Joop

Planeet zonder apen

  •    •  
04-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
421 keer bekeken
  •  
Paris Hilton poseert met een orang-oetangbaby en Justin Bieber heeft een aapje als huisdier. Beroemdheden over de hele wereld pronken met hun babyaapje. Het is al jaren een doorn in het oog van dierenbeschermers. Door de Netflixserie Tiger King zijn niet alleen de selfies met wilde dieren populairder geworden, maar is ook de vraag naar apen gestegen. Dat terwijl de handel in apen al sinds de jaren 70 grotendeels illegaal is. De populatie van wilde apen, waaronder gorilla’s, bonobo’s en orang-oetans, neemt met een duizelingwekkende snelheid af. In Zembla onderzoeken Duitse onderzoeksjournalisten de wereldwijde apenhandel.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Déjà vu
Déjà vu14 apr. 2022 - 0:00

Planeet zonder apen? Dit jaar zullen er op deze planeet 8 miljard aapjes rondlopen!

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2022 - 17:08

Ik kijk geen TV dus reagerde ook alleen op tekst.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens4 mrt. 2022 - 18:16

@DD Zojuist het programma bekeken. Niet op de tv, maar gewoon via de link hierboven. Verhelderend. Die CITES-lijst blijkt een wassen neus. De Convention of International Trade in Endangered Species een verrotte en corrupte organisatie. Ieder land lijkt liever te profiteren van de uiterst lucratieve handel in bedreigde diersoorten, dan dat ze enige controle of handhaving hierop plegen. En de dieren maar lijden hieronder. En de supersterren maar genieten van hun duurbetaalde pets. Om één baby-handelsaapje van de moeder te scheiden, wordt meteen maar de hele familie vermoord. Wat zijn dat toch voor achterlijke praktijken? Heb ik enige verwantschap met deze mensen? Of kijk ik naar de ACHTERKANT van het menselijk bestaan? Het is net als met drugs. Het zijn de (in dit geval superrijke) consumenten die de criminele organisaties erachter in stand houden. Dank je wel, consumenten. Steek er nog maar een op, zou ik zeggen, terwijl je naar dit filmpje kijkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2022 - 20:03

Tsja waarom ben ik niet verbaasd. Ik ga hier maar niet naar kijken. Voor handhaven ontbreekt de wil.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2022 - 9:37

Apen zijn ongeschikt als huisdier om een groot aantal redenen. Maar kennelijk is het niet verboden ze te houden. Uiteraard moet dat verboden worden.

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens4 mrt. 2022 - 11:33

@DD, In Nederland is het verboden. Verder bestaat er een zgn CITES-lijst, waaraan de meeste landen van de wereld zich houden, maar hoe dat precies zit met het bezit resp de handel in apen kan ik daar niet meteen uit destilleren. https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/beschermde-planten-dieren-en-natuur/handel-en-vervoer/cites-soort-niet

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2022 - 12:22

De regels zijn niet overal even streng. In de UK zijn er apen waarvoor je een vergunning nodig hebt zoals chimps en apen die je zonder vergunning mag houden. Justin Bieber's aapje is een paar jaar geleden al eens in beslag genomen in Duitsland. In de illegale handel in wilde dieren wordt goudgeld verdiend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2022 - 12:31

PS in Duitsland mogen dacht ik bepaalde soorten apen wel worden gehouden. Wellicht met vergunning? In Nederland gaat de aap naar de opvang.

Eric Minnens
Eric Minnens4 mrt. 2022 - 12:37

PS Ik heb de Zembla uitzending nog niet gezien, eigenlijk dus alleen op de tekst gereageerd. Ga ik nu eerst doen, maar pas vanavond waarschijnlijk.