Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oversterfte schiet omhoog door corona en griep

  •  
23-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
11401 keer bekeken
  •  
griepparacetamol

De oversterfte is vorige week flink toegenomen. Van 12 tot en met 18 december overleden er ongeveer 4.000 Nederlanders. Dat zijn er 850 meer dan je op basis van historische gegevens zou verwachten in die week.

Volgens CBS-statisticus Ruben van Gaalen spelen de corona- en influenzavirussen een grote rol bij de toegenomen sterfte. Telkens als er veel coronavirus wordt aangetroffen in het rioolwater schiet de sterfte omhoog. Dat is ook nu weer het geval. Er is daarnaast ook sprake van meer ziekenhuisopnames vanwege covid-19.

Van Gaalen schrijft op Twitter dat ook de griep een rol speelt. Volgens het RIVM is er op dit moment sprake van een griepepidemie in Nederland. Artsen melden dat er veel mensen met luchtweginfecties zijn.

Er is de afgelopen maanden veel te doen om de toegenomen oversterfte – zeker omdat die niet volledig verklaard lijkt te kunnen worden door corona. Corona-ontkenners en andere wappies wijzen naar de vaccins. Maar dat de toegenomen sterfte het gevolg is van inentingen is volgens deskundigen uitgesloten, schreef de Volkskrant eerder deze week:

Zo berekende het RIVM, in lijn met tientallen internationale studies, dat net ingeënte Nederlanders in de weken na de prik juist mínder risico hebben om te overlijden. Of neem het buitenland: in bijvoorbeeld Zweden is nauwelijks oversterfte, terwijl er meer werd geprikt.

Mogelijk is de onverklaarde extra sterfte toch een gevolg van corona. In de maanden na een besmetting hebben mensen een hogere kans op hart- en vaataandoeningen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (46)

Nique George
Nique George25 jan. 2023 - 23:16

Deze reactie is verwijderd

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger16 jan. 2023 - 17:20

Het kan heel goed zo zijn dat de oversterfte inderdaad het gevolg is van griep en corona. Toch is er twijfel. In de 2e kamer is door diverse oppositiepartijen regelmatig gevraagd om een gedegen onderzoek naar de oorzaken van de oversterfte. Dat onderzoek is door de regeringspartijen steeds geweigerd en dat is bijzonder vreemd. Het weigeren van zo’n onderzoek is koren op de molen voor complotdenkers. Zou er iets in de vaccins gezeten hebben wat niet deugt? Ik heb zelf meer het vermoeden dat de lockdowns veel kwaad gedaan hebben. We mochten tijdenlang niet sporten, mochten niet naar het werk en moesten afstand houden. In die tijd raakten we veel van onze natuurlijke weerstand kwijt en daar plukken we nu de wrange vruchten van door extra oversterfte. Ik vrees dat de maatregelen ondanks de schijnbare noodzaak ook veel nadelige gevolgen hebben. Daarnaast kent waarschijnlijk iedereen wel voorbeelden van ernstig zieke mensen die niet terecht konden in het ziekenhuis en daardoor eerder zullen sterven of inmiddels al nodeloos eerder gestorven zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew25 dec. 2022 - 6:09

Niemand heeft het erover, maar Japan is op dit moment getroffen door Corona met meer dan 300 slachtoffers per dag. Het virus is dus bepaald nog niet weg. De zaak in de gaten houden en blijven boosteren dus, maar wel dóórleven. Wat mij betreft geen lockdowns meer. https://www.worldometers.info/coronavirus/

Pera71
Pera7124 dec. 2022 - 21:45

Deze week moesten wij er aan geloven. Ben blij dat wij de wetenschap hebben gevolgd en vier prikken hebben genomen. Mijn vrouw had twee dagen spierpijn en hoesten, ik drie dagen en een rillerige koortsnacht. Wij kunnen het als samenleving nu veroorloven als niet iedereen zich laat vaccineren, net als andere niet optimale keuzes van mensen. Dat was een jaar geleden wel anders, toen 12% ongevaccineerden 70% van de IC bedden voor COvid in beslag namen en operaties moesten worden uitgesteld.

4 Reacties
Gimli1955
Gimli195525 dec. 2022 - 7:22

Ik heb als ongevaccineerde in september vrijwel dezelfde symptomen meegemaakt, incluis mijn vrouw en dat komt omdat er nu de Omikron variant heerst. Ik ben blij dat ik geen vaccinatie heb genomen en nu mijn eigen immunisatie vertrouw.

Gio Servas
Gio Servas25 dec. 2022 - 8:03

Deze reactie is verwijderd

EricDonkaew
EricDonkaew25 dec. 2022 - 10:05

@Gimli ---------------------- Wat jij zegt kan natuurlijk. Maar het had ook slechter kunnen uitpakken. Gevaccineerden lopen veel minder risico.

Gimli1955
Gimli195525 dec. 2022 - 11:16

@Eric Alles kan, koffiekan en thee kan. Ik zie veel aannames en veronderstellingen, mijn ervaring is de mijne en ja, het was mogelijk mazzel of pech om toch besmet te worden. Niemand is onkwetsbaar en iedereen kan besmet worden. Ik betwijfel of gevaccineerden minder risico lopen, in mijn directe omgeving zijn behalve 1 eigenwijze, iedereen gevaccineerd geweest, nadat ze tegen een besmetting hebben gehad. De symptomen zijn nu met Omikron bekend en vallen mee. Ik ken zelfs gevaccineerden, die 2x en zelfs meerdere keren Covid gehad hebben.

