Joop

Politie smoort woonprotest, in andere landen heet dat gewoon repressie

  •  
18-10-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
IMG_8799

© foto: Francisco van Jole

Noem me naïef maar ik denk dan in eerste instantie dat er iets gebeurd moet zijn, dat er een reden is voor dit machtsvertoon. Maar langzaam werd duidelijk dat daar geen sprake van was.
Er gebeurde iets geks op weg naar de Markthal, om maar eens een bekende filmtitel te gebruiken. Zondag verzamelden zich op Rotterdam-Zuid duizenden mensen om te protesteren tegen de wooncrisis. Een bont gezelschap van studenten tot gezinnen, van senioren tot arbeidsmigranten. Ook Lillian Marijnissen was van de partij. Huizen voor mensen, niet voor winst, daar ging het om.
Er was een manifestatie met inspirerende sprekers, zoals een activiste uit Berlijn die vertelde hoe ze daar met een miljoen stemmen glansrijk een referendum wonnen om het woningbezit van vastgoedmagnaten die de prijzen opdrijven te onteigenen. Daarna vertrok de strijdbaar maar vrolijk zingende en scanderende menigte voor een ruim drie kilometer lange mars naar de Markthal op de andere oever van de rivier. Althans dat was de bedoeling.  
Op de Erasmusbrug kwam de stoet plots tot stilstand. Een leger ME’ers versperde de weg en omsingelde een groep van enkele tientallen demonstranten.
Noem me naïef maar ik denk dan in eerste instantie dat er iets gebeurd moet zijn, dat er een reden is voor dit machtsvertoon. Maar langzaam werd duidelijk dat daar geen sprake van was. Een agent vertelde  dat de politie een groep demonstranten preventief wilde arresteren. In andere landen heet dat repressie. De rest van de demonstratie zou ondertussen gewoon door moeten lopen.
Ik weet niet wat het gemiddelde IQ bij het Rotterdamse korps is maar zo werkt dat niet. Je kunt niet zonder duidelijke aanleiding deelnemers aan een mars die draait om solidariteit oppakken en dan denken dat de rest het daar bij laat zitten. Nooit gehoord van de Drie Musketiers? Een voor allen, allen voor een. Dát is solidariteit.
Eindeloos werd de politie gevraagd de groep, die niets gedaan had, vrij te laten. De demonstranten benadrukten voortdurend dat ze geen geweld wilden. Wij zijn vreedzaam, wat zijn jullie? riepen ze uit volle borst tegen de op oorlogssterkte uitgerukte oproerpolitie. Even verderop stond naar verluidt zelfs een waterkanon klaar. Het was duidelijk. De politie had dit reeds lang van tevoren bedacht. De Erasmusbrug gebruikten ze als fuik.
Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Keer op keer komt de Rotterdamse politie in opspraak wegens het verhinderen of afbreken van demonstraties en het gebruik van buitensporig geweld. Denk niet dat ze normaal optreden. Ik werd zelf zonder enige aanleiding ruw beetgepakt door opgefokte agenten in burger, het leken wel hooligans.   Terwijl er geen sprake was van enige onrust, zelfs niet van redeloze woede onder de demonstranten. De politie leek uit op escalatie want de arrestanten waren inmiddels afgevoerd met een door agenten gevorderde tram. Het begon zachtjes te regenen. Voor iedereen was duidelijk dat het protest na enige tijd zou verwateren. Toch werd uit het niets ineens de gevreesde hondenbrigade ingezet, een wapen dat alleen bij ernstige ongeregeldheden uit de kast wordt getrokken. Ik hield m’n hart vast.
Dat het uiteindelijk niet verder uit de hand liep was te danken aan één man. Mustapha Eaisaouiyen, mede-organisator van de demonstratie, wist de boel te de-escaleren en de politie over te halen zich terug te trekken. Maar de krachtige demonstratie was toen al kapotgemaakt door het politieoptreden.
Het was niet zomaar een demonstratie maar een protest tegen een van de grootste vormen van onrecht in de samenleving: de onmogelijkheid om in een normaal huis te wonen tegen een normale prijs. Een onrecht dat veroorzaakt is door politiek beleid en dat de komende jaren alleen maar zal toenemen.  
IMG_8756

© foto: Francisco van Jole

De politiek houdt dat onrecht niet tegen maar maakt wel het protest er tegen onmogelijk. Want dit is niet alleen iets van de politie. Repressie is een traditie geworden. De oorzaak daarvan ligt jaren terug. Rotterdam heeft een paar maal grootschalige rellen met hooligans meegemaakt. Op de Coolsingel werd er ooit bij geschoten. In Hoek van Holland ook en viel er een dode. Dat laatste kostte de toen kersverse burgemeester Aboutaleb bijna de kop. Hij bezwoer dat zoiets nooit meer zou gebeuren. Met als gevolg dat burgers sindsdien al snel als hooligan worden behandeld.
Vreedzame demonstranten betalen de prijs voor de heilige belofte van Aboutaleb. Iedere keer wordt hen door de politie het protesteren belet onder het mom van ‘rellen voorkomen’. Aan dat beleid moet een einde aan komen. Een bestuurder die wordt uitgeroepen tot beste burgemeester ter wereld moet zich niet schuldig maken aan repressie van legitieme protesten tegen groot onrecht. Dat is een smet op die titel, op de stad en op de Grondwet.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (174)

Fox2
Fox219 okt. 2021 - 10:40

Ik wil nogmaals benadrukken dat wij van het zwarte blok niet uit waren op rellen. We hadden geen plan.

15 Reacties
Starter2
Starter219 okt. 2021 - 16:23

Waarom dan wel een integraalhelm op, je onherkenbaar maken, alleen voor de gezelligheid?

Libertain
Libertain20 okt. 2021 - 8:24

@Starter, is het helm dan niet meerdere malen effectiever dan een masker tegen Covid?

Joost9
Joost920 okt. 2021 - 9:17

@starter: Ik liep op kop van de demo, er stonden constant camera's op ons gericht. Politie-agenten liepen met zoomlensen af en aan mensen te fotograferen. Let wel: vanaf het allereerste moment. Vind je het gek dat je je gaat bedekken, als dit soort repressie de standaard is. En als de politie zo blijft acteren, dan is een integraalhelm waarschijnlijk niet eens een gekke voorzorgsmaatregel, ook als je niets van plan bent.

Starter2
Starter220 okt. 2021 - 11:52

@Libertain, dat lijkt mij sterk. Maar als dat het geval zou zijn waarom loopt niet iedereen er mee?

Starter2
Starter220 okt. 2021 - 11:53

@Joost, de helm dient geen ander doel dan onherkenbaar te blijven. En onherkenbaar blijven is fijn als je rottigheid wil uithalen.

Mark Huysman
Mark Huysman20 okt. 2021 - 12:47

@Starter Het is tamelijk belachelijk om als iemand een helm op heeft hem en alle mensen om hem heen te arresteren, vind je zelf ook niet? Het is heel goed denkbaar dat iemand een helm opzet omdat hij weet dat politie nog wel eens de neiging heeft erop los te rammen, zoals bij deze demo ook weer bevestigd is. Ook is het denkbaar dat je niet door de politie gefilmd wilt worden aangezien meelopen in een zwart blok kennelijk al als een halve misdaad gezien wordt door de politie in dit land.

Starter2
Starter220 okt. 2021 - 19:42

Een zwart blok wordt door radicaal linkse activisten gevormd waarvan algemeen bekend is dat men geweld niet schuwt. Vandaar dat men liever onherkenbaar is. Dat je zo'n blok niet tussen andere, wel rustige demonstranten wil, lijkt mij logisch.

Libertain
Libertain21 okt. 2021 - 8:26

@Starter, ("Maar als dat het geval zou zijn waarom loopt niet iedereen er mee?") Moet echt iedereen er mee lopen? Moet echt iedereen dan in hetzelfde kleur kleding lopen net als in Mao-China? Moet echt iedereen echt hetzelfde snit kleren dragen? Moet echt iedereen op hetzelfde (PVV) partij gaan stemmen? @Starter, mogelijk besef je zelf niet - heb je duidelijke totalitaire neigingen in je redeneringen en meestal is het enkel kwestie van tijd dat ze in hetzelfde daden overgaan. Dit is meerdere malen in de geschiedenis bevestigd.

Starter2
Starter221 okt. 2021 - 10:23

Libertain, jij begint over Covid en dat een helm effectief is. Mij lijkt dat van niet. Vervolgens kom je met een rits irrelevante opmerkingen. Maar misschien begrijp je de eigen opmerking niet.

Peterrr3
Peterrr321 okt. 2021 - 13:03

@Starter, maar Libertain heeft naar eigen zeggen wel goed onderwijs gehad ;-) Je kan het maar beter loslaten. Een aantal reageerders hier wil geen kwaad woord horen over Antifa of deze groep anarchisten. Hun gedrag wordt goed gepraat en als het uit de hand loopt is het altijd de schuld van de politie...

Mark Huysman
Mark Huysman21 okt. 2021 - 13:13

[Een zwart blok wordt door radicaal linkse activisten gevormd waarvan algemeen bekend is dat men geweld niet schuwt.] Je kunt geen beleid voeren op ‘wat algemeen bekend’ is. Er moet een concrete aanleiding zijn om in te grijpen. Zolang mensen geen strafbare handelingen plegen (of aantoonbaar plannen hebben in die richting) kun je ze niet oppakken. Tenzij je een dictatuur wilt invoeren. [Dat je zo’n blok niet tussen andere, wel rustige demonstranten wil, lijkt mij logisch.] Die "andere, wel rustige demonstranten" denken daar anders over want die waren volledig solidair met de opgepakte mede-demonstranten. De politie gaat daar niet over.

Libertain
Libertain21 okt. 2021 - 16:01

@Starter, ("Libertain, jij begint over Covid en dat een helm effectief is") Begin ik nergens over. Jij snapt helemaal niet, uit je totalitaire denkpatroon, wat citeren van feiten betekent. Ben je zeker niet het enige in ons land, lees even wat @Peterrr hierover zegt. Je navel is geen argument. Wat ik begrijpelijk veel erger vind is dat jij helemaal geen snars van democratie en Rechtstaat begrijpt. Dit is erg zorgelijk geworden in ons land. De overheid hoort zich aan de presumptie van onschuld te houden, wat in ons land blijkbaar geen betekenis meer heeft, mede gelet op de gebeurtenis met de woondemonstratie.

Peterrr3
Peterrr321 okt. 2021 - 17:20

@Starter, ik zei het je toch. Voor Libertain is er niets aan de hand als een groep die zich onherkenbaar gekleed heeft en op die manier zich in een demo mengt. Maar goed, wij begrijpen het niet... nee, vind je het gek :-)

Libertain
Libertain22 okt. 2021 - 7:03

@Peterrr, bedankt dat je volhardt in het vertoon van je in beton gegoten onbegrip voor de basis principes van de democratie, mogelijk is deze feit typerend voor ons land. Vind ik het zeker niet gek, vind ik het eerder zeer gevaarlijk voor de democratie in ons land dat er mensen, of groepen mensen, soms ook met de macht in handen, op dergelijke ondemocratische manier willen blijven redeneren en handelen. Dit is slopend voor de democratie. Nogmaals - ("De overheid hoort zich aan de presumptie van onschuld te houden, wat in ons land blijkbaar geen betekenis meer heeft, mede gelet op de gebeurtenis met de woondemonstratie.")

