Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Red de mensen in Rafah en heel Gaza

  •  
11-02-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1657 keer bekeken
  •  
rafah

Onlangs schreef ik in het artikel Koester de mensen in Gaza over het belang van een permanent staakt-het-vuren, vrijlating van de gijzelaars en schoon drinkwater, voedsel, humanitaire hulp en psychische hulp voor de mensen in Gaza, wederopbouw en het belang van een duurzame vredesoplossing tussen Israël en de Palestijnen.

Ook schreef ik over een familie uit Gaza met wie Peace SOS contact heeft. Voor de oorlog verstrekten zij groente aan mensen in nood in Gaza. We maken ons zorgen omdat de vrouw zwanger is van haar tweede kindje en waarschijnlijk een keizersnee nodig heeft.

Inmiddels kreeg ik echter een nog alarmerender bericht. De familie vreest voor hun leven nu een invasie van Israël in Rafah dreigt. In het gebied wonen 1,4 miljoen vluchtelingen, zij zijn door Israël geadviseerd om daarheen te vluchten. De grens met Egypte is gesloten. Op de website van de Volkskrant van vrijdag wordt gemeld dat VN-kinderorganisatie Unicef Israël en Hamas oproept om af te zien van militaire escalatie in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Volgens Unicef-directeur Catherine Russell verblijven momenteel nog ruim 600 duizend kinderen met hun families in de stad. Het zal duidelijk zijn dat een invasie van Rafah de humanitaire nachtmerrie nog verder zal verergeren.

Mijn contactpersoon liet me weten dat er een commercieel bedrijf is, Ya Hala, dat mensen uit Gaza probeert te krijgen. Ze vragen het absurd hoge bedrag van 5.000 dollar per persoon. Verreweg de meeste mensen in Gaza kunnen dit bedrag niet opbrengen. Toch is het zaak om alle mensen te redden. Premier Netanyahu heeft laten weten dat de burgers geëvacueerd moeten worden. Maar waarheen? Mensen moesten juist uit het noorden van Gaza weg naar het zuiden, het noorden is inmiddels plat gebombardeerd. Egypte houdt de grensovergang dicht en wil volgens de NOS niet dat Rafah binnengevallen wordt en dat alle vluchtelingen Egypte binnenkomen. Egypte heeft gedreigd het vredesverdrag met Israël op te schorten als Israël toch Rafah binnentrekt.

Volgens de Volkskrant gaat demissionair premier Mark Rutte maandag opnieuw naar Israël en de Palestijnse gebieden om te praten over een gevechtspauze tussen Israël en Hamas. Rutte zal met zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu en minister in het oorlogskabinet Benny Gantz spreken. Later die dag spreekt hij met de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh. Graag geef ik aan onze demissionaire premier mee om te pleiten voor een permanent staakt-het-vuren en de situatie van de vluchtelingen in Rafah en op andere plekken in Gaza te bespreken.

Netanyahu wil een totale overwinning op Hamas behalen en verwierp daarom het drie-fasen staakt-het-vuren plan dat door hen was voorgesteld als reactie op het plan van Israël voor een ‘humanitaire gevechtspauze’. Ik hoop dat demissionair premier Rutte bij Netanyahu pleit voor het verder bewandelen van de weg van de diplomatie en met creatieve oplossingen komt die niet leiden tot nog meer dood en verderf. Laten we het leven koesteren en elkaar helpen! Wellicht kan Israël geholpen worden met een ander voorstel dat acceptabel is voor beide partijen.

In ieder geval dient er een permanent staakt-het vuren, humanitaire hulp, en vrijlating van de gijzelaars te komen. Aangezien Netanyahu geen overwinning voor Hamas wil, zou premier Rutte kunnen pleiten voor een overgangsregering in de Gazastrook en nieuwe verkiezingen onder bijvoorbeeld VN toezicht. Hamas is reeds sinds 2006 aan de macht.

