Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA en GroenLinks: geen steun voor kabinet zonder 'linkse en groene agenda'

  •  
10-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1972 keer bekeken
  •  
ANP-349467104

Het kabinet zal op bij het bestrijden van de klimaatcrisis en de inkomensongelijkheid ‘radicaal andere keuzes’ moeten maken, anders hoeft er bij GroenLinks en de PvdA niet te worden aangeklopt voor steun. Dat hebben de twee linkse oppositiepartijen duidelijk gemaakt. Het kabinet moet deze week stevig lobbyen bij de oppositie om de nieuwe begroting door de Eerste Kamer, waar het geen meerderheid heeft, te loodsen. 

De NOS schrijft:

"De plannen en bijbehorende financiering van de regeringspartijen vertonen een paar maanden na de start van het kabinet al enorme tekorten: onder meer door de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de miljardencompensatie voor de spaartaks moet veel weer op de schop."

Op Twitter laat GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdag weten:

"Steeds meer mensen komen moeilijk rond, terwijl de rijkste 1% steeds rijker wordt. Dit kan zo niet langer. PvdA en GroenLinks willen echte verandering. Zonder stevige linkse en groene agenda hoeft het kabinet niet naar ons te kijken voor steun."

Ook zei Klaver niet akkoord te gaan ‘met kleine wijzigingetjes’. Eerder al had de kersverse PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken gezegd pas met het kabinet in gesprek te gaan als het minimumloon verhoogd wordt tot 14 euro per uur en schijnconstructies die de arbeidsvoorwaarden ondermijnen aangepakt worden. Samen met GroenLinks wil ze ook dat de coalitie vermogen zwaarder belast. Daarnaast willen de partijen dat de “wildwest-situatie” op de huurmarkt wordt aangepakt en de huurprijzen stevig worden verlaagd. 

Omdat het kabinet zetels te kort komt in de Eerste Kamer, gaat het deze week in gesprek met oppositiepartijen om te kijken waar er steun voor de begrotingsplannen kan worden gevonden. Een andere route voor het kabinet is over extreemrechts, namelijk via JA21. Die partij wil onder meer dat het stikstoffonds van tafel gaat en dat de Groningse gaswinning doorgaat.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Kuifje3
Kuifje311 mei 2022 - 8:57

Leg eens uit waarom het opjagen van de inflatie door het minimumloon met 40% te verhogen zo geweldig en zo links en progressief is? Met die verhoging slacht je flink wat bedrijven af die juist mensen aan de onderkant van het loongebouw in dienst hebben en het effect is ook dat onze overheid al haar tarieven ook flink zal laten stijgen. Daarbij zijn onze uitkeringen zoals de AOW ook gekoppeld aan dat minimumloon waardoor automatisch de belastingen en premies mee zullen stijgen. Nee ik vind het een slecht plan om het probleem van de lastendruk op deze manier aan te pakken. Pak liever de lasten zelf aan. BTW kan omlaag, Accijnzen kunnen omlaag, lesgeld en kinderopvang omlaag, OV goedkoper, noem maar op. Pak de oorzaak van de problemen aan in plaats van de problemen erger te maken.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens12 mei 2022 - 11:15

@ Kuifje3 Jij schrijft: Leg eens uit waarom het opjagen van de inflatie door het minimumloon met 40% te verhogen zo geweldig en zo links en progressief is? Omdat het minimumloon te laag is om te kunnen voorzien in het levensonderhoud. Dat levert werkende armen op. De uitkeringen zijn ook te laag. Dit probleem wordt gerepareerd met de toeslagen. De bedrijven die deze werknemers in dienst hebben parasiteren op de samenleving. Door de arbeidskosten te drukken worden werkgeverslasten ten laste van de samenleving gebracht. Daarnaast is de inkomenszekerheid in de banen nihil en werken er grote aantallen arbeidsmigranten. Het belang van dit soort werkgelegenheid is economisch nihil en sociaal is het schadelijk. Al jouw voorstellen: Pak liever de lasten zelf aan. BTW kan omlaag, Accijnzen kunnen omlaag, lesgeld en kinderopvang omlaag, OV goedkoper, noem maar op. Komen neer op exact hetzelfde, je brengt lasten die bij de werkgever thuishoren omdat zij een goed loon zouden moeten betalen , ten laste van de gemeenschap en de belastingbetaler. Je wil gratis geld hebben. Is het zo een beetje duidelijk?

