Joop

Partner vicevoorzitter Europarlement bekent schuld in omkoopschandaal rond WK Qatar

  •    •  
15-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1985 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-12-15 om 12.53.00

Eva Kaili en Francesco Giorgi, AFP PHOTO / EUROKINISSI

De partner van de Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, de Italiaan Francesco Giorgi, heeft schuld bekend in de corruptiezaak rond het WK in Qatar. Dat meldt de Telegraaf. Kaili moet nog voorkomen, maar is wel al afgezet als delegatieleider van de Griekse sociaaldemocraten en als vicevoorzitter van het parlement.

De bekentenis van Giorgi zou blijken uit geheime rechtbankstukken in handen van de kranten Le Soir en La Repubblica. Daarin zou staan dat de Italiaan omkoping door Qatar en Marokko heeft toegegeven. Dat deed hij nadat in de Brusselse woning van hem en Kaili vrijdag tijdens een huiszoeking 150.000 aan contanten werd aangetroffen. De vader van Kaili werd in een hotel aangehouden met een koffer vol geld. 

Afgelopen weekeinde werden vier verdachten in de zaak gearresteerd door de Belgische opsporingsautoriteiten. Naast Kaili gaat het om de sociaaldemocraten Marc Tarabella uit België en de Italianen Andrea Cozzolino en Pier Antonio Panzeri. Die laatste, een ex-Europarlementariër heeft volgens Giorgi de leiding over de omkooppraktijken. Alle verdachten ontkennen tot nu toe betrokkenheid bij het schandaal. De verdachten zouden grote sommen geld hebben ontvangen om beslissingen van het Europees parlement te beïnvloeden.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

EenMening3
EenMening315 dec. 2022 - 18:37

"Wat wel kan is dat anderen (lees rechts, Rusland, China) op de hoogte waren van de snode plannen en de instanties tipten. " @Martin, als je geschoren wordt, moet je stilzitten en niet proberen recht te praten wat krom is. Dan kom je al snel in de gevaarzone van de complottheorieën terecht. Links heeft de gewoonte om nogal eens hoog van de toren de blazen en zich beter te voelen dan rechts. Maar daar kom je altijd mee op de koffie. Dat zag je bij #metoo en zie je ook nu weer. De Grieken wisten al dat hybris wordt gestraft door de goden. "Sociaaldemocraten zijn ook maar mensen en niets menselijk is hen vreemd".

3 Reacties
LaBou
LaBou 15 dec. 2022 - 21:45

Ach, een kinderhand is gauw gevuld. Overigens zijn de meeste sociaaldemocratische partijen al decennia niet meer echt links te noemen. Ze zijn door hun invoering van de "derde weg" gewoon toegetreden tot de neoliberale wereldorde.

Zandb
Zandb16 dec. 2022 - 7:06

Mening Sorry hoor, ik ga er niet in mee dat Martins ideeën hierover, symbool staan voor heel links. Ik snap dat u dat graag zo wilt zien maar ik denk dat er meer dan genoeg linkse mensen zijn, die niet achter Martins woorden staan. Al was het alleen al hierom: "Sociaaldemocraten zijn ook maar mensen en niets menselijk is hen vreemd".

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 dec. 2022 - 10:48

Samen, ik weet niet waar Mening die quote vandaan heeft maar niet van mij. Bovendien gaat hij/zij volledig voorbij aan wat ik beweer. Ik verdedig links helemaal niet, ik laat alleen zien dat alleen linkse politici zijn benaderd. Vanuit een redelijk simpele en voor iedereen begrijpbare logische redenering. Dat sommigen dat zien als verdediging zegt meer over hun vooringenomenheid en leesvaardigheid.

EUpiet
EUpiet15 dec. 2022 - 18:30

Ze beginnen nu ook christen democraten in het vizier te krijgen. Nu nog de liberale fractie en het circus is compleet.