Tevens hoop ik dat premier Rutte bekendmaakt te stoppen met het leveren van onderdelen van Israëlische F-35’ s en zal bijdragen aan duurzame vrede tussen Israëli’s en Palestijnen. Daarmee zijn zij – en uiteindelijk wij ook -  het meest geholpen. Het doden van mensen en zeker van kinderen dient te stoppen, dat is een doel op zich. Daar komt ook bij, dat Hamas niet verslagen kan worden door geweld. Doden van mensen roept gevoelens van wraak op en leidt tot verdere escalatie van de oorlog. Ghandi zei: ‘Oog om oog’, maakt de hele wereld blind.

Hopelijk komt er gauw: Een Wereld Waarin Alle Kinderen Kunnen Spelen. Mogen wereldleiders daar naar toe werken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Olav Meijer
Olav Meijer12 feb. 2024 - 2:55

De schrijfster heeft er gelijk in dat de humanitaire toestand rampzalig is , en dat Hamas niet echt kan worden verslagen met geweld. Ik begrijp ook haar noodoproep, maar haar geloof in serueuze, effectieve humanitaire interventie van Rutte moet ik helaas naïef noemen. Rutte heeft wat betreft de Israëlische oorlogvoering in Gaza steeds achter de feiten aangelopen, en gedraagt zich als het trouwe schoothondje van Biden, zo begerig als hij is naar het krijgen van zijn gedroomde NAVO-topbaan.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer12 feb. 2024 - 2:59

Herstel: -De humanitaire toestand in Gaza (2e regel)

SchenkerderVaderland01
SchenkerderVaderland0111 feb. 2024 - 21:26

"Ik hoop dat demissionair premier Rutte bij Netanyahu pleit voor het verder bewandelen van de weg van de diplomatie en met creatieve oplossingen komt die niet leiden tot nog meer dood en verderf" Helaas is oplossing het elimineren van Hamas. Hamas heeft zelf aangegeven dat ze 7 oktober zullen herhalen. Ze zullen doorgaan met terreur, met verkrachten, martelen, executeren en onthoofden. U kunt de interviews van de Hamas zelf eenvoudig terugvinden op internet. Ik raad u aan om dit te doen. Het is belangrijk om kennis te nemen van wat deze mensen zelf zeggen. Dan zult u zien dat deze mensen geen lieve vrijheidsstrijders zijn, maar islamistische extremisten die geen Joden en christen dulden. Zoek het maar eens op. Helaas kun je met deze mensen niet praten. Die gebruiken geweld. Wist u dat er na 9/11 meer dan 30.000 aanslagen uit die hoek zijn geweest? Met meer dan 140.000 doden? Dat is het soort mensen waarmee we hier te maken hebben. En het soort mensen waar Israel mee te maken heeft. Dan heb je gewoon niet zoveel mogelijkheden. En misschien kan Hamas niet verslagen worden door geweld. Maar Israel kan wel heel duidelijk maken wat de prijs voor hun acties is.

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 feb. 2024 - 17:03

Veel beschuldigingen, heel weinig onderbouwing. Maar het verhaal laat wel duidelijk zien wat de denkwereld van deze reaguurder is. Hij past prima bij de rest van de extreemrechtse schreeuwers.

Joop  den Uil
Joop den Uil11 feb. 2024 - 16:33

en morgen zit onze vrolijke premier weer in Isr/Gaz/Eg te kletsen voor zijn beurt. Benieuwd hoeveel geld en loze beloftes hij weer achterlaat.

Elaya
Elaya11 feb. 2024 - 11:11

Deze reactie is verwijderd

9 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman11 feb. 2024 - 11:46

Dan hebben de Palestijnen helemaal geen troeven meer en kan Israël nog meer los gaan dan het nu al doet.

Kees Mierlo
Kees Mierlo11 feb. 2024 - 12:39

"Dan hebben de Palestijnen helemaal geen troeven meer en kan Israël nog meer los gaan dan het nu al doet." Dus de Hamas (en niet 'de' Palestijnen) hebben die mensen gegijzeld zodat ze een troef hebben tegen de wraakacties van Israël die het gevolg is van het gijzelen van mensen door Hamas?