Peterrr3
Peterrr322 okt. 2021 - 17:57

@Libertain. Ik denk dat Nederland nog steeds van de meest democratische landen ter wereld is. Misschien moet je eens kijken hoe het er in andere landen aan toe gaat voordat je gaat roepen dat het er in NL ondemocratisch aan toe gaat. Bij een democratie hoort ook veiligheid. Daarvoor is de politie er en ik denk dat je daar weinig over kan klagen. In zijn algemeen doen zij hun werk uitstekend.

Wegkijker2
Wegkijker219 okt. 2021 - 9:53

''Noem me naïef maar ik denk dan in eerste instantie dat er iets gebeurd moet zijn, dat er een reden is voor dit machtsvertoon.'' Hoezo? PvdA Aboutaleb, de beste burgemeester van de wereld weet heus wel waar hij mee bezig is. Ongetwijfeld heeft hij signalen ontvangen dat er (mogelijk) iets stond te gebeuren dat reden gaf voor dit politie machtsvertoon. Maar wat? Dat er een subsidiecrisis is op de huizenmarkt is zielig voor de arme helft van Nederland die daar onder te lijden heeft. Maar dus juist niet voor de andere helft, de villabezitters met subsidie en beleggers/huisjesmelkers met subsidie. Die hebben er dus alle belang bij om een woonprotest zoals in Rotterdam te ontregelen. De graaihonger is nog niet gestild. https://www.nu.nl/economie/6162943/vermogen-huiseigenaar-exclusief-woning-veertien-keer-groter-dan-van-huurder.html Nee, dat verstoren van een demonstratie daarvoor komen de rijken echt niet zelf voor naar Rotterdam. Daar hebben ze hun mannetjes voor en dat weet PvdA Aboutaleb ook.

Sam V
Sam V19 okt. 2021 - 8:03

Even hypothetisch, want we weten het nog niet. Stel dat de politie informatie binnen kreeg dat een groep personen onder de demonstranten van plan was om verder op in de mars op een goed moment (bijvoorbeeld waar de politie minder overzicht heeft) rotzooi te gaan trappen om het protest te laten escaleren. De politie zou die informatie bijvoorbeeld uit een besloten app-groep hebben gehaald. Een bron die ze graag willen behouden. Moet de politie dan niets doen en het laten gebeuren of toch maar vreedzaam (mits omstanders minder naïef en emotioneel zouden zijn) de betreffende groep uit de demonstratie halen? Ja, dit is gissen, maar dat geldt ook voor dhr. Van Jole en anderen. Wat zou u doen?

6 Reacties
Libertain
Libertain19 okt. 2021 - 10:17

("Even hypothetisch, stel.....") Waarom komen nooit Rose olifanten in je fantasieën voor? Waarom nog altijd steeds hetzelfde zwartgallige verbeeldingen die uit je eigen diepe, mogelijk wel geneesbare angsten voorkomen?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout19 okt. 2021 - 10:38

Onder deze hypothese kan men elke demonstratie ontregelen. Gezagvoerders in Nederland hebben steeds meer uit te leggen; rechtsgang wordt steeds moeilijker gemaakt. Ambtenaren moeten beschermd worden tegen de gevolgen van een toeslagenhetze door bestuursrechters die tegen slachtoffers bij nul op het rekest stellen dat zij geen andere uitspraak kunnen doen omdat ze anders worden teruggefloten (Buitenhof, 17 oktober) Dit zijn sinistere zaken.

Sam V
Sam V19 okt. 2021 - 14:13

@ Libertain Vaak wel roze olifanten, maar toevallig niet in deze. Los daarvan heeft dhr. Van Jole ook geen enkele andere bron dan ik waarom de politie gehandeld heeft, zoals het heeft gedaan, anders dan zijn eigen interpretatie. Nu mag u dhr. Van Jole meer geloven dan mij, maar dat geldt natuurlijk niet voor mij.

Libertain
Libertain20 okt. 2021 - 8:23

@Sam V, ("...heeft dhr. Van Jole ook geen enkele andere bron dan ik waarom de politie gehandeld heeft, zoals het heeft gedaan, anders dan zijn eigen interpretatie.") Bestaan er dan "andere" bronnen? Ik weet niet of u het beseft, heeft u een stelling neergelegd waaruit blijkt dat de politie niet transparant naar de burgers handelt. Dit is de kern van het probleem. Geen enkel democratisch land met werkende democratie die zou gaan tolereren dat grote getallen burgers zonder reden afgevoerd worden. Nog erger - geen democratische maatschappij die zou tolereren dat burgers zomaar door de politie afgevoerd worden.

Joost9
Joost920 okt. 2021 - 9:23

@Sam V: "Nu mag u dhr. Van Jole meer geloven dan mij, maar dat geldt natuurlijk niet voor mij." Hoe bedoel je? Je gelooft jezelf meer dan iemand die erbij was? Ik was er ook, en kan bevestigen dat het verhaal van Van Jole grotendeels klopt. Ik heb alleen het gedoe rondom het huisje (nog niet) helemaal goed op het netvlies. Op andere beelden is te zien dat de ME een steward van de organisatie vanuit het niets aanvalt. Dat slaat helemaal nergens op, die mensen staan daar om te helpen.

Sam V
Sam V20 okt. 2021 - 11:54

@ Libertain, Joost Het gaat er niet om wat je gezien hebt, maar wat er achter zit. Wat je ziet interpreteer je op basis van je eigen denkbeelden en ervaringen. Daarbij kan het natuurlijk zo zijn dat individuele agenten over de schreef gaan, maar dat maakt het ingrijpen zelf nog niet tot repressie. U beiden (en dhr. Van Jole) bent zo zeker van uw zaak dat er geen goede reden achter het handelen van de politie zit, terwijl u dat echt niet weet. Ik lees daar een gebrek aan vertrouwen in de politie uit. Dat is zorgelijk als dat een grote groep betreft. Deze zomer nog heeft Kantar uit onderzoek geconcludeerd dat het vertrouwen in de politie alleen maar toegenomen is en zelfs hoog is. Gelukkig maar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2021 - 7:21

Ik zie doorgaans enkel politieagenten met helmen op en/of een bivakmuts. Zullen we die maar preventief oppakken. Zo te zien en te horen doen ze iets. of zijn ze iets van plan, wat het daglicht niet kan verdragen. Ik heb zo genoeg van dit land. Ik vind overigens Aboutaleb niet de beste bestuurder van Nederland, laat dat duidelijk zijn. Hij is reactionair. Ik heb dat hier al vaker gezegd.

2 Reacties
JanB2
JanB219 okt. 2021 - 7:59

"Ik zie doorgaans enkel politieagenten met helmen op en/of een bivakmuts" Als ik de beelden combineer met de verklaringen van de politie ter duiding van het eigen optreden dan maak ik daar inderdaad uit op dat het haast wel zo moet zijn dat de politie tegen zichzelf is ingezet.

Libertain
Libertain19 okt. 2021 - 8:21

@Minoes, ("Hij is reactionair. Ik heb dat hier al vaker gezegd.") Liefje, dit is juist het reden dat hij tot burgemeester het geschopt heeft.

Yara Groen
Yara Groen18 okt. 2021 - 22:46

Het Zwarte Blok (AFA, Internationale Socialisten, e.d.), allesbehalve vreedzame demonstranten maar een groepje welbewuste querelanten ook nu uit op ontsporing, werd effectief geïsoleerd door de politie t.b.v. de rest van de vreedzame en vrijelijk door-demonstrerende anderen, en dat maakte ze zo gefrustreerd en boos dat ze toch nog even wat nadrukkelijker op dit feit gewezen moesten worden.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot19 okt. 2021 - 9:46

Lego heeft weer eens een nieuwe nickname.

Fox2
Fox219 okt. 2021 - 10:42

We hadden geen plan en waren niet uit op rellen. Wij wilde als groep ook gewoon meedemonstreren, of mag dat ook niet meer?

C@io1
C@io119 okt. 2021 - 14:16

AFA=antifa? Antifa bestaat niet als een hierarchische organisatie, zoals traditionele organisaties bestaan. Tot op heden lijkt het wijzen op "Antifa" als klassieke organisatie niet veel meer dan rechtse propaganda, om een x aantal pro-actieve krakers en anarchisten klappen te kunnen verkopen, tesamen met een iets milder gestemt publiek/protestanten. Dit denken bij de overheid komt uit de jaren 60 vorige eeuw=zwaktebod. Sterker nog; iedereen welk de grondwet respecteerd in het maatschappelijk verkeer, met name artikel 1 en bewust inzake de overige mensenrechten, vrijheden en verworvenheden*, zich uit/handelt, is een antifascist bij default. Tenzij je wederrechtelijk onderscheid propegandeert, geweld als prioriteitsmiddel kent, enkel deze* v een ander tracht te beperken en thans te verruimen v jezelf en cohort/consort. Zonder inachtneming v die ander diens rechten (subjectief). Daarmee gezegd plaatst eenieder welk mensen die opkomen v het reguliere respect vd bovengenoemde opsomming, zichzelf doormiddel v verdachtmaking v soorts personen als "antifa" zichzelf buiten de redelijk gestelde norm v onze democratische waarden. Hetgeen wel moet duiden dat men andere waarden aanvaard heeft, welk niet overeenkomstig zijn met deze democratische normen v het gemeengoed. Blijft maar 1 optie over en dat is fascisme: cq systemische intentie om deze waarborgen te reduceren om de hernieuwde kaders exclusief en selectief te hanteren/exploiteren ten overstaande v eenieder, die nog wel asserteert voor het algemeen goed.

Peterrr3
Peterrr318 okt. 2021 - 21:30

Wat ik op de beelden zag is dat er een groep die onherkenbaar gekleed was uit de demonstratie is gehaald. Wat deed die groep daar? Steunden ze het protest? Zo ja, waarom dan op die manier? Of waren ze er om de boel uit de hand te laten lopen? Als het laatste het geval was, dan vind ik het niet zo gek dat de politie preventief ingegrepen heeft. Want als er rellen waren gekomen, dan was het na afloop daar over gegaan en niet over de inhoud.

9 Reacties
gimli55
gimli5519 okt. 2021 - 7:52

Het ging in het nieuws alleen over deze querulanten en niet over de inhoud, De media lopen aan de hand van de gezagsdragers en beschermen het volk niet meer. De instanties die daar voor opgericht ook niet meer, de regering die er voor alle Nederlanders zou moeten zijn, ooik niet meer. Er is een repressieve toestand gecreëerd, waardoor elke keer dat er een demonstratie is, een kleine minderheid wordt vervolgd door de hermandad als goedpraten van het repressieve geweld. Dit zien we herhaald in de Toeslagaffaire, waar rook is, is vuur en de Covid bestrijding waar de ongevaccineerden de schuld krijgen, het gaswinning schandaal, is de ver van mijn bed show, Q-koorts gewoon negeren. Het is een destructieve en repressieve overheid die mensen vermorzeld door een falend systeem. Iedere manier van kritiek wordt geneutraliseerd, net al ze met Omtzigt hebben geprobeerd te doen. Het is een manier van regeren, waarbij het behoud van macht en status quo leidend is. Zo lang er aanhangers van het systeem zelf geen slachtoffer zijn en worden van het falende systeem, zal het blijven doorwoekeren in Rutte 4 tm 10, Er is geen alternatief en geen perspectief meer voor een steeds grotere groep Nederlanders, die ontdekken dat hun grondrechten langzaam verdwenen zijn. Neoliberalisme is corrupt, repressief, destructief en asociaal.

