Joop

Rechtsextremist verbrandt koran: Erdogan blokkeert NAVO-lidmaatschap Zweden

  •  
23-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3458 keer bekeken
  •  
zwedennavoerdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft weer een nieuw excuus gevonden om het NAVO-lidmaatschap van Zweden voorlopig te blokkeren.

Dit weekend verbrandde de extreemrechtse provocateur Rasmus Paludan een koran voor de Turkse ambassade in Stockholm. “Als je geen respect toont voor de Turkse republiek of het geloof van moslims, kun je ook geen steun van ons krijgen wat betreft NAVO”, reageert Erdoğan.

Zweedse politici hebben de actie van Paludan veroordeeld, maar wijzen ook op de vrijheid van meningsuiting in hun land.

De verhoudingen tussen Zweden en Turkije zijn uiterst moeizaam sinds Zweden te kennen heeft gegeven te willen toetreden tot de NAVO. Voor toetreding is de instemming van alle bestaande leden van het militaire bondgenootschap nodig.

Erdoğan wil dat Zweden meer dan honderd mensen uitlevert omdat zij Koerdische terroristen zouden zijn of omdat ze betrokken zouden zijn bij de mislukte staatsgreep van 2016. Vorige week hingen Koerdisch-gezinde activisten een pop van Erdoğan aan een galg bij het Zweedse parlement.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (119)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai24 jan. 2023 - 15:32

Begrijp eerlijk niet het verschil tussen het verbranden van de sprookjes van Grimm of de Bijbel of de Coran. Het zijn sprookjes 't is me om het even. Heb in het algemeen wel de pest aan boekverbranding, ook van de Bijbel of de Coran of de sprookjes van Grimm het is nergens voor nodig..

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 17:38

nee joh? Begrijp je dat echt niet?

Ejoth
Ejoth24 jan. 2023 - 19:30

Wat hebben ze met die bibliotheek boeken over het kolonialisme eigenlijk gedaan ? Versnipperd ?

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 8:08

hans Laten we zo stellen: In bepaalde gevallen kan het doel de middelen wel óntheiligen. Zo is het niet verbóden om boeken te verbranden. (Al zou je ze natuurlijk ook bij de kringloopwinkels in kunnen leveren.) Misschien, om je een beetje te prikkelen, kunnen we het ook bijbels houden: "Als ik de liefde niet heb, ben ik niets meer dan een galmende gong of een rinkelende bel."

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 jan. 2023 - 9:45

De sprookjes van Grimm verbranden is helemaal niet nodig om Nederland volledig overstuur te maken. Een onbekend gemeenteraadslid had een poosje geleden in een vergadering geopperd om 'Jip en Janneke' te verwijderen uit de bibliotheek omdat ze te rolbevestigend zouden zijn. Daarvan was een filmpje gemaakt dat zijn weg had gevonden naar het internet. Nederland stond op zijn kop! En die mevrouw werd serieus bedreigt.

korheiden
korheiden24 jan. 2023 - 13:50

Erdogan zoekt gewoon een reden. Voor hetzelfde geld heeft hij Paludan ervoor betaald. De NAVO zit enorm met Turkije in de maag. Aan de ene kant hebben we ze nodig tegen Rusland, ze hebben een groot leger. Maar ze liggen regelmatig in de clinch met de Grieken en zijn dus tegen toetreding van de Zweden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jan. 2023 - 11:37

Valt in Zweden haatzaaien, groepsbelediging, opruiing, verstoring van de openbare orde onder de vrijheid van meningsuiting zo vraag ik me af. Enige bescherming tegen deze provocaties mag de burger toch wel verwachten.

6 Reacties
Markzelluf
Markzelluf24 jan. 2023 - 13:14

Welke dreiging ontstaat er dan voor de burgers hierdoor, Frans, die zo ernstig is dat de vvmu opzij gezet moet worden?

Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 13:55

Mark Wanneer het oordeel van justitie is dat er sprake is van oproepen tot haat of van opruiing - ik neem aan dat zoiets in Zweden ook verboden is - dan is de vraag of er slachtoffers te betreuren zijn irrelevant.