ChroomVanadium
ChroomVanadium24 dec. 2022 - 19:15

Het is in ieder geval van belang dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en kwetsbaren niet opzoekt indien ze covid onder de leden hebben. Voor griep geldt overigens hetzelfde. Zoek de problemen gewoon niet op.

PamVlam
PamVlam24 dec. 2022 - 10:08

Onbegrijpelijk dat de overheid nog geen campagne is gestart om preventie tegen griepvirussen aan te moedigen. Afstand houden en mondkapjes kunnen best helpen. En volgens mij willen heel veel mensen zich daar best aan houden. Moeten alleen gemotiveerd worden. Verboden of maatregelen opleggen is helemaal niet nodig. Vroeger was daarvoor Postbus 51 en Socutera. In België hebben nog zoiets en dan hebben ze het over een boodschap van algemeen nut. Dat omschrijft het wel.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli195524 dec. 2022 - 13:43

Griep en Covid nu zijn endemisch geworden en seizoen gericht. Dan kun je elke winter de boel wel dichtgooien zoals tijdens Covid, incluis lockdowns en schoolsluitingen en andere maatregelen. Ik zou van Lienden dan ook even waarschuwen, misschien heeft hij nog ergens een paar miljoen mondkapjes voor een zacht prijsje in de opslag. Sarcasme off

Herr Vorragend
Herr Vorragend24 dec. 2022 - 15:31

Afstand houden kan zonder geboden en verboden maar heel selectief toegepast worden. Mondkapjes helpen tegen verspreiding van virusdeeltjes en zijn dus voor zwakkeren en ouderen enerzijds prima. Anderzijds zijn mondkapjes voor sommigen juist weer gevaarlijk. Vooral als je al last hebt van een lage zuurstofsaturatie (b.v. door astma of copd). Het pro-actief beschermen van ouderen en zwakken klinkt mooi maar betekent in de praktijk weer strenge regels voor iedereen want een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Dat gaat m dus niet worden. Zwakken en ouderen zullen dus zelf pro-actief moeten handelen en zichzelf afdoende bescheremen. Voor gezonde mensen en 60-minners is het gewoon laten rondgaan van de tot nu toe bekende rhino-, influenza- en coronavirussen uiteindelijk minder schadelijk dan bescherming. Dit vanwege immuniteits-issues.

onyxcumulus
onyxcumulus24 dec. 2022 - 17:00

Ach, je kan gewoon een griepprik halen. Ook als je jonger bent dan 60. Is algemeen bekend..wat moet de overheid nog meer doen..

Vervatte
Vervatte23 dec. 2022 - 19:20

Het is niet anders dan zo'n bulldozerautomaat op de kermis, waarbij de muntjes naar de rand worden geduwd. Wat we tegenwoordig doen, is de klep waarop de muntjes liggen wat langer maken, door onze steeds voortschrijdende mogelijkheden in de gezondheidszorg. Corona, griep en elke andere infectieziekte is identiek als een drukkertje tegen de automaat en dan opeens vallen er heel veel muntjes over de rand. In de natuur staat de automaat in Groningen en af en toe is er een aardbevinkje, daar kunnen we met zijn allen weinig aan veranderen. Mensen die zich echt heel veel zorgen maken, zouden zich niet alleen moeten laten vaccineren, maar ook veel andere maatregelen moeten nemen, zoals geen alcohol meer nemen, gezond eten, alles wat de lucht vervuild voorkomen, geen kunstmatige geur- en kleurstoffen innemen, niet meer reizen etc. etc. En dan nog...

EenMening3
EenMening323 dec. 2022 - 19:11

Corona is inmiddels endemisch geworden en zal, net als de griep, ieder jaar weer de kop opsteken. De aanpak is ook vergelijkbaar: een "geupdate" coronaprik - ook wel booster genoemd - voor kwetsbare mensen en zestigplussers. Er is wel een probleem: de animo om te boosteren is veel lager dan een jaar geleden.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter23 dec. 2022 - 21:30

Velen ( in mijn omgeving in ieder geval ) hebben dit jaar corona gehad . Ik heb het in oktober gehad , had de afspraak staan voor mijn vijfde prik ( booster) , twee dagen beetje verhoging en keelpijn . Ik vind het voorlopig wel goed zo en velen met mij.

Greendutch
Greendutch23 dec. 2022 - 18:30

dan lijkt het me goed om af te wachten tot er onderzoek is gedaan alvorens meningen rondgaan

oproerkraaier
oproerkraaier23 dec. 2022 - 17:15

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/23/op-een-dag-raakten-in-china-37-miljoen-mensen-besmet-met-het-coronavirus-schat-de-overheid-a4152458 - https://archive.vn/K7OHL

Abma
Abma23 dec. 2022 - 16:55

Raadsel; oversterfte vooral onder 60 plussers. Toch gaat de AOW leeftijd weer omhoog. Hoe zit dat nu eigenlijk?

3 Reacties
Vervatte
Vervatte23 dec. 2022 - 19:11

Omdat, ondanks de oversterfte, de gemiddelde leeftijd nog steeds ouder blijft worden.

