Joop

Pandemieprofiteur Van Lienden bedroog ook Justitie bij levering medische hulpmiddelen

  •    •  
05-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1102 keer bekeken
  •  
lienden

Sywert van Lienden en zijn kornuiten Bernd Damme en Camille van Gestel hebben niet alleen op schimmige wijze miljoenen verdiend een megaorder van het ministerie het VWS, ze leverden op dezelfde wijze ook aan het ministerie van Justitie & Veiligheid. Het departement plaatste een order voor anderhalve ton bij het beruchte trio in de veronderstelling dat het ging om een liefdadigheidsinitiatief. Van Lienden beweerde in de media steeds dat hij om niet handelde met de vrijwilligersorganisatie Hulptroepen Alliantie. In werkelijkheid werden zaken gedaan door de commerciële BV Relief Goods Alliance. Dat bedrijf verdiende miljoenen aan de schatkist, geld dat rechtstreeks in de zakken van Van Lienden cum suis vloeide.

De Volkskrant heeft boven tafel weten krijgen dat de BV ook bestellingen leverde aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat was tot nu toe niet bekend. De krant schrijft:

In een reactie laat een woordvoerder van Justitie weten dat de afdeling die de bestellingen destijds deed, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), in de veronderstelling verkeerde zaken te doen met de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie van Van Lienden, Damme en Van Gestel. ‘Dat Relief Goods Alliance los stond van Hulptroepen Alliantie wist DJI niet’, aldus de woordvoerder. (...) De deals van het bedrijf van Van Lienden met Justitie en Veiligheid (JenV) waren tot dusver onbekend. In april 2020 leverde RGA tienduizend schorten voor 63.800 euro aan de dienst die binnen JenV verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen. In mei 2021 bestelde de afdeling nog eens vijftienduizend zelftesten voor 82.200 euro. In totaal werd er 146 duizend euro (exclusief btw) overgemaakt door het ministerie naar de onderneming van Van Lienden en zijn compagnons.

Saillant detail is dat het ministerie op dat moment geleid werd door Ferdinand Grapperhaus, lid van het CDA. Van Lienden was op dat moment een partijprominent die onder meer meeschreef aan het verkiezingsprogramma van de christendemocraten. Volgens Justitie had Grapperhaus geen weet van de order.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

sAt0Ri...
sAt0Ri...5 apr. 2022 - 22:44

Zie hier de normen en waarden van de rechtse deugridders... Allemaal CDA

1 Reactie
Zandb
Zandb8 apr. 2022 - 6:43

sAt0Ri Het CDA is dus voor u een criminele organisatie. Interessante mening. Maar hoe denkt u zoiets ooit hard te willen maken dan? Of staat u, voor het gemak, een samenleving voor, die zich niet baseert op 'het recht'?

Lili2
Lili25 apr. 2022 - 22:26

bedrog kan tot nietigheid leiden, een contract aangaan met een partij die zichzelf in het contract ook zo noemt is geen reden voor bedrog, dan moeten ze toch echt de feitelijke contracten beter lezen. overigens is de overheid in crisistijd kennelijk zijn kop kwijt, tijd voor bezinning en dit niet steeds opnieuw laten gebeuren?!

1 Reactie
Zandb
Zandb8 apr. 2022 - 6:48

Lili Lili Het zou nou zo fijn zijn, wanneer e.e.a. dan aangetoond wordt. Ik ken die contracten niet en kan ze ook niet beoordelen. U wel? Helaas proberen 'slimme mensen' steeds weer zaken in hun voordeel te beklinken. Dat 'slimme mensen' die pogingen doen, dat zullen we nooit onder controle krijgen.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal5 apr. 2022 - 19:09

De opvolger van Grapperhaus heeft heel wat uit te leggen over die 85.000 euro die besteed is aan artikelen in het gevang. Of zijn het de ambtenaren die hun paraafjes hebben gezet.

Olav Meijer
Olav Meijer5 apr. 2022 - 15:57

Het is zeker niet toevallig dat de minister van justitie en veiligheid een CDA-er was, evenals de minister van VWS. Beiden kenden Van Lienden uit het CDA-circuit. Ons kent ons, niet?

1 Reactie
Zandb
Zandb6 apr. 2022 - 6:15

Olav Maar veel meer dan zo'n halfzacht vermoeden, zeg maar iets als 'bewijs', dat heeft u helaas niet?