Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Qatar dreigt met gaswapen vanwege onderzoek naar corrupte Europarlementariërs

  •  
18-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5183 keer bekeken
  •  
evakaili

Qatar reageert woest op het Belgische onderzoek naar Europarlementariërs die zich door de golfstaat hebben laten omkopen. Het land dreigt dat het onderzoek negatieve gevolgen kan hebben voor de gasleveringen, schrijft de VRT. Door de oorlog in Oekraïne is Europa afhankelijker geworden van Qatar voor de levering van vloeibaar gas (lng).

De Qatarese regering wijst op een "gebrek aan samenwerking van de Belgische regering", nochtans een "dichte partner" van wie Qatar "een belangrijke leverancier" is voor vloeibaar aardgas. Ook het Europees Parlement krijgt kritiek. Het parlement besliste vorige week om alle wetgevende werk met Qatar op te schorten en Qatarese lobbyisten voorlopig te weren uit zijn gebouwen. Die maatregelen hebben volgens Qatar een "negatieve impact" op de regionale en mondiale samenwerking op het vlak van veiligheid, maar ook op de mondiale gasbevoorrading.

Vorig weekend arresteerden de Belgische autoriteiten vier mensen die ervan worden verdacht dat ze zich hebben laten omkopen. Het gaat om sociaaldemocraten: de Griekse Eva Kaili, Marc Tarabella uit België en de Italianen Andrea Cozzolino en Pier Antonio Panzeri.

Francesco Giorgi, partner van Kaili, heeft inmiddels schuld bekend. De verdachten zouden tonnen hebben ontvangen om zo stemmingen over Qatar in het Europarlement te beïnvloeden.

Zondagmiddag vindt in Qatar de finale plaats van het WK mannenvoetbal.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

EenMening3
EenMening319 dec. 2022 - 19:42

Nederland heeft de mogelijkheid om niet langer afhankelijk te zijn van Russisch gas en bovendien andere EU-landen, met name Duitsland, door de winter helpen. Er zit namelijk nog ca 400 miljard kuub gas in de Groningse bodem. Als Nederland enkele tientallen miljarden kuub gas tegen marktconforme prijzen aan het buitenland levert, is er ruim voldoende geld beschikbaar om alle aardbevingsslachtoffers zeer royaal te compenseren. En ook nog genoeg om eindelijk de Hanzelijn van Lelystad naar Groningen en de Nedersaksenlijn van Veendam naar Emmen, aan te leggen. De Mijnraad adviseerde al in juni om Groningen voor te bereiden op een verhoging van de gasproductie. Het kabinet houdt de kaarten nog voor de borst, om zo besparingen in zowel Nederland als Duitsland af te dwingen. Wat trouwens goed lijkt te werken. Er is al toegezegd dat Nederland gas gaat leveren aan onze Oosterburen, wanneer de Duitse ziekenhuizen niet langer kunnen functioneren. Het is verstandig op het daar niet op aan te laten komen. https://nos.nl/artikel/2431734-mijnraad-bereid-groningen-voor-op-verhoging-gaswinning

tinekea2
tinekea219 dec. 2022 - 11:18

Saudi arabie wil graag het WK in 2030 organiseren. Mooi moment voor al die mensen die Qatar wilden boycotten: ik neem aan dat jullie nu aktie nemen om dat te voorkomen, of gaan jullie weer oproepen tot een boycot tegen die tijd?

MG1968-2
MG1968-219 dec. 2022 - 9:39

"Machtspolitiek" Het daarin meegaan duid op een gebrek aan eigenwaarde en diskwalificeert om ook in eigen land je te weer te stellen tegen zaken die je zelf raken. Alles waar je dan het onderspit in delft is niet meer of minder het gevolg van het resultaat van de macht. Nou had ik zelf al niet zo veel bezwaar om mensen te behandelen volgens de consequenties van het eigen gedachtegoed maar dit opent de weg om daadwerkelijk degene die zo denken uit de anonimiteit te trekken. Hebben ze geen problemen mee. Machtspolitiek toch?

