Joop

Relaties op de werkvloer

  •  
27-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
www.maxpixel.net-Collaboration-Colleagues-Agreement-Business-3399518
Er zijn goede redenen om er niet aan te beginnen, maar het is ook onvermijdelijk dat het toch gebeurt
De twee hoofdofficieren van Justitie die een relatie met elkaar kregen, zijn niet de enigen. Naar schatting hebben zo’n 300.000 Nederlanders een relatie die is ontstaan op de werkvloer. Begrijpelijk dat het vaak gebeurt, want op de werkvloer zie je elkaar geregeld – en we weten uit onderzoek naar ‘mere exposure’ (enkel en alleen blootstelling): alles wat je vaker ziet of hoort, ga je automatisch meer waarderen. Dat geldt voor plaatjes, schilderijen, muziek, en ook voor mensen.
Raakvlakken Voor een liefdesrelatie op de werkvloer hoef je eigenlijk maar weinig te doen. Je gaat elkaar vanzelf leuker vinden doordat je elkaar vaker ziet. Daarbij heb je ook meteen al een raakvlak, namelijk werk. Mensen vallen eerder op elkaar als ze meer gezamenlijke interesses of activiteiten (zoals werk en beroep) hebben. Op die manier kunnen gewone, gelijkwaardige relaties ontstaan, maar ook affaires met mensen die al een partner hebben. Het gebeurt ook nogal eens dat vrouwen vallen op hun baas en vice versa. Vrouwen houden van mannen met macht, en mannen met macht hebben weinig remmingen, dus het resultaat kun je voorspellen… Denk maar aan de bekende affaires van politici.
Een relatie met een collega kan heel leuk zijn, je gaat opeens met veel meer plezier naar je werk, maar het kan ook voor problemen zorgen. Die kunnen werkgerelateerde zijn. Vanmorgen in Nieuwsweekend vertelde een advocaat dat er op hun kantoor wel vrijwel wekelijks een cliënt komt met een probleem dat voortvloeit uit een relatie of affaire op het werk.
Het echtpaar Ceauşescu Een relatie of romance kan ook vervelend zijn voor collega’s die zich ergeren aan het geflikflooi of zich buiten het ‘bondje’ gesloten voelen. In mijn peiling naar ergernissen op de werkvloer werd het ook enkele malen spontaan genoemd door deelnemers. Als beide partners een hoge functie hebben, zoals de officieren van het OM, is het helemaal onverkwikkelijk, omdat zij een machtsblok kunnen vormen. Ik ken een werkplek waar een dergelijk paar het echtpaar Ceauşescu worden genoemd door de medewerkers. Maar ook voor je eigen gevoelens kan het nadelig uitpakken. Als je ruzie krijgt of als het misgaat, is het niet gezond elkaar elke dag tegen te komen. Als je relatie uit gaat en er zijn geen kinderen, is het meestal het beste elkaar niet meer te zien en ‘af te kicken’ van elkaar ; maar als je elkaar elke dag ziet op het werk is dat geen optie, en kan zoiets eindeloos blijven voortslepen.
Er zijn dus goede redenen om er niet aan te beginnen, maar het is ook onvermijdelijk dat het toch gebeurt. En hopelijk gaat het ook heel vaak goed. We horen in het nieuws natuurlijk alleen over de probleemgevallen.

Meer over:

relaties, werk, opinie, liefde
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Extra belegen
Extra belegen28 apr. 2019 - 22:03

Dat collega's een liefdesaffaire/relatie kunnen krijgen; prima. Geen enkel probleem mee. Dat ze vervolgens (publieke)gelden gaan gebruiken om o.a. in Thailand het feestbeest uit te hangen; heel veel problemen mee. Deze lieden hebben vast en zeker forse salarissen en hadden dit uit prive moeten betalen, en niet uit de zak publiek geld. Het bevreemdt me dat er in de bovenstaande column met geen woord over de Thailand reis geschreven wordt.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt29 apr. 2019 - 13:20

Voor het eerst dat ik in deze zaak lees dat het koppel met publiek geld op vakantie ging. Dat is even erg als het aantoonbaar bevoordelen van de partner. Maar als dat allebei niet het geval is, who cares?

