Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Protestleider Suriname vrijgelaten: 'Strijd zal doorgaan'

  •  
28-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
598 keer bekeken
  •  
ANP-462997541

De Surinaamse protestleider Stephano Biervliet, ook wel bekend als Pakittow, is vrijgelaten. Hij is de organisator van het protest tegen de regering van 17 februari, dat uitliep op rellen. Biervliet had zichzelf gemeld op het politiebureau en heeft in totaal tien dagen vastgezeten.

Bij het antiregeringsprotest bestormden de demonstranten het parlement in Paramaribo. De lobby van het gebouw werd vernield en de ruiten werden ingeslagen. Ook werden winkels en tankstations leeggeplunderd.

Biervliet had al laten weten niets met de chaos te maken te hebben. "Er was aangegeven dat ik moordpogingen had gedaan, diefstal, plunderingen, brandstichtingen. Mevrouw, van waar ik kom, ben ik niet zo opgevoed hoor", aldus Biervliet tegen correspondent Nina Jurna na zijn vrijlating.

De protestleider wenste de getroffen ondernemers ‘’veel kracht en power’’. ‘’Dat is nooit mijn intentie geweest. Plunderingen en diefstal zitten niet in mijn systeem.’’ Ook uitte hij kritiek op de veiligheidsdiensten en de politie. “Bij alle plunderingen in de stad was er niet eens een militair, niet eens een politieagent. Hun voorbereiding was bar slecht. Ze hebben gefaald."

De strijd zal volgens Biervliet doorgaan zolang de prijzen niet dalen, de wisselkoers niet zakt en de koopkracht niet omhoog gaat. Zijn advies aan de Surinaamse president Santokhi: ‘’Aan de president wil ik zeggen, je moet ook naar de mensen gaan, in de wijken gaan, in de getto gaan, bij de moffina's gaan, naar de districten gaan om te kijken of de mensen te eten hebben. Want de mensen hebben geen eten op tafel."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.