Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Poolse vrouwen wijken uit naar Nederland voor abortus

  •  
02-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
Solidarity protest for abortion in Poland

© At the Koekamp in The Hague, The Netherlands, proponents express their support for the protests in Poland against the changes in the abortion law and for access to legal abortion, November 8,

Nu abortus in Polen nagenoeg onmogelijk is geworden, wijken Poolse vrouwen uit naar het buitenland. De afgelopen weken klopten ook 45 vrouwen in Nederland aan voor hulp, meldt de NOS op gezag van de vrijwilligersorganisatie Abortion Network Amsterdam.
"Nederland is een belangrijk uitwijkland voor Poolse vrouwen, omdat de abortusmogelijkheden hier ruimer zijn dan bijvoorbeeld in buurland Duitsland. Daar mag een abortus worden uitgevoerd tot 12 weken na de bevruchting. In Nederland ligt de wettelijke grens op 24 weken."
De Poolse vrouwen moeten voor ze naar Nederland afreizen wel eerst toestemming krijgen van een arts, omdat er in Nederland een verplichte bedenktijd van vijf dagen bestaat voor het laten uitvoeren van een abortus.
These days are really busy for ANA, still dealing with the wave of new cases coming in over the weekend after Poland’s…

Meer over:

polen, abortus, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

Grijstint
Grijstint3 dec. 2020 - 11:02

Not youre DNA. Not youre body. Not youre right.

Fredje3
Fredje32 dec. 2020 - 12:54

Ik schrik van die 24 weken. Ik vind dat erg oud. Dit is naar aanleiding van onderzoeken uit 2010 die in 2015 weerlegt zijn. Babies zijn vanaf week 22 al levensvatbaar, dus het beeindigen van de zwangerschap daarna lijkt mij gewoon het doden van een levensvatbaar mens. Ik ben zeker niet teen abortus, term baas in eigen buik vind ik dan wel weer ongepast omdat er wel verwacht wordt dat andere mensen daarvoor gaan betalen, maar 24 weken vind ik zeker te laat.

4 Reacties
Zandb
Zandb2 dec. 2020 - 13:49

Fredje Dat zal zijn maar waar trekt u de grens dan? En waarom daar?

Karingin
Karingin2 dec. 2020 - 14:14

Nog een keer: dat is een zeldzaamheid en gebeurt vrijwel altijd op medische gronden. Lees je verdomme nou eens in voor je je gratuite mening de wereld in slingert

badgast
badgast2 dec. 2020 - 14:20

zeggen dat een foetus buiten de baarmoeder levensvatbaar is, is zacht gezegd discutabel. Een linkje om je in de materie in te lezen: https://www.bpas.org/get-involved/campaigns/briefings/premature-babies/

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2020 - 23:09

Bij 22 weken zwangerschap of later worden er geen gezonde levensvatbare kinderen geaborteerd. Laat dat nou eens doordringen. https://www.lzalp.nl/informatie/juridisch-kader/zorgvuldigheidseisen

Pater
Pater2 dec. 2020 - 11:04

Die strengere wetgeving geldt daar nog niet en hopelijk komt het nooit zo ver. De stroom wordt anders héél groot. "De Poolse vrouwen moeten voor ze naar Nederland afreizen wel eerst toestemming krijgen van een arts, omdat er in Nederland een verplichte bedenktijd van vijf dagen bestaat voor het laten uitvoeren van een abortus." Het alternatief is: hier vijf dagen wachten. Als dat een reële belemmering wordt: desnoods geld voor inzamelen.

1 Reactie
Pater
Pater4 dec. 2020 - 17:23

Abortus uit het strafrecht, schrappen van de verplichte vijf dagen bedenktijd. Een motie van wantrouwen t.o. vrouwen.

ADB2
ADB22 dec. 2020 - 9:33

Even voor de beeldvorming; 24 weken oude foetus is al een half jaar aan het ontwikkelen en al helemaal compleet. Dan is een etische afweging wel op zijn plaats. Is het moord of abortus? Als je baas in eigen buik wilt zijn, moet er ook verantwoording voor genomen worden.

11 Reacties
Pater
Pater2 dec. 2020 - 11:06

Baas in eigen buik betekent: baas in eigen buik. 24 weken is trouwens geen half jaar.

Zandb
Zandb2 dec. 2020 - 11:10

ADB Ach, wat klinkt dat weer logisch. En simpel. Maar u omzeilt natuurlijk wel de vraag, waar u dan de grens wilt leggen. Wanneer is er dan feitelijk aantoon- of bewijsbaar sprake van (zelfstandig?) leven?

