Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA helpt kabinet omstreden handelsverdrag CETA door te voeren

  •  
10-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5276 keer bekeken
  •  
ANP-364935861

De PvdA-fractie in de Senaat gaat het kabinet helpen het omstreden handelsverdrag CETA tussen Canada en de Europese Unie alsnog te ratificeren. Dat meldt de Volkskrant zondag. PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Ruud Koole laat in die krant weten dinsdag voor te stemmen waardoor het verdrag gered is van de ondergang. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer was tegen, net als GroenLinks met wie de partij een gedeelde senaatsfractie zal gaan vormen.

Als argument om voor te stemmen, schrijft Koole:

‘In de huidige instabiele wereld staat de op regels gebaseerde internationale rechtsorde onder druk en woedt op het Europese continent een oorlog. Het in stand houden en versterken van de band met Canada, dat net als ons land een groot voorstander van die internationale rechtsorde is, is daarom uitermate belangrijk.’ 

Oppositiepartner GroenLinks voert al jaren campagne tegen het verdrag. CETA biedt onder meer een mogelijkheid aan buitenlandse investeerders om schadeclaims in te dienen als zij vinden dat ze worden benadeeld door milieuregels. Die claims worden behandeld in een nog op te richten aparte rechtbank waar burgers of belangenorganisaties geen toegang tot hebben. 

Deze week schreven PvdA-leden Niesco Dubbelboer en Rosanne Rootert op Joop een open brief aan de senaatsfractie om hen te bewegen vooral tegen het verdrag te stemmen. Daarin schreven zij:

‘De stemming over CETA is een bepalend moment voor Europa én voor de PvdA. Het progressieve deel der natie wil ander beleid en niet nog meer macht voor multinationals. Het klimaat verdient bescherming en niet nog meer bedreiging. We verdienen meer democratie, niet minder. De wereld verdient betere handelsverdragen. Vóór CETA stemmen betekent doorgaan op de oude, verkeerde weg. Vandaar deze dringende oproep aan jullie: stem tegen CETA en kies voor een democratische, duurzame en sociale samenleving.’

Het verdrag is min of meer al ingevoerd in de Europese Unie, maar zou bij een Nederlandse tegenstem voor de hele EU komen te vervallen. In 2020 stemde de Tweede Kamer met een zeer krappe meerderheid voor ratificering van CETA. Alleen regeringspartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie stemden voor, gesteund met Wybren van Haga (ex-VVD, ex-FvD). Omdat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, was steun van een oppositiepartij nodig. Die is nu dus gevonden bij de PvdA. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (124)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 jul. 2022 - 22:43

In de oorlog waren de canadezen goed genoeg om ons te bevrijden, met dit verdrag kunnen we iets terugdoen, dankbaarheid tonen, maar nee hoor, de hele meute staat op z’n achterste want de pvda heeft het gedaan, dat de senaatsfractie eigenstandig afwegingen maakt is kennelijk geen overweging, in kringen als b.v. de sp is zulks inderdaad ondenkbaar, natuurlijk zullen er ook nadelen aan dit verdrag kleven, naar ik begrijp probeert men die op te vangen, zolang ik niet kan zien of weten wat de nadelen in de praktijk zijn weiger ik vals mee te janken met de horde temeer het sedert 2017 voor een groot deel in werking is.

7 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa12 jul. 2022 - 11:07

De russen hebben ons ook bevrijd, waarom gaan we dan niet met Rusland dit soort verdragen aan ?

Mark Huysman
Mark Huysman12 jul. 2022 - 12:20

Wat een gelul. Ten eerste waren er in de Tweede Wereldoorlog meer bevrijders dan de Canadezen. De Sovjets hebben veruit de belangrijkste rol gespeeld in de nederlaag van het Derde Rijk. Moeten we daarom Poetins invasie van de Oekraïne ook maar oké vinden? Ten tweede doen we met dit verdrag niet iets terug voor ‘de Canadezen’ maar helpen we het grote bedrijfsleven. Ook in Canada zijn er mensen die niks moeten hebben van de almacht van de multinationals.

Jopie666
Jopie66612 jul. 2022 - 13:04

Goed gezegd hoor. Voor de rest is het PvdA bashen door de sekte aanhangers splinterpartijen. Regeren is vooruit kijken en je niet terugtrekken achter de dijken. Welkom in de nieuwe mondiale wereld met 2 of 3 blokken. Welkom in een herbewapende wereld en invoeren dienstplicht weer.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 jul. 2022 - 14:12

“De russen hebben ons ook bevrijd, waarom gaan we dan niet met Rusland dit soort verdragen aan ?” We hebben het geprobeerd, herinner je de innige band die Merkel met Poetin had ondanks alle invasies die hij had gepleegd, onze burgers die door zijn toedoen uit de lucht werden geschoten, kortom die misdadiger heeft heel wat op z’n kerfstok, dat kunnen we niet van canadezen zeggen

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 jul. 2022 - 14:16

“De Sovjets hebben veruit de belangrijkste rol gespeeld in de nederlaag van het Derde Rijk.” Daar valt over te twisten denk ik, is een side show, er zijn redenen genoeg om de relatie met Rusland anders te waarderen dan met Canada. “Ten tweede doen we met dit verdrag niet iets terug voor ‘de Canadezen’ maar helpen we het grote bedrijfsleven.” Ik heb er alle vertrouwen in dat onze Frans(Timmermans) dit niet zonder meer zal laten passeren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 jul. 2022 - 14:19

“en invoeren dienstplicht weer.” Ben ik ook voor al was het maar om een beetje samenhorigheid in de samenleving te pompen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa12 jul. 2022 - 18:12

Hahaha Jij denkt echt dat ik dan die 'dienstplicht' zal gaan uitvoeren ? Jij denkt écht dat ik dan allerlei oorlogen ga voeren, als 'dienstplichtige' zijnde? Dat denk je écht? Geen man en geen cent! naar de oorlog

MG1968-2
MG1968-211 jul. 2022 - 14:46

Aangezien het grootste deel van de mensen dat zich rabiaat tegen Ceta keert dat doet omdat ze überhaupt niet buiten de landsgrenzen wil kijken en Nederland als het centrum van de wereld ziet (eigenlijk zichzelf.. maja) vraag ik me af of ondanks de bedenkingen die ook ik heb, ik uiteindelijk niet gewoon voor ben. De terugtrekkende beweging die deze mensen voorstaan is immers op termijn nog schadelijker dan de punten waar -ook ik- mijn bedenkingen bij heb.

11 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2022 - 15:45

Vreemde redenering. Omdat bepaalde mensen volgens jou niet ‘buiten de landsgrenzen willen kijken’ ben je voor een verdrag dat multinationals meer macht geeft en schadelijk is voor het klimaat en de positie van werknemers. Je kunt ook *voor* internationalisme zijn maar *tegen* de almacht aan het grote kapitaal.

TeeJee2
TeeJee211 jul. 2022 - 18:23

Neen, het is simpelweg net zo'n dramatisch verdrag als TTIP. Het geeft multinationals veel te veel macht ten opzichte van onze Europese staten, via een hof waar totaal geen controle of correctie op mogelijk is, en geeft buitenlandse bedrijven via Canada de mogelijkheid om onze wetgeving te omzeilen. En dat, mijn beste, is funest voor ons allen.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2022 - 6:30

@Mark "Je kunt ook *voor* internationalisme zijn maar *tegen* de almacht aan het grote kapitaal. " Natuurlijk. Mijn punt is dan ook dat ceta voor velen symbool staat voor de strijd tegen met name het internationalisme. En daar waar goede punten vermengd worden met destructieve heb ik toch wel moeite me mij te scharen in de nogal gemengde coalitie. Waar de strijd tegen het internationalisme leentje-buur speelt met (ook) punten die algemener gedragen worden toe kan leiden zien we heden ten dage met de oorlog in de Oekraïne, een oorlog die er niet was geweest als dit land een sterkere inbedding had gehad in de EU. Een strijd die dus ook nog eens verre van 'vrijblijvend' is. Nogmaals: de terugtrekkende beweging achter de eigen landsgrenzen zie ik als het grootste gevaar voor wereldwijde instabiliteit (implosie, en oorlog). Ik zal mij niet zomaar (indirect) ook voor inzetten onder het mom van 'de vijanden van mijn vijanden zijn -nu effe- mijn vrienden'. Want deze zijn inherent nog gevaarlijker.

