Joop

Remkes haalt streep door ‘demonstratie’ tegen coronabeleid

  •  
19-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
remkes
Johan Remkes heeft een voor zondag geplande demonstratie tegen de anderhalvemetersamenleving verboden. Volgens de Haagse burgemeester vormt de opzet van de bijeenkomst een gevaar voor de volksgezondheid. Op Facebook laat de organisator van de demonstratie, Willem Engel van Viruswaanzin, weten dat hij het besluit van Remkes via een kortgeding gaat aanvechten.
De demonstratie tegen het coronabeleid krijgt onder meer steun van horecaondernemer en miljonair Won Yip, opiniepeiler Maurice de Hond, Doe Maar-muzikant Ernst Jansz, DJ Jean en dj Paul Elstak. Met name het optreden van bekende dj’s baart Remkes zorgen.
" Door het programma in te vullen als festival, zonder de daarvoor geldende termijnen aan te houden en te voldoen aan de eisen die daarbij horen zoals inzet van beveiliging, toegangscontroles op verboden middelen en een gedegen veiligheidsplan, en door hiermee de facto een evenement op te zetten dat op grond van de Noodverordening is verboden ontstaat een onwettige en gevaarlijke situatie. Dat is onverantwoord."
Viruswaanzin schatte het aantal aanwezigen aanvankelijk in op honderd. Kort voor Remkes besloot een streep te halen door het protestfestival, hield de organisatie al rekening met tienduizend belangstellenden. Er was de afgelopen dagen veel media-aandacht voor de bijeenkomst, onder meer in het tv-programma Beau.
Willem Engel, de drijvende kracht achter Viruswaanzin, trekt in YouTube-video’s de deskundigheid van het RIVM in twijfel. Uit een uitgebreide analyse die Pepijn van Erp schreef voor Follow The Money schreef, blijkt dat Engel het regelmatig bij het verkeerde eind heeft. Hij gelooft onder meer dat vaccinaties “in heel veel gevallen niet nodig” zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

korheiden2
korheiden220 jun. 2020 - 13:09

Vanwege de komst van Elstak, Ernst Jansz en Maurice de Hond is het verbieden van deze demonstratie wel te begrijpen. Er kunnen immers best meer dan 10000 mensen op afkomen. Maar ook Amsterdam, Utrecht en Maastricht verbieden hem. Dan ga je toch denken dat er verschillende demonstraties zijn : wenselijke en onwenselijke.

Coene ridder
Coene ridder20 jun. 2020 - 8:59

Als ik zo kijk zijn het hoofdzakelijk antivavaccin gekkies. Dan zal 5G ook wel meegenomen worden in de protestliederen :-)

Coene ridder
Coene ridder20 jun. 2020 - 7:10

Blm demonstraties mogen wel. Is dat niet een politieke vorm van besmettingen verspreiden in een ongewenste doelgroep? Useful in deze?

Jacob2
Jacob220 jun. 2020 - 6:58

Blijft lastig beoordelen als je de ingediende plannen voor deze demonstratie niet kent. Als een groot onderdeel muziek optredens zijn, alla. Maar anders begint het wel op willekeur te lijken. Het blijft wel vreemd dat de afgelopen weken er meerdere malen demonstraties zijn geweest, waarbij de maatregelen in acht werden genomen en ook iets minder ( Rotterdam, Amsterdam) dat je nu op voorhand geen toestemming geeft.

webmaatje
webmaatje19 jun. 2020 - 23:09

in Duitse deelstaten gelden in sommige sectoren de 1,5 meterregels niet meer. Op scholen na de zomervakantie al helemaal niet meer. Gewoon de hele klas volgens normaal rooster naar school. Hygiënemaatregelen blijver wel belangrijk in alle Duitse scholen. In Niedersachsen mag je met maximaal z.n tienen lekker picknicken of grillen in het park of elders in de buitenlucht. In Mecklenburg-Vorpommern mogen maximaal 75 mensen zonder afstandregels aan bepaalde familiegebeurtenissen deelnemen. De 1,5 meter is in Duitsland al lang niet meer zo heilig als hier. IN Duitsland mag je naar 29 landen met code groen reizen en vanuit nederland naar 12 met slechts code oranje. Waarom dit merkwaardige verschikl? Zijn landen voor Nederlanders gevaarlijker dan voor Duitsers???

korheiden2
korheiden219 jun. 2020 - 21:36

Het moge duidelijk zijn : de ene demonstratie is de andere niet. Hier wordt met twee maten gemeten.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 jun. 2020 - 20:31

De organisatoren hebben zichzelf in de voet geschoten door er een evenement van te maken. Oproepen op FB en publiekstrekkers uitnodigen laten zien dat ze de regels niet erg serieus nemen. Logisch dat de rechter het verbod handhaaft. Ik denk dat het verbod bewust is uitgelokt.