M89
M892 dec. 2020 - 11:29

@Zandb Ik zou zeggen vanaf het moment dat er neurologische activiteit is. "Zelfstandig" doet er mi niet toe. Toch ben ik van mening dat de vrouw een keus gelaten moet worden. Zo kan zij bijvoorbeeld de anticonceptiepil slikken, andere anticonceptiva als het spiraaltje of een condoom gebruiken. Anders is er nog de morning-after pil of het plaatsen van een spiraaltje voordat het embryo zich in de baarmoederwand nestelt. Als je verzaakt hebt om ook maar één van deze keuzes te maken, heb je mi al gekozen om de zwangerschap te volbrengen. Op dit punt is het niet enkel meer het lichaam van de moeder waar over beslist moet worden. Je kunt dan niet plots van gedachten veranderen en besluiten de zwangerschap toch af te breken; dat station is dan al lang gepasseerd. Enige nuance is natuurlijk op zijn plaats in gevallen van minderjarigen, sexueel geweld en medische complicaties.

Norsemen
Norsemen2 dec. 2020 - 12:28

@M89 Prima dat je voor jezelf een grens stelt wanneer je wel of geen abortus zou laten uitvoeren. Als je het maar uit je hoofd laat om dit voor anderen te willen bepalen. En als jij neurologische activiteit als bewijsbaar zelfstandig leven ziet en dat als grens stelt zal je ook tegen het doodslaan van een vlieg zijn toch?

DaanOuwens
DaanOuwens2 dec. 2020 - 12:58

@ M89 Jij schrijft: Als je verzaakt hebt om ook maar één van deze keuzes te maken, heb je mi al gekozen om de zwangerschap te volbrengen. Mooi dat je mi schrijft. Mijns inziens dus. Daarmee geef je aan het je beseft dat het jouw mening is. Dus als je zelf beslist dat 24 weken te laat is, is dat prima, abortus is geen plicht. Als je vindt dat je vrouw/dochter/moeder te laat is prima. En met het besluit van andere vrouwen heb jij je dus niet te bemoeien. Dat gaat jou niets aan. Wel fijn dat je dat zelf beseft.

M89
M892 dec. 2020 - 13:23

@Norsemen @DaanOuwens Een maatschappij heeft als plicht op te komen voor haar zwakste leden. Het is vanaf het moment van neurologische activiteit niet enkel de moeder die een keuze te maken heeft, maar ook het ongeboren kind zelf. Omdat dit kind niet zijn of haar eigen belangen kan verdedigen, dient de staat deze taak op zich te nemen. De moeder heeft trouwens, zoals ik eerder stelde, al een keuze gemaakt door het zo ver te laten komen dat abortus "nodig" is. Kunt u een reden noemen anders dan een gratuit "haar lichaam haar keuze" waarom abortus tot 24 weken zou moeten worden toegestaan? P.S.: Een ongeboren kind met een vlieg vergelijken, zum kotzen!

Zandb
Zandb2 dec. 2020 - 14:02

m89 Misschien er vaart u dat als flauw, maar wanneer is er voor u enige neurologische activiteit, dan? Ik bedoel, kunnen we dat meten? En moeten we dat meten? En wat onderscheid dan de neurologische activiteit in deze van bv dierlijke neurologische activiteit? En waarom is het verhinderen dat er leven ontstaat minder erg, dan dat je neurologische activiteit verhindert om uit te groeien tot een kind?

Karingin
Karingin2 dec. 2020 - 14:08

Hou toch 's op met die onzin, slechts 18% van de abortussen vindt plaats in 't 2e trimester en dat wordt echt niet gedaan uit lichtzinnigheid - er is dan echt een noodsituatie. Denk je nou echt dat een vrouw die al meer dan 3 maanden zwanger is, gewoon maar ff denkt; ah nee toch maar niet, weg ermee. Dat denkt sowieso geen enkele vrouw, op een enkele uitzondering na misschien. Er is ook altijd arts bij betrokken en er geldt een bedenktijd, zo makkelijk gaat het echt niet. Dus rot op met je moord, die ethische afweging wordt meer dan voldoende gemaakt

Karingin
Karingin2 dec. 2020 - 14:10

Overigens is in de wet precies vastgelegd wanneer het om moord zou gaan: "Artikel 82a van het Wetboek van Strafrecht bepaalt echter dat "het doden van een vrucht die naar redelijkerwijs verwacht mag worden in staat is buiten het moederlichaam in leven te blijven" gelijk staat aan "een ander, of een kind bij of kort na de geboorte, van het leven beroven".

Norsemen
Norsemen2 dec. 2020 - 16:05

@M89 Jij gebruikt neurologische activiteit als argument, ik niet. En een vlieg is meer bewust van zichzelf dan een ongeboren kind.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2020 - 18:13

Een ongeboren kind is geen lid van de samenleving.