Mark Huysman
Mark Huysman12 jul. 2022 - 8:29

@MG [Natuurlijk. Mijn punt is dan ook dat ceta voor velen symbool staat voor de strijd tegen met name het internationalisme.] Maar dat hoeft voor jou niet te gelden. Jij kunt tegen ceta zijn omdat je vindt dat het teveel macht geeft aan multinationals. [En daar waar goede punten vermengd worden met destructieve heb ik toch wel moeite me mij te scharen in de nogal gemengde coalitie.] Bij heel veel onderwerpen is er sprake van een ‘gemengde coalitie’. De PVV stemt bv meestal voor meer geld naar gezondheidszorg. Dat kan geen reden zijn om zelf tegen de gezondheidszorg te stemmen lijkt me. Verder wat betreft internationalisme: dat kan natuurlijk op tig verschillende manieren ingevuld worden. Op de manier van internationale solidariteit waarbij je solidair bent met uitgebuiten en onderdrukten wereldwijd. Maar ook op de manier van het globale kapitalisme waarbij alle ruimte gegeven gegeven wordt aan multinationals om overal de aarde te verwoesten en mensen uit te buiten. Ceta staat in het teken van die tweede vorm van ‘internationalisme’ en het lijkt me dat je daar als links (er even van uitgaande dat de PvdA daartoe gerekend moet worden) tegen moet zijn.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2022 - 8:59

@Mark Je geeft één kant van mijn dilemma goed weer op een manier waar ik ook achter kan staan. Echter, je negeert dat andere aspect (het waarom het überhaupt een dilemma is). In een wereld waar ieder belang zou overlappen en iedereen voor dezelfde reden ergens voor of tegen zou zijn was dat aspect er natuurlijk niet. Maar zo zit het niet in elkaar. En de reden waarom een groot deel van de anti-ceta mensen zich tegen dit verdrag keren is een reden die ik -zoals gezegd- nog gevaarlijker acht en nog contraproductiever t.o.v. die rechtvaardige wereld die ook ik voorsta. En het geven aan ruimte aan die ideeen is zoals gezegd en ondertussen wel bewezen niet vrijblijvend. Niet alleen het voorbeeld wat ik reeds gegeven heb maar de hele samenleving is onder druk van het ikke denken negatief veranderd. Je ziet het om je heen. Ik weet nog zo net niet of coalities voor het 'individuele punt' wel altijd zo slim zijn. De payoff komt later. En die kan wel eens helemaal niet bevallen. En ook dat zie ik om me heen. De multinationals zijn niet het ons enige probleem. Je noemt 'links'. Je weet hoe ik hier in sta. De reden waarom nogal wat mensen tegen ceta zijn, zijn niet links te noemen maar eerder (extreem) rechts. Dat er ook linkse redenen zijn om tegen te zijn neemt dat niet weg.

EUpiet
EUpiet12 jul. 2022 - 11:58

@MG1968-2 Hier goede uitleg en waarom we het dus niet moeten doen. Het is niet meer 1991. https://www.ftm.nl/artikelen/eerste-kamer-stemt-over-handelsverdrag-ceta-wat-staat-er-op-het-spel

Mark Huysman
Mark Huysman12 jul. 2022 - 12:28

@MG Ik blijf je redenering vreemd vinden. Het leidt ertoe dat je geen keuzes meer maakt op basis wat goed of slecht is maar op basis van wat anderen (nationalisten of extreem-rechtsen) vinden. Als zij ergens ‘ja’ opzeggen dan zeg jij ‘nee’ en omgekeerd. Los van het feit dat je daarmee een hele hoop slechte zaken binnenhaalt (ceta bijvoorbeeld of bezuinigingen op de gezondheidszorg) speel je juist extreem-rechts in de kaart. Want je geeft hen daarmee een ijzersterk argument in handen tegen jezelf: ‘kijk die MG (D66? PvdA?) is voor meer macht van de multinationals en tegen het klimaat. Zijn sociale en ecologische praatjes hebben duidelijk geen enkele waarde’.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2022 - 12:59

"Als zij ergens ‘ja’ opzeggen dan zeg jij ‘nee’ en omgekeerd." Zo zwart wit ligt dat natuurlijk niet. Dit speelt hier (voor mij) bij Ceta. In dat voorbeeld van die gezondheidszorg (wat je gaf) zal dat niet spelen. Mijn inschatting is dat juist door hier extreem rechts de ruimte te geven de wereld verder in het slop help dan dat met Ceta zal gebeuren. "Want je geeft hen daarmee een ijzersterk argument in handen tegen jezelf: ‘kijk die MG (D66? PvdA?) is voor meer macht van de multinationals en tegen het klimaat." Haal die polarisatie eens weg en hou het oog op de bal. Die rechtvaardige samenleving. Ik vecht niet tegen een specifieke vijand (het grootkapitaal) maar voor een rechtvaardige wereld. Dat ik daar het grootkapitaal vaak op mijn weg vind is evident en ook nu zou een keuze voor ceta geen steun aan dat grootkapitaal an-sich zijn maar een afweging ten dienste van het doel. Het doel verengen tot het vechten tegen die specifieke vijand is contraproductief, intellectueel lui en uiteindelijk gewoon een vorm van populisme. Hoewel verlokkelijk (recept voor alles) verengt het. Als mensen mij benaderen zoals jij dat aangeeft dan is dat hun probleem. Ik kan mijn keuzes uitleggen en/of aangeven waar de dilemma's gespeeld hebben en hoe kan voor keuze a dan wel b gekomen ben. Met het versimplificeren van de werkelijkheid denk ik niet dat iemand geholpen is en wie dat wel denkt kan ingaan op mijn argumenten. Maar mag ze ook 'zonder inhoud' noemen ;)

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2022 - 13:04

"Maar mag ze ook 'zonder inhoud' noemen ;)" Waarbij ik niet op jou doelde, maar dat zal je duidelijk zijn. Jij bedankt voor de discussie. Het structureert links of rechtsom toch het denken.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2022 - 13:08

"D66/PVDA" Er is natuurlijk géén enkele partij waar ik me altijd bij thuis voel. Hoewel ik afgelopen 2e kamer verkiezingen (strategisch) gestemd heb op D66 voel ik mij het meest verwant met GL waar ik sinds de oprichting op gestemd heb en me daarvoor vond in voorgangers. Maar hier -op dit onderwerp- kan ik me dus niet zomaar scharen achter de lijn van GL.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2022 - 13:49

@TJ en EUPiet De argumenten ken ik natuurlijk en heb ik helemaal niet bestreden. Mijn reden om uiteindelijk toch voor te zijn is een andere. Zie daarvoor mijn posts.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans311 jul. 2022 - 14:16

Gelukkig laat deze fractie van de EK zich niet op sleeptouw nemen door de lobby's van de anti-globalisten en tegenstanders van vrijhandel. Tja, politiek komt neer op het sluiten van compromissen en Koole heeft het bestuurlijke en politieke verstand om zich te realiseren dat Nederland een pleefiguur zou slaan met een afwijzing. Voor de meeste reageerders hier maakt het niet uit. Die stemden so wie so al lang niet meer op de PvdA . Hun liefhebberij is het bashen van de PvdA en het eindeloos verwijzen naar die veren van Kok zonder hem ooit gelezen te hebben. Dat is hun niveau.

7 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2022 - 15:56

[Gelukkig laat deze fractie van de EK zich niet op sleeptouw nemen door de lobby's van de anti-globalisten en tegenstanders van vrijhandel.] Inderdaad. Deze fractie laat zich op sleeptouw nemen door veel machtiger lobby’s. Die van de multinationals en de EU. Niet verassend uiteraard maar wel belangrijk om te benadrukken aangezien de PvdA zich in deze periode opnieuw valselijk voordoet als linkse oppositie.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jul. 2022 - 16:13

Niets mis met het uitvoeren van VVD/D66 beleid. Maar doe dan niet alsof je 'een arbeiderspartij' bent, die 'best wel socialistisch is'. Daar ergeren mensen zich aan. Mensen bashen de PVDA niet, de PVDA basht haar oorspronkelijke achterban, met dit soort beleid. Een middelvinger is het

Gimli1955
Gimli195511 jul. 2022 - 20:17

Als compromissen het doel is, ben je de integriteit kwijt. Als een andere mening of standpunt tegen dit compromis is, dan ben je opeens tegen ieder compromis, dan generaliseer je wel erg makkelijk. De multinationals lachen zich een kriek om de goedpraters en meelopers.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2022 - 10:20

"De multinationals lachen zich een kriek om de goedpraters en meelopers." Met het terug trekken achter de grenzen is alles en iedereen de sigaar behalve die multinationals, die vaak al meer macht hebben dan individuele landen en alleen in toom gehouden kunnen worden door internationale samenwerkingsverbanden (die natuurlijk het resultaat zijn van geven en nemen, dus compromis). De multinational overleeft de terug trekkende beweging en wordt daar alleen sterker door (zie ook de gevolgen van de brexit die steeds meer apert worden). Er zitten slechte kanten aan Ceta, maar uiteindelijk is de manier waarop jij vecht in het belang van diegene waar je je tegen te weer stelt. Het is maar de vraag wie hier die meeloper en goedprater is en wie wiens lange termijn agenda uitvoert.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2022 - 10:27

"Als compromissen het doel is, ben je de integriteit kwijt." Compromis is nimmer het doel maar nodig voor ontwikkeling want al het andere (behalve opstand, waarvan de uitkomst onzeker is) is per definitie in het belang van de macht die dan alleen hoeft te bestendigen. Ja, die macht waar jij die dikke vinger tegen op steekt maar je daar voor bedankt. Useful. Het is maar de vraag of de vinger waarmee jij veroordeeld niet 3 andere jou kant op wijzen. Maar dat is niet iets waar jij zelf over twijfelt of nadenkt. Jammer.

EUpiet
EUpiet12 jul. 2022 - 11:23

@MG1968. Wat is het nu weer voor kolder om te beweren dat als je CETA en TTIP niet zou ratificeren dat je jezelf als land achter de dijken terug zou trekken. Welnee, er zijn genoeg mogelijkheden voor verdragen waarin afspraken goed geregeld zijn zonder dit extreem goed voor multinationals uitpakkende verdrag. Het verwerpen van CETA heeft niet met nationalisme of protectie te maken. Wel met een waarborg op democratische controle van het bedrijfsleven. D66 heeft klaarblijkelijk nog steeds niets geleerd met het versoepelen van de regels van de bankensector en heerst de geest van Wijers nog alom. CETA geeft de multinational extra bescherming en het kunnen ontlopen van democratische controles. Tevens kan de multinational enorme schadeclaims opleggen aan staten. Het lijkt me niet dat we dat moeten willen in een wereld waarin belangen van juist die multinational niet meer mogen prevaleren. Kortom probeer eens buiten de grenzen van het economische referentiekader te denken.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2022 - 13:56

@EUPiet "Wat is het nu weer voor kolder om te beweren dat als je CETA en TTIP niet zou ratificeren dat je jezelf als land achter de dijken terug zou trekken" Waarom ik dat beweer is omdat nogal wet mensen per definitie tegen iedere internationalisering zijn. En dat er nogal wat kwesties met die bril bekeken worden waarbij leentje buur wordt gespeeld bij geldige argumenten maar de bottom line gewoon een dikke ikke is. Zie mijn posts hierboven. "Kortom probeer eens buiten de grenzen van het economische referentiekader te denken." Ja dat doe ik. Lezen is een kunst.

