Joop

Pauline Krikke stapt op als burgemeester Den Haag

  •  
06-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paulinekrikke
Pauline Krikke (VVD) vertrekt als burgemeester van Den Haag. Haar vertrek volgt op een turbulente week voor de stad. Nadat de recherche eerst invallen deed bij twee wethouders van de Groep de Mos die worden verdacht van corruptie, volgde donderdag het rapport van Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de bijna-ramp door de vreugdevuren.
Krikke maakt haar vertrek bekend in een Instagram-video. Daarin zegt ze onder meer:
"Eerder deze week heb ik, als voorzitter van het College van B&W, twee wethouders dringend moeten verzoeken hun taken neer te leggen. (…) Het zal niemand zijn ontgaan dat ook ikzelf onder vuur lig, om geheel andere kwesties, en dat de commotie rond de twee wethouders de verhoudingen in de gemeenteraad en het college nog eens extra op scherp hebben gezet. Het aanstaande debat over het rapport van de onderzoeksraad wordt binnen en buiten het stadhuis al in alle hevigheid gevoerd, en spitst zich steeds meer toe op mijn functioneren. Het debat over mijn toekomst zit het debat over de toekomst van Den Haag in de weg."
Een bericht gedeeld door Burgemeester Pauline Krikke (@paulinekrikke) op 6 Okt 2019 om 8:23 (PDT)

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Freek3
Freek38 okt. 2019 - 13:14

Het lijkt Raymond van Barneveld wel, ook te laat afscheid genomen, is dat iets haags?

Oranje2
Oranje27 okt. 2019 - 20:31

Ik zie dat ik de enige ben die zich verbaast over het tenenkrommende filmpje en het tijdstip van de publicatie. Krikke vond het niet nodig in de raad verantwoording af te leggen. Ze vond het ook niet nodig de pers te woord te staan. Ze had de CvdK nog net kunnen informeren en hem verzocht haar per onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Slecht taalgebruik dat gepaard gaat met een procedurele fout. Burgemeesters worden niet aangesteld en ontslagen door de CvdK maar door de Koning. Het filmpje is uiterst knullig gemaakt. Speciaal voor JasDon vertel ik even wat er aan mankeert. Het camera standpunt is verkeerd gekozen. Het plaatje laat de wonderlijke verschillen tussen de neusgaten van mevrouw zien. Door het ongemakkelijk standpunt lijkt het of Krikke een hautaine houding aanneemt. Een professionele cameraman of vrouw let ook op de achtergrond die niet storend moet zijn. Den Haag heeft kennelijk geen goede voorlichters meer die dit amateuristische geklungel hadden kunnen voorkomen. Ook goed mogelijk dat mevrouw Krikke die al lang heeft weggestuurd. Zij kan het zelf wel af. Dat is goed te zien.

Purper Floyd
Purper Floyd7 okt. 2019 - 17:36

Gezien haar trackrecord had ze natuurlijk nooit burgemeester van Den Haag mogen worden. Maar goed, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 okt. 2019 - 12:51

Eindelijk!

Gefaald
Gefaald7 okt. 2019 - 12:49

Ze mag niet weg ! Een vrouw aan de top moet daar ook blijven, op straffe van het niet halen van de diversiteitsdoelstellingen. Kwaliteit is niet van belang zodra de gendergelijkheid in het geding is, het hoogste goed !!

1 Reactie
Oranje2
Oranje28 okt. 2019 - 3:22

Het gaat juist zo goed met het benoemen van vrouwelijke burgemeesters. Er zal toch wel weer een ambitieuze vrouw gevonden kunnen worden die het stokje wil overnemen. Sharon Dijksma zal wel weg willen uit 020. Daar breekt een flinke bestuurscrisis uit rond het gemeentelijke afvalbedrijf. Een goed moment om afscheid te nemen van Amsterdam. Mooie afwisseling voor Den Haag: geen VVDer meer maar een PvdAer. Kan niet beter.

Gi Raf
Gi Raf7 okt. 2019 - 12:40

Mooi dat VVD Krikke haar ontslag nog zo lang heeft weten uit te stellen. In het belang van de stad, ja zelfs in landsbelang. Was ze een fractie eerder opgestapt dan was immers loco burgemeester De Mos op haar stoel komen te zitten. En dat kan niet want we willen beslist een burgemeester uit een partij die gegarandeerd corruptie vrij is. https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-organisatie/college-van-burgemeester-en-wethouders/wethouder-richard-de-mos.htm

1 Reactie
Purper Floyd
Purper Floyd7 okt. 2019 - 17:34

En dat kan niet want we willen beslist een burgemeester uit een partij die gegarandeerd corruptie vrij is Haha, dan komt er dus géén burgemeester of burgejuf.

