Joop

Rancuneuze Erdogan bedenkt nieuwe reden om NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland te blokkeren

  •  
16-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3017 keer bekeken
  •  
ANP-460620786

Turkije eist dat Zweden en Finland 130 politieke tegenstanders uitleveren in ruil voor een goedkeuring voor het NAVO-lidmaatschap. Dat heeft de Turkse president Erdogan laten weten. Volgens de Turken gaat het om “terroristen”. Daaronder vallen leden van de Koerdische bewegingen PKK en YPG, maar ook aanhangers van de invloedrijke geleerde Fethullah Gülen.

Onder dreiging van verdere Russische agressie vroegen Zweden en Finland vorig jaar het NAVO-lidmaatschap aan. Om lid te kunnen worden is het nodig dat alle huidige lidstaten akkoord gaan. Turkije ligt dwars, evenals Hongarije waarvan de extreemrechtse premier Viktor Orbán een ambivalente relatie onderhoudt met het Kremlin. Vorig jaar zomer leek er een akkoord te zijn tussen Turkije, Finland en Zweden. De nieuwe eisen van Erdogan komen vooral voor Finland uit de lucht vallen. 

Vorige week al liet de Zweedse premier Ulf Kristersson al weten dat wat hem betreft Turkije te veel eisen stelt, eisen waaraan Zweden niet kan en niet wil voldoen. Voor de Finnen is de uitleveringseis volkomen nieuw. Finse politici verdenken Erdogan ervan wraaklustig te zijn omdat bij een demonstratie vorige week in Stockholm een op de Turkse president lijkende pop aan zijn benen werd opgehangen door activisten. Dat leidde er al direct toe dat Turkije een bezoek van de Zweedse parlementsvoorzitter Andreas Norlen aan Ankara annuleerde.

Zweden en Finland trekken gezamenlijk op in hun lidmaatschapsaanvraag. Volgens de Finse overheid is Zweden hun belangrijkste bondgenoot en zal geen van beide landen zonder de ander toetreden tot de NAVO.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

JohnHamers123
JohnHamers12323 jan. 2023 - 20:27

Als het Nederland was die bezwaar had tegen het lidmaatschap van Zweden, bijvoorbeeld voor het niet uitleveren van criminelen of Nederlandse vlaggen die voor ons consulaat zouden worden verbrand, dan zou het helemaal geen probleem geweest zijn en dan hadden we alle recht om boos te zijn. Maar als er een ander land dat niet ''westers'' is een probleem heeft, dan is het allemaal te ver en noemen we het land een dictatuur. Begrijp me niet verkeerd, ik zit hier niet Erdogan aan te moedigen, in tegendeel, maar we moeten wel de realiteit onder ogen zien en logisch beredeneren.

Andreas4
Andreas417 jan. 2023 - 16:32

Voor mij is het gedrag van kleinzielige dictator Erdohan, en ook lui als Orban, en het vetorecht dat ze hebben, de enige goede reden om de NAVO op te heffen, dan wel om er als land eruit te stappen. De NAVO is hierdoor zwaar gecorrumpeerd. Iemand als Poetin beseft dat heel goed.

1 Reactie
a.doorgeest
a.doorgeest17 jan. 2023 - 21:08

Je zou de hele NAVO moeten opheffen vanwege twee dubieuze leden ? Wonderlijke gedachtegang !

Boning
Boning17 jan. 2023 - 14:19

of nou terecht is of niet, democratisch gekozen Turkse regering ( wordt vaak vergeten), vraagt om uitlevering van mensen die mogelijk strafbare feiten in Turkije hebben gepleegd en deze mensen worden zowel in Zweden als in Finland volledig beschermd. Turkse regering maakt haar wensen op een geaccepteerde manier bekend. Niet zolang geleden werd dezelfde van IRAK, Afghanistan, Libië, Mali, Palestijnse gebieden geëist! En de consequentie voor deze landen was verwoesting van het land en mensen levens die zijn weerga niet kent.