GoudenBergen
GoudenBergen2 dec. 2020 - 9:16

"Nederland is een belangrijk uitwijkland voor Poolse vrouwen, omdat de abortusmogelijkheden hier ruimer zijn dan bijvoorbeeld in buurland Duitsland. Daar mag een abortus worden uitgevoerd tot 12 weken na de bevruchting. In Nederland ligt de wettelijke grens op 24 weken." In veel Europese landen is men inderdaad een stuk voorzichtiger en zijn tweede trimester abortussen niet toegestaan. Het gaat uiteindelijk toch om het doden van een ongeboren kind.

3 Reacties
Zandb
Zandb2 dec. 2020 - 11:14

Bergen Inderdaad. Je doodt ongeboren leven, of wat ooit een kind zal zijn als het geboren is. Drie vragen: 1. Vanaf welk moment, dood je dan geen ongeboren leven? 2. Waarom is het erg, dat er ongeboren leven gedood wordt? 3. Wie bepaalt dat dat erg is?

Karingin
Karingin2 dec. 2020 - 14:00

Dat gebeurt dan ook zelden hè, en vrijwel uitsluitend op medische gronden. Dat weet je wel, maar jullie halfbakken pro-lifers framen abortus nou eenmaal graag als babymoord

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 dec. 2020 - 23:34

GoudenBergen 2 december 2020 at 10:16 [ Het gaat uiteindelijk toch om het doden van een ongeboren kind. ] Ondertussen vind jij het dan weer heel normaal om de geboren kinderen van kip, koe en varken op te eten. Onderzoek uitvoeren op geboren kroost vind je ook helemaal okay. Als het geboren leven al niet beschermwaardig is, waarom zou het ongeboren leven dan wel beschermd moeten worden? Sterker nog: waarom zouden de rechten van de ongeboren vrucht zwaarder moeten wegen dan de rechten van de geboren moeder?

nikita72
nikita722 dec. 2020 - 8:58

Er is nog iets aan de hand: abortus is in Duitsland officieel toegestaan, maar er zijn niet veel artsen die het doen, en ze mogen nauwelijks bekend maken dat ze abortussen plegen. Ik denk dat dat een grotere rol speelt dan die 12 of 24 weken.

3 Reacties
Pater
Pater2 dec. 2020 - 11:18

Wist ik niet. CDU heeft natuurlijk heel wat meer regeringsjaren achter de rug dan de SPD, daar zal het wel door komen. Duitsland is toch ook hard aan het ontkerkelijken. In totaal gelooft ongeveer de helft van de Duitsers in „een God.” In 2005 was dat nog twee derde.

Karingin
Karingin2 dec. 2020 - 13:57

In Nederland is abortus formeel ook nog strafbaar, maar artsen hebben een strafuitsluitingsgrond

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2020 - 18:21

Sinds de nazi-tijd is het in Duitsland artsen verboden openlijk informatie te geven over abortus, terwijl abortus wel legaal is. Op overtreding staat een fikse boete. Het is ook moeilijk om aan het adres van een arts te komen die bereid is een abortus uit te voeren. https://nos.nl/artikel/2229377-informatie-geven-over-abortus-in-duitsland-6000-euro-boete.html

o u wisbaar
o u wisbaar2 dec. 2020 - 8:32

Zeer logisch gevolg. Polen is nu eenmaal voor 95 % katholiek en daar word deze Godsdienst een stuk fanatieker beleefd dan wij dat hier in Nederland doen en abortus is nu eenmaal niet te verenigen met het katholieke geloof. Vervelend voor de vrouwen welke het betreft maar het is nu eenmaal zo.

10 Reacties
harmmeijer
harmmeijer2 dec. 2020 - 8:57

@ o zo Een reactie waar de onverschilligheid en respectloosheid voor vrouwen vanaf spat.

Zandb
Zandb2 dec. 2020 - 11:19

wisbaar Vervelden voor die vrouwen 'welke' in zo'n moslimdictatuur niets maar dan ook niets mogen en van alles maar dan ook van alles moeten. Vervelend voor die vrouwen 'welke' mishandeld worden, maar het is nu eenmaal zo. Vervelend voor u, dat u zo onnozel reageert maar het is nu eenmaal zo.

