Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Relschoppers krijgen meer aandacht dan de wereldtop over klimaat in Den Haag

  •  
28-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cas
De webpagina’s van het Parool, Volkskrant en Joop kenmerken zich de afgelopen dagen door de afwezigheid van berichtgeving over de top
Je zou door de vele -terecht- veroordelende berichtgeving rondom de relschoppers haast vergeten dat er deze week een belangrijke internationale klimaattop plaatsvindt in ons eigen Den Haag. Waar een top zoals deze, met sprekers van president Modi tot Bill Gates, EU-boegbeeld Frans Timmermans en zelfs de paus, in normale tijden ongetwijfeld de nodige media- en online aandacht had gekregen, blijft het nu angstvallig stil.
De webpagina’s van het Parool, Volkskrant en Joop kenmerken zich de afgelopen dagen door de afwezigheid van berichtgeving over de top. Ook onder mijn milieubewuste #woke millennial-volgers blijft het online stil. Dat een klimaattop wellicht minder instagrammable is dan je uitspreken tegen rechts-extremistisch geweld kan ik begrijpen. Een tweet over dat laatste levert je vast meer likes, retweets en online faam op.
In die zin is de timing van deze top net onhandig. Toch kenmerkt juist dat de noodzaak om wel aandacht te blijven besteden aan de klimaatproblematiek. De desastreuze gevolgen van klimaatverandering houden namelijk geen rekening met onze menselijke planning. Tijdens deze Climate Adaptation Summit staan dan ook de noodzakelijke adaptatiemaatregelen centraal.
Waar klimaatverandering vaak wordt afgeschreven als ver-van-je-bed-show en daarom moeilijk als populaire headline om te toveren, gaat dat argument nu niet op. Adaptatiemaatregelen en initiatieven betreffen vaak lokale besluiten die nú door gemeenten en landen genomen worden. Toekomstige wetgeving is relevant voor lokale ondernemers en creëert mogelijkheden voor nieuwe ondernemingen en projecten. De gemeente Amsterdam alleen al barst van interessante adaptatie-initiatieven.
Waarom er dan juist nu voorbij wordt gegaan aan de inhoudelijke bespreking hiervan op zowel traditionele en sociale media, is voor mij niet goed te praten. Dat er voldoende te leren is over klimaatadaptatie bewees Mark Rutte toen hij tijdens de openingsspeech van Frans Timmermans letterlijk in de pen klom en druk bleef meeschrijven. Bij deze een oproep aan de media, millenials en iedereen ertussenin: neem een voorbeeld aan Mark en pak dat pennetje erbij.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Déjà vu
Déjà vu31 jan. 2021 - 3:01

"Dat er voldoende te leren is over klimaatadaptatie bewees Mark Rutte toen hij tijdens de openingsspeech van Frans Timmermans letterlijk in de pen klom en druk bleef meeschrijven. " Hij zal zich vast hebben afgevraagd op welke manier de oerbossen -die in zijn opdracht gekapt worden- het klimaat op aarde beïnvloeden.

NoahAmber
NoahAmber29 jan. 2021 - 17:39

Tsja Sofie, Die rellen maak je niet iedere dag mee dus vandaar even wat meer aandacht daarvoor. De klimaatcrisis duurt nog wel decennia dus meer dan genoeg tijd om het erover te hebben

J.janssen2
J.janssen229 jan. 2021 - 13:24

Na onze minister van infrastructuur afgelopen zondag in buitenhof te hebben horen praten had ik er alweer mijn buik van vol. Toch vooral maar weer een vliegveld laten uitbreiden voor het milieu....ik kan het niet meer aanhoren dat soort nonsens. Als dat gehalte is van de klimaattop door Nederland georganiseerd is het toch ook verder niet het aanhoren waard, absoluut niet serieus te nemen..nepnieuws

Sonic2
Sonic229 jan. 2021 - 12:23

De meeste partijen in Den Haag krijgen volgens mij hoofdpijn van het dossier. PVV en FvD hebben nog de meest makkelijke positie. Die zijn tegen. D66 ook, maar daarna is het voor bijna elke partij een hoofdpijn dossier, want het kost bakken met geld. Journalisten zijn allemaal voor een beter klimaat, maar het wordt wat anders als je voor tienduizenden euro's je huis moet verbouwen. Dus gaat het klimaat naar de achteraf pagina's. Dat is de enige plausibele verklaring die ik kan vinden.