Markzelluf
Markzelluf24 jan. 2023 - 14:17

Zand, dat ben ik met je eens, hoor. Maar Frans wil 'de burgers beschermen tegen de provocaties' en dan vraag ik me af wat hij bedoelt. Ik ben tegen boekverbranding, tegen opruiing, noem maar op en zie de lol van een Koran- of Bijbelverbranding ook helemaal niet. Maar welke schade kun je verwachten waartegen burgers beschermd moeten worden? Inademen van schadelijke stoffen lijkt me wat overdreven en aanslagen op burgers door extremistische idioten zijn zo buiten de orde, dat die dat ook vast overwegen om allerlei andere redenen. Voor dergelijke chantage moeten we als maatschappij niet zwichten

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 18:27

Ik ben geen voorstander van boekverbranding, maar het mag. Verstoring van de openbare orde is kansloos. Hij had zijn stunt aangemeld. Groepsbelediging, opruiing??? Zou me verbazen.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jan. 2023 - 21:07

@Markzelluf Vooropgesteld, ik ben geen jurist. Maar in mijn ogen zijn lieden als Rasmus Paludan niet geïnteresseerd in of bezig met godsdienstkritiek. Ik heb er ook geen enkele moeite mee wanneer ze hun kritiek op de islam zouden opschrijven en publiceren. Maar dat doen ze niet. Ze willen juist de moslims op de kast jagen met hun boekverbranding, chaos creëren en tweedracht zaaien. Ik heb daar iets tegen want het zet aan tot burgeroorlog. Over die dreiging heb ik het.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 11:00

Paludan is wel jurist.

MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 11:31

Als de éne rechtsextremist bezwaar maakt tegen de andere rechtsextremist zou dat op zijn minst een lichtje moeten doen branden bij degene die 'anderen' aanwijzen waar tegen geageerd moet worden in de zin dat ze het bestaan niet verdienen dat ze de volgende in het rijtje zijn. Rechtsextremisme is niet zoals wel eens gedacht wordt gericht maar het is in essentie een ongerichte afrekencultuur die bedoeld is om er zelf -individueel, of je kleine groepje- er beter van te worden. Rechtsextremisten hanteren dezelfde methoden maar vinden zich niet in dezelfde doelen. Dat is de reden waarom partijen als ze groeien op klein rechts elkaar uiteindelijk de tent uitvinden: er is overeenstemming wat betreft de methode maar zeker niet op de doelen. Dat is de reden waarom het grootste deel van degene die nu het heil zoeken op klein rechts het volgende slachtoffer zal zijn. Extreem rechts kenmerkt zich door deze aan te wijzen waar de macht niet ligt maar wordt bevolkt door mensen waar deze óók niet te vinden is. Er wordt hier wel eens betoogd dat mensen uit onvrede overstappen naar klein (extreem) rechts. Ik geloof dat niet. Het heeft een bepaald karakter nodig dat niet ontstaat door onvrede maar er al was. Maar zelfs als het al zo zou zijn. Doe het rekensommetje. Maar dat is vast teveel gevraagd.

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 jan. 2023 - 10:47

Zweden er in! Turkije er uit!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 12:17

Finland ook.

Polarisario
Polarisario24 jan. 2023 - 10:34

Ik ben absoluut geen fan van Erdogan! Toch snap ik dit heel goed. De verbranding van een Koran is voor zijn achterban iets wat erger is dan een oorlogsverklaring. De echte idioot is de man die in Zweden die Koran verbrandde. Door diens toedoen is de afstand tussen Zweden en Turkije die al zo groot was nog eens veel groter geworden. Wat wilde die dwaas nou eigenlijk bereiken? Overigens waarom is de man niet meteen opgepakt?

11 Reacties
Nejras
Nejras24 jan. 2023 - 11:05

Die man is niet opgepakt omdat hij niks illegaals deed. ‘Slechts’ iets onfatsoenlijks. Dat erdohan de actie van een eenling gebruikt om de politieke verhoudingen op scherp te zetten, is bizar. Als u wilt dat mensen opgepakt worden als ze iets doen wat een buitenlandse dictator zou kunnen grieven: is emigreren naar een dergelijke dictatuur dan geen betere optie ipv de vvmu te ondermijnen? Tis ook misselijk om religieuzen te bekritiseren door ze argumentloos en op domme wijze te beledigen. Het is ook misselijk om de stabiliteit van de NAVO onder druk te zetten na de actie van een eenling. ziek gewoon.

pahan
pahan24 jan. 2023 - 11:07

Waarom zou je een koran niet mogen verbranden? Of door de versnipperaar gooien? De een doet het wel, de ander niet. Daar een drama van maken is onzinnig, en het zo hoog opspelen al helemaal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 11:16

Paludan mag dit doen. De vrijheid van meningsuiting in Zweden gaat heel ver net als het recht op informatie. Pak de grondwet er maar eens bij.

MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 11:43

@Danielle Maar je kunt je je vraagtekens bij zetten. Handeling provoceren waartegen je zegt te ageren (protesteren) is een impliciete goedkeuring van de handelingen zolang ze je eigen doel maar dienen. Is de geuite mening dan wel nog de individuele mening waarvoor (terecht!) vrije meningsuiting voor moet bestaan of is het opruiing met als doel hetgeen je in woord zegt te verachten te facilitairen. Die boekverbranding heeft wat mij betreft een kennelijk doel. En dat doel is om de reactie uit te lokken die je zegt niet te willen. En dat onder het mom van vrije meningsuiting. Discutabel dus. Hij vraagt een mening te beschermen (betoogd) wat contrair staat ten opzichte wat hij beoogt. Wat wordt dan beschermt?

GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 12:03

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

HarrieV2
HarrieV224 jan. 2023 - 12:07

En Erdogan is zo dom om er een punt van te maken en die man zijn succes te geven. Waarom zou die man moeten worden opgepakt? Zelfde discuss als betreffende het beledigen van de koning. Geen uitzonderingspositie dus. Niet voor de koning en niet voor de koran (daarom dan ook geen reden voor een hoofdletter).

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 13:35

MG Dit gaat over Zweden niet Nederland. De Koerdische acties die tegen de persoon van Erdo waren gericht zijn ook niet verboden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 13:36

Vrijheid van expressie.

Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 14:00

Polarisario Waar u wel erg makkelijk over heen stapt, is de vraag in hoeverre, het land - in dit geval Zweden - verantwoordelijk gehouden kan worden voor een daad als deze. Even nog ter overdenking: Als het in Zweden toegestaan is de Koran te verbanden, dan is het ook toegestaan om de bijbel of Thora te verbranden. En dat is iets waarvan ik nog maar moet zien of zoiets in Turkije ook het geval zal zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 14:19

Vervang christendom eens door het Neoliberalisme en het boek door een IKEA catalogus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 14:21

Er was trouwens op dezelfde dag ook een anti-nato demonstratie. Er gaat in mijn ervaring in Stockholm geen dag voorbij zonder demonstraties.

PVDB2
PVDB224 jan. 2023 - 9:40

Turkije is een strategisch gelegen land. De poort tussen west en oost. Een van redenen waarom het belangrijk is voor de NAVO. Dat Erdo af en toe voor zijn en achterban en volk een geopolitiek toneelstukje opvoert is duidelijk (machtspoltiek) Ook Rutte maakte in het verleden met zijn fittie met Erdo daar graag gebruik van. Je hebt altijd een vijand nodig, of je creëert er een om je volk, de kiezers achter je te krijgen. Dat Turkije voor 90% in Azie ligt en het democratisch niet zo goed gesteld is, mag duidelijk zijn. Zaken die juist voor GL, PVDA en D66 van belang zijn. Een democratisch rechtstaat is een voorwaarde tot toetreding tot de EU. Bovendien zal rechts geen land land willen hebben waar de religie hoofdzakelijk islam is. Te electoraal gevoelig. Allemaal boemannen. Moet je nog verzetspepperspray kopen tegen de testoronbommen. Net als men moeilijk zal gaan doen over toetreding van Bosnie Herzegovina, een geheel Europees land. Makkelijker word het er allemaal niet op dat Zweden lid kan worden. Erdo wil zich profileren als leider op het wereldtoneel. Mediaten tussen Rusland en Oekraine. Voor het eigen volk en voor de vriendschap met Poetin. Je weet nooit wanneer je hulp nodig hebt, in de vorm van grondstoffen of politieke militaie steun. Sluit dat niet uit. Met een moeilijk(er) relatie met Europa moet je een backup hebben.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 jan. 2023 - 9:28

Erdogan heeft zoals altijd 'iets' nodig om zijn stemmers af te leiden van de binnenlandse problemen (64% inflatie bijvoorbeeld). Met zo'n relletje scoort hij weer wat punten.

Bernie2
Bernie224 jan. 2023 - 9:24

De kwestie lijkt mij een puur geo-politieke. Turkije fungeert voor de NAVO (lees: VS) als handige en noodzakelijke buffer tussen Oost & West. En dan maakt het blijkbaar niet uit dat het om een buitengewoon repressieve pariastaat gaat waarvan de leider elk mensenrecht aan zijn besmeurde laarzen lapt en tienduizenden opponenten zonder vorm van protest gevangen zet en een complete bevolkingsgroep wegzet als terroristen. Deze man is ziek en hem zou elk beslissings/vetorecht binnen de NAVO moeten worden ontnomen, en met hem (Turkije) ook dito schurkenstaten als Polen, Hongarije, Servië etc. In ruil daarvoor iets van een beschermingspact met de NAVO.

haarklover
haarklover24 jan. 2023 - 8:38

Dan moeten we maar aparte afspraken met Zweden en Finland maken. Als zij aangevallen worden, helpt Turkije niet mee, en als Turkije aangevallen wordt, hoeven Zweden en Finland niet mee te helpen.

Farmer3.0
Farmer3.024 jan. 2023 - 7:37

Lastig, mijn boerenverstand zegt Turkije volledig links laten liggen. Op economisch en politiek gebied. Maar: - VS wil dit niet - GL achtige partijen in de EU willen ze lid maken van de EU - Turkije is een buffer in het Midden Oosten ten gunste van Israël - Ondanks dictator Erdogan een redelijk moderne bevolking die je ook een handreiking wil doen - Poetin wil Turkije graag helpen. Met de huidige politici in de EU zie ik absoluut geen oplossing.