Lucas2000
Lucas200028 apr. 2019 - 11:08

Je moet ook geen relatie beginnen uberhaupt. Gewoon af en toe een avontuurtje, veel beter. Anders zit je zo aan iemand vast en krijg je afhankelijkheid. Al die mensen met relaties die niet alleen kunnen leven. Brrr.

2 Reacties
ton14024
ton1402428 apr. 2019 - 14:56

Kom op Lucas, gooi het in de groep.

Angel78
Angel7828 apr. 2019 - 15:29

Kan ik mijn eigen ook helemaal in vinden, voor de een is een relatie geweldig en ik gun ieder zijn geluk. Ik heb zelf een paar relaties gehad en zelfs getrouwd geweest, ik ben er ook achter gekomen dat een relatie niks voor mij is. Vindt het heerlijk om ook alleen te zijn, geen verplichtingen naar niemand toe eigen baas zijn. Iedereen heeft zijn eigen leven en alles is oke of je nu wel een relatie wil of niet.

Bouwman2
Bouwman228 apr. 2019 - 8:49

Tut tut, mevrouw, mannen met macht hebben de voorkeur en tegelijkertijd weinig remmingen? Dat is dus zeggen dat vrouwen maar domme blondjes zijn. En mannen tenderen naar het type neanderthaler. U maakt van de realiteit wel een heel groot stripboek.

jantje
jantje27 apr. 2019 - 20:24

Ik werkte op een benzinepomp bij een garage, mijn toenmalige vriend in die garage als automonteur.. We zijn dit jaar 41 jaar getrouwd. Alle collega's zijn op de receptie geweest en bij de geboorte van onze zoon kregen we een gezamenlijk cadeau. We hebben nog altijd contact met de collega's die nog leven.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman228 apr. 2019 - 9:03

Van dit soort stukjes krijg ik nou een stuk feestelijker gevoel. dan van die hele koningsdag. Iemand die eens niet klaagt maar gewoon prettig tevreden is. Ik kan het niet helpen, maar mensen als u, Jannie, vind ik nou gewoon net als wat u schrijft gewoon vriendelijk. Er zijn heel veel aardige mensen in dit land, maar die hoor je minder. Dat is best wel jammer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2019 - 10:40

Goed verhaal. Maar bedenk wel dat het er anders uit had gezien als er twee meiden aan de pomp stonden en uw vriend de chef was geweest. Dat is de situatie waar volgens Roos Vonk ellende van kan komen.

Keilstra
Keilstra27 apr. 2019 - 15:44

Als de één de ander bevoordeelt vanwege hun relatie en niet vanwege de juiste capaciteiten, dan is een relatie op het werk een probleem dat niet mag voortduren. En omdat de schijn van een dergelijk nepotisme moeilijk te vermijden is kunnen relaties tussen twee hiërarchisch ongelijke personen door de werkgever niet worden getolereerd. Dus hiërarchisch ongelijke geliefden moeten het stiekem doen, althans zo heimelijk dat werkgever en collega's er niets van merken.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 apr. 2019 - 10:11

Het is onvermijdelijk. Waar mensen samenkomen, zeker waar meer mensen samenkomen, kunnen er liefdes ontstaan. Het is een ondermijning van het menselijk bestaan om liefdes te gaan verbieden. Het is ook stom om het stiekem te doen, want dat houd je niet vol. En waarom moet je er stiekem over doen? Gewoon in vrijheid, blijheid en opnenheid van genieten. En waar het zakelijk gaat botsen, je van de kwestie terugtrekken. Het aan anderen overlaten.