EricDonkaew
EricDonkaew24 dec. 2022 - 1:12

Die verhoging van de AOW-leeftijd is natuurlijk totaal niet nodig. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Naar Oekraïne gaat volgend jaar 2,5 miljard euro. Waarom eigenlijk? Als Nederland en België in oorlog raken, krijgen we echt geen 2,5 miljard van Oekraïne en/of Rusland. Met die 2,5 miljard kunnen heel wat Nederlanders, die het financieel moeilijk hebben, aardig worden geholpen.

onyxcumulus
onyxcumulus24 dec. 2022 - 17:05

Deze reactie is verwijderd

Thuiszitter
Thuiszitter23 dec. 2022 - 15:55

Bij mijn moeder in het bejaardentehuis was het deze werk ook raak, elke dag gingen er drie/vier tussen zes planken de deur uit. Mijn moedertje van 90 heeft de griep gehad en overleeft.

Martin van der Linde
Martin van der Linde23 dec. 2022 - 14:00

Toch is er consensus met name onder artsen dat een groot deel van de oversterfte het gevolg is van uitgestelde zorg. IC plekken die bezet werden door mensen die weigerden een vaccin te nemen.

15 Reacties
Gimli1955
Gimli195523 dec. 2022 - 15:43

Een andere mening die ik hoorde dat veel achterstallige zorg, knie en heup vervangingen betrof, die niet acuut waren en uitgesteld zijn. Echt noodzakelijke hulp is gewoon geboden, uiteraard wordt alles nog steeds zo uitgelegd om de schuld neer te leggen bij de ongevaccineerden.

oproerkraaier
oproerkraaier23 dec. 2022 - 16:40

Gimli: de ongevaccineerden hebben bloed aan hun handen.

Gimli1955
Gimli195523 dec. 2022 - 19:46

@oproerkraaier Ik ben me nergens van bewust, ik heb rond 25 september mijn enige besmetting opgelopen, gewoon in isolatie gegaan en uitgeziekt als geadviseerd door de overheid. Leg eens inhoudelijk en onderbouwd uit, waarom ongevaccineerden verantwoordelijk zijn voor de pandemie, die uit China is overgewaaid. Dat is haat zaaien en nepnieuws, al roept de hele goegemeente het, dat maakt het niet waar. Het is Covid en daar komt geen bloed bij vrij, het is geen Ebola of Marburg.

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 dec. 2022 - 3:11

@gimli - 'Leg eens inhoudelijk en onderbouwd uit...' Dat kun je hier lezen: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/uitgestelde-zorg

DaanOuwens
DaanOuwens24 dec. 2022 - 3:25

@ Gimli1955 Jij schrijft: Leg eens inhoudelijk en onderbouwd uit, waarom ongevaccineerden verantwoordelijk zijn voor de pandemie, Dat is simpel. Ongevaccineerden hebben voor meer verspreiding van het virus gezorgd dan noodzakelijk. Wat jij daar persoonlijk in hebt gedaan heeft daar vrijwel niets mee te maken. Je had het risico kleiner kunnen maken en dat heb je niet gedaan. Dat is het inhoudelijke en onderbouwde verwijt.

Gimli1955
Gimli195524 dec. 2022 - 10:00

@Daan Er is aangetoond dat het vaccin niet beschermde tegen het besmetten van anderen, dus daar zijn de gevaccineerden ook verantwoordelijk voor, Je praat zoals gewoonlijk eenzijdig en plaatst nepnieuws. Ik ben op geen enkele wijze verantwoordelijk voor andermans besmettingen en het feit dat ik pas nu in september besmet ben, zegt genoeg. Ik geef geen aanname wie mij besmet heeft, maar gezien het percentage gevaccineerden tov ongevaccineerden, is het een statistisch grotere kans dat dat gebeurt is door een gevaccineerde. Zeker gezien het feit dat het vaccin niet beschermt tegen besmetting en het krijgen van Covid. Hoe vaker gevaccineerd, hoe korter de bescherming, en dat is ook aangetoond. @Molly Van zeer nabij heb ik ervaren dat de benodigde zorg van personen niet in gevaar is geweest. Het afschaffen van de IC in onze stad, incluis kraan en kinderafdelingen, tezamen met de sluiting van de EHBO heeft dat wel, maar dat heeft niets te maken met Covid. Maar wel met de bezuinigingen en inkrimp van de zorg door deze regering. De centralisaties van de verschillende ziekenhuizen door fusies hebben veel meer schade aangebracht en zeker buiten de Randstad. Nu moeten ouderen zonder eigen vervoer 2x3 uur met de bus reizen, incluis 20 minuten lopen voor een staar operatie controle van 10 minuten.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa24 dec. 2022 - 12:12

Maar wel met de bezuinigingen en inkrimp van de zorg door deze regering. Precies De overheid bezuinigd iets kapot en legt de schuld vervolgens bij andere. Het is alsof je de woningcrisis neerlegt bij woningzoekende. Die vuile woningzoekende, zonder hen zouden we geen woningcrisis hebben! Waarom hebben ze geen woning! Zoiets zou ik een VVDer overigens wel horen zeggen We slopen de zorg en ja, dan komen daar problemen van, bij het eerste de beste griepgolf. Maar, dat zegt dan iets over een falende/destructieve overheid, niets over de griep. De overheid legt het bij de griep neer Jullie willen nooit, maar dan ook echt nooit kritisch naar deze regering kijken, omdat jullie gehersenspoeld zijn. Als de overheid zegt dat de zorg prima is en dat alles de schuld is van 'de wappies' dan slikken jullie dat voor zoete koek.