1 Reactie
PVDB2
PVDB224 jan. 2023 - 9:52

De handel tussen de EU en Turkije is 132 miljard per jaar. Import 62 miljard en export 70 miljard. 32% van de export van Turkije gaat naar de EU. Ze zitten in de douane unie waardoor handel makkelijker word. Voor Turkije meer van belang dan voor de EU. EU export in 2021 was 385 miljard wat het aandeel Turkije dus 16% maakt. De helft. En dat is buiten de zaken die ik op deze topic al gemeld heb.

Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 5:36

Ik heb anders Erdogan nog nooit horen 'protesteren' tegen de vele, vaak ergere respectloze acties van bepaalde moslims.

3 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst24 jan. 2023 - 10:35

Nee, dan is ome Erdo opeens zo blind als een mol, uiteraard om zijn schare volgelingen niet tegen de haren in te strijken.

Gerygrr
Gerygrr24 jan. 2023 - 11:50

Zandb, Welke zijn dat volgens u precies?

Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 14:05

Gerygrr Wat een ongelooflijk domme vraag. Die zijn er dus niet! Wat u zou moeten doen, als u vindt dat ik onzin beweer, is komen met al die voorbeelden van bijvoorbeeld misdragingen van moslims, als gevolg waarvan de ambassadeur van het land waar die aanslagen gepleegd werden op het matje moesten komen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 jan. 2023 - 0:48

Erdogan wil wel dat Europa Turkije zal verdedigen en daar beter zit, maar niet dat ie noord Europa hoeft te verdedigen en dat Putin hem minder leuk vind. De rest is zeer onvriendelijk tot vijandig toe maar is niet zo belangrijk of substantieel.

oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 21:37

Deze actie was dus een actie om Erdogan te steunen. Rusland is blij. Cirkeltje rond.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2023 - 8:47

Erdogan had zijn kaart al lang getrokken door te eisen dat Koerdische vluchtelingen uitgeleverd zouden worden. Ook dat was een onbegaanbaar pad.

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 jan. 2023 - 10:50

Extreem rechts in Zweden, Turkije en Rusland spelen elkaar handig de bal toe.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 11:22

Putin zal best blij zijn maar Paludans acties zijn bedoeld voor binnenlandse consumptie.

badgast
badgast23 jan. 2023 - 21:28

Tja. Meneer Erdogan herkent als geen ander kansen om andere landen te chanteren. Wat dat betreft past hij precies in het rijtje Trump Bolsonaro Orban Putin. Misschien toch tijd om eens te bezien of het NATO lidmaatschap van Turkije geschorst kan worden.

2 Reacties
Polarisario
Polarisario24 jan. 2023 - 10:36

@gast: Jij ziet de Turken liever in het kamp van Putin?

badgast
badgast24 jan. 2023 - 13:28

@poli: wat geeft je het idee dat E niet allang in kamp Putin zit? Waarom was Turkije ook alweer uitgesloten van deelname aan het JSF-project?

Oki Doki
Oki Doki23 jan. 2023 - 21:04

Als Zweden en Finland een verbod zouden uitvaardigen tegen het verbranden van de koran dan zou dat islamitische wetgeving zijn en dat kunnen ze niet van ons verlangen in Turkije.

2 Reacties
LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 8:27

Jawel hoor, dat kunne ze best. Of wij aan dat verlangen gaan voldoen, dat is een ander paar mouwen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 12:01

De vrijheid van meningsuiting in Zweden gaat heel ver. Een van de vier (!) artikelen van de Zweedse grondwet.

Rutger Groot
Rutger Groot23 jan. 2023 - 20:47

Tja alle fophef om deze actie die valt binnen de vrijheid van meningsuiting - ja we kunnen weer los op een aantal rechts extremistische gekkies - ik zou me toch echt meer zorgen maken over de Turkse eis tot uitlevering en de geringe kans op een eerlijk proces dan een idioot die een boek verbrand. Maar ja, iets met een balk in je oog en niet meer helder kunnen zien of zo.....

