuldig aan de bedreigingen. Het resultaat er van neem je met een brede grijns in ontvangst.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jul. 2023 - 12:59

Er is net een mevrouw afgetreden als partijleider?

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 jul. 2023 - 13:58

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

De gewone nederlander
De gewone nederlander14 jul. 2023 - 17:03

@stokkickhuysen [Er is net een mevrouw afgetreden als partijleider? ] Het begon ergens op te lijken ja, maar nu wordt zij weer opgevolgd door een witte man. Wat moet ik nou denken? Het gevoel van 'we hebben het geprobeerd maar het lukte ons niet' overheerst bij mij. Probeer het dan nog een keer zou ik zeggen. Na een keer opgeven is wel heel makkelijk. Ik vindt het in ieder geval geen positief signaal wat D66 hiermee afgeeft.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen15 jul. 2023 - 20:05

@De gewone Nederlander, Zo wit is Jetten niet hoor.

Mauricio2
Mauricio214 jul. 2023 - 11:08

Ah onze vliegverslaafde middenmoter, daar hoeven we wat milieu betreft weinig van te verwachten..

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier14 jul. 2023 - 17:54

Net alsof jou dat wat interesseert.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2023 - 11:05

Benieuwd hoe dat gaat, niet neoliberaal zijn als lijsttrekker in een neoliberale partij.

Break on through
Break on through14 jul. 2023 - 10:29

Goede zet. Met Jetten een beter klimaat. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Laat Jetten z'n klus helemaal afmaken!

tinekea2
tinekea214 jul. 2023 - 8:48

Dat is toch die man die 28 miljard wil uitgeven, zodat de aarde 0,000036 graad minder opwarmt?

20 Reacties
Vuurrood
Vuurrood14 jul. 2023 - 9:40

Jij bent toch dat rechtsmensch dat de aarde liever verwoest dan ook maar een spie spendeert aan de redding? Zelfs niet voor de kinderen waarvan wij de aarde slechts in bruikleen hebben?

tinekea2
tinekea214 jul. 2023 - 10:07

beste Vuurrood. Nee hoor. Ik ben links georiënteerd, maar probeer wel gezond verstand te gebruiken.

Mathijsco
Mathijsco14 jul. 2023 - 10:12

@Vuurrood, 'Rechtsmensch'. Nou, gezellig. Laatst had u het ook al over 'lager opgeleiden' die maar vervangen moesten worden door migranten. Ik vind er op deze manier weinig vuurrood meer aan: het wordt naargeestig en wraakzuchtig. En dat is niet oke!

Grijs gebied
Grijs gebied14 jul. 2023 - 10:32

@vuurrood 1) De aarde wordt niet verwoest. De mens krijgt het hoogstens zwaar te verduren 2) Door de opwarming met 0,000036 graad af te remmen, red je de aarde/mensheid niet 3) Besteed die 28 miljard aan het verhogen van de dijken, natuurontwikkeling en waterbassins en je bereikt véél meer. Je reactie is dus weer net zo voorspelbaar als onzinnig.

Valkz
Valkz14 jul. 2023 - 11:13

@vuurrood De rechterkant loopt nu al jaren te roepen dat we moeten overstappen naar nucleaire energie en waterstof ondanks dat deze opties hartstikke duur zijn.

EenMening3
EenMening314 jul. 2023 - 11:37

@tinekea2 Als je iets voor elkaar wilt krijgen, helpt het niet om mensen te bang te maken. Je kunt ze veel beter proberen te beïnvloeden via de portemonnee. Bijvoorbeeld door subsidie te verlenen op het isoleren van woningen, het plaatsen van zonnepanelen, de aanschaf van een EV, overstappen op het OV middels goedkope abonnementen etc. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven. Zodra een ondernemer zich realiseert dat het besparen van energie en grondstoffen geld oplevert, zal hij/zij dat direct doen, mits hij het kan financieren. Momenteel is er bijvoorbeeld veel interesse voor het installeren van zonnepanelen op DC's. De opgewekte energie kan gebruikt worden voor elektrische vrachtwagens, buiten het net om. Maar ook staldaken bieden plaats aan honderdduizenden zonnepanelen en er zijn genoeg boeren die wel een windmolen op hun land willen hebben. https://natuurenmilieu.nl/nieuws-artikel/zonnepanelen-op-distributiecentra-kunnen-overstap-op-elektrisch-vrachtvervoer-versnellen/ Het is een andere manier van naar de wereld kijken.