Libertain
Libertain19 okt. 2021 - 8:25

@Peterrr, losse, onbewezen aantijgingen met doel de burgervrijheid doen beperken. - ("Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety") - Amerikaanse President Benjamin Franklin @Peterrr, ben je alvast geëxcuseerd omdat je geen goed onderwijs heb gehad.

Peterrr3
Peterrr319 okt. 2021 - 14:55

@Libertain, jij had natuurlijk liever gehad dat die groep helemaal los was gegaan. Ach nee, dan was het vast de schuld geweest van de politie, die had het uitgelokt. Maar kun jij me dan uitleggen waarom een bepaalde groep zich aansluit bij deze demo en dat doet met gezicht bedekkende kleding en allemaal in het zwart gekleed? Jij hebt vast wel goed onderwijs gehad en kan het dan haarfijn uitleggen over het hoe en waarom van deze groep op die manier.

Libertain
Libertain20 okt. 2021 - 8:29

@Peterrr, ga ik hier geen modetrends met je bespreken, kleuren, kleding, schoeisel enz. Vind ik het volledig misplaats - ter overvloed waren je vragen reeds in vorige eeuw door de politie van DDR gesteld aan jongelui wiens kleding hun niet beviel. Ga je gang en zoek die antwoorden op, zijn ze reeds aangeleverd, ga ik zeker niet het werk voor je doen.

Mark Huysman
Mark Huysman20 okt. 2021 - 13:35

@Peterrr [Wat deed die groep daar? Steunden ze het protest? Zo ja, waarom dan op die manier? Of waren ze er om de boel uit de hand te laten lopen?] Zie je zelf niet hoe bizar je redenatie is? Een groep mensen loopt mee in de demo en heeft werkelijk niks misdaan. En toch moeten ze ingerekend worden. Want wie weet, misschien laten ze de boel later uit de hand lopen. Met deze redenatie kun je dus alles en iedereen te allen tijde oppakken want je weet nooit 100% zeker of mensen zich wel blijven gedragen. Recept voor een dictatuur.

Peterrr3
Peterrr320 okt. 2021 - 13:38

@Libertain, je draait sluw om de hete brij heen. Je weet zelf ook wel dat het ging om de dresscode 'onherkenbaar' en dat doen ze niet voor niets. Maar ja, dat kun je niet uitleggen, dus ik snap ook wel waarom je met dit kul antwoord aan kwam zetten.

Peterrr3
Peterrr320 okt. 2021 - 13:40

@Mark, nee dat is geen recept voor dictatuur. Met de dresscode 'onherkenbaar had deze groep andere intenties dan de 8000 anderen. Als er niet in was gegrepen en het was uit de hand gelopen door hun aanwezigheid, dan was het ook niet goed geweest. Dan was de politie slappe hap geweest dat ze niet wilden ingrijpen, waardoor deze verder vreedzame demo uit de hand was gelopen.

Mark Huysman
Mark Huysman20 okt. 2021 - 14:27

[Met de dresscode ‘onherkenbaar had deze groep andere intenties dan de 8000 anderen.] Dat weet je niet. Zoals anderen schrijven was de politie druk bezig iedereen te filmen. Het is niet vreemd om niet op politiebeelden te willen staan. Je kunt niet voor anderen uitmaken wat hun intenties zijn. [Als er niet in was gegrepen en het was uit de hand gelopen door hun aanwezigheid…] Dit is een omdraaiing van de werkelijkheid. Het liep uit de hand omdat de politie mensen zonder aanleiding oppakte.

Peterrr3
Peterrr320 okt. 2021 - 16:20

@Mark, het is duidelijk dat jij wel sympathie hebt voor deze lui. Ik niet, ik heb een hekel aan mensen die een demonstratie kapen om hun eigen stokpaardjes te kunnen berijden. Laten we het daar maar bij houden.

Karingin
Karingin18 okt. 2021 - 20:35

Het is inderdaad een trend. De overheid is al jaren bezig om alle burgers hun grondrechten af te nemen, op alle mogelijke beleidsterreinen. Sommige rechters gaan er inmiddels ook in mee. Het gaat in kleine stapjes maar zo langzamerhand kun je als burger geen kant meer op; onze rechtstaat is een farce. En een deel van het publiek is helemaal voor repressie. Behalve natuurlijk als ze er opeens zelf last van krijgen, zoals de verplichtstelling van de coronapas. Maar het vertrappen van uitkeringstrekkers, daklozen, asielzoekers en ander ongedierte, staan ze lachend toe te juichen - het wachten is op de 1e lycnhmob, die overigens digitaal natuurlijk allang aan de gang is. Het is niet zomaar domheid, het is kwaadaardigheid

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl18 okt. 2021 - 20:31

Dit artikel was toch wel lichtelijk vermakelijk ook al is de materie bloedserieus. Vervang woonprotest met corona-protest en je hebt bijna 1-op-1 mijn ervaring. Al heb ik nooit honden hoeven vrezen. Ik liep begin dit jaar mee in een demonstratie nadat voorgaande edities (Den Haag en Amsterdam) in mekaar gebeukt werden, 15 minuten voordat men van plan was zelf te vertrekken. Toen ging ik de volgende keer ook protesteren, ook uit solidariteit, laten zien dat je je niet bang laat maken door geweld van de politie. Ik stond met een grote groep onbekenden te zingen. Mensen van allerlei pluimage. De sfeer was goed. En toen hoorde ik opeens het "tzzak" van een wapenstok die met een snelle beweging van de pols wordt uitgeschoven. Ik draaide me om en stond oog in oog met zo'n doorgesnoven Romeo die er duidelijk een kick van krijgt dat 'ie misschien iemand in elkaar kan gaan meppen. Toen ging ik toch graag uit de weg. Romeo's werden initieel ingezet bij voetbal-hooligans. Het is makkelijker om het zelf uit de hand te laten lopen dan uren te wachten of het misschien gaat gebeuren. Misschien een idee om evenwichtiger bericht te geven over deze protestacties. Je hoeft het niet met me eens te zijn maar we hebben duidelijk vergelijkbare ervaringen. Ik snap niet dat iemand die protesteert tegen corona-maatregelen ontmenselijkt moet worden met termen als wappie, corona-ontkenner of anti-vaxxer, om er maar een paar te noemen. Ik had graag wat meer medeleven gevoeld maar ik kon alleen maar denken: "misschien ziet 'ie het nu zelf eens hoe het is om te protesteren in een "gaaf land"."

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart18 okt. 2021 - 19:33

Zoals de toeslagen affaire. Ten koste van onschuldigen. Gemakzucht ziekt de mens.

wimmievideo
wimmievideo18 okt. 2021 - 19:21

Het waterkanon stond inderdaad klaar ...ik fietste er langs op de Willemsbrug! En het verslag van Jole is zeker geen eenzijdig verhaal. Er was voor het ingrijpen geen sprake van onruststokers. Op de beelden van OPEN is te zien hoe de insluiting de verslaggeefster verrast, en dat ruim na het plots insluiten er 1 fakkel wordt afgestoken. Veel mensen vragen aan agenten daarna waarom de insluiting is, en het enige antwoord is, wij willen ze niet in het centrum. Uiteindelijk is er 1 boksbeugel aangetroffen. Totaal overbodig en buiten proporties optreden,. Er waren lang voor dit gedoe vele tientallen ME'ers die met de stoet meeliepen. Bij ongeregeldheden was het een fluitje van een "agent" geweest om in te grijpen. Nu wordt je vooraf zonder duidelijke redenen als overtreder uit een demo gehaald. Repressie heeft een nieuwe Stad als eigenaar.

Phantom3
Phantom318 okt. 2021 - 18:37

Dit is Nederland ten voete uit. Elk protest wordt de kop ingedrukt. Woonprotest, coronaprotest, boerenprotest, gele hesjes, BLM. Allemaal zonder enige reden. Nederland repressieland.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2021 - 18:25

Preventief terugslaan is gewoon slaan.

Backtobasics
Backtobasics18 okt. 2021 - 18:24

De hele Nederlandse economie is ondertussen helemaal gebaseerd op de (groei) van de huizenmarkt, anders zakt de economie hier als een plumpudding in elkaar......trouwens net als het aantal zetels van de VVD. Daarom worden ze erg zenuwachtig als er "marktverstorende" evenementen plaatsvinden zoals demonstraties. Maar waarschijnlijk komt de dreiging niet van deze kant ,...............maar van de ECB die de rente moet gaan verlagen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 okt. 2021 - 18:13

Met dank @Armando 18 oktober 2021 at 13:29 plaats ik de fotoserie van VICE nog maar een keer bovenaan. Zie de demonstrant die opeens een agent-provocateur blijkt te zijn die met een wapenstok dreigt te meppen of dat al gedaan heeft. https://www.vice.com/nl/article/v7e5wd/woonopstand-wooncrisis-demonstatie-politie-geweld

3 Reacties
Jozias2
Jozias218 okt. 2021 - 21:07

@arjan Je kan 20 foto’s van ME’ers laten zien maar als je op Twitter even zoekt op de term antifa dan zie je minstens zoveel foto’s en filmpjes van mensen die geweld gebruiken tegen de politie en de instructies van de politie niet opvolgen.

Libertain
Libertain19 okt. 2021 - 8:29

@Jozias, hoe verhoudt zich je uit de pols geschoten bewering tegenover de vreedzame gedrag van alle mensen op deze demonstratie? Toelichting: In de jaren 70 van de vorige eeuw was bepaalde kleding uiterst verdacht gemaakt binnen de grenzen van de voormalige DDR. Wie dergelijke kleding droeg werd automatisch, zonder enige bewijs voor terrorist, tevens antisociaal element aangemerkt en nog altijd preventief gearresteerd.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout19 okt. 2021 - 10:13

Nee, heilig boontje. Een discussie met u over oorzaak en gevolg lijkt me nutteloos. Verder was de politie uitgerust alsof deze een meute met straatstenen en molotov-cocktails moest tegenhouden. De demonstratie heeft meer weg van een familiebijeenkomst. Onder het motto ''preventief'' omdat er één man met een zakmes voor zijn sinasappeltje tussen liep, kun je natuurlijk elke demonstratie ontregelen. By the way, bent u er al achter of China een eiland is of niet?