3 Reacties
GHS
GHS29 jan. 2021 - 14:11

En denken wij nu echt, dat wij de natuur kunnen regelen? De natuur is almachtig, die bepaalt zelf wat er gebeurt. Kijk maar door de eeuwen heen. Wanneer komen er epidemiën, wanneer komt er een aardbeving, wanneer komt er ..........noem maar op. De natuur zegt tegen de mens: jullie zijn verkeerd bezig, jullie zijn met veel te veel, jullie vermoorden de natuur. En dan gaat de natuur zelf regelen en dat proberen wij dan te beteugelen i.p.v. dat wij luisteren naar de natuur.

korheiden2
korheiden229 jan. 2021 - 14:19

@Sonic : mee eens, al dacht ik dat D66 sterk voor klimaatmaatregelen is, wellicht bedoel je dat ze adaptatie minder steunen. Verder zijn vele mensen wel bezorgd om het klimaat maar als het geld gaat kosten.....

ton14024
ton1402429 jan. 2021 - 19:00

Of D66 adaptatie moet steunen? Vraag maar aan Kaag als ze uitkijkt over de hofvijver tot Lowestoft.

Wilma3
Wilma329 jan. 2021 - 10:42

Ongelooflijk dat een stelletje relschoppers zijn beloond met alle aandacht die ze kregen. Niet alleen in de kranten maar op tv en radio ging het nergens anders meer over. Alle programma's met actualiteiten besteedden er aandacht aan. Hele analyses werden er op losgelaten. En dit terwijl het slechts gaat om honderden jongeren!

Bouwman2
Bouwman229 jan. 2021 - 9:58

Dat mensen geboeid worden door het hier en nu is bekend. Dat ze niet over de horizon kijken en lessen kunnen trekken is dat ook. De waan van de dag is alom vertegenwoordigd. Maar je kunt niet blijven verkeren in opgewonden staat, eens zakt de woede en de angst in de schoenen. Dan komt de spijt, Had ik maar geluisterd naar Timmermans en naar Mark Rutte, en minder kwaad gesproken. .

Marinus Calamari
Marinus Calamari29 jan. 2021 - 9:33

De afleidingsmanoeuvre doet wat de afleidingsmanoeuvre moet doen, de aandacht afleiden van de dingen die er wel toe doen en/of waar onze regering gefaald heeft. In dit geval dus beide.

Jozias2
Jozias228 jan. 2021 - 23:32

De Volkskrant heeft wel degelijk bericht over de top. Oa dit artikel: “Kerry op klimaattop: we gaan doen wat we kunnen om onze afwezigheid van vier jaar goed te maken”

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman229 jan. 2021 - 10:08

Het valt me op hoe vaak als er eens iets gezegd wordt met diepgang, de luisteraar meteen weer naar de oppervlakkigheid van het moment opstijgt. Het leuke aan JOOP is dat je mensen leert kennen, hoe ze zijn in het diepst van hun gedachten. JOOP is geen stripverhaal maar meer een striptease. Soms valt de laatste veer, tot algemeen genoegen.

Jozias2
Jozias229 jan. 2021 - 14:00

@bouwman Er wordt beweerd dat: “De webpagina’s van het Parool, Volkskrant en Joop kenmerken zich de afgelopen dagen door de afwezigheid van berichtgeving over de top” Dat is dus feitelijk niet waar. Daarnaast was er op npo1 op prime time veel aandacht voor. Dit is de basis voor de argumentatie van de auteur. Als die basis dus feitelijk niet juist is dan is dat toch slordig. Het is geen bijzaak in de argumentatie.

Visionair NL
Visionair NL28 jan. 2021 - 23:14

Dit is ook terecht. Technische doorbraken maken nu al alternatieve energiebronnen goedkoper dan fossiel. Ook qua energieopslag worden nu snelle vorderingen geboekt. Dit zet meer zoden aan de dijk dan de mooie woorden op een klimaatcongres.

4 Reacties
Mokker
Mokker29 jan. 2021 - 8:45

Ben je nu nepnieuws aan het verspreiden, visionair? Je geeft niet aan over welke alternatieve energiebronnen je het hebt, maar wind en zonne-energie zijn weliswaar goedkoper geworden, maar op dit moment nog steeds duurder in het gebruik dan bruinkool, steenkool en aardgas. Daarnaast is voor deze alternatieven het probleem dat wind en zon niet op elk moment beschikbaar zijn; als je de energie moet opslaan wordt de prijs nog een stuk slechter.

