Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijkswaterstaat maakt enorme rekenfout bij dump kankerverwekkende stof

  •  
02-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
granulietstort

© Foto: Zembla

Door een rekenfout is Rijkswaterstaat er ten onrechte vanuit gegaan dat de stort van granuliet in natuurplas ‘Over de Maas’ geen gevaar zou opleveren voor vissen en ander waterleven. Dat bevestigen deskundigen na onderzoek van Zembla.
Volgens de experts kan er duizend keer meer acrylamide vrijkomen bij de stort dan blijkt uit de berekeningen van Rijkswaterstaat. Het giftige en kankerverwekkende acrylamide kan vrijkomen uit het chemische bindmiddel dat wordt gebruikt om granuliet, een afvalproduct van de asfaltindustrie, steekvast te maken.
Ondanks waarschuwingen drukten topambtenaren van Rijkswaterstaat de stort van 750.000 ton granuliet in ‘Over de Maas’ door. Oud-milieuofficier van Justitie Gustaaf Biezeveld maakt zich grote zorgen, verklaart hij tegenover Zembla. “Ik denk dat er maar één oplossing is: de plas afdammen van de Maas om te voorkomen dat het zich verder in het Nederlandse watersysteem gaat verspreiden.”
Lees meer bij Zembla en bekijk onderstaand gesprek in De Niews BV met Roelof Bosma, onderzoeksjournalist bij Zembla, en met Ans Mol, wethouder van de gemeente West Maas en Waal.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Pater
Pater2 sep. 2020 - 16:19

Bedrijven krijgen boetes bij overtredingen. Dat heeft bij RWW weinig zin, dat betalen wij als belastingbetalers. Dan moeten er koppen rollen, dit is een enorme blunder.

JaapBo
JaapBo2 sep. 2020 - 15:39

Amateuristisch werk van Rijkswaterstaat , en volgens mij komt dat niet door ambtenaren, maar door politieke druk op de ambtenaren. Halbe Zijlstra, die nu bij VolkerWessels werkt, initieerde die druk. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rijkswaterstaat-stond-storten-afvalstof-in-natuurplas-toe-na-bemoeienis-ex-minister-halbe-zijlstra~b216e58a/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Bert de Vries
Bert de Vries2 sep. 2020 - 13:41

Rekenfout? Misleiding lijkt me ook niet uitgesloten. Zie bijvoorbeeld de ziekelijke manier waarop de overheid omgaat met de uitstoot van kankerverwekkende stoffen door TataSteel. Dat optreden maakt duidelijk dat werkgelegenheid, en dus overheidsprestige, zwaarder weegt dan mensenlevens.

6 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden2 sep. 2020 - 21:51

En niet te vergeten de omgang met onder andere PFAS door onder andere Chemieconcern Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht en anderen- https://nos.nl/artikel/2308186-pfas-van-wonderspul-in-de-anti-aanbakpan-naar-giftig-zorgenkind.html

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2020 - 9:35

Misleiding alom! Zembla heeft ook eens laten zien wat er hier vanuit de Antwerpse haven, België allemaal hier gestort wordt in plassen etc, dioxines en ga maar door. De overheid weet daar gewoon van, ambtenaren weten er gewoon van. Mensen die daarmee rechtstreeks van doen hebben, weten er gewoon van zoals ze weten dat dat tegen de wet is. Nederland wordt een grote gifbelt. Niemand is hier nog gehouden zich aan de wet te houden alleen de 'gewone' burger. En België? Die is zijn rotzooi maar mooi kwijt!

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2020 - 9:38

Vrije Geluiden Klopt! Ze mogen gewoon meer uitstoten dan wettelijk is toegestaan, krijgen daar gewoon toestemming voor. Wetten zijn hier niet meer dan wat papieren vodjes waar ze dan ook nog eindeloos over vergaderen om zogenaamd de puntjes op de i te zetten.

Autofiets
Autofiets3 sep. 2020 - 10:21

@Minoes&tuin, Dat is nogal kort door de bocht. Als een bedrijf in 2018 een vergunning krijgt voor het uitstoten van 100kg stof X en er in 2019 een wet aangenomen wordt dat de limiet ligt op 10kg stof X, dan maakt dat de vergunning niet automatisch ongedaan. Dat zou namelijk betekenen dat er een onbetrouwbare overheid is en geen bedrijf meer bereid significant te investeren. Bij een eventuele revisievergunning zal dit wel aangepakt wordt, tevens kan er gekozen worden voor maatwerk afspraken. Tot die tijd blijft de vigerende vergunning van kracht, wat zo hoort in een rechtstaat. Dat de burger 'makkelijker' gepakt wordt op dit soort wetswijzigingen ben ik met je eens, dat komt omdat zij voor hun activiteiten over het algemeen geen vergunning (nodig) hebben en de bijbehorende plichten maar ook de bijbehorende rechten dus niet hebben.

Paul250371
Paul2503713 sep. 2020 - 10:38

Of deze van defensie: https://www.ad.nl/amersfoort/doodzieke-leusdenaar-61-defensie-liet-ons-vierkant-verrekken~ab829639/ citaat: "Als verfspuiter op de Tankwerkplaats van Defensie in Leusden ademde Koos (61) uit Amersfoort zonder dat hij het wist tien jaar lang giftige chroom-6-deeltjes in. De Amersfoorter kreeg tumoren op vijf plaatsen in zijn lichaam en leeft in geleende tijd. Maar is, misschien wel daarom, strijdbaar genoeg om zijn werkgever voor de rechter te slepen. Want ze hebben hem en zijn collega’s vierkant laten verrekken, vindt Koos. De helft van de jongens van toen is er niet meer. Hij doet het ook voor hen." "

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 sep. 2020 - 8:42

Autofiets Ze krijgen inderdaad een vergunning van de lagere overheid voor meer uitstoot dat wettelijk is toegestaan. Dit terwijl die vergunningenvertrekkers daarvan op de hoogte waren. Nu heb ik toch altijd gedacht dat wij in een rechtsstaat leven waar een wet wet is. Die lagere ambtenaren moeten dus per direct ontslagen worden en de vergunning aangepast aan de wettelijke normen. Dat gebeurt echter niet.