Uw Psychiator
Uw Psychiator18 okt. 2021 - 17:54

Als ik sommige reacties lees en goed interpreteer, dan bestaan er warempel mensen die wensen (of eisen) dat er een aanvulling c.q. amendement komt bij het democratische recht op demonstratie, en wel deze: "de deelnemers aan een gezamenlijke, publieke bijeenkomst dienen te allen tijde civiel en doorsnee gekleed te gaan. Onafhankelijk van jaargetijde en weersomstandigheden moet men gehuld gaan in de eenvoudigst te verwerven vrijetijdskledij, zijnde één enkel t-shirt, een niets verhullende dunne katoenen broek zonder zakken (in driekwarts-lengte), en sandalen. Hoofddeksels en al te weelderige haardossen zijn ten strengste verboden, evenals elke opsmuk (halskettingen, armbanden, en wat dies meer zij). Horloges en mobiele telefoons vallen in dit kader onder de wapenwet. Lederen broekriemen eveneens. Tevens is de tatoeage van iemands BSN-nummer op het voorhoofd verplicht. Bijkomende verplichting: men mag niet een uitdagend, en net zo min een sexueel getint voorkomen hebben: te denken valt bijvoorbeeld aan een prikkelend décolleté of zelf ontblote borsten bij dames - dit kan ál te veel afleiding veroorzaken bij de handhavers van de openbare orde en die van de algemene wetgeving. Het wandeltempo moet uitdrukkelijk aan de trage kant zijn. Het uitdragen van expliciete uitingen die kond doen van het feit dat de betoger tégen een zeker overheidsbeleid is; bijvoorbeeld door samenzang, luidheid van toon, en het medevoeren van spandoeken, borden, of andere voorwerpen die een persoonlijke mening tonen: zulks wordt door de wetgever beschouwd als een bewuste ondermijning van elk bevoegd gezag alsmede het die van het overheidsbeleid gezien. Wij, de regering van het Koninkrijk der Nederlanden, omvattende het Koninklijk Huis, het zittende Kabinet, en de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal, toegevoegd alle gezaghebbenden op provinciaal en gemeentelijk niveau, stellen voor elke overtreder van deze gestrenge toevoeging aan het recht op demonstratie de zwaarst mogelijke straffen in het vooruitzicht; niet uit te sluiten is de toepassing van snelrecht zonder rechtsbijstand, en ook de herinvoering van de doodstraf middels de valbijl (ook bekend als een 'guillotine') in het vooruitzicht. Ten slotte heeft dhr. J. de Mol jr. reeds het wettelijke recht verworven om de genoemde strafvoltrekkingen door middel van live-televisiebeelden, omlijst door vrolijke zang en dans, in het ganse land te tonen. Dit recht werd verstrekt om een duidelijke waarschuwing aan het hele volk te kunnen tonen." Kan ik het helpen dat ik deze Orwelliaanse toekomstvisioenen zo maar, zonder aanleiding, op deze avond in mijn kop geschoteld kreeg?*) Nee hoor, bepaalde Jopers zijn hier debet aan. *) deze kleurrijke uitdrukking ontleen ik aan de onvolprezen Wim T. Schippers, beeldend kunstenaar en televisiemaker.

FLex2
FLex218 okt. 2021 - 17:13

Befehl is befehl! # Gaaf Land man!!

Nelisje
Nelisje18 okt. 2021 - 17:03

Alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur. Maar vooral blijven stemmen op de huidige partijen, en daarna gaan klagen.

Rutger Groot
Rutger Groot18 okt. 2021 - 15:47

Nou dan moeten we het geweld van Antifa maar voor lief nemen dan?

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 16:52

Welk geweld en welke antifa?

Mark Huysman
Mark Huysman18 okt. 2021 - 19:59

Nou dat geweld wat er in de fantasie van Rutger was. Dat zag er allemaal vreselijk uit. Terecht dat de politie op willekeurige mensen is gaan inslaan. Anders zou het helemaal uit de hand zijn gelopen.

Thuiszitter
Thuiszitter18 okt. 2021 - 15:19

Volgens een woordvoerder van de politie was er door agenten een groep in het zwart geklede demonstranten geïsoleerd die mogelijk verboden voorwerpen zoals boksbeugels en vuurwerk bij zich hadden "en voor escalatie wilden zorgen". "Een andere groep was het niet eens met het politieoptreden en daarom ontstond er een opstootje", aldus de woordvoerder. ( bron NOS ) Er zijn beelden waar dat groepje goed is te zien. Beetje eenzijdig belicht door Jole. Maw had de politie de onruststokers er niet uit moeten halen. Dat anderen er zich mee gaan bemoeien is aan hun , je kan ook niet reageren en je ogen open houden. Ik snap de redenatie niet .

7 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 16:55

Ik heb nog even wat nagezocht en er was inderdaad iemand die een fakkel aanstak - de geïnterviewde zag dat als de mogelijke aanleiding Verder lijkt het me dat van Jole aanwezig was. Een vermoeden van wapens is natuurlijk ook het flauwekulste excuus om op onschuldige mensen in te gaan rammen . Waarom zitten de uwen altijd grof geweld van bewapende mensen tegen onschuldige burgers goed te praten?

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 okt. 2021 - 17:05

@Thuiszitter - Op de website van de NOS is het volgende te lezen: 'Volgens een woordvoerder van de politie was er door agenten een groep in het zwart geklede demonstranten geïsoleerd die mogelijk verboden voorwerpen zoals boksbeugels en vuurwerk bij zich hadden "en voor escalatie wilden zorgen".' Waarom staat hier niet dat ze verboden wapens bij zich hadden en dat die verboden wapens in beslag zijn genomen? Of bleek achteraf misschien dat ze helemaal geen verboden wapens bij zich hadden? Het lijkt het op het excuus dat de VS had toen ze Irak binnenvielen. Die invasie vond plaats omdat Sadam Hussein mogelijk massavernietigingswapens had. Alleen hij had ze niet. En die demonstranten hadden geen verboden wapens. Maar toen was die invasie al geweest en die demonstranten waren in elkaar gemept.

ton14024
ton1402418 okt. 2021 - 17:13

Achteraf is het duidelijk. Er zijn geen aanklachten.

Thuiszitter
Thuiszitter18 okt. 2021 - 18:10

Molly - er zijn acht aanhoudingen gedaan en verbaal opgemaakt voor verboden wapenbezit , hoeveel meer bewijs wil je nog meer. De vergelijking met massavernietigingswapens slaat kant nog wal .

Mark Huysman
Mark Huysman18 okt. 2021 - 19:54

Thuiszitter, ik meen dat je zelf bij de politie gewerkt hebt en daarom begrijp ik dat je begrip probeer te creëren voor je ex-collega’s. Maar je moet toch toegeven dat dit wel erg zwak is. “Mogelijk” verboden voorwerpen, “mogelijk” voor escalatie zorgen. Dat kan toch geen reden zijn om mensen collectief op te pakken? De escalatie kwam inderdaad maar niet op initiatief van de demonstranten maar van de politie.

Jozias2
Jozias218 okt. 2021 - 22:15

@Mark Als de politie meldingen over wapenbezit en de intentie tot rellen ontvangt en deze melding is heel specifiek over deze groep "toevallig" allemaal in het zwart geklede personen. Wat had de politie in jouw ogen dan moeten doen met deze informatie? En hoe had je gereageerd als er rellen zouden ontstaan midden in de stad en later zou blijken dat de politie al gewaarschuwd was maar er niets mee heeft gedaan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2021 - 9:15

Dat kan misschien als er voordien aanwijzingen zijn gevonden op bijvoorbeeld sociale media, waarin bepaalde demonstranten zeggen en/of oproepen tot geweld. Maar dan nog mag men niet (met geweld) optreden alvorens er iets gebeurt. Dat men een waterkanon klaarzet is van hetzelfde kaliber. Zolang het niet gebruikt wordt maar enkel, misschien op voorafgaande communicatie als voorzorg aanwezig is, is er niets aan de hand zolang men het niet gebruikt indien er niets gebeurt wat niet door de beugel kan. Men mag alleen handelen als er daadwerkelijk iets onoorbaars gebeurt en dan nog moet het proportioneel zijn lijkt me. Anders is het einde zoek en is het inderdaad repressie.

Libertain
Libertain18 okt. 2021 - 15:16

(" Een agent vertelde dat de politie een groep demonstranten preventief wilde arresteren. In andere landen heet dat repressie.") Indien we een werkende Tweede kamer zouden hebben, zouden meteen morgen kamervragen aan de betrokken Minister gesteld worden over de beperking van Mensen Rechten in ons land en het inbreuk over de bepalingen van de Grondwet der Nederlanden die door deze politiekorps uitgevoerd is. Gelukkig dat betrokken voorval niet bijvoorbeeld in Rusland, China of Hongarije was gebeurd, anders stonden alle koppen van onze kranten de volgende dag meteen vol vermeldingen van de verschrikkelijke politionele repressie die geen vreedzame demonstraties toelaten. Tja, onze Europese waarden zijn helemaal anders, toch? Of hebben we hier met de Russische politie te maken die iemand stiekem in ons land uitgenodigd heeft?

4 Reacties
Jozias2
Jozias218 okt. 2021 - 16:58

@libertain Er zijn al kamervragen gesteld door bij1 aan de minister…. Probleem is alleen dat de minister hier helemaal niet over gaat. De verantwoordelijkheid voor het optreden van de politie ligt bij de burgemeester. Dus als er vragen gesteld moeten worden dan is dat vooral een zaak van de gemeenteraad in Rotterdam. Niet van de kamer. Het handhaven van de openbare orde en veiligheid valt onder lokaal gezag.

Mark Huysman
Mark Huysman18 okt. 2021 - 19:30

De SP-Rotterdam heeft bij Aboutaleb vragen ingediend over de repressie: https://twitter.com/SPRotterdam/status/1449841012411600897 Een van de vragen gaat over het feit dat de politie de EHBO weghield bij gewonde demonstranten.

Mark Huysman
Mark Huysman18 okt. 2021 - 20:08

Overigens lijkt het mij dat de vragen van Bij1 aan de minster ook terecht zijn. Het demonstratierecht is immers een grondrecht en als een burgemeester als Aboutaleb dat grondrecht schendt (en niet voor de eerste keer) dan vereist dat een antwoord uit Den Haag.

Jozias2
Jozias218 okt. 2021 - 21:03

@mark Nee hoor. De rechter toetst niet aan de grondwet. De regels voor het demonstreren is vastgelegd in de gemeentewet die weer gebaseerd is op de grondwet. En de minister kan niet in de bevoegdheden van een burgemeester treden. Maar welk grondrecht is er geschonden dan?

Mark Huysman
Mark Huysman18 okt. 2021 - 15:13

Amnesty International: Politie greep in tijdens vreedzaam WOONPROTEST . Slechts de verwachting van de politie dat sommige demonstranten iets strafbaars zouden kunnen gaan doen, rechtvaardigt dit ingrijpen NIET. Demonstreren is een mensenrechten dat de politie moet faciliteren.

Martinel
Martinel18 okt. 2021 - 14:34

Dit is ook repressie. Dit is de Ruttedoctrine all over. Overal zit de VVD met Rutte aan kop diep in de instituties. De man Rutte is zwaar ziek. Er moet een einde aan komen. Hoe?????? Ik kijk geen talkshows meer. Ik kijk geen NOS journaal meer, geen enkele Buitenhof meer waar heer Jortje ook een stempel op drukte. De journalistiek heeft in dit land afgedaan. Raad van State? Afgedaan. Nergens, maar dan ook nergens krijgt de burger nog een fysiek mens aan de lijn, nergens wordt de burger nog geholpen die met de handen in het haar zit. Dit land dat vredelievende demos's in elkaar slaat. Dit land dat jongeren, ouderen, en anderen, wie dan ook via belastingdienst, via codes aan banden legt, is verdoemd. Hopen op opstand via Italië en Frankrijk...., want ons land is ingeslapen. Werkelijk laat die landen weer een revolutie tot stand brengen. De Anettes en de VVD proleten (vergeet D`66 en dat CDAtje niet) profiteren van alles waar de gewone mensen in dit land niet van profiteren. Rutte is de zieke en waanzinnige in dit land. Wie gaat hem er eens uit donderen. Met al zijn volgers.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 16:58

Probleem is dat er geen fatsoenlijke partij meer over is om de VVD op te volgen Maar dat idee van u dat ze in het buitenland revolutie gaan doen zodat wij het niet hoeven te doen is wel aansprekend .

