Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Piet Adema (CU) volgt afgetreden Staghouwer op als minister van Landbouw

  •  
03-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1509 keer bekeken
  •  
ANP-323020445

Piet Adema, oud-voorzitter van de ChristenUnie, wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Visserij. Dat heeft de partij bekendgemaakt. Adema is de opvolger van Henk Staghouwer, eveneens van de ChristenUnie, die vorige maand zijn ontslag indiende omdat hij zich onvoldoende gesteund voelde door de Tweede Kamer.

Voor Adema ligt er direct een zware taak te wachten. Deze week presenteert Johan Remkes zijn verslag van de gesprekken die hij afgelopen tijd als bemiddelaar voerde met het kabinet en de verschillende boeren- en natuurorganisaties over de stikstofplannen. Adema is verantwoordelijk voor de uitvoer van het stikstofbeleid van het kabinet.

Voorganger Staghouwer kwam onder vuur te liggen in de Kamer nadat hij een ‘perspectiefbrief’ voor agrarische ondernemers aanbood, zonder daarin ook maar enig perspectief te bieden. Een tweede, beloofde brief kwam er niet. Uiteindelijk gooide Staghouwer de handdoek in de ring na tot de conclusie te zijn gekomen dat hij niet ‘de juiste figuur [is] om leiding te geven aan opgaven die er liggen.

De afgelopen periode nam CU-minister Carola Schouten de portefeuille van Staghouwer waar. Het is nu aan Adema om een nieuwe perspectiefbrief op te stellen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Norsemen
Norsemen4 okt. 2022 - 7:28

Ik ken de beste man niet. Maar iedereen die de ethische standpunten van CU onderschrijft is een discutabel persoon.

2 Reacties
Middenman
Middenman4 okt. 2022 - 10:22

Norsemen heeft het niet zo op de universele rechten van de mens, in ieder geval niet voor politici. Hoe zou je anders politiek moeten bedrijven dan je standpunten baseren op en motiveren vanuit een bepaalde levensbeschouwing; socialisme, liberalisme, religie, etc. Het grote probleem zit hem juist bij de mensen die geen overtuiging hebben; de populisten. Die roepen maar wat ze op dat moment uitkomt.

Norsemen
Norsemen4 okt. 2022 - 11:39

@Middenman Ik vind het recht van een vrouw om abortus te mogen plegen veel belangrijker dan het recht van gelovige om een vrouw dat te verbieden. Ik vind het recht van een homoseksueel om niet gediscrimineerd vanwege zijn geaardheid veel belangrijker dan het recht van gelovige om een homoseksueel vanwege zijn geaardheid te mogen discrimineren. Als dat betekent dat ik niet zo veel op heb met de universele rechten van de mens, is dat helemaal prima.

WillemdeGroot
WillemdeGroot3 okt. 2022 - 16:33

Je kunt er weer op wachten, op reacties die over de (vermeende) persoon gaan en diens standpunten in het verleden. Deze persoon is de nieuwe minister om kabinetsbeleid uit te voeren, niet eigen beleid. Waar hij (het is dus een man) op beoordeeld moet worden is niet zozeer op welk beleid hij uitvoert, maar op der wijze waarop hij dat doet. En, ja, dan spelen allerlei factoren een rol, van zijn kennis van de materie in die gevallen waarop hij niet meteen kan communiceren met zijn ambtenaren, tot aan de manier waarop hij overtuigend genoeg is in de communicatie (een vorm van acteren, dus). Doel blijft het uitvoeren van kabinetsbeleid op een bekwame wijze doen. Daar wordt hij op beoordeeld.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen4 okt. 2022 - 10:14

Diens standpunten in het verleden? Er is geen enkele rede om aan te nemen dat hij van standpunt veranderd is. De CU is niet liberaler geworden inzake ethische standpunten. En dat iemand alleen maar beoordeeld kan worden op hoe hij iets uitvoert, en niet op wat hij uitvoert, is een soort van zeggen befehl ist befehl.