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 dec. 2022 - 23:55

Er is geen dreiging in de quote. Eerder wat verongelijkt klagen. Journalisme dezer dagen is vaak Chineesche fluister opeenhoping met inbreng van extra insinuaties en uitroeptekens. Zoals Joop iets met dat VRT artiekel maakt kan er morgen een andere blog dit stukje hergebruiken en het woord aanval in de kop zetten. Voor je het weet is er een oorlog op internet gefantaseert.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 dec. 2022 - 16:43

@ Paul Spijkers Jij schrijft: Er is geen dreiging in de quote. Die is er wel: Hier: van wie Qatar "een belangrijke leverancier" is voor vloeibaar aardgas. En hier: "negatieve impact" op de regionale en mondiale samenwerking op het vlak van veiligheid, maar ook op de mondiale gasbevoorrading. Er is dus dreiging.

LaBou
LaBou 19 dec. 2022 - 17:56

Uit de tekst van de link naar de VRT: "De Qatarese regering wijst op een "gebrek aan samenwerking van de Belgische regering", nochtans een "dichte partner" van wie Qatar "een belangrijke leverancier" is voor vloeibaar aardgas." Als dat geen dreiging inhoudt weet ik niet wat dan wel dreigen is. Want zoals ik dit lees is dat wel degelijk een dreigement mbt de lng leveranties.

Déjà vu
Déjà vu18 dec. 2022 - 21:22

Dit alles maakt me nog nieuwsgieriger naar de beweegredenen van Rutte om nog steeds 20 miljard kuub Gronings aardgas te verkopen aan diverse landen. Welke landen dat zijn, dat wil ie niet vertellen, alsmede tegen welke prijs dat gebeurt. Ook nu weer lapt Herr Rutte de wetten van onze rechtsstaat aan zijn laars.

4 Reacties
Als je me nou?
Als je me nou?19 dec. 2022 - 10:19

Ja heerlijk he, zo'n transparante democratie! Ik kan je vertellen dat o.a. Italie goedkoop gas van ons krijgt al sinds het begin om 2 redenen. 1) omdat men het gas zsm wilde verkopen omdat alles toch door nucleaire energie vervangen zou worden, en 2) omdat NL zwaar door de US onder druk is gezet om Italie bij te NATO te halen...

LaBou
LaBou 19 dec. 2022 - 11:27

Met dat gas doet rutte ook alleen maar wat hem opgedragen wordt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 dec. 2022 - 17:11

Er was volgens mij nog een leveringsverplichting aan Duitsland (volgens contract met Duitsland)

LaBou
LaBou 19 dec. 2022 - 18:00

"omdat NL zwaar door de US onder druk is gezet om Italie bij te NATO te halen..." Dat (veel te goedkop) gas was vooral bedoeld om te verhinderen dat de communisten aan de macht zouden komen. Over geopolitiek gesproken.

Panthera
Panthera18 dec. 2022 - 20:54

Als zij denken dat de anomalie van hun foute gedrag met zulke bedreigingen zonder consequenties kunnen blijven, dan is het afvaardigen van onze nationale voetbalteams naar het WK aldaar, toch wel een grote politieke blunder geweest!

Greendutch
Greendutch18 dec. 2022 - 20:10

opmerkelijk dat de Qatari stil zijn als ze medewerking krijgen en geld verdienen maar schreeuwen en dreigen als hun houding tegen het licht wordt gehouden. zijn baudet en de rest van forumtegendemoctarie ook Qatari?

1 Reactie
Ejoth
Ejoth19 dec. 2022 - 7:21

Zie overeenkomsten met de EU.

Peace ....
Peace ....18 dec. 2022 - 19:18

Alle EuroParlementariers moete NU onder de microscoop gelegd worden en alles doorzocht. Je zult zien dat er heel wat donkers an het licht komt. Pas dan is het vertrouwen terug; tot dan leven we in een bananenrepubliek.

Middenman
Middenman18 dec. 2022 - 19:13

Nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen, maar het is de hoogste tijd voor meer kernenergie. In combinatie met energie uit zon, wind en andere duurzame bronnen. En nieuwe vormen die in de toekomst gaan komen zoals waterstof en kernfusie. Een onafhankelijke EU is nu belangrijker dan ooit.

Markzelluf
Markzelluf18 dec. 2022 - 18:47

Hoe komt het toch dat ze in Qatar zo’n laag moreel besef hebben?

4 Reacties
Paul14
Paul1419 dec. 2022 - 5:42

Da's heel eenvoudig: ze hebben letterlijk bergen met geld en een grondstof die iedereen wil hebben, wat zal leiden tot nog een berg geld erbij. Ze zijn gewend (verwend) alles te kopen wat ze maar kunnen verzinnen.