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 okt. 2021 - 17:03

@Martinel, het zijn de gewone mensen in dit land, Jan Modaal e.d. die stemmen op de VVD en hun programma. De VVD is de grootste onder de werkenden in Nederland, de grootste in de middenklasse. Die revolutie gaat er niet komen.

Haz
Haz18 okt. 2021 - 17:57

Martinel- jij hebt een heel leuk leven of niet dat je enkel negatieve dingen ziet in het leven?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 18:05

@zonneschijn je moet de grootste niet verwarren met de meerderheid

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 okt. 2021 - 14:22

Een demonstratie noem ik geslaagd wanneer de aandacht die is opgewekt uitgaat naar het doel, de zaak waar het omgaat. Bij deze demonstratie zou het moeten gaan om aandacht voor de woningnood. Dat is maar ten dele gelukt. Degenen die de demonstratie organiseren zouden toch de nodige maatregelen moeten nemen om ter zorgen dat hun demonstratie verloopt zoals bedoeld. Als je achteraf de politie de schuld geeft, hoe terecht ook, heb je gefaald.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 16:59

Nee de politie ging vreedzame demonstranten te lijf Dat is wat er gebeurde verdraai de zaken toch niet

ton14024
ton1402418 okt. 2021 - 17:33

Grote onzin. Deze demonstratie vergeleken bij andere recente demonstraties is een toonbeeld van transparantie. Een gemêleerde groep met één mening, geheel in tegenstelling met de eenzijdige groepen met gemêleerde meningen.

JanB2
JanB219 okt. 2021 - 8:04

"Bij deze demonstratie zou het moeten gaan om aandacht voor de woningnood" Inzet van de politie heeft dat gelukkig kunnen voorkomen. De makelaardij kan weer rustig slapen.

frankie48
frankie4818 okt. 2021 - 13:42

Die foto waarop je op een billboard kunt lezen, "Wordt dit je nieuwe uitzicht? van verhuurder Vesteda die met onze pensioengelden deze woningen kunnen realiseren, die spreekt zo toch boekdelen. Maar dan moet je wel kunnen begrijpen hoe de macht op alle mogelijke manieren dankzij ons zuur verdiende geld alles maar naar hun hand kunnen blijven zetten, omdat onze maatschappelijke organisaties geen inspraak meer hebben in het beleid wat door dat neoliberale tuig en hun geldschieters kan worden uitgestippeld.

Division Bell
Division Bell18 okt. 2021 - 13:01

Als je de beelden bij de Erasmusbrug bekijkt zie je dat een groep gemaskerde mannen in het zwart duidelijk een charge uitvoert richting de politie, de politie kon niet anders dan hier op reageren. Als viruswappies of anti asielzoekercentrum demonstranten dit doen worden ze net zo aangepakt dat is geen repressie maar de orde handhaven. Overigens was het grootste deel van de demonstranten wel vredelievend en die zijn dan ook met rust gelaten. Qua slopen van wijken als Tweebosbuurt staan we nog maar aan het begin, deze wijken zullen binnen een paar jaar massaal tegen de vlakte gaan. Deze buurten bestaan namelijk allemaal uit oude uitgewoonde huizen die onmogelijk de energietransitie gaan overleven. Deze huizen gasloos en energiezuinig maken kost meer dan de waarde of is technisch helemaal onmogelijk. Dat is voor een woningbouwvereniging niet te verantwoorden, men kan veel beter nieuwe appartementsgebouwen bouwen die vanaf het begin energiezuinig zijn. Met de huidige gasprijzen wordt het verwarmen deze winter voor veel bewoners in de oude sociale woningen waarschijnlijk al bijna onbetaalbaar. Wonen in een vooroorlogse wijk wordt dan alleen nog maar bereikbaar voor de rijken die er of een fortuin voor over hebben om het pand te verbouwen of die een hele hoge energierekening kunnen betalen .

2 Reacties
ton14024
ton1402418 okt. 2021 - 17:21

Ja joh, draai de zaken gewoon lekker om. Oorzaak en gevolg nooit van gehoord zeker, tijd is voor jou iets wazigs, na 1 komt 0, na oranje groen, na boete bedrog. Politie daar is van het padje.

ton14024
ton1402418 okt. 2021 - 17:22

Ton14010 is nu Ton14024

Tom Lucassen
Tom Lucassen18 okt. 2021 - 13:00

Het is niet alleen repressie, het wordt ook vooral toegepast op sociaal denkende, links georienteerde mensen. De boeren konden lekker hun gang gaan. Ook bij het provinciehuis in Den Bosch (waar ik vandaan kom en waar ik bij was om te kijken) deed de politie niets. Pure lafheid.

Uw Psychiator
Uw Psychiator18 okt. 2021 - 12:44

Uitnemend goed betoog van Francisco van Jole, in klare taal, voor iedereen te begrijpen - ook de verwerpelijke, onacceptabele tactieken van de militie (mijn term) waarbij subtiel ook nog eens oorzaak en gevolg worden omgekeerd (c.q. compleet verduisterd) zie ik helder uiteengezet. In essentie is dit hetzelfde grotere verhaal als dat wat van toepassing is bij demonstraties tegen conventies van de G-20, de Davos-kliek, of hoe die gangs van onderdrukkers annex geldwolven ook heten mogen. Ik weet tenslotte heel zeker dat de politiek aartsreactionaire, braafste, en meest volgzame Jopers van Jole zullen kritiseren; het zijn die lui die er een hobby van maken bij controversiële thema's altijd de politie, marechaussee, ME, het leger, en desnoods de Undercover-BOA's onvoorwaardelijk te steunen. Daarin gelijken ze op hardcore celebrity-fans van zo'n 9 jaar oud.

14 Reacties
Jozias2
Jozias218 okt. 2021 - 13:38

Over welke militie heb je het precies? De ME of de mensen die in het zwart met hoodies en shawls voor het gezicht, met zonnebrillen en zelfs met integraal motorhelmen op en met vlaggenstokken ‘vreedzaam’ aan het demonstreren waren?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 14:38

@jozias mogen mensen dan niet in het zwart demonstreren? gaan we die kant op? ik snap heel goed dat je met een dergelijke politie als in Nederland en zeker die in Rotterdam voorzorgsmaatregelen neemt tegen geweld. Dat doet de ME ook . Feit blijft dat de demonstratie vreedzaam was en de politie met grof geweld tekeer ging . Ik adviseer demonstranten dan ook in het vervolg ook helmen te dragen - je draagt tenslotte ook een helm op een motor en dat is in dit land kennelijk minder gevaarlijk zo'n ding te bereiden dan om te demonstreren .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 14:39

Je vraagt je af waarom de NAVO niet ingrijpt om vrijheid en democratie naar ons land te brengen met drones en straaljagers enzo . Dat is toch de normale gang van zaken als de politie zo optreedt ?

Mark Huysman
Mark Huysman18 okt. 2021 - 15:17

@Jozias Hoodies, zonnebrillen en shawls mogen niet van jou? En je mag ook geen vlaggen of spandoeken meenemen naar demonstraties?

Jozias2
Jozias218 okt. 2021 - 15:25

@mark Om nu met een integraal helm op te lopen tijdens een demonstratie, en je hele gezicht te bedekken met tientallen mensen in 1 groep net als voetbal hooligans, kan hoor maar ben je nu niet aan het zoeken om dat normaal te vinden? En het meenemen van vlaggen is uiteraard toegestaan, het slaan van de agenten daar mee en het geweld tegen een politiebusje dan weer niet. En dat is op de beelden duidelijk te zien.

Martinel
Martinel18 okt. 2021 - 15:58

U heeft gelijk. Dit land is verdoemd. Tot het bot verdeeld. Tot het bot corrupt. En tot het bot ongelijk en tot het bot Rutte. Alles en iedereen wordt tot het bot vernederd. Rutte en zijn vingertje naar andere landen is alleen slechts zijn eigen falen dat tot uiting komt in nu en hopelijk straks tot zijn aftreden. Deze Rutte heeft Nederland tot het bot en haar mensen.......'mensen ja' volledig gemangeld. En de journalistiek heeft niks door.

Mark Huysman
Mark Huysman18 okt. 2021 - 19:26

[Om nu met een integraal helm op te lopen tijdens een demonstratie, en je hele gezicht te bedekken met tientallen mensen in 1 groep net als voetbal hooligans, kan hoor maar ben je nu niet aan het zoeken om dat normaal te vinden?] Je hoeft niks 'normaal' te vinden maar 'niet normaal' is natuurlijk geen reden om mensen in te sluiten en met geweld in te rekenen. [En het meenemen van vlaggen is uiteraard toegestaan, het slaan van de agenten daar mee en het geweld tegen een politiebusje dan weer niet. En dat is op de beelden duidelijk te zien.] Nadat de politie tot geweld was overgegaan.

Peterrr3
Peterrr318 okt. 2021 - 21:41

@Jozias, ik ben het helemaal met je eens. Deze groep was daar niet om mee te demonstreren, maar om ergens de boel te verkloten. Dat is door het politieoptreden voorkomen. Knap werk. Nu kon de demonstratie gewoon doorgaan. Ik snap niet dat er mensen zijn die sympathie op kunnen brengen voor een groep waarvan je weet dat met andere bedoelingen naar zo'n belangrijke demonstratie gaan.

Jozias2
Jozias219 okt. 2021 - 8:22

@mark Dat was ook niet de reden. Dat was de informatie die is ontvangen over deze groep in combinatie met het gedrag en uiterlijk voorkomen. Er waren 8000 mensen aanwezig. Niet iedereen met zwarte kleding is aangehouden dus dat was niet de doorslaggevende reden

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2021 - 9:22

Peterr ik heb nog geen bewijs gezien van de' bedoelingen'. Jij wel. En dan nog kan men preventieve maatregelen nemen in e zin van , indien....etc... maar niet/nooit preventief mensen verwijderen of met geweld tegemoet treden, die helemaal niets gedaan hebben.

Peterrr3
Peterrr320 okt. 2021 - 13:45

@Minoes, Ik heb niet de beslissing genomen om in te grijpen, maar de politie. Ik ga er nog steeds vanuit dat wij in NL een politiekorps heeft dat betrouwbaar is. Dus dat ze genoeg redenen hadden om in te grijpen. Ja, en als ze dat tijdig doen, dan kun je idd achteraf zeggen dat het niet nodig was, want er is niets gebeurd. Nee dat klopt, er is nu gelukkig niets gebeurd.

Fox2
Fox221 okt. 2021 - 17:33

@peterrr, Ik liep tussen de groep die werd ingesloten en we riepen leuzen en hadden geen plan. Zeker niet om te gaan rellen. Er is dus helemaal niks voorkomen door de politie en ze hebben zonder reden veel geweld gebruikt.

Peterrr3
Peterrr321 okt. 2021 - 22:45

@Fox, waarom liepen ze dan allemaal met gezicht bedekkende kleding en in het zwart om maar niet herkend te worden? Wat was de reden daarvan? Ik ga er nog steeds vanuit dat de politie goed geïnformeerd was en op basis daarvan een juiste keuze gemaakt heeft.