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2023 - 21:13

Voor Erdo is het veel nuttiger als die terrorsien nog even in Zweden blijven.

oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 21:28

Danielle: het zijn geen terroristen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 9:33

aanhalingstekens vergeten

GeenProbleem
GeenProbleem23 jan. 2023 - 20:41

Lastig dit, ik heb een hekel aan het Turkse islamistische regime én aan Poetin maar ik ben ook geen fan van boekverbrandingen (hoe verschrikkelijk het boek ook is) al vind ik dat mensen het recht mogen hebben omdat te doen. Mensen kiezen zelf maar of ze wel of niet gekwetst zijn.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2023 - 21:14

Het zal ook geen eerste druk zijn of een ander kostbaar exenplaar.

oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 21:35

Waarom leg jij de nadruk op het islamitsiche karakter van Erdogan? Hij is gewoon een dictator, te vergelijken met het misdadige regime in Israel, de voormalige Sha in Iran, Putin, een christen trouwens net als Pinochet vroeger in Chile. Ik kan dit rijtje van dictators die geen moslims waren waarschijnlijk wel langer maken. Jouw fixatie op moslims is te vergelijken met die van de nazi's op joden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 jan. 2023 - 0:19

Er is geen sprate van boekenverbrandingen door diensten van de staat. Het blijft gewoon te koop en in bibliotheken en in bezit en in moskees en en en. Een kopie word verbrand als vorm van manifestatie. Wat je met je prive kopie doet mag je helemaal zelf weten. Hoezo lastig? Moet de wereld perfect zijn voordat je voor je vrouw en kinderen zorgt? Dat een enkele lul geen fatsoen heeft is niet te vergelijken met het recht van een volk en land voor zelf verdediging tegen autocratische en/of aggressieve oorlogzuchtige imperialistische buur rijken.

haarklover
haarklover24 jan. 2023 - 8:47

Erdogan verwijt Zweden dat een burger een boek verbrandt.. Hij maakt dus. geen onderscheid tussen een actie van 1 burger, en het standpunt van de staat Zweden. Erger nog, hij wil dat Zweden de vrijheid van meningsuiting beperkt. Mij lijkt uitstekend dat Zweden niet daaraan toegeeft.

GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 9:01

@oproerkraaier/z Ontken je nu dat Erdogan een islamist is? Wel een hele domme take. Atatürk draait zich om in zijn graf als hij ziet wat Erdogan doet.

badgast
badgast24 jan. 2023 - 13:33

@Probleem: dat is het nou preces: Erdogan is geen islamist. Net zoals Trump Trumpist is, is Erdogan Erdoganist. Als het hem uitkomt, gebruikt hij de islam. Als het hem uitkomt, gebruikt hij de NATO. Als het hem uitkomt, gebruikt hij buurman Rusland. Als het hem uitkomt, laat hij vliegtuigen van buurman Rusland neerschieten.

oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 14:51

Ataturk was een proto-fascist. Vraag maar aan de armeniers wat voor een monster dat was. Hitler had grote bewondering voor hem. https://www.thedailybeast.com/the-20th-century-dictator-most-idolized-by-hitler

Oki Doki
Oki Doki23 jan. 2023 - 20:19

Erdogan en Turkije respecteren de vrijheid van meningsuiting niet en vinden de islam belangrijker dan vrijheid. Waarom eist Erdogan niet meteen dat iedereen in Zweden en Finland moslim moeten worden. Misschien moeten ze een islamitische NAVO beginnen. Het is tijd om Turkije uit de NAVO te gooien. We maken Rusland toch ook geen lid van de NAVO? Wat heeft het voor zin om lid te zijn van een dergelijk bondgenootschap als je elkaar onderling niet vertrouwd en elkaar bevecht in verband met elkaars principes?

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki23 jan. 2023 - 21:02

Een verbod op het verbranden van de koran is gewoon islamitische wetgeving en dat kunnen we in Zweden en Finland gewoon niet doorvoeren.

Panthera
Panthera24 jan. 2023 - 7:58

Beste Oki Doki, Ja, wij kunnen van Turkije net als van Rusland wel gaan beweren dat het geen democratische rechtstaat meer is, of misschien zelfs nooit was. Maar de toeslagenaffaire, etc..., en de achterkamertjes die door Rutte & co in staand gehouden wordt, die laten ons hier toch ook zien dat het niet hellemaal koosjer is

r v b
r v b23 jan. 2023 - 20:04

ja, het is vrijheid van meningsuiting, maar het verbranden van boeken is barbaars en de ultieme cancelcultuur. Veel rechtse mensen noemen dergelijk gedrag "woke".

13 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem23 jan. 2023 - 20:30

'Veel rechtse mensen noemen dergelijk gedrag "woke".' Zeg RVB, ken jij het Hoefijzermodel? https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoefijzermodel

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2023 - 22:23

De minister van buitenlandse zaken Tobias Billström heeft geduldig uitgelegd dat de Zweedse regering dit soort acties niet goedkeurt. Midden Oosten ekspert Einar Wigen meent dat Erdo zijn eigen positie in de wereld ondermijnt met zijn stunts.

LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 8:31

Probleemgeval doelt op dat model dat rechts bedacht heeft om te kunnen beweren dat links eigenlijk ook rechts is? Dat model schijnt er niet zijn, behalve in de denkwereld van rechts.

oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 10:26

GeenProbleem: het hoefijzermodel is niet gebaseerd op de werkelijkheid. Maar dat is voor jou natuurlijk geen probleem?