Starter2
Starter229 jan. 2021 - 11:28

Visionair, doelt natuurlijk op kernenergie. Scheelt inderdaad een hoop uitstoot, is veilig en efficient.

tempest
tempest29 jan. 2021 - 13:39

Er zijn zeker een aantal nieuwe ontwikkelingen geweest, maar de prijzen van energie zijn sterk bepaald door de overheid, zeker voor particulieren. Subsidies, belastingen en accijnzen spelen een belangrijkere rol in de prijs van fossiele energie en haar concurrenten dan de productie zelf. En zodoende zegt de prijs dan ook weinig over waar we staan in de overgang. De transitie is er nog lang niet en ik noem iets pas een doorbraak als duurzame energie daadwerkelijk doorbreekt en fossiel vervangt. En nee, gigantische windmolen-parken aanleggen om nieuwe economische activiteit in de vorm van data-centers te laten draaien noem ik geen transitie. Sterker nog, ik vraag me af of het de transitie uiteindelijk niet belemmerd, zo veel ruimte hebben we namelijk ook niet en biomassa, zon en wind nemen veel ruimte in beslag.

Visionair NL
Visionair NL1 feb. 2021 - 15:37

@Altijd Geslaagt, @Mokker Zonne-energie is nu al goedkoper dan fossiel in landen in de subtropen en tropen. "The consensus of recent major global studies of generation costs is that wind and solar power are the lowest-cost sources of electricity available today. " https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source Kernenergie is groen, goedkoop en veilig. Er vallen tienduizend maal zoveel doden door kolenwinning als door kernenergie. Het probleem is dat de veiligheidseisen nu tot onzinnige hoogten zijn opgeschroefd waardoor de kosten per kWh onnodig hoog liggen. Werden ze dat niet, en was sprake van "economics of scale", dan zouden de kosten van kernenergie in de buurt van die van kolen liggen. Laten we ons liever richten op echte problemen, zoals zwerfplastic en @Starter: mede kernenergie inderdaad. Maar als we uit zon en wind waterstofgas of andere dragers genereren, zijn ook deze prima vervangers voor fossiel.

The Apple
The Apple28 jan. 2021 - 22:57

De Climate Adaptation Summit - Voor alle ondernemers die samen willen nadenken over de vraag hoe je een slaatje kunt slaan uit de veranderingen van het klimaat.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax229 jan. 2021 - 10:33

Die zijn er al hoor, de adviesbureaus zijn niet aan te slepen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen29 jan. 2021 - 14:26

Altijd interessant te vernemen dat je je helemaal de tering moet consumeren om het klimaat te "redden". Als het maar "duurzaam' is.

korheiden2
korheiden228 jan. 2021 - 22:44

Ach, NPO heeft er een uur aandacht aan geschonken, afgelopen maandag. Het programma stond niet bij de 25 best bekeken uitzendingen van die avond, het trok 404000 kijkers, stukken minder dan Hunting the VIPS of Radar. Ook Veronica Inside werd beter bekeken. Deze programma's begonnen allemaal rond 20.30 uur, net als de klimaatuitzending. Verder helemaal eens met @Zijne Koninklijke Narrigheid : We kunnen in dit land vrijwel niets. Eindeloos vergaderen, commissies instellen, rapporten schrijven en herdenken, daar zijn we goed in. Vanavond kregen we op het journaal te horen dat het buitenland onze politie al evenmin erg hoog heeft staan. We gaan ten onder aan de regeltjes, de statuten en de reglementen.