Vuurrood
Vuurrood14 jul. 2023 - 12:38

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

MG1968-2
MG1968-214 jul. 2023 - 12:52

@Tinekea2 @Grijs Het argument dat aangeeft dat als we niet met zijn allen ons achter democratie scharen het geen zin heeft dat jij dat doet. Het argument dat als je als enige je pistool de deur uit doet daarmee het wapenbezit nauwelijks daalt. Het argument dat het niet uit maakt als jij hoofddoekjes ziet zitten als al die andere mannen in je landje dat niet doen. Het argument dat mensen pas willen samenwerken als de andere de eerste stappen willen maken in die samenwerking omdat zelf bewegen energie kost en de kinderen het maar oplossen. Het is het type argument dat altijd gemaakt wordt door mensen die zich nooit ergens verantwoordelijk voor voelen en (bottom-line) binnen samenlevingen van minste waarde zijn. @Grijs "Besteed die 28 miljard aan het verhogen van de dijken, natuurontwikkeling en waterbassins en je bereikt véél meer. " Ja, een plaats waar iedereen op deze aarde naar toe trekt als je het als wereld niet georganiseerd krijgt om samen te werken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jul. 2023 - 13:03

Ik weet eignelijk niet of hij die temperatuurverandering als doelstelling heeft geformuleerd. Als je je gezond verstand gebruikt dan is klimaatbeleid noodzakelijk. En dat dat geld moge duidelijk zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jul. 2023 - 13:06

Grijsgebied die onder zijn zijn bericht zet: 'Je reactie is dus weer net zo voorspelbaar als onzinnig.' Dat bericht begint als volgt: 'De aarde wordt niet verwoest. De mens krijgt het hoogstens zwaar te verduren'. Een interessante semantische oefening voor hen die vooral weg willen kijken.

Vuurrood
Vuurrood14 jul. 2023 - 13:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jozias2
Jozias214 jul. 2023 - 14:02

@stock In het debat heeft hij letterlijk gezegd dat het effect van die 28 miljard een beperking in de opwarming is van 0,000036 graad.

Sonic2
Sonic214 jul. 2023 - 14:38

@ Tineke Dan ben je dus inderdaad links, want voor gezond verstand hoef je absoluut niet bij "rechts" te zijn.

Olav Meijer
Olav Meijer14 jul. 2023 - 15:05

@ tinekea2: [.....probeer wel gezond verstand te gebruiken). 't Is maar wat je eronder verstaat. Als je het effect wat Nederland kan veroorzaken op de hele aarde betrekt, kom je bij elke maatregel laag uit. Zinloze, demagogische uitspraak dus van jou.

vdbemt
vdbemt14 jul. 2023 - 20:28

Dit is de situatie in augustus 2021. Goed lezen!!!. Dit is vóór Jetten. Jetten is de eerste sinds tijden die serieuze klimaatmaatregelen wil gaan toepassen, die aansluiten bij de wil van het IPCC (de VN) de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad. Ondanks inspanningen, of beter gezegd, dankzij het voortdurend uitstellen van inspanningen, gaat het onverwacht snel hard met de temperatuurstijging wereldwijd. Voor die klimaatopgave heeft Jetten een programma gepresenteerd met in totaal 120 klimaatmaatregelen gepresenteerd gericht op de verduurzaming van de vijf sectoren: elektriciteit, mobiliteit, industrie, gebouwde omgeving en landbouw & landgebruik. Die 28 miljard voor 0,000036 graad is een compleet uit de lucht gegrepen bullshit argument van vdPlas, BBB. Alleen maar om de benodigde inspanningen te bagatelliseren. Gevaarlijke onzin.

Jozias2
Jozias215 jul. 2023 - 8:33

@vdbemt Nee dit was het antwoord van jetten op de vraag wat het effect was op de klimaatverandering bij het bespreken van de maatregelen ter waarde van 28 miljard.

Volrin
Volrin15 jul. 2023 - 10:54

@tinekea Kun je daar een bron voor geven, want dit wordt door veel rechtse en antiklimaat sites geroepen, maar nooit onderbouwt.

Jozias2
Jozias215 jul. 2023 - 16:29

@volrin vdbemt https://youtu.be/N5jtc4ZWmYw

Stheno
Stheno15 jul. 2023 - 17:24

vdbemt "Die 28 miljard voor 0,000036 graad is een compleet uit de lucht gegrepen bullshit argument van vdPlas, BBB. Alleen maar om de benodigde inspanningen te bagatelliseren. Gevaarlijke onzin. " Goed dat je reageert want blijkbaar zit de ideologische agenda zo ingebakken dat de realiteit niet of nauwelijks doordringt. Mogelijk dat je daardoor een loze beschuldiging poneert. In aanvulling op Jozias2: het heeft niets met BBB te maken. De uitspraken zijn door de minister gedaan tijdens het debat van 20 juni. Hij rekent het precies voor aan de hand van IPCC modellen en komt tot 0,000036 graden reductie. De beelden zijn overal te vinden via een simpele zoekopdracht. Volrin, lees je mee? Want het slaat ook op jou; je zit er nl alweer naast v.w.b. je beschuldiging wat op zich een knappe prestatie is.

