Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Oud-minister Van Nieuwenhuizen mag toch niet lobbyen voor Energie-Nederland

  •  
08-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Minister geeft startsein voor aanleg zonneveld Rotterdam The Hague Airport

© ROTTERDAM - Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt deel aan een rondetafelgesprek met onder meer Schiphol-directeur Dick Benschop en vertegenwoordig

Het wordt oud-minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) toch verboden om in haar nieuwe functie als voorzitter van lobbyclub Energie-Nederland de komende twee jaar contact te hebben met ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, haar oude departement. Dat ministerie zelf zag er geen probleem in dat de VVD-politica voortaan als lobbyist aan de slag ging, maar na stevig protest vanuit de Tweede Kamer zei demissionair premier Rutte woensdag dat het lobbyverbod voor oud-bewindspersonen ook voor Van Nieuwenhuizen geldt.
Dat lobbyverbod werd in 2017 ingesteld, maar per 1 januari 2020 ook weer in stilte ingetrokken. Desondanks geldt het nog steeds, zei demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) vorig maand nog. Daar was Van Nieuwenhuizen niet van op de hoogte, getuige haar antwoorden op vragen van Nieuwsuur over haar vertrek en de ontstane belangenverstrengeling. Van Nieuwenhuizen hield zich simpelweg ‘aan de regels die zijn afgesproken in dit land’, aldus de zojuist opgestapte demissionaire VVD-minister. Dat ze kortstondig ook aan het roer stond van Economische Zaken, bij uitstek het departement om bij te lobbyen vanuit Energie-Nederland, was ook geen probleem zei ze. Die aanstelling was immers ‘maar een formaliteit’ geweest, ze was zelfs nooit fysiek aanwezig geweest op het ministerie.
Verschillende Kamerfracties, onder meer van de PvdA, SP, D66 en JA21, stelden vragen aan demissionair premier Rutte over de schimmige regelgeving rond oud-bewindspersonen en lobbyclubs. Hoewel ze verwachtten dat die vragen te laat kwamen voor de nieuwe functie van Van Nieuwenhuizen, willen de partijen dat de regels worden aangescherpt. Hoewel Rutte nu laat weten dat het Van Nieuwenhuizen verboden is de komende twee jaar contact met haar oude ministerie te onderhouden, valt daar in de praktijk nog wel een mouw aan te passen. Dat verbod kan namelijk omzeild worden wanneer de hoogste baas op het ministerie, secretaris-generaal Jan Hendrik Dronkers in dit geval, daar toestemming voor geeft. Voor haar vertrek lichtte Van Nieuwenhuizen Dronkers in. Die zag toen geen enkel probleem in de overstap. Ook geldt het verbod vermoedelijk alleen voor het contact met ambtenaren van I&W, niet die van andere ministeries en ook niet voor het contact met bewindslieden.
Van Nieuwenhuizen is niet de eerste bewindspersoon die de oversteek maakt van Vak K naar een lobbygroep. Oud-minister van Medische Zorg en Sport Bruno Bruins (VVD) werd commissaris bij Intravacc, een overheidsinstituut dat zich bezighoudt met vaccinonderzoek. Oud-staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) ging onder meer aan de slag voor pensioenfonds ABP, waar hij na kritiek daarop wel weer vertrok. Oud-staatssecretaris van Milieu Stientje van Veldhoven (D66) verliet politiek Den Haag om directeur te worden van het World Resources Institute dat zich bezighoudt met de inzet van natuurlijke hulpbronnen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

zekernietjoops
zekernietjoops9 sep. 2021 - 13:12

Als dat al zo is, gaat ze dit en zeer gerieflijk - want meestal bij monde van overijverige, slaafse hulpjes - zeker wel doen in Brussel, HET paradijs voor vele duizenden van zulke ware complotteurs, wat verdoezelend zo genoemde "lobbyisten" eigenlijk ECHT zijn...

harmmeijer
harmmeijer9 sep. 2021 - 10:04

Integriteitsproblemen met de VVD zijn algemeen bekend. Ze voeren al jaren de lijst aan met de meeste integriteitsproblemen van alle politieke partijen. Waarom zou het met Van Nieuwenhuizen anders gaan? Zij weten als geen ander hoe de louche wegen te bewandelen.

Jan zelf
Jan zelf9 sep. 2021 - 9:54

Wat heeft deze mevrouw gedurende haar ministerschap gedaan om de Nederlanders positief vooruit te helpen?

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr9 sep. 2021 - 12:01

In de auto! Zie het plan voor de rijksweg bij Utrecht ten koste van wederom een stuk bos!