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 dec. 2022 - 12:47

Gimli, dat verzin ik niet zelf, dat is wat de artsen ervaren hebben. Zij staan er met hun neus boven op. En niet alleen op de IC, het is het gebrek aan aandacht voor patiënten met uiteenlopende ziekten en klachten. Mensen stelden het bezoek aan het ziekenhuis uit omdat ze dachten dat er geen tijd voor ze zou zijn. En niet iedereen is zoals jij, er zijn mensen met een zwak gestel voor wie een besmetting fataal kan zijn. Het klopt dat het virus wereldwijd kon toeslaan omdat niemand gevaccineerd was, er was nog geen vaccin. Maar er was geen excuus meer toen het er wel was. Als je er voor kiest het niet te nemen en je weet welke risico dat voor anderen geeft moet je achteraf niet gaan klagen dat anderen je dat kwalijk nemen. Dat is een bewust genomen beslissing.

Gimli1955
Gimli195524 dec. 2022 - 13:57

Tegen alle berichten in blijken de Chinezen gevaccineerd te zijn, incluis hervaccinatie genaamd booster. Zij hebben alleen geen rekening gehouden door alle strenge lockdowns en isolatie, dat het vaccin minder tegen besmettingen werkt. Zij hebben daar geen normale immunisatie, zoals in Zweden. Daar waren de maatregelen minder stringent, en hebben ze ook minder schade gehad van Covid. Ik ben aantoonbaar geen risico geweest voor anderen, terwijl vele gevaccineerden dat wel waren richting mij. Je praat vele onzinverhalen na en dat plaats ik onder nepnieuws. Je beschuldigt mij van iets wat niet waar is gebleken, mijn besmetting trad op in september 2022 en nu is mijn eigen immunisatie goed en ben ik hopelijk beschermd, wat ik niet was geweest als ik gevaccineerd was geweest. Dan was ik nog steeds na besmetting een risico geweest, maar met het onterechte superioriteitsgevoel. Je geeft de verkeerde personen de schuld van het falen van de overheid, wat op vele andere punten ook geldt. Het negeren van het propageren van foute aannames over besmet te worden, kansen om ziek te worden, besmettelijk te zijn maakt het niet minder waar. Er zijn zaken beloofd door deze overheid, die naderhand niet waar bleken te zijn. Zul je direct roepen, dat ze dat niet beloofd hebben, en niet konden weten, maar dan heb je net als Rutte last van geheugenverlies. Mijn standpunt is dat iedereen het helemaal zelf moet weten, iedereen is vrij om wel of niet te vaccineren. Dat is een grondrecht.

Gimli1955
Gimli195524 dec. 2022 - 14:01

2 Dat grondrecht is op vele momenten als voor de Covid crisis door deze overheid op vele vlakken geschonden. De beerput op de verschillende departementen en maatschappelijke instanties worden alsmaar groter en de lucht onsmakelijker. Nu steunen de gedoogpartners zelf de coalitie om ministers ter verantwoording te roepen, en dat gaat natuurlijk om de mondkapjes. Zo zal in de komende tijd nog meer ellende bovenkomen drijven. Leugens en bedrog komen vroeg of laat bovendrijven.

DaanOuwens
DaanOuwens24 dec. 2022 - 17:20

@ Gimli1955 Jij schrijft: Er is aangetoond dat het vaccin niet beschermde tegen het besmetten van anderen, Dat is ook helemaal niet relevant. En: Ik ben op geen enkele wijze verantwoordelijk voor andermans besmettingen Dat ben je wel. Je probeert het maar individueel te maken, maar dat is dit hele probleem niet. Een breed gevaccineerde samenleving maakt het risico van besmetting op grote schaal minder groot. In China kan je zien wat er gebeurd als dat niet het geval is. Net zoals als hier gebeurde voor de brede vaccinatie. Dus jij bent gewoon verantwoordelijk voor het besmetten van anderen. Zelfs als jij er niet als individu voor verantwoordelijk bent. Dan is een andere wappie met jouw gedachtegoed verantwoordelijk. Geen fake news dus, gewoon jou wijzen op je verantwoordelijkheid en de gevolgen van je keuze. Jouw opvattingen doden andere mensen.

Gimli1955
Gimli195524 dec. 2022 - 19:51

Daan, jij hebt niet te bepalen wat wel en wat niet relevant is. Weer die onterechte toeeigening van rechten, die je niet hebt. Als ik niet ziek ben geweest, dan kan ik niemand besmet hebben en dus niet verantwoordelijk zijn voor besmettingen. Ik ben er wonderwel verre van gebleven, en dat is mazzel en zo zie ik het ook. Ongeacht mijn leeftijd heb ik meer vertrouwen in mijn eigen ontwikkelde immuniteit en als ik wel ernstig ziek was geworden, was dat pech geweest. Iedereen heeft recht op zorg en er is niemand die te oordelen heeft over dat recht. Ik ben gezegend met een goede gezondheid en maak jaarlijks amper gebruik van mijn eigen risico, dat is waarschijnlijk genetisch mazzel. Mijn vrouw derhalve is meestal rond april al door haar eigen risico heen, door een reeks van aandoeningen. Ook zij heeft Covid gehad als ongevaccineerde en ook dat was haar eigen keuze, daar laten we mekaar helemaal vrij in. Mijn dochter heeft wel gekozen voor vaccinatie en dat is geen enkel probleem en is amper een discussie punt geweest, Wat mij elke keer weer opvalt is dat gevaccineerden erg onverdraagzaam zijn tegenover andersdenkenden en bang zijn voor allerlei risico's. Dat ben ik niet en dat geeft mij een hoop rust en tevredenheid in het leven. Ik heb het boek Null-A gelezen van de schrijver van Vogt en dat gaat over onzekerheden en veranderingen. In mijn ogen gaat altijd ergens een deur weer open, als er een deur dichtslaat. Dat helpt mij in het groeien en beter te begrijpen.