Phantom3
Phantom310 mei 2022 - 17:20

Wat een open deur. Het lijkt me logisch dat je alleen steun geeft als het in lijn is met je eigen partijprogramma.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 mei 2022 - 16:51

Een doorslaand succes die fusie GL en PVDA. Mag met grote letters worden toegejuicht. Vanuit rechtsradicale burgerhoek wordt gewaarschuwd voor hoefijzerdenken. Kan zijn, maar Rutte schiet een bok als hij het progressieve offertevoorstel slechts meeneemt op voorwaarden van gebiedend ultrarechts. Maar goed dat we nog een Tweede Kamer hebben.

1 Reactie
Halas
Halas10 mei 2022 - 17:43

"Doorslaand succes". Gelukkig is Hans Anders morgenvroeg weer open. De arrogantie van Amsterdamenclavelinks, met de traditionele "wij weten het beter voor de mensheid" maar niemand stemt nog op ze, en dan uit arremoede maar fuseren om nog iets te lijken. Heel Nederland ziet t behalve de linksblinderattenvangers en hun muizen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 mei 2022 - 15:22

https://www.clientearth.org/latest/latest-updates/news/what-s-wrong-with-the-eu-s-new-green-investment-rules/

Halas
Halas10 mei 2022 - 15:19

Dus je bent extreem rechts als je eens genuanceerd denkt over dat hippe stikstoffonds waarmee we onszelf hebben laten ophitsen om alleen stikstofarm-lievende vegetatie proberen in stand te houden met normen die nergens anders voorkomen. En dat je gaswinning in Groningen laat doorgaan. Nou vwb dat laatste, kijk maar eens hoe hoog het percentage NLders is, dat er ook mee instemt.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 mei 2022 - 15:18

Veel is voor de bühne. Hier het neoliberale deurtje in de ''groene agenda'' van Groenlinks: Belangrijke stap: ECB zet klimaatverandering centraal in herziening strategie https://groenlinks.nl/nieuws/belangrijke-stap-ecb-zet-klimaatverandering-centraal-herziening-strategie Hier de eerste (?) funeste stappen van de ECB, via een stukje uit een rapport van ClientEarth: = De naam "aardgas" verbergt de waarheid over de milieuschade die door deze grondstof wordt veroorzaakt. Gas is natuurlijk in de zin dat het van nature in het aardoppervlak voorkomt, net zoals olie en steenkool. En net als olie en steenkool heeft het exploiteren en verbranden ervan enorme gevolgen voor het klimaat: het verbranden van gas stoot veel meer koolstofdioxide uit dan we denken. Maar er is nog een andere bedreiging: tijdens het winnen, transporteren en distribueren van gas lekt krachtig methaan - het belangrijkste bestanddeel ervan - in de atmosfeer. Methaan is een krachtig broeikasgas met een aardopwarmingsvermogen dat 86 keer groter is dan dat van koolstofdioxide over een periode van 20 jaar. De opname van gas in de taxonomie was zo fel bediscussieerd dat de Europese Commissie haar besluit maanden uitstelde. Maar tot slot heeft de Commissie nu haar definitieve voorstel onthuld, waarin verschillende op gas en kernenergie gebaseerde economische activiteiten worden geclassificeerd als overgangsactiviteiten en dus als 'duurzame' investeringen. =

Hansje6
Hansje610 mei 2022 - 14:22

‘radicaal andere keuzes'.... dus geen miljarden meer verspillen aan het verbranden van bossen in biomassa centrales? Mooi, stop dat geld maar in CO2 vrije en 95% van de tijd beschikbare kernenergie. Gaat het toch nog goedkomem met de PvdA....