Pater
Pater2 dec. 2020 - 11:26

@O u Slaat nergens op. Mensen die katholiek zijn nemen zeker niet automatisch het standpunt van de kerk over. Er is massaal verzet tegen die nieuwe regelgeving en die is dan ook uitgesteld, PIS is bang voor electoraal verlies. En het gaat om hoogstens 90% waarvan maar de helft regelmatig naar de kerk gaat. Zelfs daar. @Merel Ozo.

o u wisbaar
o u wisbaar2 dec. 2020 - 12:00

Grappig de reacties onder mijn stelling. Natuurlijk ben ik niet zo onverschillig maar als we het over vrouwenrechten hebben m.b.t. het katholieke geloof of een Europees land mag er vol op het orgel gegaan worden. Zodra we het hebben over vrouwenrechten hier in Nederland in verhouding tot een ander geloof mag alles. Zie de Boerka, zie de hoofddoek en zie de besnijdenis van jonge kinderen. Een slechte vergelijking want dat is natuurlijk vrijwillig, net zo vrijwillig als de Poolse vrouwen want die hebben ook stemrecht en hadden tenslotte op een andere partij kunnen stemmen

DaanOuwens
DaanOuwens2 dec. 2020 - 13:02

@ o u wisbaar Jij schrijft: Zodra we het hebben over vrouwenrechten hier in Nederland in verhouding tot een ander geloof mag alles. Grappig. Het gaat hier om Poolse vrouwen en abortus. En jij moet toch je moslims haat nog even laten zien. Bijzonder dat je dat blijkbaar nog belangrijker vind dat het rechts op leven van het ongeboren kind. Volgens mij is het een grote warboel in het hoofd van de extreem rechtse Nederlander. Maar dat is de afgelopen weken wel gebleken. Ben je er al uit of je voor of tegen Baudet stemt?

Zandb
Zandb2 dec. 2020 - 14:11

wisbaar Helemaal niet grappig die denkwijze van u. Dat vrouwen er voor kiezen om een hoofddoek te dragen, waarom heb u daar een probleem mee? (Met dwang hebben de meeste mensen problemen, maar wanneer is er dan sprake van dwang?) Dat ouders hun kinderen opvoeden, daar hebt u problemen mee? En dat er meer mensen op een partij stemmen die tegen abortus is, kan je mensen die voor abortus zijn toch niet aanrekenen. Trouwens, wie zou er nu tegen abortus zijn en toch op een partij stemmen die er tegen is? Niets grappig aan, dat soort krommeneringen.

o u wisbaar
o u wisbaar2 dec. 2020 - 14:40

@Daan en Zandb Dat is precies de reden waarom er geen normale discussie mogelijk is. Zodra je kritisch bent op een prehistorisch geloof met zijn prehistorische gebruiken ben je een hater. Als je foto's uit de jaren 70 uit Iran en Afghanistan ziet, zijn de vrouwen toch anders gekleed. Waarschijnlijk lopen ze nu niet geheel vrijwillig met dit soort kleding. De vergelijk met Polen gaat wel degelijk op (net als Ierland overigens) omdat het abortusstandpunt van die landen voornamelijk door het geloof is ingegeven. Laat duidelijk zijn dat ik ook tegen de prehistorische uitwassen van het Christendom ben, maar dat is hier geen probleem Ik wilde slechts de hypocrisie van enkele van de reageerders hier aankaarten en dat is redelijk gelukt dunkt me

Norsemen
Norsemen2 dec. 2020 - 16:12

"Ik wilde slechts de hypocrisie van enkele van de reageerders hier aankaarten en dat is redelijk gelukt dunkt me" Het grappige is dat jij waarschijnlijk niet doorhebt dat het je wel is gelukt om aan te tonen dat enkele reageerders hypocriet zijn maar dat dit niet de reageerders zijn die jij bedoelt.

Zandb
Zandb2 dec. 2020 - 18:50

wisbaar Waar heb ik u een "hater" genoemd? U komt gewoon met bizarre redeneringen die niet kloppen. Dat leg ik u uit en ik maak u duidelijk, dat ik me stoor aan het woordje "grappig", wanneer iemand die de plank zo misslaat dat gebruikt. Ik laat u zien waarom u hypocriet bent. U duldt geen tegenspraak in hoe u uw kinderen opvoedt en wat u een kind aan laat doen of niet. Wanneer u vindt, dat uw vierjarige al op zwemles moet, terwijl hij daar geen zin in heeft, houdt niemand u tegen. Waarom bemoeit u zich met de opvoeding van anderen? Dat jongentjes besneden worden, dat is net zo erg, als dat een kind een prik krijgt. U doet alsof er sprake is van kindermishandeling?

Pater
Pater4 dec. 2020 - 17:31

"De vergelijk met Polen gaat wel degelijk op (net als Ierland overigens) omdat het abortusstandpunt van die landen voornamelijk door het geloof is ingegeven." Vandaar zeker dat abortus in Ierland sinds het referendum in 2018 is toegestaan. 66,4% van de Ierse stemmers was voor. En de grote angst van PIS is, dat het in Polen ook die kant opgaat, katholiek of niet.