gimli55
gimli5528 jan. 2021 - 22:17

Uiteraard is er veel aandacht, het heeft dezelfde red n dat Rutte elke keer mer nieuwe maatregelen komt, vlak nadat de aandacht iets verslapt richting zijn daadkracht richting maatregelen voor de Covid bestrijding. Enkele dagen na het debat over de toeslagaffaire werd de avondklok ingevoerd. Elke keer wanneer het falen van de regering van Rutte zichtbaar wordt, komt het kabinet met nieuwe maatregelen, direct gevolgd op Eenvandaag met weer een goede peiling. De bewindslieden buitelen over mekaar heen in de praatprogramma's. Er is een reeks van rampzalige rapporten en foute leiding bij het vaccineren, maar dat maakt helemaal niets uit. In Nederland vaccineren we in 1 week, hetzelfde aantal wat de VK doet in een dag. Om maar te zwijgen over het vaccinatie beleid van de meest kwetsbaren. Die worden net zo behandeld als de kwetsbaren de laatste 10 jaar. Niet of amper en natuurlijk te laat. Onbehoorlijk bestuur en ongekend onrecht en nog steeds strak bovenaan. Waar is de media met echt onafhankelijk en inhoudelijk nieuws. Dit accepteren is meedoen, het gedogen en weg kijken is het devies.

Kuifje3
Kuifje328 jan. 2021 - 22:11

Ik heb over meer onderwerpen bijzonder weinig gelezen. De aanklacht van een republikein wegens machtsmisbruik tegen de nieuwe president bijvoorbeeld. Op zich net zo onzinnig en overdreven als de aanklacht tegen de vorige president overigens.

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid28 jan. 2021 - 21:39

Nouja op die top worden heel veel grote uitspraken gedaan maar men kan in Nederland nog niet eens een fatsoenlijk ICT programma opzetten. Groningen, toeslagenaffaire, bijstandsaffaire, Coronacrisis, privacy problematiek bij de GGD. Zelfs de kleinere onderwerpen kan deze overheid niet eens naar behoren managen. Ze kunnen dus wel ouwehoeren over het klimaat, maar dat is toch echt 4 maten te groot voor de patjepeeërs die voor regeringscoalitie door moeten gaan. Terecht dus dat de media er niet veel aandacht aan heeft geschonken, zij snappen dat het klimaatvraagstuk dermate groot is en alles wat onze huidige politici daarover verkondigen gebakken lucht is.

tempest
tempest28 jan. 2021 - 21:26

Het is goed dat zo’n top er is en dat invloedrijke mensen er aandacht aan besteden, maar tegelijk is verbaasd me het gebrek aan media aandacht helemaal niet. 1) de top is online, dus niks geen mooie plaatjes van bekende mensen samen. 2) weinig verrassend. Het probleem speelt al decennia en al net zo lang denken mensen over oplossingen na. Hoe onderscheidt deze top zich? 3) concurrentie van de rellen die veeeel meer emotie opwekken en dus veel beter werken als nieuws in onze aandacht-economie. Wees niet getreurd hoor, dit is niet het enige onderwerp dat op soortgelijke wijze wordt genegeerd. De "State of the union" van de EU door voor der Leyen staat me nog bij: op het acht uur journaal maar liefst 1 zin over het onderwerp, namelijk dat ze die had gehouden, maar met helemaal nul inhoudelijke informatie! En daarna ging het weer over één of andere tweet van Donald Trump....

Dehnus
Dehnus28 jan. 2021 - 20:58

Tja het is goedkoper en scored beter. Dat vinden ze leuk bij de Rechtse partijen, mensen tegen elkaar opzetten en dan wijzen van "ZIE JE WEL! DIE WIL JE KOEKJE AFPAKKEN!", terwijl ze zelf giechelend met de koekjesfabriek wegrennen.

1 Reactie
Krek
Krek29 jan. 2021 - 6:41

Alleen maar wanneer we tijd over hebben nadat onze dag vol zit met het plannen van sarren van bijstandsgerechtigden en gehandicapten, en we ons quotum aan het pesten van moslims, LGBT-ers, gekleurde medemensen. De rest van de dag zijn we bezig met het verkneukelen over de ellende in de kampen waar immigranten opgevangen worden, en zitten we in een hoekje de beurskoersen te kijken op onze allernieuwste Iphone, vrezend dat bij binnenkomst van weer een migrant onze koersen ook maar één stuiver zakken. -zucht-

ton14024
ton1402428 jan. 2021 - 20:52

Goed plan, nu de jeugd geestelijk compleet in de kreukels ligt. Luister eens, stelletje guppy´s, die 1,5 tot 2 graden kun je op je buik schrijven, net als Amersfoort aan zee. Ga naar Tirol, koop een boot, groei kieuwen.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber29 jan. 2021 - 17:46

LOL.. ???? En ik prefereer Guppie