vdbemt
vdbemt17 jul. 2023 - 10:26

@Stheno, Jozias. Met dank aan Jozias voor de verwijzing naar de bewegende beelden van Jetten. Jetten rekent daar voor dat onze bijdrage met de maatregelen een vermindering van de opwarming zal opleveren van 0,00036 graad. Kunnen jullie tellen? Of je een prijs wint van 1000 euro of 10.000 euro, dat scheelt nogal, niet? (0,000036 graad is dus al een aangedikt argument, wat sowieso al volledig de plank misslaat) Je gaat voorbij aan het feit dat het superkleine Nederland met ruim 17 miljoen inwoners per hoofd van de bevolking zit bij de grootste CO2-uitstoters ter wereld. Dan mag je toch echt wel inspanningen verwachten om de wereldwijde temperatuurverhoging niet verder te laten gaan dan 1,5 graad. Dan kun je wel schermen met de bewering dat hele kleine getalletjes er niet toe doen, 1,5 graad "wat is dat nou". Het gaat sneller dan gedacht. Het leidt tot het verliezen van de ijspoolkappen en o.a. daarmee tot de hogere zeespiegel. Kijk NU naar de temperaturen op de wereldkaart. De temperaturen van zeeën die ongekend hoog zijn. Dan is de inspanning om de gemiddelde temperatuurstijging van 'maar' anderhalve' graad dringend nodig. En omdat wij bij de grootste vervuilers zitten per persoon, ook het nemen van onze verantwoordelijkheid.

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 jul. 2023 - 8:38

Mooi. Eens en goed dat een nieuwe en jongere generatie het roer overneemt. Jetten is goed in zijn vak, beschaafd en niet bang. Bovendien is klimaat het centrale punt waarop alle belangrijke sectoren in de samenleving op afgestemd worden. Millieu, woningbouw en economie. Vvd is inmiddels ook bekend, GL en PvdA nog niet, maar dat Klaver lid is geworden van de PvdA zal niet voor niets zijn. Het CDA broedt nog. Laat het in hemelsnaam geen Mona Keijzer zijn. Die mogen ze bewaren voor carnaval. Wilders blijft natuurlijk Wilders, als die man iets overkomt dragen we ook zijn partij ten grave. Dat is een macabere gedachte. Een kist die de grond in gaat met een vlag met in grote letters PVV er op. Zouden zijn kiezers echt zo kort bij de dag leven dat ze het goed vinden dat hun partij en alles waar ze naar streven dan ook ophoudt te bestaan? Maakt wel duidelijk dat het hen niet om de inhoud gaat maar om het eerbetoon aan hun leider. Alle andere partijen gaan door in vrijwel dezelfde samenstelling. Zwarte Riek blijft Zwarte Riek, Baudet ook, zij het dat zijn kostuums moeite hebben zijn omvang bij te houden. Ja21 wordt Nee23. Ik hoop dat Bij1 terug komt, Simons is de frisse appel in de mand. Ouwehand blijft haar prima zelf, Denk kan ik weinig over zeggen, net als Vonk. Hoop wel dat beide partijen terugkomen, maar ik gun het D66 meer dan Vonk. Zijn toch duidelijk communicerende vaten. Omtzigt vertrekt denk ik. Jammer, want hij zal gemist worden. De rest is gruis en mag opgezogen worden.

6 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied14 jul. 2023 - 10:34

"Jetten is goed in zijn vak" Welk vak bedoelt u precies? En heeft u voorbeelden van zijn behaalde successen?

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 jul. 2023 - 10:43

Sorry, de SP vergeten. Die wordt nog wel eens vaker pover het hoofd gezien. Zeker nu Leijten er niet meer is. Maar SP moet natuurlijk blijven, liefst iets groter dan nu.

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 jul. 2023 - 12:48

Grijs, de totstandkoming en de uitvoering van het prijsplafond bijvoorbeeld. Dat scheelde een huishouden pakweg 2500 euro per jaar. Het noodfonds voor Energie financieel ondersteunen waardoor de zwakkeren extra geld kregen. Dat vind ik goed gedaan. Of had u dat liever niet gehad?

Olav Meijer
Olav Meijer14 jul. 2023 - 14:59

@ Martin van der Linde: Ik neem aan, dat je met "Vonk" VOLT bedoelt? (Geen wonder dat je weinig kan zeggen over een niet bestaande partij :)).

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2023 - 17:27

Leeftijd is niet het belangrijkste. Enige spreiding lijkt mij ook daar gewenst.

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 jul. 2023 - 18:27

Olav, ja. klopt. Freudiaanse verschrijving, maar wat zou ik daarmee bedoeld hebben?