Markzelluf
Markzelluf19 dec. 2022 - 8:36

Maar Paul, is er dan een relatie tussen het hebben van geld en moraliteit, vind je? En betekent meer geld minder moreel besef? Dat zou betekenen: hoe armer de mensheid is, des te ethischer het gedrag. Klopt die aanname, dan is dat een pleidooi om bijvoorbeeld allerlei toeslagen af te schaffen en armoede toe te juichen. Ik kan me haast niet voorstellen dat een dergelijke aanpak verstandig is.

Als je me nou?
Als je me nou?19 dec. 2022 - 10:21

Simpel...een absolute monarchie + sharia wetgeving...

LaBou
LaBou 19 dec. 2022 - 11:29

"Klopt die aanname, dan is dat een pleidooi om bijvoorbeeld allerlei toeslagen af te schaffen en armoede toe te juichen. " Dat gebeurt ook al door toedoen van mn de partij van mark.

RoepToeter
RoepToeter18 dec. 2022 - 18:46

Lekker dan, afhankelijk van chanterend Qatar en hun dure gas. Waar is de tijd gebleven dat EU arbeiders ''afhankelijk'' waren van goedkoop Russisch gas. En dat alleen Oost-Oekraïne gebombardeerd werd door Oekraïne. Russisch gas dat de Russen graag wilden leveren. Waar ze zelfs een extra gasleiding Nordstream 2 voor hebben aangelegd naar de Duitsers. Die niet in bedrijf gesteld mocht worden van Biden en die voor alle zekerheid vernield is. https://nos.nl/artikel/2416251-wat-je-moet-weten-over-nord-stream-2-troef-in-het-oekraine-conflict

5 Reacties
Andreas4
Andreas418 dec. 2022 - 18:55

Jij roeptoetert ook maar wat hè?

Paul14
Paul1419 dec. 2022 - 5:43

@andreas54 : ach ja, hij heeft zijn eigen onderzoek gedaan - wedden?

RoepToeter
RoepToeter19 dec. 2022 - 8:30

Voor lieden met een slecht geheugen en wegkijkers een bericht uit 2015. https://www.trouw.nl/nieuws/in-donetsk-is-het-alleen-onder-de-grond-nog-veilig~b33d07ee/

MG1968-2
MG1968-219 dec. 2022 - 9:21

"ach ja, hij heeft zijn eigen onderzoek gedaan - wedden?" Als ik een weddenschap moet aangaan verwed ik dat zijn post op dezelfde manier gemotiveerd is als dat voor Kaili en consorten gold. Alleen komt de 'incentive' dan hier vanuit het Russische.

LaBou
LaBou 19 dec. 2022 - 11:31

Wat is eigenlijk de stand van zaken bij dat onderzoek naar de explosie van nordstream 2? Blijkbaar waren het dus niet de russen want dan was dat allang bekend gemaakt, maar wie zijn het dan wel?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 dec. 2022 - 18:34

Ze hebben hun WK al binnen, nu kunnen ze hun tanden laten zien , vals spel naar hun aard, ik hoop dat de EU zich niet laat ringeloren door deze meedogenloze slavenhouders, deze WK had er nooit gehouden mogen worden en moet er een hartig woordje worden gesproken met de FIFA.

Ivan61
Ivan6118 dec. 2022 - 17:09

Qatar heeft paar EU mensjes (om) gekocht. Dan is normaal dat zij verwachten dat iedereen Ja knikt. Infantino leeft in Qatar omdat hij niet durft terug naar huis bijvoorbeeld. Gaat EU op slot tot dat onderzoek afgerond zijn?

Farmer3.0
Farmer3.018 dec. 2022 - 16:06

Gaat interessant worden, in volgorde van belangrijkheid: - gas - gas - gas - voortbestaan Duitse industrie - beetje corruptie - beetje mensenrechten

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 dec. 2022 - 14:32

Tja dat is dan het resultaat van corruptie, op het niveau van de top van de EU. Als je je laat omkopen door een dictatuur dan is er behoorlijk wat schade voor de Europese bevolking. Het toont aan dat de huidige structuur binnen de EU te kwetsbaar is, en er te veel mogelijkheden zijn voor deze bestuurders om de fout in te gaan. Ga er van uit dat van leren er geen sprake kan zijn. De controle moet vele malen beter en de gevolgen voor de EU parlementariërs moeten veel afschrikkende zijn. Tot en met het indienen van onjuiste declaraties aan toe. De bezem moet er zeer grondig door.