Buitenstaander
Buitenstaander7 okt. 2019 - 10:22

Ah ja, het gevolg van gedogen, wegkijken, en nu eindelijk valt t kwartje…… En o o wat zijn we het er mee eens dat Krikke opstapt, maar zij is slechts een voorbeeld van waar gedogen toe leidt, is t niet? Kijken of Amsterdam er ook nog wat van leert…..

Imperialist
Imperialist7 okt. 2019 - 7:11

Wie heel ver omhoogvalt, kan ook weer naar beneden kukelen. Deze arrogante lichtgewicht heeft overal waar ze kwam een spoor van vernieling achtergelaten. Benieuwd waar ze straks weer opduikt.

2 Reacties
Gefaald
Gefaald7 okt. 2019 - 14:38

Met een voorkeursbeleid voor vrouwen is het onvermijdelijk dar er lichtgewicht vrouwen zoals Pauline Krikke op topposities worden aangesteld. Gewicht is immers niet het criterium, maar gender.

Oranje2
Oranje28 okt. 2019 - 3:37

Krikke heeft wel iets met de brandweer. Ze kan Leen Schaap in Amsterdam mooi opvolgen. Past goed bij haar. Zij zal die Amsterdamse heethoofden wel even laten zien wie de baas is. Of ze met Halsema overweg kan is wel een dingetje. Anders is er nog wel een Amsterdams museum dat een nieuwe directeur zoekt. Kijk op kunst is in een paar maanden wel te leren. Het Stedelijk lonkt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 okt. 2019 - 6:05

Dat krijg je als je burgers de overhand laat nemen, gelijk Brexit, bestuurders die bang zijn voor het volk en zich daarnaar voegen zijn niets waard, burgers zien alleen hun eigen belang, bestuurders horen het overzicht te bewaren en zonodig te zeggen tot hier en niet verder, daar ontbreekt het in dit land schromelijk aan, dat zie je terug bij boeren, hooligans en dergelijk asociaal tuig, je maintiendrai een vlag op een modderschuit.

Me, Myself and I
Me, Myself and I7 okt. 2019 - 5:06

Dus ze heeft zelf ontslag genomen... geen uitkering. Ach nee, dat geldt alleen voor werkende mensen, niet voor mensen die een gemeente, provincie of land verkrachten.

Cave Canem
Cave Canem7 okt. 2019 - 5:04

Problemen relativeren, vergoelijken en een natuurlijke neiging tot de-escaleren lijken tegenwoordig de belangrijkste criteria voor benoemingen van topposities in de publieke sector. Of het nu om ministers, burgemeesters of politiecommissarissen gaat, het ontbreken van bereidheid tot ingrijpen bij excessen is blijkbaar het enige dat telt. De standaard-reflex is vrijwel altijd de vraag om meer geld. Steeds maar meer geld, zonder dat de gedoogcultuur eens wordt aangepakt. Reljongeren in achterstandswijken die hele buurten terroriseren ? (Beverwijk). Niet optreden maar vragen om meer geld. Het zal mij niet verbazen als ook die vuurwerkramp weer wordt gevolgd door een roep om meer geld.

Jodocus 2
Jodocus 26 okt. 2019 - 20:05

Een beetje laat met deze beslissing. Vrouwtje weet toch zelf al lange tijd dat je een stad niet met angst en beven kan besturen? En zo zijn er nog velen, die dankzij die achterlijke Nederlandse cultuur van benoeming tot Burgervader, in andere steden disfunctioneren. Bijna heel Nederland weet toch dat je o.a. die Halsema en die hele kliek, Amsterdam gewoon moet uitflikkeren? Ze sporen gewoon niet en storten de Burgers in chaos maar delen wel lachend miljoenen uit aan Economische goudzoekers en kansloze uitvreters van buiten Europa. De meeste van die Burgemeesters? Uitgerangeerde Politici uit de 2e Kamer. Loop ze allemaal maar na. En die Krikke uit Den Haag? Rondom gevuld hoor.....riante oprot regeling, maakt zich geen zorgen. Wat zegt u? Zelf ontslag genomen? UWV? slaap lekker verder.