Frits Jansen
Frits Jansen19 jun. 2020 - 20:18

De rechter is het met Remkes eens, maar de organisatoren zeggen de demonstranten niet meer te kunnen tegenhouden op deze korte termijn. Dus zullen er massa's ME moeten worden ingezet om te voorkomen dat men naar het Malieveld trekt. Dat zou ik zeer terecht vinden. Ik vind de demonstratie zinloos, of erger. 1) Iedereen wil wel van de COVID maatregelen af, dat weten ze in Den Haag ook wel. 2) Het virus is nog niet bedwongen, maar populisten praten de mensen altijd naar de mond en zeggen van wel. En dat willen de mensen natuurlijk graag horen. 3) Er wordt al sterk versoepeld.

Joost Spits
Joost Spits19 jun. 2020 - 20:18

Remkes heeft gelijk en de rechter idem dito. Er is geen sprake van rechterlijke dwaling. Slaat nergens op. Demonstreren mag in Nederland, tenzij er risico's aan vastkleven. En die zijn er! Mensen begrijpen en willen het risico niet zien. Willem Engel is een domme figuur. Hij zegt dat hij geen vertrouwen heeft in het RIVM. Oké, ik heb ook mijn twijfels, maar kijk langer dan je neus is en zie in de landen om ons heen, met name Duitsland, dat ook daar nog altijd social distancing wordt vereist PLUS mondkapjes. Ik kan het weten, want ik kom er wekelijks.

adriek
adriek19 jun. 2020 - 19:37

Misschien kunnen de demonstranten in de vertrekhal van Schiphol gaan demonstreren? Daar gelden de coronaregels niet.

2 Reacties
Polletje2
Polletje219 jun. 2020 - 22:23

Hopelijk zal dat de mensen ervan weerhouden om te gaan vliegen.

Anoniempje5
Anoniempje520 jun. 2020 - 5:16

Goed plan. Kopen ze allemaal een ticket voor een tientje om binnen te mogen en steunen ze ook nog Schiphol.

Ellen Schoof
Ellen Schoof19 jun. 2020 - 17:26

Ik was als tiener fan van Ernst Jansz, maar daar kan ik me sinds vandaag niet meer in verplaatsen. Omdat ik inmiddels ouder ben en mijn gezondheid kwetsbaar is bij coronabesmetting. En omdat ik ook mijn zeer kwetsbare moeder nog niet kwijt wil. Demonstreren (met anderhalvemeter in acht nemen) is OK, is VVMU, in geval van BLM heel erg gewoon noodzaak. Maar geen festival en muzikaal optreden onder het mom van 'demonstratie'. Ik snap wel hoe men er naar verlangt, ik ben dichter en honger naar een poetry slam, maar ik wil ook niet nu al onder de zoden terecht komen of aan de nierdialyse. Ik moet toch veel eerder in een lockdown dan gezondere mensen. Vrijheid voor gezonde mensen betekent minder vrijheid voor fysiek kwetsbaren (en er zijn mensen nog veel jonger nog veel kwetsbaarder dan ik). Hier spreekt even de 14-jarige in me, dat krijg je als je in gedachten terug gaat naar begin jaren '80.

Thuru
Thuru19 jun. 2020 - 16:10

Beter al die demostraties ook te verplaatsen tot na de corona virus. Zeker nu nog strenge regels zijn waar mensen aan moeten voldoen en ook qua anderhalf meter. Zo erg dit alles t everplaatsen is niet erg. Ook optredens en festivals worden verplaatst, dat kan idem ook zo met demostraties. Dus het verbod is volledig terecht.

1 Reactie
LaBou
LaBou 19 jun. 2020 - 16:14

Kortom, alle demonstraties verplaatsen tot st. Juttemis. Want dat virus gaat zekerweten niet meer weg.

Archie Bunker
Archie Bunker19 jun. 2020 - 14:46

Uiteraard gaat de BLM demonstratie morgen op het malieveld wel door. Inhakend op Remkes vrees voor ordeverstoring: Het bericht dat de BLM-demonstranten laatst in R'dam terrassen volledig hebben gesloopt, heeft hem kennelijk niet bereikt. Meten met 2 maten, en daar is niemand mee geholpen.