Fox2
Fox225 okt. 2021 - 18:05

@Peterrr Mensen bedekken hun gezicht omdat ze erg op een privacy gesteld zijn. Ook worden we zoals ook bij dit protest heel veel gefotografeerd en overigens hadden de ze verboden voorwerpen die we zogenaamd bij ons hadden al kunnen vinden bij het preventief fouilleren wat ze bij vrijwel alle mensen van het zwarte bloc al hadden gedaan. We liepen vredig te demonstreren en riepen leuzen en toen waren we ineens ingesloten en hebben ze eigelijk bijna niks gevonden. Klinkt als een slechte reden voor het exercieve geweld gebruik.

Zwerfstein
Zwerfstein18 okt. 2021 - 12:39

Even een filmpje op NOS teruggekeken, zie daar gewoon veel eikeltjes geheel in het zwart met hoodie en gezicht bedekt. Als agent weet je niet waar je dan mee te maken hebt, dus dan is ingrijpen niet zo gek lijkt mij.

6 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 13:11

mag je geen zwarte kleding dragen dan?

Zwerfstein
Zwerfstein18 okt. 2021 - 13:48

nee

Jozias2
Jozias218 okt. 2021 - 14:03

@griezel En een zwarte motorhelm op midden in een groep mensen op de Erasmus brug hoort ook bij een vreedzaam protest? Wat is er zo moeilijk aan het feit dat er 8000 vreedzame mensen terecht demonstreren en dat er daarnaast een stuk of 50 personen uit waren op rellen en dat de politie terecht heeft opgetreden tegen die laatste groep.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 17:03

Er is geen bewijs voor dat ze uit waren op rellen er is wel bewijs dat de politie uit was op rellen en ik zeg het nog maar eens ik adviseer niemand nog zonder helm te demonstreren want het gevaar van een knuppel op je kop is gewoon te groot in dit land Overigens heb ik weer wat speurwerk gedaan . Deze mensen zijn anarchisten die zich zo kleden om niet herkend te worden en zich inderdaad te kleden dat knuppels niet zo hard aankomen. Dat is niet verboden en lijkt me eigenlijk ook wel verstandig want politie maakt foto's van mensen bij demonstraties en dan kom je zo in het AIVD mapje met staatsgevaarlijk.

Zakenpief
Zakenpief18 okt. 2021 - 19:52

@Griezel, "want politie maakt foto’s van mensen bij demonstraties en dan kom je zo in het AIVD mapje met staatsgevaarlijk." Dat is ze dan lekker gelukt te voorkomen, door als enigen van 8000 mensen gearresteerd en geregistreerd te worden. Of zouden Van Jole en al die gezinnetjes nu ook bij de AIVD als staatsgevaarlijk gearchiveerd staan?

Eid
Eid18 okt. 2021 - 12:14

Ik weet niet of we Van Jole naief moeten noemen op zijn vraag. Maar als diverse media berichten over een bepaalde groep met mogelijk verboden attributen, en die wordt geisoleerd, terwijl er later lieden opgepakt worden voor verboden wapenbezit, vraag ik me oprecht af wannneer de politie wel mag ingrijpen volgens Van Jole. Als het echt uit de hand is gelopen of krijgen we dan zo'n achteraf verhaal?. Wellicht is het uberhaupt nog eens zinvol om de aversie tegen preventief fouilleren of afzonderen eens kritisch te bekijken. Wellicht hadden we dan ook wat minder problemen in andere steden gehad...

5 Reacties
gimli55
gimli5518 okt. 2021 - 12:34

@Eid Wees dan ook volledig en geef aan dat er niets gevonden is, derhalve was de arrestatie onrechtmatig en overbodig. Het eerste werd uitgebreid door de media gemeld en weinig over de noodzaak van de demonstratie. Het tweede wordt echter door de aanhangers van het repressieve systeem vergeten. Voorspelbaar en elke keer weer op de zelfde manier aangepakt door de politie.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout18 okt. 2021 - 12:41

Eid: `Maar als diverse media berichten over een bepaalde groep met mogelijk verboden attributen... ' U neemt dergelijke vage berichten van `Telegraaf' snit onvoorwaardelijk serieus? En gelooft dat? De goedgelovige kleinburger kan dus gerust zijn? Maar goed dat er een antfascistische golf in opkomst is.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 12:42

De politie komt altijd met smoesjes De pers neemt het altijd over

Marina Franzen
Marina Franzen18 okt. 2021 - 16:30

Van de 50 demonstranten (waarvan makkelijk de helft onervaren demonstranten waren en zodoende toevallig in het zwart gekleed waren) die in de tram afgevoerd zijn heeft de politie 400 meter verderop er 48 weer laten lopen. Dat doen ze echt niet als die mensen iets misdaan hebben hoor! Twee personen moesten door het politiegeweld naar de spoedeisende hulp. En waarvoor? Voor het roepen van anti-politie leuzen. En het afsteken van 1 fakkeltje. Het doel lijkt me duidelijk. We hebben het nu immers hierover. En niet over het wan-woonbeleid. Veel mensen durven door politiegeweld geen gebruik te maken van hun demonstratierecht. Dit is kwalijker dan het op het eerste gezicht lijkt want het tast de fundamenten van onze rechtstaat aan! Ik dacht altijd zoals zovelen hier: dan zal je vast ook wat gedaan hebben. En politie in burger die ingezet wordt om te escaleren, in Nederland? Ja dus. Ze hadden zich zelfs "vermomd" met BPW woonopstand-stickers op hun jasje. Politie zei letterlijk dat zíj bepalen wie er wel of niet en waar mogen demonstreren. Ik kan er nog steeds niet over uit, het is zó onwerkelijk om van dichtbij mee te maken! Doodeng!

Peterrr3
Peterrr318 okt. 2021 - 21:46

@Marina... ze waren toevallig in het zwart gekleed met gezicht bedekkende kleding... tuurlijk!

AlexanderVolken
AlexanderVolken18 okt. 2021 - 12:08

Er is iets anders aan de hand in Nederland (en de rest van de wereld). Op zichzelf vreedzame demonstraties worden gekaapt door tegenstanders en door groepen die alleen uit zijn op onrust. Het effect: de boodschap van de demonstratie gaat verloren en er blijft een nare nasmaak over. Beide groepen ‘kapers’ zijn een bedreiging van de rechtsstaat en de democratie. Ze zijn door de politie lastig aan te pakken, omdat dat al snel leidt tot beschuldigingen dat de politie repressief is ten aanzien van de demonstranten. De oplossing is lastig. Misschien vraagt dit om een andere manier van demonstreren, minder gericht op het bij elkaar brengen van mensenmassa’s.

3 Reacties
gimli55
gimli5518 okt. 2021 - 12:37

De groep die uitgebreid beschuldigd wordt, had niets bij zich en is derhalve ook onterecht gearresteerd. Als ze wel iets bij zich gehad hebben, waren de rapen gaar geweest en was het in alle media uitgebreid verkondigd. Soms is wat er niet verteld wordt, nog belangrijker dan wat er wel gemeld is.

Bouwman2
Bouwman218 okt. 2021 - 12:59

Nou Alexander, dan moet je de videobeelden maar eens opvragen. Als je vreedzaamheid wilt moet je die organiseren. In de kerk waar ik al tijden dominee ben stonden er altijd mannen ( nooit vrouwen) met van die sjerpen waarop vrouwen ( nooit mannen) hadden geborduurd Weest welkom en :hebt eerbied mensen in het huis van God. Het was nog een heel werk, Nooit was er ophef en vertier. Enkel wierook & pepermunt. Daarom heeft de kerkeraad die custodes afgeschaft. want wat je toch niet gebruikt breng je naar de kringloop. Wellicht een idee voor asielzekerscentra?

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2021 - 18:33

'Op zichzelf vreedzame demonstraties worden gekaapt door tegenstanders en door groepen die alleen uit zijn op onrust.' ja en als die groep die alleen op onrust uit is beter bekend staat als 'de politie' dan is er iets goed fout. Wie van de 'driehoek' is betrokken geweest bij het plannen van dit politie-ingrijpen?

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout18 okt. 2021 - 12:00

Voordat frenetisch rechts hier op Joop nog nijdiger en verontwaardigder komt zemelen over antifa: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/corona-ontkenners-in-militaire-uniformen-op-museumplein We zien hier dat politie en leger loyaal aan elkaar zijn op wappiedemo's, terwijl op een demo met antifa en vrije socialisten er preventief en rücksichtlos op los wordt gemept met de gummipit en mensen zonder pardon in bus of tram worden geduwd om te worden opgepakt. Heel verschil in aanpak ook met mokkend geboerte op trekkers en met voetbalhooligans nietwaar?

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr318 okt. 2021 - 21:49

Hannes, ik heb ook genoeg filmpjes gezien dat de politie flink tekeer ging tegen de wappie demo's. Heb je die soms gemist?

Sam V
Sam V18 okt. 2021 - 11:37

Dhr. Van Jole beweert dat het politieoptreden gebeurd is zonder aanleiding. Noemt het zelfs repressie. Een traditie inmiddels zelf. Hier is een oplossing voor. Voortaan meldt de overheid (incl. Politie) alle informatie aan degene die er om vraagt. U wilt weten waarom we deze meneer aanhouden? Natuurlijk U wilt weten waarom deze mevrouw de toeslag moet terugbetalen? Natuurlijk U wilt weten welke informatie wij gekregen hebben en van wie en welke demonstranten wie precies om welke redenen aanhouden? Natuurlijk, geen probleem. Natuurlijk niet! Er is informatie ongelijkheid tussen overheid en burger. Dat is niet voor niets. Dat is ter bescherming van individuen en maatschappij. Het lijkt mij verstandig om er op te vertrouwen dat de overheid weet wat het doet. Achteraf kunt u vragen om details en op basis daarvan en afweging maken wat u er van vond. Kleine kinderen wordt aangeleerd (althans bij ons wel) om directe behoeftebevrediging te weerstaan. Het zou volwassenen ook niet misstaan de directe informatiebehoefte te weerstaan en de overheid eerst zijn werk te laten doen. Daarna beoordelen op basis van feiten.

12 Reacties
johannn2
johannn218 okt. 2021 - 11:52

Sam V, De overheid weet wat ze doet. Gaat u maar rustig slapen. ? Hebben we dat niet vaker gehoord? En zijn Grondrechten als de vrijheid van meningsuiting waaronder het recht op demonstratie niet juist m.n. een bescherming tegen de overheid, waaronder niet in de laatste plaats de politie? .

Joop16
Joop1618 okt. 2021 - 11:56

"Het lijkt mij verstandig om er op te vertrouwen dat de overheid weet wat het doet." Heb je onder een steen geleefd de afgelopen jaren?