7 Reacties
badgast
badgast18 dec. 2022 - 15:40

De huidige structuur van de EN zorgt er juist voor dat dit soort ellende vrij snel aan het licht komt. Natuurlijk trekt alle macht lieden dan die hopen via verkiezingen aan gemakkelijk geld en invloed te komen. Maar doordat de macht wordt gedeeld tussen 27 landen en allerlei verschillende partijen wordt het voor de knoeiers moeilijker om een gemene zaak te maken met andere europarlementariërs. Als de hele gemeenteraad bestaat uit 3 man RPF en 16 man "gemeentebelangen" is het voor iemand van gemeentebelangen een stuk gemakkelijker om onopgemerkt te knoeien dan het voor een CDA-lid in het europarlement is.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 dec. 2022 - 18:37

Dus doorgaan op de ingeslagen weg geachte badgast, geen verhoogde oplettendheid? Werkt uitstekend zo. Vind u wel wat goedgelovig en goed van vertrouwen. De uitspraken ten gunste van dat oliestaatje waren al gedaan voordat er kon worden ingegrepen. Weekje verder en het euro parlement was aan het stemmen geweest over deze kwestie. En laten we nog even geduldig zijn, sluit niet uit dat we nog niet op de bodem zitten van het gebeuren. Persoonlijk heb ik de dames en heren niet zo hoog zitten als u.

badgast
badgast18 dec. 2022 - 20:10

Beste Hans, Op welk gebied wil je een andere kant op? Op welk gebied vind je dat oplettendheid tekort schoot? Wat voor maatregelen hadden dit voorkomen?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 dec. 2022 - 20:59

Denk dat er veel duidelijker naar de invloed van lobbyisten moet worden gekeken. Dat het aanstellen van familieleden verboden moet worden. Het ongecontroleerd declareren wat nu gebeurd en het uitbetalen van hogere pensioenen dan waar voor betaald is. De declaratie van aanwezigheid die vaak niet juist is. Het niet houden aan de monetaire afspraken en het niet nakomen van de hoogte van de staatsschuld. Het opkopen van schulden van de zuidelijke landen. Nee geachte geachte badgast ik helemaal niet overtuigd van het zelfreinigend vermogen van de dames en heren in Brussel/Straatssburg

badgast
badgast19 dec. 2022 - 8:31

Dus je reageert op een artikel dat een omgekocht parlementslid is aangehouden, met verhalen over staatsschulden - die niets met het EU parlement te maken hebben - en over declaraties - die voor mij uit de lucht komen vallen, levert aub een link naar wat je het over hebt - en over onjuist betaalde pensioenen. Ik zie geen heldere argumentatie.

EUpiet
EUpiet19 dec. 2022 - 11:27

@Badgast. Een oud artikel maar er is weinig verandert. https://www.dewereldmorgen.be/community/de-vetpotten-van-europa-en-nu-de-opslag-voor-de-europarlementsleden/ https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/68441/eu-parlementariers-zwijgen-over-miljoenen-aan-onkostenvergoeding https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4428656/europarlement-bonnetjes-declaraties-europarlementariers-inzage https://nos.nl/artikel/2283482-d66-europarlementarier-in-t-veld-onder-vuur-om-onkostenvergoeding Ik word er niet zo vrolijk van. Maar desgewenst wil ik nog wel wat meer linkjes geven.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 dec. 2022 - 18:30

Geachte Badgast Allereerst wil ik u wijzen op de bijdrage van EUpiet 19 dec. 2022 - 12:27 daar staan al heel wat stukjes in die aangeven wat er aan de kern van het probleem licht nl geen controle heb er zelf natuurlijk ook nog een paar voor u https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/nauwelijks-controle-op-declaraties-europarlementariers. https://nos.nl/artikel/2222064-onderzoek-naar-eu-benoeming-vriendjespolitiek-van-de-bovenste-plank https://www.eerstekamer.nl/eu/overig/20210219/rapport_geldstromen_rond_het/f=/vlgjg34279yi.pdf denk dat u zich niet goed heeft ingelezen in deze materie zoals het beperken van de staatsschuld heeft wel degelijk te maken met wat Brussel/Straatsburg wel of niet toelaat en afstraft. kan me anders uw opinie niet voorstellen of u heeft persoonlijke banden met Brussel/Straatsburg waardoor uw opinie niet objectief is. Ik persoonlijk laat het hierbij.