DaanOuwens
DaanOuwens25 dec. 2022 - 8:08

@ Gimli1955 Jij schrijft: Daan, jij hebt niet te bepalen wat wel en wat niet relevant is. Weer die onterechte toeeigening van rechten, die je niet hebt. Natuurlijk heb ik dat recht wel. En je schrijft: Als ik niet ziek ben geweest, dan kan ik niemand besmet hebben en dus niet verantwoordelijk zijn voor besmettingen. Zo simpel is het niet. Mensen nemen een vaccin niet voor zichzelf maar voor de samenleving. Het gaat er niet om of jij mensen besmet het gaat om de kansen op besmetting zo klein mogelijk te maken. Allemaal zaken die al talloze malen zijn uitgelegd. Jouw individuele keuzes en die van je vrouw een die van je dochter zijn niet relevant. Je speelt door je ondoordachte handelen met de gezondheid van anderen. Dat is gebleken voor de vaccinatie hier in Nederland en dat blijkt nu in China. Niet iedereen vaccineren leidt tot een epidemie. En ik wijs jouw op die verantwoordelijkheid.

Crunchy Frog
Crunchy Frog27 dec. 2022 - 10:33

@gimli [Een andere mening …Echt noodzakelijke hulp is gewoon geboden] Een mening is geen inhoudelijke onderbouwing van zo’n absolute uitspraak. [Ik ben me nergens van bewust] Ja, je hebt al eerder duidelijk gemaakt dat het je enkel gaat om jouw persoonlijke situatie, en dat je weinig ophebt met die van anderen. [Er is aangetoond dat het vaccin niet beschermde tegen het besmetten van anderen,] Niet onderbouwd. De vorige poging zoiets te claimen was met misleidende interpretaties van dat ‘viral load’ onderzoek, nepnieuws dus. [Ik ben op geen enkele wijze verantwoordelijk voor andermans besmettingen] Je hebt voortdurend leugens verspreid (over vaccins, over dat de oude varianten niet gevaarlijker zouden zijn dan een griep, luid applaus bij een filmpje met complotwanen over virologen, etc.) die de bescherming hielpen drukken, dus ja, je bent medeverantwoordelijk. [Van zeer nabij heb ik ervaren dat de benodigde zorg van personen niet in gevaar is geweest.] Anekdotisch bewijs is geen inhoudelijke onderbouwing. [Tegen alle berichten in blijken de Chinezen gevaccineerd te zijn, incluis hervaccinatie genaamd booster.] Niet onderbouwd. Betrouwbaarder bronnen dan de Dwerg melden dat met name ouderen in China juist slecht gevaccineerd zijn. [jij hebt niet te bepalen wat wel en wat niet relevant is.] Nee, dat recht is natuurlijk voorbehouden aan de Dwerg zelf, die voortdurend bijdragen van anderen ‘niet relevant’ verklaart om er niet inhoudelijk op te hoeven reageren.

Crunchy Frog
Crunchy Frog27 dec. 2022 - 13:42

Oké, nog eentje dan. Omdat de posts van @gimli nu eenmaal een onuitputtelijke bron zijn van nepnieuws, leugens, drogredenen, niet onderbouwde claims, en hypocriete verwijten aan anderen dat zij datgene doen waar hij juist in grossiert. [Ik geef geen aanname wie mij besmet heeft, gezien het percentage gevaccineerden tov ongevaccineerden, is het een statistisch grotere kans dat dat gebeurt is door een gevaccineerde.] Met diezelfde redenering kun je stellen dat iemand niets te verwijten valt als hij dronken achter het stuur gaat zitten, omdat bij 80% van alle dodelijke ongevallen geen alcohol in het spel is.

Rutger Groot
Rutger Groot23 dec. 2022 - 13:15

Zolang de complete datasets niet worden vrijgegeven (en ja dat kan geanonimiseerd) valt er weinig te zeggen over de precieze oorzaken van de oversterfte. En ja ook het CBS kan het hier bij het juiste of onjuiste eind hebben. Factoren zoals uitgestelde zorg moeten namelijk ook worden meegenomen. Je hebt hier een paar slime actuarissen voor nodig en die zoeken het zo ff uit. Jammer dat die niet bij het CBS werken.. En: toegenomen sterfte betekent nog geen oversterfte..