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 11:36

Het "hoefijzer" is een uitkomst die voorkomt bij een familie van datareductiemethoden waaronder PCA en MDS. Meer iets voor specialisten in de statistiek dan voor leken op het gebied van sociaal wetenschappelijk onderzoek.

GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 12:05

@labou Ja ja, je hebt meer gemeen met extreemrechts dan je denkt…

LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 16:31

"@labou Ja ja, je hebt meer gemeen met extreemrechts dan je denkt" Als dat probleem gelukkig maakt moet hij dat vooral blijven denken. Maar ik vrees dat, als het er op aan komt ik veel verder verwijdert sta dan probleem denkt. En jezelf een duimpje geven is een beetje kinderachtig (ik heb jullie extreem-rechtsen wel door).

RedR00D
RedR00D24 jan. 2023 - 19:49

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 22:22

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 25 jan. 2023 - 6:59

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 25 jan. 2023 - 9:49

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 25 jan. 2023 - 11:10

"Klopt helemaal. Als het met 15% slecht gaat, is hij ook de persoon die roept dat het met 85% goed gaat. Dat is pas een hoog getal." En het verband met het onderwerp is? Oh wacht, dat wil die beste wie-dan-ook-nu-weer natuurlijk niet zeggen. Want daar heeft hij zelf geen notie van, hij roept gewoon vanuit zijn obsessie.

RedR00D
RedR00D25 jan. 2023 - 18:05

Het verband is dat dit soort rechtse termen bij sommigen gebruikelijk zijn om te verhullen dat er problemen zijn. We gaan gewoon roepen welk percentage goed gaat. De leermeester van rechts/rutte.

Christian Huygens
Christian Huygens23 jan. 2023 - 20:02

Terecht dat Erdogan Zwedens toelating tot de NATO blokkeert! De Turken gedragen zich gelukkig niet als een vassal staat.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers24 jan. 2023 - 1:00

Als onafhankelijke staat heeft Zweden internationale basis rechten inclusief tot zelf verdediging met anderen. Het is helemaal niet aan Erdogan om van Zweden te eisen dat onderdrukking van VVM gebeurt of dat ze politieke gevangenshap faciliteren. Dat zou de binnenlandse politiek van een land onderheven aan buitenlandse willekeur, en haar volk onvrij maken. Precies Zweden tot de vazal staat makende die je zegt niet te willen. Om net te doen dat Zweden niet het recht heeft om zich samen met Europa en haar Attlantische bondgenoten te verdedigen getuigt van hetzelfde soort valsheid.

EenMening3
EenMening323 jan. 2023 - 19:53

Turkije is onder Erdogan een dubieuze NAVO-bondgenoot geworden. In de kwestie Oekraïne probeert hij van twee walletjes te eten. Als hij de toelating van Zweden blijft blokkeren, moeten NAVO-landen bilaterale verdragen afsluiten met Zweden.

4 Reacties
Christian Huygens
Christian Huygens23 jan. 2023 - 20:06

Hoe zo dubieus? Erdogan of beter gezegd de Turken staan in hun zo zijn immers de regels opgesteld! Zweden en Finland zijn geen vrienden maar louter interesses als het uitkomt.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout23 jan. 2023 - 21:31

Ik ben geen Erdoganversteher, maar hij hij stelt wel orde op zaken inzake het nato-protocol dat de europese kleinburger wordt ópgedrongen.

Jan Wijn
Jan Wijn23 jan. 2023 - 23:31

De NAVO is een dubieuze organistie.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 jan. 2023 - 0:22

Christian Huygens Er staat niks in de regels over VVM onderdrukken of politieke gevangenschap faciliteren of binnenlandse politiek van andere landen proberen te chanteren.

Martin van der Linde
Martin van der Linde23 jan. 2023 - 19:44

Extreem rechts heeft de achilleshiel van de Navo gevonden. Het laat zien dat hun sympathie bij Poetin ligt en niet bij de zgn nazi's in Oekraïne.

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem23 jan. 2023 - 20:30

'Het laat zien dat hun sympathie bij Poetin ligt ' Misschien laat het zien dat hun sympathie in ieder geval niet ligt bij een fascistische islamisten..?

oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 10:09

GeenProbleem, kijk eerst maar in de spiegel voordat je het woord "fascistische" in de mond neemt. Ik heb al eerder gezegd, jou fixatie op de islam lijkt sprekend op de jodenhaat van de nazi's.

Boning
Boning23 jan. 2023 - 19:28

Achterlijke actie van Zweden om het achterlijke handeling van de extreem rechts met hekwerk en politieinzet te beschermen... - Zouden ze hetzelfde doen als iemand besluit om de zweedse grondwet en - vlag in de fik te steken..

