De Schilderswijk, gelegen in Den Haag, is een wijk vol leven, kleur en diversiteit. Het is echter geen geheim dat deze gemeenschap de afgelopen jaren met tal van uitdagingen en problemen te maken heeft gehad. Wat des te opvallender is, is dat politici de Schilderswijk lijken te mijden in de aanloop naar de aankomende verkiezingen op 22 november. Sommigen beweren dat dit te maken heeft met gevoelige kwesties, zoals de oorlog in Gaza en de standpunten van Nederlandse politici en enkele specifieke partijen met betrekking tot dit conflict. Dit roept echter een dringende kwestie op die onze aandacht verdient.
De Schilderswijk is een smeltkroes van culturen en achtergronden waar Nederlanders van verschillende komaf zij aan zij samenleven. Het is een buurt die het potentieel heeft om externe conflicten te importeren, maar desondanks zijn de bewoners opmerkelijk bedreven in het omgaan met deze uitdagingen en het behouden van sociale cohesie. In tijden van internationale spanningen is het van cruciaal belang dat politici in contact blijven met de bewoners van de Schilderswijk en actief deelnemen aan het oplossen van lokale problemen.
Het mijden van de Schilderswijk vanwege gevoelige standpunten over het Midden-Oosten is geen oplossing. Politici zouden juist het gesprek moeten aangaan met de bewoners en begrip moeten tonen voor hun zorgen en behoeften. Het is essentieel dat politici betrokkenheid tonen bij alle gemeenschappen in Nederland, ongeacht hun achtergrond of opvattingen.
Gelukkig zijn er politieke partijen die zich wel inzetten voor de Schilderswijk en vergelijkbare gemeenschappen. Deze inspanningen verdienen erkenning en aanmoediging. In aanloop naar de verkiezingen op 22 november is het moment aangebroken voor politici om hun betrokkenheid bij de Schilderswijk en soortgelijke gemeenschappen te tonen. Het vermijden van problematische kwesties, zoals de situatie in Gaza, is begrijpelijk, maar het mag nooit een excuus zijn om gemeenschappen te negeren die hun stem willen laten horen.
Het is hoog tijd dat de Schilderswijk niet langer wordt genegeerd door politici, maar wordt gezien als een kans om een dieper inzicht te verkrijgen in de diverse behoeften van de Nederlandse samenleving. Laten we hopen dat de komende verkiezingen een keerpunt zullen zijn en dat politici actief deelnemen aan de dialoog met de bewoners van de Schilderswijk, ongeacht de gevoelige kwesties die spelen in de wereldpolitiek.
In de aanloop naar deze verkiezingen, moedig ik politici aan om te luisteren naar de stem van de Schilderswijk en samen te werken aan een inclusiever en veerkrachtiger Nederland.
al in 2014 is er door schilderswijk en gemeenteraad nadrukkelijk gevraagd om rust. Bart van Kent, SP-fractievoorzitter, riep op tot rust voor bewoners en ondernemers in de Schilderswijk. Haagse Stadspartij: “Rust voor de Schilderswijk” en ook na de diverse zaken die in de jaren erna gebeurden, was de wanhopige vraag uit de wijk om alsjeblieft rust te creeren. Zonder, noem eens wat, politici die met kranten erbij de "sharia driehoek" gingen bekijken. Op een gegeven moment kwamen ze tot uit amsterdam naar de schilderswijk om rellen los te trekken. (Voor een feit wat in de wijk zuiderpark had plaatsgevonden). Nu weer stevig op het orgel gaan omdat politici de wijk met rust laten? Dat vind ik dan wel een beetje flauw.
De oude stadswijken in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zijn door de PvdA min of meer cadeau gedaan aan partijen als Denk, Bij1 of de lokale partijen. Omdat de PvdA mensen met een bi-culturele achtergrond sinds een paar jaar niet erkend als zijnde hun achterban. De PvdA heeft nadrukkelijk gekozen voor de zogenaamde traditionele achterban die zichzelf al jaren niet meer identificeerde als achterban van de PvdA. Door deze historische en strategisch miscalculaties is de PvdA een partij in de marge geworden, die nog maar 1 redding voor zich ziet, namelijk fuseren met GL. Nou succes ermee 👍🏿
Veel inwoners van de Schilderswijk mogen niet eens stemmen dus worden ze logischerwijs overgeslagen door politieke partijen die stemmers werven.
Mooi dat politiek Den Haag de schilderswijk behandeld zoals zij dat doen met alle andere wijken in heel Nederland.
Nu woon ik in het Statenkwartier maar ook hier moet ik de eerste politicus nog zien. Zou het gebrek aan aandacht misschien (ook) komen omdat het voor politici veel interessanter is om hun boodschap via oude en nieuwe media te verspreiden? Canvassen klinkt leuk, maar is niet efficiënt. Daarnaast loop je het risico op scheldpartijen als je een verklaard tegenstander van jouw partij treft.
Ik weet niet of er sprake is van gemeenschapszin in de Schilderswijk, maar ik kan me niet voorstellen dat de bewoners zich zouden lenen voor een politiek foto momentje.