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-223 dec. 2022 - 14:33

Dat kan niet eens geanonimiseerd. Tenminste niet vanuit de kant van de zorg. Het kan wel op de manier die het cbs gebruikt maar niet zoals jij hem voor je ziet. Oversterfte zegt an-sich niets over redenen maar met logische gevolgtrekkingen kom je een heel eind. Nogmaals niet op de 1 op 1 manier oorzaak/gevolg manier die jij voorstaat maar op populatieniveau zijn er geldige uitspraken te doen. O.a. Onze privacyregel verhinderen dat we de oversterfte op Jou niveau kunnen uitsplitsen. Anonimiteit is er niet als geen naam of bsn meegeleverd is maar de dataset zo onspecifiek is dat het eigenlijk niet meer bruikbaar is. De enige dode met Corona en tegelijkertijd kanker maar direct doodsoorzaak nekbreuk door auto-ongeluk in de regio zuid is mijn buurvrouw. En als je de instituten laat agregeren (goede oplossing) kan ook niet wat jij wil, Maak maar een keuze. Hoeveel privacy wil je?

Gerygrr
Gerygrr23 dec. 2022 - 12:42

De link met Anne Wensink. https://op1npo.nl/2022/12/21/anne-wensing-en-merel-hellemons-over-longcovid/

Gerygrr
Gerygrr23 dec. 2022 - 12:18

Vanaf maart 2020 heb ik mijn eigen ervaringen vermeld. Het was bij mij een ongelooflijk traject. Doodziek je lijf voelen uitvallen, maar geen kans om onderzocht te worden. Zonder de verschijnselen van het RIVM ook niet getest. Ik heb me laten vaccineren. Om anderen te helpen beschermen. Heb de wappies tegen gesproken want ik vind de long covid een ramp. Het vaccin deed verschijnselen, infectiewaarden weer toeslaan. Een paar dagen geleden was Anne Wensing op tv. Zij vertelde over haar eigen long covid, en noemde ook dat het vooral bij vrouwen voorkomt en dat niet duidelijk is waarom het virus sterker aangrijpen bij de getroffenen. Opnieuw een oproep om onderzoeksgeld. Er is geen medicatie immers? Het blijft al met al een post corona gezondheidscrisis. Post viraal syndroom. Ik wens in 2023 een doorbraak in het denken over corona. Veel gezondheid voor iedereen en bovenal begrip voor elkaar.

12 Reacties
Gimli1955
Gimli195523 dec. 2022 - 14:33

Ik hoop voor je dat ze het nu eindelijk echt gaan onderzoeken op een wetenschappelijke manier, niet eentje waarbij van tevoren al vaststaat, wat de uitkomst moet zijn en waarbij aannames niet als absolute waarheid worden geponeerd. Sterkte en beterschap voor 2023

Gerygrr
Gerygrr23 dec. 2022 - 15:44

Dankjewel, Gimli! Ik ben werkelijk blij met deze woorden. Zoals je me vraagt in het artikel over een verbod op politieke partijen is er geen wetenschappelijk bewijs. Ik weet alleen, dat Anne heeft wat ik heb gekregen. Zij zegt het duidelijk: corona heeft op sommigen die invloed, grijpt in op hun systeem , autonoom zenuwstelsel, ik dacht op mijn auto-immuunsysteem. Maar minister Kuipers wil geen geld ter beschikkingstellen en verwijst naar buitenlands onderzoek. De uitkomsten van dergelijk onderzoek loopt dan weer het gevaar alls wappie onderzoek te worden weggezet… Heb ik ook hier ondervonden. De moderatie laat het bericht verdwijnen. Je vraagt om bewijzen voor de invloed van de niet gevaccineerden op de verspreiding van het virus. Door de maatregelen niet te willen handhaven en te roepen, dat ieder het immuunsysteem moest versterken, werden mensen versterkt in hun ongehoorzaamheid. Niet in quarantaine gaan voor de voorgeschreven periode. Geen afstand houden in winkels en op straat. Zieke kinderen toch naar school sturen enz. Het virus was en is aerosool, hoe langer je met een besmet persoon in dezelfde ruimte verkeert en dezelfde lucht circuleert hoe meer kans op besmetting. Vaccineren maakt antistoffen aan, die binnen een besmet persoon zorgt vooreen rem op het aanmaken van meer virus. Dus voorkomt ernstiger ziekte en IC opname. Datgene wat er op dit moment in China gebeurt. De vaccinatiegraad onder ouderen in China was niet in orde. Ze waren niet geboosterd.

Gimli1955
Gimli195523 dec. 2022 - 20:00

@Gerygrr Volgens het RIVM gebeurde de besmetting met grote druppels en is er sinds het begin niet geluisterd naar Maurice, en werd hij weggezet als charlatan. Nu wordt het eindelijk ingezien dat het door aerosols gebeurt en ook is er niets gedaan aan de ventilatie van verpleeghuizen. De zorgmedewerkers werden beschuldigd van de besmettingen en het niet goed naleven van de protocollen, terwijl ze geen beschermende kleding kregen. Er is vanaf het begin dat de vaccinaties mogelijk waren, een haat hetze gepleegd jegens ongevaccineerden. Ook nu nog lees ik hier een hoop onzin van mensen met een 100% overtuiging. Wetenschap is juist onderzoeken en willen snappen en weten dat je niet alles weet. Terwijl de RIVM en de regering geen onderzoek wil, wel veel aannames als waarheid verkondigen en de vaccins pas in december 2023 volledig goedgekeurd kunnen worden door het testen in de 3de fase te voltooien en de resultaten te onderzoeken. Ik word beschuldigd van het hebben van bloed aan mijn handen, terwijl de keuze tot vaccinatie een grondrecht is. Het beschermde tegen Covid, en dat deed het maar kort. Je zou niet besmettelijk zijn en ook dat was niet waar, en het eindigde met de aanname dat je minder ernstig ziek werd en daar is ook geen onderzoek naar gepleegd, maar wordt wel als waarheid gebracht. De gevaccineerden eisen begrip en gehoorzaamheid van de ongevaccineerden, als het vaccin zo goed is, waarom zijn ze dan nog steeds zo bang. Ze zijn toch beschermd tegen ernstig ziek worden