Peace ....
Peace ....15 dec. 2022 - 18:29

En wij maar lachen over de trapatsen van Trump in de US of A. Wat zich nu afspeelt (en dat is het begin pas) in de Verenigde Staten van Europa is van een veel ernstigere graad. Realiseert nou niemand zich dat ? We worden geleid door een corrupt stelsel !! Niemand (althans het denkende deel vd mensheid) neemt het EP (en dus de EU) vanaf nu nog serieus, maar die hebben zich dusdanig ingedekt dat er geen ontkomen aan is.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 dec. 2022 - 11:39

strapatsen Wat er met jou aan het gebeuren is is dat je je teveel door het internet laat beinvloeden. realiseer je je dat nou echt niet? Dat expliciet uitspreken van dat jij tot het denkende deel van de mensheid behoort en mensen die het anders zien niet, ook zo'n mooi aangevertje van 'o o, ik ben aan het doordraaien, even geen internet deze kerstvakantie'

Flix
Flix15 dec. 2022 - 15:19

En zoals de foto laat zien , je hoeft niet blank/man, 50+ of old boys network te zijn om mee te mogen graaien als je de ingang maar weet te vinden. Rechts of links is geen thema ,iedereen heeft z.n prijs.

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 dec. 2022 - 17:17

"En zoals de foto laat zien , je hoeft niet blank/man, 50+ of old boys network te zijn..." Dat "niet blank", dat is wel erg in tegenstelling met de foto.

Poeh, poeh
Poeh, poeh15 dec. 2022 - 14:42

Toch wel wrang voor de boeren die volgens Europa worden aangeduid als een smerige, vervuilende sector. Ik weet niet of je, wat nu gebeurt bij deze leden van het Europees parlement, dat ook smerige vervuiling mag noemen.

2 Reacties
Ecclesia
Ecclesia15 dec. 2022 - 16:06

Er zijn goede boeren. Er zijn corrupte politici. Er zijn gevaarlijke kruispunten. Er zijn valse honden. Etc. Altijd uitzonderingen op normen.

Zandb
Zandb16 dec. 2022 - 7:08

Ecclessia Sluit ik me graag bij aan. (En dan niet als: naast al die andere genoemden ben ik er ook nog!)

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 dec. 2022 - 12:55

Ik wil toch nog even reageren op de in mijn ogen selectieve verontwaardiging dat de betrapte politici allemaal sociaal democraten bleken te zijn. Alsof corruptie alleen voorkomt in rechtse kringen maar vooral omdat sommigen het als een uitgelezen kans zagen met modder te gooien naar het Europarlement en lnks in het bijzonder. De kreet links lullen en rechts vullen kwam je overal tegen. Het feit dat het hier alleen om sociaal democraten ging is simpel te verklaren. Zij waren de enigen die door Qatar benaderd waren. Ze zijn een vrij grote en invloedrijke fractie in het EP. Het gaat me te ver dat Qatar hen uitzocht om ze te beschadigen. Want dat zou hun plannen in de war schoppen. Wat wel kan is dat anderen (lees rechts, Rusland, China) op de hoogte waren van de snode plannen en de instanties tipten. Zij hebben tenslotte alleen maar te winnen bij deze kwestie.

12 Reacties
EUpiet
EUpiet15 dec. 2022 - 13:19

/Wat wel kan is dat anderen (lees rechts, Rusland, China) op de hoogte waren van de snode plannen en de instanties tipten. Zij hebben tenslotte alleen maar te winnen bij deze kwestie. / Zit dat nu lekker zo een aluhoedje?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 dec. 2022 - 13:40