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 sep. 2021 - 12:08

Niks.

MarcusLucas
MarcusLucas9 sep. 2021 - 12:10

Niks.

Bouwman2
Bouwman29 sep. 2021 - 8:00

Is er dan aantoonbaar sprake van beïnvloeding van mevrouw van Nieuwenhuizen? Ze is pas net vertrokken uit de politiek.Weinig kans dus dat ze de macht al aan zich getrokken zou hebben. Cora Neuwenhuizen heeft ernsstig te leiden van beeldvorming. Het beeld is dat ze ingerkend wordt bij de "ze"van "ze doen maar wat in Den Haag"en "ze hebben het op mij voorzien". Ze, dat zijn de anderen, die je moet wantrouwen. Cora is een "ze". Terwil je maar eerst eens in de speigel moet kijken en tegen je spiegelbeeld kunt zeggen :Speigelbeeld, vertel es even ben ik wel te vertrouwen? En dan niet meteen zeggen: Tuurlijk.

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko9 sep. 2021 - 9:01

Is er dan aantoonbaar sprake van beïnvloeding van mevrouw van Nieuwenhuizen? Nog niet, maar wat dacht je van dit: Lobbyen is volgens een doelbewuste strategie druk uitoefenen op de plaatselijke politiek, om deze zodanig te beïnvloeden dat de belangen van het BewonersBedrijf worden gehoord en ingewilligd. Met een effectieve lobby kun je bij de gemeente bijvoorbeeld subsidie of andere ondersteuning los zien te peuteren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 sep. 2021 - 7:04

Een wassen neus dus! Staat wel leuk naar buiten toe zo'n kop!

Greendutch
Greendutch9 sep. 2021 - 5:41

Maar... zij kent de mensen en de wegen en is er het mens niet naar om in te schikken. Ze heeft het ministerschap alleen vervuld om in de geschiedenisboekjes te komen , niet om goed voor Nederland te doen. Bij aanvang was a.g.v. bezuinigingen na crises 2008, hard nodig dat complete infrastructuur onderhoud zou krijgen. In plaats daarvan wilde madam nieuwe wegen aanleggen en andere -tegen zin bewoners- verbreden. Onbetrouwbaar personage

1 Reactie
Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout9 sep. 2021 - 6:56

Dankzij mevrouw Cora van Nieuwenhuis zit Lelystad opgescheept met een megalomane terminalfaciliteit voor duizenden vliegbewegingen per maand naar buitenlandse vakantiebestemmingen. Gelukkig voor de stiltegebieden in grote natuurpercelen in dit kleine land staat het nog altijd leeg. Een ridicuul miljardenverslindend en milieubelastend project dat ook de komende jaren geen cent zal opleveren, en ook geen banen zal verschaffen. Het verlies is nu al tenenkrommend, de VVD zal dit financieel debâcle doorschuiven naar de belastingbetaler en uiteraard verontwaardigd de schuld afwentelen op links en de groenen.

Jaco38
Jaco389 sep. 2021 - 4:56

De 2e kamer incl oppositie gaat trouwens ook niet helemaal vrijuit. Het gaat nu om een lobby verbod voor enkel voormalig bewindslieden, maar dit zou natuurlijk ook moeten gelden voor 2e kamerleden, op z’n minst voor zaken die in hun portefeuille vielen. Tenminste voor een jaar of twee zou er afstand moeten zijn om in elk geval de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dat moet je gewoon niet willen. Uit de brief van de minister in 2017 (dat was trouwens een PvdA minister) mbt de regeling voor voormalig bewindsmlieden maak ik op dat de 2e kamer wordt uitgedaagd om met een voorstel te komen tav voormalig 2e kamerleden. Voor zover ik heb kunnen vinden is dit voorstel er niet gekomen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 sep. 2021 - 21:13

De bedriegster bedrogen, ik denk dat Energie-Nederland weinig aan haar heeft nu ze geen contact mag onderhouden met I&W al blijkt dat niet waterdicht te zijn, de vvd timmert in navolging van het cda gestaag aan de weg invloed tot in de haarvaten van de samenleving te positioneren, het ergste daarbij is dat het allooi van m.n. vvd kandidaten ernstig te wensen overlaat, wat heeft ze nou in 4 jaar gepresteerd, ik zou niet weten wat.

2 Reacties
Jozias2
Jozias29 sep. 2021 - 8:25

Ze mag wel contact hebben met EZ

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 sep. 2021 - 13:43

"Ze mag wel contact hebben met EZ" Ook met I&W als haar baas dat nodig acht, in die zin is “bedriegster bedrogen” iets te zwaar aangezet, dat neemt niet weg dat ik hoop dat door de ophef het nederlandse volk zich gewaar wordt van het grote gevaar dat dreigt, de vvd.