4 Reacties
Hallahan2
Hallahan217 jan. 2023 - 15:02

Ga toch weg. De mensen die Erdogan graag terug wil hebben in Turkije noemt hij (en zijn regering) terroristen met andere woorden ze zijn al veroordeeld voordat een rechtzaak heeft plaatsgevonden.

Zandb
Zandb17 jan. 2023 - 15:07

Boning Ik vind dat u een denkfout maakt: Een democratisch verkozen dictatuur is echt geen democratie meer.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 jan. 2023 - 0:45

"of nou terecht is of niet" Daar gaat het nu net om. Turkije wil ze buiten NATO houden. Dat je net doet alsof Erdogan geen corrupte misleiding is, die mensen vastzet voor belachelijke redenen, waar hij de macht ook nog heeft of dat 'ciminelen' te noemen, is maar een eind weg fantaseren en wijzen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2023 - 19:20

Met NATO lidmaatschap van Finland of Zweden blokkeren haalt Erdo een wit voetje bij Putin. Het is maar de vraag of hij niet het liefst heeft dat de "terroristen" voorlopig in Zweden blijven. Paludin is ook een meevaller.

Onne Smeets
Onne Smeets17 jan. 2023 - 11:05

Erdogan en een niet onaanzienlijk deel van de bevolking van Turkije hebben vergelijkbare kenmerken als Poetin met een niet onaanzienlijk deel van de bevolking van Rusland, Xi met een niet onaanzienlijk deel van de bevolking van China, en met een eerder vergelijk Hitler met een niet onaanzienlijk deel van de bevolking van het toenmalige Duitsland. Naties waar men een gevoel van internationale vernedering ervaart door een hedendaagse tweede rang of nog minder vanuit een roemrijk verleden. Dat soort combinaties is explosief. Het leidt tot een breed gedeelde wrok en wens tot restauratie met alle nodige middelen. Er ontstaat zo niet zelden de situatie dat er een radicale partij aan de macht komt die inspeelt op het ressentiment met meestal een als "groots" ervaren absolute leider. Dit fenomeen wordt heel goed beschreven in het essay De Radicale Verliezer van Hans Magnus Enzensberger. Het legt niet alleen de psychologie van de massa's in dergelijke landen uit waardoor deze kunnen escaleren tot dergelijke kwaadaardige regimes maar ook die van de diverse zelfmoordterroristen. https://www.nrc.nl/nieuws/2006/12/22/de-doodsroes-bestaat-11249160-a885652

4 Reacties
Boning
Boning17 jan. 2023 - 14:31

Is dit ook van toepassing op Oekraïne? daar worden ook zelfmoordacties tegen de Russen uitgevoerd. Volgens de Russen zijn deze militairen zelfmoordterroristen en het regime in Oekraine wordt door neonazi krachten aangedreven aldus Rusland, daarentegen in het Westen worden deze militairen en Oekrainse regering juist verheerlijkt! Het is allemaal subjectief en het plaatje wordt door onze eigen wensen, ideeën en profit ingekleurd

Zandb
Zandb17 jan. 2023 - 15:11

Onne Wat een hoop woorden om een ordinair nationalisme te beschrijven, dat evenzo vele mensen hier in Nederland graag in vergelijkbare daden omgezet zouden zien. Alleen krijgen ze nog steeds de kans niet. Laten we dat vooral zo houden!

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 jan. 2023 - 19:57

Onne, Enzensberger beschrijft zoals de subtitel zegt de psychologie van de eenling. Je kunt die beschrijving een op een leggen op Poetin. Iemand die zich altijd het slachtoffer voelt. En daarom situaties creëert waarin hij dat kan blijven. En hoewel Poetin dat probeert uit te dragen naar zijn volk, ze probeert medeplichtig te maken denk ik niet dat de gemiddelde Rus net zo narcistisch is. Daar is propaganda en manipulatie voor nodig. De schande die Duitsers voelden na de eerste wereldoorlog is hen aangepraat. Net als de rol van herstelbetalingen. Geef mensen een reden om verongelijkt te zijn en mensen grijpen het met beide handen aan. Op dezelfde manier is Wilders aan zijn aanhang gekomen en Trump. Natuurlijk zouden zij nergens zijn zonder aanhang. Maar dat betekent niet dat de aanhang even gestoord is. Want waarom zijn Duitsers na wo 2 dan niet wo 3 begonnen? En hadden we daar Poetin voor nodig? Je kunt je ook afvragen waarom het juist nationalistische dictators zijn die hun volk de oorlog in slepen. Omdat ze dat niet uit vrije wil doen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 jan. 2023 - 0:42

Boning. Iemand kan jouw wel een marsmannetje noemen maar dat maakt het niet zo. Niet net doen alsof er geen feiten zijn en de leugens van Putin's propaganda geen leugens zijn.