Hoe weet u dat enkel sociaal democraten zijn benaderd. Waaruit maakt u op dat Rusland en China al eerder wisten van dit corruptie schandaal. En om het Euro parlement te beschadigen is niet veel voor nodig! Citeer een inbreng van: Twotone De Eu is op vele vlakken corrupt, dat is geen nieuws: 1) declaratie corruptie: elke lid maakt zich daar schijnbaar schuldig aan. 2) familie corruptie: familieleden worden mooie baantjes gegeven 3) lobby .c.m. corruptie: omkoping op diverse vlakken Dan heb je nog het institutionele legale deel: 1) pensioencorruptie: de ambtenaren krijgen hogere pensioenen dan ze hebben opgebouwd; 2) de ambtenaren en bestuurders zijn voor een groot deel vrijgesteld van Inkomsten belasting 3) de EC heeft de laatste jaren nog nooit een goedgekeurde begroting gehad. Dan heb je nog de democratische corruptie: 1) verdragen zijn doorgedrukt ondanks afwijzende referenda in diverse Eu landen 2) de ECB is middels het verdrag van lissabon een politiek instrument geworden 3) er zijn verkapt gemeenschappelijke Eu schulden gemaakt ondanks dat dit niet mogelijk zou moeten zijn volgens de vigerende afspraken einde citaat. Dus ben benieuwd hoe u daar in staat. Het moge duidelijk dat ik persoonlijk niet veel op heb met de EU zoals hij nu heel slecht functioneert, wil niet zeggen dat ik tegen Europese samenwerking ben.

EenMening3
EenMening315 dec. 2022 - 18:34

"Wat wel kan is dat anderen (lees rechts, Rusland, China) op de hoogte waren van de snode plannen en de instanties tipten. " @Martin, als je geschoren wordt, moet je stilzitten en niet proberen recht te praten wat krom is. Dan kom je al snel in de gevaarzone van de complottheorieën terecht. Links heeft de gewoonte om nogal eens hoog van de toren de blazen en zich beter te voelen dan rechts. Maar daar kom je altijd mee op de koffie. Dat zag je bij #metoo en zie je ook nu weer. De Grieken wisten al dat hybris wordt gestraft door de goden. "Sociaaldemocraten zijn ook maar mensen en niets menselijk is hen vreemd".

Rene712
Rene71215 dec. 2022 - 19:15

@Martin van der Linde Wie wind zaait zal storm oogsten. Het is toch duidelijk in de de reacties hier in het algemeen dat zodra iemand van enigszins rechtste signatuur - lees D66 of meer ter rechterzijde - maar verdacht wordt van enige vorm van machtsmisbruik, bevoordeling van iemand in zijn omgeving of corruptie, alle pijlen worden gericht op rechts en hoe slecht zij zijn. Als je wind zaait, kun je storm oogsten. "Het feit dat het hier alleen om sociaal democraten ging is simpel te verklaren. Zij waren de enigen die door Qatar benaderd waren." Wat is je bron? Graag even een betrouwbare link naar een instantie die dit onderbouwt. :Het gaat me te ver dat Qatar hen uitzocht om ze te beschadigen. Want dat zou hun plannen in de war schoppen. Wat wel kan is dat anderen (lees rechts, Rusland, China) op de hoogte waren van de snode plannen en de instanties tipten. Zij hebben tenslotte alleen maar te winnen bij deze kwestie. " Waarom zou Quatar de Sociaal Democraten willen beschadigen? En rechts dat "op de hoogte was van snode plannen en de instanties tipten"? Serieus Martin. Heb jij dat soort grote sommen geld contant in huis? Snode plannen? Het ging wel verder dan dat me dunkt. Het waren niet alleen plannen, de uitvoering was reeds begonnen gezien de sommen geld die zijn waargenomen evenals de bekentenis van de partner van Eva Kali. Of is links nu al zover dat ze de partner van Eva Kali, eveneens een Sociaal Ddemocraat al zien als ... zucht

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 dec. 2022 - 19:20

Piet, er is meer dan waarvan uw wijsheid droomt. Hans, natuurlijk kunnen er meer zijn maar het is dan wel heel toevallig dat alleen de sociaal democraten door de mand vallen. Te toevallig. En dit soort dingen gebeuren niet onopgemerkt. Het feit dat de groep is opgepakt bewijst dat. De kans is daarom groot dat ook anderen er van wisten. En slechts toekeken omdat dat hen beter uitkwam.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 dec. 2022 - 22:00