RaymondenJoop
RaymondenJoop8 sep. 2021 - 20:15

Klimaat is verworden tot politiek en financieel win model. Politiek kan er lekker mee scoren. Idioot veel belastinggeld naar ideologische oplossingen. Ondertussen het klimaat als huilende derde, wat we in NL doen is nog niet eens een druppel. En als NL zijnde dienen we alleen als portemonnee voor Brussel en Frans. Laten we nog een paar boeren afkopen voor een stikstofwetgeving die alleen in NL geldt en hier ook nog eens een nog verder groeiende woningnood veroorzaakt. Kansloze missie. Investeer dan 100 miljard aan het beheersbaar maken van extreem weer gevolgen. Hoewel dat in NL wel meevalt. Kan je beter van NL een Manhattan aan de maas maken en een economisch bolwerk, geschikt voor bijv 5x zoveel inwoners als nu.

Break on through
Break on through8 sep. 2021 - 19:45

Wassen neus denk ik. Lijkt een escapeje in te zitten. Typisch des VVDees ook weer natuurlijk. Dat zijn allemaal graaiers die gewoon met droge ogen voor de andere kant gaan werken of lobbyen en hun kennis en contacten meenemen. Wat moet dit land met zo´n club!

lmgikke
lmgikke8 sep. 2021 - 19:33

En geen enkele partij die Rutte een mooi baantje aanbied. Rara hoe zou dat toch komen. Eerst personeelsmanager bij Unilever. Daarna personeelsmanager in het kabinet (met een verloop waar in het bedrijfsleven een personeelsmanager op afgerekend zou worden). En nu niemand uit het bedrijfsleven die hem wil hebben. Demissionair, zelf opgestapt (maar niet weggegaan) vanwege incompetentie, slecht geheugen en bewezen leugenaar.

Jaco38
Jaco388 sep. 2021 - 18:53

“Het wordt oud-minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) toch verboden om in haar nieuwe functie als voorzitter van lobbyclub Energie-Nederland de komende twee jaar contact te hebben met ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, haar oude departement” Het ligt een stuk genuanceerder, het verbod richt zich helemaal niet tot de gewezen bewindspersoon (dat kan zonder wetgeving niet afgedwongen worden) maar tot medewerkers van het ministerie die het op grond van integriteitsrichtlijnen verboden is een voormalige bewindspersoon als lobbyist toe te laten. De gewezen bewindspersoon kan doen en laten wat ze wil, maar de ambtenaar die haar toelaat als lobbyist schendt de interne integriteitsregels en riskeert een disciplinaire sanctie. Verder laten deze integriteitsregels regels, zo blijkt ook nog eens de nodige ruimte voor interpretatie waardoor er allerlei ruimte is voor escapes. De circulaire waarin deze norm nog eens werd herhaald is overigens niet in stilte ingetrokken, maar automatisch komen te vervallen met de invoering van de wet herziening ambtenarenrecht per 01-01-2020. De integriteitsnorm waaraan de circulaire refereert is echter gewoon van kracht gebleven, voor zover klopt het wel. Maar er is zeker geen sprake van een stevig strafrechtelijk of civielrechtelijke verbod richting de gewezen bewindspersoon zelf als zij een al dan niet geslaagde poging doet om als lobbyist een voet tussen de deur te krijgen, dat is natuurlijk te gek voor woorden. https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2021/07/13/beantwoording-kamervragen-over-het-bericht-dat-nederland-met-de-regels-voor-lobbyisten-ver-achterop-zou-raken/beantwoording-kamervragen-over-het-bericht-dat-nederland-met-de-regels-voor-lobbyisten-ver-achterop-zou-raken.pdf

chwiedijk
chwiedijk8 sep. 2021 - 18:47

Die Rutte...

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman8 sep. 2021 - 18:21

Het World Resources Institute wordt gesponsord door ministerie van I&W met 1,7 miljoen, haar eigen ministerie, geweldig.

Winterdepressie
Winterdepressie8 sep. 2021 - 17:46

Dussss. Nu wachtgeld? Wat een bende opportunistische eikels zijn het toch allemaal!

