Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Heel Holland hoest

  •  
20-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2031 keer bekeken
  •  
griepverkouden

De luchtweginfecties maken een comeback in Nederland. Behalve corona gaan ook griep- en verkoudheidsvirussen rond. Er is daarnaast al enkele weken sprake van een RS-epidemie. “Patronen zoals we die zagen vóór corona lijken zich nu te herstellen”, verklaart RIVM-viroloog Adam Meijer tegenover RTL Nieuws.

Anders dan in de twee voorgaande jaren zijn er nu geen coronamaatregelen van kracht. De anderhalve meter en mondkapjes belemmerden niet alleen de verspreiding van sars-cov-2, maar ook van andere luchtwegvirussen. Op kerstborrels en in drukke treinen krijgen die nu weer de kans om om zich heen te grijpen.

Op Twitter melden artsen flinke aantallen patiënten. “Lijkt wel of half Nederland een luchtweginfectie heeft”, schrijft longarts Sander de Hosson. “Ik ben inmiddels meer long- en kinderarts dan huisarts. Nog nooit zo'n infectiedruk meegemaakt”, reageert huisarts Sigurd den Haan.

Het is nog onduidelijk hoe de rest van de winter eruit zal zien. Zo lijkt het influenzavirus type B nu sneller om zich heen te grijpen dan voorheen, maar of dat zo blijft is koffiedikkijken volgens Meijer. Verder valt op dat er nu meer RS-besmettingen zijn dan normaal in december. “Normaal ligt het zwaartepunt in januari”, aldus kinderarts Károly Illy.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

PamVlam
PamVlam21 dec. 2022 - 9:40

Mondkapjes?!

itsme3
itsme320 dec. 2022 - 23:23

Logisch toch. Coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat mensen te weinig weerstand hebben opgebouwd. In Duitsland is om die reden de situatie nog vele malen erger.

Darule
Darule20 dec. 2022 - 19:54

Prima toch. Beter dan vorig jaar met Corona.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr21 dec. 2022 - 14:58

Dat weten we niet! Dit kan ook zomaar betekenen, dat corona in onze systemen de andere virussen heeft laten muteren tot ernstiger te bestrijden infectieziekten…. Post corona tijdperk. Zoals ook in China andere doodsoorzaken worden genoemd voor de oversterfte.