Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-VVD-minister Van Nieuwenhuizen heeft lak aan lobbyverbod en lobbyt er lustig op los

  •  
04-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2776 keer bekeken
  •  
ANP-443821035

Oud-minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) heeft een helder lobbyverbod opgelegd gekregen, maar dat weerhoudt haar er niet van zich alsnog uitgebreid met het ministerie van Economische Zaken te bemoeien. Dat meldt Follow The Money (FTM). Van Nieuwenhuizen was minister van Infrastructuur en Waterstaat en stond kortstondig aan het roer van Economische Zaken, voor ze als lobbyist in dienst trad bij Energie-Nederland.

Uit de berichtgeving van FTM blijkt dat Van Nieuwenhuizen in 2022 zeker vier keer een uitgebreide mail stuurde aan het ministerie van Economische Zaken van klimaatminister Rob Jetten (D66). In die mails probeert ze “de belangen van de energiesector te waarborgen”:

“In juni pleit ze bijvoorbeeld tegen een correctie op de warmtetarieven per 2023, die veertig burgemeesters aan Jetten hebben voorgesteld om de energierekening betaalbaar te houden. Van Nieuwenhuizen vreest ‘een verlieslatende bedrijfsvoering’ voor de energiebedrijven. ‘Het moge duidelijk zijn dat Energie-Nederland zo’n voorstel niet zal steunen.’ Een ambtenaar van het ministerie antwoordt daarop: ‘Wij nemen uw input mee in overweging.’”

Volgens Bart Vollebergh van Transparency International Nederland, de anti-corruptieorganisatie die destijds al zeer kritisch was over de overstap van Van Nieuwenhuizen naar de lobbyclub, heeft de oud-minister niet gehandeld naar de geest van de wet: “Gezien de maatschappelijke ophef, en de enorme vertrouwensbreuk die daarbij kwam kijken, begrijp ik dat niet. Het integriteitsbesef is er nog altijd niet.”

De correctie waar Van Nieuwenhuizen zich tegen keerde, is er vooralsnog niet gekomen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.