Eric Minnens
Eric Minnens11 jul. 2022 - 8:30

Wat voor kool stoof je ons nou, Koole?! Eén ding is zeker, het is zuiver neoliberale apekool. Exit PvdA. Het begon met chef de cuisine Kok, gespecialiseerd in het plukken van vogels. En het eindigt met keukenhulp Koole, die van rode kool een kleurloze brij weet te maken.

16 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2022 - 8:47

Inderdaad. En in de tussentijd hebben Asscher en Samsom in Rutte2 een flink aantal borden geserveerd waar met name mensen in kwetsbare posities flink ziek van zijn geworden. Wat een partij.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 9:15

Vroeger noemden wij dat overlopers!

Eric Minnens
Eric Minnens11 jul. 2022 - 9:44

@Mark Ik had mijn hoop nog gevestigd op Attje Kuiken, maar zij blijkt niet veel meer dan bordenwasser te zijn. De kans is groot dat ook zij alsnog, achteraf, vanuit zijn graf, geplukt wordt door Kok. PvdA. Geplukte kuikens.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 jul. 2022 - 10:03

@ Erik & Mark - uitstekend opgemerkt. Neoliberalisme is niet alleen een kwalijke politiek-economische doctrine. Deze ideologie is in staat de geest te bezetten. Dit heet: 'subjectivering' (zie Michel Foucault). Het kritisch denkende persoonlijke 'zelf' (Immanuel Kant) lost op. Voor wie verder kijken wil is er Nikolas Rose, en zijn gedachten over het 'zelfsturende zelf' (mijn woorden). Iemand gaat zichzelf dag en nacht 'managen', naar de wensen van de macht. Hij wordt zijn eigen ondervrager en commandant. Deze opsplitsing is een tragisch ziektebeeld. Prominente politici ontkomen er niet aan. Ze kunnen zichzelf niet eens buiten dat neoliberalisme denken; het is hun hele cognitive referentiekader. De verbeeldingskracht ging teloor. Dat is ook de PvdA van nu. Zie haar politici als mentaal bevangen.

Eric Minnens
Eric Minnens11 jul. 2022 - 10:29

@drs. Queyncken Bedankt voor de leestips.

Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2022 - 10:55

@Minoes Ik weet niet of je de huidige PvdA ‘overlopers’ kunt noemen. Dat impliceert immers dat ze eerst aan de kant van mens en milieu stonden en nu overgestapt zijn naar de multinationals en het grote geld. Ik denk dat de PvdA zeker al vanaf de jaren 90 (Paars) aan de kant van de rijken en machtigen staat en dat de huidige PvdA-politici gewoon verder strompelen in dat neoliberale pad. De linksige praatjes die ze af en toe uitslaan zijn puur bedoeld om stemmen te winnen. Samsom deed hetzelfde in 2012. Toen de PvdA vervolgens won vormde ze samen met de VVD één van de meest rechtse, regressieve kabinetten die dit land ooit gekend heeft.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout11 jul. 2022 - 11:24

@HCTQ: ` Iemand gaat zichzelf dag en nacht 'managen', naar de wensen van de macht' Goede analyse. Dat is precies wat nogal wat burgers voor hun baas en voor hun omgeving ook laten zien vandaag. Als slaaf van de neoliberalistische gesel gedragen ze zich als flagellanten om gunsten te verwerven van bovengestelden, in een ontaard soort conformisme.

Gimli1955
Gimli195511 jul. 2022 - 12:55

Waarom hollen jullie dan allemaal achter de doctrine aan om de agrarische sector te halveren? Dat is toch dezelfde doctrine? Het is dezelfde regering, die ook verantwoordelijk is voor alle nadere schandalen en affaires. Zit er niet ergens een addertje onder het gras, of een dubbele agenda met betrekking tot het CETA verdrag, waardoor Canada ook erg veel agrarische producten naar Nederland kan exporteren? Dat ze het daar niet zo nauw nemen met het milieu, zal later vast wel verbeterd worden, maar niet heus. Gebruik je hersens en kijk naar het verleden en het feit dat deze regering op geen enkele wijze te vertrouwen is. Nu blijkt het min. van Financiën bepaalde informatie over de stikstof uitstoot onder pet gehouden te hebben. Als alles altijd 1 kant opvalt, is er iets mis met de geloofwaardigheid van die overheid. Dan is sprake van tunnelvisie en dat is al vaker gebleken. Zet de zaken eens op een rijtje. Jeugdzorg, papieren niet op orde. Neellie heeft zeer waarschijnlijk zitten lobbyen voor Uber, terwijl dat verboden was na haar functie in de commissie De wetgeving over de stikstof problematiek is nog niet eens ingediend, maar de trein dendert verder. Ceta wordt tegen vrijwel iedereens advies, er toch doorgedrukt. Dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn veel genoemd lijstje affaires en schandalen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen11 jul. 2022 - 14:04

Gimli, "Waarom hollen jullie dan allemaal achter de doctrine aan om de agrarische sector te halveren? Dat is toch dezelfde doctrine?" Ik heb zelf niet zoveel met de 'strijd tegen het neoliberalisme' die velen hier voeren, maar nee de halvering van de veestapel komt niet voort uit dezelfde doctrine. Dat is iets dat de regering tegen heug en meug doet, wat ze telkens heeft geprobeerd te voorkomen maar waar ze uiteindelijk toe gedwongen werden door de rechter. Geloof maar dat met name het CDA dit niet voor zijn lol doet. Soms denk ik wel eens dat zodra jij protest tegen Rutte ziet, je dat automatisch als protest tegen het neoliberalisme interpreteert. Maar het ene protest is het andere niet.

Pater
Pater11 jul. 2022 - 14:11

@Gimli "Waarom hollen jullie dan allemaal achter de doctrine aan om de agrarische sector te halveren? Dat is toch dezelfde doctrine?" Eindelijk treedt een regering wat krachtiger op tegen de steeds maar doorgaande milieuvervuiling vanuit de landbouw (nitraat, landbouwgif, ammoniak, CO2) en maakt een einde aan tenminste 30 jaar neoliberaal pappen en nathouden. Gimli wil bovenal 'tegen' zijn; het milieu kan hem kennelijk niks schelen. Soort van geel vestje in NL.

EUpiet
EUpiet11 jul. 2022 - 14:41

@ Eric Minnens. Ook zeer goed leesbaar is het pas uitgekomen boek van Merijn Oudenampsen over het neoliberalisme. En zijn website natuurlijk ook. Ruud Koole komt in diverse onderzoeken terug als het over de derde weg of het neoliberalisme gaat.

EUpiet
EUpiet11 jul. 2022 - 15:57

@Van Bemmelen. Natuurlijk kan je niet alles aan de kapstok van het neoliberalisme ophangen. Maar CETA is nu juist een onderwerp wat wel over neoliberalisme gaat. Depolitisering van sociaal economische beleidsvraagstukken, veel meer macht voor multinationals, uitholling van politieke invloed en dus uitholling van de democratie en dat alles voor een handelsverdrag. Waarbij ook milieu en klimaat er bekaaid afkomen. Het is ook nog eens een wat ze noemen levend verdrag dus wat nu besloten is kan naderhand aangepast worden, onttrokken aan politieke besluitvorming. En ja daar krijgt de Nederlandse en Canadese agrarische sector ook mee te maken. CETA is neoliberalisme uit het boekje.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jul. 2022 - 16:14

Iemand gaat zichzelf dag en nacht 'managen', naar de wensen van de macht. Hij wordt zijn eigen ondervrager en commandant. Mooi gezegd

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jul. 2022 - 16:19

Als je je verdiept in het neoliberalisme, zie je dat het voornamelijk een religie is en een levensstijl/modegril. De doctrine is geheel gebaseerd op allerlei wilde aannames, die nooit uitgekomen zijn. Maar, nu zitten we ermee en kom er nu maar eens vanaf. Wat jullie hier ook goed beschrijven : De manier waarop mensen zichzelf disciplineren, om maar te functioneren binnen het verstikkende, contraproductieve/destructieve neoliberale keurslijf.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 16:28

Mark van der Linden Dank voor je uitgebreide reactie Ik weet echter dat alles al, maar toch bedankt voor de moeite. Dat heb ik nl. al geschreven vanaf dat ik op Joop actief ben. Dat is al heel wat jaren, vanaf zowat de start. Ik heb dit alles al voorspeld. Dat hele neo-liberale denken op de schop genomen. Heel even echter heb ik me laten verleiden tot wat hoop, nl. de PvdA 2e Kamer te kunnen vertrouwen. Weet ook dat Ploumen eerder in het geheel een groot aandeel had. Maar goed als zelfs de Amerikanen, de meest neo-liberale maatschappij en politiek, dit gerechtelijk gedrocht, dat op zich in strijd is met iedere vorm van democratie en rechtsstaat, hebben afgewezen en dat door Canada eerder wel aanvaard is, dan weet je wel uit welke hoek de wind hier waait. Heb vanmiddag groot deel van het debat gevolgd, Koole ook gehoord. Wist geen antwoord te geven op vele vragen van bijvoorbeeld de PvdD e.a. tegenstanders. In NRC vandaag grote oproep aan PvdA van niet de minsten, niet te tekenen. Het zal geen effect hebben. Het is ziekmakend.