Bernie2
Bernie217 jan. 2023 - 10:41

Hoogste tijd dat NAVO haar spelregels aanpast zodat smeerlappen die een repressief systeem -danwel dictatuur leiden in dit situaties als dezxe het stemrecht ontnemen. Ik vraag me sowieso af wat pariastaten als Polen, Hongarije, Servië en Turkije te zoeken hebben. Ook hoogste tijd -meest belangrijke dunkt me- dat de engnekken van VVD en CDA Erdogan's visie op Koerden én de Gülenbeweging dat zij terroristisch zouden zijn ondersteunen eens moeten uitleggen. Deze nutteloze idioten zijn nu medeverantwoordelijk voor de nieuwe Turkse genocide, ditmaal door Erdogan. Diep beschamend, ook al geldt Turkije als bufferstaat.

5 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 11:00

@Bernie, enige onderbouwing voor deze aanval op VVD en CDA? waar zijn hun standpunten anders dan bijvoorbeeld D66, PvdA of SP?

Sam V
Sam V17 jan. 2023 - 11:08

@ Bernie2 “Smeerlappen, pariastaten, engnekken, nutteloze idioten”. Voor de verbinding in de wereld hoeven ze in ieder geval niet bij u te zijn.

Bernie2
Bernie217 jan. 2023 - 11:26

Oh oh, wat een vauten in het 1e tekstblokje. Moet natuurlijk zijn: Hoogste tijd dat NAVO haar spelregels aanpast zodat smeerlappen die een repressief systeem -danwel dictatuur leiden in situaties als deze het stemrecht ontnomen kan worden. Ik vraag me sowieso af wat pariastaten als Polen, Hongarije, Servië en Turkije er te zoeken hebben.

Bernie2
Bernie217 jan. 2023 - 11:36

@A little bit of sunshine Zij representeren qua regering Nederland, daarom.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 14:02

@Bernie, en wat is dat schandalige standpunt dan van de regering tov Koerden en de Gülenbeweging?

Flix
Flix17 jan. 2023 - 10:39

Er zal vanuit het kremlin wel geld naar Erdo en Orban geschoven worden. Ze zijn allebei niet te vertrouwen . Maar hé ook allebei door hun eigen volk democratisch gekozen. Reminder voor ons in Nederland, pas op wat je wenst bij de volgende verkiezingen.

Greendutch
Greendutch17 jan. 2023 - 10:34

die man -Erdohan- wordt steeds irritanter in de wereld ondanks dat hij zich inkoopt als mediator. en niet alleen in eigen land maar overal. het wordt tijd dat daar ook eens een andere leider komt , een die het volk dient i.p.v. zijn eigen ding doet. mochten mensen uit Zweden verplaatst worden -hopelijk niet- laat dan in hemelsnaam besloten worden hen naar 'n neutraal land te brengen, niet in Turkije bij die idioot afleveren die zichzelf god of mohamed waant. een land waar die mensen nog een toekomst kunnen opbouwen. blijkbaar is onder zg ‘gelovigen’ respect totaal verdwenen.

Joop  den Uil
Joop den Uil17 jan. 2023 - 9:50

Camile Eurlings (ja, die) was al bezig toen hij in EP zat om heen en weer te reizen in een taskforce om Turkije binnen de EU te krijgen. Het gaat maar door.

1 Reactie
Zandb
Zandb17 jan. 2023 - 15:15

Joop Het Turkije van toen is niet het Turkije van nu. Het Nederland van nu zou ook zo maar niet meer het Nederland van straks kunnen zijn: Inderdaad gaan die dingen maar door......

