Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Puigdemont geeft zich niet gewonnen, wil officieel referendum

  •  
31-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
37932948592_8d6c3a4889_z
Oud-premier van Catalonië, Carles Puigdemont, heeft vanuit België aangekondigd dat hij van de Catalaanse verkiezingen een keuze wil maken tussen twee regeringen: de Spaanse regering van Rajoy, of zijn eigen Catalaanse regering in ballingschap. In feite zouden de verkiezingen dan als officieel referendum kunnen gelden over het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. Puigdemont zal de uitslag, ook als deze in het voordeel van Spanje is, respecteren.
Puigdemont gaf vanuit België een persconferentie waarin hij zei de uitslag van de verkiezingen van 21 december te respecteren. Ook vroeg hij de regering van Spanje hetzelfde te doen, om te voorkomen dat er sprake zou zijn van eerste tweederangs burgers, schrijft de Volkskrant.
Op 1 oktober organiseerde Catalonië een referendum, dat door de Spaanse regering verboden was. Op 27 oktober riep de deelstaatregering de onafhankelijkheid uit, waarna de Spaanse overheid de regering aan de kant zette met een beroep op grondwetsartikel 155. Inmiddels is Puigdemont naar België gevlucht, vanwaaruit hij vanuit ballingschap wil regeren. De oud-premier zegt dat hij slechts gevlucht is om te voorkomen dat ambtenaren gedwongen worden te kiezen tussen de ene en andere regering, voorts hangt hem maximaal 20 jaar gevangenisstraf boven het hoofd wegens ‘rebellie’.
Het Spaanse hooggerechtshof heeft Puigdemont en dertien andere leden van de afgezette regering opgeroepen: zij moeten donderdag voor de rechter in Madrid verschijnen. Ze zijn aangeklaagd wegens onder meer rebellie, opruiing en misbruik van publiek geld. De onderzoeksrechter wil hen nu twee dagen ondervragen, waarna wordt besloten of zij in vrijheid of in de gevangenis hun rechtszaak moeten afwachten.
Veertien andere aangeklaagde oud-bestuurders moeten binnen drie dagen met 6,2 miljoen euro over de brug komen. Het illegaal verklaarde referendum, dat met belastinggeld is opgezet, zou zoveel gekost hebben. Er zou dus belastinggeld misbruikt zijn, dat nu teruggevorderd wordt.
Als Puigdemont weigert in Spanje voor de rechter te verschijnen, kan Madrid Brussel om uitlevering vragen. Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg zou dat België nog meer in verlegenheid brengen, nu Puigdemont het land heeft gekozen voor zijn ballingschap.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.