Gimli1955
Gimli195511 jul. 2022 - 20:27

@Kees van Bemmelen, en Pater er worden steeds grotere gaten in de argumentatie en doctrine van de overheid geschoten, de ongebreidelde macht van de multinationals, het tribunaal wat niet positief voor de burger zal uitvallen en de bestrijdingsmiddelen, die wel in Canada gebruikt mogen worden en niet in Nederland. Logisch dat de boeren hier moeten verdwijnen, dat maakt ons nog afhankelijker van de producten uit Canada. Als alles altijd 1 kant opvalt, is er iets fundamenteels mis met de overheid en gezien hun schandalen en affaires is dat terecht. De politiek is onbetrouwbaar en hangt aan corruptie aan elkaar, eerst Neellie en nu weer het overleg tussen de belastingdienst en UBER. Met elke stap komen we dichter bij de zo gewenste autocratie van Rutte.

Kuifje3
Kuifje311 jul. 2022 - 8:02

Het is niet zo vreselijk vreemd dat de PvdA voor zal gaan stemmen. Het was Ploumen die ooit als minister voor ons land de onderhandelingen deed en op het verdrag zit dus een heel duidelijk PvdA stempel. Laat duidelijk zijn dat ik zelf tegen dit type verdragen ben. Het is bijvoorbeeld vreemd dat we toestaan dat ons voedsel uit andere landen komt waar de regels soepeler zijn dan hier. Dierenwelzijn wordt in eigen land veel belangrijker gevonden mede dankzij de inspanningen van een partij als de PvdD. Dat de PvdA anders kiest is jammer, maar niet onlogisch.

Mokker
Mokker11 jul. 2022 - 8:00

Van arbeiderspartij naar slippendragers van het grootkapitaal, treurig om de partij zo af te zien glijden. Te lang grijze muizen en beropespolitici aan het roer die er blijkbaar geen problemen mee hebben de voedselveiligheid en autonomie van Nederland op het spel te zetten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 7:51

Tuut..tuut.. tuut... tuut.. met Ruud....... Zo worden we CETA binnen gerommeld......

Jopie666
Jopie66611 jul. 2022 - 6:38

De rest komt niet veel verder dan ja meneer Poetin, nee meneer Poetin. Er is geen alternatief voor Ceta en grote bedrijven beheersen de wereld, zelfs de boeren al hebben ze al in hun zak. Succes met vechten tegen windmolens he.

Gio Servas
Gio Servas11 jul. 2022 - 6:16

Toch wel fijn, nu is het voor onze boeren dus nog belangrijker om aan schaalvergroting te doen omdat Canadeze boeren veel goedkoper kunnen produceren en hebben we brandstofkwaliteit laten varen omdat de Canadezen dit zo graag willen en is het ook mogelijk om zwaar vervuilende stoffen zoals teerzand belastingvrij naar de EU te transporteren. Gelukkig worden we er wel veel rijker van, de kans is dat de economie van de EU zeker wel met 0,08% gaat groeien en we zijn meteen over het klimaat gezeur af, want als we daar iets mee doen, dan is de kans groot dat er een international de EU gaat aanklagen en we miljarden aan boetes moeten gaan betalen. De PvdA had als kleine partij iets belangrijks kunnen betekenen voor Nederland, maar helaas....... het is toch wel triest te zien dat al deze partijen die voor stemmen het slechter met ons continent voorhebben dan de PVV. Wat hebben we toch weer veel te danken aan de EU.

10 Reacties
Gimli1955
Gimli195511 jul. 2022 - 7:12

Dat de PvdA het slechter met ons land voorheeft, blijkt al uit hun regeringsperiode in Rutte 2. Die was een stuk rampzaliger voor de burgers dan Rutte 1 met de PVV als gedoger. Dit heeft hoofdzakelijk meer te maken met de onbetrouwbaarheid van de PvdA en de VVD, dan met de EU. Het inzicht komt er wel.

mordicant
mordicant11 jul. 2022 - 7:43

"Wat hebben we toch weer veel te danken aan de EU" Dat klopt.

mordicant
mordicant11 jul. 2022 - 7:49

CETA heeft genoeg onderdelen waar ik grote vraagtekens bij zet, net zoals bij ELK internationaal handelsverdrag ooit gemaakt. Waar veel reageerders hier blijkbaar moeite mee hebben is het sluiten van een compromis voor het groter belang. Zonder pragmatisme hadden we nog steeds geen overeenkomst met de stam een grot verderop over het ruilen van pelsen.

Kuifje3
Kuifje311 jul. 2022 - 8:06

@Gio: Ik snap even niet wat de PVV hiermee te maken heeft. Vanuit hun zienswijze hebben ze het juist beter met ons continent voor, maar dat is een discussie die we hier nu niet voeren. Het is de PvdA die voor een verdrag gaat stemmen waar haar eigen minister de onderhandelingen voor gevoerd heeft namens ons land. Het zou juist raar zijn als ze tegen zouden stemmen.

Sonic2
Sonic211 jul. 2022 - 11:47

@ Gimli1955 De PvDA SENAATSFRACTIE stemde voor CETA, maar dat schijnt voor vele links haters niet zo belangrijk te zijn. De nuance ontbreekt. Als het om het ultra rechtse rapaille gaat, hoor en lees je ze nergens. Nu kan Kok er weer bij worden gehaald. Zijn er nog een paar hier die heimelijk hun PVV sympathie tonen. @ Gio PvDA en GL samen is de grootste partij van Nederland. In ieder geval virtueel. Het zou een heleboel mensen sieren om dat eens te erkennen. PvDA/GL hebben wel kans op regeringsdeelname. Er was veel aandacht voor die 20 zetels van BBB. Als ik VVD/CDA/ PVV/ Fvd/BBB/JA21 en BVNL bij elkaar optel kom ik trouwens op 75. Ze hebben de 4 van SGP er voor nodig om tot een meerderheid te komen. Een "rechts" meerderheidskabinet van 8 partijen. En rechts is volgens 'kenners" hier zo dominant.

Gimli1955
Gimli195511 jul. 2022 - 13:00

@mordicant Er zit een hele grote afstand tussen het ruilen van vachten met buren en het CETA verdrag, waarvan nu al zichtbaar is, dat het niet in het voordeel van de burger zal uitvallen. De verlaging van de invoerrechten zal geïncasseerd worden als extra winst voor de multinationals en producenten. Beloftes over verbeteringen blijken al sinds jaar en dag verslechteringen te zijn, en er zijn altijd goedgelovige sukkels, die de mooie beloftes geloven en voor zijn. Naderhand kunnen ze niet meer toegeven dat ze fout zaten en herhaalt het zelfde trucje nog een tig keer. Het is als de ezel met de bekende steen.

Gimli1955
Gimli195511 jul. 2022 - 13:03

@Sonic Blijven volhouden dat dit een goed verdrag is, omdat we nooit ageren tegen "rechtse" plannen, is wel een hele kromme redenering. Knap hoe je hem getypt krijgt.

Je van Ka
Je van Ka11 jul. 2022 - 14:22

@Sonic "Er was veel aandacht voor die 20 zetels van BBB. Als ik VVD/CDA/ PVV/ Fvd/BBB/JA21 en BVNL bij elkaar optel kom ik trouwens op 75. Ze hebben de 4 van SGP er voor nodig om tot een meerderheid te komen. Een "rechts" meerderheidskabinet van 8 partijen. En rechts is volgens 'kenners" hier zo dominant." Ik zie een lijst partijen, de SGP incluis, die er als het uitkomt geen enkele moeite mee hebben een rechts identitaire campagne te voeren om te voorkomen dat ze kiezers verliezen aan Baudet of Wilders. Een meerderheid dus, voor mensen die zich in ieder geval niet weg laten jagen door dat geluid. Wat is je punt precies?

Sonic2
Sonic211 jul. 2022 - 15:36

@ Gimli1955 Waar zeg ik dat ik het een goed verdrag vind? Waar zeg ik het? Biecht op. Dat zeg ik nergens en excuses zouden je sieren, voor je zoveelste foute insinuatie. Ik zeg dat onder meer jij eens de boel goed moet neerzetten. Niet de PvdA is tegen. De eerste kamer fractie is tegen. Een zeer wezenlijk verschil. Die jij uiteraard in je populistische riedel niet vermeld. @ Je van Ka Al dat gemekker op links. Die ultra rechtse meerderheid is een onmogelijke. VVD/CDA gaan nooit met PVV en FvD samenwerken. En er zijn 8 partijen voor nodig. Jouw suggestie slaat nergens op. VVD en CDA zijn terecht die foute partijen zoals PVV en Forum zat. Realisten stemmen links. PvdA/ SP en GL. Alleen schapen geloven in al die neoliberale en ultra rechtse leugens/sprookjes. Ik ga niet meer mijn afkeer en minachting daarvoor onder drukken. Omdat het niet van de "rechtse" politieke correctheid.

Gimli1955
Gimli195511 jul. 2022 - 20:33

@Sonic De EK fractie is net als de TK fractie onderdeel van de PvdA, je moet wel schizofreen zijn om daar onderscheid te maken. De partij spreekt toch met 1 mond. Je kunt een partij niet opdelen in leden, TK fractie, EK fractie en gemeenteraad en provinciale raad incluis alle colleges en coalities en pretenderen dat die allemaal verschillend mogen zijn met hun eigen keuze. Als de EK fractie van de PvdA voor stemt, dan stemt de PvdA voor en is daar verantwoordelijk voor. Om dan met populisme aan te komen, is natuurlijk niet inhoudelijk en geen onderbouwing.