Mathijsco
Mathijsco14 jul. 2023 - 8:36

"Bij gebrek aan serieuze concurrentie zal hij dat ook worden." Tja, wat moet je er nog van zeggen. 'Treurig', dekt dat de lading?

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood14 jul. 2023 - 9:43

Inderdaad! Beter was nog geweest dat jij maar helemaal niets zegt. Meer dan treurige extreem rechtse bla bla komt er toch niet uit jouw toetsenbord!

EenMening3
EenMening314 jul. 2023 - 8:28

"Het is nodig dat een nieuwe politieke generatie aan het roer komt, die wat minder dat verleden met zich meesleept en open en onbevangen probeert de zaken op te lossen." 2023 is het jaar van de aflossing van de wacht. Het is nu aan een nieuwe, jongere generatie politici om te laten zien wat zij kunnen. Het zal een hele klus worden voor Jetten, want zijn partij staat er slecht voor.

De gewone nederlander
De gewone nederlander14 jul. 2023 - 7:51

Ik hoop dat Rob Jetten het wordt. Het is onpopulair en incompetent genoeg om D66, dat laatste stukje verder, naar de afgrond te begeleiden.

5 Reacties
Polarisario
Polarisario14 jul. 2023 - 9:28

Ik denk dat Jette van de huidige ploeg samen zo ongeveer de enige is die buiten zijn partij die vanwege zijn persoon wat populariteit geniet. Zijn luchtige manier van doen kan de partij behoeden voor een totale neergang. Op inhoud zal hij het niet ze snel redden.

Ouru
Ouru14 jul. 2023 - 9:53

Nederland heeft er geen belang bij dat fatsoenlijke partijen in het midden afkalven , uiterst links en rechts , zijn die partijen niet geschikt om te regeren Geen of weinig inhoud vaak , op uitzonderingen na.

Ouru
Ouru14 jul. 2023 - 9:56

Rob heeft ze allemaal goed op een rijtje volgens mij , er kan nog veel gebeuren tot eind Nov, zet hem op Rob, de ervaring met alles neemt wel toe zo

EenMening3
EenMening314 jul. 2023 - 11:44

@Ouro Middenpartijen zijn belangrijk voor de stabiliteit van het land. Daar moet je inderdaad zuinig op zijn. Vanouds zijn dat VVD, CDA, D66, CU en PvdA. Daar komt nu ook GL bij. Hopelijk genoeg voor een meerderheid. D66 heeft al een paar spectaculaire comebacks meegemaakt, dat kan dus nu weer gebeuren. Volt is inderdaad overbodig.

De gewone nederlander
De gewone nederlander14 jul. 2023 - 16:57

@Ouru. Met name de laatste jaren hebben de middenpartijen er wel echt een potje van gemaakt. We rollen van de ene crisis in de andere. Ik zal niet zeggen dat er geen middenpartij nodig is. Maar een beetje van links en een beetje van rechts zorgt de laatste jaren voor een lauwe zoet zure maaltijd die zeker niet naar meer smaakt. Van mij mag het economisch best iets linkser als het op migratie maar een stuk rechtser wordt. Er gaan miljarden naar de opvang van migranten die ook naar werkgelegenheid en sociaal vangnet kunnen gaan. Ze hadden elkaar meer moeten gunnen. Maar wat mij betreft kans gehad. Ik hoop dat Pieter Omtzigt een partij begint en wens BBB ook veel succes. Die twee gecombineerd met VVD en SP en indien nodig CDA zou ik wel een kans gunnen.

Polarisario
Polarisario14 jul. 2023 - 7:50

Jette was voor Kaag de man die de kar trok. Ik vind hem een vriendelijke man met een gezonde dosis humor. Als minister vond ik hem niet geweldig en ik denk dat hij beter als fractieleider in plaats van Paternotte had kunnen opereren. Misschien dat met Jette aan de leiding het fatsoen waar D66 lang voor stond weer de boventoon kan gaan voeren.

Rick Hofland
Rick Hofland14 jul. 2023 - 7:42

Nou, succes ermee D66, ik vrees een marginale rol in de oppositie na de verkiezingen.

TanteJuut
TanteJuut14 jul. 2023 - 7:37

Succes Rob. Als amateur Kasper Juul zou ik zeggen: to the point, geen wolligheid, losjes blijven. maak af en toe een grapje, toon relativeringsvermogen en rond het af met een snufje zelfspot. Dan komt alles best voor mekaar.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal14 jul. 2023 - 7:36

Bergkamp zal een hele kluif hebben aan Jetten in de oppositie. Time-keeping zal haar 1e taak worden.

1 Reactie
Polarisario
Polarisario14 jul. 2023 - 9:23

Bergkamp zal niet opnieuw voorzitter worden denk ik. Als ze niet erg hoog op de lijst komt moet ze ook vrezen niet eens gekozen te worden, het wordt dringen om die 6 of 7 zetels te bemannen.