Joop

Oud-topfunctionarissen eisen actie van VN-baas Guterres in Russische oorlog

  •  
30-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1199 keer bekeken
  •  
guterres

© cc-foto: Karwai Tang/ UK Government

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft met een bezoek aan Poetin en Zelensky een poging gedaan te bemiddelen in het gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne. Volgens 208 gepensioneerde VN-topbestuurders uit de hele breedte van de internationale volkerenorganisatie is dat veel te weinig. In een brief eisen zij dat hij een duidelijke strategie ontwikkelt om een einde te maken aan het conflict.

Een eerste stap zou moeten zijn het bewerkstelligen van een staakt het vuren. De ondertekenaars suggereren dat Guterres zelfs zijn kantoor tijdelijk van New York naar Europa verplaatst om dat voor elkaar te krijgen. Kortom, hij moet alles doen om het initaitief naar zich toe te trekken. De 250 schrijven onder meer: "Dit is de bestaansreden van de Verenigde Naties, die in dit geval opnieuw op de proef wordt gesteld. Wij schrikken ons dood van het alternatief, dat de VN steeds irrelevanter wordt en zo uiteindelijk het lot van zijn voorganger de Volkenbond moet delen, met alle verliezen aan mensen en materiaal dat daarmee gepaard ging"

Onder de ondertekenaars onder meer Jeffrey Feltman en José Antonio Ocampo, oud vice secretaris-generaals van de VN.

De Volkenbond werd na de Eerste Wereldoorlog opgericht om bij te dragen aan vreedzame oplossingen voor conflicten tussen naties. In het laatste jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog speelde deze organisatie, waarvan Nederland overigens een enthousiast en actief lid was, geen enkele rol meer in het bezweren van de internationale crisis.

Guterres, oud-premier van Portugal, heeft de reputatie dat hij conflicten het liefst uit de weg gaat. Lees de brief hier.

Met dank aan Han van der Horst.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Déjà vu
Déjà vu3 mei 2022 - 0:21

Terwijl moeder aarde om hulp schreeuwt, komen de rechtse gekkies niet verder dan mekaar met bommen om de oren te gooien.

Olav Meijer
Olav Meijer2 mei 2022 - 1:19

Het (gebrek aan of traag) optreden van de s.-g. Van de VN is inderdaad opvallend. In een situatie als de huidige is juist actief handelen bittere noodzaak.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mei 2022 - 18:38

Oik zijn tocht naar Moskou leverde niets op. De man ziet er ongezond en uitgeblust uit op de foto.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mei 2022 - 18:38

ook

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 mei 2022 - 4:09

Sterker, ze schoten hem in Kiev met raketten na.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mei 2022 - 9:08

De Russen zagen de huidige secretaris-generaal al van meet af aan niet zitten zij hadden een Oost-Europeaan gewild. Tentijde van de Syrie crisis was Guterres Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. De irrelevantie van de UN nu het er op aan komt is al vrij duidelijk.

Frans Akkermans
Frans Akkermans30 apr. 2022 - 19:50

Ik heb nog maar eens proberen te achterhalen waarom de Volkenbond aan zijn einde kwam maar ik zie nog niet veel overeenkomsten met de huidige situatie. (https://historiek.net/het-einde-van-de-volkenbond/137352/). Een analyse die verder gaat dan dat de huidige SG conflicten liever uit de weg gaat is wel wenselijk.