Broodmolen
Broodmolen11 jul. 2022 - 5:44

Deze reactie is verwijderd

JohnVKR
JohnVKR10 jul. 2022 - 22:33

"De PvdA-fractie in de Senaat gaat het kabinet helpen het omstreden handelsverdrag CETA tussen Canada en de Europese Unie alsnog te ratificeren" Terecht. We doen net of Canada een achterlijk land is als het gaat om milieumaatregelen. Daar zullen bedrijven in de toekomst ook aan steeds strengere milieu-eisen moeten voldoen.

7 Reacties
Gimli1955
Gimli195511 jul. 2022 - 7:16

Als dan is wishfull thinking, dat blijkt namelijk nergens uit dat ze in de toekomst aan strengere milieu-eisen moeten voldoen. Die zijn nu niet op orde, en de EK moet nu toestemmen, dan gelden de huidige regels om dat te beoordelen. Niet de milieu-eisen die mogelijk in de toekomst ingevoerd gaan worden. Je mag ook geen autorijden met de belofte dat je in de toekomst je rijbewijs zult halen, dat is een onzin argument.

Mokker
Mokker11 jul. 2022 - 8:07

In Canada zijn bestrijdingsmiddelen en voedseladditieven toegestaan die in Nederland al lang verboden zijn. En als de Canadese bedrijven die daardoor niet mogen verkopen in Nederland, kan de Nederlandse belastingbetaler de boete betalen die via CETA kan worden afgedwongen. Ik begrijp niet hoe jij kunt geloven dat het daarmee de goede kant op gaat. Laat Canada eerst maar op het Europese niveau van voedselveiligheid produceren voordat we een handelsverdrag ondertekenen.

Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2022 - 8:20

[We doen net of Canada een achterlijk land is als het gaat om milieumaatregelen. Daar zullen bedrijven in de toekomst ook aan steeds strengere milieu-eisen moeten voldoen.] Daar misschien wel maar hier niet. Als ze hier gaan investeren dan kunnen ze naar een arbitragecommissie stappen als ze met (bijvoorbeeld) klimaatmaatregelen geconfronteerd worden. Dat is waarom klimaatactivisten en linkse partijen tegen het handelsverdrag zijn. Tamelijk onthutsend dat jij (als redelijk links persoon dacht ik) partij kiest voor multinationals en tegen klimaat.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 jul. 2022 - 8:49

"zullen.. in de toekomst" We verkopen onszelf op basis van een hoop en een wens? Doe niet zo gek man. Je beschrijft het tegenovergestelde van wat het contract zegt omdat je het graag anders zou willen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 9:48

JohnVKR We doen helemaal niet alsof Canada een 'achterlijk ' land is in tegendeel. We vertellen dat Nederland een achterlijk land is waarvan achterlijke politici de voortrekkers zijn, de mensen die het mogelijk maken. We krijgen een koloniaal heden, is ook weer eens iets anders. Burgers ten prooi aan big money, voor de leeuwen gegooid en opgevreten. Money rules the world en rules de Nederlandse (Europese) politici. Verblind door het geld doet men Nederland, Europa, in de uitverkoop, en daarmee haar burgers. We worden vrijwillig gekolonialiseerd om zo maar eens te zeggen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 9:58

Canada is allesbehalve een achterlijk land, Nederland e.a. zijn dat des temeer!

JohnVKR
JohnVKR11 jul. 2022 - 19:50

@Allen Ondanks de macht van de grote multinationals, draait een groot deel van onze economie nog steeds op MKB'ers. En de voordelen voor MKB'ers zijn gewoon groot. Vanuit de VS weet ik het van de muziekindustrie. Als je als (kleine) Nederlandse artiest legale betaalde optredens in de VS wilt doen, heb je eerst een visum nodig om daar te mogen werken. Dat is een complexe aangelegenheid. De consequentie is dat a) artiesten niet gaan, b) artiesten zich zwart laten betalen (met alle risico's van dien) of c) ze alleen onbetaalde promotionele optredens doen. In de meeste gevallen wordt er in ieder geval heel veel inkomen misgelopen. En zo zijn er talloze andere voorbeelden. Dat er nadelen aan zo'n handelsverdrag zitten, begrijp ik. Maar in de kern zijn dit te soort handelsverdragen vooral gunstig voor (het grote aantal) kleinere ondernemers. Zij profiteren er het meest van. De grote multinationals hebben dit soort verdragen helemaal niet nodig. Zij weten de de mazen in de wet toch wel te vinden of anderszins de regels te overtreden. Zij zijn zo machtig dat ze de Neelie Kroesen van onze wereld wel bellen om hun zin door te drijven.

C@io1
C@io110 jul. 2022 - 20:29

Nou goed om te weten dat de slechte performance v het senaat vd afgelopen jaren blijkbaar gewoon door zet. Dat de volksvertegenwoordigers binnen pvda aldaar, verder willen werken aan inkomens en kansongelijkheid binnen NL om Europa competatief te houden op de wereldmarkt, als ook, dat alle praatjes over innovatie niets anders dan marketing betroffen de afgelopen 2 decennia in de TK en EK. Maar helder, dat de senatoren vd pvda daarvoor een doodsteek willen toebrengen aan de partij en duidelijk maken weinig met hun traditionele waarden en achterban te hebben. Voorts, dat het geen moer uit maakt of het voorheen als links bestempelde acceloristen zijn die naar rechts schuiven of het altijd al rechts leunende acceloristen zijn. De uitkomst is hetzelfde en ze zijn allemaal van dezelfde visieloze lichting.

Phantom3
Phantom310 jul. 2022 - 19:51

Onbegrijpelijk. Er zal vast wel een of ander baantje in het verschiet liggen voor de PvdAers in de EK.

1 Reactie
Sonic2
Sonic211 jul. 2022 - 11:49

Dat mag u dan wel eens hard maken met bewijs. Welk baantje dan? Of is dit een vermoeden? Heeft u PVV bron dit u vertelt ofzo?

vdbemt
vdbemt10 jul. 2022 - 19:13

"De PvdA-fractie in de Tweede Kamer was tegen, net als GroenLinks met wie de partij een gedeelde senaatsfractie zal gaan vormen." Het is dus de fractie in de Senaat, die ingaat tegen de richting van het GRL-PvdA verbond. Ik kan me niet voorstellen dat dit binnen de PvdA zonder morren wordt geaccepteerd. Een heel slechte actie van de 1e Kamerfractie.

2 Reacties
EUpiet
EUpiet10 jul. 2022 - 20:29

Zekers gaat dit zonder morren geaccepteerd worden. Immers zoals Koole al aangaf kunnen hij en zijn fractie zonder problemen een ander standpunt innemen dan de fractie in de tweede kamer. Je bent hier getuige van politiek in optima forma. Machiavelli zou hier een hoofdstuk aan wijden. In den beginne was de PvdA voor CETA en het verdrag is dan ook door Ploumen furieus in de tweede kamer verdedigt. Maar de PvdA ziet dat ze het electoraal alleen niet meer gaat redden en dus zochten en zoeken ze toenadering tot GL. Als dat de weg naar de macht is dan maar samen met GL. Politiek pragmatisme. Maar GL is tegen CETA en daarom draaide de PvdA in de tweede kamer. Dat kon ook gemakkelijk want ze hadden toch geen meerderheid voor dat standpunt. Maar electoraal gezien een goede zet. Zie ons eens links zijn! Maar de PvdA wist dat het ook nog door de eerste kamer moest. En daar konden ze als voorstander van CETA niet tegenstemmen immers de PvdA is voorstander van CETA. Ook geen ramp want de meeste mensen weten niet eens wat CETA is en volgen niet wat er in de eerste kamer gebeurt. En zo komt CETA er door maar de PvdA blijft het etiketje links voeren.

Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2022 - 8:23

Goede analyse EUpiet! De PvdA probeert op deze manier de kool en de geit te sparen. CETA kan doorgang vinden en ze helpen GL aan een 'argument' om toch door te blijven gaan met de samenwerking/fusie.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop110 jul. 2022 - 18:21

Het had er toch alle schijn van dat het met de samenwerking van PvdA en GL gedaan zou zijn met het om beurten gedogen van VVD Rutte als zijn kabinet in de problemen zat. Maar helaas, blijkbaar is het de beurt van de PvdA elite om Rutte c.s. te gedogen en zo het rechtse CETA voor de extra dikke winst van bedrijven mogelijk te maken. De gevolgen zullen vernietigend zijn. Enerzijds GL die er met extreme milieu/klimaat eisen voor zorgt dat buitenlandse multinationals van de rijken miljarden schadeclaims gaan indien tegen de Nederlandse staat. En de PvdA gaat het nu dus mogelijk maken dat er, met CETA in de hand, straks miljarden betaald moeten gaan worden aan de buitenlandse rijken en hun multinationals Lekker koppel dat PvdA/GL.

J.janssen2
J.janssen210 jul. 2022 - 17:46

Dom, dom, dom van de PvdA dat gaat ze nog meer kiezers kosten.....Ik weet niet wat deze meneer Ruud Koole in het vooruitzicht is gesteld voor wisselgeld maar deze fout is onbetaalbaar

3 Reacties
Sonic2
Sonic210 jul. 2022 - 19:19

Daar gaan we je dan aan houden. We zullen de komende peilingen in de gaten houden of dat het geval is. Waarschijnlijk niet en omdat het over links gaat, wordt u niet aan deze waarschijnlijk overduidelijk foute voorspelling gehouden. We horen u wel over een paar maanden he. Dan gaat u waarschijnlijk erkennen dat het bij de PvdA ergens tussen de 9 a 12 zetels blijft hangen. Zoals al jaren het geval is.