Grozny
Grozny24 dec. 2022 - 9:16

Wat een warrig stuk Gimli1955. Er is geen twijfel over mogelijk dat vaccineren enorm veel levens gered en ziekte heeft voorkomen. Was het minder dan gehoopt, absoluut. Maar niet vaccineren is nog steeds een domme beslissing.

Gerygrr
Gerygrr24 dec. 2022 - 12:32

Gimli, Ik was ervan overtuigd, dat het om aerosolen ging. Ik werd met anderen in het zwembad besmet voor de eerste lockdown. Een badmeester, die uit Noord Italië terug vloog naar Nederland. In Bergamo was de ramp al gaande. De diagnoses van met mij besmette zwemmers waren longemboliën en andere infecties waarbij het niet om corona kon gaan. Verkeerd uitgangspunt en daarna bleef het onveranderlijk stil. Ik geef niet iemand persoonlijk de schuld. We zitten in de tang, we moeten het officiële verhaal vertellen. Mijn kritische reacties worden simpelweg buiten dit podium gehouden. Vandaag het item in het nieuws over de medicijntekorten…… Het zorgsysteem is failliet. Het is een verdienmodel voor onze nieuwe kooplieden, regenten.

Gimli1955
Gimli195524 dec. 2022 - 12:33

@Grozny Dat jij mijn standpunten niet snapt, kan ik niets aan doen. Mijn uitleg niet snapt, is ook niet mijn probleem. Dat vaccineren een hoop heeft opgeleverd, kan best. Echter is daar weinig onderzoek naar gedaan, er zijn wel veel aannames die als waarheid gezegd zijn. De vaccinatie schade wordt onzichtbaar gemaakt, of geen onderzoek naar gedaan. De risico's van de jeugd voor het doorgaan van Covid en de schade tegenover de schade die het vaccineren voor die groep oplevert, is niet onderzocht en wordt nog steeds niet onderzocht. Ik heb nooit iemand proberen te beïnvloeden om geen vaccin te nemen of wel. Iedereen is vrij om dat te doen. Ik heb er zelf voor gekozen om het niet te doen en ben persoonlijk pas besmet half september van dit jaar. Een 3 dagen hoge koorts, veel hoesten en gewoon shit gevoel gedurende 3 weken en dat was het. Ruim twee week thuis gebleven gedurende de hoest periode, waarin niet zeker is of je na een week nog besmettelijk bent. Ik heb moeite met de onverdraagzaamheid en de 100% overtuiging van gevaccineerden dat ongevaccineerden de schuld van alles zijn. Dat categoriseer ik als nepnieuws, en onverdraagzaamheid. Waar wij van beschuldigd worden, is juist in het verleden gebruikt om mensen uit te sluiten. Daar heb ik moeite mee en keur ik af. Verder moet iedereen het lekker zelf weten, wat hij of zij doet. Ik beschuldig niemand, ik leg de schuld nergens neer en verwijt ook niemand iets. Zouden meer mensen moeten doen.

Gimli1955
Gimli195524 dec. 2022 - 14:17

@ Gerygrr Heel veel sterkte, ik ben me ook bewust dat ik geluk heb gehad, net als mijn vrouw. Wij zijn tijdens een busreis in de VK besmet, een dag na thuiskomst bleek dat er passagiers positief getest zijn en 2 dagen later waren we pas positief en hadden we symptomen. Gelukkig zijn we er redelijk goed vanaf gekomen, zeer waarschijnlijk door de Omikron variant. Heb wel vrijwel de hele Covid tijd gewerkt op school met 1000+ leerlingen. Vreemd genoeg zijn alle Covid besmettingen om mij heen op het werk in mijn cluster, ontstaan bij volledig gevaccineerde en geboosterde personen, behalve 1 eigenwijze medestander. Dat zijn er toch een stuk of 10 tot 12 geweest, met 1 persoon met Long Covid. Waarvan een aantal in de 2 weken na toediening van het vaccin. Alsof de aanmaak van de beschermende antistoffen, de immuniteit negatief beïnvloed heeft. Maar ook dat is nooit onderzocht. We hadden zo veel kunnen leren van deze pandemie, maar het lijkt alsof de 100% overtuiging heeft gewonnen van de wens tot snappen en de wetenschap. Dat verwijt ik de overheid en bijvoorbeeld het RIVM. Pas op het moment dat ze er over struikelen, zal hun inzicht bijgesteld worden en dan nog op zeer omfloerste wijze. Met als resultaat dat er nog steeds aannames worden geponeerd als waarheid door jan en alleman, en zelfs hier. Nog een keer erg veel sterkte gewenst door iemand die 23 jaar op een lab heeft gewerkt in een ziekenhuis en niet zo maar iets roept. Dat zijn afgewogen standpunten en meningen.