3 Reacties
Thuru
Thuru19 jun. 2020 - 16:13

Ook die demostratie zou afgeblazen moeten worden. Alle demostraties, naast alle festivals en dergelijke gewoon verplaatsen tot na corona. Zo moeilijk is dat ook niet.

Purper Floyd
Purper Floyd19 jun. 2020 - 18:48

Wordt vast een bende morgen, er circuleren oproepen om als alternatief morgen gelijktijdig met de wel toegestane BLM demo te gaan demonstreren tegen de anderhalvemeter samenleving. Wordt een boeiend schouwspel !

Salama.
Salama.19 jun. 2020 - 19:34

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat dan gaat uitpakken. Als deze demo wel mag doorgaan zal dat kwaad bloed zetten.

Wat?
Wat?19 jun. 2020 - 13:12

Ok. Kan één iemand hier uitleggen wat de corono lockdown heeft gedaan dat mensen moeten gaan demonstreren. Je kan even niet naar de fitness of de Spa. Voor de ouderen is het inderdaad niet leuk deze lockdown. Voor de mensen die hun naasten niet op de traditionele manier voor het laatst hebben kunnen zien is het erg. Wat ook erg is dat een paar verwende snotneuzen janken dat hun leven niet 100% hetzelfde is als voor de crisis. En je vrijheid is ook niet aangetast. Je kan nog steeds contact zoeken met politici, de krant en ga zo maar door. Ik vind deze anti lockdown protesten een wassen neus die gewoon door populistisch rechts wordt gesteund. Waarschijnlijk weer een simpele complottheorie.

4 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek19 jun. 2020 - 13:43

"als voor de crisis" ? Welke crisis? En als er een crisis was, is die allang voorbij, behalve de economische crisis natuurlijk. En de 1,5m is vakkundig door De Hond onderuit gehaald: https://www.maurice.nl/2020/06/18/game-set-het-zijn-de-aerosols/

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft19 jun. 2020 - 13:48

Maakt het uit waar mensen voor willen demonstreren? Bent u de commissie die mag/kan beoordelen of het oké is? Iedereen heeft dat grondrecht. En het kan niet zo zijn dat de ene groep volledig gefaciliteerd wordt en de andere het niet mag.

Frits Jansen
Frits Jansen19 jun. 2020 - 20:22

@Jan den Boer: het RIVM zegt dat aerosols geen rol van betekenis spelen bij de verspreiding. Maar De Hond is nu ook viroloog en weet het allemaal beter. Laat De Hond beseffen dat ik nu ook zijn peilingen niet meer vertrouw,

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist19 jun. 2020 - 20:44

Ok. Ik kan niet naar de fitness of naar de spa. Ik kan niet naar de horeca, ik kan niet naar een evenement en o ja (kleinigheidje), ik heb ook geen werk meer en dus geen inkomen meer zodat ik na de crisis ook nergens meer naar toe kan. Daarnaast ligt mijn sociale leven nu al 3 maanden stil. Gelukkig is in jouw ogen mijn vrijheid niet aangetast en kan ik contact zoeken met politici. Niet dat mij dat ooit iets positiefs heeft gebracht, want die durven ook gewoon midden in je gezicht te liegen. Mijn leven is een stuk minder leuk geworden. Extreem links benut deze tijd om groepen tegen elkaar op te zetten. En helaas slagen ze daar ook nog in. Dus schaar mij maar in het rijtje populistisch rechts. Dan neem ik die wassen neus van je voor lief.

Ed Verbeek
Ed Verbeek19 jun. 2020 - 13:10

Uit een uitgebreide analyse van De Hond gisteren, blijkt dat het RIVM (en Pepijn van Erp) het geheel bij het verkeerde eind heeft : https://www.maurice.nl/2020/06/18/game-set-het-zijn-de-aerosols/ De 1,5m is wetenschappelijke ongefundeerde waanzin.

2 Reacties
LaBou
LaBou 19 jun. 2020 - 16:18

En als onbetwiste autoriteit als viroloog van M. de Hond het zegt, dan moet het wel waar zijn. Vooral als het iets is wat we graag willen horen.

adriek
adriek19 jun. 2020 - 19:41

Alle maatregelen, inclusief de anderhalve meter, hebben er wel toe geleid dat het aantal besmettingen in Nederland (en de meeste andere landen) drastisch omlaag gegaan zijn. Een paar landen zijn eigenwijs, met de VS voorop, en daar gaat de daling dan ook tergend langzaam. Als Maurice in zijn briljante analyses de maatregelen van verschillende landen eens gaat vergelijken komt hij misschien tot minder vooringenomen conclusies.

nikita72
nikita7219 jun. 2020 - 13:10

Bij veel demonstraties is ook een podium, en soms een band om de moed erin te houden. Maar als de DJ's de publiekstrekkers moeten worden, heeft Remkes wel een puntje.