C@io1
C@io110 jul. 2022 - 20:51

Het duurt even voordat de arbeider, in gaat zien wat de gevolgen hiervan zijn. Maar daarna is het ook klaar met het claimen van sociaal beleid bij de PVDA en de vereniging zelf, met inachtneming voor soortgelijke keuzes en consequenties v diens achterban in het verleden. Als ook, met inachtneming andere positie in TK binnen eigen gelederen en bij potentiele bondgenoten, incluis het oogmerk vd brief welk hier besproken wordt. W. Bos heeft destijds de voorzet gegeven v dit alles bij wijze v privatisering. En daarmee een aanzienlijke buffer teniet gedaan irt schommelingen op de arbeidsmarkt, sociale zekerheid, inflatie en verloning. De staat trok zich terug in hoge mate binnen de werkgeversgroep en was niet meer toonaangevend. Living wage werd kapot gemaakt voor delen vd bevolking. En pressie opgevoerd om welvaart zoveel mogelijk ongelijk te verdelen. Trickle up economics. Lastenverzwaringen op de individuele burger afschuiven en niet op de groot verdienende bedrijven. Cq de arbeider betaalt de hoofdmoot, niet zij die het makkelijker kunnen betalen. Wellicht red men met CETA idd de NLse economie. Maar ik betwijfel sterk dat men daarmee de koopkracht, het inkomen, de levenskwaliteit vd niet welvarende Nederlander en/of arbeider redt. Dat lijkt ook niet de bedoeling want het domein sociale zekerheid moet ook kapot voor 2032. Dit is dus niet het sociaal waar de NLse arbeider jaren v stemde. Dus een sociaal NL is afgelopen. Meer hetzelfde als in:

C@io1
C@io110 jul. 2022 - 20:51

https://www.ad.nl/politiek/welvaart-in-ons-land-is-nog-schever-verdeeld-br-dan-gedacht~a057762f/

Radio-Head
Radio-Head10 jul. 2022 - 17:31

Voor `Hans Brusselmans´ weer een feestje, wel met taart natuurlijk. Want boerenpummels met kleinburgelijke eisen, daar plast onze Hans vrolijk overheen. Maar goed Verdragen en Sancties worden sowieso bij de eerste beste oprisping, toch al wel gebruikt als pleepapier. "Rusland was in 2021 de belangrijkste handelspartner. Met een stijging van bijna 20% (tot 3,8 miljoen ton) is dat ook het geval voor de eerste jaarhelft van 2022." https://www.pzc.nl/gent/rusland-blijft-belangrijkste-handelspartner-van-north-sea-port~a37a02bf/ "Daarnaast neemt ook de handel opmerkelijk toe met de Verenigde Staten (+15%, vaste brandstoffen), Finland (+31%, vaste brandstoffen) en Canada (+40%, ijzererts en ->MESTSTOFFEN

Michiel van Leeuwen
Michiel van Leeuwen10 jul. 2022 - 16:54

Schitterend om te zien hoe de PvdA zichzelf ophangt. Eindelijk af van die onoprechte linkse marketing lulkoek die ze tijdens verkiezingscampagnes afscheiden. Dat onophoudelijke verraad aan de eigen idealen, dat elke weer weer behulpzaam toeschieten als de belangen van de rijken en machtigen verdedigd moeten worden. Dat ijverig in stand houden van de bestaande orde. Als GroenLinks hier mee gaat fuseren kunnen ze de boel ook inpakken. Wat me trouwens ook verbaast is dat ze deze monsterlijke rechtse coalitie hebben gered zonder er iets voor terug te vragen. 'Gematigd' links is niet links. Het is helemaal niks.

EUpiet
EUpiet10 jul. 2022 - 16:49

De samenwerking en misschien zelfs fusie is met GL dan ook onzin. Beter kan de PvdA met de VVD en D66 fuseren en als nieuwe naam de NPN aannemen. Neoliberale partij Nederland. Dat is wel zo eerlijk en duidelijk naar mensen toe. Koole en Mei Li Vos behoren tot het rechtse gedeelte binnen de PvdA wat het gedachtegoed van Rick van der Ploeg aanhangt. Begin jaren 90 kan je dat al terugvinden over Koole. Bij dat gedachtegoed verbleekt menig VVDer.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jul. 2022 - 16:22

Deze reactie is verwijderd

Mark Huysman
Mark Huysman10 jul. 2022 - 16:35

Dan weten we ook weer wat we aan de PvdA hebben. Alle macht aan de multinationals, weg met het klimaat.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 9:52

Hij geeft ons ook weer een kanjer van een non- argument cadeau! Daar kunnen onze cabaretiers nog jaren mee vooruit.

Pater
Pater10 jul. 2022 - 16:14

Gezochte gelegenheidsargumenten van Koole, toch al nooit een linkse jongen. Alsof de stabiliteit in de relatie met Canada CETA nodig heeft en alsof geen CETA ene moer uitmaakt in de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. De PvdA was gewend grote concessies aan rechts te doen als regeringspartij; nu ook als oppositiepartij. De partij blijkt diep verdeeld: voor een groot deel is het een overwegend linkse partij, voor een groot deel is het overwegend een centrumpartij. De laatsten hebben deze slag gewonnen, en daarmee, ik vermoed willens en wetens, grote schade toegebracht aan de samenwerking PvdA-GL.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman10 jul. 2022 - 16:40

Denk je dat GL hier consequenties aan gaat verbinden?

EUpiet
EUpiet10 jul. 2022 - 16:50

@Huysman. Nee.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 jul. 2022 - 19:04

Mark Huysman, Goede vraag, als ze er geen consequenties aan verbinden dan zouden dit soort internationale handelsverdragen in de toekomst dus nog wel eens als een splijtzwam kunnen gaan werken in de nieuwe fusiepartij. Iets om te onthouden.

Sam V
Sam V10 jul. 2022 - 16:06

De PvdA mag voortaan stil zijn over klimaat en dierenrechten. Het CETA-verdrag is een mooie extra middel om onze veeboeren weg te pesten. Het gaat wel ten koste van dierenwelzijn en milieu globaal gezien, maar in Nederland doen we het dan goed. Dit is ook één van de redenen voor GroenLinks om tegen te zijn. Zelfs zij zien dat onze boeren het nog niet eens zo slecht doen. Voor de oude kaderpartijen staat toch de globalisering en handel bovenaan de prioriteitenlijst.

2 Reacties
Sonic2
Sonic211 jul. 2022 - 9:53

Als we het trouwens moeten hebben over waar neoliberaal en ultra rechts stil over moeten zijn dan wordt het wel erg stil. Lijkt me heerlijk. Een politieke spectrum zonder (ultra) rechtse schreeuwers. Ze kunnen het niet hebben over klimaatverandering, abortus, armoede, mensenrechten, corona beleid, natuur, vrouwenrechten. Ik hou op. Het is volgens mij wel duidelijk. U mag alles roepen wat u wilt, maar u bent nu ook niet echt een voorbeeld van iemand die afgelopen jaren aan de goede kant heeft gebivakkeerd. Ik zie u vooral veel neoliberaal en ultra rechts verdedigen. Ik adviseer u eens in de rechtse spiegel te kijken en eerst eens naar jezelf te kijken. Zodra daar afstand van is gedaan, mag je je op links richten.

Sam V
Sam V11 jul. 2022 - 15:18

@ Sonic2 Het gaat om hypocrisie. Het ene veinzen (opkomen voor de werkenden, het klimaat, dierenrechten, etc,), maar ondertussen het andere doen (stemmen op wetten/verdragen die slecht zijn voor genoemde onderwerpen). Daarom kan de PvdA-er beter zijn mond houden over deze onderwerpen. Over welke hypocrisie hebt u het? U kunt het ergens mee oneens zijn, maar waar heb ik meningen opgeschreven die niet sporen met mijn gedragingen of hoe ik mij voordoe? U mag mij ook gewoon negeren als u alleen met onzinnige vergelijkingen komt zonder voorbeelden. Ik zou het zelfs waarderen.

Willem D2
Willem D210 jul. 2022 - 15:44

VVD, CDA, D66 en PvdA, als het er op aankomt tekenen ze altijd bij het kruisje. Soms denk je dat er toch een kern van waarheid zit in dat kartelverhaal van die koekwous van FvD

4 Reacties
FonsRietdijk
FonsRietdijk10 jul. 2022 - 16:52

Dat iemand een koekwous is wil natuurlijk niet zeggen dat alles wat ide koekwous zegt ook onwaar is. In dit 'kartelpartijverhaal' heeft hij 100% gelijk. Een enkel nuanceverschil voor de bühne daargelaten voeren ze braaf de wil van Brussel uit. De naïeve tot oerdomme Nederlandse stemmer, geeft hen het mandaat om allerlei beslissingen te nemen die haaks staan op de belangen van die stemmer. Maar ach liever je welvaart en rechten opgeven dan een koekwous gelijk geven. Ik heb trouwens ook vernomen dat die koekwous beweert dat de wereld rond is..

Mohawk2
Mohawk210 jul. 2022 - 21:12

Dus dan toch maar op de koekwaus stemmen, is wat je zegt, Fons?

wittecisnoot
wittecisnoot11 jul. 2022 - 6:21

Wat Fons zegt... Baudet mag een stilstaande klok zijn maar die geeft ook twee keer per dag de juiste tijd aan. Al voor Baudet zei een caberetier eens: "Rechts heeft zijn belang als mening, links zijn mening als belang". Geloof maar dat links hier, net als rechts haar belangen dient. Al die leuke PvdA baantjes in Brussel, komen niet uit de lucht vallen. Dan moet je Brussel niet voor de kop stoten.