WillemdeGroot
WillemdeGroot5 okt. 2022 - 18:43

Het komt op mij over, Norseman, alsof je geen idee hebt hoe democratie en landelijk bestuur werkt. Door toe te treden tot een kabinet, gebaseerd op een democratische politieke meerderheid, conformeer je je aan de afspraken die gemaakt zijn. Eigen overtuiging hou je dan voor je of heeft zich aangepast. Om te eindigen met een geliefde na-oorlogse uitdrukking lijkt me insinuerend en ongepast, gelet op het democratische systeem dat we hebben. Of ken jij een beter?

Ewout Pool
Ewout Pool3 okt. 2022 - 11:45

Ik wens hem veel succes. Gezien zijn CV lijkt hij wel aardig te zijn in besturen, maar heeft hij geen enkele binding met de agrarische sector. Ik vraag me af of hij in staat is de clusterf*ck van LNV op te lossen. We gaan het zien.

Eric Minnens
Eric Minnens3 okt. 2022 - 11:00

Als je Piet Adema wikipediet kom je o.a. terecht bij zijn lidmaatschap vroeger van de GPV, een nog rechtsere groep dan de SGP. Later ging die GPV op in de CU. Of Adema nog steeds GPV-beginselen aanhangt, weet ik niet, maar lees en huiver over de aard daarvan: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Gereformeerd_Politiek_Verbond

9 Reacties
Bouwman2
Bouwman23 okt. 2022 - 11:10

Wat Eric Minnens over je schrijft zul je maar lezen als aantredend bewindspersoon. Het valt je koud op het dak. Het is overigens hét GPV. Niet mannelijk of vrouwelijk van genus, maar keurig onzijdig. .

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 okt. 2022 - 11:12

OmG!

Ejoth
Ejoth3 okt. 2022 - 11:20

Oei, lijkt Denk, Bij1 wel…

EenMening3
EenMening33 okt. 2022 - 11:27

@Eric Als je het wiki artikel goed leest, zul je zien dat het GPV in de loop der jaren behoorlijk naar links opgeschoven is en daarom de rechtsere RPF opgericht werd. Het GPV bleef wel vasthouden aan zijn standpunten m.b.t. een aantal ethische kwesties.

Eric Minnens
Eric Minnens3 okt. 2022 - 11:31

@Bouwman "hét GPV" Stom. Bedankt voor de correctie.

Middenman
Middenman3 okt. 2022 - 11:55

Als je het GPV nog rechtser noemt dan de SGP, dan is er ergens iets verkeerd gegaan.

Eric Minnens
Eric Minnens3 okt. 2022 - 14:41

@EenMening "dat het GPV in de loop der jaren behoorlijk naar links opgeschoven is" Klopt. Vandaar dat ze later onderdak konden vinden bij de toch een beetje links angehauchte CU. Maar goed, het GPV was van oorsprong wel een partij van God, Vaderland en Oranje. De Koning moest nota bene voorzitter worden van een Hooggerechtshof met de Bijbel als uitgangspunt. Hoe gek wil je het hebben? Echter toch misschien iets te snel geoordeeld. Adema heeft door zijn voorzitterschap van Schoonmakend Nederland laten zien dat hij solidair is met de onderkant van de samenleving. Ook heeft hij zich als voorzitter van de CU steeds gekeerd tegen samenwerking met PVV en FvD. Het is misschien wat hapsnap, wat ik zeg over Adema, maar dat komt omdat ik niks van de man wist. (En nu nog steeds bijna niks, haha. Maar we gaan vooruit...) ... :-)

KritischKijken
KritischKijken4 okt. 2022 - 5:56

@Eric. Misschien eerst eens echt nadenken voordat we hier de geliefde hobby van rechts in de hoek schilderen beoefenen... ?

Eric Minnens
Eric Minnens4 okt. 2022 - 8:48

Nou, ik 'doe' hier in ieder geval kritisch naar mezelf kijken, toch? Doe jij dat wel eens, KritischKijken? Of 'doe' jij alleen kritischkijken naar anderen? De uitdrukking is trouwens: rechts (of een ANDER) 'in de hoek zetten', i.t.t. 'JEZELF in de hoek schilderen'. Rechts in de hoek zetten is trouwens wél een hobby van me, daar heb je een punt. Jouw hobby is meer links op zijn nummer zetten, is het niet? Dat mag hoor, maar ik had mijzelf al op mijn nummer gezet.