Joop

Hugo de Jonge negeerde advies; gebruikte privémail bij bestrijding coronacrisis; informatie mogelijk verloren

  •  
04-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1186 keer bekeken
  •  
ANP-421492434

De Volkskrant onthult nieuwe opmerkelijke praktijken van Hugo de Jonge, voormalig minister van Volksgezondheid. De bewindspersoon "heeft tijdens de coronacrisis tegen alle adviezen in een privémailaccount gebruikt om te communiceren over zaken die verband hielden met zijn ministerschap van Volksgezondheid. Hierdoor is mogelijk informatie verloren gegaan die onder de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) valt," schrijft de krant.

Volgens een woordvoerder heeft De Jonge "een persoonlijke afweging" gemaakt om tegen de regels in zijn privémail, een iCloud-account van Apple, te gebruiken. Mails van dergelijke accounts zijn, anders dan accounts van de overheid, niet beschermd tegen het wissen van bestanden en communicatie. De Jonge handelde daarmee in tegen de richtlijnen in het  Handboek voor bewindspersonen, die voorschrijven dat ministers hun zakelijke accounts moeten gebruiken voor hun werk. De accounts van het ministerie zijn ook beter beschermd tegen virussen en andere veiligheidsrisico's. 

Er lopen verschillende onderzoeken naar de communicatie van de minister en zijn ministerie, onder meer vanwege de zeer omstreden mondkapjesdeal met pandemieprofiteur Sywert van Lienden. De vraag is of door het onverantwoorde mailgedrag van De Jonge wel de onderste steen naar boven gehaald kan worden. De Volkskrant schreef eerder dat De Jonge op listige wijze omging met WhatsApp om zichzelf buiten schot te houden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Poeh, poeh
Poeh, poeh5 apr. 2022 - 10:44

Het begint stilaan op een persoonlijke kruistocht van de Volkskrant te lijken tegen Hugo de Jonge. Benieuwd hoeveel ze nog op de plank hebben liggen om het ultieme doel te bereiken, weg Hugo de Jonge. Overigens, hij heeft wel ballen, komt donderdag gewoon naar de Kamer ofschoon hij staatsrechtelijk gewoon weg kan blijven. Hij past niet in het rijtje duikers in de politiek.

3 Reacties
Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 14:37

Poeh Welk rijtje "duikers" bedoelt u?

Poeh, poeh
Poeh, poeh5 apr. 2022 - 17:24

@Zandb Zeer recent, Hoekstra door duiker Kaag op laten draaien voor financiële verhaal over sancties Rusland.

Zandb
Zandb6 apr. 2022 - 6:18

Nou Poeh, dat is inderdaad een indrukwekkend "rijtje duikers in de politiek".

Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 9:00

We moeten besluiten of zoiets mag of niet. Of mensen dan risico - in meerdere opzichten - willen lopen, dat is aan hen maar wanneer zoiets "uitkomt" is er wel duidelijkheid dat in ieder geval de regels zijn overtreden. Verder kunnen we er weinig aan doen, lijkt mij. Er mag ook niet ingebroken worden en dergelijke zaken gebeuren ook.

2 Reacties
Paul14
Paul145 apr. 2022 - 10:40

Zo zul je het wel niet bedoelen, maar "hier kunnen we weinig anders aan doen, het is al verboden" is natuurlijk wel een heel raar argument. We doen wel degelijk ook wat tegen inbreken: als je gesnapt wordt, ga je de bak in. Ok, de kans is klein, maar er /is/ een sanctie. Ook hier zou er eenvoudig een sanctie moeten zijn: opzouten op zijn minst. Ook hier verwacht ik weinig, maar het zou wel kunnen... als je je niet aan de regels wenst te houden, mag je niet meespelen.

Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 14:40

Paul Ik bedoek wat ik zeg: Dat we iets verbieden, dat maakt het mensen niet onmogelijk om iets toch te doen.