Autofiets
Autofiets18 okt. 2021 - 12:04

@Sam V Ik denk dat je hier in de basis de spijker op z'n kop slaat, met slechts een paar belangrijke kanttekeningen: - Achteraf blijkt regelmatig dat overheidsoptreden op zijn minst twijfelachtig is, ondanks deze conclusie worden daar meestal geen duidelijke consequenties aan verbonden. --> Dit doet de vetrouwensband met de overheid geen goed - Bij relatief 'kleine risicogroepen' en overzichtelijke situaties zoals deze wordt ingegrepen, bij grotere risico's / onoverzichtelijke situaties wordt juist ook vaak gekozen voor een de-escalerende aanpak --> Dit doet het gevoel voor proportionaliteit geen goed - Doordat mensen als van Jole het gevoel hebben te demonstreren voor de goede zaak, lijken ze zich bijna niet voor te kunnen stellen dat er foute figuren tussen zitten. Bij boerenprotesten, anti-corona demonstraties, Pegida of wat dan ook wordt van het omgekeerde uitgegaan (wappies of schorem, dus terecht opgepakt), eigenlijk hadden ze nog veel harder aangepakt moeten worden, dubbel onrecht dus! --> Media berichtgeving (of het gebrek daaraan) en zoals jij het noemt de directe behoeftebevrediging dragen hier alleen nog maar meer aan bij. Ik denk dan ook dat van Jole eigenlijk niet zijn eigen demonstraties moet proberen te beoordelen, maar zou moeten beginnen bij de demonstraties van zijn politieke tegenstanders. Aangezien dezelfde patronen daar op treden, is het waarschijnlijker dat als hij het daar ook niet mee eens is, hij daadwerkelijk een punt heeft.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 12:06

de overheid zijn werk te laten doen : weerloze burgers inelkaar timmeren en daarna vragen stellen u bent een komiek meneer

Mark Huysman
Mark Huysman18 okt. 2021 - 12:37

[Het lijkt mij verstandig om er op te vertrouwen dat de overheid weet wat het doet.] De overheid weet inderdaad wat het doet. Terecht protest tegen misdadig woonbeleid in de pan hakken.

gimli55
gimli5518 okt. 2021 - 12:42

@Sam V Natuurlijk niet! Er is informatie ongelijkheid tussen overheid en burger. Dat is niet voor niets. Dat is ter bescherming van individuen en maatschappij. Het lijkt mij verstandig om er op te vertrouwen dat de overheid weet wat het doet. Ik denk gezien de Toeslagaffaire dat het juist ter bescherming van de overheid geldt. Gezien de aangepaste proces verbalen door de BOA's aangeraden door de politie dat het juist niet is ter bescherming van de burger. \De gaswinning schade en de Qkoorts schade is een bewijs, net al met de Toeslagaffaire, dat de overheid niet te vertrouwen is en niet het beste voor heeft met de burger. De feiten zijn dat er geen wapens gevonden zijn, en dat de arrestatie onterecht was.

Sam V
Sam V18 okt. 2021 - 15:02

@ Allen Dank voor de reacties. Ik begrijp dat u allen de overheid niet meer vertrouwd. Dat kan. U bent zeker niet de enige, gezien het aantal “FvD-wappies” in de social media. Maar ik verbaas me over het gemak waarmee dit gezegd wordt en het totaal gebrek aan een genoemd alternatief. Wat is het alternatief voor vertrouwen in de overheid? Ik laat mij graag verlichten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 17:07

Het alternatief is een andere overheid op basis van democratische principes die we kennen uit het oude Athene ; te weten dat de burgen en niet de kamer mag stemmen over de toekomst . Wanneer dat niet haalbaar is dan tenminste een overheid die er voor de burger is en niet voor de rijke aandeelhouders in het buitenland. En een overheid die niet om de haverklap burgers inelkaar slaat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2021 - 18:41

@Sam V Simplify but not oversimplify Waarom opeens de Rottermdamse politie vervangen door 'de overheid'. Hier zijn dubieuze fouten gemaakt (lees het verhaal van Van Jole nog een keer), en dan is het belangrijk om te zien hoe die fouten totstand zijn gekomenm (en blijkbaar bij herhaling). Dan hoeven we niet meteen de hele overheid te wantrouwen? Wat je probeert te doen is niet meer dan een goedkoop semantisch trucje eerlijk gezegd. stop daarmee.

gimli55
gimli5518 okt. 2021 - 21:38

@stokkickhuysen Gezien de afgelopen jaren en de ervaringen die grote groepen hebben opgedaan, is het zeker goed om de overheid te wantrouwen. Net als de politie die de BOA's in Rotterdam hebben geadviseerd om hun proces verbalen te herschrijven en eigenlijk strafbaar zijn. De dader waarvan vaststond dat hij schuldig was, werd terecht vrijgesproken door wel een integere rechter. Gezien de behandeling gedurende 10 jaar van de slachtoffers van de gaswinning en de Toeslagaffaire is het zeker goed om de overheid te wantrouwen. Dat is geen semantisch trucje maar feiten van een onbetrouwbare overheid en politie. Als er een verschil zit tussen wat de overheid zegt en doet, wat ook geldt bij de politie, dan is er iets fout bij de overheid. Dat geldt ook voor het geheugenverlies en leugens van Rutte, de Rutte doctrine en de grote archieven met briefjes, memo's en andere onverkwikkelijke zaken van deze regering. Waarschijnlijk is de €400 voor de gestegen rekening van het gas, net zo'n gebroken belofte van €1000 van Rutte.

gimli55
gimli5519 okt. 2021 - 8:27

@Sam V Het gebrek aan vertrouwen is iets wat de politiek hoort op te lossen. Het wordt gegund en als door handelen bewezen is dat de overheid onbetrouwbaar is, is er geen alternatief. Dat is nu juist het probleem. Je verwacht dat de mensen die ervaren hebben dat de overheid niet te vertrouwen is, met een alternatief komen waardoor die slachtoffers weer vertrouwen krijgen. Dat is onmogelijk en ligt niet aan de slachtoffers, maar aan de onbetrouwbare overheid. Die leunt nu achterover en laat de aanhangers de kastanjes uit het vuur halen met onzinnige argumenten en het omdraaien van de schuldkwestie. Als iemand berooft is op straat, is het slachtoffer onschuldig. Jij draait de zaken om waarbij de slachtoffers zich moeten verantwoorden voor misdaden, die tegen hen zijn uitgevoerd. Of het nu door de overheid is gebeurt of door de politie en of criminelen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 okt. 2021 - 10:53

@Gimli Er worden uiteeraard veel meer fouten gemaakt bijde overheid dan alleen dezse, maar je moet niet iedere keer als er een fout gemaaklt wordt de hele overheid de schuld geven, dat heet het vioeren van een hetze. En als er een patroon zit in de fouten moet je dat aankaarten, en in bepaalde gedragingen en fouten lijkt weel een patroon te zitten (vorige week was er een aardige opsomming over wat er allemaal fout is gegaan in bankenland (en dus het toezicht op die banken)), maar niet bij iedere fout beginnen over 'de overheid' doet dit of dat, dat is echt te simpel. En voorzichtig met het herkennen van patronen, Daarvoor moet je gedegen onderzoek doen, niet een paar linkjes op internet aan elkaar plakken.

Armando3
Armando318 okt. 2021 - 11:29

Bedankt hiervoor. Naast VICE het enige artikel die accuraat omschrijft wat ik gevoeld en gezien heb tijdens onze demonstratie gisteren. Echt weer het zoveelste mask off-moment voor de politie.

Jozias2
Jozias218 okt. 2021 - 11:11

Kennelijk was de verdenking wel ergens op gebaseerd als er bij meerdere personen binnen deze groep verboden wapens worden aangetroffen en er met de stokken van vlaggen wordt geslagen naar agenten en er geweld wordt gebruikt tegen een politiebusje op de erasmusbrug. Er werden zo'n 50 mensen ingesloten op basis van deze verdenking. Er namen 8000 mensen deel aan de demonstratie dus die 7950 andere mensen konden de demonstratie gewoon voortzetten. Wat er op de erasmusbrug gebeurde was dat er mensen zich gingen bemoeien met het politie optreden zonder dat ze wisten wat er aan de hand was en de instructies van de politie niet opvolgden. Als je op twitter de beelden bekijkt zie je het geweld van dit groepje vredelievende demonstranten, helemaal gekleed in het zwart en zich onherkenbaar gemaakt met capuchons en gezichtsbedekkende kleding. Wat had de politie dan moeten doen bij de verdenking van verboden wapenbezit en dat de groep uit was op een confrontatie. Het maar laten gebeuren en laten escaleren elders in de stad? Wat nu als de politie niets met deze informatie had gedaan en het was elders faliekant misgelopen zoals op de Coolsingel en in HvH? Het leerpunt daarvan was juist dat er te weinig met de informatie was gedaan. kennelijk doet de politie het dan altijd fout.

16 Reacties
johannn2
johannn218 okt. 2021 - 11:55

Jozias, je bron graag. Alvast bedankt. .

johannn2
johannn218 okt. 2021 - 11:56

aanvulling Een linkje moet kunnen .

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 okt. 2021 - 12:10

Heeft u het stuk wel goed gelezen? Ik kon niet worden doorgelopen, omdat een groep werd omsingeld. Er werden overigens geen verboden wapens gevonden......

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 12:11

Klinkt mij als een leugen in de oren - en wat een wapen tegenwoordig voorstelt is ook niet meer wat het was En als u beelden ziet dan ziet u dat de politie gewoon met knuppels op weerloze demonstranten aan het inhakken is En dan dat waterkanon dat er alvast was. Nee dit is een bewuste actie om eens even lekker tekeer te gaan tegen demonstranten .

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout18 okt. 2021 - 12:17

Jozias, wel eens gehoord van agents provocateurs en van zg. romeo's? Agenten in burger die worden ingezet, verkleed als o.a. antifa-activist of hooligan, bedoeld om een in goede sfeer verlopende demonstratie te doen escaleren, ipv. de-escaleren. Waarheidsvinding ten behoeve van pers en publieke opinie kan dan achteraf worden gemanipuleerd in het voordeel van excessief gehanteerd geweldsmonopolie van de staat.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 13:15

Meneer Achterhout Die agenten waren er ook daar zijn foto's van https://twitter.com/FrontaalNaakt/status/1449846069576310786/photo/1 Op zijn jasje zie je een logo van het woonprotest En zijn actie - is dat een in het zwart gekleden sinistere dame? Ik zie gewoon een ongewapende vrouw waar deze overheidsdienaar eens even flink op gaat rammen . Nou, wat wilt u er van maken @laarzenlikkendejoopreageerders?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen18 okt. 2021 - 13:17

Johannn, https://nos.nl/artikel/2402006-politie-grijpt-in-bij-protestmars-tegen-woningcrisis Er zijn inderdaad wel wat figuren in het zwart met gezichtsbedekkende kleiding zichtbaar. Het is wel jammer dat een terechte demonstratie daaronder moet lijden. Alfred Blokhuizen, "Er werden overigens geen verboden wapens gevonden" Hoe weet u dat zo zeker? Volgens de nos zijn er dus acht demonstranten gearresteerd voor o.a. verboden wapenbezit, zie de link.

Jozias2
Jozias218 okt. 2021 - 13:25

@johann Onder andere Rijnmond, Ad, nos en nu.nl, hier een linkje. https://www.nu.nl/binnenland/6162803/arrestaties-wegens-verboden-wapenbezit-bij-woonprotest-in-rotterdam.html En als je op Twitter kijkt naar de trends van gisteren met Antifa dan zie je meerdere filmpjes van mensen in zwarte kleding en hoodies die geweld gebruikten tegen de politie en politie voertuigen. @alfred, je ziet op de beelden vanuit de lucht duidelijk dat er een groepje omsingeld is en de rest kan doorlopen. Dat die mensen dat niet deden, zich met het politie optreden gingen bemoeien en zo de boel er achter blokkeerden is wat anders. @griezel, waarom dan specifiek deze 50 personen en niet die 7950 anderen?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 14:16

Waarom 50 personen? Omdat dat een leuke manier was om de zaak eens lekker te laten escaleren. Waterkanon paraat. De politie was gewoon uit op knokkerij . Vraag het Aboutaleb anders eens waarom hij de politie altijd zoveel geweld laat gebruiken.

ton14024
ton1402418 okt. 2021 - 16:02

J, je doet aan Baudetta Propaganda. Een arrestatie is nog geen aanklacht of veroordeling. Tot nu toe één aanklacht voor wapenbezit.