VeganHarrie
VeganHarrie11 feb. 2024 - 12:49

Deze ellende is precies wat Hamas en hun marionettenspelers in Teheran wilden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans311 feb. 2024 - 13:43

@Huysman U bevestigt hiermee aan dat Hamas de gijzelaars als 'troeven' in handen heeft en daarmee onderhandelt. Ik begrijp dat maar kom niet aan met uw sentimenteel gedoe over' humaniteit'.

Mark Huysman
Mark Huysman11 feb. 2024 - 14:28

[Dus de Hamas (en niet 'de' Palestijnen) hebben die mensen gegijzeld zodat ze een troef hebben tegen de wraakacties van Israël die het gevolg is van het gijzelen van mensen door Hamas?] Nee, ze hebben de mensen gegijzeld in de hoop ze te kunnen ruilen tegen (een deel van) de duizenden Palestijnen (waaronder veel kinderen) die Israël gegijzeld houdt. [U bevestigt hiermee aan dat Hamas de gijzelaars als 'troeven' in handen heeft en daarmee onderhandelt.] Uiteraard. Natuurlijk moeten de Israëlische gijzelaars vrij, net zo goed als de duizenden Palestijnse gijzelaars vrij moeten. Maar als Hamas de gijzelaars nu vrij laat zonder garanties op een staakt-het-vuren dan zal Israël de genocide in turbo-vaart voortzetten. Bekijk het voorstel van Hamas om tot vrijlating van de gijzelaars te komen en tot een permanent staakt-het-vuren. Weinig mis mee lijkt me maar uiteraard wil Israël dat niet omdat dat land nu net zo lekker op dreef is met de massamoorden. Al 30.000 Palestijnen zijn afgeslacht waaronder zo'n 13.000 kinderen. En als het aan Netanyahu en co. ligt dan worden dat er nog veel en veel meer.

JaapBo
JaapBo11 feb. 2024 - 15:07

Het probleem is dat Israel Palestijnen onderdrukt en etnisch zuivert. Als Hamas de strijd staakt stopt Israel niet, maar gaat het door daarmee. Het is duidelijk dat Israel moet stoppen en de Palestijnse rechten en gelijkwaardigheid moet erkennen. Dan stopt Hamas natuurlijk ook, want er is dan geen aanleiding meer voor verzet.

Lopez
Lopez11 feb. 2024 - 15:22

@Elaya [mischien had dan toch de Hamas de gijzelaars vrij moeten laten. gewoon alles voor vrede proberen van de 2 kanten.] U bedoelt dat Israël gelijktijdig de duizenden Palestijnen die in administratieve detentie worden vastgehouden vrijlaat? En de illegale bezetting van Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever na 56 jaar opheft en de kolonisten terug naar huis haalt, en de staat Palestina erkent zoals de PA en de PLO Israël hebben erkend?

jacob van oppen
jacob van oppen11 feb. 2024 - 16:18

naïef hoor, net alsof israel na het vrijlaten van de gijzelaars zou ophouden met het uitmoorden van zoveel mogelijk palestijnen, in de hoop dat ze allemaal in zee springen en verdrinken... hoe pijnlijk het ook is het te beseffen, maar dit is echt een bewuste poging de palestijnen als volk van hun eigen grond te verjagen - een tweede nakba... lees trouwen het uitstekende,zij het somber stemmende artikel op foreign affairs van een israelische journalist die beschrijft hoe moshe dayan dit in 1956 al voorzag...

Volrin
Volrin11 feb. 2024 - 18:05

Netanyahu heeft al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat dat geen vrede zou brengen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2024 - 10:26

Ik heb totaal geen vertrouwen in Rutte, och in de Nederlandse overheid. Biden nabouwen is niet zo moeilijk en intussen blijven leveren en/of wat hulp betreft juist niet. Ik ben totaal klaar met onze overheid. Burgers worden gewoon doodgeschoten door snippers inclusief artsen etc...Voor Israel is alles Hamas ook UNRWA. Gisteren weer een mooi staaltje van propaganda en moedwillige misleiding gezien en gehoord op BBC world van een Israëlische woordvoerder. Die binden niet in. Voor Israël is alles Hamas, iedere Palestijn van 0 tot 100 is Hamas.