MountEverest
MountEverest6 okt. 2019 - 19:18

@OlavM "radenbestuur" Ooit waren er radenrepublieken in Beieren en Hongarije (1919), met raden van arbeiders, boeren en soldaten. De Russen noemden deze raden sovjets. Er zijn twee soorten raden: democratische en raden die bepaalde groepen uitsluiten. Die laatsten lijken me erg gevaarlijk, dan is de dictatuur niet er meer. Als je het niet erg vind geef ik toch de voorkeur aan ons systeem van gekozen en benoemde functionarissen. Het aftreden van Krikke geeft aan dat het systeem goed werkt. Als je iets aan het huidige systeem wilt veranderen, moet je wel heel zeker weten of dit echt nodig is. Tenslotte: mensen die ingrijpende veranderingen van de maatschappij bepleiten, zijn geen vrienden van de "Open Society".

3 Reacties
OlavM
OlavM7 okt. 2019 - 8:31

@ MountEverest: Tot mijn verbazing lijkt jou de ironie te zijn ontgaan.

MountEverest
MountEverest7 okt. 2019 - 10:33

@OlavM Jij bent altijd zo serieus dat men van jou geen ironie verwacht...

OlavM
OlavM7 okt. 2019 - 21:28

@ MountEverest: [Jij bent altijd zo serieus dat men van jou geen ironie verwacht… ] Dan is je het e.e.a. al eerder ontgaan, kennelijk.

Joop den Uil
Joop den Uil6 okt. 2019 - 19:16

afgetreden vanwege vreugdevuur ? vreugdevuur ? oja, bijna een jaar geleden ... het is maar goed dat er geen ramp/oorlog uitbreekt want van snelle beslissingen heeft de nederlandse Overheid nou net geen kaas gegeten. ''een moedige beslissing...'' pfff ... maar goed dat er geen oorlog/ramp is.

Sam V
Sam V6 okt. 2019 - 19:08

Ach, zie hier het resultaat van gebrek aan handhaving. Als het dan een keer mis gaat, terwijl bij handhaving die kans zeer gering was, dan pas komt er beweging. Maar helaas niet direct de goede beweging. Er zullen wat koppen rollen van de “niet-handhavers”. Komen dan weer nieuwe koppen voor terug. Die zullen het specifieke incident een tweede keer willen voorkomen, maar daar zal het bij blijven. De cultuur van deëscaleren, wegkijken, paaien en begrip tonen, zit diep in de politiek en ambtelijke cultuur ingebakken. De asocialen weten hier goed gebruik van te maken.

Erik Tervoort
Erik Tervoort6 okt. 2019 - 18:44

Dat werd tijd! (X 100, hoeven jullie niet te posten haha)

Rechtse Bal4
Rechtse Bal46 okt. 2019 - 17:52

ik gok op Pechtold, die na lang aarzelen toch maar de functie aanvaardt.

harmmeijer
harmmeijer6 okt. 2019 - 17:33

Gewogen en te licht bevonden.

Frits Jansen
Frits Jansen6 okt. 2019 - 17:26

Het pijnlijke is dat zowel bij Krikke als De Mos flink aan stoelpoten werd gezaagd. Welke ambtenaar ging over die vuren? Was De Mos misschien te populair, als nieuwkomer?

prgrssf
prgrssf6 okt. 2019 - 16:50

Zij heeft het niet aangedurfd om in te grijpen op een stelletje Hagenese neanderthalers, ik dacht dat die allang uitgestorven waren, die zo nodig een zo groot mogelijk fikkie moesten stoken met Oud&Nieuw.

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart6 okt. 2019 - 16:34

A.U.B geen nieuwe VVD burgemeester.

3 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes27 okt. 2019 - 7:21

Aub geen VVD meer.

Martinel
Martinel7 okt. 2019 - 15:36

AUB nooit meer welke VVD-er ooit ergens. Nooit meer welke VVD-er dan ook in welke positie dan ook. Waar duikt dit vrouwtje straks weer op? Arnhem, Scheepvaartsmuseum, Den Haag, kan het gewoon eens afgelopen zijn?. Kan die vrouw eens gewoon aan de UWV bedelstaf geraken?

harmmeijer
harmmeijer7 okt. 2019 - 17:58

De links georiënteerde stad Groningen heeft sinds kort een VVD-burgemeester, Koen Schuiling. Sinds WO II op één burgemeester na altijd een PvdA-burgemeester gehad. Op een enkele na tot zeer grote tevredenheid. We zullen hem op z’n merites beoordelen.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes26 okt. 2019 - 16:23

Ze zal wel eerst de hoogte van haar riante uitkering bekeken hebben, voordat ze aan de toekomst van Den Haag dacht.