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 9:10

We moeten gewoon in de NAVO en de EU af van de unanieme besluitvorming. Neem gewoon besluiten op basis van een 75-85% meerderheid, dan neem je dit soort figuren de wind uit de zeilen.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer17 jan. 2023 - 10:46

Het probleem is, dat wijziging van het verdrag ook alleen unaniem kan worden gerealiseerd.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 10:55

@Olav, tja, makkelijk wordt het niet.

Debby Teusink
Debby Teusink17 jan. 2023 - 8:51

Reden te meer om als EU een sterk militair apparaat te bouwen met een eigen nucleaire capaciteit. Sterk genoeg om een conflict met Rusland of China te weerstaan. Blijf sowieso raar dat een NATO land een EU land al sinds 1974 voor de helft bezet, zonder noemenswaardige consequenties.

Nicolay2
Nicolay217 jan. 2023 - 8:45

Laten we om te beginnen de tweede paspoorten van de hier en in andere Europese landen geboren mensen van Turkse afkomst afnemen, dat kost hem miljoenen stemmers op zijn partij.

Proletarier
Proletarier17 jan. 2023 - 8:10

Misschien word het tijd het lidmaatschap van Turkije openlijk ter discussie te stellen

Rick Hofland
Rick Hofland16 jan. 2023 - 22:06

Er is van alles mis aan de autocraat Erdogan, echter is het begrijpelijk dat hij geen landen in de NAVO wilt die mensen herbergen die de Turkse staat proberen omver te werpen. Het is de vraag of de NAVO zonder Turkije kan en wil, persoonlijk denk ik dat we Turkije beter aan onze kant kunnen houden dan dat ze zonder verbintenis met ons helemaal afglijden tot “failed state” en aan de kant van Rusland, Iran, N-Korea belanden.

3 Reacties
Volrin
Volrin17 jan. 2023 - 10:20

"Er is van alles mis aan de autocraat Erdogan, echter is het begrijpelijk dat hij geen landen in de NAVO wilt die mensen herbergen die de Turkse staat proberen omver te werpen." Hoe precies proberen de Scandinavische landen de Turkse staat omver te werpen?

Gerygrr
Gerygrr17 jan. 2023 - 12:03

Niet mijn mening, beste Rick. Erdogan weet door middel van chantage zijn zin te krijgen. Hij handelt aan de grenzen niet volgens afspraak met het doorlaten van vluchtelingen richting Griekse eilanden. Hij noemt Koerden terroristen. Koerden leefden in Koerdistan, dat dus in Turkije ligt inmiddels. De oudere bevolking heeft geen rechten op eigen taal en cultuur….. En nu dit? Ik begrijp niets van de vrienden, die Europa kiest dan wel afwijst.

Andreas4
Andreas417 jan. 2023 - 16:45

"echter is het begrijpelijk dat hij geen landen in de NAVO wilt die mensen herbergen die de Turkse staat proberen omver te werpen." Wat een onzin. Ze willen niet de Turkse staat omver werpen, ze willen van Turkije een echte democratische en seculiere staat maken.

a.doorgeest
a.doorgeest16 jan. 2023 - 21:07

De opstelling van Erdogan is niet te pruimen. Het verbaast mij oprecht dat met name de VS hem niet veel eerder en effectiever onder druk hebben weten te zetten om Zweden en Finland wèl toe te laten tot de NAVO zonder te voldoen aan al te buitensporige randvoorwaarden. Verder is er voor mijn gevoel wel een oplossing denkbaar voor de Turkse weigering Finland en Zweden juist nu tot de NAVO toe te laten. Beide landen kunnen wèl lid worden van dit bondgenootschap, maar zullen in geval van een onverhoopt conflict elkaar niet bijstaan noch verdedigen: de Turken hebben dan geen enkele verplichting om Zweden en Finland bij te staan, mochten deze ooit (onverhoopt) aangevallen worden, en omgekeerd hebben de twee Scandinavische landen geen enkele verplichting als Turkije ooit iets naars op militair gebied overkomt. De landen worden dan wel lid van het bondgenootschap, maar zonder wederzijdse verplichtingen - ze staan simpelweg neutraal tegenover elkaars lidmaatschap en tolereren zo elkaars nukken en grillen zonder dat ze er wederzijds last van hebben. Wat Hongarije betreft, kun je dezelfde weg wellicht bewandelen, indien nodig. Verder hangt Erdogan toch een beetje de Zonnekoning aan de Bosporus uit, en dat siert hem niet. Toekomstig lidmaatschap van de EU kan hij helemaal wel op zijn buik schrijven als hij potentieel waardevolle bondgenoten op deze uiterst vervelende manier buiten de deur probeert te houden.