Jozias2
Jozias218 okt. 2021 - 17:02

@ton Klopt. Ik zeg ook niet dat er een veroordeling was, ik zeg dat er een verdenking was.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 okt. 2021 - 17:47

Ach, Jozias is weer eens bezig. Trouw aan het gezag, hoe deze zich ook manifesteert. Gewoon doorlopen, mensen; in dit deeldraadje is niets aan de hand. Op de duidelijke foto's van VICE is een agent-provocateur te zien, verkleed als demonstrant, die plotseling een wapenstok in de hand heeft en een vrouw dreigt af te rossen of dat al gedaan heeft. Details genoeg die de visie van Francisco van Jole bevestigen. Naast politiegeweld was er ook enorm veel solidariteit bij de Woonopstand https://www.vice.com/nl/article/v7e5wd/woonopstand-wooncrisis-demonstatie-politie-geweld

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2021 - 18:45

'Kennelijk ' daar gaan we weer, Eens proberen: 'Kennelijk zaten ze ernaast en zijn we geen wapens gevonden, want anders hadden ze dat wel gemeld?' Wat nu?

Jozias2
Jozias219 okt. 2021 - 10:31

@arjan Ik weet niet wat je met een agent provocateur bedoeld maar je klinkt nu als een wappie. Die agent is een AE'er en maakt deel uit van een arrestatie eenheid. Een AE is gewoon onderdeel van de ME organisatie en kan worden ingezet om diegene die andere aanzetten tot geweld onder dekking van de massa te identificeren en, bij verdenking van een strafbaar feit, aan te kunnen houden op een manier dat het effectief en zo veilig mogelijk kan. Deze eenheden bestaan al tientallen jaren: niets bijzonders.

johannn2
johannn219 okt. 2021 - 13:38

Wel, kennelijk kan een linkje niet. Het is zo goedkoop om maar iets uit je duim te zuigen dat je goet uitkomt. .

johannn2
johannn220 okt. 2021 - 11:52

Jozias, Excuses voor mijn reactie johannn 19 oktober 2021 at 15:38 Tot mijn eigen verbazing heb ik je reacties gemist. Maar bovendien, ik weet dat jij altijd reageert. .

Paul14
Paul1418 okt. 2021 - 11:08

Mja, Nederland is een raar land aan het worden. Ik heb meegeluisterd bij een presenatie van XR over de voorbedreidigen voor de blokkade's vorige week in Den Haag. Uiteindelijk niet zelf meegedaan. Ik had moeite met voldoende tijd vrijmaken om mee te gaan maar vooral: werd toch beetje bang. In de presentatie werd ook het "administratief verplaatsen" - of een dergelijk eufemisme genoemd. Het door de politie oppakken van demonstranten, met een bus 5km ver weg voeren en buiten de stad weer neerzetten. Gebeurt (volgens XR) wel vaker. Maar /feitelijk/ is dit gewoon ontvoering. Ook wordt aangeraden om je telefoon te encrypten of helemaal niet bij je te hebben. Anders /zal/ de politie in je telefoon kijken. Pardon? Mag dat? Dat lijkt me van niet? Maar blijkbaar "heb je weinig keuze". In NEDERLAND! Ik heb geen kennis of middelen (of tijd) om hier nou echt eens in te duiken. Maar gecombineerd met het bericht boven moeten we ons wel zorgen gaan maken, lijkt me. Ik hou niet van grote woorden, maar als we telke malen anderen internationaal de maat nemen, moeten we het hier wel op orde hebben. En dat is iets anders dan "netjes" of "aangeharkt".

2 Reacties
Pieterplezier
Pieterplezier18 okt. 2021 - 11:53

Paul: "Ik heb geen kennis of middelen (of tijd) om hier nou echt eens in te duiken." Gan dan ook niet lopen insinueren maar houd u aan de feiten.

Paul14
Paul1418 okt. 2021 - 16:15

@Pieter Huh, dat doe ik? IK zeg dat ik vind dat we op basis van een aantal recente berichten ons zorgen mogen - moeten maken. Daat is niets insinuerends aan.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!18 okt. 2021 - 11:04

Een groep van 20 personen gekleed in het zwart met hoodies en de capuchon over het hoofd, zonnebril op en shawls voor het gezicht die probeerde de demonstratie te laten escaleren en zijn aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. En er zijn wapens gevonden bij deze groep. Deze groep wou de politie scheiden van de overige groep. Prima optreden van de politie, geen repressie.

7 Reacties
Pieterplezier
Pieterplezier18 okt. 2021 - 11:56

@2de kans: Exact dit. Het kan nooit nooit nooit goed voor Dhr. van Jole. Politie is ALTIJD slecht. Wijzig potie eens in een minderheidsgroepering en Joop staat op de achterste benen.

Zwerfstein
Zwerfstein18 okt. 2021 - 12:04

hoe weet u dit? Iets wat Van Jole dan is ontgaan?

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout18 okt. 2021 - 12:19

En gij geleuft dat?

Mark Huysman
Mark Huysman18 okt. 2021 - 12:22

Hoe liet deze groep de demonstratie precies escaleren volgens jou?

ton14024
ton1402418 okt. 2021 - 15:53

Precies één aanklacht van verboden wapenbezit T. Je hemelt Nazipraktijken op.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2021 - 18:48

het waren trouwens allemaal witte mannen T, maar je hebt nog helemaal geen afstand genomen hiervan? waarom niet? Komt dat nog? Allemaal jouw groep jonguh

Fox2
Fox228 okt. 2021 - 22:01

Correctie er is 1 boksbeugel gevonden. Daarvoor een groep gegijzeld houden op een brug voor 2 en een half uur is een beetje excessief, niet?

Haz
Haz18 okt. 2021 - 10:56

O.b.v. berichten op NOS en AD lijkt de waarheid toch in het midden te liggen. Het blijken niet enkel braveriken te zijn die zijn opgepakt, ondanks suggestie die hier wordt opgewekt dat het lieverdjes waren. Dat Fransisco en anderen dat niet met eigen ogen hebben gezien dat het geen frisse jongens waren, betekent niet dat het niet waar is. En als je je dan o.b.v. eigen aannames arrestaties in de weg zit onder het mom van solidair zijn, dan ontstaan er problemen. Het is wel de vraag of de politie er slim aan heeft gedaan om deze mensen op dat moment op te pakken - blijkbaar verstoorden ze de onrust niet dusdanig dat de meerderheid het heeft opgemerkt en er last van heeft. Maar dat blijkt vast wel op het rapport wat hierover volgt.

Kit2
Kit218 okt. 2021 - 10:38

Helemaal mee eens. Misschien hadden de kamerleden van een paar linkse partijen hier voorop moeten lopen, dan durft de politie niet. Misschien eens een mailtje aan de linkse fracties in de 2e kamer wat de echte zorgen van de bevolking zijn?

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr18 okt. 2021 - 12:48

Lilian Marijnissen was er toch?

Karingin
Karingin18 okt. 2021 - 21:57

Je zou ook gewoon naar ze kunnen luisteren en hun programma's lezen, dan wist je dat dit en veel andere maatschappelijke problemen álle aandacht hebben en er goede plannen zijn om ze aan te pakken. Maar ja, jij leest natuurlijk alleen AD en Telegraf en ziet hooguit een keer WNL of Powned

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 okt. 2021 - 10:32

Ik was er zelf niet bij dus herhaal deze nog maar een keer van het AD: “Volgens AD-columnist Brenda Stoter Boscolo heerst er een grimmige sfeer. De politie zou zijn gekomen nadat een groep van de antifascistische beweging Antifa fakkels afstaken en anti-politieleuzen riepen." Welke journalist moet ik nu geloven?

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 12:15

Je moet nooit de politie geloven dat staat inmiddels wel vast Als er met knuppels op weerloze burgers wordt ingeslagen dan zijn de meppers gewoon schurken.

Karingin
Karingin18 okt. 2021 - 20:57

Het doet er helemaal niet toe of er anti=politieleuzen werden geroepen, dat is gewoon VVM. En zo lang ze met die fakkels nix in de fik staken is dat ook geen reden om erop los te slaan

Bert de Vries
Bert de Vries18 okt. 2021 - 10:32

Ik weet ook niet wat het gemiddelde IQ is bij het Rotterdamse politiekorps, maar de politie selecteert ook niet op IQ. Het gevolg daarvan zou een totale en enorme onderbezetting worden. De politie selecteert op gezond verstand. Op de bereidheid om vuist en knuppel te gebruiken als de kans daarvoor wordt geboden. Overigens, in de jaren 70 werd onderzoek gedaan naar de bereidheid van de politie om geweld te gebruiken. De uitkomst van dat onderzoek was, dat die bereidheid groter was naarmate de agent in kwestie conservatiever was. De agenten met de hoogste bereidheid om geweld te gebruiken waren agenten met een streng religieuze achtergrond. Rutte is conservatief Rooms-Katholiek.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 12:19

Tuurlijk trekt de politie gewelddadige mensen aan . Daarom zou de hele politie op de schop moeten want een gewelddadige club die ongestraft burgers kan vermoorden of inelkaar slaan dat hoort niet in een beschaafd land. Ik stel voor van de politie een HBO opleiding te maken met een focus op de-escalatie, veel meer betaald maar ook hoog opgeleid met een hele duidelijk instructie. Ze zijn een gevaar voor de samenleving. (en Aboutaleb trouwens ook)

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 okt. 2021 - 14:14

Rutte is een protestant. En zonder bronvermelding zijn uw beweringen in deze niet geloofwaardig.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 17:23

@bert de vries De politie selecteert wel op IQ hoor er is zelfs een cognitieve test . Hier een advies om je op deze test voor te bereiden. [ Leer het alfabet. Het lijkt een nutteloze tip, maar bij het vinden van de juiste letters voor een letterreeks helpt het ontzettend erg als je het alfabet snel en foutloos kunt opzeggen. Leer het dus uit je hoofd. Van voor naar achter en liefst ook van achteren naar voren. Des te makkelijker kun je bij de cognitieve test politie de juiste letters vinden en direct invullen.] Zoals u ziet leggen ze dat lat heel erg hoog! Bron: https://politiekeuring.nl/cognitieve-test-politie-2/

Karingin
Karingin18 okt. 2021 - 20:56

Rutte is "hervormd", nogal een brede stroming binnen het protestantisme, maar in de richting van Gereformeerd calvinisme en lutheranisme, wat ook weer een breed scala aan kerken omvat. Dus hoe conservatief religieus hij is valt niet te zeggen. Maar hij zegt ook "ik hoor zelf bij de groep die heel veel twijfel heeft maar met 51% in het geloof staat"...'t kan vriezen, 't kan dooien dus en dat past precies bij dit windvaantje; het is maar net wat op 't moment beter uitkomt