Rene, er is geen link, het is een kwestie van deductie. Ik som de mogelijkheden op en kijk of het waarschijnlijk is. Als er meer partijen zijn benaderd hoe komt het dan dat alleen de sociaal democraten zijn betrapt? Dat is niet logisch tenzij iets of iemand baat heeft de sociaal democraten een slechte naam te geven. Maar waarom zou Qatar zich met zo iets in de vingers willen snijden? Dat is niet logisch. Tenzij er een andere partij is die van de corruptie op de hoogte was en de SD fractie wilde pakken. Is een mogelijkheid maar niet een erg waarschijnlijke. Het snode plan en de uitwerking ervan was dat Qatar de SD fractie had uitgekozen omdat ze een van de grootste fracties is. Hun aantal legt gewicht in de schaal. En waarom zou je het risico op ontdekking groter maken door met meer partijen te willen werken? Nogmaals, ik zoek niet naar bewijs want dat wordt nog verzameld. Ik zoek naar motief en gelegenheid. Zonder dat is bewijs niets waard. Bewijs gebruik je om zaken aan elkaar te linken zodat je betoog of je onderzoek richting krijgt dat is gebaseerd op een logische redenering zoals deductie. Los van politieke vooringenomenheid of voorkeur. Dus als de SD de enigen zijn die in het onderzoek boven kwamen drijven kun je zondermeer stellen dat geen andere partij is benaderd.

Grozny
Grozny16 dec. 2022 - 9:46

Als iemand ooit wil weten hoe trump aan de macht is gekomen. Martin is het prototype trump stemmer. Als zijn grote held wordt aaangevallen, gaan ze in allerlij kronkels denken om dit recht te praaten.

Gimli1955
Gimli195516 dec. 2022 - 10:06

Geef gewoon toe dat op dit moment de sociaal democraten niet zo zuiver op de graat waren en zijn. Laat het daarbij want dat geeft enige zelfreflectie aan. Al het andere zijn aannames en veronderstellingen, waarvan links altijd directer roept dat het complottheorieën zijn als rechts dat doet. Beetje hypocriet en ongeloofwaardis. Mijn aanname is dat de sociaal democratische parlementsleden mogelijk wel contact hebben gehad met de sociaal democratische EU commissie leden en dat daar mogelijk ook sprake is van enige corruptie. Het zal niet de eerste of laatste keer zijn dat de commissie heeft moeten vertrekken door corruptie beschuldigingen, maar dat is natuurlijk ook een complot theorie. Via cirkel redenaties is alles te verklaren en door herhaling wordt het misschien zelfs geloofwaardig.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 dec. 2022 - 11:03

Gimli, Grozny, lezen jongens. Ik ontken helemaal niet dat de SD fractie gecompromitteerd is. Ik zeg alleen dat zij blijkbaar als enige benaderd zijn en daardoor tegen de lamp liepen. Ik praat niets goed, ik verweer me tegen de aantijging dat het alweer links is dat corrupt is. Want dat slaat nergens op. Er zijn twee mogelijkheden. De hele kwestie is door Qatar zo opgezet om de SD fractie te beschadigen. Reden daarvoor is hun kritische opstelling tov Qatar, het WK etc. De bedragen zijn voor Qatarese waarden tamelijk laag. En peanuts vergeleken bij de reputatieschade van links in het parlement. De andere mogelijkheid is dat het alleen om corruptie ging, niet om de SD fractie te beschadigen maar om ze op andere gedachten te brengen. Om het risico op ontdekking zo klein mogelijk te houden is alleen de SD fractie benaderd. Wat ondersteund wordt door het feit dat alleen leden van die fractie zijn opgepakt. Ik begrijp echt niet wat hier nu zo moeilijk aan is. Ik zou er bijna een van Gaaltje om gaan doen.