5 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13910 mei 2022 - 14:36

Het kost minimaal 10 jaar om een kerncentrale operationeel te krijgen. Dus laat maar zitten. Wat wél heel snel te regelen is: waterstof. Alles dat nu draait op fossiel, kan dat ook op waterstof. De Toyota Mirai is net zo duur als een elektrische auto, maar hij rijdt op waterstof. 30 % Van onze CV installaties kan met een kleine aanpassing draaien op waterstof. Alle elektriciteitscentrales en energie vretende fabrieken (Tata Steel) kunnen draaien op waterstof. Wij hebben de techniek om zeewater om te zetten in puur H2O. Zonder vervuiling. Van dat H2O kun je waterstof maken met behulp van de zon. Niet in Nederland, want wij hebben te weinig zon en wind. Maar er zijn genoeg landen met een stabiele regering die stikken van de zon (Australië). En geld tekort? Laat me niet lachen. De grote bedrijven zijn de afgelopen 35 jaar de helft minder winstbelasting gaan betalen. De vraag is: waarom doen wij dat niet?

r v b
r v b10 mei 2022 - 15:53

@pietje puk: als we niet overstappen op waterstof is een combinatie van wind, zon, biomassa (alleen van afval, niet van buitenlandse boskap) etcetera genoeg. Gebruik van waterstof is maximaal 50% efficient, minder bij gebruik in een verbranding.

Y-Line
Y-Line10 mei 2022 - 16:09

@pietje 'Het kost minimaal 10 jaar om een kerncentrale operationeel te krijgen. ' 10 jaar is toch niet zo heel lang?

pahan
pahan10 mei 2022 - 16:55

@Pietje Puk 'Wat wél heel snel te regelen is: waterstof.' Nou, nee. De plannen zijn megalomaan, maar om die uit te voeren staan we weer helemaal op de verkeerde plek. We kunnen de energie niet opwekken, voor de electrolisers is geen materiaal en er zijn geen mensen die het allemaal moeten bouwen. Dan kunnen we het niet transporteren en hebben we de wet- en regelgeving nog niet eens in de steigers staan om veilig alles met knalgas te kunnen gaan doen. Het kan, het komt goed, maar zeker niet snel.

Ejoth
Ejoth10 mei 2022 - 17:10

Pietje. Je wilt dus waterstof opwekken dmv electriciteit. Dan ga je eerst 50% van de energie weggooien omdat die elctrolysers zo inefficient zijn. Waarom is 10 jaar te laat. Vergaat de wereld dan ? Geen transitie zonder kernenergie. Valt voor de lobby wel minder aan te verdienen. Zou dat ook een reden kunnen zijn ?

JordyBertmans
JordyBertmans10 mei 2022 - 13:10

"Een andere route voor het kabinet is over extreemrechts, namelijk via JA21" Wat is er extreem rechts aan JA21 ?

6 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2022 - 13:34

Wat niet?

r v b
r v b10 mei 2022 - 14:23

racisme, nationalisme en een hekel aan vrijheid bijvoorbeeld. Je kan het gewoon lezen op hun website onder het kopje "standpunten".

Halas
Halas10 mei 2022 - 15:21

#rvb En dat zuigt u gewoon uit uw duim want dat staat zo nergens. Over framen gesproken. Maar wel bon ton hoor, lekker met de linkse massa mee.

JordyBertmans
JordyBertmans10 mei 2022 - 15:41

r v b Ik heb het gelezen maar ik zie niks racistisch . Ik heb een hekel aan racisten maar in hun programma lees ik niks van racistisch . Alleen realistisch niks extreems . Wil je een voorbeeld geven aub ?