Grozny
Grozny24 dec. 2022 - 14:42

"Verder moet iedereen het lekker zelf weten, wat hij of zij doet." Dat zegt toch genoeg. Je leeft niet in isolatie.Jouw acties hebben impact op anderen. Anekdotes van jezelf zijn ook zinloos. We kijken hier naar als public health en dus naar grote getallen. Je schrijft toch je stukjes niet voor jezelf, maar ook voor anderen? Ik kan je zeggen dat ik met een PhD in biomedische wetenschappen vrij weinig van je stukjes begrijp. Het leest meer als stukjes van virus wappies. Je zegt de hele tijd dat er geen onderzoek wordt gepleegd, maar als je aalleen al op pubmed covid-19 typed zijn er 310,112 artikelen. Alles waar jij zegt dat geen onderzoek naar is gedaan kan je daar talloze artikeln over vinden.

Gimli1955
Gimli195524 dec. 2022 - 20:02

@Grozny Ik ben pas in september 2022 met Covis besmet en heb de ziekte gelukkig overwonnen. Als je mij beschuldigt, kijk dan eerst in de spiegel, of al jouw handelen altijd zuiver op de graad is geweest. Ik heb sinds de uitbraak op geen enkele wijze gezorgd voor welke besmetting dan ook, wat je stelt is derhalve nepnieuws en een leugen. Ik heb mensen nooit overtuigd of onder druk gezet om niet te vaccineren, dat moet iedereen zelf weten. Ga vooral niet inhoudelijk in op het falen van deze overheid en blijf je vasthouden aan de schuld van gevaccineerden. Dat zal je superioriteitsgevoel een boost geven, maar dat blijkt een luchtballon te zijn. Voor iedere publicatie die jouw bewijs bevatten, staan er ook publicaties die het omgekeerde bevatten. Het lijkt wel een religie met vaste uitgangspunten, terwijl wetenschap juist bestaat uit twijfel en onderzoek. Veel van wat de MSM publiceert, wordt gebracht als wetenschappelijk. Echter blijkt het vaak aannames en veronderstellingen of een weigering om het te onderzoeken. Wanneer een wetenschapper overtuigd is van zijn 100% gelijk, ben ik huiverig naar zijn waarheid. Dat staat namelijk haaks op die twijfel, want er staat niets 100% vast en al helemaal niet met een tot nu toe onbekend virus.

Grozny
Grozny25 dec. 2022 - 9:03

"Voor iedere publicatie die jouw bewijs bevatten, staan er ook publicaties die het omgekeerde bevatten." Niet echt. Maar daar wordt je zelfs mee geholpen. Voor zo`n zaken bestaan er systematic reviews en meta analysis. Je hebt het de hele tijd over aannames. Maar je poneert zelf constant stellingen die niet kloppen. Eeerst er wordt geen onderzoek gedaan. Daarna wordt er teveel vooringenomen onderzoek gedaan. Dan zeg je dat de stellingen en uitkomsten vast staan, daarnaa dat voor alles plus er ook een min is. Klinkt exact zoals mensen op de viruswaanzin ook praten.

Gimli1955
Gimli195525 dec. 2022 - 12:13

@Grozny Je stelt zelf dat er 310,112 artikelen zijn geschreven over Covid. Knap en een hoop werk dat je die allemaal gelezen hebt en weet dat het echt niet zo is. Ik wijs je op je eigen aannames en veronderstellingen, waarvan ik stel dat ze niet kloppen. Je verwijst naar de wetenschap alsof dat een constante is. Wetenschap is juist onderzoek en twijfel, aannames die later fout blijken te zijn en soms wel goed. Op het moment dat iets vast ligt, is het juist geen wetenschap meer, maar kennis. Ik stel vragen of de aannames en veronderstellingen kloppen, de stelligheid van de gemaakt aannames als zijnde waarheid, stel ik graag ter discussie en dat hoort. Er wordt al te lang geregeerd zonder kritiek en vragen, dat heeft geleid naar schandalen en affaires. Gevolgd door institutioneel racisme en discriminatie. De overheid als vaste waarheid en gevoed door wantrouwen jegens de burger. Diezelfde overheid leidt de strijd tegen Covid met dezelfde propaganda en verdeel en heers tactiek, waarmee de schade is aangericht in onze maatschappij. Ze zijn niet opeens wel te vertrouwen en gezien de manier waarop het debat met de Jonge werd vermeden met behulp van de PvdA en GL over de mondkapjes, zegt mij genoeg. Onbetrouwbaar en leugenachtig heeft deze overheid als enige doel, het behoud van macht.

Gerygrr
Gerygrr29 dec. 2022 - 13:07

Opnieuw bedankt, Gimli. De waarheid ligt in het midden. Ik werd ziek maart 2020, werd niet getest. De vaccinaties waren een begin van heropleving van symptomen. Echter veel en veel milder. De keus is voor ons gemaakt om het vaccineren te kunnen doorzetten. Wat mij en andere slachtoffers bindt is het vrouw zijn in de meeste gevallen en wat mij persoonlijk aangaat ik heb een aangeboren bindweefselaandoening. EDS hypermobiliteit. Dan is de combinatie met financiering dodelijk. Aangeboren betekent geen medicatie enge3n interesse van de industrie. De fondsen voor bio medisch onderzoek komen nu uit crowdfunding. Te veel moeders, verzorgenden, schooljuffen en kinderverzorgsters zijn geraakt ……