De Schilderswijk is in de jaren veranderd in een stuk midden oosten in Den Haag, daar is niets Nederlands meer aan, er gelden andere normen en waarde, aangezien het er zo,n concentratie is van nieuwkomers uit het midden oosten is integratie geen issue meer, het is een eigen cultuur geworden, de Nederlandse politiek leeft daar nauwelijks, men kijkt naar al Jazeera en volgt de politiek in het land van herkomst, iedere stad heeft inmiddels zo,n wijk gecreëerd, er zijn nog geen Brusselse of Parijse toestanden maar het zijn net zo goed banlieues waar het broeit, eerst ingangen vinden voordat men daar vrolijk gaat flyeren.
Wat heeft de eigen partij van de schrijver, de PvdA, aan initiatieven ondernomen om de Schilderswijk weer gezellig te maken?
Je ziet dat in alle wijken met veel nieuwkomers: het gebrek aan interesse is wederzijds en er wordt nauwelijks gestemd. De tijd dat die mensen iets bij links te zoeken hadden is voorbij: met veel van eigen trots ‘kijk ons eens’ vindt elitair links dat nieuwkomers verwelkomd moeten worden, zolang je jezelf daardoor maar erg deugend, ruimdenkend en verheven kan voelen, en daarna laat je ze de pest krijgen in afgeleefde rotwijken.
Kit Ach gut toch: En nou heeft links het ineens gedaan in een zo gestadig rechtser wordend Nederland?
Wát een gelul, jij komt duidelijk nooit in dat soort wijken. Er zijn juist vaak allerlei initiatieven en ontmoetingsplaatsen....ach laat maar, je bent toch gewoon een onderbuikse boze burger. Good luck with that
Vroeger of te wel vroegeh kwam ik er nog wel eens in de Schilderswijk en bezocht ik de Haagse markt. De laatste keren voelde dat niet meer goed. Denk dat ik als witkop daar volledig uit de toon viel. Jammer maar het is niet anders. Op de Haagse markt wordt weinig gedaan aan de Nederlandse taal, het zijn hoofdzakelijk talen die ik niet spreek of versta. Deze vervreemding heeft ook invloed op het stemgedrag de opkomst was slechts 30 % voor de gemeenteraad verkiezingen en de opkomst voor de Turkse presidentsverkiezingen met steun aan Erdogan is hoger. De Schilderswijk heeft onevenredig veel laaggeletterdheid een hoge werkeloosheid en veel mensen hebben een uitkering. Al met al heel rechts politiek Nederland heeft daar niets te zoeken. De kleine linkse christelijke partijen gaan er ook niet heen wat overblijft is een kleine groep linkse partijen, en gezien de mate van opkomst is het voor die ook niet echt interessant. De Schilderswijk waarbij een zo'n groot deel van de bevolking van buitenlandse afkomst is sluit zichzelf buiten. Met respect voor de heer Taheri, maar het is trekken aan een dood paard, met dank aan het bar slechte beleid van de overheid die niets zag in spreiding van de nieuwe Nederlanders. Maar ze allemaal lekker bij elkaar hebben gestopt in een toch al kwetsbare wijk.
Hans U stelt: " De laatste keren voelde dat niet meer goed. Denk dat ik als witkop daar volledig uit de toon viel." Kun je nagaan hoe welkom buitenlanders zich moeten voelen in ons land. Ik bedoel, het feit dat dingen nogal eens zijn zoals ze zijn, zou toch voor iedereen aanleiding moeten zijn om zich te conformeren. Je kunt je er natuurlijk ook altijd voor inzetten om veranderingen aan te brengen. Maar, zoals in dit geval, de schuld geven en kwalijk nemen dat het is zoals het is, dat vind ik wel heel zwak.
Het kan allemaal wel waar zijn over de Schilderswijk, maar, wat mij stoort is -niet alleen in dit artikel- dat er heel vaak vanuit een vooringenomenheid wordt geredeneerd terwijl de lokale realiteit wekelijks wijzigt en zich aanpast. Dat is dat generaliseren en statistiek heel vaak leidt tot een brei waar je alle kanten mee op kunt. Het is -imo- afstand nemen van lokale bevolking en hen ontnemen van identiteit.
Het wordt hier als iets bijzonders gepresenteerd dat politici de Schilderwijk mijden deze verkiezingen, maar is deze wijk dan zo bijzonder? Ik heb mijn hele leven nog nooit een landelijk politicus in mijn wijk gezien, en volgens mij is dat voor de meeste mensen zo.
Er zijn toch geregeld politici die zich gretig laten filmen op de haagse markt. van links tot rechts. je moet Adri Duivesteijn daar trouwens toch ooit hebben gezien.
Er is geen enkele reden om de Schilderswijk, m.i. typisch, in een soort slachtofferrol voor te stellen waar minder dan andere gemeenschappen naar omgekeken wordt. Problemen zijn er legio en die zijn wel degelijk eerstens diverse groepen en vooral individuen zelf aan te rekenen in plaats van de eeuwige boze buitenwereld.
Stagediscriminatie is niet deze mensen aan te rekenen maar het structureel wegkijken daarvan, de vele effecten die dat heeft op ontwikkeling, door mensen als jij.
Gemeenteraadsverkiezingen 2022 opkomst Schildersbuurt/Schilderswijk: 31,36% https://uitslagen.denhaag.nl/gemeenteraadsverkiezing_2022/wijken/schildersbuurt