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2023 - 21:09

Dat denk ik wel. Zweden is een beschaafd land. Elders in de stad waren nog meer acties gaande waaronder een pro-Turkije mars.

Adaestuo
Adaestuo23 jan. 2023 - 21:13

@Boning 23 jan. 2023 - 20:28 En zich niet hebben kunnen bedenken dat die extreem rechtse provocateur al ruim vooraf verrassend goed had ingeschat wat de reactie van Erdogan zou zijn.

hgroen2
hgroen223 jan. 2023 - 19:26

Inderdaad het zoveelste excuus van Erdogan. Hij wilde ook dat er meer dan honderd mensen uitgeleverd zouden worden, die volgens hem terroristen zijn. Maar Zweden is een rechtstaat, dus de rechter beslist daarover en niet de zweedse politiek. Dus het was al kansloos. Eigenlijk is de vraag of erdogan dit doet om Rusland een dienst te doen. Want Zweden en Finland trekken samen op als het gaat om het lidmaatschap. Als SE en Fin beiden navo lid worden, is dat voor Rusland een nachtmerrie. Want dan is de 'omsingeling' door navolanden compleet. Want de vloot in Moermansk, heeft dan te maken met de 3 scandinavische [navo] landen waar ze langs moeten. Dit is wel de hoofdvloot van de russen. Plus het feit dat de navo dan ook direct controle kan uitoefenen op de Oostzee. En natuurlijk landsgrens van finland. Dan is Oekraine eigenlijk small potatoes.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2023 - 20:45

Het zou best eens kunnen dar Erdo hier een wit voetje meehaalt bij Putin. De tocht om de noord is nog steeds geen pretje denk ik. Ook een stukje vergelen WOii geschiedenis. Zonder Brits-Amerikaanse konvooien naar Murmansk en Archangelsk had Stalin het nooit gered. Nog eens een werkstuk over geschreven. https://www.rbth.com/longreads/arctic_convoys/

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2023 - 20:58

vergeten

weereenmening
weereenmening23 jan. 2023 - 19:26

Gelukkig voor Erdogan zijn wij hier in het westen niet zo principieel. Ondanks de mensenrechten schendingen is het voor ons geen probleem vriendschappelijke banden aan te gaan met Turkije. Daar kan Erdogan nog wat van leren.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 20:06

Ook Israël krijgt de volledige steun van het westen.

weereenmening
weereenmening24 jan. 2023 - 9:55

@oproerkraaier Israël is wel een democratie. Dat nadeel heeft Erdogan dan weer niet.

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 12:20

Weereenmening: Israel is een fascistische apartheidsstaat. Vraag maar aan de Palestijnen.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands23 jan. 2023 - 19:15

Wat een onnozelaar

Brutus de tweede
Brutus de tweede23 jan. 2023 - 18:55

Rasmus Paludan is een Deense politicus/advocaat en mag terrecht extreem rechts worden genoemd. Dit in tegenstelling tot bijv Baudet/Wilders naar mijn mening. Paludan haalde de voorlaatste verkiezingen toch nog bijna de kiesdrempel van 2%

7 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 20:09

Wilders wil 40 miljoen moslims uit Europa verdrijven. Hij is gewoon een nazi. Freek Jansen van de FVD wil 4 miljoen niet westerse allochtonen Nederland uit hebben. Puur nazisme.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 jan. 2023 - 22:37

"Wilders wil 40 miljoen moslims uit Europa verdrijven. Freek Jansen van de FVD wil 4 miljoen niet westerse allochtonen Nederland uit hebben." Waar haal je dat vandaan? Geloof jij dat echt?

EenMening3
EenMening323 jan. 2023 - 22:55

@oproerkraaier Dan zouden alle dictators die de SU geregeerd hebben ook rechts geweest zijn, te beginnen bij Lenin. Zover bekend is de marxistisch dictator van Nicaragu, Ortega niet rechts, hetzelfde geldt voor Miguel Díaz-Canel, de dictator van Cuba.

oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 10:28

IHAG: Je verwacht toch niet van mij dat ik dat voor jouw ga googlen?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk25 jan. 2023 - 15:46

" Je verwacht toch niet van mij dat ik dat voor jouw ga googlen?" Ik verwacht een onderbouwing van jouw stelling. Dat jij meent dat via Google te kunnen bewijzen is jouw aanpak. Niet de mijne.

oproerkraaier
oproerkraaier26 jan. 2023 - 12:21

IHAG: Het zijn hun eigen woorden

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 jan. 2023 - 14:58

"Het zijn hun eigen woorden " Dat beweer jij, maar je onderbouwt niet wanneer of waar ze dat gezegd zouden hebben. Dus laat ik het maar bij wat jij denkt en niet wat is.