Gimli1955
Gimli195516 dec. 2022 - 13:24

@Martin Als aller kwartjes bij voortduring dezelfde kant opvallen, is dat statistisch onmogelijk of tunnelvisie bij de indiener van de aannames. Dat getuigt niet van realiteitszin, maar wel van alles wat fout is, goed proberen te praten. Die opmerkingen zijn terecht ook al door anderen gemaakt, leer daarvan en ontwikkel je tot iemand die feiten belangrijker vindt dan allerlei aannames en veronderstellingen met een eenzijdig karakter.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 dec. 2022 - 15:39

Gimli, je ontwijkt de kwestie en schaart je achter het superioriteitsgevoel dat de meeste stemmen tellen. En ik daarom ongelijk heb. Het gaat me niet om de feiten maar om het waarom. Dat niemand daar in geïnteresseerd is zegt me genoeg. Of het gaat ze boven hun pet of ze berusten in de leugen omdat het goed uitkomt. Maar blijkbaar is daar voor op Joop geen animo. Blijkbaar is men hier alleen op zoek naar meningen die het eigen gelijk bevestigen. En worden te kritische noten afgedaan als complotdenken. Vraag aan alle kritikasters, leg mij dan eens uit waarom alleen mensen van de SD fractie zijn opgepakt? Dat ze zijn opgepakt weten we, maar leg mij eens uit waarom alleen hen dat overkwam? Ga die uitdaging eens aan in plaats van het makkelijk afserveren van iedere verklaring die afwijkt van de algemeen geldende norm.

EUpiet
EUpiet16 dec. 2022 - 23:28

@ Van der linde. /De hele kwestie is door Qatar zo opgezet om de SD fractie te beschadigen. Reden daarvoor is hun kritische opstelling tov Qatar, het WK etc/ Tuurlijk jongen, en al die tassen met geld zijn zomaar bij die zogenaamde sociaal democraten naar binnen gewaaid. Daar konden die arme mensen niets aan doen. Dat heeft Qatar gedaan en anders wel de Russen of de Chinezen. Nee meneer van der Linde. Deze zogenaamde sociaal democraten zijn zo corrupt als de neten en het sterft van dit soort figuren bij de oude sociaal democratische partijen die geen enkele ideologie meer hebben en ook geen enkel ideaal meer. Ja macht en zelfverrijking. Maar ook de christen democraten raken nu betrokken. Dus u kunt uw theorie nu wat bijstellen als zouden de arme "sociaal democraten" en de christen democraten slachtoffer zijn van kwaadaardige luitjes uit Qatar, China, Rusland of misschien wel van aliens.

Brutus de tweede
Brutus de tweede15 dec. 2022 - 12:38

Simpel Wie betaalt, die bepaald Dat geldt voor heel veel meer dingen dan deze zaak alleen !!

Joop  den Uil
Joop den Uil15 dec. 2022 - 12:04

Ik vind het maar akelig stil in de (NL) media en het EP zelf over deze ongelofelijke kwestie waarvan niemand weet sinds wanneer en hoe groot. (van bonnetjes -I'tV- tot tonnen in cash) Ja, EP zal een onderzoek instellen en zal ervan leren. Vraag me af hoelang ''men'' al op de hoogte was, en dan nog .... hoe valt eea te bewijzen ??? Niet dus (ref: FIFA). EP is steeds erg snel om vingertje omhoog te houden bij vermeende misstappen elders in de wereld, maar nu ? niets nop rien niente

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers15 dec. 2022 - 13:19

Er is elke dag wel iets in het nieuws zoals nu weer in de Telegraaf dus je hebt ongelijk. En ze zijn opgespoort en gearresteerd. Het EP is maar een echo kamer, maar je verwart een paar specifiek individuen die iedereen pronto verstoot nu hun activiteiten bekent zijn met de een reden om een hele institutie de schuld te geven terwijl ze gearesteerd en uit het circuit getrapt zijn? Dat volgt niet. Dat is als een stad verdacht maken omdat de stads politie het lukt om een dief te pakken. Dus ook daar hen je ongelijk. En er is al zat bewijs en ze bekennen. Dus bewijs is niet moeilijk. Ook integendeel tot wat je beaamt.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 dec. 2022 - 13:36

Waarom zou men commentaar verwachten van een parlement dat een maandelijks verhuiscircus in stand blijft houden ten gunste van een kleine minderheid, maar met wel veel milieubelasting en telkens een behoorlijk grote logistieke operatie. Laat staan hoeveel manuren bespaart kunnen worden doordat er minder gereis hoeft te worden.