OlavM
OlavM6 okt. 2019 - 16:20

Oh, oh, Den Haag! Anarchie alom! Dus nu toch maar een radenbestuur, gekozen door directe verkiezingen in de verschillende woonbuurten, zoals ik eerder voorstelde? En volksvergaderingen in de verschillende paleizen? Het kan nog! https://www.youtube.com/watch?v=ptGJ8wzeGDE

6 Reacties
OlavM
OlavM6 okt. 2019 - 16:47

Jawel: “Op Ou-jaarsavond fikkie stoken, vooral die autobanden rookten fijn…..” Krikke heeft er met hart en ziel aan meegedaan, nog niet beseffend dat haar eigen toekomst als burgemeester in rook op zou gaan.

Stheno
Stheno6 okt. 2019 - 16:56

Olav, Anarchie idd, maar om een andere reden dan je denkt. Het vertrouwen in de 1e loco burgemeester is nog geen week geleden opgezegd. De 2e locoburgemeester is van dezelfde partij als de BM. En algemeen bekend is dat er in uitkomende overheidsrapporten voor betrokkenen ruim meer dan een week vantevoren inzage (of inhoudelijke kritiek/nuance mogelijk) is, al dan niet vanwege politieke consequenties, zoals nu.

Frits Jansen
Frits Jansen6 okt. 2019 - 17:27

Raden = Sovjets (letterlijk).

OlavM
OlavM7 okt. 2019 - 8:43

@ Stheno: Nou dacht ik toch echt dat de ironie van mijn tekst ervan af spatte, maar nee, het lijkt serieus te worden opgevat. @ Frits Jansen: Ik pleit niet voor een Soyoez Sotsialistitsjeskich Sowjetskich Respoeblik. En ook elders hebben arbeidersraden e.d. bestaan. :)

Stheno
Stheno7 okt. 2019 - 12:52

Olav, Frappant, vaak ben je heel serieus als je nog radicalere ideeen verkondigt. Bovendien stelde je dit eerder voor, zo zeg je. Laat onverlet dat de timing van de diverse gebeurtenissen waarschijnlijk niet toevallig is.

OlavM
OlavM7 okt. 2019 - 21:26

@ Stheno: [Bovendien stelde je dit eerder voor, zo zeg je.] Haha, ja op 3 oktober! (https://joop.bnnvara.nl/nieuws/haags-college-gevallen-vanwege-corruptiezaak-groep-de-mos#comment-24283990) [Frappant, vaak ben je heel serieus als je nog radicalere ideeen verkondigt.] O, leg eens uit? Je bent ongewild grappig, Stheno!

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 okt. 2019 - 16:16

Niet eerst verantwoording in de raad afleggen, maar direct wieberen als het te heet wordt onder de voeten. Om hierna weer ergens een leuk baantje met dito vergoeding te gaan doen.

Imperialist
Imperialist6 okt. 2019 - 16:00

Opgeruimd staat netjes. Benieuwd in welke functie in de VVD-baantjesmachine ze zo weer opduikt.

Frits Jansen
Frits Jansen6 okt. 2019 - 15:58

Ik ben in Den Haag geboren en dat pakken ze me nooit meer af.

Dr. Drees
Dr. Drees6 okt. 2019 - 15:54

Een dapper, maar logisch besluit. Wie wordt de volgende ? Halsema ?

MountEverest
MountEverest6 okt. 2019 - 15:52

Dit is de enige juiste beslissing. Ze heeft tijdens de jaarwisseling de boel uit de hand laten lopen en ook in de zaak "de Mos" heeft ze de vinger niet voldoende aan de pols gehouden. Ook de aanwezigheid van 600 man politie en ME tijdens de demonstratie van de boeren was extreem en ridicuul.

1 Reactie
And it's gone
And it's gone6 okt. 2019 - 18:03

Volledig eens. In aanvulling, waarom morgen er zoveel pallets verbrand worden? Goed voor het mileu? Begrijp niet dat überhaupt een immens vuur mag.