Joop den Uil
Joop den Uil19 jun. 2020 - 12:20

de een neemt zijn verantwoordelijkheid, de ander nog een kopje thee ... demonstraties horen bij democratie maar voor elke poep en zucht een stukje karton in elkaar froebelen getuigt van teveel vrije tijd en weinig om handen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté19 jun. 2020 - 12:18

Besmettingskans in de buitenlucht is erg klein, zeker als er mondkapjes gedragen worden. Verder lijkt het alsof de organisatie van de demo een paar domme steken laat vallen. Ik zeg: bijstellen en opnieuw aanvragen. Succes!

[verwijderd]
[verwijderd]19 jun. 2020 - 11:59

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr19 jun. 2020 - 15:26

@Oma, Ik volg het nieuws over een eventuele uitbraak van corona in Amsterdam nauwlettend. Het zag er goed uit, tot vandaag.... In het Parool las ik, dat er een stijging van 10% coronavirus werd gemeten in het rioolwater.........

Bouwman2
Bouwman219 jun. 2020 - 11:58

Ik heb wel eens eerder losjes met de gedachte gespeeld dat in geval Nederland nood aan een Sterke Man zou hebben je Johan Remkes niet meteen maar zou moeten schrappen van de lijst.

2 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek19 jun. 2020 - 13:17

"Sterke Man"? Ik zou rustig zeggen: "Grote Leider" . Jammer alleen dat Nederland op dit moment helemaal niet in nood is. Het griepseizoen is immers allang over. (vgl. bijv. nieuwe ziekenhuisopnames vanaf 27 februari in: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken )

Frits Jansen
Frits Jansen20 jun. 2020 - 4:53

Er zijn meerdere landen die behoefte voelden aan een Sterke Man, en er ook een naar voren schoven. Die werd vervolgens heel populair. Dictators beslissen voortvarend zonder politiek geneuzel. Alleen ontsporen ze op den duur altijd, maar dan zitten ze zo vast in het zadel dat ze alleen met geweld nog weg te krijgen zijn - en je doen beseffen waarom democratie is uitgevonden. Dictator Remkes - kom nou!

Thuiszitter
Thuiszitter19 jun. 2020 - 11:10

Gisteren heer van de Engel beluisterd bij Beau, hij had best een aantal punten waar ik hem gelijk geef. Het is nu toch wel duidelijk dat buiten , in de open lucht, het virus niet wordt doorgegeven , zie de samenscholing op de Dam onlangs. De ziekenhuis opnames zijn inmiddels minimaal evenzo het sterftecijfer. Het zal mij benieuwen hoelang de beleidbepalers zich halsstarrig vasthouden aan de 1.5 mtr samenleving.

Phantom3
Phantom319 jun. 2020 - 10:27

Dat moet hier op weinig steun kunnen rekenen denk ik.

JanKlaasen
JanKlaasen19 jun. 2020 - 10:24

Geef dan een maximum aantal personen aan voor het Malieveld. Je kunt niet na de vele racismeprotesten dit bij voorbaat aflasten.

6 Reacties
Gaz Typari
Gaz Typari19 jun. 2020 - 11:44

Bij de racismeprotesten vond iedereen toch dat het verboden moest worden? Doet Remkes dat, is het weer niet goed :S

Leontrotsky
Leontrotsky19 jun. 2020 - 12:16

@JanKlaasen Ja dat kan je wel, een anti racisme demonstratie is heel belangrijk voor Nederland een land waarin systemisch en institutioneel racisme één van de grootste problemen is. Een demonstratie tegen corona maatregelen aan de andere kant is totaal ongewenst. Corona is een groot gevaar en met zo'n demonstratie geef je tegenstanders van corona en fake nieuws verspreiders ten aanzien van corona de munitie die ze niet mogen hebben. Gewoon niet doen dus een anti corona demonstratie, Remkes heeft gelijk.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft19 jun. 2020 - 12:27

LeonTROLsky, Wat laat u zich kennen zeg. Geen gelijkheid voor mensen, meningen en uitingen. U probeert een banaan recht te praten. U wilt geen discriminatie, maar doet het zelf.

o u wisbaar
o u wisbaar19 jun. 2020 - 12:38

@Leontrotsky Jouw antwoord is satire, toch?