2 Reacties
lmgikke
lmgikke8 sep. 2021 - 19:30

Nee, want ze gaat gewoon aan de slag bij Energie Nederland. En ze mag gewoon op het ministerie komen lobbyen, ze moet alleen toestemming hebben van de secretaris-generaal. En die heeft vooraf al aangegeven geen probleem te zien. Dus een heel artikel met mooie woorden dat er niets gaat veranderen. Het enige dat mevrouw nu extra moet doen is toestemming vragen. Een formaliteit.

vdbemt
vdbemt9 sep. 2021 - 10:47

Helemaal wat Imgikke zegt. Zoals het dus al ruim 10 jaar onder Rutte gaat. En wat, ondanks het feit dat zijn kabinet vanwege deze ondermeer bestuurdersstijl heeft moeten aftreden, onder Rutte gewoon doorgaat. Weer een VVD-kabinet, niet mijn voorkeur, maar ze hebben gewonnen. Maar dan zonder Rutte asjeblieft.

EUpiet
EUpiet8 sep. 2021 - 17:35

Ach dan doet ze het met een tussenpersoon, niemand die het merkt of gaat controleren. Dit is natuurlijk al jaren zo. Daarom wordt het tijd om veel meer bevoegdheden over te dragen aan de EU/Brussel. Van de constante wanvertoning die we landelijke politiek noemen moeten we zo snel mogelijk af. Schandaal na schandaal, flater na flater.

3 Reacties
Jaco38
Jaco388 sep. 2021 - 19:04

Dat is niet helemaal waar, dat een voormalig bewindspersoon als lobbyist werkzaam is voor een bepaalde organisatie wordt niet makkelijk verborgen gehouden. In de regeling wordt ook expliciet genoemd dat het verbod ook ziet op constructies in ruime zin waarbij de voormalige bewindspersoon via derden beïnvloedt. Maar - zie mijn andere reactie- aangezien er voor de voormalige bewindspersoon zelf geen sanctie aan verbonden is, is het natuurlijk slappe hap. Het risico ligt bij de ambtenaar die hier op dient te letten en mogelijk disciplinair gestraft kan worden als deze hierin verwijtbaar niet goed opgelet heeft. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34376-15.html

OlavM
OlavM8 sep. 2021 - 19:18

Bevoegdheden aan Brussel overdragen lis totaal geen adequate oplossing voor dit probleem, integendeel. We moeten niet meer soevereiniteit verkwanselen dan strikt noodzakelijk is voor de problemen die per se op het niveau van Europa moeten worden behandeld, zoals internationale misdaadbestrijding en vluchtelingenproblemen. Wat gebeuren moet, is: heldere en strenge regelgeving op dit lak, die zo min mogelijk omzeilen toelaat.

OlavM
OlavM8 sep. 2021 - 19:21

Herstel: -eerste regel: "lis" = is -laatste regel: "lak"= vlak

lmgikke
lmgikke8 sep. 2021 - 16:15

"Dat verbod kan namelijk omzeild worden wanneer de hoogste baas op het ministerie, secretaris-generaal Jan Hendrik Dronkers in dit geval, daar toestemming voor geeft. Voor haar vertrek lichtte Van Nieuwenhuizen Dronkers in. Die zag toen geen enkel probleem in de overstap" Dat is dus een perfect voorbeeld van de cultuur die onder Rutte is ontstaan. Mooie titel van het artikel, suggereert dat er rechtvaardigheid komt. Echter de quote die ik herhaalde laat zien hoe het in de praktijk zal gaan. Ze krijgt de toestemming, onder de radar gaat ze gewoon doen wat ze van plan was. Mooi voorbeeld van A suggereren maar B doen.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt8 sep. 2021 - 18:31

Exact, Wederom een bewijs dat die zo gewenste cultuur en leiderschapsverandering er met Rutte niet gaat komen.

Jaco38
Jaco388 sep. 2021 - 19:10

Dat kun je zo niet stellen, dat SG geen bezwaar heeft dat zij in dienst treedt als lobbyist betekent nog niet dat de SG ook een uitzondering heeft gemaakt op de regel dat de gewezen bewindspersoon ook toegelaten wordt als lobbyist op “zijn” ministerie. Dat zijn twee verschillende dingen.

lmgikke
lmgikke9 sep. 2021 - 5:31

Jaco38 Nee hoor. 10 jaar Rutte laat zien dat dit telkens zo gebeurt. Regel streng opzetten en dan een uitzondering clausule er in bouwen. Telkens weer blijkt achteraf dat men daar gebruik van maakt.

Jaco38
Jaco389 sep. 2021 - 10:54

Imgikke, voor wat het waard is, deze regeling is afkomstig van PvdA minister Plasterk, om dit allemaal op conto van Rutte te schuiven lijkt wat teveel eer.

PintOfAle
PintOfAle9 sep. 2021 - 12:41

@Jaco38 Ja, maar het is zo lekker om Rutte van alles wat er in dit land misgaat de schuld te geven...