Y-Line
Y-Line10 mei 2022 - 16:10

@RVB Ah die RVB, ga je me nog uitleggen waarom de boeren weg moeten maar waarom je wel voor ongelimiteerde migratie bent?

r v b
r v b11 mei 2022 - 10:28

@jordy: mensen hun recht op asielaanvraag ontzeggen is extreem, en niet realistisch. Verschillende straffen voor mensen met meerdere nationaliteiten is racistisch.

sAt0Ri...
sAt0Ri...10 mei 2022 - 12:18

Gewoon helemaal niet meewerken. Laat ze het maar uitzoeken, ze hebben al veels te veel meegewerkt... En als het dan spaak loopt, platgooien die handel. Ze laten zich veels te makkelijk in de hoek drukken. Je ziet wat er gebeurt als de boel op Schiphol en in de havens platleggen. Dan gaan ze ineens hard lopen hoor. En schande dat ze ervan spreken - die rechtse moraalridders. Terwijl de grootste schande nog altijd voltrekt op het Binnenhof de afgelopen jaren toe nu toe. Dát is geen schande... Al

Halas
Halas10 mei 2022 - 10:18

De PvdA die zich laat gijzelen door de bon ton grachtengordel bakfietsers, die niets op hebben met 'arbeiders', maar alleen zetels zoeken voor meer draagkracht die ze zelf al 10 jaar niet krijgt. Die debiele 60 miljard waar de gewone mens best een netto loonsverhoging gefinancierd zou kunnen krijgen, want let op: Over 5 jaar willen we meer stikstof ivm benodigde gewasgroei... Dat is nl GL, leuke plannetjes die na 5 jaar nooit kloppen. Dag PvdA...

2 Reacties
vdbemt
vdbemt10 mei 2022 - 12:39

Hoe serieus moet je een reactie nemen waarin staat dat we over een paar jaar meer stikstof willen voor gewasgroei?!

Halas
Halas10 mei 2022 - 15:22

#rvb Lees voor de aardigheid het artikel in Science eens. Want hoe serieus neem je mensen die gewoon achter de massa aanlopen en zelf geen bal verstand hebben van stikstof.

Paul250371
Paul25037110 mei 2022 - 9:57

We zullen zien hoe recht de ruggen staan van Klaver en Co. Ik ben van oordeel dat er op geen enkel vlak moet worden samengewerkt met dit kabinet van rovers en leugenaars.

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed10 mei 2022 - 10:52

Domme reactie. Als je iets zinnigs kunt bereiken voor je achterban (bv een hoger minimumloon) moet je daar altijd serieus naar kijken. Daar hebben mensen meer aan dan het morele gelijk van salonsocialisten.

Miss Piggy
Miss Piggy10 mei 2022 - 8:48

Met alle uitdagingen waar we als land voor de staan, de klimaatcrisis, het gebrekkige vertrouwen tussen burger en overheid, toeslagen affaire etc etc etc is er denk ik wel ruimte voor een linkse/progressieve agenda. Het probleem is dat ik er niet heel vertrouwen in heb dat Klaver en Kuiken (mooie titel voor een kinderboek trouwens) de kiezer kunnen overtuigen. Ik twijfel niet aan hun intenties, maar wel aan hun charisma en overtuigingskracht. Zowel aan de PDVA als Groenlinks kleeft toch het idee dat partijen zijn voor de wel opgeleide stedeling. En niet (meer) voor mensen met lagere en lagere middeninkomens.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2022 - 13:38

Jouw mening over Klaver en Kuiken deel je met guurrechts. Ik neem aan dat je Rutte's beleid niet steunt, maar dat wel een man vindt die kiezers kan trekken? Waarom toch altijd die opmerking? Wat goed doet dat voor links?

Miss Piggy
Miss Piggy10 mei 2022 - 15:01

@stokkickhuysen. Nee, ik vind idd dat Rutte zijn langste tijd heeft gehad. Hij is een typische laissez faire premier, en gezien de geopolitieke omstandigheden hebben we daar totaal geen behoefte aan. Maar het aantrekken van kiezers lijkt me in een democratie toch wel redelijk de sleutel om je plannen werkelijkheid te kunnen maken.