oproerkraaier
oproerkraaier16 jan. 2023 - 20:43

Smerige Dictator! Moordenaar!

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 jan. 2023 - 9:15

"Smerige Dictator! Moordenaar! " En toch zit hij in de NAVO.

Volrin
Volrin17 jan. 2023 - 10:21

@Ikhebnooitgelijk Turkije zat al in de NAVO voordat hij president werd, dus wat u zegt slaat nergens op.

Effie2
Effie216 jan. 2023 - 20:23

Willen Erdogan en Orban de Europese eenheid ontregelen/verzwakken/saboteren? Hebben Turkije en Hongarije het lidmaatschap van de NAVO enkel verkregen vanwege hun strategische ligging? ...'Met zulke vrienden heb je immers geen vijanden nodig'. Zou het mogelijk zijn betrouwbare partners als Zweden en Finland tot de NAVO te laten toetreden, en Turkije en Hongarije er voorlopig maar uit te kieperen, tót beide dwarsliggende landen zich genoodzaakt zien in te binden als de NAVO nodig blijkt om het Turkse en Hongaarse volk tegen hun dood en verderf zaaiende buren te beschermen?

1 Reactie
r v b
r v b16 jan. 2023 - 21:30

ja, want het gaat bij de NAVO alleen om militaire macht, en niets anders. Zo kon het dictatoriale Portugal ook gewoon lid worden. Democratie was en is geen eis of wens van de NAVO, en kwam pas later.

r v b
r v b16 jan. 2023 - 20:00

Ze zijn al lid van de EU, en de EU zet zich in tegenstelling tot de NAVO in voor vrede.

5 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem16 jan. 2023 - 20:52

'en de EU zet zich in tegenstelling tot de NAVO in voor vrede' Zonder de NAVO had Poetin al in Kiev gestaan.

r v b
r v b16 jan. 2023 - 21:33

Dat heeft niets met de NAVO te maken, daar gaan de landen afzonderlijk over, onafhankelijk van de NAVO.

oproerkraaier
oproerkraaier17 jan. 2023 - 0:14

Geenprobleem, dank je voor het delen van je gebrek aan kennis over iets waar je wat over zegt.

GeenProbleem
GeenProbleem17 jan. 2023 - 6:55

@rvb ‘ Dat heeft niets met de NAVO te maken, daar gaan de landen afzonderlijk over, onafhankelijk van de NAVO.’ Het wordt in NAVO verband gecoördineerd en getransporteerd.

a.doorgeest
a.doorgeest17 jan. 2023 - 10:03

@ GeenProbleem - Kiev kun je misschien beter door Odessa of zelfs Lviv vervangen :). Verder heb je natuurlijk volkomen gelijk met je opmerking !

Volrin
Volrin16 jan. 2023 - 20:00

Blijft een klootzak met dictatoriale ambities.

Hallahan2
Hallahan216 jan. 2023 - 19:13

Ik vind het onbegrijpelijk dat er unaniem besloten moet worden, dit zorgt er alleen maar voor dat er misbruik van gemaakt kan worden.

Adaestuo
Adaestuo16 jan. 2023 - 18:44

Die autoritaire tragische clown laat keer op keer heel duidelijk zien dat hij zelfs al heel erg bang is voor wat minieme lakschade aan zijn ego, maar dat is dan ook alle 'sterke mannen' eigen, dat hebben we in ieder geval alvast de afgelopen zeven jaar telkens weer mogen beleven.