Sam V
Sam V11 feb. 2024 - 10:22

Wel een beetje vreemd om Israel te verwijten dat het niet voldoende de diplomatieke weg bewandeld omdat ze het plan van Hamas afwijzen. Een plan dat een reactie was op een plan van Israel, dat dus afgewezen is door Hamas. De beste oplossing lijkt mij dat Hamas zich overgeeft en de gijzelaars vrijlaat. Ik weet zeker dat de bombardementen dan direct stoppen. Wat let mevrouw Meijer om daar voor te pleiten?

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman11 feb. 2024 - 11:08

[Wel een beetje vreemd om Israel te verwijten dat het niet voldoende de diplomatieke weg bewandeld omdat ze het plan van Hamas afwijzen. Een plan dat een reactie was op een plan van Israel, dat dus afgewezen is door Hamas.] Het plan van Israël was niet gericht op totstandbrenging van een einde aan de oorlog (lees: genocide). Israël wil geen vrede maar vernietiging van het Palestijnse volk, zoals de Israëlische leiders zelf ook gezegd hebben. Het plan van Hamas was gericht op einde van vijandelijkheden, vrijlating van gijzelaars en heropbouw Gaza. [De beste oplossing lijkt mij dat Hamas zich overgeeft en de gijzelaars vrijlaat.] Beter is natuurlijk als Israël de genocide stopt, zoals door het ICJ geëist is. Als het land dan ook nog de apartheidsstructuur en de illegale bezetting en kolonisering van Palestijns land opheft, komt er zicht op vrede. Anders niet.

r v b
r v b11 feb. 2024 - 11:17

OMdat Netanyahu al meerdere keren heeft gezegd dat alleen de volledige uitroeiing van Hamas een einde zal zijn aan de oorlog. En ook daarna zullen de etnische zuivering en bezetting doorgaan. Bezetting is volgens Israel geen oorlog. Alleen erkenning van de rechten van de Palestijnen kan de oorlog van Israel tegen de Palestijnen stoppen. Dan is de oorlog meteen afgelopen, Israel heeft de sleutel tot vrede in handen.

Volrin
Volrin11 feb. 2024 - 12:11

"De beste oplossing lijkt mij dat Hamas zich overgeeft en de gijzelaars vrijlaat. " Heeft u ook realistische oplossingen? Wat u hier stelt is namelijk net zo waarschijnlijk als het Israelische plan om Hamas te verslaan door Gaza plat te bombarderen.

jacob van oppen
jacob van oppen11 feb. 2024 - 16:21

en waarom zou hamas zich overgeven in de oorlog met een land dat de totale destructie van hamas voorstaat? wat is het verschil met hamas, dat trouwens de destructie van israel in 2018 uit de statuten schrapte?... de israelische staatsterreur is alleen maar te vergelijken met wat die schurken in moskou uitvreten....

Erikbo
Erikbo11 feb. 2024 - 10:08

Egypte gaat niks doen. Ze schreeuwen een beetje omdat het moet. Het merendeel van de Arabische liga heeft een hekel aan Hamas en wil ze weg hebben. Voor al die landen zijn groeperingen als Hamas dodelijk voor de economie en dus de toekomst van hun landen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 feb. 2024 - 8:45

Vergeet niet dat Egypte al veel Palestijnse vluchtelingen heeft en weet dat het 'recht op terugkeer' niet door Israël gehandhaafd cq. gerespecteerd wordt. Ook de meeste Palestijnen willen om die reden juist in Gaza cq. Israël blijven. Ik heb al menig Palestijn horen zeggen; liever hier sterven dan de grens overgaan en niet terug kunnen naar ons grondgebied/vaderland..