Halas
Halas10 mei 2022 - 15:24

# Stock Ach daar is ie weer. Als t afwijkt van mainstream bon ton links dan is het guur rechts. U zou t prima doen in Rusland.

Y-Line
Y-Line10 mei 2022 - 16:11

@Stockkickhuysen 'Waarom toch altijd die opmerking? Wat goed doet dat voor links? ' Waarom zou Miss Piggy daar rekening mee moeten houden?

Ivan61
Ivan6110 mei 2022 - 8:29

Helemaal niet onderhandelen lijkt mij veel beter. Klaver heeft ervaring met onderhandelen met VVD en D66. Gun ze dat niet en laat ze ontslag indienen bij Willy.

youppie
youppie10 mei 2022 - 8:20

Het probleem met die hogere spaartaks is dat je het pensioen van vele ZZP-ers aan het plunderen bent. Wanneer iemand in loondienst is, kan deze zijn geld onder brengen bij een pensioenfonds. Die is vrijgesteld van elke vorm van vermogensbelasting . Een ZZP-er heeft deze mogelijkheid niet. Omdat hij niet onder een CAO valt, moet hij zijn pensioen zelf opsparen. Vroeger had een ZZP-er hier een pensioen BV voor. Deze mogelijkheid is onder Rutte 2 reeds gesneuveld. Nu kan hij alleen nog woekerpolissenafsluiten met een lijfrente of het zelf opsparen. Dit zelf opsparen/beleggen viel niet mee vanwege de lage rente. Nu de rente opkrabbelt, komt de regering het plunderen. Zorg daarom eerst voor een goede fiscale behandeling van het pensioen van ZZP-ers voordat je het gaat belasten. Ik verwacht overigens een grote kapitaalvlucht wanneer de gewenste vermogenstaks neerkomt op het confisceren van vermogen bij de burger. Zo gezellig is het niet meer in Nederland.

itsme3
itsme310 mei 2022 - 8:06

Het ziet er naar uit dat de PvdA en Groenlinks zichzelf weer buitenspel gaan zetten. Je zou verwachten dat ze inmiddels hun lesje wel geleerd zouden hebben.

Break on through
Break on through10 mei 2022 - 7:57

Hele goede standpunten natuurlijk. Laat VVD en CDA maar op z'n schreden terugkomen van de absurde welvaartsverdeling in dit land. Een hoger minimumloon, weg met de schijnconstructies, betaalbare huren en laten de klimaatdoelstellingen ook eens gewoon netje halen. \ Een betere toekomst voor iedereen!

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer10 mei 2022 - 8:55

We zullen nog wel moeten afwachten in hoeverre de PvdA en GL zullen blijven vasthouden aan hun eisen.

Y-Line
Y-Line10 mei 2022 - 16:12

@Break on through En dan vergeet je minder migratie nog, want je kunt niet én je klimaatdoelstellingen halen én betaalbare huren willen als er elke week ongeveer 1000 mensen Nederland binnenkomen.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop110 mei 2022 - 7:38

''PvdA en GroenLinks: geen steun voor kabinet zonder 'linkse en groene agenda''' Zo vermoeiend dat ''progressief'' rechtse geleuter van PvdA/GL. Het liedje zal uiteindelijk niet minder rechts zijn dan de laatste 10 jaar met ''progressief'' rechtse gedoogsteun van afwisselend GL, D66, PvdA, CU. In ruil voor een fooi als extra subsidie voor zonnepanelen op de villa o.i.d. De arme beneden modale helft van Nederland kan het wel schudden. De rijke boven modale helft van Nederland als onderwijzers/agenten hebben de dikke loonstijging al in de knip. Nu nog even afrekenen met de rest die de rekening mag gaan betalen. Per 1 juli alvast een een forse stijging van woonlasten. De jaarlijkse 2 miljard hypotheekcrisisverhuurbelasting die sociale huurders uit de mond moeten sparen moet natuurlijk ook onverminderd door. De AOW e.d. niet gekoppeld aan minimumloon. Etc.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mei 2022 - 13:41