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft19 jun. 2020 - 12:54

Gaz Typari, Ik ken niemand die vond dat de anti-racisme protesten verboden moesten worden. Heb dat ook hier van niemand gelezen. Maar juist gelijkheid en duidelijkheid werd er gevraagd. En het naleven van de bestaande regels.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof19 jun. 2020 - 13:03

@LeondeTrol, Ik heb even nagedacht of ik u moet antwoorden maar doe het toch omdat u de basisregels van onze democratie niet wil of kan begrijpen. Die racismedemo was 1000 keer of meer zo belangrijk. Maar daarom is het nog belangrijker om de demowappies van aanstaand weekend ook hun stem te kunnen laten horen. Je kunt niet enkel de kant waar je het mee eens bent rechten geven, dat heet fascisme (of communisme maar dat is bijna hetzelfde). Overigens ben ik van mening dat geen van beide demo’s door had of zou mogen gaan. Niet in deze tijden waar we al velen verloren hebben aan dat k#tvirus. Helaas blijkt het niet mogelijk bij dit soort bijeenkomsten de anderhalve meter te waarborgen dus gewoon niet doen.

Frits Jansen
Frits Jansen19 jun. 2020 - 10:21

De aanhalingstekens in de titel van dit artikel zeggen het precies. Festivals zijn (nog) verboden en worden geen demonstraties (die aanspraak kunnen maken op demonstratievrijheid) door daar het etiket "demonstratie" op te plakken. Iemand stuurde mij de 46 pagina's tellende dagvaarding van het kort geding toe waarmee ze het verbod op dit festival willen aanvechten. Daar las ik in dat het COVID-19 virus niet gevaarlijker zou zijn dan een gewoon griepvirus. Dat is zulke kolder dat de Kort Geding-rechter moeite zal hebben zijn lachen in te houden. Ook griepepidemieën eisen doden, maar leiden niet tot overvolle IC's en grieppatiënten hoeven ook niet maanden tot jaren te revalideren.

2 Reacties
Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft19 jun. 2020 - 11:03

?? Was u niet een van de mensen die de beslissing van mevrouw Halsema volledig terecht noemde? En nu komt u met covid-19 aan? Het is geen demonstratie omdat er muziek is? Dat was er in Amsterdam ook! Dit is dus duidelijk met 2 maten meten. Hieronder een reactie van u! Ook op Alexanderplatz in Berlijn was de 1½ meter ver te zoeken bij de massale anti-racisme-demonstratie. Bovendien werden daar massaal spreekkoren aangeheven – terwijl toch bekend is dat die nu levensgevaarlijk zijn. Maar geen mens komt daar op het idee om daar een partijpolitiek slaatje uit te slaan en de “Regierender Bürgemeister” te vragen af te treden. Misschien komt dat ook omdat dat een man is. Halsema wordt gediscrimineerd als vrouw!

Daniel Blank
Daniel Blank19 jun. 2020 - 11:21

Nou er zijn zeker grieppatienten die maanden moeten revalideren.

Libertain
Libertain19 jun. 2020 - 10:16

Remkes als zeer conservatief bestuurder wil zeker een streep door democratische betogingen trekken. In mijn eigen visie is dit feitelijk nog niet gebeurd zoalng de korte geding tegen deze antidemocratisch besluit nog niet heeft palsstegvonden.

2 Reacties
Libertain
Libertain19 jun. 2020 - 10:17

...plaatsgevonden...

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft20 jun. 2020 - 6:15

En nu heeft de rechter ook nee gezegd. En wat vindt u nu?

o u wisbaar
o u wisbaar19 jun. 2020 - 10:00

Belachelijk, hoe absurd de stelling is, demonstreren is een grondrecht. Op naar Amsterdam, van Femke mag het wel

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft19 jun. 2020 - 9:52

Geen probleem, demonstratie gewoon verplaatsen naar Amsterdam..

Frits Frotlip
Frits Frotlip19 jun. 2020 - 9:47

Misschien mw Halsema lief aankijken, dan mag het vast wel op de Dam.

1 Reactie
Henri Zwols
Henri Zwols19 jun. 2020 - 11:04

Museumplein lijkt me handiger ivm verwachte opkomst. Maar Halsema lief aankijken hoeft niet. Er is precedent, ze kan moeilijk nee zeggen.