Peace ....
Peace ....23 jan. 2023 - 18:34

Nu Erdohan zijn Achilleshiel heeft getoond kunnen we nog wel wat meer verwachten.

Satya
Satya23 jan. 2023 - 18:33

“Als je geen respect toont voor de Turkse republiek of het geloof van moslims, kun je ook geen steun van ons krijgen wat betreft NAVO” Wat denkt die man wel niet? Zo'n mentaliteit moet niet geaccepteerd worden, dat is geen wederzijds respect maar een roep om dictatuur. In Zweden geldt vvmu, ook voor eikels. Vind dit een belachelijke eis van Erdoghan.

17 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2023 - 19:08

Paludin is niet goed snik natuurlijk maar verder eens. Erdo is ook so-wie-so niet van plan op te houden met het pesten van Zweden.

GeenProbleem
GeenProbleem23 jan. 2023 - 19:28

'“Als je geen respect toont voor de Turkse republiek of het geloof van moslims, kun je ook geen steun van ons krijgen wat betreft NAVO” ' Omdat het zo nou eenmaal werkt in de Islamitische 'wereld', het moet altijd van één kant komen; en dat is nooit de kant van 'de' Islam. Daarom zijn er ook geen Islamitische democratieën, of Islamitische landen waar minderheden (ook moslim minderheden!!) een normaal leven kunnen lijden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen23 jan. 2023 - 19:45

Erdogan zal wel dwarsliggen om later iets terug te krijgen in ruil voor zijn medewerking denk ik?

oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 20:14

geen probleem met antimoslim gereutel. Israel is joods, Putin is christelijk. Dictaturen zijn altijd onredelijk.

GeenProbleem
GeenProbleem23 jan. 2023 - 20:44

@zayd 'geen probleem met antimoslim gereute' Is het dan niet waar wat ik zeg? Zijn er Islamitische democratieën? Zijn er Islamitische landen waar minderheden een normaal leven kunnen leiden?

oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 20:46

Geen probleem ik bedoelde hou op met je antimoslim retoriek. Het heeft helemaal niets met de islam van doen. echt als je dat over joden zou zeggen zou heel Nederland over je heen vallen.

oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 21:00

Geen probleem, nog sterker! Dictators zijn allemaal rechts.

GeenProbleem
GeenProbleem23 jan. 2023 - 21:29

@Zayd 'Het heeft helemaal niets met de islam van doen. ' Natuurlijk heeft het daar wel mee te maken, Erdogan is een islamist die Deense mafkees verbrandt een Koran.

GeenProbleem
GeenProbleem23 jan. 2023 - 21:30

'echt als je dat over joden zou zeggen zou heel Nederland over je heen vallen. ' Alleen is er maar één Joods land op deze wereld...

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 jan. 2023 - 22:44

Klopt niet helemaal Geen probleem. Veel niet-westerse landen met een grote moslimbevolking hebben minder vrijheden dan hier in Nederland. De landen met de meeste moslims (Indonesië en India) zijn wellicht niet zo vrij als hier, maar in vergelijking met vele andere landen wel een stuk beter. En Turkije wordt onder Erdogan in ieder geval er niet beter op. Nu gebruikt Erdogan het zoveelste excuus om iets van de NAVO te krijgen. Puur opportunisme dus.

Satya
Satya24 jan. 2023 - 8:58

Danielle paludin is iig een eikel. Kees Dat denk ik ook al heb ik het idee dat hij de kat uit de boom kijkt.

Satya
Satya24 jan. 2023 - 9:01

Gp Je tekst is nogal tegenstrijdig. Denk dat je dictatorschap en islam met elkaar verbindt op een manier die niet correct is en daarmee eigenlijk de Europese geschiedenis ontkent.

oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 10:33

"Alleen is er maar één Joods land op deze wereld..." Wat weet jij veel zeg! Het is alleen totaal irrelevant.

LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 11:15

"Daarom zijn er ook geen Islamitische democratieën, of Islamitische landen waar minderheden (ook moslim minderheden!!) een normaal leven kunnen lijden. " En tóch loopt probleem te pronken met de abrahamakkoorden. Dan ineens maakt dat dictatoriale niets uit. Dan ineens zijn diezelfde dictators waar hij hier niets van moet hebben toffe peren.

GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 12:07

@Satya Het is helemaal niet tegenstrijdig, er zijn geen islamitische democratieën en ook geen islamitische landen waar minderheden een normaal leven kunnen leiden.

GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 12:08

@zayd ‘ Wat weet jij veel zeg! Het is alleen totaal irrelevant.’ Ook een manier om te zeggen dat je geen argumenten meer hebt.

Satya
Satya24 jan. 2023 - 13:55

Gp Je tekst is tegenstrijdig, moslims maken deel uit van de islamitische wereld. Wat je beschrijft doet zich voor in iedere religieuze of ideologische land. Zie de Europese geschiedenis.