Nog meer 'rechts geleuter' . Keep it coming Kees, het blijft een keer plakken.

vdbemt
vdbemt10 mei 2022 - 15:26

Als je ze vantevoren gaat beoordelen omdat jij denkt dat ze gaan doen wat jij niet wilt dat ze doen, zullen ze het nooit goed doen. Maar dat is niet de eerlijke beoordeling. Straks mag je ze beoordelen op wat ze echt, nu, gedaan hebben.

Gerygrr
Gerygrr11 mei 2022 - 10:07

De rijke boven modale helft van Nederland als onderwijzers/agenten hebben de dikke loonstijging al in de knip Hahahahahaha!

korheiden
korheiden10 mei 2022 - 7:36

Eens te meer blijkt hier de spagaat vanwege de verschillende samenstelling van Tweede en Eerste Kamer. Dat wordt volgend jaar weer anders na de Provinciale Statenverkiezingen. Ik vind dat de Senaat zich zou moeten beperken tot het inhoudelijk toetsen van wetsvoorstellen, een kamer van reflectie dus. Nu is het in feite een tweede Tweede Kamer.

Kuifje3
Kuifje310 mei 2022 - 7:22

Heel goed dat de problemen van steeds meer mensen inzake het niet meer rond kunnen komen benoemd worden. Bij het vinden van een oplossing is namelijk altijd consensus over welk probleem moet worden opgelost absoluut essentieel. Is dan een verhoging van het minimum de oplossing? Ik denk van niet. Het probleem wordt vooral veroorzaakt door de enorme lastendruk die de overheid heeft veroorzaakt plus de snel stijgende inflatie. Het met 40% laten stijgen van de minimumlonen versterkt de inflatie en maakt het probleem uiteindelijk groter. Wat moet er gebeuren? Ik zou zeggen dat er aan andere knoppen gedraaid moet worden: BTW kan terug naar 6%, Gemeentelijke belastingen moeten bevroren worden, accijnzen terug naar het niveau van 10 jaar geleden, kosten voor scholing omlaag, enzovoorts, enzovoorts. Kaag en consorten roepen te pas en te onpas dat ze naar één Europa willen, nou ga dan in ieder geval de lastendruk terug laten lopen naar het Europese gemiddelde. Als de lastendruk omlaag kan dan kan ook die hele wirwar aan toeslagen herbezien worden. Maak het systeem weer simpel!

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr10 mei 2022 - 14:16

Toeslagen afschaffen inderdaad! Maak de ambtenaren vrij en laat ze werken voor de benadeelde ouders en hun fouten herstellen. Ooit zijn wij voor de gek gehouden door de PvdA. Paars ging regeren en om in de Eu niet uit de toon te vallen en te veel migranten hierheen te trekken moest de sociale welvaartsstaat afgebroken worden. Helaas ging men voorbij aan de menselijke natuur. Men had eigen initiatieven afgestaan aan door de overheid georganiseerde instanties. Jeugdzorg, bijstand, bejaardenzorg, buurthuiswerk. De vuilnis werd opgehaald, de doktershulp en medicijnen waren naar inkomen betaald (ziekenfonds), sociale woningbouw en energie kon men zelfs als minima betalen. Overal zien we de afbraak. Mensen, die twee inkomens nodig hebben om nog te kunnen wonen en eten moeten zelf voor van alles en nog wat gaan zorgen. Zelf doen wordt opgedrongen. Instanties zijn onbereikbaar. Schuiven problemen door. Wie lang genoeg heeft geleefd en de afbraak aan den lijve voelt gaat extra in verzet. Europa is niet schuldig, wel het laten afromen van onze welvaartsstaat ten gunste van Europa. Laat de idealisten de prijs betalen, geef het goede voorbeeld!