EricDonkaew
EricDonkaew11 jul. 2022 - 17:15

Willem D2 -------------------------------- Daar zit zeker een kern van waarheid in. Ik zou het kartel willen uitbreiden met GroenLinks en ChristenUnie. Alle zes partijen zijn het in wezen met elkaar eens, alleen voor de Bühne spelen ze het soms een beetje anders. Waar moet je terecht als je op 'het fatsoenlijke midden' wil stemmen, maar de AOW-leeftijd echt naar 65 wil hebben? En waar moet je als potentieel fatsoenlijkemiddenstemmer heen als je de stikstofmaatregelen overdreven vindt en enige compassie met de boeren hebt? Zes partijen in 'het fatsoenlijke midden', maar je kunt nergens terecht. Ze zijn het met elkaar eens. Ze hebben het wel eens over fusie tussen GroenLinks en PvdA, maar je kunt net zo goed een fusie tussen GroenLinks en VVD voorstellen. Zelfde mening over stikstof en ook GroenLinks was, toen het speelde, voor de onttakeling van de verzorgingsstaat. Ik zeg het even cru, maar zelfs bij de PVV was de verzorgingsstaat veiliger (Rutte 1) dan bij GroenLinks. Dus fuseer GroenLinks maar met de VVD en alle vier de genoemde partijen ertussenin. Noem die partij de Gevestigdeordepartij. Dan is alles in elk geval duidelijk voor de kiezer.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 jul. 2022 - 15:43

Goed dat Joop dit plaatst PVDA is al jaren van het padje af. Zogenaamd een sociaal democratische partij, maar gedraagt zich als de VVD Als je sociaal democratisch stemt? Stem dan SP, GL, Bij1 (al zijn dat meer communisten) of PVDD Als je neoliberaal stemt? Stem VVD, D66, of CDA, of PVDA natuurlijk Willen we verder op deze neoliberale jaren 80/90 toer, of willen we iets nieuws met Nederland?

wittecisnoot
wittecisnoot10 jul. 2022 - 15:35

Ik moet de PvdA één ding nageven: ze krijgen het altijd voor elkaar dat naïeve mensen denken dat ze mogelijk niet eens voor het pluche kiezen. Het blijft nep-oppositie.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 jul. 2022 - 15:27

Ruud Koole heeft op de foto veel weg van een zendeling - met acute energie tracht hij Mei Li Vos van de zegeningen van dat CETA-verdrag te overtuigen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 9:56

drs. H.C. Queyncken Tollaert De 'linkse kerk' overgenomen door de woekeraars!

sylvain prakx
sylvain prakx10 jul. 2022 - 15:16

De neoliberale ideologie is bij de PvdA nog in goeie handen. De vermogenden en de multinationals worden weer goed bediend door onze arbeiderspartij. Duidelijk waar de steun van de partij in onzekere tijden naar toe gaat. Kennelijk denkt men ook bij de partij van de arbeid dat multinationals een moraal hebben en goede bedoelingen voor de samenleving. Ze krijgen ook nog hun eigen rechtspraak. Dit gaat ons heel veel pijn doen en geld kosten. Exit PvdA voor mij en Groen Links als ze hier geen consequenties aan verbinden voor de samenwerking met PvdA

Rode druppel
Rode druppel10 jul. 2022 - 15:15

Dit is geen verrassing voor mij. Braaf volgt de PvdA de EU. CETA is net als TTIP je overleveren aan multinationals. Het hele neoliberale denken doet de welvaart van burgers slinken, behalve een paar aandeelhouders. PvdA was niks en zal nooit meer iets worden. Wat moet GL met deze partij ?

EenMening3
EenMening310 jul. 2022 - 15:15

‘In de huidige instabiele wereld staat de op regels gebaseerde internationale rechtsorde onder druk en woedt op het Europese continent een oorlog. Het in stand houden en versterken van de band met Canada, dat net als ons land een groot voorstander van die internationale rechtsorde is, is daarom uitermate belangrijk.’ Koole motiveert hier heel goed waarom handelsverdragen met Westerse en andere democratische landen terecht onze volledige steun verdienen. Koole begrijpt dat de democratische landen zowel militair als economisch zeer nauw moeten samenwerken om de agressie van Xi en Poetin het hoofd te kunnen bieden. CETA is een van de bouwstenen van deze samenwerking. Het besluit van de PvdA om voor CETA te stemmen, laat zien waarom de PvdA wel geschikt is om te regeren en GL niet. De PvdA ziet in dat na 24 februari het versterken en in stand houden van de band met Canada middels CETA, ruimschoots opweegt tegen de eventuele nadelen. GL e.a. houden daarentegen zelfs nu nog vast aan hun dogmatische leerstellingen en lijken daardoor compleet losgezongen van de geopolitieke realiteit.

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer10 jul. 2022 - 18:39

@ EenMening3: Citaat uit de brief van Pvda-ers Niesco Dubbelboer en Rosanne Rootert (zie artikel van 8 juli jl. hier): ".....álle progressieve clubs, van vakbonden tot democratiebehartigers, van milieuorganisaties tot progressieve boerenorganisaties zijn zeer goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. En ze zijn tegen." Die zijn volgens jou dus ook allemaal "compleet losgezongen van de geopolitieke realiteit"? Je voert geen enkel steekhoudend argument aan. Dit terwijl de geheel buiten de normale rechtsorde om functionerende arbitragetribunalen een enorme legitimatie dreigen te krijgen om belangrijke terreinen van regeringsbeleid te frustreren.

Gimli1955
Gimli195510 jul. 2022 - 19:59

@EenMening3 Als je alleen geschikt bent om te regeren als je overals ja en Amen op zegt, is dat wel erg mager en volgens mij een drogreden. Dan heb je geen keuze of alternatief nodig, en heb je een totalitair regime. waarbij het goedkeuring systeem bepaalt of je geschikt bent in de regering. Dit heeft niets met dogma te maken, het staat haaks op de sociaal democratie die de rechten van werknemers dient te beschermen, en dat doet het CETA niet. Evenmin beschermt het de rechten van de burgers in Nederland.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jul. 2022 - 16:27

GL e.a. houden daarentegen zelfs nu nog vast aan hun dogmatische leerstellingen en lijken daardoor compleet losgezongen van de geopolitieke realiteit. Maar als je je niet meer vasthoud aan je leerstellingen, waar slaat het dan nog op? Waarom ben je dan in de politiek? Moet de ChristenUnie dan haar christendom afstoten? Moet de PVDD haar ecologische visie afstoten ? Moet Bij1 tegen woke zijn? Moet FVD pro Europa zijn, omdat dat wel goed uitkomt ?

Gimli1955
Gimli195510 jul. 2022 - 15:04

Hoe voorspelbaar is het gedrag van een neoliberale partij, ik had niet anders verwacht van de partij die Rutte in 2012 al aan de macht hield, en de rest is geschiedenis die nog steeds slachtoffers veroorzaakt met wetten als de participatiewet en vele andere asociale maatregelen. Het Toeslagschandaal werd nog een beetje verdiept en vergroot, met behulp van de instanties zoals de RVS, rechtspraak, jeugdzorg en belastingdienst. Dit is een vervolg van de destructieve mentaliteit die heerst in de top, waar geen oog meer is voor de noden van de burger. De principiële veren zijn uitgerukt en worden gebruikt in hun hoofdtooi van een onterechte superioriteit. Ze moeten het alleen nog een beetje beter uitleggen. Er zijn op dit moment nog genoeg alternatieven in de vorm van boerderij winkels, waar de burger producten kan kopen, die uit de directe omgeving komen. Snap je gelijk waarom die boeren moeten stoppen, de sperziebonen uit Zimbabwe en de peultjes uit Peru zijn nog niet genoeg. Ik haal mijn seizoensgroenten en fruit uit Stuifzand en mijn melk, yoghurt en kaas uit Echten of Zuidwolde. Zo kun je onafhankelijk worden van de dwingelandij van de politiek. Er zijn zelfs meerdere apps, die je kunt gebruiken om te zien waar de winkeltjes zijn.

3 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 jul. 2022 - 17:06

Mooi en hoopvol bericht, Gimli - een oase temidden de hectiek van de hebzucht.

Gimli1955
Gimli195510 jul. 2022 - 19:12

Kiezen voor een alternatieve toekomst, je los maken van de opgelegde economie. Je kunt niet alles buitensluiten, maar je kunt wel iedere keer dat je een keuze maakt, bewust de duurzaamheid kiezen. Bij de desbetreffende winkeltjes is bekend waar het vandaan komt. Welke boer de melk heeft geproduceerd om boter en kaas te maken. Zelfs welke boer het varken of kalf heeft gefokt, wat lokaal geslacht is. Het zal duurder zijn, maar dan maak je de keuze bewust. In de supermarkt grijp je uit het schap, en niet alles kan je duurzaam aanschaffen. Er kwamen bij ons al zo min mogelijk zakjes, potjes, flesjes uit de industrie binnen. Waar mogelijk vers, eigen brood bakken en geen kant en klaar spul. De lekkerste pasta is zelf gemaakte pasta, daar kan geen fabrieksspul tegen op. Nu ik met pensioen ben, heb ik tijd om veel bewuster te leven. Bedankt drs. H.C. Queyncken Tollaert. Het kost meer moeite, maar geeft veel meer voldoening. Ook als je afhankelijk bent van de supermarkt, kun je buitenlandse groente en fruit niet kopen. Terug naar vroeger met seizoen groenten, is de uitgebreide keuze in de schappen duurzaam? Bewustwording is het begin naar een betere wereld, en die begint bij jezelf.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jul. 2022 - 16:28

Zo kun je onafhankelijk worden van de dwingelandij van de politiek. Er zijn zelfs meerdere apps, die je kunt gebruiken om te zien waar de winkeltjes zijn. Goed idee. Ik ga mij erin verdiepen

PGS
PGS10 jul. 2022 - 14:41

"Het in stand houden en versterken van de band met Canada, dat net als ons land een groot voorstander van die internationale rechtsorde is, is daarom uitermate belangrijk". Kennelijk is deze senator vergeten op welke wijze de huidige canadeze regering een groot voorstander van de rechtsorde blijkt te zijn door een oneigelijke noodwet te activeren toen het geconfronteerd wet met een burgerprotestbeweging die zich verplaatste in vrachtwagens.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 jul. 2022 - 14:30

Dom en triest; het lerend vermogen van de PvdA is kennelijk nihil geworden - zeker één potentiële stem minder, voor deze partij. Dat is een feit.