EricDonkaew
EricDonkaew5 apr. 2022 - 4:42

Het is sowieso een grof schandaal dat deze man weer minister is geworden. Wat mij betreft is alles geoorloofd om hem uit deze positie weg te krijgen.

3 Reacties
Karingin
Karingin5 apr. 2022 - 8:47

Rutte is nog veel erger en die sodemietert ook maar niet naar z'n moer. Integriteit is alleen voor anderen, en dan nog alleen als het mietjes zijn. Om misselijk van te worden

Zandb
Zandb5 apr. 2022 - 8:55

Eric "Alles" is wel heel erg veel te veel, als het er om gaat wat geoorloofd is om iemand weg te krijgen. 't Is maar goed, dat u geen Engel heet!

EricDonkaew
EricDonkaew6 apr. 2022 - 4:04

@Zandb ----------------------------- Een dergelijke reactie had ik bij nader inzien wel verwacht. Ik bedoel natuurlijk: geoorloofde, legitieme acties.

Greendutch
Greendutch5 apr. 2022 - 3:58

wat doet macht met personen? ook met confessionele politici -die toch eigenlijk een ruim moreel ethisch kompas moeten hebben- dat ze voor achterbakse sluwe methoden kiezen i.p.v. rechtdoorzee of opgeven? Omtzigt daargelaten is de Jonge 1 van de weinige confessionele politici waarin ik vertrouwen heb gehad... maar dat nu herzien moet worden.

Déjà vu
Déjà vu5 apr. 2022 - 3:04

Wat Hilary Clinton kan, kan ons Hugo ook: een privé mail account gebruiken. Die man heeft niet het verantwoordelijkheidsgevoel om minister te mogen zijn. Sensibiliseren heeft ook al geen zin bij hem. Oprotten dus!

1 Reactie
Freek74
Freek745 apr. 2022 - 7:20

Maar ja, dan moet de huidige minister van volksgezondheid ook weg. Want die is nu verantwoordelijk voor de daden van zijn voorganger. Dus ook Kuipers oprotten!

Pater
Pater4 apr. 2022 - 23:57

Na Hillary wel erg dom. Van onwetendheid kan in elk geval geen sprake zijn. Hugo zat zichzelf dus gewoon af te schermen tegen later onderzoek.

Olav Meijer
Olav Meijer4 apr. 2022 - 21:45

Waarom zou minister De Jonge tegen de richtlijnen voor bewindspersonen en "alle adviezen" in een privémailaccount gebruiken om te communiceren over zaken die verband houden met zijn ministerschap? Wat zou zijn "persoonlijke afweging" zijn? Duidelijk om op die manier bepaalde zaken geheim te kunnen houden. Zoals b.v. zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal met profiteur Sywert van Lienden c.s.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 apr. 2022 - 14:31

Lijkt mij wel duidelijk. Ik dacht overigens dat het vanuit veiligheidsoverwegingen niet meer mocht! Sta ervan te kijken dat het nu enkel nog een richtlijn is.

sAt0Ri...
sAt0Ri...4 apr. 2022 - 21:39

Oude politiek in een nieuw jasje... Dat zijn nu de normen en waarden van onze rechtse deugridders. Dit is natuurlijk met voorbedachte raden gedaan.. En straks weer de mond vol achteraf bezien, en met de kennis van nu...

Thuiszitter
Thuiszitter4 apr. 2022 - 20:24

Dat hij z’n privé mail gebruikt zegt al genoeg , nietwaar ? Ik ben benieuwd naar zijn persoonlijke afweging .

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 apr. 2022 - 14:33

Dat was zijn 'persoonlijke' afweging!

Duralex
Duralex4 apr. 2022 - 20:02

De vazal van Mark. Stuur maar naar huis de poppenspeler zelf blijft buiten schot. Ik word moedeloos van die Wobinfo. Wanneer gaan we nou eens inzien met welk slag mensen we te maken hebben? Hoeveel Gronings gas, toeslagenouders woningnood is er nog nodig voordat ze er met pek en veren uitvliegen? Het alternatief is niet slechter. Als je op de grond ligt kun je niet vallen.