EenMening3
EenMening318 dec. 2022 - 14:18

Diplomatie is extreem complex en zit vol valkuilen. Als een regering een onderwerp aansnijdt dat als kwetsend, beledigend of bemoeizuchtig wordt ervaren, leidt dit al snel tot problemen. Gezichtsverlies is op veel plaatsen het ergste wat een politicus of regering kan overkomen. Met dikwijls onaangename consequenties tot gevolg. Als er een keuze gemaakt moet worden tussen twee landen, kan degene die niet gekozen wordt zich afgewezen voelen. Diplomaten moeten vaak in een mijnenveld opereren. Een misstap of een ongelukkige opmerking. kan de hele boel laten ontploffen. En in jaren opgebouwde goodwill in een oogwenk te niet doen. Daarom schipperen veel regeringen tussen landen en vermijden zo een keuze te moeten maken. Daarbij worden soms basale principes opgegeven. Voorbeelden te over: Turkije, dat de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeert, vanwege de 'Koerdische kwestie'. Hongarije dat de sancties van de EU saboteert, om daarmee de gastoevoer veilig te stellen en ook wegens sympathie voor Poetin. En nu weer Qatar dat het oliewapen, vanwege het EP corruptieonderzoek, inzet tegen onze Zuiderburen. De diplomatieke valkuilen zijn vele en raken vooral democratische landen, die bijvoorbeeld schending van mensenrechten aan de orde proberen te stellen. Het is zoals zo vaak, de afhankelijkheid van strategische producten en grondstoffen, die de EU-landen tegenover autoritaire staten in een zwakke onderhandelingspositie plaatst.

Olav Meijer
Olav Meijer18 dec. 2022 - 13:25

M.a.w.: we mogen corrupt zijn als de pest, anders chanteren we jullie! Daarvan wil en moet je niet afhankelijk zijn.

3 Reacties
Y-Line
Y-Line18 dec. 2022 - 14:34

Realpolitik.

KritischKijken
KritischKijken18 dec. 2022 - 16:17

@Olav Dat had je dan moeten bedenken voordat je afhankelijk werd als Europa. Maar naieve geoplitiek en vooral de wereld willen zien als ideaal ipv reaal doet al die wensdromers de das om.

Eric Minnens
Eric Minnens19 dec. 2022 - 2:45

@Olav "we mogen corrupt zijn als de pest, anders chanteren we jullie" Op regeringsniveau is dat geen enkel probleem. Fatsoensnormen gelden alleen voor individuen. ------------ Soort zoekt soort. Criminelen zoeken criminelen. Zoals de gasten zijn, vertrouwen zij de waard. ------------ In Qatar heb je geen hazen. In Qatar eten ze ook geen kersen. In Qatar heb je alleen onwillige honden. (doordenkertje) ------------ ● Qatar dreigt met gaswapen ● Argumentum ad baculum. Het argument van de stok. Of van Goethe: "Und bist du nicht willig, so brauch ich gewalt." Wél een van de sterkste argumenten die er bestaan. (Geen drogreden, maar een dreigreden, haha.) ------------ Sorry voor al deze 'bon mots', dat komt het is midden in de nacht, ik waak/droom een beetje... {;-)

Hann63
Hann6318 dec. 2022 - 13:14

Daar gaan we weer. Misschien kunnen we alleen zaken doen met de Noren. Of Slochteren weer open gooien en de bewoners compenseren. Doodlopende weg.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman18 dec. 2022 - 13:13

Verdorie Qatar is net Poetin als het zijn zin niet krijgt. Betrouwbare partner toch?

Martin van der Linde
Martin van der Linde18 dec. 2022 - 13:12

Gespatter. Qatar laat zien niet gewend te zijn aan landen en instituties die zich aan de regels willen houden.

1 Reactie
badgast
badgast18 dec. 2022 - 15:42

Standaard voor Arabische cultuur. Bij zaken doen hoort Bakshish.

Gerygrr
Gerygrr18 dec. 2022 - 13:09

Hopelijk leren we van de rampzalige keuzes, gemaakt door westerse politici. Geld regeert de wereld.

1 Reactie
KritischKijken
KritischKijken18 dec. 2022 - 16:18

Naiviteit deed de rest.