Hittetijd
Hittetijd10 jul. 2022 - 14:12

Het zal helaas niet de eerste keer zijn dat de PvdA verraad pleegt aan haar eigen principes. Ander voorbeeld: het besluit van de toenmalige staatssecretaris Sjaron Dijksma om vanaf 2015 de melkquota af te schaffen. De melkveehouderijen konde vervolgens tegen de klippen opgroeien. Ziehier het effect: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2022/04/05/22143530bijlage1-top100-van-stikstofoxiden-bronnen-nox-als-no2/22143530bijlage1-top100-van-stikstofoxiden-bronnen-nox-als-no2.pdf. Kom anders maar eens fietsen op de Groninger platteland. De drijfmestlucht die je dan ruikt is verzadigd van ammoniak. Je snot gaat lekker loszitten tussen de omkeerde Nederlandse vlaggen van de boerenrepubliek die weldenkend Nederland de oorlog heeft verklaard. Mevrouw Dijksma's beloning was het burgemeesterschap van Utrecht. wat zou Ruud Koole beloofd zijn? En waarom gaat Groen Links in vredesnaam met zulke 'old school' figuren in zee? Of zijn ze daar nu ook al de weg aan het kwijtraken?

1 Reactie
Pater
Pater10 jul. 2022 - 16:25

Dijksma heeft net als diverse anderen, gesolliciteerd op haar baan en de gemeenteraad heeft haar gekozen. Koole is dichtbij de 70, verdient prima en heeft waarachtig geen grote ambities meer. Ik houd niet van dit soort suggestieve verdachtmakingen.

Olav Meijer
Olav Meijer10 jul. 2022 - 14:09

Een ongelofelijk kortzichtige argumentatie van PvdA-senator Koole: "het in stand houden en versterken van de band met Canada". Alsof dit verdrag daarvoor onontbeerlijk zou zijn! Tegelijkertijd wordt een paard van Troje binnengehaald, met verreikende consequenties. Ik noem dit nieuw verraad van de PvdA.

JoepJos
JoepJos10 jul. 2022 - 13:58

Proberen ze nu echt de laatste PvdA stemmers, zoals ik, ook nog weg te sturen?

6 Reacties
Gimli1955
Gimli195510 jul. 2022 - 15:07

Iets met ezel en steen? Na 2012 heb ik al het besluit genomen nooit meer op ze te stemmen.

wittecisnoot
wittecisnoot10 jul. 2022 - 15:27

Zolang er mensen zijn zoals jij, die na tallozen keren al weer vrolijk klaar staan om onder de bus gegooid te worden: nee.

Yuki36
Yuki3610 jul. 2022 - 17:11

Deze reactie is verwijderd

Olav Meijer
Olav Meijer10 jul. 2022 - 18:22

@ Gimli1955: Nooit heb ik op de PvdA gestemd. Altijd ter linkerzijde daarvan. (Sinds 1967, toen ik voor het eerst mocht stemmen).

Gimli1955
Gimli195510 jul. 2022 - 19:22

@Olav Dat is mooi, ik ook. Echter nu weet ik het niet meer, ben weg bij de SP als lid en niet meer actief. De richting die ze opgeslagen zijn, is niet de mijne meer. Ben op dit moment partijloos, hoop dat er weer een redelijk radicaal linkse partij opstaat. Die er is voor de slachtoffers van het systeem, en niet voor de woke. Iedereen kan zich altijd tot slachtoffer uitroepen en dan actie voeren en zeer verongelijkt andersdenkenden attaqueren. Het feit dat ze bijvoorbeeld in de VK Brighton de verloskundigen het niet meer breastfeeding mogen noemen, maar chestfeeding. Dan zit er iets niet helemaal jofel in de bovenkamer van die mensen die dat bedenken en opleggen. Zo zijn er nog een hele reeks, terwijl die strijd vooral bij links heerst, en dan schiet je toch in je eigen voet. Alsof er niet meer belangrijke zaken te verhapstukken zijn in de maatschappij.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 jul. 2022 - 15:50

Deze reactie is verwijderd

Martin van der Linde
Martin van der Linde10 jul. 2022 - 12:44

Mooi zo. Wat iedereen lijkt te vergeten of simpelweg niet weet, dat het Ceta-verdrag al 5 jaar actief is. En dat van al de genoemde angsten, bezwaren of twijfels helemaal niets is uitgekomen. Aan een groot deel van alle bezwaren ter linkerzijde is inmiddels tegemoet gekomen. Dus ik begrijp de weerstand niet. Nou ja, ik begrijp hem wil, het is principiële weerstand. Helaas koop je daar niets voor behalve misschien een plekje in de hemel.

4 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 jul. 2022 - 15:00

@ Martin van der Linde - is dat niet gewoon vulgair paaien totdat de ratificatie een feit is? Zodat CETA-mild kan veranderen in CETA-hard? Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan... (naar Marktplaats).

Pater
Pater10 jul. 2022 - 16:22

@Martin Ik was het vaak met je eens maar hier scheiden zich onze wegen.Ik raad je aan het prima artikel; van Dubbelboer c.s te lezen. Heel kort wat er fout is aan CETA: De commerciële belangen gaan altijd boven die van werknemers, natuur en milieu en dierenwelzijn; die zogenaamde concessies veranderen daar niks aan De coronacrisis heeft laten zien dat er belangrijke nadelen kleven aan de prioriteit van onbelemmerde wereldvrijhandel; bij de eerste gelegenheid daar iets aan te doen trekken we ons daar niks van aan. Het is ontoelaatbaar dat commerciële belangen zich onttrekken aan de normale rechtspraak.

FonsRietdijk
FonsRietdijk10 jul. 2022 - 18:07

Martin, Een veelbesproken bezwaar jegens CETA waar ook veel voorstanders van CETA zich zorgen over maken, is ICS (Investment Court System), ofwel arbitrage in CETA. ICS geeft bedrijven met de middelen daartoe de mogelijkheid om een claim in te dienen jegens staten bij een speciaal arbitragehof indien overheden maatregelen doorvoeren die hun (toekomstige) winsten zouden kunnen bedreigen. ICS geeft speciale rechten aan multinationals, ondermijnt de nationale rechtsgang en leidt tot hoge proceskosten, schikkingen en soms enorme claims voor overheden. De dreiging van een claim kan er bovendien voor zorgen dat overheden bepaalde maatregelen (bijvoorbeeld tegen milieuvervuiling) niet doorvoeren, uitstellen of afzwakken." Een uitstekende verwoording van Saara Murawski: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/haal-privileges-voor-multinationals-uit-ceta Dit noem jij principiële weerstand om een plekje in de hemel te krijgen. Chapeau je hebt het voor elkaar gekregen het veruit domste antwoord van de dag en waarschijnlijk het jaar 2022 op je naam te schrijven.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 jul. 2022 - 21:21

Martin, Die zijn wel uitgekomen. De rechten die er waren zijn weggegeven. Dus ze kunnen niet langer gebruikt worden. Vandaar dat het stil is. De heersers doen wat ze willen en het volk weet niet eens meer dat het anders zou kunnen en degenen die het wel weten houden zich koest omdat ze geen rechten meer hebben om zich NIET koest te houden. Verder is hoe erg dat nu mag worden en dus uiteindelijk zal worden zowel moeilijk meer te zien en te vroeg om al erger te zijn. De misbruik is mogenlijk gemaakt, wil nog niet zeggen dat de uitkomsten van de investeringen and de macht die men daar op kan bouwen al te zien is na 5 jaar. Geschiedenis gebeurt niet op het ritme van de dagenlijkse krant.

Pietje Puk139
Pietje Puk13910 jul. 2022 - 12:40

Ja, natuurlijk. Als meneer Koole van de Partij voor de Armoede (PvdA) stopt met de politiek, wil hij uiteraard ook een lekkere functie bij het grootkapitaal met bijbehorend salaris. En dát is de reden dat hij onze grote vrienden de hand boven het hoofd houdt. Duitsland besloot de kerncentrales te sluiten na de ramp in fukushima. Dat heeft het land 2,4 miljard gekost aan compensatie.

1 Reactie
Jan Man
Jan Man10 jul. 2022 - 16:18

Pechtold zal niet de enige zijn die omgekocht is voor CETA.

EUpiet
EUpiet10 jul. 2022 - 12:36

Had iemand iets anders verwacht? Altijd weer wanneer het er om spant kiest de PvdA de kant van de multinationals. De PvdA zou als lijflied de multinationale moeten hebben.